8-Daagse Nederlandstalige rondreis IJsland
v.a. € 650,00 p.p.

8-Daagse Nederlandstalige rondreis IJsland

De natuurlijke schoonheid van IJsland spreekt tot ieders verbeelding. Bijna overal op dit dunbevolkte eiland heb je een adembenemend uitzicht op bergen, op de immense sneeuwkappen van slapende vulkanen, op de borrelde bodem en de warme stoom die uit de aarde komt, op de lavastranden met de soms steile kliffen en de donderende watervallen. Met slechts 350.000 inwoners waarvan het grootste gedeelte in levendig Reykjavik woont, ervaar je een bijna leeg eiland met her en der vissersdorpen waar men een eenvoudig en rustig bestaan leidt. Tijdens deze reis volgen we de ringweg die langs alle hoogtepunten van dit land waar de natuur alles bepaalt en waar de mensen zich hieraan hebben aangepast. Een bijzondere reiservaring!

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Icelandair of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3--sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van halfpension 
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden (m.u.v. boottocht over Jökulasarlon Glacier Lagoon (afhankelijk van weersomstandigheden)
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
Dag 1 – Reykjavik
Vertrek per rechtstreekse lijndienst naar Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. De luchthaven Keflavik ligt op circa 45 minuten van de hoofdstad en tijdens de transfer naar ons hotel maken we gelijk kennis met het bijzondere landschap van lava, rotsen en mosbegroeing. In de hoofdstad woont ruim 1/3 van de totale IJslandse bevolking van 370.000 inwoners. We maken een korte rondrit door de stad en zien o.a. de opvallende Hallgrimskirkja. De kerk staat op een heuvel en torent met haar spits boven de stad uit. Door de opvallende architectuur zowel aan de buitenzijde als het interieur is het de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. In de avond volgt het welkomstdiner. Overnachting in Reykjavik.
 
Dag 2 – Reykjavik – Gouden Cirkel – Vik
We hebben een lange maar prachtige dag voor de boeg! De Gouden Cirkel is verreweg de bekendste route van IJsland en laat de beroemdste bezienswaardigheden zien. De route start bij Thingvellir Nationaal Park, het eerste nationale park van IJsland dat in 1928 werd ogericht om zijn grote historische en geologische waarde. Het Þingvellir-gebied is erkend voor zijn uitstekende universele waarde en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De naam betekent letterlijk ‘bijeenkomst vlakte’ en symboliseert de geschiedenis van IJsland. Hier werd in 930 het IJslandse parlement opgericht en is daarmee het oudste werkende parlement ter wereld. Veel belangrijke bijeenkomsten hebben hier plaatsgevonden en IJslanders beschouwen deze plek als de geboorteplaats van hun land. Het landschap wordt gevormd door een spleetvallei in de kloof tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentale platen. De lavavelden worden verscheurd door tektonische krachten waardoor er kloven overblijven. De meest indrukwekkende is de Almannagja-kloof waarbij een wandelpad tussen de murenvan basaltrotsen leidt naar een waterval. Thingvellir is de enige plek ter wereld waar je kan wandelen tussen de 2 continenten!
De volgende stop is het geothernische gebied van Geysir met borrelende modderpoelen en de bekende Strokkur-geiser die elke 6 tot 10 minuten een straal heet water omhoog spuit tot soms 20 meter hoog. Na de korte wandeling bij de imposante Gullfoss-waterval rijden we naar de zuidkust. Hier stoppen we bij de watervallen van Seljalandsfoss en Skógafoss waarbij je bij Seljalandsfoss achter de waterval langs kan wandelen. Bij het charmante plaatsje Vik maken we een wandeling over het zwarte Reynisfjara met basalten rotsformaties. Diner en overnachting nabij Vik.
 
