18-Daagse individuele rondreis met excursies langs de hoogtepunten van Zuid-Peru
v.a. € 2799,00 p.p.

18-Daagse individuele rondreis met excursies langs de hoogtepunten van Zuid-Peru

Peru is bij uitstek een vakantieland wat zo gevarieerd is dat het u als reiziger veel te bieden heeft. Deze route naar het zuiden van Peru omvat alle vervoer, accommodaties en enkele belangrijke excursies, veelal in internationale groepjes. De grotere, prachtige steden bezoek je heerlijk in je eigen tempo. Kortom, een reis zonder zorgen met uw eigen vrijheid.

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief 
• Transfers luchthaven - hotel en v.v.
• 16 overnachtingen op basis van logies/ontbijt in de genoemde hotels of gelijkwaardig
• 1 nachtbus
•  Engelstalige gids bij al de vernoemde excursies 
•  Alle bustickets vernoemd in programma 
•  Transfers van en naar busstation
•  Entreegelden 

Exclusief
• Heen-/terugvlucht  - informeer naar de beste tarieven van WorldExperts
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 2

 

Dag 1 – Lima
Na aankomst in Lima volgt de transfer naar uw hotel. Welkom in het rijk van verborgen schatten. De in 1535 door Francisco Pizarro gestichte hoofdstad van Peru als Ciudad de los Reyes. Deze stad met bijna 10 miljoen inwoners en 43 wijken, heeft een aantal interessante wijken waar u gemakkelijk een paar dagen kunt doorbrengen. Tijdens de wintermaanden (mei tot november) is Lima bedekt door de zogenaamde “garua”, maar breekt eenmaal de zon door, dan ziet alles er ineens heel anders uit. In het historische centrum van de stad staan fantastische gebouwen met prachtige architectonische aspecten. Vandaag heeft u tijd om te rusten na de lange vlucht. Overnachting in Lima.

Dag 2 - Lima 
U bezoekt tijdens een stadstour met een Engelstalige gids het prachtig koloniale centrum van Lima, de Plaza de Armas met het presidentiële paleis, Plaza San Martin en u ziet de bekende kathedraal (en het klooster met waardevolle bibliotheek. U bezoekt de residentiële wijken van Lima met de moderne architectuur en winkelcentra, en geniet u van het uitzicht over de Grote Oceaan vanuit het unieke “Park der Liefde”. Overnachting in Lima

Dag 3 – Paracas
Uw transfer brengt u naar het busstation waarna u de luxe bus neemt naar het schiereiland Paracas, gelegen op 3 uur rijden ten zuiden van Lima. Het is een rustig, zonnig bandplaatsje en het directe vertrekpunt van tochten naar de Islas Ballestas en het Paracas Reservaat dat 3350 km² groot is. Geniet van de prachtige ondergaande zon met een heerlijke Pisco sour op een terrasje in deze Paracas baai en probeer zeker het lekkere visgerecht Ceviche. Overnachting in Paracas.

Dag 4 - Ballestas eilanden
De dag begint met een gedeelde excursie naar de Ballestas eilanden en duurt in totaal zo’n 2 uur. 
De Ballestas eilanden maken onderdeel uit van het Paracas Nationaal Park en zijn een bezoek meer dan waard. Om het gevoelige ecosysteem te beschermen mag je niet op de eilanden zelf komen. Ze worden daarom weleens vergeleken met de kleine Galapagos-eilanden. Met de boot vaar je er dicht langs. De excursie gebeurt met een open speedboot. Tijdens dit tochtje is het goed mogelijk dat je naast zeeleeuwen en pinguïns ook aalscholvers, stormvogels en fregatvogels ziet. 
Op de heenweg vaart de boot langs de 100 m hoge ‘Kandelaar’, een grote tekening in het woestijnzand op een heuvel langs de kust. 
Na de bootexcursie vertrekt u met een privétransfer naar Nazca met onderweg een stop in de Pisco brouwerij en Huacachina. Overnachting in Nazca.

