17-Daagse zomerreis over de de “Weg des Doods” van Irkoetsk naar Magadan
v.a. € 650,00 p.p.

17-Daagse zomerreis over de de “Weg des Doods” van Irkoetsk naar Magadan

Meer dan 1 miljoen gevangenen zijn over de “Weg des Doods” naar Gulgag’s vervoerd. Deze legendarische route neemt u mee van Irkoetsk via Jakoetsk naar Magadan. Onderweg ervaart u het vaderland van de Russen wat angst zaaide. De M56 Kolyma Highway neemt u mee naar opzienbarende plaatsen, verlaten steden, kleine nederzettingen en laat u kennis maken met moeder natuur die zich op allerlei manieren zal profileren.
U ontmoet bevolkingsgroepen zoals de Evens, die dit deel van de wereld hun thuis noemen. Na aankomst in Magadan kijkt u terug op wat het is om echt te reizen. Een unieke ervaring maar niet voor iedereen weggelegd!

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v. 
• Engelssprekende gids
• Overnachtingen in Jakoetsk en Magadan in 3-sterrenhotels
• Overnachtingen onderweg in simpele en gedeelde accommodaties met gedeelde faciliteiten
• 2 diners, 2x ontbijt en 1x lunch
• Vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht. 
• Visumverzorging Rusland € 140,- p.p.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, maaltijden, optionele excursies etc. 
 
Bijzonderheden
Deze reis is voor avonturiers die zich in alle omstandigheden kunnen aanpassen aan de beschibare voorzieningen zoals wegen, accommodatie en onverwachte omstandigheden.
Dag 1 – Irkoetsk
Vertrek naar Irkoetsk.
 
Dag 2 - Irkoetsk – Oelan Oede – 458 km
De route neemt ons vandaag mee langs de zuidelijke kust van het Baikalmeer. Met een oppervlakte van 31.500 m2 en een kustlijn van meer dan 2.100 km mag het meer zich het grootste zoetwatermeer ter wereld noemen. De natuur aan de oevers van het Baikalmeer wordt afgewisseld met traditionele dorpen en nederzettingen, waar de visserij of houtindustrie voornaamste bron van inkomsten zijn. Het laatste traject van de reis volgen we de Selenga rivier tot aan Oelan Oede. 
Overnachting in Oelan Oede.
 
Dag 3 – Oelan Oede
Oelan Oede is de hoofdstad van de Boerjatische Republiek en is gelegen in de vallei gevormd door de Selenga en Uda rivieren.
Mede door de nabijheid van Mongolië en China, is waarschijnlijk het eerste wat u opvalt aan de inheemse bevolking van de regio, de Boerjatiërs, hun uiterlijke kenmerken. Dankzij de mix van de bevolking heeft u hier pas het gevoel dat u in het Aziatische deel van Rusland bent.
Op het centrale plein van Oelan Oede kijkt de gigantische kop van Lenin over de stad: dromend van het ware communisme.
Het centrum van Oelan Oede heeft nog steeds veel gebouwen uit de 18e en 19e eeuw zoals Gostiny Dvor, de Odigitrievsky kathedraal en de oude, met prachtig houtsnijwerk versierde koopmanswoningen. Een korte excursie door het openluchtmuseum gewijd aan de “Inwoners van Transbaikal” laat ons kennismaken met de diversiteit van de bewoners van dit deel van Rusland.
Overnachting in Oelan Oede.
 
Dag 4 – Oelan Oede – Chita – 713 km.
Op zo’n 30 km buiten Oelan Oede treffen we het boeddhistische klooster van Ivolginsky Datsan. Het is het belangrijkste boeddhistische klooster in Rusland. In dit klooster treft men het geconserveerde lichaam van de Khambo Lama, die stierf in 1927 en nog steeds rechtop zit in de lotushouding. Het kloostercomplex omvat diverse tempels, een bibliotheek en een museum van de Boerjatische kunst. De Amoer-snelweg tussen Oelan Oede en Chita wordt afgewisseld door imposante bergen, steppes, rivieren en meren.
 
