11-Daagse rondreis Saoedi Arabië, langs de erfgoedroute van Riyadh naar Jeddah
v.a. € 0 p.p.

11-Daagse rondreis Saoedi Arabië, langs de erfgoedroute van Riyadh naar Jeddah

Het tot voor kort volledig voor toerisme gesloten land, heeft sinds 2020 dan toch zijn deuren geopend. Belgische en Nederlandse toeristen zijn welkom om dit land van enorme tegenstellingen te ontdekken. 

De moderne en hoogstaande architectuur van Riyadh en Jeddah gaan perfect samen met de eeuwenoude wijken en kastelen. We zien hoe het religieuze leven het dagelijks leven nog steeds beïnvloedt, hoe tradities in ere worden gehouden. Saoedi-Arabië lijkt een enorme woestijn, maar we zien ook dorpen omgeven door groene bergen en prachtige oases. Het hoogtepunt van deze reis is de historische site van Madain Saleh, de graftombes die ook wij nu mogen bezoeken. Maak kennis met dit boeiende en toch ook wat geheimzinnige land!

 

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in 4-sterrenhotels of gelijkwaardig (guesthouse in Al Ula) op basis van logies/ontbijt
• Maaltijden volgens programma
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Overige maaltijden
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WoldExperts
• Visum Saoedi-Arabië 
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 8
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

 

Dag 1 - 2 – Riyadh
Vandaag vertrekt u naar Riyadh. Bij aankomst op de luchthaven van Riyadh wordt u opgewacht voor de transfer naar het hotel. 
Riyad, de geboorteplaats van het moderne Saoedi-Arabië, waar ouderwetse charme en een 21e-eeuwse visie samenkomen. De provincie Riyad – ook bekend als Al-Wosta – is de thuisbasis van de hoofdstad van het land: een moderne metropool met een bloeiend financieel en zakelijk centrum en een groeiende culturele scene. Het is een stad met een rijke geschiedenis, met talloze forten, paleizen en musea en enkele van de meest kleurrijke soeks van het land. 
 
Dag 2 – Riyadh – Al Masmak – Nationaal museum
We beginnen de dag met een historische introductie over de hoofdstad van Saoedi-Arabië. In het Nationaal museum ziet u het rijke verleden van Saudi-Arabië uit al de windhoeken van het koninkrijk.  Een gemakkelijkere manier om inzicht te krijgen in de rijke geschiedenis van Saoedi-Arabië is door een bezoek te brengen aan het King Abdulaziz Historical Center in Riyad, waar artefacten uit elke perioden worden tentoongesteld. Na een bezoek aan het center gaan we verder naar het Al Masmak-fort, het met zand omringde fort werd gebouwd rond 1865 en was de plaats van een gewaagde inval in 1902 door Ibn Saud, waarbij een speer met zo'n kracht naar de hoofdingang werd geslingerd dat de punt nog steeds in de deuropening zit. Hoogtepunten onder de artefacten zijn o.a. kaarten en fascinerende foto's van Saoedi-Arabië uit 1912 tot 1937. De daken zijn bedekt met beschilderd palmboom-, taram- en ethelhout en ademen een ouderwetse charme uit die doet denken aan een Arabisch schilderij. Op wandelafstand van het fort ligt Souq Al-Zal, een van de oudste traditionele markten. Lunchen (niet inbegrepen) doen we in een van de beroemde traditionele restaurants in Ad Diriyah. De Al Turaif-wijk, een zorgvuldig gerestaureerde lemen wijk, sinds 2010 UNESCO werelderfgoed, biedt een kijkje in het buitengewone erfgoed van het land. Na de lunchpauze gaan we naar het Kingdom Centre, een wolkenkrabber van 99 verdiepingen en 302,3 m hoog. Voltooid in 2002, haalde het de 267m hoge Faisaliyah-toren in als de hoogste toren in Saoedi-Arabië. Sindsdien weer overtroffen en is nu de vijfde hoogste wolkenkrabber van het land. De toren werd ontwikkeld door Prins Al-Waleed bin Talal en ontworpen door het team van Ellerbe Becket en Omrania, die werden geselecteerd via een internationale ontwerpwedstrijd. Het is gelegen op een terrein van 100.000m2 en herbergt het 57.000m2 grote Al-Mamlaka-winkelcentrum, kantoren en luxe appartementen. Het bovenste, derde, deel van de toren heeft een omgekeerde parabolische boog met daarboven een openbare luchtbrug. 
We dineren bij een lokale familie en genieten van een huisgemaakte traditionele maaltijd. Ook een gelegenheid echt kennis te maken met de cultuur en krijgen een goed inzicht in de levensstijl van het Saoedische gezin.
 
