14-Daagse luxe treinreis Oriënt Silk Star - Zijderoute – Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan.
v.a. € 3500,00 p.p.

14-Daagse luxe treinreis Oriënt Silk Star - Zijderoute – Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan.

Deze reis per luxetrein maakt u vertrouwd met de vele culturen langs de legendarische zijderoute en talloze plaatsen die geschiedenis hebben geschreven, waaronder niet minder dan 7 UNESCO-werelderfgoed locaties. Deze Centraal-Aziatische landen strekken zich uit van de Kaspische Zee tot het Tien Shan-gebergte en hebben een rijke geschiedenis die u kunt opsnuiven tijdens deze indrukwekkende reis per privétrein. 

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers volgens programma
• Ervaren Engelssprekende of Duitssprekende gids (naar uw keuze)
• 7 Overnachtingen in de trein in de door u geboekte categorie.
• 6 Overnachting in goede hotels
• Verblijf op basis van volpension (vanaf dag 2 t/m ontbijt dag 14)
• Wijnproeverij aan boord van de trein
• Traditionele welkomstceremonie in Bukhara en Samarkand
• Excursieprogramma onder leiding van een deskundige gids inclusief entreegelden  
• Dokter 
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• Minimaal aantal deelnemers voor de treinreis: 60
Dag 1 – Almaty
Bij aankomst in Almaty wordt u ontvangen door een vertegenwoordiger van Sovjet Reizen en  naar uw centraal gelegen hotel gebracht. Overnachting in Almaty.
 
Dag 2 – Almaty 
Na het ontbijt staat er een stadstour door Almaty, de groene metropool aan de voet van het machtige Ile Alatau gebergte, op het programma. De groei van deze stad is te danken aan de Tweede Wereldoorlog, toen de Sovjet-Unie besloot om de industrie van het land grotendeels uit het Europese gedeelte naar Centraal-Azië te verplaatsen. Almaty is een groene en gezellige stad, maar toch is het Sovjetverleden zichtbaar. Tijdens de stadstour ziet u de Russisch-orthodoxe Zenkov kathedraal, het Kazachse staatscircus en de Centrale Moskee van Almaty. De lunch met lokale gerechten wordt genuttigd in een traditionele Kazachse joert. In de middag is het tijd om aan boord van onze privétrein te gaan. De portier helpt u met de bagage en de gids verwelkomt u aan boord en vertelt wat u kunt verwachten tijdens deze reis. Na een verfrissend welkomstdrankje vertrekt de trein. Overnachting in de trein. 
 
Dag 3 – Turkistan – centrum van de bedevaart
Na ontbijt aan boord, aankomst in Turkistan. Omringd door machtige vestingwerken was Turkistan het administratieve centrum van de Centraal-Aziatische heersers zoals de sjahs van Chorasmië, de Mongolen, Timuriden en Shaybanids. Tevens is de stad bekend geworden door de soefi dichter Hodzha Ahmed Yasavi. Door zijn invloed werd de stad een belangrijk centrum van spiritualiteit. Een van de bekendste monumenten is dan ook het mausoleum van deze soefi dichter Hodzha, gebouwd in 1394 (UNESCO werelderfgoedlijst). Het architectonisch complex werd gebouwd in opdracht van Timur Lenk en is nu vooral een bedevaartsoord. Het complex omvat een verzameling van historische gebouwen waaronder het graf van Kazachse Khans en dat van Robia Sultun Begin, de kleindochter van Timur Lenk. Binnen het complex zien we ook de ondergrondse moskee en het historische badhuis. Na ons bezoek aan Turkistan gaan we terug aan boord van de trein en rijden richting Tasjkent. 
 
Dag  4 – Tasjkent – de groene oase
De eeuwenoude stad Tasjkent vindt zijn oorsprong in de vruchtbare grond aan de rivier Chicik. Het is dan ook een groene oase te midden van de steppe. De stad is nog steeds een typische Sovjetstad met brede boulevards, pleinen, fonteinen en appartementsblokken. De stad ademt een zeer aangename sfeer van oud en nieuw. Tijdens de stadstour komen de mooiste bezienswaardigheden aan bod: de Kukeldash Universiteit, Amir Timoer museum en traditionele Oezbeekse huizen. In de avond kunt u een optionele voorstelling bijwonen in bijvoorbeeld het Novoi Opera gebouw (afhankelijk van het programma). Overnachting aan boord van de trein.  
 