Dag 3 – Vik - Vatnajökull Nationaal Park & Jökulsárlón-gletsjerlagune – Höfn
Na het ontbijt rijden we verder langs de zuidkust en bereiken we Vatnajökull, de grootste ijskap van Europa. We maken een wandeling naar de Svartifoss-waterval waarbij de basaltkolommen die de waterval omlijsten lijken op enorme orgelpijpen.  Vanaf het uitkijkpunt Sjónarsker hebben we een prachtig uitzicht op de Skaftafellsjökull-gletsjer. Een hoogtepunt van het Vatnajökull Nationaal Park is een bezoek aan de Jökulsárlón-gletsjerlagune. We varen per amfibieboot (in juni) tussen de enorme ijsbergen die in deze lagune drijven. Soms wordt er hier een zeehond gespot die nieuwsgierig zijn kop boven het water uitsteekt. Overnachting in het vissersdorp Höfn.
 
Dag 4 – Höfn – Djupivogur – Egilsstaðir
Vanuit Höfn reizen we langs de oostkust van IJsland. Het gebied van de oostelijke fjorden staat bekend om de uitzichtpunten: Aan de ene kant prachtige bergen en aan de andere kant landbouwgrond die grenst aan de Atlantische Oceaan. In het plaatsje Djupivogur vinden we een eigenzinnig kunstwerk genaamd Eggin í Gleðivík. Het kunstwerk langs het water bestaat uit 34 eieren geslepen uit steen, die de 34 vogelsoorten vertegenwoordigen die in dit gebied nestelen. 
 
Dag 5 – Egilsstaðir – Tjornes – Husavik - Myvatn
Vandaag vervolgen we onze tour door de woestijnhooglanden van Möðrudalsöræfi, op weg naar de volgende attractie op onze weg: de machtige Dettifoss, de krachtigste waterval van IJsland én Europa, die in een 44 meter diepe kloof stort. Vervolgens maken we een korte wandeling in de kloof van Hljódaklettar en passeren we Ásbyrgi, een hoefijzervormige kloof die bekend staat als de hoefafdruk van Odins achtbenige paard Sleipnir. Rijdend rond het aantrekkelijke deel van de kustlijn van het schiereiland Tjörnes komen we aan in Húsavik.
 
Dag 6 – Myvatn – Godafoss – Akureyri 
Deze dag staat in het teken van de wonderen van het natuurreservaat Lake Mývatn. Een van de belangrijkste attracties is het geothermische gebied Námaskarð, waar u borrelende modderpoelen en sissende stoomopeningen vindt. Het Krafla-gebied met de krater Víti mogen we niet missen en later maken we een wandeling door het Dimmuborgir Lava Labyrinth. Op weg naar Akureyri stoppen we bij Goðafoss, de waterval van de heidense goden, een plaats die nauw verbonden is met een van de belangrijkste gebeurtenissen in de IJslandse geschiedenis, de bekering van het heidendom tot het christendom in het jaar 1000.
 
Dag 7 – Varmahlid - Borgarfjordur – Hraunfossar – Reykholt – Reykjavik
Vanuit Akureyri vervolgen we onze reis naar de regio Skagafjörður, die bekend staat om het fokken van paarden en waar veel IJslandse paarden kunnen grazen in de velden van de Skagafjörður-vallei. Daarna voert de weg ons door de valleien van Noord-IJsland en over de Holtavorduheiði-heide naar Borgarfjördur.We bezoeken Reykholt en de prachtige watervallen van Hraunfossar en Barnafoss. Dan stoppen we bij Deildartunguhver; De grootste warmwaterbron van IJsland (in termen van waterproductie per seconde). Aan het einde van de middag komen we aan in Reykjavik waar ons afscheidsdiner plaatsvindt. Overnachting in Reykjavik.
 
Dag 8 – Reykjavik
Transfer naar de luchthaven voor de terugreis.
Tijdens uw 8-Daagse Nederlandstalige rondreis IJsland verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Reykjavik - Hotel Klettur

Hotel Klettur
Dit nette 3-sterrenhotel ligt in het centrum van Reykjavik. De beroemde kerk Hallgrímskirkja ligt op 10 minuten lopen van het hotel.