Dag 5 – Nazca
Nazca is een woestijndorpje en voornamelijk bekend om de mysterieuze Nazca lijnen. Vele dierfiguren, geometrische figuren en rechte lijnen die ontdekt zijn op de zogenaamde Nazca-pampa. Het moet een soort astronomische kalender voorstellen. Een leuk uitstap naast de bekende lijnen zijn de Cerra Blanco, de hoogste zandduinen ter wereld. Deze duinen liggen op een hoogte van 2.078 meter. Je kunt hier ‘sandboarden’ of een zandbuggy tour. 
Breng zeker een bezoek aan de Chauchilla begraafplaats, ook wel "De mummie begraafplaats van Chauchilla " genoemd. Chauchilla ligt op 28 kilometer van Nazca, in een droge woestijn. Het is een pre-Inca begraafplaats. Jarenlang werd deze plek ontheiligd door grafrovers en schatzoekers, op zoek naar de rijkdommen die met de mummies begraven werden. De graftombes werden vernietigd en alle schatten, zoals keramiek, waardevolle stoffen, gouden en zilveren objecten werden meegenomen. Alleen de mummies bleven achter, verspreid over de woestijn. 

Optionele excursie:
De beste en spectaculairste manier om de Nazca lijnen en figuren te aanschouwen is vanuit de lucht. In de woestijn zijn honderden meters lange lijnen en geometrische figuren gegraven. Enorme afbeeldingen van onder andere een spin, een 90 meter grote aap, een astronaut en walvis, zijn er te bewonderen. Niemand kan met zekerheid iets zeggen over de oorsprong van de Nazca-lijnen en tekeningen in het woestijnzand. Sommigen beweren dat de afbeeldingen in het zand gemaakt zijn door een pre-Colombiaans volk ter verering van hun goden.
‘s Avonds volgt de transfer naar het busstation waar u de luxe lokale nachtbus naar Arequipa neemt.

Dag 6 – Arequipa
U komt vroeg aan in Arequipa waarbij onze vertegenwoordig u opwacht om u naar het hotel te brengen. 
Arequipa is gelegen in het zuiden van het land, op een hoogte van 2325 meter boven zeeniveau en ongeveer 300 kilometer ten noorden van de grens met Chili. Een ideale hoogte om te acclimatiseren, alvorens naar de hoger gelegen Colca Canyon te gaan. Arequipa ligt in een vallei aan de voet van de met sneeuw bedekte El Misti vulkaan (5822 m) en is voor Peruaanse begrippen een moderne stad.
Het historische centrum bestaat uit prachtige koloniale gebouwen waaronder het Santa Catalina klooster. Overnachting in Arequipa.

Dag 7 – Arequipa
Een vrije dag om de stad zelfstandig verder te ontdekken, wat te rusten of een optionele excursie te ondernemen;
-Kook cursus 
-Rafting 
-Mountain bike vulkaan afdaling 
-Wandeltocht omgeving Arequipa 
-Reality tour , ontdek het echte Peru 
-Sillar steenwerken 
-Zout vlaktes / prachtige natuur

Overnachting in Arequipa.

Dag 8 - Arequipa – Colca
U wordt ’s ochtends opgehaald om een gedeelde excursie naar de Colca Vallei te maken. 
De route neemt u mee langs de hellingen van de Chachani-vulkaan, door het nationale reservaat van Salinas en Aguada Blanca waar u vele lama’s en alpaca’s zult zien. De route leidt naar Tocrapampa om de natuurlijke wetlands te kunnen bewonderen.  Een mooi panorama heeft u bij het uitzichtpunt van de vulkanen (Patapampa) op 4.910 meter boven zeeniveau.
Verder naar de stad Coporaque, bakermat van de Collagua-cultuur. Een wandeling van 1 uur neemt u mee naar de archeologische vindplaats San Antonio. Overnachting in Colca. 

Dag 9 - Colca – Cruz Del Condor
De route gaat verder door de magische vallei waar u kunt genieten van indrukwekkende landschappen en traditionele dorpen. Aankomst bij uitkijkpunt Cruz del Cóndor, hier bent u getuige van de vele condors die van deze vallei hun thuis hebben gemaakt. De enorme Andes-vogels die met uitsterven worden zijn het symbool van het Andesgebergte en de Andes-cultuur. Vanuit het uitkijkpunt ziet u goed de diepte van de kloof, die als één van de diepste ter wereld wordt beschouwd (4.160 meter).
Tijdens de terugkeer worden er nog enkele stops gemaakt bij de uitkijkpunten Antahuilque, Huayrapunku en Choquetico, alsook de pre-Inca-terrassen die tot vandaag worden gebruikt voor het planten van granen en andere gewassen. Per bus rijdt u naar Puno. Onderweg ziet u prachtige lagunes met o.a. flamingo’s. Overnachting in Puno.