Dag 5 – Chita – Erofei Pavlovich – 774 km
Chita, de hoofdstad van de regio Transbaikal is een prachtige stad met een imposant centraal plein, een opvallende kerk en een fascinerende geschiedenis. Veel van de Dekabristen, de groep jonge militaire officieren die in 1825 een mislukte opstand tegen de tsaar in Sint-Petersburg leidde, werden verbannen naar Chita en andere plaatsen in de buurt. 
De route van vandaag neemt ons mee richting Erofei Pavlovich, vernoemd naar de 17e-eeuwse ontdekkingsreiziger. De pure natuur, verlaten dorpen en om de 200 km een tankstation zijn kenmerkend voor vandaag. Erofei Pavlovich, een dorp aan de Trans Siberische Spoorweg is gelegen tussen Chita en Blagovesjtsjensk en is vanavond onze overnachtingsplaats.
 
Dag 6 – Erofei Pavlovich – Nerungri – 529 km
Verder noordwaarts, richting Tynda. Met een bevolking van ongeveer 40.000 inwoners is het de grootste stad in de wijde omgeving. Het werd gebouwd als het administratieve centrum voor de aanleg van de BAM-route in de jaren 70 en ons bezoek aan een plaatselijk museum geeft ons een fascinerend inzicht in de bouw van deze lijn.
We passeren de grens tussen de provincie Amoer en rijden richting de stad Nerungri, gelegen in Jakoetië.
 
Dag 7 – Nerungri – Aldan – 274 km
Nerungri ligt ongeveer 200 km ten noorden van de BAM-spoorlijn. Het is hier waar een 25 meter dikke laag steenkool van hoge kwaliteit van ongeveer 40 miljard ton voor de werkgelegenheid zorgt. Vanaf het uitkijkpunt hebben we een zicht op één van ‘s werelds grootste dagbouwmijnen. Vrachtwagen met 2300 pk sterke motoren kunnen 200 ton steenkool tegelijk uit de mijn brengen.
Van een andere orde is het bezoek aan de verlaten Gulag.
Met name onder het schrikbewind van Stalin zijn veel mensen naar de kampen gedeporteerd. Volgens de statistieken zouden zo’n 17 miljoen mensen in de kampen hebben gezeten en bijna 3 miljoen “vijanden van het volk” zouden hier de dood hebben gevonden.
De kampen zijn sinds de dood van Stalin in de zomer van 1953 verlaten. Deze kampen zijn niet ingericht als musea of toeristische attractie maar zijn verlaten en worden opgenomen door het desolate landschap tot ze volledig verdwenen zijn.
 
Dag 8 – Aldan – Buluusmeer – Yakutsk – 541 km
Het hoogtepunt van vandaag is ons bezoek aan het verborgen juweeltje van Jakoetië. Gelegen in een diepe vallei op ongeveer 100 km voor Yakutsk, omgeven door ongerepte dennenbossen en weelderige groene weiden treffen we het Buluusmeer. De gelijknamige gletsjer beslaat meer dan 1000 hectare en dankzij de tientallen meters permafrost eronder smelt het ijs niet volledig, zelfs niet tijdens uitzonderlijk hete zomers.
Verder richting Yakutsk, een veerpond neemt ons mee naar de andere oever van de Lena.
 
Dag 9 – Jakoetsk
Jakoetsk is de hoofdstad van de Sakha republiek (Jakoetië), die zelfs groter is dan Argentinië. De bijna 300.000 inwoners tellende stad heeft de eer om de titel “Koudste stad op aarde” te dragen en is de grootste stad op de permafrost. Tijdens de stadstour verkennen we de hoofdstad van het noorden. 
 
Dag 10 – Jakoetsk – Nationaal Park “De Lena Pijlers”
Een dagexcursie neemt ons per wagen en boot mee naar de Lena Pijlers. De indrukwekkende rotsformaties variëren van 150 tot 300 meter hoogte. Het park is sinds 2012 ingeschreven op de lijst van UNESCO. 
 
