21-Daagse Nederlandstalige rondreis Sri-Lanka
v.a. € 650,00 p.p.

21-Daagse Nederlandstalige rondreis Sri-Lanka

Nergens anders is de mensenhand er beter in geslaagd om Gods wondere schepping toch nog een ietsje te verfraaien. Sri Lanka is meer dan zomaar een initiatie tot Azië. Het is eerder andersom: men kan niet omheen Sri Lanka als men Azië wilt begrijpen!

Onze eerste indrukken zijn de hagelwitte stranden en de kokosplantages, de vissershavens, de Hollandse en Portugese kerken, de Britse gouvernementele gebouwen. 

Maar het Rajarata van de oude Singalese koninkrijken is eveneens bezaaid met heilige steden en is terecht een icoon van nationale trots. 

U ziet en ruikt de exotische kruiden en specerijen in de vermaarde “Spice gardens”. De Engelse tuinen zijn nergens zo weelderig als in het heuvelachtige binnenland rond de koninklijke stad Kandy, waar we de betreden paden kunnen ontvluchten. Daar zijn we getuige van ware devotie, waarbij hindoeïsme en boeddhisme zowaar in elkaar verstrengeld zitten. 

 

 

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Internationale vlucht met Emirates vanuit Brussel 
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engels sprekende lokale gids en Nederlandsprekende reisbegeleider
• Overnachtingen conform programma in 4 en 5-sterrenhotels
• Verzorging op basis van volpension (ontbijt/lunch/diner)
• Vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Een flesje (0,20 l)  water p.p.p.d.

Exclusief
• Reserveringskosten 
• Visumverzorging Sri Lanka à 80,-
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u via ons afsluiten.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies, niet vermelde maaltijden etc.

Bijzonderheden 
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Maximaal aantal deelnemers: 15

 

Dag 1 –  2 – Colombo 
Vandaag vliegt u naar Colombo, de hoofdstad van Sri Lanka. Na aankomst op de luchthaven volgt de transfer naar uw accommodatie. Overnachting in Colombo.
 
Dag 2 – Colombo 
Tijdens ons bezoek aan Colombo zullen we al het e.e.a. horen over het boeddhisme, ontegensprekelijk de voornaamste godsdienst op dit eiland. Uiteraard komen ook de andere religies aan bod. Zo bezoeken we eveneens een hindoe tempel, een Hollandse kerk uit de tijd van de “Heren van de “VOC” en een moskee. We schenken aandacht aan de gouvernementele gebouwen uit de Britse koloniale tijd, zoals het parlementsgebouw. Charmant is ook een wandeling langs de oceaan: “Galle Face-Marine Drive”. Overnachting in Colombo.

Dag 3 – Colombo 
Van het oude Singalese stadje Kotte bleef zogenaamd niets meer over na de passage van de koloniale mogendheden. De Portugezen bouwden er hun belangrijkste overzeese basis (na die van Goa in India). Maar hun grandioze fort (nu nog slechts de naam van een stadswijk) werd stukgeschoten door de superieure kanonnen van de Hollanders van de “V.O.C.”, de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Ook van de heropbouw onder de Hollanders bleef er, op een paar kerken en Hollandse huizen na, niet veel meer overeind toen de Engelsen het hele eiland onder controle kregen en Colombo tot hoofdstad maakten. We bezoeken de Kelaniya tempel, gelegen aan de rand van de stad.  
Het leven van Boeddha en de geschiedenis van de Singalese koningen worden er minutieus  weergegeven op reusachtige muurschilderingen. Dit is één van de weinige plaatsen die de Boeddha op dit eiland bezocht heeft. Het exemplaar van Kelanyia is alleszins één van de oudste. 
Overnachting in Colombo.

Dag 4 – Colombo – Negombo 
Aan het “Dutch Canal” wacht een motorboot ons op voor een rustige vaart. Dobberend langs de achtertuintjes is dit een zeer fotogenieke en ontspannende tocht. Soms duikt een varaan op uit het brakke water. 
Ons busje met de bagage wacht ons op aan een steiger langs het kanaal en voert ons verder naar Negombo, gelegen aan de Laccadiven Zee. Bij een brug over een uitloper van een heuse lagune komen de indrukwekkende zeilen van de zee-catamarans in zicht. In de late namiddag gaan we het vissersstadje Negombo verkennen. Hier wonen vele christenen, die kleine zwarte varkentjes houden. We gaan natuurlijk een kerkje binnen en kunnen ook een korte avondceremonie in een hindoetempeltje meepikken. Overnachting in Negombo.