Dag 10 - Puno – Drijvende eilanden Uros – Amanti 
Puno en het Titicaca-meer liggen op 3860 meter hoogte.  
Puno is een havenstad en wordt ook wel de folkloristische hoofdstad van Peru genoemd en kent een klimaat om rekening mee te houden. Overdag is de zon zeer sterk. 's Avonds daarentegen tot onder het vriespunt.
Vroeg in de ochtend nemen we u mee naar de haven van Puno, voor een boottocht over het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld, het Titicaca meer.
Je brengt tijdens een 2-daagse groepstour een bezoek aan de Uros/Amantani/Taquile eilanden. Eerst vaart u naar Uros. Deze stam leeft afgescheiden op het Titicaca meer en ze leven van de visvangst en handel met het vasteland. Een bezoek aan deze eilanden is, hoewel toeristisch, toch een unieke ervaring. De 300 inwoners leven op drijvende eilanden van riet waarop de kleine huisjes volledig in riet gebouwd zijn, evenals hun boten.
Het tweede eiland is het schilderachtige rotseiland “Amantani “, dat tot boven aan bedekt is met huizen. Hier wordt je ondergebracht bij gastgezinnen in hun eenvoudige huizen, een unieke kans om kennis te maken met het leven van alledag. 
De bevolking is vrij arm, maar je hebt de mogelijkheid om midden op het meer te slapen en uitgebreid kennis te maken met de leefwijze van de lokale bevolking. Houd er dus rekening mee dat de omstandigheden eenvoudig tot basic zijn. Er zijn geen privé badkamers, enkel een toilet buitenshuis. De families verzorgen eveneens de lunch en het avondeten. 
Na de middag kun je een mooie wandeling maken naar de top van de heuvel, voor een prachtig uitzicht over het meer. Bovendien zijn hier de resten van een pré-Inca ruïne te zien die toegewijd werd aan de vruchtbaarheid van de aarde .
 
Nota: laat je grote bagage achter in Puno aan de receptie van je hotel en vertrek met dag rugzak voor 1 nacht slapen. 

Dag 11 - Taquile – Puno
Na een ontspannen vaart over het Titicacameer komt u aan op Taquile. Een lang pad dat geleidelijk stijgt, brengt u naar het dorpsplein (ongeveer 45 minuten wandelen). Taquile heeft een interessant klein centraal plein met een ambachtelijke markt, winkels en cafés. Overnachting in Puno.

Dag 12 - Cusco
Een busrit met gids en interessante tussenstops neemt u in zo’n 10 uur mee naar Cusco. U stopt in het Museum van Pucara, in La Raya, in Sicuani waar u kan lunchen, de Tempel Wiracocha in Raqchi en aan de prachtige kerk van Andahuaylillas. Overnachting in Cusco.

Dag 13 - Cusco 
Cusco is de keizerlijke Inca hoofdstad, een adembenemende plaats en niet alleen omdat het op een hoogte van 3.300 meter boven zeeniveau ligt. Vanaf Sacsayhuamán, één van ‘s werelds indrukwekkendste bouwwerken zagen de Spanjaarden het ceremoniële centrum van het Inca rijk. Het belangrijkste gebouw was de Qoricancha, de Heilige Tempel van de Zon.
In de ochtend maakt u een stadstour in gedeelde service die begint bij de indrukwekkende koloniale kathedraal op de Plaza de Armas. De kathedraal heeft 400 originele schilderijen van schilders uit Cusco, het beeld van de zwarte Jezus en tevens een aantal prachtige altaren. Na dit bezoek gaan we naar de tempel van de zon, het belangrijkste religieuze centrum van de Inca’s. Hier vandaan verlaten we Cusco en bezoeken een aantal ruïnes net buiten de stad: Sacsayhuaman, dat bekend staat om zijn enorme geslepen stenen, het Inca fort, Puca Pucara, Q’enqo en Tambomachay. Overnachting in Cusco.