Dag 5 – Shakhrisabz  reizen doorheen de tijd
Op weg naar Shakhrisabz rijden we door afgelegen en moeilijk toegankelijk gebied van Oezbekistan. Het Griekse erfgoed is bewaard gebleven in dit bergachtige stuk Oezbekistan net als de culturele invloeden van de Bactriërs en het Kushan-rijk. Vuuraanbidding en sjamanisme worden hier nog steeds beoefend in de vorm van rituelen en mythen die men zelden ergens anders aantreft. Handelskaravanen reisden ooit door deze smalle bergkloven alsook de legers van Alexander de Grote, Genghis Khan en Timur. Een traditionele ceremonie biedt inzicht in de unieke folklore van de regio. De reis gaat dan verder langs de Grote Zijderoute aan boord van de trein naar de groene stad Shakhrisabz, de geboorteplaats van Timur en een van de oudste steden van Centraal-Azië. Het oude centrum van de stad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de thuisbasis van één van de vele architectonische hoogtepunten, het Witte Paleis. ’s Avonds gaan we terug aan boord van de trein waar u wordt uitgenodigd voor een proeverij van Oezbeekse wijnen. Overnachting in de trein. 
 
Dag 6 – Samarkand – kruispunt van culturen 
Aankomst in Samarkand, een belangrijke stad op de zijderoute dankzij de centrale ligging tussen China en het Westen. Samarkand was zowel in vroegere tijden als vandaag de dag één van de mooiste steden in de wereld. De stad kent een rijke historie die werd beïnvloed door Alexander de Grote, Arabieren, Chinezen en Mongolen. Hoogtepunten van de stad zijn o.a. de Shakh-i-Zindeh moskee en het in het Noorden gelegen deel van de stad: Afrasyab, bekend om zijn oude opgravingen. Het Registanplein in de stad heeft altijd een belangrijke maatschappelijke functie gehad, maar bovenal zijn hier de mooiste architecturale gebouwen te bezichtigen. 
Overnachting in Samarkand.
 
Dag 7 – Samarkand
De stadstour gaat verder en we bezoeken de sterrenwacht van Ulug Beg, een Islamitische heerser uit Iran in de tijd dat Samarkand de hoofdstad van zijn rijk was (rijk der Timoeriden). Ulug Beg hechtte meer waarde aan de astronomie dan aan politieke en andere zaken. Ook bezoekt u de Bibi Khanum moskee, gesierd met prachtige kleuren evenals het Gur Emir mausoleum wat meer de uitstraling van een paleis dan van een mausoleum heeft. In de middag leren we meer over twee eeuwenoude ambachten in Oezbekistan, zijde tapijten en zijdepapier maken bij een lokaal familiebedrijf. Overnachting in Samarkand. 
 
Dag 8 – Samarkand – Khiva
Deze morgen heeft u ter vrije besteding. Verken de grote bazaar Siyab, die ooit gesitueerd was aan de grote zijderoute. Een levendige en kleurrijke markt waar veel lokale producten te koop zijn zoals (gedroogd) fruit, specerijen en yoghurt. Of dwaal door de straten in de buurt van het hotel en bewonder de lokale galerieën of geniet van een drankje in één van de cafés. Rond het middaguur stappen we weer aan boord van de trein en vertrekken we richting Kiva. Overnachting in de trein. 
 
Dag 9 – Khiva – 1001 nachten
Vandaag arriveert u in Khiva, een prachtige historische stad vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oude ommuurde binnenstad is bijna geheel intact gebleven en wanneer u voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant u zich in een geheel andere wereld. Rondom de blauwe Kalta Minor minaret lijkt het of het leven heeft stilgestaan. De binnenstad van Khiva is gevuld met moskeeën, minaretten en mausolea. Tijdens het stadsbezoek krijgt u al deze juweeltjes te zien inclusief de Kalta Minor Minaret en het oudste gebouw van Khiva, het Seid Alauddin Mausoleum. In dit gezellige stadje genieten we van een lunch in de omgeving van het zomerpaleis van de voormalige Emir. In de middag reizen we verder richting Bukhara. Overnachting in de trein. 
 
