8-Daagse Nederlandstalige rondreis Servie
v.a. € 650,00 p.p.

8-Daagse Nederlandstalige rondreis Servie

Een vakantie in Servië is een reis naar één van Europa’s best bewaarde geheimen! Tijdens deze rondreis maakt u kennis met de Servische hoofdstad Belgrado, mooi gelegen aan de samenvloeiing van de Sava en de Donau. Gedurende meerdere eeuwen was Servië het strijdtoneel tussen de Oostenrijks-Hongaarse en Ottomaanse legers. Zowel in de cultuur als in de levensstijl zijn tot op de dag van vandaag deze westerse en oosterse invloeden nog te merken en zien wij terug in de historische monumenten.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Lufthansa of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelstalige gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Maaltijden zoals beschreven (3x lunch + 4x diner)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

 

Dag 1 – Belgrado – Zlatibor    
Vertrek naar Belgrado. Na aankomst op de luchthaven  ontmoet u uw gids en volgt de transfer naar Zlatibor, het oudste bergresort van Servië. 

Dag 2 – Zlatibor – Mokra Gora – Šargan – Mećavnik – Zlatibor    
Deze morgen maken we een mooie rit over de spoorbaan “Šargan 8”, die ooit Belgrado en Dubrovnik met elkaar verbond. Ervaar vanuit deze vintage trein de adembenemende landschappen van de Mokra Gora-berg. We rijden door 22 tunnels over een afstand van iets meer dan 15 kilometer, waarbij een “8-vorm” wordt gereden, vandaar de naam van deze trein. Onze reis eindigt in Mećavnika  (Drvengrad)  oorspronkelijk gebouwd voor de film ‘Life is a miracle’ van de gerenommeerde regisseur Emir Kusturica. Tegenwoordig fungeert het als een vakantieoord met traditionele houten Servische huizen. Na de lunch rijden we terug naar Zlatibor waar u vrije tijd heeft en kan genieten van het resort. Of bezoek de plaatselijke markt met zijn lokale producten. Overnachting in hotel.
 
Dag 3 – Zlatibor – Uvac Canyon – Zlatibor 
Vandaag brengen we een bezoek aan het natuurreservaat van de Uvac Canyon. De buitengewone schoonheid van dit reservaat is er dankzij de rivier de Uvac die zijn weg baant door ruige kalkstenen kliffen en bos, beroemd om de habitat van de zeldzame adelaar en griffioen-gier. We maken een korte mooie boottocht waarbij u de rivier en de toegang tot de prachtige grotten verkent met zijn 7 km lange ondergronds netwerk van verbazingwekkende stalactieten en stalagmieten. Vervolgens kunt u wat genieten aan de oever van de rivier van een ontspannen picknick of een hapje eten in een lokaal restaurant. Na deze lunch rijden we verder naar het dorp Sirogojno om de authentieke 19e-eeuwse Servische huizen te zien die afkomstig zijn uit de regio “Staro Selo” (oud dorp). Dit dorp is een volledig openluchtmuseum dat ook bekend staat om het produceren van hoogwaardig breiwerk. 
 
Dag 4 – Zlatibor – Tara Nationaal Park – Perućac meer – Zlatibor 
Onze dag begint met het doorkruisen van pittoreske bergvlaktes voordat we het Tara National Park bereiken voor een schilderachtige boswandeling. Volgens oude verhalen is deze berg vernoemd naar de Slavische god Tar die zich hier vestigde vanwege de fascinerende natuurlijke schoonheid van het gebied. Een rustige wandeling naar een uitkijkpunt wordt beloond met een prachtig uitzicht op de rivier de Drina terwijl deze door de vallei kronkelt. Vervolgens maken we een twee uur durende cruise over de Drina die ons leidt ons door nauwe kloven en over het prachtige meer van Perućac. Onze dag eindigt op een uitkijkpunt met een van de meest gefotografeerde natuurscènes van Servië - een eenzame woning op een rots midden in de rivier.
 