Dag 14 - Inca Vallei
Vroeg in de ochtend vertrekt u  vanuit Cusco voor een groepsexcursie naar de Heilige Vallei. 
De Valle Sagrado, ofwel de Heilige Vallei was een zeer belangrijk gebied voor de Inca’s, omdat het land vruchtbaar is door de vele rivieren die afdalen in de vallei. Het belangrijkste gewas was en is nog steeds maïs. Kenmerkend zijn de ruïnes van Inca forten en heiligdommen, kleurrijke markten en charmante dorpen. 
Het hele gebied tussen het dorp Pisaq en de ruïnestad Ollantaytambo heet de heilige vallei. Pisaq is op ongeveer 45 min rijden van Cusco gelegen. Aanschouw de diverse Inca ruïnes en de kleurrijke markt van Pisac. Na de lunch in Urubamba bezoek je het Inca-stadje Ollantaytambo, bijzonder omdat het bovenop originele Incahuizen is gebouwd. Het fort met zijn vele terrassen, pleinen en tempels is dé trekpleister van het stadje. De plaats is vernoemd naar Ollanta, de Inca generaal. U overnacht in de heilige vallei. 

Dag 15 - De zoutpannen van Salineras
Vandaag maakt u kennis met Salineras ofwel de zoutpannen en dit met een privé tour. Eerste stop is Moray, één van de meest interessante van de Inca constructies. Het terrassen complex heeft de vorm van een amfitheater. Dit was voor de Inca’s de ideale plek om te experimenteren met plantensoorten op verschillende hoogten. Verder naar de zoutpannen. Het zout water stroomt uit de grond en wordt opgevangen in bassins die opdrogen in de zon en het zout afzetten aan de oppervlakte. De gids zet u af aan het treinstation Ollantaytambo vanwaar u de trein naar Aqua Calientes neemt. Na aankomst transfer naar het hotel. Overnachting in Agua Calientes.

Dag 16 - Machu Pichu
Na een vroeg ontbijt rond 5 uur ‘s morgens gaat u met een gedeelde excursie naar Machu Picchu. Onder begeleiding van een Engelstalige gids bezoekt u de belangrijkste oude Inca ruïne. Machu Picchu is gelegen op een hoogte van 2360 m, dus veel lager dan Cusco. 
Omdat de Spanjaarden Machu Picchu nooit hebben ontdekt, is de stad goed bewaard gebleven. Machu Picchu is schitterend gelegen op een plateau te midden van grillige rotsformaties. De archeologen veronderstellen dat het een religieuze stad van de Inca´s is geweest, maar de precieze functie is nog steeds onbekend. Er is voldoende tijd om dit grootse ruïnecomplex met haar vele tempels, terrassen en heilige plaatsen te verkennen. Overnachting in Cusco.

Dag 17 - Cusco
Vrije dag in Cusco om te rusten of eventuele optionele excursies te doen waaronder
-Rafting in de heilige vallei 
-Kook cursus 
-Leer chocolade maken 
-Een trektocht  in de omgeving van Cusco 
-7 lagunas tour 
-Trek naar Huamantay  meer
-Bezoek Vinicunca 7 kleuren berg 
-Quad in heilige Vallei 
-Mountainbike tocht Maras - Moray of Andere route 
-Zip line in Heilige vallei

Dag 18 – Vertrek
Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht huiswaarts.
Tijdens uw 18-Daagse individuele rondreis met excursies langs de hoogtepunten van Zuid-Peru verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Lima - Arawi Miraflores Prime

Het Arawi Lima Miraflores ligt in Lima, op slechts 500 meter van het winkelcentrum Larcomar en biedt kamers met gratis WiFi en plasma-tv's, in Lima. Er wordt elke ochtend een ontbijt geserveerd en er is een restaurant. De stranden van Costa Verde en Waikiki vind je op 900 meter afstand.

 

De kamers in Peruaanse stijl zijn uitgerust met airconditioning en zijn allemaal rookvrij. Ze hebben ook een eigen badkamer met een bad.

 

Je kunt Peruaanse specialiteiten bestellen in het restaurant. In de bar kun je vele drankjes bestellen, waaronder Pisco Sour.

Paracas - Hotel Emancipador

Hotel Emancipador ligt in Paracas, op slechts 300 meter van het strand Playa El Chaco, en biedt een buitenzwembad, een gratis ontbijtbuffet en een eigen restaurant. Er is gratis WiFi beschikbaar.

