17-Daagse Nederlandstalige groepsreis Patagonië - Zuid-Argentinië en Chili
v.a. € 4700,00 p.p.

17-Daagse Nederlandstalige groepsreis Patagonië - Zuid-Argentinië en Chili

Ontdek het adembenemende Patagonië en verken Zuid-Argentinië en Chili tijdens een onvergetelijke 17-daagse Nederlandstalige groepsreis. Dit is dé kans om de spectaculaire natuurlijke schoonheid van deze regio te ervaren.

 

Tijdens deze reis zul je versteld staan van de diversiteit aan landschappen: van uitgestrekte gletsjers en majestueuze bergen tot kristalheldere meren en betoverende fjorden. Je zult de adembenemende schoonheid van Torres del Paine National Park ontdekken, waar je kunt wandelen tussen imposante granieten torens en kleurrijke meren.

 

Daarnaast maak je kennis met de rijke cultuur en geschiedenis van de regio. Je bezoekt historische steden zoals Buenos Aires en Ushuaia, de meest zuidelijke stad ter wereld. 

Deze groepsreis wordt begeleid door ervaren Nederlandstalige reisleider, die je alles zal vertellen over de fascinerende geschiedenis, geologie en flora en fauna van Patagonië. Je reist in een comfortabele bus en verblijft in prima accommodaties. Voordeel tijdens deze reis is dat u maar twee binnenlandse vluchten heeft.

 

Kortom, deze 17-daagse Nederlandstalige groepsreis naar Patagonië is een unieke kans om de schoonheid en diversiteit van dit adembenemende gebied te ontdekken. Mis deze kans niet en boek vandaag nog jouw plek voor een onvergetelijk avontuur.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Lufthansa of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Luchthavenvervoer binnen Vlaanderen naar Zaventem en terug
• Prioriteit bij de veiligheidscontrole op Zaventem en toegang tot de business-class lounge incl. onbeperkt snacks en dranken
• Binnenlandse vluchten met Aerolineas Argentinas
• Transfer van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele hotels op basis van logies/ontbijt
• Afscheidsdiner in de vorm van een tangoshow (3-gangen incl. frisdrank en wijnen)
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden en parkgelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
• Informatiegids WorldExperts over Argentinië en Chili
 
Exclusief
• Bijkomende kosten ter plaatse: niet ingegrepen maaltijden etc.
 
Bijzonderheden
• Reis met maar twee binnenlandse vluchten, ideaal en comfortabel.
• Minimum aantal deelnemers: 10
• Maximaal aantal deelnemers: 14
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
Dag 1-2 – Buenos Aires
Vandaag is het begin je reis naar Zuid-Argentinië en Chili. We vertrekken voor de intercontinentale vlucht naar de hoofdstad van Argentinië, Buenos Aires. Na aankomst in de ochtend volgt de transfer naar ons hotel, gelegen in het centrum van de stad!
 
Dag 2 – Buenos Aires
Buenos Aires is gesticht door de Spaanse ontdekkingsreiziger Pedro de Mendoza in 1536 en gelegen aan de Río de la Plata. Het is dan ook niet vreemd dat Buenos Aires een Europees mediterrane sfeer ademt. Tijdens onze stadsverkenning zien we de belangrijkste pleinen en gebouwen zoals het majestueuze Teatro Colón, de Obelisk op de 9 de Julio avenue vanwaar we de grootste afbeelding van Evita Perón zien, het Plaza de Mayo met de kathedraal en het regeringsgebouw La Casa Rosada. Verder naar het hippe Puerto Madero, waar het heerlijk wandelen is langs het water met zicht op de oude pakhuizen welke nu dienst doen als restaurants. De dag sluiten we af met een bezoek aan het kerkhof Recoleta, bekend door de imposante graftombes waaronder die van Evita Perón. Overnachting in Buenos Aires.
 
Dag 3 en dag 4
Deze stad, bekend als het Parijs van Zuid-Amerika, is de perfecte plek om te verkennen tijdens deze vrije dagen. Van musea tot historische wijken, Buenos Aires biedt voor ieder wat wils.
Buenos Aires is een stad die je het beste te voet verkent. Neem de tijd om door de verschillende wijken te dwalen, zoals Palermo met zijn boetiekjes en cafés, of San Telmo met zijn antiekwinkels, overdekte markt en tango-vertoningen. De architectuur in Buenos Aires is een mix van Europees en koloniaal, wat elke straathoek uniek maakt.
 