Dag 10 – Bukhara – de nobele
Bukhara, gelegen in het midden van de Kyzylkum-woestijn, heeft zo'n duizend architectonische monumenten die herinneren aan de gouden eeuw van de Grote Zijderoute. Exotische kruiden, bont en vooral zijde werden vervolgens opgeslagen en verhandeld in de karavanserais van de stad. De vrijdag moskee, gebouwd in 1514 staat naast de 48 meter hoge Kalyan minaret, het symbool van Bukhara. Het werd één van de grootste structuren in Centraal-Azië. Een bezoek aan het Lyab-i Hauz, een architecturaal complex met vijver, mag zeker niet ontbreken. In de avond krijgt u hier een lokale dansvoorstelling te zien, met kleurrijke klederdrachten en Oezbeekse muziek. Overnachting in Bukhara. 
 
Dag 11 – Bukhara  
Bukhara, dat ook de bijnaam Sherif (de nobele) draagt, heeft zijn oude oosterse gezicht behouden in zijn uitgebreide, ongeëvenaarde verzameling authentieke architectuur. 's Ochtends brengen we u naar de prachtige Mir-e-Arab Madrassa en het Samanid Mausoleum, een van de mooiste architectonische schatten van Centraal-Azië. Daarna maakt u een tour door de enorme Ark Citadel, een stad in een stad die ooit de zetel was van de regering van de voormalige heersers van Bukhara. Hier ziet u de troonzaal, waarna u de zomerresidentie van de laatste emir bezoekt. ’s Avonds vertrekken we richting Turkmenistan.
Overnachting aan boord.
 
Dag 12 – Merw – de parel van het oosten 
In de ochtend komt de trein aan bij het UNESCO Werelderfgoed van Merw, de overblijfselen van wat eens behoorde tot de grootste en meest fascinerende steden ter wereld. De eerste indruk is van ongeloof: gigantische muren en wallen staan in het midden van de woestijn naast de imposante ruïnes van oude gebouwen, zoals het graf van sultan Sanjar, het kasteel Kyz Kala en de historische ijshuizen. De lunch nuttigen we bij een lokale familie op de pittoreske binnenplaats van hun huis. Na deze gezellige lunch gaan we terug aan boord en rijden naar onze laatste plaats van deze geweldige reis, Ashgabat. Overnachting in Ashgabat.
 
Dag 13 – Ashgabat – de hoofdstad
In de ochtend reizen we naar de ruïnes van de oude Partische hoofdstad Nisa. De stad werd gesticht in 250 voor Christus en werd Mitridatkert genoemd. De vestingmuren waren 8-9 meter dik en werden versterkt met 43 rechthoekige torens. Het oude Nisa was de plaats waar paleis- en tempelgebouwen waren geconcentreerd. Er bevonden zich een schatkamer, een enorm wijnpakhuis en opslagplaatsen met tal van voorraden. Na de lunch ontdekken we de moderne hoofdstad Ashgabat waar het nalatenschap van Turkmenbashi –de zelfverklaarde leider van de Turkmenen– het straatbeeld bepaald. Imposante, futuristische architectuur en opvallende monumenten dankzij de olieopbrengsten doen de reiziger verbazen. In het nationale museum zien wij de artefacten die gevonden werden in Nisa en krijgen we een beeld van de culturele rijkdom van de verschillende volken en religies die de regio gedomineerd hebben. 
 
Dag 14 – Ashgabat
Zeer vroege transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht.
Tijdens uw 14-Daagse luxe treinreis Oriënt Silk Star - Zijderoute – Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan. verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Almaty - Hotel Rahat Palace

Hotel Rahat Palace

Dit 5-sterrenhotel ligt op slechts 200 meter van het circus en het Centrale Stadion. Er is een stadstramlijn met een halte op 200 meter. De luchthaven is op ca. 30 minuten afstand. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over gratis parkeergelegenheid, een spacentrum  met fitnessruimte, hottbu en sauna en een verwarmd binnenzwembad. Daarnaast heeft het hotel 2 restaurants met internationale en Kazachstaanse gerechten. Voor een drankje kunt u terecht in de stijlvolle Bar & Lounge of in de zomer in de tuin. 

 

Kamers:

De klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van kabel-tv en een minibar. De badkamer beschikt over een haardroger. 