 

De kamers hebben een ontspannen stijl, lichte houten elementen en veel natuurlijk daglicht. Elke kamer heeft een eigen badkamer met gratis toiletartikelen en een haardroger. Een minibar en kabel-tv zijn inbegrepen. Er is een terras en een betegelde of marmeren vloer. Handdoeken en beddengoed worden verstrekt. Sommige kamers op de 3e en 4e verdieping bieden uitzicht op zee.

Nazca - Casa Andina Standard Nazca

Casa Andina Standard Nasca combineert een traditioneel Andes-decor en een stedelijke sfeer met moderne faciliteiten. Het biedt 61 kamers in Nasca. Deze accommodatie beschikt over een buitenzwembad en ligt op slechts 1 stratenblok van het historische centrale plein van Nasca. In de hele accommodatie is gratis WiFi beschikbaar.

Casa Andina Standard Nasca beschikt over galerijen die uitkomen op een centrale binnenplaats waar gasten kunnen ontspannen bij de bomen. Ze kunnen ook zonnebaden in de loungeruimte bij het zwembad.

 

De kamers zijn mooi ingericht in heldere, warme tinten. Ze hebben kabel-tv, airconditioning en een eigen badkamer met douche. Er is een wasservice.

 

Gasten kunnen genieten van een lekker ontbijt in het restaurant met uitzicht op het zwembad.

Chivay - Pozo del Cielo

Pozo del Cielo biedt accommodatie in Chivay, slechts 1 km van de Grote Markt. U kunt gratis gebruikmaken van WiFi en de accommodatie heeft een eigen restaurant.

De kamers zijn allemaal voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders, een eigen badkamer, verwarming en een elektrische deken.

 

Er wordt dagelijks een ontbijtbuffet geserveerd en in het restaurant van Pozo del Cielo kunt u regionale specialiteiten bestellen.

 

De accommodatie bevindt zich op 300 meter van de archeologische ruïnes. Het busstation bevindt zich 1 km verderop.

Puno - Casona Hotel Plaza Puno

Casona Plaza Hotel Puno biedt comfortabele kamers met gratis WiFi en ligt in het centrum van Puno, op 7 stratenblokken van het Titicacameer. Het beschikt over een wijnbar in landelijke stijl, aangekleed met ambachtelijke kunst, en biedt gratis parkeergelegenheid.

Casona Plaza Hotel Puno ligt op een gunstige locatie, op een steenworp afstand van het centrale Plaza da Armas en op 2 stratenblokken van de kathedraal. U kunt een bezoek brengen aan de oude koloniale ruïnes van Chucuito, op 18 km afstand, of windsurfen op het meer.

 

De kamers van Hotel Casona zijn ingericht met houten meubels en verse bloemen. Alle kamers zijn uitgerust met airconditioning, kabel-tv en koffiefaciliteiten. Sommige kamers hebben een eigen bubbelbad.

 

Er wordt een ontbijt geserveerd met tropische vruchten, natuurlijke vruchtensappen en roerei. U kunt genieten van regionale gerechten en een uitgebreide wijnkaart in het restaurant, of gebruikmaken van de roomservice.

Amantani - Amantani Guesthouse

Sommige accommodaties hebben een balkon en/of een patio met uitzicht op de bergen.

 

Deze accommodatie bij particulieren biedt een continentaal of vegetarisch ontbijt.

Cusco - Hotel Sacha

SACHA Centric ligt in Cusco en beschikt over een tuin, een gemeenschappelijke lounge, een terras en een restaurant. Dit 3-sterrenhotel biedt een conciërgeservice en een excursiebalie. De accommodatie biedt een 24-uursreceptie, vervoer van/naar de luchthaven, roomservice en gratis WiFi in alle ruimtes.

Elke kamer van het hotel heeft een bureau, een flatscreen-tv, een eigen badkamer, beddengoed, handdoeken en een patio met uitzicht op de tuin. De kamers hebben een kluisje. Sommige kamers hebben een balkon en andere bieden uitzicht op de stad. 

Urubamba - Tierra Viva Valle Sagrada

Hotel Tierra Viva Hotels ligt in Urubamba, het hart van de Heilige Vallei, op 60 km van het centrum van Cusco. De accommodatie bevindt zich op slechts 11 km van Ollantaytambo, het startpunt om Machu Picchu te verkennen en het laatste treinstation voordat u aankomt in de citadel. Gasten kunnen gratis privéparkeren bij de accomodatie.