Dag 3 – Riyadh – Ushaiger – Shaqrah – Buraidah
Vandaag rijden we naar Buraidah, de hoofdstad van de regio Al-Qassim in het noorden van Saoedi-Arabië in het hart van het Arabische schiereiland. De weg naar Buraidah duurt ongeveer 3u30, onderweg maken we een stop bij Ushaiger en Shaqra. Verborgen in het hart van de Najd, een met oases bezaaide regio 200km ten noordwesten van Riyad, biedt Ushaiger Heritage Village een glimp van de Saoedische samenleving van weleer. Bedoeïenen vestigden zich hier 1500 jaar geleden voor het eerst en Ushaiger werd al snel een populaire stopplaats voor pelgrims die naar Mekka trokken.   Ushaiger - wat 'klein blondje' betekent- heeft nog steeds een kleine gemeenschap van bewoners. Door de smalle straatjes lopen, is als wandelen door een levend museum, gedrapeerd met sporen van een oude manier van leven. Ushaiger, ingekapseld in dikke muren, is een labyrint van kronkelende steegjes, schaduwrijke paden en houten loopbruggen, die honderden lemen huizen kruisen. Het dorp is verdeeld in districten, gescheiden door palmbomen en omvat een cluster van prachtig gerenoveerde huizen. Deze zijn een prachtig voorbeeld van Najdi-architectuur, met de kenmerkende driehoekige ramen en daken en fraai bewerkte houten deuren. Sommige dragen nog steeds de namen van de families die er woonden. Aangekomen in Buraidah, bezoeken we het Al Qassim Museum. Het ontwerp van het museum is geïnspireerd op de historische stadsarchitectuur van de regio. De architect wil graag het architecturale erfgoed van Al-Qassim benadrukken door middel van de museumgevel en -interieur, naast het gebruik van lokale materialen voor de afwerking.
 
Dag 4 – Rit naar Hail
Hail ligt ten noorden van het land, een land waar de droomlandschappen van Arabië het decor van de 1001 Nachten zijn. Zodra we aankomen, checken we in bij ons hotel en gaan we op weg naar Jubbah. Deze wereldberoemde site bevat enkele van de oudste en meest opvallende gravures van het Arabische schiereiland. Het werd in 2015 erkend als werelderfgoed door UNESCO. Jubbah is de plaats van de twee meest emblematische gravures in Saoedi-Arabië. De eerste is een personage dat een andere, kleinere, domineert. Volgens de lokale bevolking is het de afbeelding van een oude koning die gerechtigheid uitdeelt. De tweede is een strijdwagen getrokken door twee paarden die decennia lang het enige bekende exemplaar was, maar soortgelijke werden later gevonden in de provincies Hagel en Taboek. Hoe verrassend het ook klinkt, de mensen die wierook, specerijen en andere kostbare goederen van het zuidelijke Arabische schiereiland verhandelen, doorkruisten regelmatig de 350 km aan zandduinen tussen deze twee belangrijkste handelssteden. De talrijke zogenaamde Thamudische inscripties (meer dan 5000) getuigen van deze intense frequente bezoeken door reizigers. Na onze tour in Jubbah bezoeken we het kasteel van Al-Qishlah, gebouwd in de jaren 1940 tijdens het vorstendom van prins Abdul-Aziz bin Musa'ad Al Saud van de provincie Ha'il. Het is een lemen paleis met twee verdiepingen, met lange muren die meer dan 140 meter lang zijn en 8,5 m hoog en het heeft acht wachttorens in de muren met twee hoofdpoorten, oost en west.
 