 

TREIN

Almaty - Oriënt Silk Road Express

Uw verblijf aan boord

Uw privétrein bestaat uit moderne rijtuigen met airconditioning die zijn gebouwd in Turkije. Naast het gebruik voor privéreizen, zoals deze reis, worden deze wagons tevens ingezet op de binnenlandse treindienst van Turkije. Exclusief voor uw reis van deze reis zijn de wagons ingericht in oosterse stijl. De privétrein heeft een on-board restaurant, waar vers bereide regionale gerechten worden geserveerd. Na het diner wordt deze wagon omgebouwd tot een bar waar u kunt kennismaken met de andere reizigers in een gezellige sfeer.

 

Categorie Habibi 

De compartimenten in de Habibi categorie bieden plaats aan vier personen. Aan beide zijden bevinden zich twee bedden boven elkaar met een afmeting van 64 x 175 cm per bed (boven) of van 60 x 180 cm per bed (onder). In het midden onder het raam is een tafeltje. In deze categorie heeft u de mogelijkheid (tegen meerbetaling) het compartiment met drie personen te bezetten. De wagon beschikt over 10 compartimenten, en zowel aan het eind als aan het begin van iedere wagon in deze categorie bevindt zich een gecombineerde was- en toiletgelegenheid.

 

Categorie Ali Baba

De twee bedden zijn tegenover elkaar gelegen (60 x 180 cm), gescheiden door een raam met daaronder een tafeltje. Per wagon bevinden zich 10 compartimenten, en zowel aan het eind als aan het begin van iedere wagon in deze categorie bevindt zich een gecombineerde was- en toiletgelegenheid. En er is in deze categorie één douche compartiment per wagon aanwezig. Tevens ontvangt u in deze categorie douche accessoires. Daarnaast kunt u de individuele airconditioning gebruiken in deze coupé. 

 

Categorie Aladdin

De twee bedden zijn tegenover elkaar gelegen (60 x 180 cm), gescheiden door een raam met daaronder een tafeltje. Per wagon bevinden zich 9 compartimenten, en zowel aan het eind als aan het begin van iedere wagon in deze categorie bevindt zich een gecombineerde was- en toiletgelegenheid. En er is in deze categorie één douche compartiment per wagon aanwezig. Tevens ontvangt u in deze categorie een badjas en douche accessoires. Daarnaast kunt u de individuele airconditioning gebruiken in deze coupé. 

 

Categorie Kalif

Categorie  Kalif  is de meest comfortabele categorie aan boord van de Perzische Ontdekkingstrein. Er zijn twee boven een onder gelegen bedden aanwezig, de bovenste heeft een afmeting van 80 x 174 cm en de onderste 112 x 184 cm. Verder beschikt deze categorie over een gezellige zitgelegenheid, een raam met daaronder een ruime tafel en een kledingkast. Ieder compartiment heeft een eigen douche, toilet en wastafel. Elke wagon in deze categorie telt 6 compartimenten.

 

Samarkand - Hotel Registan Plaza

Hotel Registan Plaza

Dit 4-sterrenhotel is gelegen op 1,8 km van de Khwaja Khadir Moskee. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt  Gratis wifi is beschikbaar. Er is gratis privéparkeergelegenheid. 

 

Kamers:

Alle eenvoudig ingerichte kamers zijn voorzien van een zithoek, flatscreen-tv, minibar en airconditioning.  

 

Bukhara - Hotel Asia Bukhara

Hotel Asia Bukhara

Hotel Asia ligt vlak bij Lyab-i Hauz en de Magok-i Attori moskee en is een hotel met oosterse sfeer en Europese service.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een restaurant, bar. mooi aangelegde stadstuin met zwembad met terras. Het hotel biedt eveneens een 24-uurs receptie en geldwisselservice. 

 

Kamers:

De comfortabele kamers zijn voorzien van wifi, flatscreen-tv en volledig ingerichte badkamer met bad.

 

Ashgabat - Hotel Grand Turkmen

Hotel Grand Turkmen

Dit 3-sterrenhotel is in 2015 gerenoveerd en is gelegen in het centrum van Ashgabat, dichtbij het Onafhankelijkheidsmonument. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt uit een eigen restaurant en café waar zowel Turkmeense, Turkse en Europese gerechten. In de avond is de bar en het casino geopend. In het wellnesscentrum vindt u een sauna, zwembad en fitnessruimte. Wifi is beschikbaar.