Dag 5 – Zlatibor – Zlakusa – Oplanac Royal Complex & Winery – Belgrado 
We verlaten Zlatibor en volgen de vallei van de rivier Đetinja naar het dorp Zlakusa, bekend om zijn handgemaakte aardewerktradities. Hier produceren talloze familiebedrijfjes dagelijks diverse soorten aardewerkproducten volgens een 400 jaar oude technologie die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het bezoek aan Zlakusa omvat ook “Terzica Avlija”, een privémuseum dat wordt gerund door een familie die hier hebben geleefd met behoud van de landelijke levensstijl, cultuur en gebruiken. We vervolgen onze reis naar het dorp Topola om de koninklijke residentie op de Oplenac Heuvel te zien, waar de prachtige St. Georgekerk en het Mausoleum van de koninklijke familie Karađorđević trots uitkijken over serene landschappen. We beginnen met een eerbetoon aan de plaats van de Eerste Servische Opstand tegen de Ottomanen, onder leiding van de lokale held Karađorđe Petrović, die later de patriarch en stichter werd van de dynastie Karađorđević. Het op een heuveltop gelegen natuurlijk herdenkingspark, de koninklijke vertrekken en de vijfkoepelige kerk vormen een fascinerende mix van Servische en Byzantijnse architectuur. Sommige van Europa’s beste geheime wijnen worden geproduceerd door de Royal Winery en onze tour van Oplenac wordt afgesloten met een wijnproeverij ter plaatse en een traditionele Servische lunch in een nabijgelegen restaurant. We zetten onze reis verder naar de hoofdstad Belgrado. 
 
Dag 6 – Belgrado 
De levendige, kosmopolitische hoofdstad van Servië heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinen. Tegenwoordig staat de stad bekend als een populaire bestemming voor een korte vakantie, evenals de ongelooflijk gastvrije mensen. We starten de stadstour met een wandeling langs de Knez Mihajlova-straat, het belangrijkste voetgangersgebied met talloze boetieks en cafés. Vervolgens gaan we naar het groene Kalemegdan-park en fort, vanwaar we de beste uitzichten over de stad en de samenvloeiing van de Sava & Donau hebben. Het fort, dat niet alleen monumentale proporties heeft, is ook een belangrijk cultureel en historisch complex in Belgrado. Ontdek in het centrum de in art-decostijl opgetrokken staatsgebouwen en het meesterwerk van de Servisch-Byzantijnse architectuur, de “St. Savakerk”, de op één na grootste orthodoxe tempel ter wereld. Ten slotte ontdekken we middeleeuwse kunst in de Gallery of Frescos. De lunch nuttigen we in “Skadarlija”, de Boheemse wijk van Belgrado, met heerlijke Servische specialiteiten: een selectie van vakkundig gegrild vlees en verse salades van een nabijgelegen markt, samen met een heerlijk lokaal bier of wijn. Er is voldoende tijd om in uw eigen tempo door het stadscentrum te dwalen.
 
Dag 7 – Belgrado – Sremski Karlovci – Novi Sad – Belgrado 
Vandaag reizen we via een stuk van de spoorwegverbinding tussen Belgrado en Budapest in een gerestaureerde vintage trein. Deze rit omvat enkele van de meest schilderachtige delen langs de rivier de Donau, waaronder het nationale park Fruška Gora, bekend om zijn barokke steden, pittoreske dorpjes en uitgestrekte wijngaarden. We stoppen bij Sremski Karlovci, een charmant stadje aan de Donau, voor een kort bezoek aan het kleine centrum en de “Kapel van de Vrede”. Middels een wijn - en honingproeverij bij een lokale familie maakt u kennis met de gastvrijheid van de inwoners van dit stadje. Geniet van wat vrije tijd om rond te dwalen voordat we per bus verdergaan naar het fort van Petrovaradin, waar het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk zo’n 300 jaar geleden zijn grens buitenpost tegen de Ottomanen heeft gevestigd. In slechts 20 minuten bereiken wij de top van dit fort en genieten van een prachtig uitzicht op de stad en de rivier de Donau. In Novi Sad, de hoofdstad van de kosmopolitische Vojvodina-provincie en de thuishaven van een reeks contrasterende etnische culturen, genieten we van een ontspannen wandeling door het voetgangersgebied, waar we een bezoek brengen aan de belangrijkste kathedraal, de orthodoxe kerk en nationale gerechtsgebouwen. Onze dag eindigt met een bezoek aan een nabijgelegen traditionele “Salas” boerderij, specifiek voor Vojvodina gebouwd aan de rand van de stad en bestaande uit een hoofdgebouw met aangrenzende schuren en een patio, de thuisbasis van de “zomerkeuken”. We genieten van ons afscheidsdiner in een authentieke omgeving vergezeld van een live akoestische band.
 