Populaire bezienswaardigheden
- La Boca: Bekend om zijn kleurrijke huizen en de geboorteplaats van tango.
- MALBA Museum (Museum voor Latijns-Amerikaanse Kunst van Buenos Aires) 
- Museo Nacional de Bellas Artes (Museum voor Schone Kunsten)
- Delta van de Tigre met boottocht
- Gaucho Ranch inclusief paardrijtocht en Argentijnse Asado (BBQ)
Onze reisleider assisteert je ter plaatse in functie van je wensen.

Dag 5 – Buenos Aires – El Calafate
Een korte binnenlandse vlucht neemt ons mee naar El Calafate, gelegen in het zuiden van Argentinië. Dit gezellige Patagonische stadje is gelegen aan het azuurblauwe Lago Argentino en dient als de toegangspoort tot het gletsjerrijke nationaal park Los Glaciares die we de komende dagen gaan verkennen.
Lago Argentino, gekenmerkt door zijn diepblauwe wateren en omringd door indrukwekkende gletsjers, vormt het hart van het Los Glaciares Nationaal Park. Het meer speelt een cruciale rol in het ecosysteem van de regio en is de voornaamste zoetwaterbron. De imposante ijsmassa’s die in het meer uitkomen, waaronder de beroemde Perito Moreno gletsjer die we morgen bezoeken. In El Calafate heerst een aangename sfeer en in het centrum zijn tal van winkeltjes en ruime keuze uit verfijnde restaurants.

Dag 6 – El Perito Moreno
Onze dagexcursie naar de Perito Moreno-gletsjer is een absolute must. Deze gletsjer is wereldberoemd om zijn indrukwekkende afmetingen met maar liefst een ijsmuur van 75 meter hoog. Het dynamische proces van ijsbreuk, waarbij enorme ijsblokken met donderend geraas in het meer vallen is een visueel spektakel. Vandaag nemen we dan ook uitgebreid de tijd om de gletsjer in al haar glorie de aanschouwen. De Perito Moreno is zonder twijfel een natuurlijk hoogtepunt van je bezoek aan El Calafate.

Dag 7 – Vrije dag in El Calafate 
Culturele Ervaringen in El Calafate: Naast de adembenemende natuur, biedt El Calafate ook een scala aan culturele ervaringen. Bezoek het Glaciarium, een museum gewijd aan het begrijpen van gletsjers en hun impact op onze planeet. Sluit het bezoek af in de ijsbar. Of duik in de lokale geschiedenis en cultuur in het Centro de Interpretación Histórica, waar je meer leert over de inheemse volkeren van Patagonië en de ontdekkingsreizigers die dit ruige landschap hebben verkend. Eventueel kan je een dagexcursie maken vanuit El Calafata naar El Chalten vanwaar je een boottocht maakt naar de Viedma gletsjer.

Dag 8 – Dagcruise over Lago Argentino inclusief lunch
De cruise over Lago Argentino neemt je mee over het azuurblauwe meer tussen de ijsschotsen naar een drietal gletsjers: de Spegazzini met een ijswand van maar liefst 135 meter, de Upsala en de zuidzijde van de Perito Moreno gletsjers. 
Aan boord van de cruise wordt de nodige uitleg gegeven en een lunch geserveerd met een glaasje frisdrank of wijn. 

Dag 9 - El Calafate – Puerto Natales
Je reis door Zuid-Argentinië gaat verder. Een rit van zo’n 4,5 uur neemt ons doorheen het Patagonische landschap naar Chili met als eindbestemming Puerto Natales. De weg van El Calafate naar Puerto Natales staat bekend als één van de mooiste routes in Patagonië. De weg slingert zich door de uitgestrekte vlaktes, omringd door majestueuze bergen en kristalheldere meren. Onderweg passeer je pittoreske dorpjes en dichte bossen.
Het charmante stadje Puerto Natales is gelegen aan de rand van het adembenemende Torres del Paine National Park. Met zijn spectaculaire landschap trekt deze bestemming avonturiers van over de hele wereld aan. De stad zelf heeft een authentieke sfeer, met kleurrijke huizen en gezellige straatjes. 