 

Kamers: 

De verschillend ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, een minibar, telefoon en televisie. 

Algemeen
Kazachstan staat bekend om de Russische ruimtebasis Baikonur Cosmodrome en als onderdeel van de Grote Zijderoute. In dit land kan het voorkomen dat u dagenlang reist en geen mens tegenkomt. U ziet het prachtige gebergte, woestijnen en steppen, maar ook de moderne steden. Het Alatau gebergte aan de zuidelijke zijde in Kazachstan biedt ruimte aan flora en fauna en is een paradijs voor natuurliefhebbers. Kazachstan is economisch het meest ontwikkelde van de Centraal-Aziatische landen. Het land beschikt over grote hoeveelheden brandstofreserves, mineralen en metalen. De olie- en gasindustrie is ook zeer in opkomst. In de afgelopen jaren zijn de tegenstellingen tussen de regio’s, tussen stad en platteland, rijk en arm fors toegenomen. 
 
Ligging
Op de grens van Oost-Europa en West-Azië ligt Kazachstan. Hierdoor vormt het land een transcontinentale staat, maar het grondgebied wordt tot Europa gerekend. Kazachstan is helemaal ingesloten door land en ligt niet aan een zee. Grenslanden zijn China, Rusland, Oezbekistan, Turkmenistan en Kirgizië. Er wonen ongeveer 16,5 miljoen mensen op een oppervlakte van 2.724.900 km2, wat Kazachstan het op 8 na grootste land ter wereld maakt. De hoofdstad is Astana. Kazachstan is een uitgestrekt plateau dat afloopt van het oosten naar het westen. Het uiterste noorden is eveneens laag en ligt zelfs beneden de 200 meter. Langs de grens met China en Kirgizstan liggen het Altai- en Tian Shangebergte met bergtoppen tot boven 4000 meter. In het zuiden liggen woestijnsteppen en woestijn. Van noord naar zuid, langs de rivieren en aan de voet van de bergen vindt u grassteppen met tsjernosem (löss, zwarte bodem) die ontgonnen zijn voor de akkerbouw. Echter het grootste gedeelte bestaat uit woestijn. Daarnaast zijn er 7 nationale parken, veel berggebieden en verschillende vismeren te vinden. 
 
Klimaat 
Kazachstan heeft een combinatie van verschillende klimaten. Het zuidelijke deel heeft een koud woestijnklimaat dat langzaam overgaat in een warm steppeklimaat. Het noordelijke deel van Kazachstan heeft te maken met de veel grimmigere continentale klimaatsoorten. De classificatie warm landklimaat betekent niet dat het gedurende het hele jaar relatief warm is, maar dat de warmste maand een gemiddelde maandtemperatuur heeft van meer dan 22 graden Celsius. De beste reisperiode naar Kazachstan is van april t/m oktober. Daarna wordt het kouder in het land, al is het in de winter ook redelijk goed te doen en valt er weinig neerslag. 
 
Religie
In Kazachstan is ongeveer 70% van de bevolking moslim (soennieten) en ongeveer een kwart is christen, met name Russisch-orthodox. Echter door de lange onderdrukking tijdens de Sovjet Periode speelt de religie hier geen belangrijke rol. 
 
Eten en drinken 
Nergens vindt u de nomadische roots van Kazachstan zo goed terug als in de keuken. Nomaden eten het voedsel dat het eerst beschikbaar is; en dat is vooral afkomstig van paarden en schapen. In het hele land vindt u tijdens uw rondreis door Kazachstan de bekende Centraal-Aziatische maaltijden als sjaslik, laghman (noedels), manti (gestoomde knoedels) en plov. Kazachse plov is zoet, met abrikozen, rozijnen en pruimen. Plov Askabak bestaat vooral uit pompoen. Een typisch Kazachse maaltijd is beshbarmak, stukken gekookt rundvlees, schapenvlees of paardenvlees met ui, die geserveerd worden op platte stukken pasta. De bouillon van het vlees wordt apart ernaast gedronken.
 