Dag 5 – Negombo – Anuradhapura 
Leuk is een ochtendwandeling over het strand van Negombo terwijl de vissers nog volop binnenvaren met hun sierlijke catamarans. 
De route vandaag neemt ons mee door uitgestrekte kokosplantages. Van de kokospalm gaat niets verloren. Uit de stam klieft men steunbalken en van de takken worden meubeltjes gemaakt. Het sap dat uit de bloem wordt getapt heet toddy. Dat melkkleurige goedje begint dadelijk te gisten en wordt door de locals gedronken als een soort bier.  
Verder landinwaarts naar de “dry-zones”.
Dit is een gebied vol stuwmeren waarin het regenwater van de zomermoesson wordt opgevangen om  tijdens het droge seizoen aan irrigatielandbouw te kunnen doen. De Singalese monarchen waren al in de derde eeuw voor Chr.  begonnen met het bouwen van dijken en het graven van meren en kanalen. 
Verder naar Avukana waar we het standbeeld van Boeddha zien. Een granieten monoliet van 12 meter hoog uit de vijfde eeuw. Een meesterlijke combinatie van gratie en ingetogenheid. Verder naar Anuradhapura alwaar we overnachten.  

Dag 6 – Anuradhapura 
Toen de Indische keizer Ashoka in de derde eeuw voor Christus het boeddhisme uitriep tot staatsgodsdienst van zijn onmetelijke rijk zond hij meteen missionarissen uit om de nieuwe ‘heilsleer’ te verkondigen. De eerste buitenlandse missie ging naar het nabijgelegen eiland Sri Lanka.
In Mihintale bezoeken we de heilige rots, uitstekend boven de omliggende jungle. Hier kreeg de Singalese vorst zijn eerste lessen in het boeddhisme rechtstreeks van Mahinda, zoon van de machtige Indische keizer. Een monumentale trap leidt ons naar de top van de rots,  waar we een goed uitzicht hebben op de vele gigantische dagoba’s van de koninklijke stad Anuradhapura. De stad was gedurende meer dan 1000 jaar de hoofdstad van het Singalese koninkrijk en tevens de bakermat van de verspreiding van het boeddhisme tot in de verre uithoeken van Azië. Overnachting in Anuradhapura.

Dag 7 – Anuradhapura – Trincomalee (oostkust) 
De stad Trincomalee kende een bewogen geschiedenis: door haar strategische ligging was Trinco - zoals de havenstad kortweg wordt genoemd -  van een enorm belang voor alle koloniale mogendheden, die van hieruit niet alleen Ceylon zelf , maar ook de zeeweg naar de oostkust van India konden controleren. De Portugezen, die elk spoor van beschaving van voor hun komst hadden willen uitwissen, vonden het wijselijk om de oude hindoetempel dan maar vanop de kliffen de zee in te kieperen. Ook de Hollanders, de Fransen en vooral de Engelsen zouden er hun sporen nalaten met de aanleg van de haven en de enorme fortificaties daarvan. Gedurende  de tweede wereldoorlog moest Trinco, als hoofdkwartier van de geallieerde zeestrijdkrachten in Zuidoost-Azië, menige aanvallen vanuit de zee en vanuit de lucht incasseren. Vrije namiddag aan de mooie stranden, waarvoor de oostkust van Sri Lanka zo vermaard is.
Overnachting in Trincomalee.

Dag  8 – Trincomalee
We maken een geschiedkundige duik in de aspiraties van de westerse pioniers van weleer. De fabelachtige rijkdommen van het verre oosten leken toen zo grijpbaar. Het formidabele ”Fort Frederick” bekroond met de Swami rots biedt machtige uitzichten op “Back Bay” en “Dutch Bay”. Nostalgiekers van de geschiedenis van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) komen er ruimschoots aan hun trekken.
Overnachting in Trincomalee.