Dag 11 – Jakoetsk – Khandyga (de “Weg des Doods”) – 419 km
Net buiten Yakutsk steken we de Lena over. We naderen de nederzetting Nizhny Bestyakh, een belangrijk verkeersknooppunt. Hier kruisen de twee federale wegen, respectievelijk de Amur-Yakutsk “snelweg” van de zuidelijke stad Nerungri en de Kolyma “snelweg” naar Magadan elkaar.  
Het deel tussen Yakutsk en Khandyga is “dichtbevolkt”. We rijden door 4 administratieve districten van de Republiek Sakha (Yakutia), Megino-Kangalassky, Churapchinsky, Tattinsky en Tomponsky.
Onderweg zien we veel traditionele Yakutiaanse dorpjes met kleine houten huisjes. Na een stop in het Cherkyokh openluchtmuseum steken we de Aldan over die met zijn 2.273 km de zesde rivier in Rusland is. Ooit een welvarende nederzetting voor mijnbouw, staat Khandyga vandaag de dag in haar eigen schaduw. Het stadje diende als basis voor het beruchte Gulag-systeem aan het einde van de “Weg des Doods”, gebouwd onder het schrikbewind van Stalin. 
 
Dag 12 - Khandyga – Ust Nerda – 556 km
Vandaag is een lang maar tevens erg pittoreske reisdag. De route neemt ons mee over de “Weg des Doods” welke gebouwd werd door de duizenden Gulag-gevangenen en dit doorheen het Verchojanskgebergte.  
Na het voltanken van onze voortuigen maken we een korte stop bij de orthodoxe kerk met uitzicht op de Aldan-rivier. 
Verder over de M56 Kolyma Highway, een route van zo’n 200 km waarbij we op een hoogte komen van 1.314 m. Na het passeren van de Tomporukskypas waar een herdenkingskruis voor de slachtoffers van het Gulag-systeem staat, rijden we nog over tal van andere bergpassen.
In dit berggebied zijn geen dorpen en steden. Alleen kampen voor wegenbouwers. 
 
Dag 13 - Ust Nera - Susuman (Magadan Oblast) – 390 km
Ust Nera verlaten we omstreeks 08:00 uur en arriveren vanavond in Susuman rond 20.00 uur. Deze dag is de kortste etappe van de reis en onderweg zullen bijna geen ander verkeer zien.
We passeren de kleine nederzetting Artyk , een paar kampen van wegwerkers en zeker opmerkelijke plaatsen zoals overblijfselen van de elektriciteitscentrale GULAG, de grens tussen de Republiek Sakha (Yakutia) en Magadan Oblast en de grootste verlaten stad in deze regio: Kadykchan.  Mocht er al een rangorde bestaan voor verlaten steden, dan benadert Kadykchan de top! Dwaal rond tussen de verlaten appartementen, winkels, scholen en overheidsgebouwen. 
Wanneer we het grondgebied van Magadan Oblast betreden, valt direct het andere landschap op. Accommodatie in een Sovjet-type hotel.
 
Dag 14 – Susuman – Dneprovsky Gulag – Magadan – 590 km. 
Vandaag staat er een lange reisdag op de agenda over een respectievelijk goede weg.
Susuman staat niet bekend om haar architecturale grandeur, toch zijn er enkele opzienbarende gebouwen waaronder het “Kinderpaleis” met de bekende IL-18 cockpit die uit het uit het gebouw steekt.
Opmerkelijk zijn de vele verlaten nederzettingen van goudzoekers en de langste brug over de rivier de Kolyma (385 m lang). Onderweg bezoeken we de restanten van de Dneprovsky Gulag.
 
Dag 15 – Magadan
Welkom in Magadan, één van de afgelegen havensteden aan de Zee van Ochotsk, die dankzij ijsbrekers toegankelijk blijft in de winter. 
Voor de stichting van de stad was het bij lokale bewoners bekend dat er goud in de bodem zat maar dit werd niet bekend gemaakt tot een ontsnapte gevangene per toeval in 1910 rijke goudvalleien ontdekte. Het duurde tot 1925 voordat het nieuws Moskou bereikte en de stad werd in 1931 gesticht. Begin jaren dertig kwamen de eerste gevangenen aan, die onder verschrikkelijke omstandigheden vervoerd waren en onder barre omstandigheden te werk werden gesteld in de tin- en goudmijnen. Velen van hen overleefden dit niet en voor hen is het Masker van Verdriet opgericht, een monument in de vorm van een gezicht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. 
De volgende stop is het gigantische Mammoet-monument aan de kust en uiteraard de lokale markt, met als specialiteit kaviaar.  
 
