Algemeen
Peru is een Republiek, met als hoofdstad Lima en ligt aan de westkust.
Het land heeft een oppervlakte van 1.285.216 km en telt ca. 31.914.989 inwoners (2020).
Voor de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van het rijk van de Inca's. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Het land kent een verscheidenheid aan flora: aan de kust groeien vooral cactussen en succulenten, in het noorden vinden we de mangrovebossen en in de Andes groeien agaves, bromelia’s en orchideeën.
Vanwege deze geografische diversiteit is Peru rijk aan natuurlijke hulpbronnen, zoals koper, zilver, goud, petroleum, hout, vis, ijzererts, steenkool en water.
Ligging
Peru, officieel de Republiek Peru, ligt ten zuiden van de evenaar, aan de westkust van Zuid-Amerika.
Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten van Peru, Bolivia in het zuidoosten, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen.
Peru heeft drie landschapsvormen: het Amazonelaagland, het kustgebied en het bergland tussen de kuststrook en het oerwoud.
Klimaat
Het heeft een tropisch klimaat, met het hele jaar door zeer heet en vochtig weer. De gemiddelde temperaturen in dit gebied schommelen rond de 27 graden Celsius. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het echter vaak veel heter aan. Er valt veel regen in het regenwoudgebied, gemiddeld ongeveer 3.000 millimeter per jaar.
Religie
Peru kent diverse religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. Ongeveer 9% van de bevolking is protestants.
Eten en drinken
De Peruaanse keuken wordt beschouwd als een van de meest gevarieerde van de wereld, en heeft een grote variëteit aan typische gerechten. Een veel gegeten Peruaans gerecht is ceviche (uitgesproken als 'cebiche') met lekker veel peper en limoen of citroen. Ook zie je overal op de kaart papa a la Huancaina staan: plakjes gekookte aardappel met een pittige kaassaus en sla, meestal geserveerd met een hardgekookt eitje en wat olijven. Ook gerechten met rijst, rundvlees /kip en aardappelplakjes met kaassaus komen vaak op tafel.
Hét Peruaanse drankje: pisco! De drank wordt gemaakt uit druiven en is daardoor een soort wijn, maar ook weer niet helemaal.
Drinkwater
Het wordt afgeraden drinkwater te gebruiken, dus is het aan te bevelen toch vooral flessen drinkwater te gebruiken.
Elektriciteit
Peru heeft 220 volt en in sommige plaatsen 110 volt. Een wereldstekker is noodzakelijk. Het is ook aan te bevelen een powerbank mee te nemen.
Tijdverschil
In Peru is het tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger, tijdens de zomermaanden is het tijdsverschil 7 uur.
Taal
Het Spaans is de officiële taal. Ook spreekt met de Incataal Quechua en het Aymara. In de toeristische gebieden spreekt men ook Engels.
Bagage en kleding
Voor Peru gelden geen bijzondere kledingseisen. Neem vooral dunne katoenen kleding mee, voor de avonduren een hooggesloten shirt ter bescherming tegen de muggen. Raadzaam ook is stevig schoeisel en praktische kleding in “laagjes”.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Peru heeft u een geldig paspoort nodig welke bij inreis nog 6 maanden geldig is. Alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Peru in te kunnen reizen.
Fotograferen en filmen
Fotograferen is toegestaan, maar wees discreet. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.).
Geldzaken
De munteenheid van Peru is de Peruaanse Sol (S). In januari 2023 is € 1,- ongeveer 4 sol.
Creditcards
Creditcards worden in de duurdere winkels, grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
Geld wisselen
Bij alle banken is het mogelijk geld te wisselen. Bij de meeste hotels kan met ook vaak wisselen, echter vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
Gezondheid
De medische zorg in Peru is in de privé-ziekenhuizen van redelijk niveau. Op het platteland is de medische zorg van een lager niveau en vind je slechts hier en daar een arts. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In de hoger gelegen gebieden is een risico op hoogteziekte.
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Vaccinaties
In Peru kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag steken. Ook malaria komt voor. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
Openingstijden
De meeste winkels zijn open vanaf 09:00 en sluiten om 19:00 uur. Banken zijn meestal open tussen 09:00 en 18:00 uur.
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is open 11:30 – 15:00 en van 17:00 – 23:00 uur. Veel restaurants kennen een sluitingsdag.
Post, internet en telefoon
In de meeste toeristische winkels kan men postzegels kopen. De post doet er 1-4 weken over naar een land in de Europese Unie.
Internet:
Peru beschikt over een 4G netwerk waarmee u goed bereik heeft. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Veel hotels, bars en restaurants hebben wifi voor hun gasten.
Telefoon
Peru heeft een uitgebreid mobiel netwerk maar heeft een andere bandfrequentie dan in Europa. Inmiddels zijn veel mobieltjes daar geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider.
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 51.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Peru werkt over het algemeen uitstekend; het is wel chaotisch. Niet veel mensen hebben een eigen auto en ze zijn dus afhankelijk van de bussen, taxi's en colectivos. De bussen rijden vaak; het is goedkoop om zo te reizen, zelfs vrij comfortabel is en er zijn veel verschillende routes.
Veiligheid
De kleurcode van het reisadvies voor Peru verschilt per regio; het is gedeeltelijk rood, oranje en geel.
Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Ruïnestad Chan Chan
- Ballestaeilanden
- Caral
- Cuzco, vroegere Inca hoofdstad
-Titicameer
- tropisch regenwoud
- Nazcalijnen
Nationale feestdagen
Naast de christelijke feestdagen kent Peru de volgende feestdagen:
1 januari: Nieuwjaar, 1 mei: dag van de arbeid, 29 juni: San Pedro en San Pablo (hoogfeest Petrus en Paulus), 7 juni: slag van Arica, 28 juli: nationale feestdag, 30 augustus: Santa Rosa de Lima, 1 november: allerheiligen, 2 november: dag van de doden, 25 december: kerstmis.
Peruaanse ambassade in Brussel
Tervurenlaan 179, 1150 Brussel, tel: 02 733 33 19
Peruaanse ambassade in Den Haag
Nassauplein 4, 2585 EA Den Haag, tel: 070 363 8148
Nederlandse ambassade in Lima
Torre Parque Mar, Avenida José Larco 1301 13e verdieping, Lima 18 - Tel: +51 1 213 98 00