Dag 9 – Trincomalee – Giritale
En route naar hartje “Rajarata”, het oude rijk der koningen.
Vanuit Giritale zijn de meeste monumenten die we de komende dagen zullen bezoeken gemakkelijk bereikbaaar.
Polonnaruwa was de hoofdstad van Sri Lanka ten tijde van onze volle middeleeuwen. Dit bezoek is enigszins vergelijkbaar met dat van de heilige stad Anuradhapura:  dagoba’s, koninklijke baden, tempels, kloosters. De monumenten zijn hier echter veel beter bewaard gebleven. Het boeddhistische artistieke canon had in de loop der tijden al heel wat elementen uit het hindoeïsme overgenomen. Indiase concubines uit de koninklijke harem bepaalden kennelijk mede de stijl en de mode. Een reusachtige granieten liggende Boeddha stelt zijn gelukzaligheid in het nirwana voor, terwijl een forse lingam in een hindoetempel ons weer dichter bij de aardse realiteit brengt met haar begeertes, passies en genoegens. Het eeuwenoude netwerk van dammen, stuwmeren en kanalen is nog steeds operationeel. De  ploegen die vandaag-de-dag nog door buffels worden voortgetrokken zijn van hetzelfde type als die uit de Middeleeuwen. 
Overnachting in Giritale. 

Dag 10 – Giritale 
Mogelijk dat we al voor de wekdienst wakker schrikken door het kabaal van de apen die over de daken huppelen en aan de vensters komen gluren.
Vandaag bezoeken we de leeuwenrots van Sigiriya, één van de bekendste bezienswaardigheden van het land. De prachtige tuinen rond de rots leiden naar de Leeuwenpoort. Via een flinke klim (1250 treden) bereik je het fort bovenop de rots. De fresco’s van dit fort van zijn uitgevoerd op de rotswand in tempera, en behoren tot de topwerken van de Aziatische schilderkunst uit het eerste millennium. Geniet van het schitterende uitzicht over de jungle rondom dit meesterwerk.
Genieten van de wondere natuur van ‘Rajarata’, tijdens een vrije namiddag.
Indien het weer het toestaat maken we een safari met jeeps in een Eco-park.
Overnachting in Giritale.

Dag 11 – Giritale – Dambulla - Kandy
We verlaten Giritale en rijden richting de heilige grottentempel van Dambulla, gelegen op een uurtje van Giritale.
De weg begint langzaam te stijgen en de natuur wordt weelderiger. Onderweg zien we de Tamils werken in rubberplantages. Deze mensen hebben geen familiebanden met de Tamils van het noorden en het oosten van het eiland. Het betreft hier afstammelingen van immigranten die in de Brits koloniale periode uit India overgebracht werden om in de nieuwe rubber- en theeplantages te komen werken.
De grottentempel van Dambulla staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het was hier waar eeuwenlang boeddhistische monniken zich konden terugtrekken in volstrekte afzondering. Er staan honderden beelden van Boeddha in een 5-tal immense grotten. Vooral de beschilderde plafonds zijn interessant want ze verhalen over het reilen en zeilen van Boeddha.
Verder naar Kandy, de laatste koninklijke hoofdstad van Sri Lanka tot het moest zwichten voor de overmacht van de Engelse kanonnen in 1815. 
Overnachting in Kandy.

Dag 12 – Kandy
Op een uurtje rijden naar het westen bereiken we een “elephant orphanage”.
U ziet hier voornamelijk babyolifantjes (wezen) en tijdens ons bezoek mogen we assisteren bij hun ontbijt: ze drinken een verbazend groot aantal mega-papflessen in een mum van tijd leeg. Daarna gaan ze naar bad in de rivier. Zulks trekt natuurlijk heus wat toeristen aan. Al goed, want daardoor kan dit kostelijke project gefinancierd worden. Men laat de olifanten gelukkig geen kunstjes doen. Integendeel, in de rivier organiseren ze zich volgens de kuddehiërarchie. De volwassen dieren vormen met hun kolossale lijven een dam opdat de speelse kleintjes niet zouden meegesleurd worden door de stroming.  
Verder naar de Engelse botanische tuinen. Het is er heerlijk flaneren tussen de bamboestammen, onder tropische lianen of langs de oevers van de Mahaweli.  Er bloeien ook honderden soorten orchideeën. In de vooravond assisteren we een optreden van de “Kandyan Dancers”. Onder een opzwepend en oorverdovend tromgeroffel werken elegante mannen met geoliede torso’s  zich in het zweet tijdens een krijgshaftige dans. Ze oefenen zich voor de jaarlijkse Perahera-processie, want dan escorteren zij de majestueuze olifant die de tand van Boeddha in een gouden schrijn op zijn rug meetroont.
Overnachting in Kandy.

