Algemeen
Zuid-Afrika is een Republiek, met als hoofdsteden: Pretoria (bestuurlijk), Kaapstad (wetgevend) en Bloemfontein (recht). Het land heeft een oppervlakte van 1.219.912 km2 en telt ca. 56.463.617 inwoners (2022).Fossiele vondsten wijzen erop dat het land al zeer vroeg werd bewoond. In 1652 vestigden Nederlandse kolonisten zich op de Kaap als verversingspost voor de VOC.Madien werd deze Kaapkolonie overgenomen door het Verenigd Koningkijk. In de 20e eeuw werd Zuid-Afrika overschaduwd door de apartheid, een systeem van rassensegregatie waarmee de niet-blanke bevolking stelselmatig achtergesteld werd. In 1990 werd de apartheid afgeschaft en in 1994 werd Nelson Mandela tot de eerste zwarte president van Zuid-Afrika verkozen. Het land kent diverse bevolkingsgroepen en elf officiële talen, waaronder het aan het Nederlands verwante Afrikaans. Het landschap van Zuid-Afrika wordt gekenmerkt door hoogvlaktes in het binnenland, langs de rand ruige heuvels en een smalle kustvlakte. In het oosten liggen de Drakensbergen, met toppen als de Njesuthi (3408 m) en Mafadi (3450 m), het hoogste punt van het land.
Het land kent een groot aantal natuurlijke rijkdommen: goud, chroom, antimoon, steenkool, ijzererts, mangaan, nikkel, fosfaten, tin, uranium, diamanten, platina, koper, vanadium, zout en aardgas.
Ligging
Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika, is een land dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.
Klimaat
Het klimaat in Zuid-Afrika is grotendeels half woestijn, subtropisch langs de kust. Overdag zonnig, 's nachts koel. Januari is de warmste maand en juli de koudste. Het klimaat wordt bepaald door hoogteligging, afstand tot de zee, de heersende winden (de luchtstromingen), de richting van de bergreeksen en de zeestromen.
Over het algemeen heeft het land een warm gematigd klimaat met weinig neerslag en veel zon. Doordat Zuid-Afrika op een hoog plateau van 1000 tot 2000 meter boven de zeespiegel ligt, kent het veel verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in zuid en noord. De luchtstromingen veroorzaken ook grote temperatuursverschillen. Wegens aanhoudende droogt kunnen lokaal restricties gelden m.b.t. watergebruik.
Religie
Zuid-Afrika kent diverse religieuze stromingen. Het overgrote deel van de bevolking is christen, een klein deel van de bevolking hangt de islam en hindoeïsme aan.
Eten en drinken
Zuid-Afrika kent een diverse keuken met zowel lokale als internationale gerechten en dranken. Het is zeker aan te raden hier kennis mee te maken. Naast de Afrikaanse specialiteiten zoals boerewors, bobotie en heerlijke curry’s, kan je ook genieten van de Franse en Amerikaanse keuken. De Zuid-Afrikanen houden ook erg van braaien, een soort van barbecue waarop grote stukken vlees worden geroosterd.
Wijnen zijn in Zuid-Afrika relatief goedkoop en goed van kwaliteit. Zuid-Afrika is beroemd om zijn wijnen en jouw bezoek aan dit land is een prima gelegenheid om deze te proberen.
Drinkwater
Hoewel het drinkwater veilig te gebruiken is, behalve in het Krugerpark, Lesotho en Swasiland, is het aan te bevelen toch vooral flessen drinkwater te gebruiken.
Elektriciteit
Zuid-Afrika heeft 240 volt. Een wereldstekker is noodzakelijk. Het is ook aan te bevelen een powerbank mee te nemen.
Tijdverschil
In Zuid-Afrika is het tijdens onze wintertijd 1 uur later, tijdens de zomermaanden geen is er geen tijdsverschil.