Dag 16 – Vrije dag
Vandaag is een vrije (reserve) dag in Magadan, dit in het geval we tijdens de route onverhoopt vertragingen hebben opgelopen. Magadan is een aangename stad, u kunt bijvoorbeeld een boottocht maken door de Baai van Okhotsk.
 
Dag 17 – Vertrek
Transfer naar de luchthaven en vertrek conform uw vluchtschema huiswaarts. 
 
Tijdens uw 17-Daagse zomerreis over de de “Weg des Doods” van Irkoetsk naar Magadan verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Irkoetsk - Hotel Irkutsk

Hotel Irkutsk

Dit hotel ligt aan de oever van de rivier de Angara op een steenworp van het centrum. Vanuit het hotel heeft u een mooi zicht over de stad en de rivier.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een restaurant, wellness, stomerij, en een business center.

 

Kamers:

De kamers van het hotel zijn netjes ingericht en voorzien van alle benodigdheden zoals telefoon, satelliet televisie, gratis wifi en minibar. De badkamers zijn voorzien van toilet, bad en of douche.

Algemeen
Eeuwenoude culturele bezienswaardigheden, subtropische badplaatsen, spectaculaire bergtoppen met sneeuw en vulkanen. Er is waarschijnlijk geen land ter wereld met zo’n grote verscheidenheid aan toeristische bestemmingen als Rusland. Men associeert het land vaak met eentonigheid en grauw of koud. Dit beeld wordt vaak geschept door het negatieve nieuws dat ons land bereikt. Echter is het land juist heel divers en kleurrijk en in de zomer ook lekker warm. Zo lenen Siberië en Kamchatka zich erg goed in de zomerperiode en kunt u in Moskou en Sint-Petersburg heel het jaar terecht. U kunt in de winter door de sneeuw lopen, genieten van een heerlijke wodkaproeverij om u op te warmen of een rit in de sneeuw maken met een arrenslee. Rusland kent grof genomen drie soorten landschap: de toendra, de taiga en de steppe. In het noorden liggen de uitgestrekte toendra’s die semipermanent bevroren zijn. Ten zuiden van de toendra ligt de taiga, een brede band van naaldbomen die het midden van Rusland omspant. Daarna volgt de steppe, een grote gordel van open grasland, die zich uitstrekt tot de Zwarte Zee. Ten zuiden van de steppe ligt er een gedeelte woestijnachtig landschap. Het meest vruchtbare gedeelte ligt ten zuiden van Moskou. Het merendeel van de bevolking is dan ook woonachtig in het westen van Rusland. 
Individueel: Rusland is nog relatief onontgonnen gebied voor de westerse toerist. Reden dat het land tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1999 nauwelijks individueel bereikbaar was. Die tijd is gelukkig voorbij. U kunt als individuele toerist in Rusland inmiddels staan en gaan waar u wilt, mits u over de juiste documenten beschikt. Het toerisme is vooral bekend in Moskou, de Gouden Ring en Sint-Petersburg, echter is er veel meer te zien dan deze prachtige steden. Indien u individueel reist, adviseren wij u een reisgids mee te nemen of het Russische alfabet vooraf te bestuderen. U zult ervaren dat veel Russen geen Engels spreken, daarom is het altijd handig u goed in te lezen. 
 
Ligging
Rusland spreidt zich over een groot deel van het noorden van het supercontinent Eurazië. Rusland bevindt zich op de noordelijke en centrale breedtegraden van het noordelijke halfrond. Rusland heeft een indrukwekkende omvang als grootste land ter wereld. Van west naar oost strekt het land zich uit van Kaliningrad (exclave) tot het eiland Ratmanov in de Beringstraat. Van noord naar zuid strekt het land zich over ongeveer 4500 km van de Arctische archipel Frans Jozefland tot aan de Kaspische Zee. Het land grenst aan Kazachstan, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Noord-Korea, China, Mongolië, Polen, Noorwegen en Finland.
 
