9-Daagse Nederlandstalige rondreis Moldavië, Transnistrië en Gagaoezië
v.a. € 2075,00 p.p.

9-Daagse Nederlandstalige rondreis Moldavië, Transnistrië en Gagaoezië

Moldavië is als vakantiebestemming vrij onbekend terwijl het tussen Roemenië en Oekraïne ingeklemde land juist veel te bieden heeft op cultuurhistorisch gebied. De vele volken die in Moldavië geheerst hebben, waaronder Roemenen, Ottomanen en Russen, hebben duidelijk hun sporen achtergelaten. Daarnaast is Moldavië in opkomst als wijnland en produceert het een aantal geraffineerde wijnen die wij tijdens deze reis ook zullen proeven. Tevens brengen we een bezoek aan de autonome regio Gagaoezië, de regio is bewoond door de Gagaoezen, een Turks volk in Zuidoost-Europa en verkreeg in 1994 de autonome status. Tot slot mag een kort bezoek tijdens uw vakantie in Moldavië aan het eenzijdig afgescheiden Transnistrië niet ontbreken. Hier wordt de Sovjetcultuur levend gehouden.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Austrian Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige ervaren reisbegeleider
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• 1 x diner + 7 x lunches
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Reis van 28 augustus 2024, viering van de Onafhankelijkheidsdag in Transnistrië

 

Dag 1 – Chisinau
Vandaag vertrekt u naar Chisinau. Na aankomst op de luchthaven volgt de transfer naar uw centraal gelegen hotel. ’s Avonds volgt het welkomstdiner in een typisch restaurant. Overnachting in Chisinau. 
 
Dag 2 – Chisinau
De hoofdstad van Moldavië, Chisinau, ligt op zeven heuvels en werd in de 15e eeuw gesticht ten tijde van het Vorstendom Moldavië. Later behoorde het gebied tot het Ottomaanse Rijk, tot het Russisch Rijk en is het eveneens in Roemeense handen geweest. Gedurende de stadstour door deze levendige stad ziet u o.a. de orthodoxe kathedraal, het centrale park, de “Arc de Triomphe” van Chisinau en diverse imposante overheidsgebouwen. Om een indruk te krijgen van de geschiedenis van het land bezoeken we het Nationaal Historisch Museum. De diverse zalen tonen exposities van archeologische vondsten tot kunst. Eveneens is er een zaal gewijd aan de Sovjetrepressie. De lunch vandaag zal plaatsvinden in een traditioneel restaurant. Na de lunch bezoeken we de tweede langste wijnkelder van Moldavië, Cricova. We rijden met een minibus door de kilometerslange wijnkelders. Hier liggen o.a. wijnen bestemd voor Angela Merkel en Guy Verhofstadt. In dit wijnhuis vierde de Russische president Putin zijn 50e verjaardag. Het wijnhuis Cricova is één van de wijnhuizen die mousserende wijnen produceert volgens de Methode Champenoise. In één van de fraaie proefzalen worden enkele wijnen en mousserende wijnen geserveerd. Nadien gaan we terug naar Chisinau voor overnachting.
 
Dag 3 – Soroca – Saharna – Butuceni
De stad Soroca is gelegen op de rechteroever van de Dnjestr, die de grens met Oekraïne vormt. In Soroca bevindt zich één van de belangrijkste middeleeuwse bouwwerken van Moldavië, namelijk het gelijknamige fort. De heerser Stefan cel Mare gaf de opdracht om een houten fort te bouwen. Tussen 1543 en 1546 werd in opdracht van diens zoon het fort herbouwd in steen. Bijzonder is dat het fort een perfecte cirkel is met vijf torens die op een gelijke afstand van elkaar staan. Het fort beschermde Moldavië tegen de invasies van de Tartaren, Kozakken, Ottomanen en Slaven uit het oosten. Een leuke wetenswaardigheid is dat hier de grootste zigeunergemeenschap van Moldavië woont. De talloze qua architectuur bijzondere privépaleizen getuigen dat dit de zigeunerhoofdstad van het land is.
Na de lunch rijden we verder voor een bezoek aan het Saharna Klooster, gelegen in een pittoreske natuur met watervallen. Het eindpunt voor vandaag is Butuceni waar u een goed beeld krijgt van het Moldavische plattelandsleven. Al is de omgeving an sich al een museum. Overnachting in Butuceni.
 