De architectuur van het Tierra Viva Valle Sagrado Hotel heeft dezelfde kenmerkende stijl als het rustieke stadje Cusco en de kamers zijn ontworpen met een mix van hout, waardoor ze een warme sfeer hebben. De kamers zijn voorzien van verwarming en een eigen balkon of terras met uitzicht op de vallei. Er is ook roomservice beschikbaar.

 

De accommodatie biedt 36 tweepersoonskamers en superior tweepersoonskamers. Alle kamers hebben een eigen badkamer, gratis WiFi in alle ruimtes, een queen- of kingsize bed met een orthopedisch matras, een lcd-tv met kabelzenders en een nationale en internationale telefoondienst.

Machu Picchu - Terraza de Luna

Het 3-sterren Terraza De Luna Hotel ligt binnen 2.6 km van Santuario Historico de Machu Picchu en biedt de nabijheid van een bushalte. Het hotel biedt uitzicht op de stad, terwijl 24-uurs receptie, een stomerij en huishouden hier beschikbaar zijn.

 

U kunt elke ochtend ontbijten in het restaurant. Restaurant Bistro, Full House Peruvian Cuisine en Incontri del pueblo Viejo liggen binnen 5 minuten lopen en bieden een aantal van de beste gerechten in Machu Picchu.Train treinstation ligt op 10 minuten lopen. wisselkantoor, opslag voor spullen en een excursiebalie.

Algemeen
Peru is een Republiek, met als hoofdstad Lima en ligt aan de westkust.
Het land heeft een oppervlakte van 1.285.216 km en telt ca. 31.914.989 inwoners (2020).
Voor de komst van de Spaanse veroveraars was Peru het hart van het rijk van de Inca's. Tussen de verovering in 1572 en de onafhankelijkheid in 1821 werd het land door Spanje bestuurd. Vanaf die tijd werd Peru afwisselend door militaire en burgerregeringen bestuurd. Ook wisselden dictators en democratische regeringen elkaar af. Het land kent een verscheidenheid aan flora: aan de kust groeien vooral cactussen en succulenten, in het noorden vinden we de mangrovebossen en in de Andes groeien agaves, bromelia’s en orchideeën.
Vanwege deze geografische diversiteit is Peru rijk aan natuurlijke hulpbronnen, zoals koper, zilver, goud, petroleum, hout, vis, ijzererts, steenkool en water.
 
Ligging
Peru, officieel de Republiek Peru, ligt ten zuiden van de evenaar, aan de westkust van Zuid-Amerika.
Het wordt begrensd door Ecuador en Colombia in het noorden, Brazilië in het oosten van Peru, Bolivia in het zuidoosten, Chili in het zuiden en de Grote Oceaan in het westen.
Peru heeft drie landschapsvormen: het Amazonelaagland, het kustgebied en het bergland tussen de kuststrook en het oerwoud.
 
Klimaat
Het heeft een tropisch klimaat, met het hele jaar door zeer heet en vochtig weer. De gemiddelde temperaturen in dit gebied schommelen rond de 27 graden Celsius. Door de hoge luchtvochtigheid voelt het echter vaak veel heter aan. Er valt veel regen in het regenwoudgebied, gemiddeld ongeveer 3.000 millimeter per jaar.
 
Religie
Peru kent diverse religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is katholiek. Ongeveer 9% van de bevolking is protestants.
 
Eten en drinken
De Peruaanse keuken wordt beschouwd als een van de meest gevarieerde van de wereld, en heeft een grote variëteit aan typische gerechten. Een veel gegeten Peruaans gerecht is ceviche (uitgesproken als 'cebiche') met lekker veel peper en limoen of citroen. Ook zie je overal op de kaart papa a la Huancaina staan: plakjes gekookte aardappel met een pittige kaassaus en sla, meestal geserveerd met een hardgekookt eitje en wat olijven. Ook gerechten met rijst, rundvlees /kip en aardappelplakjes met kaassaus komen vaak op tafel.
Hét Peruaanse drankje: pisco! De drank wordt gemaakt uit druiven en is daardoor een soort wijn, maar ook weer niet helemaal.
 
Drinkwater
Het wordt afgeraden drinkwater te gebruiken, dus is het aan te bevelen toch vooral flessen drinkwater te gebruiken. 
 
