Algemeen
Jordanië, officieel het koninkrijk Jordanië, was vroeger onderdeel van het Ottomaanse Rijk tot 1917.
Jordanië, met de hoofdstad Amman, kent een roerige geschiedenis die tot op de dag van vandaag voortduurt.
Een reis naar Jordanië biedt vele mogelijkheden.
Ligging
Jordanië, officieel het Koninkrijk Jordanië, is een land in het Midden-Oosten. Jordanië is gelegen ten oosten van Israël en de Westelijke Jordaanoever (onderdeel van de Palestijnse Gebieden) met als grens de rivier de Jordaan en de Dode Zee (een zoutmeer). In het Noorden grenst het aan Syrië, Irak in het noordoosten en Saoedi-Arabië in het zuidoosten. Via de Golf van Akaba heeft men toegang tot de Rode Zee. De hoofdstad is Amman.
Klimaat
De zomers in Jordanië zijn zonder uitzondering warm tot heet, zonnig en droog. De temperatuur voor Jordanië loopt in de zomer op van 30°C to 37-41 °C. De winterperiode, die loopt van december tot begin maart, is mild en minder droog dan de zomer.
Religie
In Jordanië bestaat vrijheid van godsdienst en sinds de invoering van de grondwet in 1952 is de islam de staatsgodsdienst in Jordanië. Ongeveer 92% van de totale bevolking is soennitisch en 3% sjiitisch, ongeveer 5 % is christen.
Eten en drinken
De keuken is gevarieerd en kent invloeden van de Turkse en Griekse keuken.
Alles wat halal is, kunnen moslims zonder beperking eten of doen. Bijvoorbeeld: vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten eten. alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten eten.
Er wordt veel rijst, dadels, kip, vis, lamsvlees, nootjes, falafel (onder andere gemaakt met kikkererwten) en salade gegeten. Erg lekker is mansaf (lamsvlees met yoghurt en rijst), magloubah (rijst, diverse groenten en kip of vlees), shawerma en de diverse mezze (voorgerechten).
Shai, de zwarte en zoete thee is de nationale drank bij uitstek. Tijdens uw reis door Jordanië zult u aardig wat kopjes thee aangeboden krijgen. Deze shai wordt geserveerd in kleine glaasjes.
In de grote hotels, bars, nachtclubs en in sommige restaurants met een drankvergunning wordt alcohol geschonken. Dit vaak is erg prijzig, vooral in toeristische plaatsen. Het is verboden om in het openbaar alcohol te drinken.
Drinkwater
Kraanwater is in Jordanië niet drinkbaar. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
Elektriciteit
Jordanië heeft 220 volt. Apparaten met een platte stekker kunt u meestal normaal gebruiken. Voor andere apparaten neemt u een wereldstekker of 3 potige stekker mee.
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Jordanië 1 uur later
Taal
In Jordanië wordt Arabisch gesproken, dat is de officiële taal. Maar ook met Engels wordt door een deel van de bevolking gesproken.
Hallo: mrhban مرحبًا
Ja: naeam نعم
Nee: raqm رقم
Dankjewel: shukran شكرا لك
Hoe gaat het? Kayf halika? كيف حالك؟
Bagage en kleding
Voor Jordanië gelden geen bijzondere kledingseisen, wel iets om rekening mee te houden: omdat de dag- en nachttemperaturen in Jordanië nogal kunnen verschillen, is het handig om steeds een vest, trui of jas bij de hand te hebben.
Het is, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Niet van top tot teen, maar in ieder geval je schouders tot aan je knieën. De lokale vrouwelijke bevolking draagt zowel oosterse als westerse kleding. Een vrouw in een spijkerbroek of jurk is volkomen normaal. Daarnaast lopen er nog veel vrouwen rond, gehuld in de lange zwarte chador, in sommige gevallen ook met een volledig gesluierd gezicht.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Jordanië heeft u een geldig paspoort nodig, welk nog minimaal geldig 6 maanden is bij aankomst. Zowel Nederlandse als Belgische reizigers hebben voor Jordanië een toeristenvisum nodig. Dit visum regelt u gemakkelijk bij aankomst op de luchthaven in Jordanië. Een visum van te voren in Nederland of België regelen is dan ook niet nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in Jordanië, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Soms vragen verhuurmaatschappijen een IRB (internationaal rijbewijs), daarom wordt aangeraden voor de zekerheid IRB model 1949 mee te nemen.
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
Geldzaken
De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse Dinar (JOD). In een dinar gaan 1000 fils.
Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
Geld wisselen
Wissel alleen bij bevoegde wisselkantoren en/of bij aankomst op de luchthaven van Amman.
Fooien
Het is gebruikelijk om fooi te geven in Jordanië. Houdt rekening met ongeveer 20% fooi.
Ook de gids, chauffeur en kamermeisje stellen een fooi zeer op prijs.
Gezondheid
Op medisch opzicht is Jordanië beter af dan een aantal andere landen in de regio.
Grote ziekenhuizen vindt men in de grote steden. Niet alle voorzieningen voldoen aan westerse normen. Spoedeisende en gespecialiseerde zorg ligt onder onze norm. Soms is dit helemaal niet beschikbaar. Medisch personeel spreekt meestal weinig of geen Engels.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties.
Openingstijden
Veel winkels zijn zeven dagen per week open en hanteren ruimere openingstijden met incidenteel een middagpauze.
Restaurants
Het merendeel van de restaurants zijn geopend tussen 08.30 – 23.30.
Post, internet en telefoon
Internet:
Op het platteland kan het bereik soms niet optimaal zijn. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan.
Telefoon:
Over het algemeen heeft u op het platteland, redelijk mobiel bereik. Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 962.
Openbaar vervoer
Het is misschien niet de meest voor de hand liggende manier om Jordanië te verkennen, maar het is goed te doen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hoewel wij normaal gesproken taxi's niet zien als openbaar vervoer, zullen die hier toch meegenomen worden. In Jordanië zijn taxi's namelijk heel normaal, en niet duur. Andere vormen van openbaar vervoer zijn bussen, een echt rijschema is er echter vaak niet of de chauffeur houdt zich er niet aan. De bus vertrekt als hij vol is! Er rijden geen passagierstreinen.
Veiligheid
Jordanië is een relatief veilig land om te reizen. Hoewel er weinig criminaliteit voorkomt is het verstandig vooral op drukke plekken goed op uw spullen te letten.
Reis alleen als het noodzakelijk is in de strook van 10 kilometer langs de grens met Syrië en Irak.
Hebt u direct hulp nodig in Jordanië? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 911 (vanaf gsm 112)
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Petra
- As-Salt
- Baptism Site “Al-Maghas”
- Quseir Amra
- Um er-Rasas (Kastrom Mefa’a)
- Wadi Rum
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Jordanië zijn: Dag van de Boom (15 januari), Verjaardag van Abdullah (30 januari), Dag van de Arabische Liga, Dag van de Arbeid, Lailat-ul-Meraj, Ramadan, Viering van de Grote Arabische Opstand, De dag dat koning Hoessein de troon besteeg.
Nederlandse ambassade Amman
Abu Bakr Siraj Ad-Din str.3, Noord Abdoun, Amman 11194, Tel: +96 265902200
Jordaanse ambassade Den Haag
Badhuisstraat 79, 2587 CD Den Haag, Tel. +31 70 4167200
Belgische Ambassade Jordanië
Jabal Amman, 4th cicle (near the first ministry), Saad Juma str. 17, 11118 Amman, Tel: +962 6 4655730
Jordaanse ambassade Brussel
Franklin Rooseveltlaan 104, 1050 Brussel, Tel: +32 26407755