Dag 10 – Excursie naar Torres del Paine
De Torres del Paine, gelegen in het gelijknamige nationale park, zijn imposante granieten pieken die boven het landschap uitrijzen. 
Tijdens onze excursie genieten we van wandelingen door uitgestrekte valleien, langs glinsterende meren en over ruige bergpaden. Je zult versteld staan van de diversiteit aan flora en fauna die we onderweg tegenkomen. Van imposante condors tot kleurrijke wilde bloemen, er is altijd iets nieuws om te ontdekken.
Zorg ervoor dat je comfortabele wandelschoenen en warme kleding meeneemt, aangezien het weer in dit gebied onvoorspelbaar kan zijn. Vergeet ook je camera niet!

Dag 11 – Puerto Natales – Punta Arenas 
De rit van vandaag neemt ons mee zuidwaarts, doorheen de uitgestrekte provincie Magallanes richting de hoofdstad, genaamd Punta Arenas. Het stadje is idyllisch gelegen aan de Straat van Magellaan en tevens de enige grote stad van de provincie waar meer pinguïns wonen dan mensen. Overnachting in Punta Arenas. 

Dag 12 – Punta Arenas – Ushuaia
Vandaag worden we getrakteerd op een reis van zo’n 250 km door één van de meest zuidelijke regio’s van Chili en Argentinië. Per comfortabele lijnbus met uitstekende zetels en een prachtige ferrytocht over één van de wateren van Patagonië vertrekken we naar het einde van de wereld. De stad Ushuaia en hoofdstad van Vuurland is de méést zuidelijke ter wereld en daarmee ook van onze reis door Zuid-Argentinië.

Dag 13 – Ushuaia
Met zijn schilderachtige Martial gletsjer op de achtergrond en dichte bossen is het een aantrekkelijke stad.  De Vuurlandse bossen en flora markeren de route van vandaag tijdens onze verkenning van Tierra del Fuego National Park. Vanaf de mooi aangelegde wandelpaden hebben we een prachtig uitzicht op de Groene Lagune. Het zicht op de Lapataia baai vormt het zuidelijkste punt van onze reis door Zuid-Argentinië en Chili. In het park kan je tevens de méést zuidelijke treinrit “Fin del Mundo” ter wereld maken. Overnachting in Ushuaia.

Dag 14 – Ushuaia 
Ushuaia is gelegen tussen het Beagle kanaal en de hoge Martial Gletsjer en vormt hiermee de zuidelijkste stad ter wereld. Gedurende onze boottocht door het kanaal maken we kennis met de biodiversiteit en zien we zeeleeuwen, aalscholvers en zeehonden. Een wandeling over Island Bridges leert ons meer over de unieke flora. Nadien in je vrije tijd kan je het leuke centrum van Ushuaia verkennen. Interessant is het maritiem museum, gevestigd in de oude gevangenis. Overnachting in Buenos Aires.

Dag 15 – Ushuaia - Buenos Aires
Vandaag vliegen we terug naar de hoofdstad van Argentinië. Een bezoek aan het Teatro Colón, een van de beste operahuizen ter wereld, mag niet ontbreken tijdens je verblijf. Daarnaast bieden de vele musea en galerieën een diepe duik in de Argentijnse kunst en geschiedenis. Het MALBA en het Museo Nacional de Bellas Artes zijn hoogtepunten voor kunstliefhebbers. In de avond volgt een-3-gangen afscheidsdiner onder begeleiding van tango in één van de vooraanstaande Tangoshows van Buenos Aires inclusief onbeperkt frisdrank en wijn.
 
Dag 16 – Buenos Aires
Vrije tijd en transfer naar de luchthaven waar we afscheid nemen van dit indrukwekkende land en haar fijne bevolking.
 
Dag 17 – Aankomst
Aankomst thuis. 
 
 
 
 
 
 
Tijdens uw 17-Daagse Nederlandstalige groepsreis Patagonië - Zuid-Argentinië en Chili verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Buenos Aires - Arc Recoleta Boutique Hotel en Spa

ARC Recoleta Boutique Hotel & Spa is ideaal gelegen in de chique wijk Recoleta, nabij de meeste bezienswaardigheden restaurants en op een paar honderd meter een metrostation. 
 

De elegante en ruime kamers van ARC Recoleta Boutique Hotel & Spa zijn uitgerust met een flatscreen-tv en een minibar. Alle badkamerfaciliteiten zijn privé en beschikken over een douche. De units zijn voorzien van centrale verwarming en airconditioning. Sommige kamers hebben een balkon en uitzicht op de omgeving. Dagelijks wordt er ontbijt geserveeerd in het restaurantgedeelte.