Dag 5 – Al Ula
Vandaag rijden we van Hail naar Al Ula, de rit duurt ongeveer 4u30. Bij aankomst gaan we naar het familiehuis dat zich in het hart van Al Ula bevindt en onze gastheer zal ons verwelkomen en een korte rondleiding geven door zijn palmboerderij. Ze produceren en exporteren dadels over het hele koninkrijk en zijn de beste soort dadels. Ons verblijf hier met het gezin is een ware belevenis! Terwijl we de dag vrij nemen om uit te rusten, kunt u een korte wandeling maken naar het oude centrum van Al Ula, waar u een aantal lokale Saoedische gerechten kunt nuttigen voor het diner.
 
Dag 6 – Madain Saleh – Deden – Elephant rock
We beginnen met de populairste historische site in Saoedi-Arabië, Madain Saleh en het is een must om te bezoeken, het is de eerste die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Madain Saleh betekent de "steden van Saleh" naar de naam van de profeet Saleh die probeerde het oude volk van Thamoed tot de islam te bekeren. Maar deze naam werd pas gebruikt tijdens de Ottomaanse bezetting van de Hejaz, terwijl de mensen die deze stad bouwden, de Nabateeërs, het Hijra noemden. Het belang van Madain Saleh wordt getoond door de 111 monumentale graven, waaronder 94 versierd met majestueuze gevels op de zandstenen van het gebied, vooral de Jibal Ithlib. De kleinste tombe is amper 2,7 meter hoog, maar de grootste bereikt een indrukwekkende 21,5 meter! Madain Saleh was de op één na grootste stad van het Nabateese koninkrijk, waarvan de hoofdstad Petra was (in het huidige Jordanië), waar de Nabateeërs meer dan 600 graven hebben gemaakt. Ook de vele andere fascinerende archeologische vindplaatsen, die getuigen van de duizenden jaren menselijke bewoning van het gebied, dankzij het ondergrondse water dat al millennia beschikbaar is, zien we hier. 
We zien verder de Hejaz-spoorlijn. Begin 19e eeuw bouwden de Ottomanen een treinstation in Madain Saleh dat langs de Hejaz-spoorlijn lag die Damascus met de heilige stad Mekka verbond. We zien het triclinium (of diwan in het Arabisch), dat ooit was gewijd aan banketten en rituelen. Ze zijn samengesteld uit drie banken waar mensen zaten terwijl muzikanten speelden. Minstens zes van hen werden gevonden in Madain Saleh met de namen van eigenaren. Al heeft Madain Saleh niet zoveel graven als Petra, heeft het wel een speciaal kenmerk met de talrijke inscripties die op de monumentale graven zijn geschreven. Voor we naar onze laatste stop gaan, passeren we de Elephant Rock, ook bekend als Jabal AlFil, een van de vele geologische wonderen van AlUla. In tegenstelling tot de sierlijke, met de hand gebeeldhouwde gevels van de nabijgelegen Nabataean-graven van Hegra, werden de "stam" en het "lichaam" van dit monolithische beest van rode zandsteen uitgehouwen door natuurlijke krachten - miljoenen jaren van wind- en watererosie. De schoonheid van de ongeraffineerde structuur wordt versterkt door de omgeving van een zee met rotspartijen, waarvan vele even indrukwekkend zijn in grootte en interessante vormen hebben. Terwijl Madain Saleh eindelijk de bekendheid krijgt die het verdient, is een nabijgelegen archeologische vindplaats op 25 km naar het zuiden, Dedan, ook van groot belang, niet alleen vanwege de omvang van de overblijfselen van deze oude oasestad die daar ooit bloeide, maar ook omdat de geschiedenis veel ouder is dan het naburige Madain Saleh. We beginnen met de beroemdste oases van het 1e millennium vGT, de oase van Dedan, waar opgravingen op uitgebreide archeologische vindplaatsen het bestaan van grote versterkte steden hebben onthuld. Deze koninkrijken ontwikkelden hun eigen cultuur, inclusief een specifieke taal en alfabet, wat resulteerde in een mix van Arabische tradities en sterke invloeden van de omringende rijken. In de oude oase Dedan, dicht bij de huidige stad Al-Ula, bloeide een koninkrijk van ten minste de 6e eeuw tot de 2e eeuw v.Chr. In hun hoofdstad Dedan zijn enkele overblijfselen van deze schitterende koninkrijken opgegraven, waaronder een indrukwekkende necropolis. Ongeveer 1 km ten zuiden van de belangrijkste opgravingslocatie van Dedan zijn twee uitzonderlijke graven gelegen op ongeveer 50 meter boven de wadi waar de oude oase zich bevond. Dat zijn de enige graven die zijn versierd met elk twee gebeeldhouwde leeuwen, die het belang van hun eigenaars, gouverneurs of invloedrijke mensen, laten zien. Deze sculpturen van leeuwen zijn een uitstekend voorbeeld van de Mesopotamische invloed en zijn de trotse iconische figuren van deze oude oase. Na al deze opgravingen rijden we naar onze camping voor overnachting.
 