Klimaat
Het grootste gedeelte van Rusland heeft een landklimaat met koude winters en warme zomers. Daarom is de beste reisperiode voor Rusland dan ook vanaf half april t/m half oktober voor het westen van Rusland. Indien u naar Siberië of Kamchatka reist, is de beste reisperiode juli en augustus. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
Het restaurant aanbod in de steden is groot en biedt de mogelijkheden om goed en lekker te eten. Overal zijn eetgelegenheden, cafés en bars in de stad te vinden. De restaurants in het centrum zijn duurder en accepteren creditcards als betaalmiddel, ook beschikken ze over een Engelse menukaart en Engelssprekend personeel. Nette kleding is verplicht. In de meeste restaurants kunt u Russische en Europese gerechten bestellen. Er zijn ook een aantal Georgische en Armeense wat kleinere cafés en restaurants met lekkere en wat pittige gerechten van goede kwaliteit. Houd er rekening mee dat de service normaliter veel sneller is dan bij ons en mogelijk kunnen de gerechten tegelijk geserveerd worden. 
Maaltijden:
Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet. Aan het ontbijt kunt u ook kennis maken met de beroemde Russische flensjes met harde vulling, honing of zure room, de zogenaamde blini of oladi.
Lunch en diner zijn beide warme maaltijden. Kaviaar is zonder twijfel het bekendste dat de Russische keuken heeft voortgebracht. Koop nooit kaviaar op straat; het is vaak namaak! Traditionele Russische pannenkoeken met kaviaar (ikra) zijn zeer aan te raden, maar ook de uit het tsarenrijk van weleer stammende kip a la Kiev en Boeuf Stroganoff zijn zeer smakelijk. Verder staan er heerlijke salades en stevige soepen zoals borsjtsj of sji op de menukaart.
Drinken:
Er wordt geadviseerd geen kraanwater te drinken. Mineraalwater (mineralnaja woda) en andere frisdranken (sok, limonad, napitki) zijn overal verkrijgbaar. Sterke drank: De wereldberoemde Russische wodka staat in restaurants per gram op de menukaart. 50 gram staat gelijk aan een glaasje en wordt altijd geserveerd met voorgerecht (zakoeska). Het is ook een van de beste souvenirs met een blikje kaviaar om mee naar huis te nemen. Koop wodka NOOIT op straat, markt of in kleine kiosken, omdat je daarvan nooit zeker weet wat je koopt! Sjampanskoje is de Russische champagne, verkrijgbaar in de varianten 'zoet' en 'halfzoet'. Een derde typische drank is kvas, een licht gegiste brooddrank die zeer smakelijk is en bovendien ook goed tegen de dorst. Thee is een traditionele Russische drank en wordt geserveerd met jam en citroen. Koffie, cacao en melk zijn overal verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
Rusland heeft 220 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als thuis.
 
Tijdsverschil
Vanzelfsprekend omvat een uitgestrekt land als Rusland meerdere tijdzones. Met Moskou en St.-Petersburg bedraagt het verschil 1 uur in de zomer en 2 uur in de winter. 
 
Taal
In Rusland is de officiële taal het Russisch. Tegenwoordig spreken steeds meer mensen een beetje Engels en veel restaurants en cafés hebben ook een Engelse menukaart. Russen waarderen het zeer als je een paar woorden Russisch spreekt. De meeste Russen zullen hun best doen om je te helpen wanneer je de weg vraagt. Als je de Russische taal niet beheerst, is het verstandig om van tevoren op zijn minst het alfabet te bestuderen. Het Cyrillisch schrift, waarin het Russisch geschreven wordt, vertoont sterke gelijkenissen met het Grieks schrift en enige kennis hiervan is in de metro van Moskou en St.-Petersburg handig.
Het is dus zeker aan te bevelen u thuis alvast te verdiepen in dit Russisch alfabet (Cyrillisch alfabet), bijvoorbeeld via de site http://www.russischetaal.org/alfabet.html.
 