 

Gasten kunnen ontspannen in de sauna of het solarium, en trainen in de fitnessfaciliteiten. Er zijn massagebehandelingen beschikbaar. Er is een 24-uursreceptie beschikbaar om gasten te verwelkomen en toeristische informatie te verstrekken. 

El Calafate - Hotel Bahia Redonda

Hotel Bahia Redonda ligt op slechts 50 meter van de Redonda-baai en het Argentinomeer. Het biedt kamers met uitzicht op de tuin. Er is gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid beschikbaar.

 

Hotel Bahia Redonda beschikt over kamers met verwarming, kabel-tv en een eigen badkamer met een bad.

 

De gletscher Perito Moreno ligt op 80 km afstand. Er wordt dagelijks een uitgebreid ontbijtbuffet geserveerd.

Puerto Natales - Natalino Hotel Patagonia

Natalino Hotel Patagonia ligt in het centrum Puerto Natales.
Het hotel biedt een fitnesscentrum, gratis privéparkeren, een lounge, terras en zwembad. 

 

Alle kamers bij het hotel hebben een bureau, een flatscreen-tv, een eigen badkamer, beddengoed en handdoeken. De kamers hebben een kluisje en WiFi.

 

Punta Arenas - Hotel Cabo de Hornos

Hotel Cabo De Hornos is gesitueerd in het historische centrum van Punta Arenas. Onlangs is het hotel gerenoveerd en voorzien van een hedendaagse inrichting. 
Met jarenlange ervaring is Cabo de Hornos Hotel een icoon van de hoofdstad van Patagonië. Het staat in het historische centrum van de stad als bewaker en getuige van de geschiedenis van Punta Arenas en zijn cultureel erfgoed.
 
De kamers zijn elegant ingericht met alle moderne faciliteiten en beschikken over een eigen badkamer, een apart bad en toilet.
 
Gasten kunnen genieten van regionale specialiteiten in het à-la-carterestaurant van het hotel, of ontspannen met een glas lokale wijn bij de open haard. U kunt elke dag goed beginnen met een ontbijtbuffet.
 
 


 

 

Ushuaia - Hotel Alto Andino

Hotel Alto Andino is gelegen in het centrum van Ushuaia op wandelafstand van de kust en alle bezienswaardigheden.

Het hotel biedt rookvrije kamers met gratis WiFi en een terras met uitzicht op de stad. 

 

Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders en een minibar. Elke eigen badkamer is uitgerust met gratis toiletartikelen.

 

De accommodatie beschikt over een 24-uursreceptie en een bagageopslag.

Algemeen
Argentinië: het land van uitersten. Gekend om de uitgestrekte natuur, de tango en uiteraard het voetbal! De hoofdstad Buenos Aires met zijn kleurrijke huizen, historische gebouwen en heerlijke keuken. In het noorden zien we de kleurrijke bergen en uitgestrekte wijngaarden bij Mendoza. In het zuiden daarentegen de ijsmassa’s, gletsjers, drijvende ijsschotsen van Patagonië. Hier ziet u de zeeleeuwen en maakt u mooie wandeltochten. We mogen zeker de jungle bij de watervallen van Iguazú niet vergeten. Kortom: Argentinië heeft het allemaal!
 
Ligging
Argentinië heeft een oppervlakte van 2.780.400 km² en is hiermee het grootste Spaanstalige land ter wereld. Gelegen in Zuid-Amerika tussen het Andesgebergte en de zuidelijke Atlantische Oceaan en grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili.
Naast het vaste land claimt Argentinië ook de eilandengroep onder gezag van het Verenigd Koninkrijk en een deel van Antarctica; de Falklandeilanden (voor de Argentijnen heten deze ‘Islas Malvinas’), Zuid-Georgië en de Zuidelijke Sandwicheilanden. 
Argentinië telt circa 45 miljoen inwoners, waarvan 92% in de steden woont. Alleen al in de provincie Buenos Aires wonen meer dan 16 miljoen inwoners. Het dunst bevolkte gebied van Argentinië is Patagonië, waar slechts 1% van de bevolking woont.
 