Dag 4 - Orhei Vechi – Clisova Noua – Chateau Vartely
De dag beginnen we met een rit naar de noordelijke regio Orheiul Vechi. Één van de meest bezienswaardige kloosters in Moldavië vinden we hier, namelijk het 13e-eeuwse grottenklooster. Het klooster is uitgehouwen uit kalkzandsteen en tot op de dag van vandaag woont hier nog een monnik. Verder zien we de ruïnes van het Geto-Dacian fort. De lunch vandaag is bij een lokale familie thuis, waarbij er tevens traditioneel wordt gezonden door de jonge dames uit het dorp. We rijden verder naar Clisova Noua. Hier brengen we een bezoek aan het museum, waar u meer te weten komt over de nationale tradities van de bevolking van Moldavië.
We eindigen onze dag met een bezoek aan chateau Vartely. We worden meegenomen naar de productiefaciliteit om aansluitend een kleine proeverij van enkele soorten wijn te proberen. Terug naar Butuceni voor overnachting.
 
Dag 5 – Butuceni – Chateau Purcari – Tiraspol
Na het ontbijt rijden we naar het wijnhuis Purcari Winery, waar beroemde en unieke wijnsoorten als Negru en Rosu de Purcari worden gemaakt. Hier worden we rondgeleid door de productiefaciliteit en krijgen een viertal diverse wijnen geserveerd. De lunch vandaag nuttigen we in deze wijngaard.
Na de lunch vertrekken we naar de oostelijke oever van de Dnjestr om een bezoek te brengen aan het niet erkende land Transnistrië, officieel de “Pridnestrovische Moldavische Republiek”. Toen de Slavische inwoners van Transnistrië zich na de onafhankelijkheid weigerden aan te sluiten bij het Latijnse Moldavië, werd in 1992 éénzijdig de republiek Transnistrië uitgeroepen waarvan Tiraspol nu de hoofdstad is. Tot op de dag van vandaag is de republiek internationaal door niemand erkend, maar heeft het wel een eigen president, parlement en munteenheid. Na het passeren van de “douane” merkt u direct het verschil met de rest van Moldavië. Na het inchecken kunt u de stad al even verkennen.
 
Dag 6 – Transnistrië: Tiraspol – Bender
In de vroege ochtend maken we een stadswandeling door deze bijzondere stad. Tiraspol wordt beschouwd als een levend museum van de Sovjetcultuur en telt een bevolking van 200.000 inwoners. De stad heeft nog steeds haar aandeel van Lenin standbeelden, monumenten zoals een T-34 tank op het voetstuk, en behield de namen van de straten. Desondanks is Tiraspol een aangename stad om door te wandelen. Na de lunch maken we een uitstap naar het 16e-eeuwse Tighina fort, gelegen in Bender, op de westoever van de Dnjestr. Het fort werd gesticht door de Moldavische prins Stefan cel Mare maar viel al snel in handen van de Ottomaanse sultan die er een Turkse kolonie van maakte. In 1812 heroverden Russische troepen het fort en bleef het tot enkele jaren geleden een functionerende Russische legerbasis. Het fort is recentelijk gerenoveerd en in het plaatselijk museum krijgen we meer te horen over de belangrijke functie die dit fort heeft gespeeld. Terug naar Chisinau voor overnachting.
 
Dag 7 – Hincu – Capriana – Milesti Mici
Vandaag bezoeken we het prachtig gesitueerde Hancu klooster. Het in 1678 gestichte vrouwenklooster bestaat uit de zomerkerk gebouwd in Russisch-byzantijnse stijl. De winterkerk is later aangebouwd in het jaar 1841. In de Sovjettijd deed het klooster dienst als sanatorium. We rijden verder naar het 15e-eeuwse klooster van Capriana, de residentie van de metropoliet en het symbool van de bewustwording van de nationale identiteit. Voor de lunch rijden we naar de wijnkelders van Milestii Michi, met een totale lengte van 200 km is dit de grootste wijnkelder van Europa. Terug naar Chisinau waar u nog vrije tijd heeft.
 
