Algemeen
Sri Lanka, het voormalige Ceylon, staat bekend om de vele tropische zandstranden, wuivende palmen, woeste berglandschappen, Boeddhistische tempels en hooggelegen theeplantages. Zuidelijk gelegen gebieden worden gekenmerkt door bergachtige landschappen, de meer noordelijk gelegen gebieden kennen meer laagvlaktes en in de binnenlanden vinden we een meer heuvelachtig landschap. Sri Jayawardenapura Kotta, ofwel Kotta, is de hoofdstad van Sri Lanka gelegen in het district Colombo. Het land kent een constitutionele democratie, heeft een oppervlakte van 65.610 km2 en telt ca. 22.889.200 inwoners (2022).
Ligging
Sri Lanka is een eilandstaat omgeven door de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen, en heeft een peervorm, of zoals sommigen duiden: een parelvorm.
Klimaat
Sri Lanka is een eiland met een combinatie van verschillende tropische klimaten: regenwoud klimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropische moessonklimaat. Gemiddeld liggen de temperaturen in Sri Lanka het hele jaar rond de 30 graden Celsius. De temperaturen op Sri Lanka zijn in september en oktober heerlijk en dit is dan ook misschien wel de beste reistijd. Er kan af en toe een beetje regen vallen. De nachten kunnen in deze periode wat kouder zijn. De temperaturen zijn begin november en eind januari het aangenaamst. De beste reisperiode voor Sri Lanka is van mei t/m september. Sri Lanka heeft een tropisch klimaat welk door de moesson wordt beïnvloedt.
Religie
Sri Lanka, de parel van Azië, is een land met drie grote religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is boeddhist, ruim 70 procent van alle inwoners. De Islam en het Hindoeïsme zijn beiden met 10 procent van de bevolking vertegenwoordigd. De overige 10 procent van de bevolking is, over het algemeen, Christen of Atheïst. Uniek is de grote mate van religieuze tolerantie. Alle religies leven in harmonie met elkaar.
Eten en drinken
Sri Lanka kent een diverse keuken met zowel lokale als internationale gerechten en dranken. Het is zeker aan te raden om kennis te maken met de Sri Lankaanse keuken, maar let wel op, het eten is vaak zwaar gekruid en erg scherp! U kunt altijd verzoeken of de ze een mild gerecht voor uw klaar kunnen maken. In Sri Lanka zijn rijst en pittige curry’s de meest populaire gerechten binnen de nationale keuken. Sri Lankanen serveren bij hun maaltijden altijd vele soorten vlees en groentes. Ook fruit zult u veel op tafel tegenkomen, van sinaasappels en meloenen tot exotische vruchten als, papaja’s en passievruchten. Thee is uiteraard een veel gedronken drank in Sri Lanka. De nationale sterke drank van het land is Arak, een soort whisky dat zowel puur als gemixt kan worden gedronken. De hygiëne in sommige restaurant laat soms te wensen over, daarom is het verstandig om uw reisleider, gids of chauffeur om advies te vragen voor een goede eetgelegenheid buiten uw hotel. De mengelmoes van gerechten kent invloeden die Indiërs, Arabieren, Engelsen, Portugezen én de Hollanders achter hebben gelaten.
Drinkwater
Drink alleen water uit (gesealde) flessen. Soms worden groentes gewassen in het kraanwater. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Overal zijn flessen drinkwater te koop.
Elektriciteit
Sri Lanka heeft 230-240 volt, 50 hertz wisselstroom. Nederlandse stekkers passen op ongeaarde stopcontacten al moet je soms een beetje duwen. Er bestaan ook stopcontacten met drie openingen, bedoeld voor stekkers (Britse) met drie pootjes. Een adapter is dus noodzakelijk.
Tijdverschil
In Sri Lanka is het 4 uur en 30 minuten later dan bij ons, tijdens de zomermaanden 3 uur en 30 minuten.
Taal
Sri Lanka heeft twee officiële talen, Singalees en Tamil. Singalees wordt door vrijwel iedereen gesproken en het is de moedertaal van het overgrote deel van de bevolking.
Bagage en kleding
Voor Sri Lanka gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een tempel of moskee binnentreedt. Neem vooral dunne katoenen kleding mee, voor de avonduren een hooggesloten shirt ter bescherming tegen de muggen.
Raadzaam ook is stevig schoeisel en praktische kleding in “laagjes”. Bedenk dat het respecteren van de noren en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Sri Lanka heeft u een geldig paspoort nodig welke bij uitreis nog 6 maanden geldig is. Alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben een visum nodig om Sri Lanka in te kunnen reizen. Indien reizigers voor zakelijke of toeristische doelen naar Sri Lanka reizen en daar minder dan 30 dagen verblijven, dan voldoet het e-visum, dat ook wel ETA wordt genoemd.