Dag 7 – Wadi Dissa 
Vandaag hebben we een dagtocht naar Tabuk om Wadi Al Dissa te bezoeken.
Dit natuurwonder was lange tijd een goed bewaard geheim, voordat de weg die naar de nabijgelegen stad Dissah leidde werd aangelegd, waardoor het vrij moeilijk te vinden en te bereiken was. Het eerste opvallende kenmerk van deze wadi zijn de afmetingen: bij de oostelijke ingang van de kloof zijn de zijkliffen al hoger dan 100m, maar bij de westelijke ingang reikt de opening tussen de bodem van de wadi en de hoogste kliffen tot 500 m! Het is daar, vanaf de massieve rotsachtige toppen, die aan beide zijden van de kloof staan, dat men het meest dramatische landschap van deze magische plek kan bewonderen.
Het tweede - en meest onverwachte - verbazingwekkende kenmerk van Wadi Qaraqir is een waterstroom die door het westelijke deel van de kloof naar de stad Dissah loopt. Terwijl je Wadi Qaraqir verkent vanaf de oostelijke ingang, tref je overvloedige palmbomen die van nature langs het wadibed groeien. Maar eenmaal halverwege de kloof stroomt het ondergrondse water het hele jaar door. Als gevolg hiervan bloeit een weelderige vegetatie van 3 m hoog gras, talrijke palmbomen en struiken tussen de majestueuze kliffen van de kloof! Terug naar Tabuk met nog een korte stop onderweg om een laatste blik te werpen vanaf een van de prachtige uitzichtpunten. 
 
Dag 8 – Madinah – Jeddah
Vandaag rijden we na het ontbijt naar Medina, een rit van ong. 4u. We gaan naar de berg Uhud, het is de grootste berg in Medina en een belangrijk bedevaartsoord. De berg Uhud herdenkt de beroemde strijd tussen moslim- en Mekkaanse troepen in 625 CE. Vanaf een kleine heuvel zien we het slagveld en de begraafplaatsen van de 50 metgezellen van de profeet Mohammed die omkwamen, met name zijn oom Hamza en we zien hier ook de moskee. Vervolgens lunchen in Tabakha souq, een open lokale markt die beroemd is om zeevruchten en kabbab, waarna we de Grand Moaque "de profeet-moskee" bezoeken. 
Onze tour eindigt in Qiba Street die twee moskeeën, de grote moskee en de Qiba-moskee met elkaar verbindt, die beiden van groot belang zijn in de islamitische geschiedenis waarin de eerste het huis was waar profeet Mohammed woonde. De tweede was de eerste moskee ooit gebouwd. We krijgen een algemeen overzicht van hoe de stad in de loop van de 1400 jaar werd gebouwd en gevormd.
 