Klimaat
De uitgestrektheid van het land zorgt ervoor dat er meerdere klimaatzones zijn. De beste periode om Argentinië te bezoeken is tijdens hun zomermaanden, onze winter, dus van oktober tot februari. 
Het noorden kent een subtropisch klimaat met in de zomer temperaturen die tot 40 graden kunnen oplopen. In de wintermaanden kan er in de regenwouden veel regen vallen, dit in tegenstelling met de droge pampa’s, in het noordwesten, waar er heel weinig neerslag valt. 
Het midden heeft een mediterraan klimaat met het hele jaar door een temperatuur van +/- 20 graden. 
Het zuiden heeft een zeeklimaat met gemiddeld 21 graden in de zomer en 5 in de winter. Hoe meer zuidelijker hoe meer regen of sneeuw er kan vallen.
 
Religie
Meer dan 90% van de bevolking is Christelijk. Argentinië heeft de grootste Joodse gemeenschap van Latijns-Amerika. Nog een kleine minderheid is Islamitisch of heeft geen religie. Van de Christelijke gemeenschap gaat echter slechts 20% naar de kerk.
 
Eten en drinken
Het Argentijnse ontbijt verschilt enigszins van ons ontbijt en wordt gekenmerkt door zoete gerechten. Op het ontbijtbuffet treft u ook altijd zuivel en vleeswaren. 
De lunches in Argentinië zijn doorgaans warm maar is ook een selectie aan salades of tosti’s. Daarnaast zijn er diverse pasteitjes, de zogenoemde empanadas. Deze zijn gevuld met kip, gehakt, kaas of groenten.  
Het diner in Argentinië is min of meer te vergelijken met hetgeen wij gewend zijn. Het bestaat vaak uit (veel) vlees, rijst, aardappelen of pasta en groenten.
Voor de Argentijn is een maaltijd meer dan alleen eten, het is een gelegenheid om samen te zijn en te genieten. Vandaar dat ze zelden alleen eten. Het diner wordt in Argentinië heel laat genuttigd, rond 21u, vandaar dat ze vaak rond 18u een tussendoortje nemen.
 
Drinkwater 
Het drinkwater in Argentinië is over het algemeen genomen van goede kwaliteit. Het is toch aan te raden om flessen mineraalwater te kopen.
 
Elektriciteit in Argentinië
Argentinië heeft 220 volt netspanning. U heeft in Argentinië een wereldstekker nodig om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet. Men gebruikt stekkers met platte pinnen. 
 
Tijdverschil
Tijdens onze wintertijd is het in Argentinië 4u vroeger dan bij ons.
 
Taal
De officiële taal is Spaans, in de grote steden wordt al goed Engels gesproken. Daarnaast spreekt een deel van de inheemse bevolking nog hun eigen taal zoals het Mapuche, Guarani, Tobas en Quechua. Toch zal niet iedereen je verstaan, vandaar is het goed een aantal Spaanse woordjes te spreken.
Hallo:               Ola
Tot ziens:        Adios
Alstublieft:       Por favor
Bedankt:         Gracias    
Ja / Neen:       Si / No 
Hoe gaat het: Que tal?
 
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kg mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij.
LET WEL: Voor de binnenlandse vluchten mag u slechts 15 kg bagage bij u hebben. Bij overgewicht tot 23 kg wordt er een meerprijs berekend van 11–15 euro per KG. 
Voor reizen naar Argentinië is een harde, waterdichte koffer geen overbodige luxe: de wegen zijn deels onverhard en regen en stof komt de bagageruimte van de touringcar gemakkelijk binnen.
 
Kledingadvies 
Onze reis gaat van noordelijk deel van Argentinië naar het zuidelijk deel. Zodoende krijgen we te maken met verschillende klimaatzones. In het noorden van het land en in Buenos Aires kan het erg warm zijn maar in het zuiden kunnen we te maken hebben met vier seizoenen in één dag. Belangrijk is dus om in laagjes te kleden. In het noorden en Buenos Aires draagt u bij voorkeur lichte kleding en voor het zuidelijk deel raden wij u aan zeker een sjaal, handschoenen, muts en regenkleding mee te nemen. Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Belangrijk is ook om voldoende zonnebrandcrème en antimuggenspray mee te nemen.  
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Argentinië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Argentinië-reizen veel gewandeld worden over veelal ongelijk ondergrond.
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor een reis naar Argentinië heeft u een geldig paspoort nodig welke bij uitreis nog 6 maanden geldig is.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels.