Bagage en kleding
Houdt u rekening met eventuele kledingvoorschriften voor de bezoeken aan de diverse kathedralen/kloosters.
In voorkomende gevallen dient u de armen/benen bedekt te houden en dienen de dames het hoofd te bedekken met bv. een sjaaltje.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van de foto- en visumpagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Paspoort: 
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na terugkomst. Tevens moeten er nog twee lege bladzijden naast elkaar zijn voor het visum. 
Visum: 
Het Russische visum zal Sovjet Reizen voor u regelen i.v.m. de benodigde uitnodigingsbrieven en vouchers. 
Voor het verkrijgen van het Russisch visum moeten deelnemers ook een bewijs overleggen waaruit blijkt dat de reiziger gedekt is voor medische kosten in de Russische Federatie. Dit bewijs kan helaas niet zijn: polissen, polisbladen, polisvoorwaarden etc. Het moet een separate verklaring zijn van de verzekeringsmaatschappij waarin de naam van de reiziger voorkomt, en de vermelding dat deze persoon een polis heeft die dekking geeft voor medische kosten, en dat die dekking geldig is voor de Russische Federatie. Aanduidingen als "Rusland", of "Wereldwijd" worden niet geaccepteerd. Dit betekent dus concreet dat de reiziger zelf een dergelijke brief bij zijn verzekeringsmaatschappij moet aanvragen, en mee moet sturen met het paspoort bij de aanvraag van de visa. Voor reizigers die via Sovjet Reizen hun reisverzekering afsluiten regelt Sovjet Reizen deze formaliteit.
 
De deelnemers aan onze reizen ontvangen na inschrijving de benodigde visumformulieren en nadere informatie over de te volgen procedure.
 
Douanebepalingen: 
Voordat u de Russische douane passeert, moet u een aankomst- en vertrekregistratieformulier invullen; dit wordt afgestempeld bij aankomst en dient u het tot het einde van de reis goed te bewaren. Meestal wordt dit formulier in het vliegtuig aan u overhandigd (het kan zijn dat u het formulier al voorgedrukt ontvangt van de douanebeambte), anders kunt u ze nog verkrijgen op de luchthaven van Moskou. Bij vertrek uit Rusland vult u het vertrekformulier in, dat u samen met het eerste (afgestempelde aankomstformulier), inlevert bij de douanebeambte. Het invoeren van vers fruit en groente is verboden, evenmin als drugs en wapens. Over het algemeen is het meenemen van een liter sterke drank en 250 sigaretten toegestaan. U mag een geldbedrag van omgerekend ca. € 10.000,- in Rusland in en uitvoeren. 
Voor het uitvoeren van antiek, munten, muziekinstrumenten, edelmetalen, kunstwerken, sieraden en boeken die voor 1975 zijn uitgegeven moet toestemming gevraagd worden bij het ministerie van Cultuur in Moskou (ul. Neglinnaya 8/10, kantoor 29) of Sint-Petersburg (Malaya Morskaya ul.17).
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, maar in de regel moet er wel voor bijbetaald worden. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Rusland is de roebel (RUB). Op 01-11-2019 was de waarde van een euro ongeveer 70 RUB. De roebel bestaat uit 100 kopeken. In de praktijk zul je deze laatste niet gebruiken. Er zijn munten van 1, 2 en 5 roebel en bankbiljetten van 10, 50, 100, 500 en 1000 roebel. 
In Moskou en St.-Petersburg kunt u met een pinpas geld halen en met een creditcard grotere uitgaven doen. De bankautomaten bevinden zich bij vrijwel elk metrostation, verschillende plaatsen op straat en bijna binnen elk hotel. Cash geld blijft het makkelijkst, want travellercheques worden slechts beperkt geaccepteerd en het is zeer ongunstig om deze te verzilveren. Oud uitziende of gescheurde biljetten kunnen geweigerd worden. Op de internationale luchthaven van Moskou kun je met alle betaalmiddelen terecht. Hier kunt u ook Roebels aanschaffen evenals in de wisselkantoren (obmen valjoeti), maar bekijk de wisselkoersen van te voren goed, want wisselkoersen kunnen verschillen van plaats tot plaats. Banken zijn vaak alleen van maandag tot en met vrijdag open van 9.00 tot 17.00 uur. Wisselkantoren houden winkelopeningstijden aan en zijn vaak ook op zaterdag en zondag geopend. Bij het geld wisselen dient u het paspoort te tonen. Wellicht overbodig te zeggen, maar wissel nooit geld op straat. Het is officieel niet toegestaan aankopen te doen in buitenlandse valuta.
 
Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Rusland. Neem contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Rusland. 
 
Zakgeld 
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw lunches, drankjes, optionele excursies en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft hangt natuurlijk sterk af van uw uitgavenpatroon. Het prijsniveau in Rusland ligt iets hoger dan thuis. De gemiddelde kosten per dag bedragen ongeveer € 50 per persoon.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Rusland om een fooi achter te laten, de richtlijn hiervoor is ca. 10% van het rekeningbedrag. Onze gidsen en chauffeurs in zowel Moskou en Sint-Petersburg verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag. 
 
Gezondheid
Wie in Rusland met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
 
Reisapotheek: 
In de steden is er eigenlijk bij elke hotellobby wel een apotheekkiosk te vinden. Hoewel er in zowel Moskou als Sint-Petersburg voldoende apotheken zijn, doet u er verstandig aan een kleine reisapotheek mee te nemen met pleisters, thermometer, jodium, pijnstillers, zonnebrandmiddel, pincet, een insectenwerend middel zoals DEET, een jeukverzachtende stift of zalf en middelen tegen koorts, diarree en verstopping. Als u regelmatig essentiële geneesmiddelen moet gebruiken, neem dan een exacte omschrijving hiervan mee in het Engels (niet de merknaam, maar samenstelling en dosering zijn van belang). Neem een dubbele hoeveelheid mee voor de reisperiode en berg dit gescheiden op, zodat u een reservevoorraad hebt. Medicijnen dient u ten alle tijden in uw handbagage te vervoeren. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Post, internet en telefoon
Post: Post van Moskou en Sint-Petersburg naar Nederland of België doet er twee tot drie weken over. Brievenbussen zijn lichtblauw van kleur.
Internet: U kunt gebruik maken van het internet vanuit uw hotel, bij Post International, de vele internetcafés. In veel restaurants kunt u gebruik maken van Wifi internet.
Telefoon: Vanuit Moskou, Sint-Petersburg kunt u vanuit de telefooncellen makkelijk naar huis bellen, ook vanuit de hotellobby. Telefoonkaarten zijn te koop in de metrostations (vraag een kaart met een minimum bedrag van 100 roebels), bij kiosken en op postkantoren, maar niet alle kaarten werken in alle telefoons. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Rusland te bellen en gebeld te worden. Rusland heeft het internationale landennummer 007, Nederland 0031, België 0032.
 
Diversen
Bij de toegang tot b.v. de Hermitage of het Kremlin kunnen grote tassen of rugzakken geweigerd worden; u kunt deze dan ter plaatse tegen betaling veilig opbergen.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in de grote steden van Rusland is goed geregeld. In Moskou en Sint-Petersburg rijdt de metro die regelmatig vertrekt. Indien u tussen 2 steden in Rusland reist, kunt u dit het beste doen met de trein of met een binnenlandse vlucht. Dit is afhankelijk van de afstand dat u wenst te overbruggen. De Russen zijn erg stipt en er komen weinig vertragingen voor. Zorg dan ook altijd dat u op tijd aanwezig bent voor uw trein. 
 
Kaarten voor voorstellingen
In Rusland is er een levendige handel in kaartverkoop voor ballet en theater voorstellingen. Op het moment dat u akkoord gaat met de prijs van een entreekaartje, zit u hieraan vast ongeacht de officiële gepubliceerde prijs. U kunt er altijd voor kiezen om zelf naar het theater te gaan. Sovjet Reizen kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de verkoop en aankoop van dergelijke kaarten. Elke tussenpersoon, inclusief gids, wil hieraan geld verdienen en dit is gebruikelijk in de Russische cultuur. 
 