Faciliteiten:
Ontbijtruimte, wifi in hele hotel, gratis parkeergelegenheid

Kamers:
De licht ingerichte kamers zijn voorzien van schrijftafel, koelkastje, koffie- en theezetfaciliteiten, televisie en strijkfaciliteiten. Badkamer met douche en toilet.



 

Vik - Hotel Katla

Hotel Katla
Hotel Katla ligt in Zuid-IJsland, dicht bij Vik i Myrdal. De omliggende zuidkust is een land van dramatische landschappen en onvergetelijke natuurlijke schatten, allemaal binnen handbereik.

Faciliteiten:
Er is gratis WiFi beschikbaar in de lobby. Het eigen restaurant serveert een ontbijtbuffet en lokale specialiteiten voor het diner. In de hotelbar kun je na het diner terecht voor een drankje. Daarnaast beschikt het hotel over een geothermisch bubbelbad en buitensauna.

Kamers:
De kamerz ijn ingericht in een Scandinavische zomerhuisstijl en voorzien van schrijftafel, koffie- en theezetfaciliteiten, televisie. Badkamer met douche, toilet en haardroger.

Höfn - Hotel Jökull

Hotel Jökull
Hotel Jökull ligt op slechts 5 minuten rijden van Höfn in het zuidoosten van IJsland langs de Route 1, dicht bij de grootste gletsjer van het land, de Vatnajökull.

Faciliteiten:
Het hotel heeft 55 kamers en een eigen restaurant dat ontbijt en diner serveert. In het hele gebouw is gratis en razendsnelle wifi beschikbaar en er is gratis parkeergelegenheid voor de gasten.

Kamers:
De kamers van Hotel Jökull hebben een eigen of gedeelde badkamer. Alle kamers hebben eenvoudig meubilair. Een aantal kamers heeft een eigen wastafel in de kamer zelf.
 

 

Egilsstadir - Hotel Edda Egilsstadir

Hotel Edda Egilsstadir
Het hotel ligt in Egilsstadir -een klein dorpje aan de oevers van de rivier de Lagarfljot en is gedurende de zomermaanden geopend.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een ontbijt- en dinerrestaurant, parkeergelegenheid en gratis wifi.

Kamers:
De eenvoudig ingerichte kamers zijn voorzien van bureau met stoel en badkamer met douhe en toilet.

Myvatn - Fosshotel Myvatn

Fosshotel Myvatn
Fosshotel Mývatn ligt naast het meer Mývatn, op 6,8 km van de natuurbaden van Mývatn.

Faciliteiten:
Restaurant, bar, gratis wifi, gratis parkeergelegenheid, fietsverhuur,  

Kamers:
De net ingerichte kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, koelkastje, koffie- en theezetfaciliteiten, badkamer met douche, toilet en haardroger.

Akureyri - Hotel Edda Akureyri

Hotel Edda Akureyri
Gelegen in een prachtige omgeving boven de Akureyri-kerk, naast de Botanische Tuin en op korte afstand van het centrum en het zwembad. In de winter geëxploiteerd als een campus voor de lokale hogescholen, maar in de zomer als hotel.

Faciliteiten:
Ontbijt- en dinerrestaurant, bar, gratis wifi en parkeergelegenheid

Kamers:
De eenvoudig ingerichte kamers beschikken over een schrijftafel met stoel. Een aantal kamers zijn voorzien van eigen badkamer met douche en toilet. Overige kamers hebben een wastagel en gedeelde badkamer.
 

Algemeen
IJsland staat bekend om zijn grootste gletsjers in Europa, zijn meer dan honderd fjorden, watervallen en een groot aantal hete bronnen. Ook vindt men er grote beschermde natuurgebieden.
De hoofdstad Reykjavik ligt aan de zuidwestkust en is de noordelijkst gelegen hoofdstad op aarde. Omdat de continentale breuklijn over het eiland loopt, ligt het westen van IJsland op de Noord-Amerikaanse Plaat.
 