Dag 8 – Gagaoezië
Na het ontbijt rijden we naar de autonome regio Gagaoezië. Deze nog onbekende regio in het zuiden van het land verklaarde zich na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie onafhankelijk, maar kon toch binnen de Moldavische Republiek gehouden worden. Sinds 1994 is het een autonome regio met Comrat als hoofdstad. We starten met een bezoek aan het historisch en etnografisch museum in Besalma. Een van de bekendste inwoners van Besalma is de schrijver Cara-Ciobanu, die zijn leven heeft gewijd aan het promoten van de cultuur van de Gagaoezen. Verder naar Copceac waar we de lunch nuttigen in de laatst overgebleven kolchoz in Moldavië. Hier kunt u proeven van de typische keuken, de huisgemaakte wijn en ondertussen luisteren naar de verhalen over de kolchoz. We rijden verder naar de hoofdstad Comrat die bekend staat om de rode wijnen en muskaatwijnen. Na de stadswandeling bezoeken we het Comrat wijnhuis. Dit is het enige wijnhuis in Moldavië dat niet heeft geleden onder het Russische embargo. Hier kunnen we proeven van enkele van de zuiderse wijnen. Terug naar Chisinau voor overnachting.
 
Dag 9 – Chisinau
Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de reis huiswaarts.
 

 

Tijdens uw 9-Daagse Nederlandstalige rondreis Moldavië, Transnistrië en Gagaoezië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Chisinau - Hotel Regency

Tiraspol - Hotel Russia

Hotel Russia

Elegant hotel welke centraal is gelegen centrum van de stad nabij de belangrijkste bezienswaardigheden. 

 

Faciliteiten

Tot de faciliteiten behoren een restaurant, bar, room-service, business center, gratis internet, sauna & schoonheidssalon.

 

Kamer

Elke ruime kamer is netjes ingericht en voorzien van een badkamer met bad of douche en haardroger, airco, wifi, minibar en tv.

 

Algemeen
Nadat Moldavië in 1940 door de Sovjet-Unie werd geannexeerd, verdween het voor het westen grotendeels van de radar. Inmiddels is het land al meer dan 25 jaar onafhankelijk en wacht om ontdekt te worden. Moldavië staat met name bekend om zijn eeuwenoude wijncultuur, mysterieuze kloosters, karakteristieke dorpjes en prachtige landschappen. Tijdens een reis naar Moldavië mag u dan ook een wijnkelder in uw programma niet ontbreken. In dit land zijn namelijk de grootste ondergrondse wijnkelders ter wereld te vinden. Daarnaast heeft Moldavië 2 bijzondere gebieden zoals Transnistrië, dat na de val van de Sovjet-Unie bij Moldavië is gevoegd en de Autonome regio Gagaoezië. 
 
Ligging
Moldavië (Moldova) is een land in het zuidoosten van Europa. Het land grenst aan Roemenië en Oekraïne. Moldavië is in 1991 onafhankelijk geworden van de voormalige Sovjet-Unie. De hoofdstad van Moldavië is Chisinau. Andere grote plaatsen zijn: Tiraspol, Bălţi, Tighina en Cahul. In Moldavië ligt tevens de niet erkende ministaat Transnistrië. Het landschap is veelal vlak met veel wijnvelden. In het dorp Cricova in het noorden van Moldavië vind je een van de grootste grotten van de wereld (circa 100 km gangenstelsels). Dieren die je tegen kan komen zijn wilde zwijnen, wolven, Siberische herten, wezels en dassen.
 
Klimaat
Moldavië heeft een gematigd landklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 graden en in de wintermaanden rond de -5 graden. In het oosten en het zuiden van het land kan het in de wintermaanden streng vriezen. De beste reisperiode is van mei t/m augustus.
 
Religie
Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox (98%). Daarnaast zijn er ook katholieken, baptisten en joden.
 
Eten en drinken
De Moldavische keuken heeft een mix van Balkan, Russische, Roemeense en mediterrane invloeden. Er wordt veel gebruik gemaakt van fruit, groenten, granen, vlees en melkproducten. Het is ecologisch gezond voedsel doordat men dit nog traditioneel verbouwt. Er is een grote variatie van hapjes en voorgerechten zoals gepekelde schapenkaas (brinza), gerookte vis, gepureerde bonen met knoflook (fasole facaluite), gegrilde groenten zoals gevulde paprika en aubergine, gevulde kool en druivenbladeren (sarmale) en diverse salades van verse of ingemaakte groenten. Een ander populair voorgerecht is placinta, een brood of pastei gevuld met kaas, kool, paddenstoelen en aardappel. Ook soepen zijn populair, bv. zama, een soort kippen-vermicellisoep, en ciorba, met vlees en/of bonen. Zowel zama als ciorba hebben een zurige smaak. Andere populaire soepen zijn borsh en solyanka. 
 