Dag 9 – Jeddah – Al Balad 
Na het ontbijt nog een korte wandeling en bezoek aan de belangrijkste bezienswaardigheden in Jeddah en een mooie wandeling over de Cornishe (kustweg). We bezoeken het museum met veel pre-islamitische, islamitische en Saoedisch gerelateerde items die verschillende historische
gebeurtenissen vertegenwoordigen. Na een bezoek aan het museum zullen we lunchen in een van de bekende restaurants voordat we naar het belangrijkste hoogtepunt van deze tour gaan " de oude stad". We beginnen in Al Balad zoals de lokale bevolking het noemt, wat "de stad" betekent als verwijzing naar de basis van Jeddah. Al-Balad werd gesticht in de 7e eeuw en diende historisch als het centrum van Jeddah. De verdedigingsmuren van Al-Balad werden in de jaren veertig afgebroken. In de jaren 70 en 80, toen Jeddah rijker begon te worden door de olie, verhuisden veel Jeddawi's, weg van Al-Balad. Al Balad staat nu geregistreerd als UNESCO werelderfgoed, de gebouwen hebben unieke raamontwerpen en deuren. Enkele unieke gebouwen werden gebouwd met zeeschelpen en stenen! De oude gebouwen huisvestten ooit de beroemde Jeddah-families en herbergden de oprichter, wijlen koning Abdulaziz, toen hij voor het eerst Jeddah binnenkwam. Tijdens onze rondleiding brengen we ook een bezoek aan een van de gebouwen om de interieurontwerpen, meubels en het leven van toen te zien. Ook zien we hier oude moskeeën, waarvan sommige meer dan 300 jaar geleden werden gesticht en nog steeds functioneel zijn als moskee. We maken kennis met de beste lokale snacks  van Al Balad, zoals de lokale drank gemaakt van brood "Sobia" en de oude bakkerij die beroemd is om zijn vers brood, een andere snack die bestaat uit bonen en augurken "Balilah". We maken een korte stop in een van de lokale theehuizen en proberen beroemde lokale thee gemengd met melk en kruiden.  In het centrum van Al Balad bezoeken we het eerste hotel gebouwd in Jeddah beïnvloed door Italiaanse architectuur en vervolgens de eerste school gebouwd in Saoedi-Arabië. We bezoeken ook een van de kunsthuizen en het museum met een unieke lokale kunst- en antiekcollectie. Tijdens onze wandeling zien we winkels waar ze verschillende koopwaar aanbieden, zoals parfums, kleding, sieraden, antiek en souvenirs, hier kan je nog onderhandelen! Ook zien we hier nog enkele lokale winkels met ambachten zoals de typische sandalen, parfums en gouden sieraden. 
 
Dag 10 – Vrije dag
Tijdens deze vrije dag worden er 2 optionele excursie aangeboden:
Optie 1: Duiken en snorkelen - Boottocht
Jeddah staat ook bekend om zijn prachtige koralen, bij de beste ter wereld. Tijdens deze excursie brengen we de dag door op het water. Vanaf de boot zijn er allerlei wateractiviteiten zoals snorkelen, duiken, zwemmen, zonnebaden. Een lichte lunch op de boot is inbegrepen. 
Optie 2: Dagtocht in Taif
Over het Hada-gebergte boven Mekka en op de oostelijke hellingen van het Al-Sarawat-gebergte, ligt de stad Taif, de koele en groene zomerhoofdstad in het westelijke deel van het Koninkrijk Saoedi-Arabië. Mensen komen hier voor het weer (veel koeler dan Jeddah in de zomermaanden), prachtige landschappen en de ontspannen sfeer van de stad. Rijdend over de kronkelende wegen om te ontsnappen aan de stomende hitte van Jeddah of vanuit het oosten weg van het droge woestijnklimaat van de Najd, worden bezoekers van Taif begroet door een frisse, koele bries.  Gelegen in een vallei tussen granieten heuvels die oprijzen vanaf de oostelijke helling van de Hejaz in het zuidwesten van het koninkrijk, is deze stad een magneet die bezoekers trekt uit heel het land.
Tijdens deze dagtocht komt u bij de hoogtepunten van de stad, door eerst de oude paleizen te bezoeken die door de elite werden gebouwd. Deze paleizen zijn nu verlaten en niet goed onderhouden, maar hebben nog steeds het oorspronkelijke ontwerp, wat een idee geeft hoe ze eruit zagen in de jaren 1920. De eerste, gebouwd door Mohammed Bin Abdul Wahed in 1897, dit historische gebouw heeft een mix van Hejazi en Romeinse architectuur met islamitische invloeden. Voor het laatst bewoond in 1968,  was het de thuisbasis van Taif's topfunctionarissen, waaronder koning Faisal, toen hij diende als onderkoning van de regio Hejaz. Verder naar nog twee paleizen die elk hun unieke verhaal hebben. Zoals het beroemde Shobra-huis gebouwd in 1905 in opdracht van Sharif Ali Pasja. Het paleis is het meest verbluffende overblijfsel van het oude Taif, met traliewerk, ramen en balkons en interieurmarmer uit Carrara. Koning Abdul Aziz verbleef hier vroeger en het paleis was later de residentie van koning Faisal.
Tevens bezoeken we een van de lokale boerderijen, Taif heeft het juiste klimaat om rozen te telen. Hier leren we meer over de oorsprong die teruggaat tot de Ottomaanse heerschappij, toen ze de zaden meebrachten. Ook over hoe ze het verwerken en de olie extraheren die in parfums wordt gebruikt. Een kort bezoek aan het nabijgelegen berggebied "Al Hada", waar het landschap weer anders is vanwege de hoogte. De kleine fruitverkopers hier bieden verschillende soorten lokaal fruit aan waaronder het unieke "Barshomi", dat we hier kunnen proeven. We rijden langs de oude Souq of markt met verschillende soorten koopwaar en een oude bakkerij waar je wat lekkers kunt proeven en genieten van een korte wandeling voordat we terugkeren naar Jeddah.
 