Taal
In Zuid-Afrika worden veel verschillende talen gesproken. Elf daarvan zijn officieel. Hoofdzakelijk wordt Afrikaans en Engels gesproken. Het Nederlands was van 1910 tot 1984 een van de officiële talen van Zuid-Afrika, van waaruit het Afrikaans zich heeft ontwikkeld en er nauw aan verwant is.
Bagage en kleding
Voor Zuid-Afrika gelden geen bijzondere kledingseisen. Neem vooral dunne katoenen kleding mee, voor de avonduren een hooggesloten shirt ter bescherming tegen de muggen. Raadzaam ook is stevig schoeisel en praktische kleding in “laagjes”.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Zuid-Afrika heeft u een geldig paspoort nodig welke bij uitreis nog 30 dagen geldig is. Alle reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Zuid-Afrika in te kunnen reizen.
Fotograferen en filmen
Fotograferen is toegestaan, maar wees discreet. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.).
Geldzaken
De munteenheid van Zuid-Afrika is de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR). In januari 2023 is € 1,- ongeveer 189.000 rand.
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
Geld wisselen
Bij alle banken is het mogelijk geld te wisselen. Bij de meeste hotels kan met ook vaak wisselen, echter vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
Gezondheid
De medische zorg in Zuid-Afrika is in de privé-ziekenhuizen van uitstekend niveau. Overal in Zuid-Afrika vindt men 24-uurs eerstehulpposten. Op het platteland is de medische zorg van een lager niveau. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Vaccinaties
Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht).
Bij een verblijf van langer dan twee weken wordt voor Zuid-Afrika inenting tegen buiktyfus aangeraden.
Openingstijden
De meeste winkels zijn open vanaf 08:00 en sluiten om 17:00 uur. Banken zijn meestal open tussen 09:00 en 15:30 uur. Op feestdagen zijn de winkels gesloten, de grotere supermarkten zijn dan vaak wel geopend.
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is open 11:30 – 15:00 en van 17:00 – 23:00 uur. Veel restaurants kennen een sluitingsdag.
Post, internet en telefoon
In de meeste toeristische winkels kan men postzegels kopen. De post doet er 1-4 weken over naar een land in de Europese Unie.
Internet
Zuid-Afrika beschikt over een 4G netwerk waarmee u goed bereik heeft, op het platteland en in het regenwoud is weinig tot geen bereik. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan.
Telefoon
Over het algemeen heeft u op het platteland, uitgezonderd de natuurgebieden en bergpassen redelijk mobiel bereik. Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 27.
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is in Zuid-Afrika niet sterk ontwikkeld. Er zijn wel een aantal (mini)busjes die tussen de grotere steden rijden, maar de Nationale parken en andere bezienswaardigheden zijn niet bereikbaar met openbaar vervoer.
Veiligheid
Er zijn op dit moment geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika is een zeer gewaardeerde toeristische bestemming met duizenden bezoekers per jaar en heeft een ideale reisinfrastructuur.
Cultureel erfgoed en UNESCO
- iSimangaliso Wetland Park
-Robben Island
-The Cradle of Humankind
-Drakensberg Park
-Cape Florial
-Vredefort
Nationale feestdagen
Naast de christelijke feestdagen kent Zuid-Afrika de volgende feestdagen:
1 januari: Nieuwjaar, 21 maart: dag van de mensenrechten, 17 april: gezinsdag, 27 april: vrijheidsdag, 1 mei: dag van de arbeid, 9 augustus: nationale vrouwendag, 16 december: verzoeningsdag, 26 december: familiedag.
Zuid-Afrikaanse ambassade in Brussel
Rue Montoyerstraat 17-19, 1000 Brussel, tel: 02 285 44 00
Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag
Wassenaarseweg 36, 2596 CJ Den Haag, tel: 070 392 4501
TheHagueR@dirco.gov.za.
Nederlandse ambassade in Pretoria
210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue Cnr Muckleneuk Street, 0181 New Muckleneuk, Pretoria