Vlees en vis zijn veelvoorkomende ingrediënten. Met schapenvlees wordt mangea, moussaka en mititei (gegrilde rundergehaktballen) gemaakt. Varkensvlees zit in mancarica, een stoofpot, tocana (gestoofd varkensvlees) en carnatei (worstjes). Kip wordt gebruikt in iahnie (een soort ragout) en zeama. Het aanbod van vis bestaat vooral uit karper, forel en snoekbaars. Veel vis en vlees wordt gegrild boven houtskool en worden vooraf vaak gemarineerd. De bekendste Moldavische maaltijd is mamaliga of polenta, een maismeel pap. Het staat op tafel naast de stoofpotten en het vlees. Het wordt gegarneerd met brinza, zure room en soms gebakken ei of roerei. Als dessert is er vers fruit: appels, peren, perziken, abrikozen, kersen en druiven. Een lekker Moldavisch dessert is gedroogde pruimen met walnoten, geserveerd in een zoete siroop. Er is ook placinta, traditioneel dessert met zoete kaas, appels, kersen, pompoen of halva. 
 
Dranken
Er zijn diverse fruitdranken, onder andere bereid van gestoofd fruitcompotes. Behalve divin (Moldavische 
brandewijn) zijn er veel lokale wijnen. Meestal zijn ze gemaakt van een Franse druivensoort: Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. Maar er worden ook lokale druiven gebruikt: Feteasca alba en Rara neagra. Er zijn ook wijnen met meerdere druiven, bijvoorbeeld Negru de Purcari en Codru, en mousserende en zoete wijnen als Cagor of Kagor. Op het platteland wordt er bij de maaltijd huisgemaakte wijn gedronken, de witte wijn is troebel van kleur en de rode wijn donkerpaars. Het alcoholpercentage is vrij laag.
 
Elektriciteit
In Moldavië worden dezelfde typen stekkers gebruikt als bij ons, namelijk 220 volt.
 
Tijdsverschil
In Moldavië is het 1 uur later dan bij ons.
 
Taal
Het Moldavisch (Roemeens) is de officiële taal in Moldavië. Russisch is de tweede taal van het land.
 
Bagage en kleding
Voor Moldavië gelden geen bijzondere kleding eisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en voor in het voor- en naseizoen een trui en eventueel een paraplu. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor reizen naar Moldavië, hebt u een geldig paspoort nodig dat bij vertrek uit Moldavië nog minimaal 6 maanden geldig is. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor een reis naar Moldavië.
 
Voor Moldavië gelden de standaard douanebepalingen. Volwassenen mogen per persoon 1 liter sterke drank of 2 liter wijn, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak belastingvrij invoeren. Verder mag u geen antiek, kunstschatten, drugs, wapens e.d. in- en uitvoeren. U mag belastingvrij tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst altijd om toestemming. 
 
Geldzaken
De munteenheid in Moldavië is de Moldavische Leu (MDL) 
Biljetten: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 lei. 
Munten: 1, 5, 10, 25 en 50 ban. 
1 Euro is 19 Leu (01-11-19)
 
Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Gebruik van een bankpas is niet altijd gratis. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag. Creditcards worden slechts door enkele grote banken geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden. In Moldavië is een redelijk aantal geldautomaten.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Moldavië om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Moldavië. Wel worden een DTP vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. 
Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium mee te nemen. Vermijd verder het drinken van water uit kranen, maar koop flessen mineraalwater. 
In Chisinau zijn enkele grote ziekenhuizen, daarbuiten zijn de medische voorzieningen beperkt. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels zijn geopend tussen 09:00 uur en 18:00 uur. De musea zijn geopend tussen 10:00 en 18:00 uur en de banken zijn open tussen 10:00 en 16:00 uur. Voor souvenirs kunt u terecht bij de belangrijkste openluchtmarkt van Chisinau bij Calea Mosilor. Typische souvenirs van het land zijn met name de wijn en daarnaast kleurrijke traditionele kleding en tapijten. 
 