Fotograferen en filmen
Fotograferen in tempels is toegestaan, maar wees zeker discreet. Het fotograferen van Boeddistische monniken en de ceremonies is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
Geldzaken
De munteenheid van Sri Lanka is de rupee (LKR). In januari 2022 is € 1,- ongeveer 300 rupee.
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
Geld wisselen
De meeste banken zijn 's maandags van 09.00 tot 15.00 uur geopend en dinsdag tot en met vrijdag een half uur langer. De bank op het vliegveld van Colombo is dag en nacht geopend. Vergeet niet dat andere banken op vollemaansdagen gesloten zijn. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
Gezondheid
De medische zorg in Sri Lanka is in de privé-ziekenhuizen van uitstekend niveau. Overal in Sri Lanka vindt men 24-uurs eerstehulpposten. Op het platteland is de medische zorg van een lager niveau. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Vaccinaties
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Sri Lanka aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Sri Lanka inenting tegen buiktyfus aangeraden.
Openingstijden
De meeste winkels in de toeristische gebieden zijn open vanaf 09:00 en kennen geen sluitingstijden. Banken zijn meestal open tussen 08:30 en 13:30 uur. Op feestdagen zijn de winkels gesloten, de grotere supermarkten zijn dan vaak wel geopend.
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is open 11:30 – 15:00 en van 17:00 – 23:00 uur. Veel restaurants kennen een sluitingsdag.
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn op werkdagen in de morgen geopend tot 12:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie.
Internet:
Sri Lanka beschikt over een 4G netwerk waarmee u goed bereik heeft, op het platteland en in het regenwoud is weinig tot geen bereik. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan.
Telefoon:
Over het algemeen heeft u op het platteland, uitgezonderd de natuurgebieden en bergpassen redelijk mobiel bereik. Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen.
Openbaar vervoer
In Sri Lanka is reizen met het het openbaar vervoer heel gebruikelijk. Je kunt gebruik maken van de bus, trein en brommer. Spoorwegen lopen doorheen heel Sri Lanka dus reizen per trein is een populaire vervoersmiddel.
Ook is de taxi in de steden een prima optie. Ook een ritje met de TukTuk of Rickshaw is verrassend.
Veiligheid
Er zijn op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Sri Lanka. Deze informatie is onderhevig aan veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van de Rijksoverheid te kijken voor de actuele informatie.
Cultureel erfgoed en UNESCO
- tempels in de heilige stad Anuradhapura
- tempels in de oude stad Polonnaruwa
- theeplantages
- Hollandse kerk uit de tijd van de VOC
- de leeuwenrots van Sigiriya
- Kelanya tempel
- de heilige stad Kandy
- Hooglanden van Sri Lanka
- Sri Maha Bodhi-boom in Anuradhapura
Nationale feestdagen
Omdat Sri Lanka vele culturen kent, is er bijna altijd een feest of een festival gaande. Voor de boeddhisten is de maandelijkse volle maan een terugkerende nationale feestdag, wat betekent dat er elke maand een vrije dag is voor het hele land. Ook de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis zijn nationale feestdagen die voor het hele land gelden. Ook de hindoes en moslims hebben hun eigen toegekende feestdagen, maar deze zijn meestal niet nationaal erkende feestdagen. Officiële feestdagen zijn: 14 januari: Thai Pongal, 4 februari: Nationale Onafhankelijkheidsdag, 14 april: Singalees en Tamil Nieuwjaar. Ook worden het Suikerfeest, offerfeest en Mawlid an-Nabi (geboortedag Mohammed) gevierd.
Sri Lankaanse ambassade in Brussel
Jules Lejeunestraat 27, 1050 Brussel, tel: 02 344 55 85
secretariat@srilankaembassy.be
www.srilankaembassy.be
Belgisch honorair consulaat in Colombo
05, Alwis Place, LK-00300, Colombo 03, tel: +94 11 238 75 11 , +94 772 530 202 (noodnummer - 24h/7d)
consubel.colombo@gmail.com
http://india.diplomatie.belgium.be
Sri Lankaanse ambassade in Den Haag
Javastraat 2C, 2585 AM Den Haag, tel: 070 365 59 10
consular@srikankaembassy.nl
www.srilankaembassy.nl
Nederlandse ambassade in Colombo
25 Torrington Avenue, Colombo 07; tel: +94112510200
col@minbuzal.nl
www.nederlandwereldwijd.nl/landen/srilanka