Dag 13 – Kandy
De omgeving van Kandy met haar oude landhuizen in zogenaamde Hollandse stijl is van een lyrische schoonheid. Daar bevinden zich enkele zeer oude tempeltjes, die tot op de dag van vandaag in gebruik zijn. Zo beklimmen we een heilige rots naar de Gadeladeniya tempel. Daarna bezoeken we de hindoe tempel van Lankatilaka  en terug een Boeddhistische tempel, volledig uit hout en met prachtige reliëfs, te Embeke. Elk van de drie is een juweeltje.
Zonder veel omhaal komen gewone boerenmensen er hun dagelijks offertje brengen. Ware devotie, in perfecte symbiose met de schoonheid van het land.
In de namiddag gaan we naar de tempel van de tand, de “Dalada  Maligawa”, gelegen aan het meer in het centrum van Kandy. Van oudsher was de koninklijke familie de beschermer  en ‘eigenaar’ van wellicht de belangrijkste relikwie van Boeddha. Het betreft zijn “linkerbovenhoektand”. Dit waardevolle hebbeding legitimeerde namelijk de macht van de koningen van Sri Lanka. Elke avond wordt dit zo kostbare kleinood in een soort monstrans aan de menigte getoond. Dit devotionele moment wordt opgeluisterd met een hels lawaai van schelle bellen, heidens tromgeroffel en schetterende schalmeien. Dagelijks assisteren duizenden gelovigen deze ceremonie en ondanks de heisa van het gebeuren straalt de devotie van hen af. Zulks kan alleen maar in Azië !  
Overnachting in Kandy.

Dag 14 – Kandy – Nuwara Eliya 
Een bijzonder mooie rit met vele haarspeldbochten en prachtige vergezichten. We stijgen vaak boven de wolken uit en het wordt beduidend koeler. Wanneer we de boomgrens bereiken zien we een eindeloos tapijt van theeplantages over de heuvelruggen. De beste thee groeit op de hoogste flanken. Uiteraard bezoeken we er ook een “tea-estate” met daarin een thee-verwerkend fabriekje.
In de late namiddag komen we aan te Nuwara Eliya, ook wel eens “Little England” genoemd, op een hoogte van +/- 2000 meter.
Het waren de Engelsen die de theeplant hadden geïntroduceerd in Sri Lanka. Deze groots opgevatte industrie groeide uit tot een bijzonder lucratieve business, geconcentreerd rond Nuwara Eliya. Dat merkt men aan de architectuur van de cottages en de hotels uit het “fin du siècle”.
We logeren dan ook in zulk een Brits koloniaal hotel, dat met haar mooie tuinen, ouderwetse kamers en gangen, meteen de voornaamste bezienswaardigheid van Nuwara Eliya is. 
Overnachting in Nuwara Eliya.

Dag 15 – Nuwara Eliya – Bandarawela
Onderweg richting Nuwara Eliya bezoeken we de Hakgala Gardens, waar de reusachtige inheemse boomvarens groeien. De route neemt ons verder via prachtige afdaling naar Seetha Eliya. We bezoeken het kleine tempeltje aan de rand van een ravijn. 
De tempel is gebouwd volgens Zuid-Indiase architectuur. Volgens de legende werd Seetha op deze plek gevangen gehouden en verborgen door koning Rama om haar te beschermen tegen de demonenkoning Ravana, volgens het epische Ramayana. Er wordt aangenomen dat de rivier die dichtbij deze plek stroomt de plaats is waar Sita heeft gebaad en dat de rots ernaast de plaats is waar ze zat te bidden. Op de rotswand aan de overkant van de beek bevinden zich cirkelvormige depressies waarvan wordt aangenomen dat ze de voetafdrukken zijn van Rawana's olifant. 
Na de lunch bezoek aan de kerk van Sint Antonius, die eveneens aanbeden wordt door de  hindoes. Overnachting in Bandarawela.