Post, internet en telefoon
Post kan er best lang overdoen. Wel adviseren wij u op uw brief/kaart af te leveren bij een postkantoor voor een snelle en betrouwbare afhandeling. 
 
Internet:
Veel hotels bieden draadloos internet aan en hebben gratis Wifi. In alle grote steden en ook in de provincie zijn internetcafe’s. 
 
Bellen:
De landcode (landnummer) om iemand in Moldavië te kunnen bellen is 00373 of +373.
Mobiel bellen is met name mogelijk in stedelijke gebieden. Daarbuiten is weinig tot geen bereik. Wenst u mobiel te telefoneren, informeer dan voor vertrek of uw provider een roaming overeenkomst heeft met een telecombedrijf uit Moldavië. 
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is nog niet ver ontwikkeld in dit land. Het beste kunt u met een taxi door het land rijden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met de trein van Chisinau naar Bender (stad buiten Tiraspol) te reizen. De trein doet hier 4 uur over. Dit zal tevens met een privé transfer of taxi sneller zijn. 
 
Criminaliteit
Over het algemeen is het betrekkelijk veilig om door Moldavië te reizen. Toeristen zijn voorheen ook wel slachtoffer geworden van geld- en wisseltrucs en ga daarom ook altijd naar een officieel wisselkantoor of wissel bij uw accommodatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
Moldavië heeft geen bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst, behalve de Struve Geodetic Arc die van Noorwegen naar de Zwarte Zee strekt. Wel heeft Moldavië een aantal bijzondere bezienswaardigheden die u als reiziger niet mag overslaan zoals het Capriana klooster en het Soroca Fort, maar daarnaast ook 1 van de wijnkelders, waar Moldavië bekend om staat. 
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen van Moldavië zijn Nieuwjaar op 1 januari, Orthodoxe Kerst op 7 en 8 januari, Dag van de Vrouw op 8 maart, Dag van de Arbeid op 1 mei, Dag van de Overwinning op 9 mei, Onafhankelijkheidsdag op 27 augustus en Dag van Limba Noastra op 31 augustus. Daarnaast kent Moldavië nog een aantal andere orthodoxe-christelijke feestdagen, die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen. 
 
Nederlandse Ere-Consulaat in Chisinau
België heeft geen vertegenwoordiging in Moldavië. De dichtstbijzijnde Belgische ambassade bevindt zich in Kiev in Oekraïne. In geval van nood, kunt u gebruik maken van het Nederlandse consulaat.
 
Moldavische ambassade in Brussel
F.D. Rooseveltlaan 57, 1050 Brussel, tel: 02-7329659
 
Nederlandse Ere-Consulaat in Chisinau
Nicolae Iorga 18, 2012 Chisinau, Moldova, tel: +37-322238994 
E-mail: Robert.degroof@efeb.md 
Het consulaat is geopend van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 16.30 uur en op vrijdag van 9.00 uur tot 15.00 uur.
 
Moldavische ambassade Den Haag
Bezuidenhoutseweg 117, 2594 AD Den Haag, tel: 070-7371200
haga@mfa.md
 
 
Gewoonten en gebruiken
De laatste der landelijke gewoontes is het krassen aan de houten deur van de kerk, zodat de kracht van de Heilige Geest in hun nagels zit. Het lijkt vaag voor de meeste westerlingen en het is niet economisch; elke 15 jaar moet een gemiddelde kerk zijn deuren vervangen. 
 