Veiligheid
Op straat is het in Rusland veilig. Neem altijd uw paspoort met de registratiekaart mee als u uw hotel verlaat. In verband met de veiligheid in de grote steden kunt u op straat aangehouden worden door de Russische politie. U wordt dan verzocht uw paspoort met een registratiestempel (die krijgt u bij aankomst in het hotel) te tonen. Er lopen soms beveiligingsagenten rond in winkels en hotels. Zoals in elke stad komt criminaliteit wel eens voor, stap daarom ‘s nachts liever niet alleen in een taxi en al helemaal niet in een gewone auto waar twee of meer personen zitten. Sluit in de nachttrein van Moskou naar Sint-Petersburg de coupédeur af met de grendel. Voorwerpen van waarde kunt u veilig in de kastjes van de onderste bedden of in het bagagerek boven de deur van de coupé bewaren. Diefstal kan voorkomen, met name in en nabij de metro of in een mensenmassa. Let in Rusland, net als thuis, op uw waardevolle spullen. Houd paspoort, geld en andere reisdocumenten altijd veilig bij u of laat ze achter in de kluis van het hotel. Het is aan te raden, een aparte portemonnee te hebben met kleingeld, zodat u niet steeds met grote biljetten hoeft te betalen. Toch zal Rusland beslist geen land zijn waar u zich onveilig voelt.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Trinity-Sergiev klooster in Sergiev-Posad
- Bolgar historisch en architectonisch complex
- Kerk van de Hemelvaart in Kolomenskoye
- Citadel, de oude stad en het fort van Derbent
- Novodevichy klooster
- Het Kremlin van Kazan
- Historisch stadscentrum van Sint-Petersburg met zijn monumenten
- Historische monumenten van Novgorod en omgeving
- Historisch centrum van Yaroslavl
- Kizhi
- Kremlin en Rode Plein in Moskou
- Witte monumenten van Vladimir en Suzdal
 
Nationale feestdagen
Russische feestdagen hebben zowel een christelijke, een heidense als een nationalistische en communistische oorsprong. De ‘rode’ feestdagen zijn sterk op hun retour, terwijl de christelijke steeds meer een vooraanstaande plaats innemen in de samenleving. Veruit de belangrijkste feestdag is de nieuwjaarsviering, die onder het communisme de plaats van het orthodox-christelijke kerstfeest innam, omdat dit verboden werd. Inmiddels mag het orthodox-christelijk kerstfeest weer gevierd worden en dat gebeurd op steeds grotere schaal op de nacht van 6 op 7 januari. Dit geldt ook voor het orthodox-christelijke paasfeest. De viering hiervan is een indrukwekkend ritueel dat al ’s avonds begint met het eten van oud-Russische gerechten als Tvorok Pascha en Koelisj. Daarna gaat men naar een kerkdienst en wordt er driemaal om de kerk gelopen en zingen ze liederen. Ook de volgende dag zijn er veel kerkdiensten. Tegenwoordig wordt de Dag van de Lente en de Dag van de eenheid van het volk gevierd op 4 november en de dag van de verzoening en samenwerking op 7 november. Andere belangrijke feestdagen zijn onder meer 21 februari, dag van de beschermers van het vaderland, 8 maart internationale vrouwendag en 9 mei, de dag van de overwinning
Belgische ambassade Moskou
Malaja Moltsjanovka 7, 121069 Moskou, tel: +7-495 7800331, 
@: Moscow@diplobel.org, www.diplomatie.be/moscownl/default.asp 
 
Russische ambassade in Brussel 
Avenue de Fré 66, 1180 Brussel, tel: 02-3743400, 
@: amrusbel@skynet.be, www.belgium.mid.ru/roscentr_ned.html 
 
Nederlandse ambassade Moskou
Kalasjni Pereoelok 6, 131000 Moskou, tel: +7-495 7972900, 
@: mos@minbuza.nl, www.netherlands-embassy.ru
 
Nederlands consulaat Sint-Petersburg
Naberezjnaja reki Mojki 11, 191186 Sint-Petersburg, tel: +7-812 3340200, 
@: pet@minbuza.nl, www.nlcg.spb.ru
 
Russische ambassade Den Haag
Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3468888, 
@: ambrusnl@euronet.nl, www.netherlands.mid.ru/eng.html 
 


Visumverzorging voor Rusland - Belgische nationaliteit

Laat uw visum voor Rusland door Sovjet Reizen verzorgen, een verstandige keuze! Zo bent u er zeker van dat uw visum correct en binnen de termijn afgegeven wordt.