Douane
Het is verboden verse producten zoals fruit, melkproducten en vleeswaren mee te nemen. 
De controle hierop bij aankomst in Argentinië is erg streng. 
 
Fotograferen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken / valuta in Argentinië
De nationale munteenheid is de Argentijnse Pesos. Via de reisleider Maurits kunt u uw Dollars en Euro’s omwisselen in de lokale munteenheid de Peso. Dit omdat er in Argentinië diverse wisselkoersen worden gehanteerd, waarbij de bankkoers erg nadelig is. 
Cash geld is te adviseren omwille van de gunstige marktkoers i.p.v. de officiële wisselkoers via bankkaarten/creditkaarten. 
 
Creditcards
Creditcards worden in hotels, de betere restaurants en de betere winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Zorg dat u tijdens uw reis voldoende contant geld bij u heeft. Dit kunnen zowel euro’s, bij voorkeur dollars zijn. Dollars kunt u bij uw reisbegeleider omwisselen in Pesos. In de meeste restaurants kunt u enkel in de peso betalen. Bij souvenirmarkten en andere toeristische omgevingen kunt u vaak in dollars betalen. Om in Argentinië met uw bankpas geld te kunnen pinnen dient u voor uw vertrek uw bankpas op niveau ‘wereld’ te zetten. 
 
De wisselkoers tussen de pesos en euro’s is aan verandering onderhevig. Euro’s of dollars kunt u ter plaatse wisselen bij een wisselkantoor of bank. Tevens kunt u met uw bankkaart geld afhalen. Het is altijd verstandig om voldoende peso’s cash op zak te hebben. Uiteraard kunt u bij de hotels uw euro’s of dollars wisselen, echter is de koers vaak ongunstiger. Geld wisselen op de zwarte markt is niet te adviseren i.v.m. veiligheid evenals valse biljetten. Tip: Het is handig om een app te installeren op uw telefoon zodat u altijd weet wat de officiële wisselkoers is.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Argentinië om een fooi te geven. De richtlijn is zeker 10% van de rekening als u op restaurant gaat of iets consumeert in een bar. 
De gidsen en chauffeurs in Argentinië verwachten ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan.
Voor de diverse gidsen / chauffeurs en wordt er een fooienpot gemaakt. De richtlijn is € 6,- per persoon per dag. De fooien zullen worden verzameld aan het begin van de reis. 
 
Gezondheid
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
 
Vaccinaties 
Voor een reis naar Argentinië is er bij een bezoek aan nationaal Park Iguazu een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aangeraden. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts.  
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
 
Openingstijden
Winkels
In Argentinië openen de meeste winkels vanaf 09.00 uur. Supermarkten zijn in het algemeen vanaf 08:00 uur open. Met uitzondering van Buenos Aires is er een siësta sluiting tussen de middag van 13.00 uur tot 16.00 uur. Nadien blijven de winkels geopend tot 19.30 uur of zelfs 20.30 uur. Supermarkten blijven open tot 22.00 uur en zijn vaak ook het hele weekend geopend. Op zaterdag sluiten veel winkels al om 15.00 uur.
 
Musea
Openingstijden zijn per museum verschillend. Alle musea zijn op maandag gesloten.
 
Post, internet en telefoon
Internet
In vrijwel elk hotel is er gratis Wifi aanwezig. Informeer vooraf naar de roamingkosten bij uw provider, zo komt u niet voor verrassingen te staan. In Buenos Aires staat het vol met internetcafés. 
 
Telefoon
Telefoneren vanuit Argentinië naar Europa is vrij prijzig. De prijzen hangen af van uw provider. Meestal krijgt u bij binnenkomst in het land een berichtje wat de kosten zijn vanuit het land waar u zich bevindt. Ook kunt u bij aankomst een simkaart en beltegoed aankopen.
 
Post
Postzegels koopt u op het postkantoor. Een kaart doet er tussen tien dagen en een maand over om in Europa aan te komen.
 
Openbaar vervoer
Argentinië kent een uitgebreid busnetwerk. De bussen zijn netjes en veilig, er zijn verschillende klassen. In de wintermaanden is het vooral moeilijk om richting Patagonië te reizen. 
In Buenos Aires is er een metrosysteem waarmee je naar al de wijken van de hoofdstad kan reizen. Let hier wel goed op je waardevolle spullen.
Met de trein reizen is voordeliger dan per bus, maar er kunnen minder bestemmingen per trein bereikt worden.
De wegen in Argentinië zijn goed te noemen. Sommige stukken bestaan weliswaar uit onverharde wegen, te denken aan de nationale parken in het zuiden.
 