Diversen
Moldavië is een mix van de Roemeense en Sovjet cultuur. De Roemeense wortels gaan terug tot aan de tweede eeuw, toen de Romeinen Dacia koloniseerden. Later werd de cultuur van het gebied door de culturen van het Byzantijnse rijk en later het Ottomaanse Rijk beïnvloed. Begin van de 19e eeuw was er een sterke West-Europese invloed en dan met name uit Frankrijk in de Roemeense literatuur en de kunst. Deze melange zorgde voor een rijke culturele traditie die zich doorzette in de volkscultuur. Het Prinsdom Moldavië (1359-1859) had een eigen identiteit vanaf de veertiende eeuw, maar de culturele banden met Roemenië waren sterk. Na 1812 werden de Oost-Moldaven (die in Bessarabië en Transnistrië woonden) beïnvloed door de Slavische cultuur en vervolgens de Russische cultuur, wat kwam door de Russische immigranten. Tegenwoordig is er een sterke volkscultuur in het land wat wordt beïnvloed door de voormalige Sovjet autoriteiten. Maar let wel op dat u de lokale bevolking niet aanspreekt als Roemeen of Rus, want de meeste beschouwen zichzelf als echte Moldaviërs.
Algemeen
Nadat Moldavië in 1940 door de Sovjet-Unie werd geannexeerd, verdween het voor het westen grotendeels van de radar. Inmiddels is het land al meer dan 25 jaar onafhankelijk en wacht om ontdekt te worden. Moldavië staat met name bekend om zijn eeuwenoude wijncultuur, mysterieuze kloosters, karakteristieke dorpjes en prachtige landschappen. Tijdens een reis naar Moldavië mag u dan ook een wijnkelder in uw programma niet ontbreken. In dit land zijn namelijk de grootste ondergrondse wijnkelders ter wereld te vinden. Daarnaast heeft Moldavië 2 bijzondere gebieden zoals Transnistrië, dat na de val van de Sovjet-Unie bij Moldavië is gevoegd en de Autonome regio Gagaoezië. 
 
Ligging
Moldavië (Moldova) is een land in het zuidoosten van Europa. Het land grenst aan Roemenië en Oekraïne. Moldavië is in 1991 onafhankelijk geworden van de voormalige Sovjet-Unie. De hoofdstad van Moldavië is Chisinau. Andere grote plaatsen zijn: Tiraspol, Bălţi, Tighina en Cahul. In Moldavië ligt tevens de niet erkende ministaat Transnistrië. Het landschap is veelal vlak met veel wijnvelden. In het dorp Cricova in het noorden van Moldavië vind je een van de grootste grotten van de wereld (circa 100 km gangenstelsels). Dieren die je tegen kan komen zijn wilde zwijnen, wolven, Siberische herten, wezels en dassen.
 
Klimaat
Moldavië heeft een gematigd landklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen rond de 20 graden en in de wintermaanden rond de -5 graden. In het oosten en het zuiden van het land kan het in de wintermaanden streng vriezen. De beste reisperiode is van mei t/m augustus.
 
Religie
Het grootste deel van de bevolking is Roemeens-orthodox of Russisch-orthodox (98%). Daarnaast zijn er ook katholieken, baptisten en joden.
 
Eten en drinken
De Moldavische keuken heeft een mix van Balkan, Russische, Roemeense en mediterrane invloeden. Er wordt veel gebruik gemaakt van fruit, groenten, granen, vlees en melkproducten. Het is ecologisch gezond voedsel doordat men dit nog traditioneel verbouwt. Er is een grote variatie van hapjes en voorgerechten zoals gepekelde schapenkaas (brinza), gerookte vis, gepureerde bonen met knoflook (fasole facaluite), gegrilde groenten zoals gevulde paprika en aubergine, gevulde kool en druivenbladeren (sarmale) en diverse salades van verse of ingemaakte groenten. Een ander populair voorgerecht is placinta, een brood of pastei gevuld met kaas, kool, paddenstoelen en aardappel. Ook soepen zijn populair, bv. zama, een soort kippen-vermicellisoep, en ciorba, met vlees en/of bonen. Zowel zama als ciorba hebben een zurige smaak. Andere populaire soepen zijn borsh en solyanka. 
 
Vlees en vis zijn veelvoorkomende ingrediënten. Met schapenvlees wordt mangea, moussaka en mititei (gegrilde rundergehaktballen) gemaakt. Varkensvlees zit in mancarica, een stoofpot, tocana (gestoofd varkensvlees) en carnatei (worstjes). Kip wordt gebruikt in iahnie (een soort ragout) en zeama. Het aanbod van vis bestaat vooral uit karper, forel en snoekbaars. Veel vis en vlees wordt gegrild boven houtskool en worden vooraf vaak gemarineerd. De bekendste Moldavische maaltijd is mamaliga of polenta, een maismeel pap. Het staat op tafel naast de stoofpotten en het vlees. Het wordt gegarneerd met brinza, zure room en soms gebakken ei of roerei. Als dessert is er vers fruit: appels, peren, perziken, abrikozen, kersen en druiven. Een lekker Moldavisch dessert is gedroogde pruimen met walnoten, geserveerd in een zoete siroop. Er is ook placinta, traditioneel dessert met zoete kaas, appels, kersen, pompoen of halva. 
 