Dag 8 – Belgrado
Vandaag volgt de transfer van uw hotel naar de luchthaven. 

 

 

Tijdens uw 8-Daagse Nederlandstalige rondreis Servie verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Zlatibor - Hotel Mona

Hotel Mona
Het stijlvol ingerichte Hotel Mona ligt gunstig in het centrum van Zlatibor vlakbij de belangrijkste bezienswaardigheden.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt gratis toegang tot een binnenzwembad en een fitnessruimte. Het wellnesscentrum biedt ontspanning in de sauna of u kunt een massage nemen. De 2 restaurants serveren heerlijke nationale en internationale gerechten. Het hotel is voorzien van een lift.
 
Kamers:
De ruime en modern ingerichte kamers zijn van alle gemakken voorzien. De kamers zijn voorzien van airconditioning, televisie en een telefoon. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Belgrado - Hotel Prag Kopernikus

Hotel Prag Kopernikus
Hotel Prag ligt in het hart van Belgrado en biedt een panoramisch uitzicht op Belgrado en de rivieren Sava en de Donau. Vanwege de karakteristieke architectuur is het gebouw benoemd tot cultureel monument. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een bar, een pub en 2 a-la-carte restaurants waar u kunt genieten van lokale en internationale gerechten. Er is tevens een tuin en lift aanwezig. Wifi is beschikbaar over het gehele hotel. 
 
Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van houten meubilair, een flatscreen-tv met kabel- en satellietzenders, een bureau en een kluisje. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Algemeen
De roerige geschiedenis heeft Servië een inspirerende culturele diversiteit en interessante monumenten nagelaten. De drukte van miljoenenstad Belgrado staat in schril contrast met het uitgestrekte platteland, de woeste bergen en de ondoordringbare moerasgebieden. Wie in Servië een gesprek aanknoopt over de geschiedenis, zal mogelijk snel verstrikt raken in een wirwar van mysterieuze middeleeuwse koningen, bloedige veldslagen in het oude Europa en ronkende historische mythes. Veel geschiedenis van Servië is sterk gekleurd door de gebeurtenissen tijdens recente oorlogen op de Balkan. 
 
Ligging
Geografisch gezien ligt Servië op de grens tussen Midden-Europa en Zuidoost-Europa. Servië is ruim twee keer zo groot als België, heeft geen kustlijn, maar wel veel buurlanden; Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kroatië. De Vojvodina beslaat de noordelijkste 30% van het land. Het hoort tot de Pannonische laagvlakte, die zich verder over bijna heel Hongarije uitstrekt. Het meeste oostelijk puntje van Servië behoort tot de Walachijse vlakte (Beneden Donauvlakte). Aan de noordoostgrens beginnen de uitlopers van de Karpaten. Het overgrote deel van Servië ligt in het stroomgebied van de Donau. De belangrijkste zijrivieren zijn de Sava, Morava en de Tisa. 
 
Klimaat
Servië heeft een gematigd zeeklimaat (ook al zeggen sommigen dat het een continentaal klimaat is) met koude winters en warme zomers. In de maanden juni en augustus is het warm (gemiddeld 25 tot 30 graden maar temperaturen boven de 40 graden willen wel eens voorkomen) en regent het bijna niet. In de bergen sneeuwt het van december tot maart flink. Vanaf april komen de temperatuur na een gure winter weer boven de 20 graden uit.
 