Dag 16 – Bandarawela – Rathnapura
Vandaag dalen we af tot bijna-zeeniveau. We zetten regelmatig ons busje aan de kant bij watervallen van wel honderden meters hoog. Rathnapura, gelegen in de laagvlakte aan de voet van de majestueuze bergen, is het centrum van de delfplaatsen voor edelstenen, die al sinds ‘Mesopotamische tijden’ werden verhandeld naar het Nabije Oosten.
We kunnen eens gaan kijken naar een delfplaats van halfedelstenen, maar het grote heiligdom van Rathnapura  steelt de show: de “Maha Samaan Devala” , een boeddhistische tempel onder patronage van de hindoegod Samaan. 
Overnachting in Rathnapura.

Dag 17 – Rathnapura – Induruwa
Een prachtige weg doorheen weelderige vegetatie en kleine dorpjes neemt ons mee naar de westkust van Sri-Lanka. Tegen de middag bereiken we de Indische Oceaan.
Overnachting in Induruwa.

Dag 18 – 19- Induruwa
De hagelwitte stranden van Sri Lanka zijn effectief van een paradijselijke schoonheid. De kokospalmen groeien er tot aan de rand van de azuurblauwe oceaan. Dit is aldus de ideale plek voor een paar vrije dagen.
Tip: Een tweetal boottochten.
De Bentota rivier is omzoomd met statige apenbroodbomen en dikke mangrove aan de oevers.
De Madu Ganga is een uitgestrekte rivierdelta met een boeddhistisch kloostertje op een  piepklein eilandje. Aalscholvers en ‘kingfishers’ doen er zich tegoed vis en de garnaalvissers in kleine bootjes inspecteren hun fuiken.
Overnachting in Induruwa.

Dag 20 – Induruwa –  Colombo 
In de namiddag vertrekken we naar de luchthaven van Colombo.

Dag 21 – Huiswaarts
Aankomst thuis.

 

 

 

Tijdens uw 21-Daagse Nederlandstalige rondreis Sri-Lanka verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Colombo - The Kingsbury Colombo Hotel

Hotel The Kingsbury Colombo
Dit 5 sterren hotel biedt zicht op de haven van Colombo en is gelegen op korte loopafstand van het winkelcentrum, de vele bezienswaardigheden, het World Trade Centre en het stadspark Galle Face Green.

Faciliteiten:
De verschillende restaurants serveren heerlijke gerechten uit diverse keukens. Met exotische gerechten uit de hele wereld wordt u culinair verwend. Tot de verdere faciliteiten behoren een buitenzwembad, fitnessruimte en diverse spa faciliteiten. Ook vindt men er een geldautomaat en geldwisselfaciliteit.

Kamers:
De ruime kamers van Hotel The Kingsbury Colombo zijn voorzien van extra grote ramen waarvan enkelen met een prachtig uitzicht op de haven van Colombo of op het zwembad. De kamers beschikken over centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje, gratis wifi en marmeren badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

Negombo - Jetwing Beach Hotel

Hotel Jetwing Beach
Dit 5 sterren hotel is fraai gelegen aan het strand. De ruim opgezette kamers beschikken over grote ramen zodat u een schitterend uitzicht heeft. 

Faciliteiten:

Faciliteiten:
De verschillende restaurants serveren heerlijke gerechten uit de lokale als ook de internationale keuken. Met exotische gerechten uit de hele wereld wordt u culinair verwend. Tot de verdere faciliteiten behoren een buitenzwembad, fitnessruimte en diverse spa faciliteiten waaronder de Ayurvedische behandeling. Ook vindt men er een geldwisselfaciliteit.

Kamers:
De ruime kamers van Hotel Jetwing Beach zijn voorzien van extra grote ramen waarvan enkelen met een prachtig uitzicht op de tropische tuin. De kamers beschikken over centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje, gratis wifi en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.


s.

 

Kamers:

De nette kamers van Hotel Cosmos zijn voorzien van centraal geregelde airconditioning, telefoon, satelliettelevisie, koelkastje, gratis wifi en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

Anuradhapura - Palm Garden Village Hotel

Resort Palm Garden Village
Dit Ecologisch resort ligt temidden van een prachtig aangelegd botanisch park, alle verspreid liggende huisjes zijn omgeven door het groen. Slechts 25% van het 50 hectare grote landgoed is bebouwd. Op het terrein zijn diverse trekkingpaden en loopbruggen aangelegd. Een oude irrigatietank, gelegen aan de rand van het terrein, trekt grote variëteiten van vogels, olifanten en andere wilde dieren.