Dranken
Er zijn diverse fruitdranken, onder andere bereid van gestoofd fruitcompotes. Behalve divin (Moldavische 
brandewijn) zijn er veel lokale wijnen. Meestal zijn ze gemaakt van een Franse druivensoort: Sauvignon Blanc, Muscat, Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. Maar er worden ook lokale druiven gebruikt: Feteasca alba en Rara neagra. Er zijn ook wijnen met meerdere druiven, bijvoorbeeld Negru de Purcari en Codru, en mousserende en zoete wijnen als Cagor of Kagor. Op het platteland wordt er bij de maaltijd huisgemaakte wijn gedronken, de witte wijn is troebel van kleur en de rode wijn donkerpaars. Het alcoholpercentage is vrij laag.
 
Elektriciteit
In Moldavië worden dezelfde typen stekkers gebruikt als bij ons, namelijk 220 volt.
 
Tijdsverschil
In Moldavië is het 1 uur later dan bij ons.
 
Taal
Het Moldavisch (Roemeens) is de officiële taal in Moldavië. Russisch is de tweede taal van het land.
 
Bagage en kleding
Voor Moldavië gelden geen bijzondere kleding eisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en voor in het voor- en naseizoen een trui en eventueel een paraplu. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor reizen naar Moldavië, hebt u een geldig paspoort nodig dat bij vertrek uit Moldavië nog minimaal 6 maanden geldig is. Nederlanders en Belgen hebben geen visum nodig voor een reis naar Moldavië.
 
Voor Moldavië gelden de standaard douanebepalingen. Volwassenen mogen per persoon 1 liter sterke drank of 2 liter wijn, 200 sigaretten of 50 sigaren of 250 gram tabak belastingvrij invoeren. Verder mag u geen antiek, kunstschatten, drugs, wapens e.d. in- en uitvoeren. U mag belastingvrij tot een waarde van 430 euro mee naar huis nemen.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst altijd om toestemming. 
 
Geldzaken
De munteenheid in Moldavië is de Moldavische Leu (MDL) 
Biljetten: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 en 1.000 lei. 
Munten: 1, 5, 10, 25 en 50 ban. 
1 Euro is 19 Leu (01-11-19)
 
Bankpassen worden geaccepteerd bij geld- en betaalautomaten met een Cirrus- of Maestrologo. Gebruik van een bankpas is niet altijd gratis. De kosten verschillen per bank en per bankpas. Als uw bank een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw bankpas bij kleine bedragen af te raden. Er geldt een limiet per dag. Creditcards worden slechts door enkele grote banken geaccepteerd. Geld opnemen met een creditcard is meestal niet gratis. De kosten verschillen per bank en per creditcard. Als uw bank of creditcardmaatschappij een vast bedrag per verrichting rekent, is frequent gebruik van uw creditcard bij kleine bedragen af te raden. In Moldavië is een redelijk aantal geldautomaten.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Moldavië om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Moldavië. Wel worden een DTP vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. 
Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium mee te nemen. Vermijd verder het drinken van water uit kranen, maar koop flessen mineraalwater. 
In Chisinau zijn enkele grote ziekenhuizen, daarbuiten zijn de medische voorzieningen beperkt. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels zijn geopend tussen 09:00 uur en 18:00 uur. De musea zijn geopend tussen 10:00 en 18:00 uur en de banken zijn open tussen 10:00 en 16:00 uur. Voor souvenirs kunt u terecht bij de belangrijkste openluchtmarkt van Chisinau bij Calea Mosilor. Typische souvenirs van het land zijn met name de wijn en daarnaast kleurrijke traditionele kleding en tapijten. 
 
Post, internet en telefoon
Post kan er best lang overdoen. Wel adviseren wij u op uw brief/kaart af te leveren bij een postkantoor voor een snelle en betrouwbare afhandeling. 
 
Internet:
Veel hotels bieden draadloos internet aan en hebben gratis Wifi. In alle grote steden en ook in de provincie zijn internetcafe’s. 
 