Omgangsvormen in Argentinië
In Argentinië zijn de omgangsvormen vergelijkbaar met die in het zuidelijk deel van Europa. Het merendeel van de Argentijnen is van Europese komaf en het is dan niet zo vreemd dat men elkaar begroet met een hand en hartelijk is in de omgang. Niet alleen vrienden maar ook collega’s, met inbegrip van mannen, onder elkaar, begroeten elkaar met één kus op de rechterwang.
 
Veiligheid
Argentinië is een redelijk veilig land, maar net zoals overal moet je waakzaam zijn. Het grootste veiligheidsprobleem zijn zakkenrollers, vooral op drukke plaatsen. Bezoek geen afgelegen straten of wijken. 
Let goed op uw geld en bezittingen, draag geen opvallende sieraden.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Los Glaciares Nationaal Park
- Guarani Jezuietenmissies
- Iguazu Nationaal Park
- Cueva de las Manos, Rio Pinturas
- Valdes schiereiland
- Ischigualasto / Talampaya Natuurparken
- Jezuietenblok en Estancias Cordoba
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Argentinië zijn: Nieuwjaar (1 januari). Driekoningen (6 januari), Herdenkingsdag (24 maart), dag van de Meirevolutie (25 mei), Dia de la Bandera (20 juni), Onafhankelijkheidsdag (9 juli), onbevlekte ontvangenis (8 december), Kerstmis (25 december)
 
Nederlandse Ambassade in Buenos Aires
Olga Cossettini 831 / piso 3
C1107CDC Buenos Aires   Tel: +54 1143380060/70 
 
Argentijnse Ambassade in Den Haag
Javastraat 20
2585 AN Den Haag   Tel.: +31 70 311 84 11
 
Belgische Ambassade in Buenos Aires
Olga Cossettini 831 / piso 3
C1107CDC Buenos Aires   Tel: +54 1143137272
 
Argentijnse Ambassade in Brussel
Louizalaan 225
1050 Brussel   Tel.: +32 2 647 78 12

 

 


Algemeen
De republiek Chili, is bekend om het wereldberoemde Paaseiland. Het langgerekte land is ingeklemd tussen het Andes gebergte en de Grote Oceaan en kent door zijn langgerekte vorm meerdere klimaatzones.
Het land is opgedeeld in regio’s (16) die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in provincies.
Voor de reiziger is Chili door zijn vele natuurverschijnselen bij uitstek een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers, mede door het gebied Patagonië welk deels in Argentinië en deels in Chili ligt. Chili was vroeger het grondgebied van verschillende Indianenstammen. Veeteelt en landbouw zijn de voornaamste bron van inkomsten.
 
Ligging.
Chili ligt in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Chili is één van de zuidelijkste landen en  is gelegen tussen de Grote Oceaan enerzijds en aan de andere zijde het Andes gebergte.
 
Klimaat
Chili heeft een mediterraan klimaat met lange, hete zomers en koele, natte winters. 
Het zuiden kenmerkt zich door het zgn. toendraklimaat, met aan de kust lagere temperaturen.
De seizoenen zijn tegenovergesteld van onze seizoenen. In de winter kunnen we temperaturen van 18 – 20ºC verwachten met in de nacht zelfs temperaturen rond het vriespunt. In de zomer liggen de temperaturen tussen 30 – 36ºC met in de nacht 15 – 18ºC.
 
Religie
Het overgrote deel van de bevolking christen. Een klein deel van de bevolking hangt geen enkel geloof aan.
 
Eten en drinken
Eten neemt een belangrijke plaats in in het dagelijkse leven; men gaat relatief laat aan tafel: de lunch vanaf 14:00 en het diner pas vanaf 21:00 uur. In Chili zijn gegrilde vleesgerechten en bonenschotels populair. Iedere regio kent natuurlijk zijn eigen specialiteit. Bekende traditionele Chileense gerechten zijn pastel de choco, een ovenschotel en de nationale snack: empanada. Waar wij onze boterhammen eten, zijn in Chili de marraquetas favoriet.
Koffie en thee zijn niet heel populair, op straat verkoopt men veel mote con huesillo, een soort fruitsap van perzik.  
 