Faciliteiten:
Het restaurant serveert heerlijke gerechten uit de internationale keuken. Tot de verdere faciliteiten behoren een buitenzwembad, fitnessruimte en gezondheidscentrum waaronder de Ayurvedische behandeling. 

Kamers:
De kamers van Palm Garden Village Resort zijn voorzien van centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

Giritale - Deer park Hotel

Hotel Deer Park
Dit 5 sterren hotel ligt aan de oevers van het Giritale reservoir. 

Faciliteiten:
De verschillende restaurants serveren heerlijke gerechten uit diverse keukens. Tot de verdere faciliteiten behoort een spa waar u kunt genieten van een heerlijke massage.
Een geldwisselservice is aanwezig.

Kamers:
De ruime kamers van Hotel  Deer Park beschikken over centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje, gratis wifi en marmeren badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

 

Kandy - Mahaweli Reach Hotel

Hotel Mahaweli Reach
Dit 4 sterren hotel ligt aan de Mahaweli rivier, met de glooiende bergen op de achtergrond.

Faciliteiten:
Het restaurant serveert gezonde maaltijden met Srilankaanse specialiteiten. Tot de verdere faciliteiten behoort een buitenzwembad, fitnessfaciliteit en massagesalon waar u kunt genieten van een Ayurvedische behandeling.
Een geldwisselservice is aanwezig.

Kamers:
De klassiek ingerichte kamers van Hotel Mahaweli Reach beschikken over centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.De kamers beschikken tevens over een eigen balkon.

 

Bandarawela - Badarawela Hotel

Hotel Bandawela
Dit 3 sterren hotel ligt het hart van Bandarawele, een heuveliachtig stadje temidden van weelderige theeplantages. 

Faciliteiten:
De 2 restaurants serveren heerlijke gerechten uit diverse keukens, zowel de authentieke Sri Lankaanse als klassieke koloniale gerechten . Tot de verdere faciliteiten behoort een badmintonveld, fietsverhuur en pooltafel. 
Een geldwisselservice is aanwezig.

Kamers:
De in koloniale stijl ingerichte kamers van Hotel Bandarawela beschikken over centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje, gratis wifi en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

Rathnapura - Rathnaloka Tour Inns Hotel

Hotel Rathnaloka Tour Inns
Dit 4 sterren hotel ligt romom in het groen en op slechts 1 minuut lopen van het strand.

Faciliteiten:
Het restaurant serveren heerlijke gerechten uit diverse keukens. Tot de verdere faciliteiten behoort een buitenzwembad., spafaciliteiten en massagesalon. 
Een geldwisselservice is aanwezig.

Kamers:
Alle kamers van Hotel Rathnaloka Tour Inns bieden uitzicht op de tuin en beschikken over centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje, gratis wifi en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

.

Induruwa - Pandanus Beach Resort & Spa

Pandanus Beach Restort & Spa
Dit 4 sterren resort ligt aan de zuidkant van het eiland. Uniek gelegen direkt aan het strand en uitkijkende over de uitgestrekte Indische Oceaan.

Faciliteiten:
Het hoofdrestaurant biedt de gasten te mogelijkheid te dineren in de koelte binnen of op het buitenterras. Men serveert heerlijke gerechten uit de westerse en oosterse keuken. Tot de verdere faciliteiten behoort een spa waar u kunt genieten van een heerlijke massage, een fitnessruimte en een zwembad.
Een geldwisselservice is aanwezig.

Kamers:
De luxieus ingerichte kamers van Pandanus Beach Resort & Spa beschikken over centraal geregelde airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, koelkastje, gratis wifi en badkamer met inloopdouche, toilet en haardroger.

 

                                                    
 
Algemeen
Sri Lanka, het voormalige Ceylon, staat bekend om de vele tropische zandstranden, wuivende palmen, woeste berglandschappen, Boeddhistische tempels en hooggelegen theeplantages. Zuidelijk gelegen gebieden worden gekenmerkt door bergachtige landschappen, de meer noordelijk gelegen gebieden kennen meer laagvlaktes en in de binnenlanden vinden we een meer heuvelachtig landschap. Sri Jayawardenapura Kotta, ofwel Kotta, is de  hoofdstad van Sri Lanka gelegen in het district Colombo. Het land kent een constitutionele democratie, heeft een oppervlakte van 65.610 km2 en telt ca. 22.889.200 inwoners (2022).
 