Dag 11 – Jeddah
Conform het vluchtschema volgt de transfer naar de luchthaven voor uw retourvlucht.
 
Tijdens uw 11-Daagse rondreis Saoedi Arabië, langs de erfgoedroute van Riyadh naar Jeddah verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Riyadh - Hotel Riyadh

Buraidah - Hotel Buraida

Hail - Hotel Hail

Al Ula - Hotel Al Ula

Jeddah - Hotel Jeddah

Algemeen
Het Koninkrijk Saoedi-Arabië ligt in het Midden-Oosten centraal op het Arabisch schiereiland. Het land staat al jaren bekend als het centrum van de Islam, hier vindt men nl. de 2 heiligste plaatsen voor moslims: Mekka en Medina. Saoedi-Arabië bestaat grotendeels uit woestijn, hier bevinden zich enkele van de grootste olievoorraden ter wereld. Door de olie behoort Saoedi-Arabië tot de rijkste landen ter wereld. 
Het Arabisch schiereiland wordt al vele duizenden jaren bewoond maar door de extreme hitte in de zomer bestonden de bewoners voornamelijk uit Nomadenstammen. Tijdens de middeleeuwen kregen deze stammen elk hun eigen emiraat binnen het land. Van de zestiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw maakte grote delen Saoedi-Arabië deel uit van het Ottomaanse rijk. In 1774 werd echter wel al de eerste Saoedische staat gesticht, de voorloper van het huidige Koninkrijk Saoedi-Arabië. De laatste decennia was het land een steeds meer en meer religieus extremistisch land geworden. De religieuze leiders hebben veel invloed op de regering. Hierdoor wordt er een strakke regelgeving naar islamitisch gebruiken gehanteerd. Tegenwoordig worden er al wat versoepelingen gedaan, zoals vrouwen die met de wagen mogen rijden. Het is een fascinerend land met een mysterieus laagje, nu open voor toerisme.
 
Ligging
Het Koninkrijk Saoedi-Arabië ligt centraal op het Arabische Schiereiland en is het grootste land van Arabië. Saoedi-Arabië grenst in het noorden aan Jordanië en Irak, in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en Koeweit en Qatar en in het zuiden aan Jemen en Oman. Saoedi-Arabië is een monarchie en werd heel recent geopend voor toerisme. In dit zeer rijk en modern land zijn talrijke luxueuze hotels, prachtige zandstranden, indrukwekkende landschappen, typische dorpjes, rustige oases, allerlei culturen terug te vinden. Een perfecte combinatie van authenticiteit en moderne invloeden.
 
Klimaat 
Saoedi-Arabië kent een typische woestijnklimaat: droge en hete zomers, zachte en droge winters. Overdag noteren we hier temperaturen van meer dan 40 graden, maar ‘s nachts kan het goed afkoelen. De temperatuur aan de kust is minder hoog dan in het binnenland. De wintertijd is kort en kan af en toe wat rekenen op een beetje neerslag.  
 