Internationale keuken in Kazachstan
In de grote steden en in het noorden van Kazachstan overheerst de Russische keuken, als afspiegeling van de aanwezigheid van de vele geïmmigreerde Russen. Maar er zijn veel verschillende typen restaurants, van Chinees en Koreaans tot Italiaans en Tex-Mex. Als u voordelig wilt eten neemt u een ‘biznes lanch’ (business lunch), ook wel ‘kompleksny obed’ genoemd. Deze wordt in veel restaurants aangeboden. U krijgt dan een driegangen menu met soep of salade, het hoofdgerecht en een toetje en een drankje.
 
Drinken in Kazachstan
Wat de drankjes betreft: koumis (gefermenteerde merriemelk) is populair en zeker het proeven waard tijdens uw rondreis door Kazachstan. Op de steppes en in de woestijn is er ook shubat (gefermenteerde kamelenmelk). Die is iets minder zout. 
 
Elektriciteit 
De netspanning in Kazachstan is 220 volt. Reserve batterijen en een verloopstekker zijn aan te raden. 
 
Tijdsverschil 
In de zomer is het in Kazachstan 4 uur later dan in de Benelux. 
 
Taal 
In Kazachstan spreken net zo veel mensen Kazachs als Russisch. Het Kazachs is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Vooral in de grote steden en in het zakenleven lijkt iedereen Russisch te spreken. Het Kazachs wordt vooral gesproken door de etnische Kazachen op het platteland. 
 
Bagage en kleding
Wat betreft uw kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem. Voor de dames adviseren we een sjaal mee te nemen. 
 
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig, onderweg is er zelden toiletpapier aanwezig. Neem daarom 1 rol toiletpapier mee of vochtig toiletpapier (i.v.m. hygiënische omstandigheden). Ook aan te raden is desinfecterende lotion om uw handen te kunnen reinigen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Kazachstan heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Een visum voor Kazachstan is nodig indien u 30 dagen of langer verblijft in het land. 
 
Invoerbepalingen vanuit Kazachstan
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is. Zie ook: www.douane.nl/reizigers 
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen wel altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen.
 
Geldzaken 
De Kazachse munteenheid is de tenge (KZT). Er zijn briefjes en munten van 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 en 10.000 tenge in omloop. Voor één euro ontvangt u 430 tenge (01-11-19). 
 
ATM in Kazachstan
In Almaty en andere steden kunt u bij wisselkantoren (obmen valyuty) snel en makkelijk euro’s of USD wisselen. ATM's zijn volop aanwezig, bij banken, winkelcentra, supermarkten, hotels en treinstations. Kijk naar het teken van Bankomat. De meeste pinautomaten accepteren bankpassen van Maestro, Cirrus, Visa en MasterCard. Er zijn instructies in het Engels. In een groot aantal winkels, restaurants en hotels kunt u met een creditcard betalen.  
 
Veilig pinnen in Kazachstan  
Om veiligheidsredenen hebben Belgische banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien u geld wilt pinnen in Kazachstan dient u deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Als dat via uw internetrekening niet mogelijk is, doet u er goed aan om ruim voor vertrek contact op te nemen met uw bank en toestemming te vragen voor tijdelijk gebruik van uw bankpas buiten Europa.
 
NB. Belgische banken rekenen Kazachstan bij Europa, waardoor er hier onbeperkt gebruik kan gemaakt worden van de bankpas. 
 
Fooien 
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Kazachstan zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Duurdere restaurants berekenen tien tot vijftien procent servicekosten.  
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid 
Hoewel inentingen voor Kazachstan niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van het soort reis en het gebied dat u bezoekt. Neem hiervoor contact met uw huisarts. 
 
Apotheek voor Kazachstan
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. 
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren in Kazachstan zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In steden als Almaty en Astana verschijnen steeds meer 24/24 supermarkten waar alles te koop is. Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Shoppen in Kazachstan
De bazaars in Kazachstan die u in bijna iedere grote stad aantreft, zijn de beste plaats om typische spullen van het land kopen. In supermarkten en grotere winkels gelden vaste prijzen terwijl in souvenirwinkeltjes afdingen gebruikelijk is. 
 
Post, internet en telefoon
In de grotere steden in Kazachstan zijn er telefooncellen (taksofon) van waaruit u met een telefoonkaart kunt bellen. Telefoonkaarten zijn te koop bij het postkantoor, kantoren van Qazaq telekom en bij de kiosken op straat. De luxe hotels hebben een businesscentrum met mogelijkheden tot bellen en faxen. Het internationale landennummer van Nederland is 0031, van België 0032.
 