Ligging
Sri Lanka is een eilandstaat omgeven door de Indische Oceaan en de Golf van Bengalen, en heeft een peervorm, of zoals sommigen duiden: een parelvorm.
 
Klimaat
Sri Lanka is een eiland met een combinatie van verschillende tropische klimaten: regenwoud klimaat, het tropisch savanneklimaat en het tropische moessonklimaat. Gemiddeld liggen de temperaturen in Sri Lanka het hele jaar rond de 30 graden Celsius. De temperaturen op Sri Lanka zijn in september en oktober heerlijk en dit is dan ook misschien wel de beste reistijd. Er kan af en toe een beetje regen vallen. De nachten kunnen in deze periode wat kouder zijn. De temperaturen zijn begin november en eind januari het aangenaamst. De beste reisperiode voor Sri Lanka is van mei t/m september. Sri Lanka heeft een tropisch klimaat welk door de moesson wordt beïnvloedt. 
 
Religie
Sri Lanka, de parel van Azië, is een land met drie grote religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is boeddhist, ruim 70 procent van alle inwoners. De Islam en het Hindoeïsme zijn beiden met 10 procent van de bevolking vertegenwoordigd. De overige 10 procent van de bevolking is, over het algemeen, Christen of Atheïst. Uniek is de grote mate van religieuze tolerantie. Alle religies leven in harmonie met elkaar. 
 
Eten en drinken
Sri Lanka kent een diverse keuken met zowel lokale als internationale gerechten en dranken. Het is zeker aan te raden om kennis te maken met de Sri Lankaanse keuken, maar let wel op, het eten is vaak zwaar gekruid en erg scherp! U kunt altijd verzoeken of de ze een mild gerecht voor uw klaar kunnen maken. In Sri Lanka zijn rijst en pittige curry’s de meest populaire gerechten binnen de nationale keuken. Sri Lankanen serveren bij hun maaltijden altijd vele soorten vlees en groentes. Ook fruit zult u veel op tafel tegenkomen, van sinaasappels en meloenen tot exotische vruchten als, papaja’s en passievruchten. Thee is uiteraard een veel gedronken drank in Sri Lanka. De nationale sterke drank van het land is Arak, een soort whisky dat zowel puur als gemixt kan worden gedronken. De hygiëne in sommige restaurant laat soms te wensen over, daarom is het verstandig om uw reisleider, gids of chauffeur om advies te vragen voor een goede eetgelegenheid buiten uw hotel. De mengelmoes van gerechten kent invloeden die Indiërs, Arabieren, Engelsen, Portugezen én de Hollanders achter hebben gelaten. 
 
Drinkwater
Drink alleen water uit (gesealde) flessen. Soms worden groentes gewassen in het kraanwater. Je moet daarom oppassen met rauwe groentes, zoals salades. Overal zijn flessen drinkwater te koop. 
 
Elektriciteit
Sri Lanka heeft 230-240 volt, 50 hertz wisselstroom. Nederlandse stekkers passen op ongeaarde stopcontacten al moet je soms een beetje duwen. Er bestaan ook stopcontacten met drie openingen, bedoeld voor stekkers  (Britse) met drie pootjes. Een adapter is dus noodzakelijk.
 
Tijdverschil
In Sri Lanka is het 4 uur en 30 minuten later dan bij ons, tijdens de zomermaanden 3 uur en 30 minuten.
 
Taal
Sri Lanka heeft twee officiële talen, Singalees en Tamil. Singalees wordt door vrijwel iedereen gesproken en het is de moedertaal van het overgrote deel van de bevolking.
 
Bagage en kleding
Voor Sri Lanka gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een tempel of moskee binnentreedt. Neem vooral dunne katoenen kleding mee, voor de avonduren een hooggesloten shirt ter bescherming tegen de muggen.
Raadzaam ook is stevig schoeisel en praktische kleding in “laagjes”. Bedenk dat het respecteren van de noren en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Sri Lanka heeft u een geldig paspoort nodig welke bij uitreis nog 6 maanden geldig is. Alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben een visum nodig om Sri Lanka in te kunnen reizen. Indien reizigers voor zakelijke of toeristische doelen naar Sri Lanka reizen en daar minder dan 30 dagen verblijven, dan voldoet het e-visum, dat ook wel ETA wordt genoemd. 
 