Bellen:
De landcode (landnummer) om iemand in Moldavië te kunnen bellen is 00373 of +373.
Mobiel bellen is met name mogelijk in stedelijke gebieden. Daarbuiten is weinig tot geen bereik. Wenst u mobiel te telefoneren, informeer dan voor vertrek of uw provider een roaming overeenkomst heeft met een telecombedrijf uit Moldavië. 
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is nog niet ver ontwikkeld in dit land. Het beste kunt u met een taxi door het land rijden. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met de trein van Chisinau naar Bender (stad buiten Tiraspol) te reizen. De trein doet hier 4 uur over. Dit zal tevens met een privé transfer of taxi sneller zijn. 
 
Criminaliteit
Over het algemeen is het betrekkelijk veilig om door Moldavië te reizen. Toeristen zijn voorheen ook wel slachtoffer geworden van geld- en wisseltrucs en ga daarom ook altijd naar een officieel wisselkantoor of wissel bij uw accommodatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
Moldavië heeft geen bezienswaardigheden op de UNESCO Werelderfgoedlijst, behalve de Struve Geodetic Arc die van Noorwegen naar de Zwarte Zee strekt. Wel heeft Moldavië een aantal bijzondere bezienswaardigheden die u als reiziger niet mag overslaan zoals het Capriana klooster en het Soroca Fort, maar daarnaast ook 1 van de wijnkelders, waar Moldavië bekend om staat. 
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen van Moldavië zijn Nieuwjaar op 1 januari, Orthodoxe Kerst op 7 en 8 januari, Dag van de Vrouw op 8 maart, Dag van de Arbeid op 1 mei, Dag van de Overwinning op 9 mei, Onafhankelijkheidsdag op 27 augustus en Dag van Limba Noastra op 31 augustus. Daarnaast kent Moldavië nog een aantal andere orthodoxe-christelijke feestdagen, die elk jaar op een andere dag of in een andere maand vallen. 
 
Nederlandse Ere-Consulaat in Chisinau
België heeft geen vertegenwoordiging in Moldavië. De dichtstbijzijnde Belgische ambassade bevindt zich in Kiev in Oekraïne. In geval van nood, kunt u gebruik maken van het Nederlandse consulaat.
 
Moldavische ambassade in Brussel
F.D. Rooseveltlaan 57, 1050 Brussel, tel: 02-7329659
 
Nederlandse Ere-Consulaat in Chisinau
Nicolae Iorga 18, 2012 Chisinau, Moldova, tel: +37-322238994 
E-mail: Robert.degroof@efeb.md 
Het consulaat is geopend van maandag t/m donderdag van 9.00 uur tot 16.30 uur en op vrijdag van 9.00 uur tot 15.00 uur.
 
Moldavische ambassade Den Haag
Bezuidenhoutseweg 117, 2594 AD Den Haag, tel: 070-7371200
haga@mfa.md
 
Gewoonten en gebruiken
De laatste der landelijke gewoontes is het krassen aan de houten deur van de kerk, zodat de kracht van de Heilige Geest in hun nagels zit. Het lijkt vaag voor de meeste westerlingen en het is niet economisch; elke 15 jaar moet een gemiddelde kerk zijn deuren vervangen. 
 
Diversen
Moldavië is een mix van de Roemeense en Sovjet cultuur. De Roemeense wortels gaan terug tot aan de tweede eeuw, toen de Romeinen Dacia koloniseerden. Later werd de cultuur van het gebied door de culturen van het Byzantijnse rijk en later het Ottomaanse Rijk beïnvloed. Begin van de 19e eeuw was er een sterke West-Europese invloed en dan met name uit Frankrijk in de Roemeense literatuur en de kunst. Deze melange zorgde voor een rijke culturele traditie die zich doorzette in de volkscultuur. Het Prinsdom Moldavië (1359-1859) had een eigen identiteit vanaf de veertiende eeuw, maar de culturele banden met Roemenië waren sterk. Na 1812 werden de Oost-Moldaven (die in Bessarabië en Transnistrië woonden) beïnvloed door de Slavische cultuur en vervolgens de Russische cultuur, wat kwam door de Russische immigranten. Tegenwoordig is er een sterke volkscultuur in het land wat wordt beïnvloed door de voormalige Sovjet autoriteiten. Maar let wel op dat u de lokale bevolking niet aanspreekt als Roemeen of Rus, want de meeste beschouwen zichzelf als echte Moldaviërs.