Mobiel bellen in Kazachstan
Mobiel bellen is mogelijk in Kazachstan. Informeer wel voor vertrek bij uw provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. 
 
Internet in Kazachstan 
Alle grote en kleine steden hebben openbare internetvoorzieningen. Het kost ongeveer een à twee euro per uur. Er zijn ook behoorlijk wat hotels, cafés en restaurants met Wifi. 
 
Veiligheid/ Criminaliteit 
Kazachstan is een relatief veilig land voor toeristen. Uiteraard dient u zoals overal alert zijn voor zakkenrollers en kleine criminelen. Actuele informatie over de veiligheid in Kazachstan kunt u terugvinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken
 
Openbaar vervoer
Indien u individueel door Kazachstan reist, wordt er met name gebruik gemaakt van de trein en een binnenlandse vlucht tussen de grote steden. Indien u in een stad wenst te reizen, kunt u gebruik maken van de bus, wat relatief goedkoop is. Het is ook het overwegen waard om een taxi te nemen, want deze zijn best goedkoop. Indien u naar kleinere bestemmingen of nationale parken wenst te reizen, dient u dit georganiseerd te doen, want met het openbaar vervoer is dit niet mogelijk. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Mausoleum van Khoja Ahmed Yasawi
- Petroglieven van Tamgaly
- Zijderoute (loop door diverse landen)
- Saryarka (noord-Kazachstan)
- West Tien Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
Kazachstan kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen om onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars te herdenken. Belangrijkste feestdagen in Kazachstan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari); Overwinningsdag (9 maart); Dag van de Hoofdstad (10 juni); de verjaardag van Astana als hoofdstad; Dag van de Grondwet (30 augustus); Dag van de republiek (25 oktober); Onafhankelijkheidsdag (16 december).
 
Islamitische feesten in Kazachstan
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien. 
 
 
Kazachse ambassade in Brussel
Van Beverlaan 30, 1180 Brussel, tel: 02-3733890
www.kazakhstanembassy.be
 
Belgische ambassade in Astana
62 Kosmonavtov street, 3th floor, 010000 Astana, tel: +7-7172974485
embassy.astana@diplobel.fed.be 
http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan
 
Kazachse ambassade in Den Haag
Nieuwe Parklaan 69, 2597 LB Den Haag, tel: 070-3634757
@: hague@mfa.kz  
 
Nederlandse ambassade in Astana
Kosmonavtov street 62, Renco building 3rd floor, Microdistrict Chubary, 010000 Astana, tel: +7-7172555450   http://kazachstan.nlambassade.org 
 

Algemeen
Oezbekistan spreekt al eeuwen tot de verbeelding van reizigers. Vele reizigers gaan er echter nooit naartoe, terwijl Oezbekistan zo veel moois te bieden heeft, zoals de rijk gedecoreerde moskeeën, Koranscholen en karavanserais. Zodra u het Registan Plein in Samarkand heeft gezien, zal deze in uw geheugen gegrift staan en nooit meer vergeten. Bezoek de gezellige markten van Khiva, Bukhara of Samarkand waarbij u kennis maakt met de vriendelijke bevolking, Oezbeekse kruiden en smaken en de rijke kleuren van het land. Beleef de oude Zijderoute! Maar maak ook kennis met de hoofdstad Tashkent met zijn Sovjet-architectuur en indrukwekkende metrostations. 
 
Ligging
Oezbekistan ligt in Centraal-Azië met Kazachstan in het noorden, Turkmenistan in het zuiden en Tadzjikistan in het oosten. De Fergana Vallei van Oezbekistan grenst aan Kirgizië. Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Het uitgestrekte laagland in het westen bestaat uit de Kyzylkumwoestijn (rode zand) en de oase Choresm aan de beneden loop van de rivier Amu Darya. In het uiterste westen ligt het Aralmeer en het Ustjurtplateau. De Amu Darya en Syr Darya zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Ferganavallei. 
 
Klimaat
Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober. 
 