Elektriciteit
Peru heeft 220 volt en in sommige plaatsen 110 volt. Een wereldstekker is noodzakelijk. Het is ook aan te bevelen een powerbank mee te nemen.
 
Tijdverschil
In Peru is het tijdens onze wintertijd 6 uur vroeger, tijdens de zomermaanden is het tijdsverschil 7 uur.
 
Taal
Het Spaans is de officiële taal. Ook spreekt met de Incataal Quechua en het Aymara. In de toeristische gebieden spreekt men ook Engels.
 
Bagage en kleding
Voor Peru gelden geen bijzondere kledingseisen. Neem vooral dunne katoenen kleding mee, voor de avonduren een hooggesloten shirt ter bescherming tegen de muggen. Raadzaam ook is stevig schoeisel en praktische kleding in “laagjes”. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Peru heeft u een geldig paspoort nodig welke bij inreis nog 6 maanden geldig is. Alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Peru in te kunnen reizen. 
 
Fotograferen en filmen
Fotograferen is toegestaan, maar wees discreet. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.).
 
Geldzaken
De munteenheid van Peru is de Peruaanse Sol (S).  In  januari 2023 is  € 1,- ongeveer 4 sol.
 
Creditcards
Creditcards worden in de duurdere winkels, grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Bij alle banken is het mogelijk geld te wisselen. Bij de meeste hotels kan met ook vaak wisselen, echter vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
De medische zorg in Peru is in de privé-ziekenhuizen van redelijk niveau. Op het platteland is de medische zorg van een lager niveau en vind je slechts hier en daar een arts. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In de hoger gelegen gebieden is een risico op hoogteziekte.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden.  Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
In Peru kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. Deze ziekten worden overgebracht door muggen die vooral overdag steken. Ook malaria komt voor. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. Draag beschermende kleding en gebruik op de onbedekte huid een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen.
 
Openingstijden
De meeste winkels zijn open vanaf 09:00 en sluiten om 19:00 uur. Banken zijn meestal open tussen 09:00 en 18:00 uur. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is open 11:30 – 15:00 en van 17:00 – 23:00 uur. Veel restaurants kennen een sluitingsdag.
 
Post, internet en telefoon
In de meeste toeristische winkels kan men postzegels kopen. De post doet er 1-4 weken  over naar een land in de Europese Unie. 
 
Internet:
Peru beschikt over een 4G netwerk waarmee u goed bereik heeft. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Veel hotels, bars en restaurants hebben wifi voor hun gasten.
 
Telefoon
Peru heeft een uitgebreid mobiel netwerk maar heeft een andere bandfrequentie dan in Europa. Inmiddels zijn veel mobieltjes daar geschikt voor. Check het voor de zekerheid bij je provider.
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 51.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Peru werkt over het algemeen uitstekend; het is wel chaotisch. Niet veel mensen hebben een eigen auto en ze zijn dus afhankelijk van de bussen, taxi's en colectivos. De bussen rijden vaak; het is goedkoop om zo te reizen, zelfs vrij comfortabel is en er zijn veel verschillende routes.
 
Veiligheid
De kleurcode van het reisadvies voor Peru verschilt per regio; het is gedeeltelijk rood, oranje en geel. 
Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Ruïnestad Chan Chan
- Ballestaeilanden
- Caral
- Cuzco, vroegere Inca hoofdstad
-Titicameer
- tropisch regenwoud
- Nazcalijnen
 
Nationale feestdagen
Naast de christelijke feestdagen kent Peru de volgende feestdagen:
1 januari: Nieuwjaar, 1 mei: dag van de arbeid, 29 juni: San Pedro en San Pablo (hoogfeest Petrus en Paulus), 7 juni: slag van Arica, 28 juli: nationale feestdag, 30 augustus: Santa Rosa de Lima, 1 november: allerheiligen, 2 november: dag van de doden, 25 december: kerstmis.
 
Peruaanse ambassade in Brussel
Tervurenlaan 179, 1150 Brussel, tel: 02 733 33 19
 
Peruaanse ambassade in Den Haag
Nassauplein 4, 2585 EA Den Haag, tel: 070 363 8148
 
Nederlandse ambassade in Lima
Torre Parque Mar, Avenida José Larco 1301 13e verdieping, Lima  18 - Tel: +51 1 213 98 00