Fotograferen en filmen
Fotograferen in tempels is toegestaan, maar wees zeker discreet. Het fotograferen van Boeddistische monniken en de ceremonies is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Sri Lanka is de rupee (LKR). In  januari 2022 is  € 1,- ongeveer 300 rupee.
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
De meeste banken zijn 's maandags van 09.00 tot 15.00 uur geopend en dinsdag tot en met vrijdag een half uur langer. De bank op het vliegveld van Colombo is dag en nacht geopend. Vergeet niet dat andere banken op vollemaansdagen gesloten zijn. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
De medische zorg in Sri Lanka is in de privé-ziekenhuizen van uitstekend niveau. Overal in Sri Lanka vindt men 24-uurs eerstehulpposten. Op het platteland is de medische zorg van een lager niveau. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Sri Lanka aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Sri Lanka inenting tegen buiktyfus aangeraden.
 
Openingstijden
De meeste winkels in de toeristische gebieden zijn open vanaf 09:00 en kennen geen sluitingstijden. Banken zijn meestal open tussen 08:30 en 13:30 uur. Op feestdagen zijn de winkels gesloten, de grotere supermarkten zijn dan vaak wel geopend. 
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is open 11:30 – 15:00 en van 17:00 – 23:00 uur. Veel restaurants kennen een sluitingsdag.
 
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn op werkdagen in de morgen geopend tot 12:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie. 
 
Internet:
Sri Lanka beschikt over een 4G netwerk waarmee u goed bereik heeft, op het platteland en in het regenwoud is weinig tot geen bereik. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
 
Telefoon:
Over het algemeen heeft u op het platteland, uitgezonderd de natuurgebieden en bergpassen redelijk mobiel bereik. Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. 
 
Openbaar vervoer
In Sri Lanka is reizen met het het openbaar vervoer heel gebruikelijk. Je kunt gebruik maken van de bus, trein en brommer. Spoorwegen lopen doorheen heel Sri Lanka dus reizen per trein is een populaire vervoersmiddel.
Ook is de taxi in de steden een prima optie. Ook een ritje met de TukTuk of Rickshaw is verrassend.
 
Veiligheid
Er zijn op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Sri Lanka. Deze informatie is onderhevig aan veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van de Rijksoverheid te kijken voor de actuele informatie.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- tempels in de heilige stad Anuradhapura
- tempels in de oude stad Polonnaruwa
- theeplantages
- Hollandse kerk uit de tijd van de VOC
- de leeuwenrots van Sigiriya
- Kelanya tempel
- de heilige stad Kandy
- Hooglanden van Sri Lanka
- Sri Maha Bodhi-boom in Anuradhapura
 
Nationale feestdagen
Omdat Sri Lanka vele culturen kent, is er bijna altijd een feest of een festival gaande. Voor de boeddhisten is de maandelijkse volle maan een terugkerende nationale feestdag, wat betekent dat er elke maand een vrije dag is voor het hele land. Ook de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis zijn nationale feestdagen die voor het hele land gelden. Ook de hindoes en moslims hebben hun eigen toegekende feestdagen, maar deze zijn meestal niet nationaal erkende feestdagen. Officiële feestdagen zijn: 14 januari: Thai Pongal, 4 februari: Nationale Onafhankelijkheidsdag, 14 april: Singalees en Tamil Nieuwjaar. Ook worden het Suikerfeest, offerfeest en Mawlid an-Nabi (geboortedag Mohammed) gevierd.
 
 
Sri Lankaanse ambassade in Brussel
Jules Lejeunestraat 27, 1050 Brussel, tel: 02 344 55 85
secretariat@srilankaembassy.be
www.srilankaembassy.be
 
Belgisch honorair consulaat in Colombo
05, Alwis Place, LK-00300, Colombo 03, tel: +94 11 238 75 11 , +94 772 530 202 (noodnummer - 24h/7d)
consubel.colombo@gmail.com
http://india.diplomatie.belgium.be
 
Sri Lankaanse ambassade in Den Haag
Javastraat 2C, 2585 AM Den Haag, tel: 070 365 59 10
consular@srikankaembassy.nl
www.srilankaembassy.nl
 
Nederlandse ambassade in Colombo
25 Torrington Avenue, Colombo 07; tel: +94112510200
col@minbuzal.nl
www.nederlandwereldwijd.nl/landen/srilanka
 


Visumverzorging Sri Lanka