Religie
In Oezbekistan is ongeveer 90% van de bevolking moslim, waarvan de meeste soennieten zijn. De overige 10% van de Oezbeken zijn Russisch-orthodox. De religieuze vrijheid nam pas toe na de onafhankelijkheid. Na verloop van tijd werden overal madrasa’s en moskeeën opgeknapt en gebouwd. Minderheden kunnen hun eigen kerk of synagoge bezoeken. Islamitische-fundamentalistische groeperingen zijn in Oezbekistan officieel verboden. De Oezbeekse bevolking is over het algemeen niet streng met hun religie. Zo hoort u weinig tot geen oproepen voor het gebed en drinkt de Oezbeekse bevolking ook gewoon alcohol. Een hoofddoek is voor de vrouwen niet verplicht. 
 
Eten en drinken
De Oezbeken maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch al een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.
 
In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjtsj) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.
 
Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de gelegenheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als thuis (220 volt).
 
Tijdsverschil
In Oezbekistan is het 3 uur later dan bij ons. Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.
 
Taal
Het Oezbeeks is de officiële landstaal, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. Oorspronkelijk maakte de Oezbeekse taal gebruik van het Arabische schrift, van 1929 tot 1940 van het Latijnse alfabet en daarna van het Cyrillische schrift. In 1993 is een wet aangenomen die de overgang naar het Latijnse schrift regelt. In de officiële Oezbeekse teksten werden de gangbare Russische termen vervangen door nieuw gecreëerde Oezbeekse woorden. In de dagelijkse spreektaal bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na vijftien jaar onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch en natuurlijk de enkele Rus die gebleven is.
 
Bagage en kleding
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig is. Het is aan te raden, om hygiënische redenen, zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.
 
Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeep één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort en douanebepalingen.
Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan. 
Neem op reis een fotokopie mee van de foto pagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet, zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Oezbekistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.
 
In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen. 
 
Geldzaken
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse sum (UZS). De koers is sterk aan veranderingen onderhevig.
1 Euro (EUR) = 10.495 Oezbeekse sum (UZS)
 (01-11-2019)
 
Er zijn enkele geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. In Tasjkent kunt u met uw bankpas wel dollars maar geen sum opnemen.
Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels. In Tasjkent is er een aantal ATM's, waarvan enkelen in de grote hotels. Mastercard gebruikers moeten in de provincie naar de Asaka Bank en Visa-gebruikers moeten naar de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). 
 
U kunt enkel sum terug wisselen naar euro / dollars indien u beschikt over een origineel wisselcertificaat dat u ontvangen heeft bij het wisselen bij een geldwisselkantoor/bank. Er zijn 2 versies van deze certificaten die lastig te onderscheiden zijn. Op het originele certificaat staat vermeld: This certificate gives a right to reexchange foreign currency. Souvenirs kunt u eenvoudig met de euro betalen.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is 
€ 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
De informatie over vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Wij willen u adviseren om in uw reisapotheek een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals Immodium. Het eten is anders in Oezbekistan en het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is. 
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. De meeste hotels beschikken over wifi.
Telefoneren vanuit Oezbekistan brengt hoge kosten met zich mee. Bij de provider van uw gsm kunt u informeren naar de kosten om te bellen en gebeld te worden in het buitenland. Soms is het bellen vanuit de hotelkamer goedkoper. Oezbekistan heeft het internationale landennummer 00998.
 
Veiligheid
Oezbekistan is een zeer veilig land om te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten al is de kans dat u iets zal overkomen klein.
Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
      -    Historisch centrum van Bukhara
- Historisch centrum van Shakhrisabz
- Itchan Kala in Khiva
- Samarkand
- Westerse Tien-Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Oezbekistan zijn: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Nowruz – het Perzische Nieuwjaar op 20 maart, Dag van de overwinning op 9 mei, Kinderdag op 1 juni, Onafhankelijkheidsdag op 1 september, Lerarendag op 1 oktober en de Dag van de grondwet op 8 december. Daarnaast zijn er nog religieuze feestdagen zoals Ramadan en het offerfeest wat elk jaar weer in een andere periode valt. 
 
Ambassade van Oezbekistan in Brussel
Franklin Rooseveltlaan 99, 1000 Brussel, tel: 02-6728844
http://www.uzbekistan.be/
 
Ambassade
België heeft geen eigen ambassade in Oezbekistan. Het land valt onder de ambassade in Rusland.
 
Ere-Consul
C2, building 3, Apartment 74, Kh. Samatavoy Str, 100000 Tashkent
Tel. (+998) 71 150 8595  - nlconsulate.tashkent@gmail.com