Drinkwater
In Chili is het kraanwater niet altijd drinkbaar. Drink daarom alleen water uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
 
Elektriciteit
De netspanning is 220 V. Voor sommige stopcontacten hebt u een universele wereldstekker nodig. 
 
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Chili 5 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Chili 4 uur vroeger.
 
Taal
In Chili is Spaans de officiële taal, maar een groot deel van de bevolking spreekt wel een van de vele Maya talen.
Hallo: hola
Ja:
Nee: no
Dankjewel: gracias
Hoe gaat het? cómo estás?
 
Bagage en kleding
Voor Chili gelden geen bijzondere kledingseisen, wel is het advies (en dat geldt voor alle reizen) draag laagjes kleding. Ook al te “blote” kleding wordt niet op prijs gesteld. Wat niet mag ontbreken zijn een zonnebril, hoedje of pet, zonnebrandmiddel en DEET.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Chili heeft u een geldig paspoort nodig, welk nog 6 maanden na inreis geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Chili in te kunnen reizen. Wel is het vereist een retour- of doorreisticket te tonen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in Chili, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Soms vragen verhuurbedrijven om een IRB (internationaal rijbewijs). 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De nationale munteenheid in Chili is de peso (CLP). 
 
Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank. US $ worden vrijwel overal geaccepteerd. 
 
Geld wisselen
Wissel alleen bij een bank. Wisselkantoren en hotels rekenen doorgaans een ongunstiger koers. 
 
Fooien
In Chili is de fooi soms inbegrepen bij de rekening. Indien dit niet het geval is kunt u 15% fooi hanteren, het liefst in US$. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje zullen een fooi van 5-10% zeker op prijs. 
In supermarkten is een klein bedrag gebruikelijk voor diegene die je boodschappen in pakt.
 
Gezondheid
De medische zorg in Chili kent zowel particuliere als openbare ziekenhuizen. De particuliere ziekenhuizen zijn beter uitgerust en hygiënischer, houd er ook rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verleende zorg. Reizigers worden daarom geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In Chili kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. In sommige gebieden komt ook malaria voor. Draag beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Hondsdolheid komt voor in Chili. Vermijd contact met zoogdieren.
Neem direct contact op met een arts bij een beet of krab van een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis).
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. In bepaalde gevallen is een inenting tegen gele koorts verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties. 
In Chili kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue komt voor.
 
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 – 20:30 uur met een siësta in de middag. Banken zijn maandag – vrijdag geopend tussen 08:00 – 15:00 uur. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is geopend tussen 11.30 – 23.30.
 
Post, internet en telefoon
Internet:
In het gehele land is goede dekking. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. In Chili zijn WiFi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. 
 
Telefoon:
Het mobiele bereik is bijna overal goed, de netwerken die er zijn bieden ruime dekking in Chili. 
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 0056.
 
Openbaar vervoer
In Chili bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit bussen. Meestal zijn dit kleinere bussen in de stad en grote touringcars tussen de steden.De afstanden zijn soms erg groot, waardoor er ook “slaap”-bussen zijn.
In enkele steden is ook een metrolijn. 
 
Veiligheid
Chili is één van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Wel zijn zakkenrollers actief op stadsbussen, op markten, op het strand, drukke plaatsen in het algemeen. Alert zijn is dus de boodschap en loop op straat niet met kostbare camera’s en sieraden “te koop”.
Algemeen alarmnummer 133.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- cultuur Aymara gemeenschappen
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Chili zijn: Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Dag van de Arbeid (21 mei), Saint Peter en Saint Paul ( juni), Herdenking van de zeeslag bij Iquique (2 juli),  Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Carmel (augustus), Onafhankelijkheidsdag ( september), Kerstmis, Oud & Nieuwjaarsdag.
 
Nederlandse ambassade in Chili
Av. Apoquin do 3500 13e verdieping Las Condes (Metro El Golf), Santiago, Tel: +56 2 2756 9200
 
Chileense ambassade in Nederland
Parkstraat 30, 2514 JK ’s-Gravenhage, Tel: +31 70 312 36 40
 
Belgische ambassade Chili
Edificio Forum Avenida Providentia 2653, Piso 11 – Oficina 1103, Santiago, Tel: +56 2 269 404 00
 
Chileense  ambassade België
Aduatukersstraat 106, 1040 Etterbeek, Tel: +32 2 280 16 20