Religie
De overgrote meerderheid van de Servische bevolking is orthodox. De overige inwoners van Servië zijn moslim, katholiek, protestant of atheïstisch. De meeste moslims wonen in de Sandzak, een regio in het zuidwesten van Servië. Zij worden ook wel Bosnjakken genoemd, naar de gelijknamige islamitische bevolkingsgroep in Bosnië-Herzegovina. Aan het hoofd van de orthodoxe kerk staat de eigen Servische patriarch. 
 
Eten en drinken
De keuken is een mix van invloeden uit de Griekse, Turkse en Hongaarse keuken. De maaltijden zijn gebaseerd op vlees, zuivelproducten en groenten. Specialiteiten uit de Servische keuken zijn bijvoorbeeld cevapi, sarma, kajmak, ajvar en pecenje (geroosterd  lams- of varkensvlees). 
Drinken:
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
De nationale alcoholische drank is rakija (een soort schnaps van verschillende fruitsoorten). In Servië gemaakte wijn wint ook aan populariteit.
 
Elektriciteit
Servië heeft stopcontacten met 220 volt. Voor het type stopcontact dat in Servië heeft u geen wereldstekker nodig.
 
Tijdsverschil
Er is geen tijdverschil met de Benelux en Servië. 
 
Taal
Meest gesproken taal: Servisch. Het Servisch onderscheidt zich van het Kroatisch, zoals het Nederlands van het Vlaams. De taal is hetzelfde, maar er zijn verschillende uitspraken in de vocabulaire. Ooit waren Servisch, Kroatisch, Montenegrijns en Bosnisch ondergebracht in de taal Servo-Kroatisch, de officiële taal van Joegoslavië. Tegenwoordig hebben zij allemaal hun eigen taal. Het Servisch is een taal die zowel in het Cyrillisch als Latijnse schrift wordt geschreven, wat vrij uniek is in Europa. U kunt meestal ook met Engels uit de voeten. 
 
Bagage en kleding
In het algemeen gaan Serviërs westers gekleed. U kunt als toerist dragen wat u wilt. De enige uitzondering hierin is, zodra u een bezoek brengt aan de kerk, moeten de schouders bedekt zijn en moet uw rok/ korte broek tot op de knie vallen. Veel Servische vrouwen gebruiken vaak een sjaal om hun schouders en decolleté te bedekken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
Officieel gezien kunt u gebruik maken van een ID-kaart om Servië in te reizen. Het kan echter ook wel eens voor problemen zorgen, dus daarom raden wij u aan om met een geldig paspoort te reizen. Een visum is niet van toepassing. U krijgt in uw paspoort een stempel waarmee u maximaal 90 dagen in het land mag blijven. 
 
Douanebepalingen:
Invoer: Binnenlandse- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Maak geen foto’s van militaire objecten zoals voertuigen of gebouwen in Servië. Voordat u een foto maakt van een persoon, dient u hier altijd toestemming voor te vragen. 
 
Geld- en bankzaken
De munteenheid van Servië is de Dinar (RSD). 
1 EUR is 118 RSD (01-11-2019).
 
Contanten:
Eurobiljetten worden ook vaak geaccepteerd, maar muntgeld niet. Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen een ongunstiger koers dan een bank.
 
Bank en Creditcards:
Overal in Servië kunt u een bankautomaat vinden. Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. 
 