Religie
In Saoedi-Arabië is de soennitische islam de staatsgodsdienst en dit wordt zowel in het dagelijkse leven als in het openbare leven strikt gevolgd. In dit land sluiten winkels en kantoren wanneer wordt opgeroepen voor het gebed, dus 5x daags. Er is geen andere religie toegestaan in Saoedi-Arabië en de islamitische wetgeving – de sharia is hier van kracht. Wie de wet overtreedt, wordt gevangen gezet en dit meestal zonder vorm van proces. 
 
Eten en drinken 
In de Saoedische keuken vinden we vele invloeden van de Libanese keuken, verschillende soorten kebab worden overal aangeboden. Een typisch lokaal gerecht is de Shawarma, gemarineerd lamsvlees met groenten en saus in een pitabroodje. Of Khoezie, met rijst gevuld lamsvlees met rozijnen, noten en ui. Vis staat voornamelijk aan de kust op het menu.
 
Internationale keuken in Saoedi-Arabië 
In Saoedi-Arabië vindt men alle internationale keukens terug, gaande van kleine restaurantjes tot de dure Franse restaurants. Ook de grote fastfoodketens zie je hier overal.
 
Drinken in Saoedi-Arabië
Het drinken van alcohol is ten strengste verboden. De belangrijkste drank is Turkse koffie, daarnaast ook de Franse en Italiaanse koffie. In de koffiehuizen serveren ze deze varianten, ook thee wordt vaak gedronken. In de winkels vindt men ook de grote merken van frisdranken. Proef ook eens de lokale champagne: appelsap met bubbels waar ze fruit aan toevoegen. Dit kan men verkrijgen in de betere restaurants. 
 
Elektriciteit
De netspanning in Saoedi-Arabië is 220 volt. Er zijn zowel stopcontacten met de ronde 2-polige als de Britse 3-polige stekkers. Reserve batterijen en een wereldstekker zijn aan te raden. 
 
Tijdsverschil 
In de winter is het in Saoedi-Arabië 2u later dan bij ons, tijdens de zomer 1u later.
 
Taal 
De officiële taal in is het Arabisch en de voertaal in het dagelijks leven. Het Engels is ook redelijk gekend, vooral bij de jongere generatie. Indien u enkele woordjes Arabisch kent, wordt dit zeker gewaardeerd.  
 
Bagage en kleding
Wat betreft uw kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. Er wordt van toeristen verlangd zich conservatief te kleden, de religieuze politie let vooral op dames of ze zich goed gekleed hebben. Dames dienen zeker een sjaal mee te nemen. 
 
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig, onderweg is er zelden toiletpapier aanwezig. Neem daarom 1 rol toiletpapier mee of vochtig toiletpapier (i.v.m. hygiënische omstandigheden). Ook aan te raden is desinfecterende lotion om uw handen te kunnen reinigen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Saoedi-Arabië heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij uitreis nog minstens 6 maanden geldig is. Een visum voor Saoedi-Arabië is nodig indien u 30 dagen of langer verblijft in het land. 
Reizigers met Belgische of Nederlandse nationaliteit hebben ook een e-visum nodig. 
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden, Saoedische dames willen echt niet gefotografeerd worden. Vraag mensen wel altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Het is verboden militaire objecten, ambassades, moskeeën en wegblokkades te fotograferen. Ook archeologische plaatsen is het over het algemeen verboden om te filmen, vraag aan uw gids toestemming hiervoor of koop (waar mogelijk) een video permit.
 
Geldzaken 
De Saoedische munteenheid is de Riyl (SAR). Er zijn briefjes van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 Rial en munten bestaan in 5, 10, 25 en 50 halalas en 1, 2 Riyal. Voor één euro ontvangt u 4,06 SAR (01-03-2022). 
Kredietkaarten worden ook in de meeste plaatsen aanvaard.
 