Fooien
Het is in Servië gebruikelijk om in restaurants bedragen af te ronden. Fooi wordt meestal niet op tafel achtergelaten, maar de klant geeft bij het afrekenen aan welk bedrag de ober mag teruggeven. In cafés en bars is het gebruikelijk dat de ober na elk drankje een bonnetje op tafel legt. Dat betekent niet dat u meteen dient te betalen. Als u weggaat kunt u alles bij elkaar optellen en afrekenen. 
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Servië. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. De medische zorg in Servië staat op een redelijk niveau. U wordt wel geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek.
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen. In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 10 of 11-20 uur en op zaterdag van 9- 14 of 16 uur.
Levensmiddelenwinkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 6-19 uur en op zaterdag van 7-13 uur.
Supermarkten blijven open tot 21 of 22 uur. Er is in de steden een toenemend aantal winkels die 24 uur per dag open zijn. In kleine winkels wordt meestal een lunchpauze in acht genomen.
Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Post: De post in Servië, zowel binnenlandse als buitenlandse, doet er erg lang over en komt niet altijd aan. Uw post kunt u het beste afgeven bij het hotel of het postkantoor.
Internet: Er zijn in Servië internetcafés te vinden, maar daar moet u wel even moeite voor doen. De meeste hostels hebben ook een computer voor algemeen gebruik. In de grotere plaatsen kunt u echter ook gebruik maken van een Wi-Fi spot. 
 
Telefoon: Het internationale kengetal van Servië is +381. In steden zijn altijd telefooncellen voorhanden, waarvoor kaarten te koop zijn bij de kiosk. Goedkoper is om te bellen vanuit een postkantoor. Wie langer in Servië blijft of er nog eens denkt terug te keren kan ook een SIM-kaart kopen. Er is weinig verschil tussen de drie providers MTS Telekom Srbija, Telenor en Vip. In de wat minder officieel uitziende telefoonwinkels kan uw telefoon voor een zacht prijsje SIM-lock-vrij gemaakt worden.
 
Openbaar vervoer
De snelste en effectiefste manier om in Servië van A naar B te komen is met de bus. In elk dorp komt wel een bus en tussen alle steden bestaan regelmatige verbindingen. Echter weet men nooit van te voren hoe laat ze vertrekken of aankomen. Er zijn talloze concurrerende busmaatschappijen, dus is er geen website die u van de juiste informatie voorziet. Het beste kunt u het navragen bij de chauffeur of andere wachtenden. Grote tassen moeten in het bagageruim, waar u nog 50 of 100 dinar extra voor betaald. 
 
Verder wordt er in Servië nog veel gelift, maar op de snelweg is het verboden. Het gaat over het algemeen snel en het is redelijk veilig, maar zoals in andere landen wordt het afgeraden voor vrouwen alleen. Het is wel zo beleefd altijd een kleine bijdrage voor de benzine aan te bieden. Verder is er een overvloed aan taxi’s waar u gebruik van kunt maken. 
 
Criminaliteit
Servië kent vrijwel geen onveilige gebieden. Belgrado is een veilige en mooie stad om te bezoeken. Natuurlijk moet u zoals in elke grote stad wel rekening houden met zakkenrollers. Houd echter wel rekening dat homoseksualiteit in dit land niet wordt geaccepteerd. Het is raadzaam om u hier terughoudend in op te stellen.  
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Middeleeuwse monumenten in Kosovo
- Stari Ras en Socopani
- Sudenica klooster
 
Nationale feestdagen
De meeste Servische feestdagen hebben een religieuze of nationalistische oorsprong. Officiële feestdagen in Servië zijn nieuwjaar op 1 en 2 januari, orthodox kerstmis op 7 januari, Nationale dag op 15 en 16 februari, Orthodox Goede Vrijdag, Orthodox Paasmaandag, Dag van de arbeid op 1 en 2 mei en Wapenstilstand op 11 november. 
 
Belgische ambassade in Belgrado
Krunska 18, 11000 Belgrado, tel: +381113230016
https://serbia.diplomatie.belgium.be/nl
 
Servische ambassade in Brussel
Emile Demotlaan 11, 1000 Brussels, tel: 02-6472652
www.brussels.mfa.gov.rs 
 
Nederlandse ambassade in Belgrado
Milentija Popovica 5b, 11070 Belgrado, tel: +381112023900
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/servie/over-ons/ambassade-in-belgrado
 
Servische ambassade in Den Haag
Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, tel: 070-3632397
http://www.thehague.mfa.gov.rs/