Fooien 
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Saoedi-Arabië zullen een fooi op prijs stellen. In de restaurants is 10% gebruikelijk, deze werknemers – vaak gastarbeiders- zijn afhankelijk van fooien.  
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid 
Hoewel inentingen voor Saoedi-Arabië niet verplicht zijn, worden ze wel aanbevolen. Hoeveel en welke vaccinaties u nodig heeft, hangt af van het soort reis en het gebied dat u bezoekt. Neem hiervoor contact met uw huisarts. 
 
Apotheek voor Saoedi-Arabië 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Vooral belangrijk is zonnecrème want de zon is heel sterk, ook een goede zonnebril en hoofdbedekking.
Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. Door de grote hitte is het zeer belangrijk om veel water te drinken.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Elke winkel sluit 5x per dag ivm het gebed en dit op weekdagen, tijdens het weekend zijn ze gesloten. Het weekend valt op donderdag en vrijdag. Winkels zijn geopend van zaterdag t/m woensdag van 9 tot 14.00 en van 16.30 tot 21.00. De grote shopping centra zijn open tot middernacht. 
 
Post, internet en telefoon
Banken en postkantoren zijn geopend van 07.30 tot middag en in de namiddag van 16.30 tot 20.00
Er is een goed mobiel netwerk in Saoedi-Arabië. Bellen met het thuisland is duur, wil je veel bellen dan raden we aan een lokale telefoonkaart aan te kopen. Het internationale landennummer van Nederland is 0031, van België 0032.
 
Mobiel bellen in Saoedi-Arabië
Mobiel bellen is mogelijk in Saoedi-Arabië. Informeer wel voor vertrek bij uw provider wat de mogelijkheden en kosten zijn. 
 
Internet in Saoedi-Arabië
Het internet wordt hier zwaar gecensureerd, websites die vb over onderwijs, vrouwenrechten, politiek gaan worden geblokkeerd. De goede hotels beschikken over WiFi en in de steden zijn er internetcafés. 
 
Veiligheid/ Criminaliteit 
In Saoedi-Arabië komt nauwelijks criminaliteit voor. Uiteraard dient u zoals overal steeds alert te zijn. Actuele informatie over de veiligheid in Saoedi-Arabië kunt u terugvinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken
 
Openbaar vervoer
Er is een groot busnetwerk met routes doorheen het hele land tussen de grote steden. Tijdens de hadj worden er dan nog speciale diensten ingelegd. Ook is er een metro in de grote steden als Riyadh, Jeddah en Medina.
Het gebruik van taxi’s is eveneens ingeburgerd. Let wel dat mannen op de passagiersstoel mogen zitten, dames nemen plaats op de achterbank.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Archeologische site Al-Hijr
- Petroglieven van Hail
- Al-Ahsa Oase
- At-Turaif 
- Historisch Jeddah
 
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdag in Saoedi-Arabië is: Nationale feestdag op 23 september, ter gelegenheid van de stichting van het Koninkrijk in 1932.  
 
Islamitische feesten in Saoedi-Arabië
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de maand Dhulhidjah gaan de moslims naar Mekka, na deze hadj volgt dan het Offerfeest. In elke familie wordt dan ritueel een schaap geslacht.
 
Een belangrijk festival is het Jenadriayah National Festival dat buiten de stad Riyadh gevierd wordt. De eerste dagen is het enkel toegankelijk voor mannen, nadien zijn ook de gezinnen welkom. Op dit festival gaat de aandacht vooral naar traditionele zang en dans, zwaardvechten.
 
 
Saoeidische ambassade in Brussel
Franklin Rooseveltlaan 45, 1000 Brussel, tel.: 02-6298020
beemb@mofa.gov.sa
 
Belgische ambassade in Riyadh
Main Road 2, House A2, 11693 Riyadh tel.: +966-(11) 4882888
Riyadh@diplobel.fed.be
http://saudiarabia.diplomatie.belgium.be
 
Saoedische ambassade in Den Haag
Koninginnegracht 26, 2514 AB Den Haag, tel.: 070-3614391
nlemb@mofa.gov.sa
 
Nederlandse ambassade in Riyadh
Abdullah Hizaf Asehmi Street (Diplomatic Quarter), 11693 Riyad, tel: +966-(11) 4422300    
riy@minbuza.nl