Ligging
IJsland is een eilandstaat ten noordwesten van het Europese vasteland. IJsland wordt omringd door de Atlantische Oceaan in het zuiden, de Straat van Denemarken (tussen IJsland en Groenland) in het westen en de Groenlandzee, een deel van de Noordelijke IJszee, in het noorden. Het noordoosten van het land ligt net binnen de poolcirkel.
 
Klimaat
IJsland heeft een zeeklimaat dat landinwaarts overgaat in een toendraklimaat. Gezien de noordelijke ligging zijn de winters redelijk mild terwijl de temperatuur in de zomer niet vaak boven de 15 ºC komt, en gemiddeld 
1 ºC in de winter. Op de hoger gelegen gletsjers komt de temperatuur ook in de zomer niet boven het vriespunt.
De meeste neerslag in IJsland valt in het zuiden, in het noorden is de neerslag beduidend minder. De meeste neerslag vinden we aan het begin van de zomermaanden.
 
Religie
IJsland heeft vrijheid van godsdienst. De Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland is de staatskerk, ruim 63% van de IJslanders is Luthers. Een minderheid van 4% is rooms-katholiek. Hoewel de meerderheid van de bevolking christelijk is, gaan de meeste IJslanders niet regelmatig naar de kerk.
 
Eten en drinken
In IJsland wordt er over het algemeen erg gezond gegeten. Veel vis, vooral zalm en forel, en de eilanders eten ook graag lamsvlees. IJslandse gerechten bestaan grotendeels uit verse ingrediënten. 
De gerechten zijn erg traditioneel, maar voor ons Nederlanders misschien ook wel een beetje apart. Wat te denken van gekookte schapenkop bijvoorbeeld? De IJslandse keuken is traditioneel een arme keuken: door de gure winters was het beschikbare voedsel er beperkt en aten IJslanders alles wat eetbaar is. 
 
Drinkwater
In IJsland is het kraanwater van zeer goede kwaliteit. Het is zelfs zuiverder dan mineraalwater uit flessen.
 
Elektriciteit
De netspanning is -220-230 V. U hebt geen verloopstekker nodig. 
 
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in IJsland 2 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in IJsland 1 uur vroeger.
 
Taal
Het IJslands is een Noord Germaanse taal en behoort samen met het Faeröers tot de westelijke of eiland-Scandinavische talen.
 
Hallo: halló
Ja:
Nee: nei
Dankjewel: Þakka þer fyrir
Hoe gaat het? Hvernog hefurðu það
 
Bagage en kleding
Voor IJsland gelden geen bijzondere kledingseisen, wel is het advies (en dat geldt voor alle reizen) draag laagjes kleding. Wat zeker niet mag ontbreken zijn warme sokken, wandelschoenen, kleding die tegen wind/regen beschermt en een thermos legging voor onder de broek.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar IJsland heeft u een geldig paspoort of identiteitskaart nodig, welk nog 3 maanden na uitreis geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om IJsland in te kunnen reizen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in IJsland, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De nationale munteenheid is de IJslandse kroon.
 
Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank. Bezoekt u landelijke gebieden; neem dan contant geld mee.
 
Geld wisselen
Wissel alleen bij bevoegde wisselkantoren, bijvoorbeeld op de luchthaven van Reykjavik.
 
Fooien
In IJsland is de fooi al inbegrepen bij de rekening. U hoeft dus geen fooi te geven. Maar als de bediening bijzonder vriendelijk is geweest, geeft men vaak wat extra voor de goede service. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje zullen een fooi zeker op prijs.
 
Gezondheid
De medische zorg staat in IJsland op hoog niveau.
IJsland is grotendeels onbegaanbaar voor auto’s. In geval van nood wordt daarom vaak gebruikgemaakt van een reddingshelikopter of reddingsboot. Reizigers die niet afdoende zijn verzekerd, moeten dit transport zelf betalen. Reizigers worden daarom geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Houd er rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verlening van medische zorg.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties. 
 
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn zeven dagen per week open en hanteren ruimere openingstijden. In de grotere steden zelfs 24 uur per dag. Banken zijn maandag – vrijdag geopend. 
 
Reykjavík City Card. 
De Reykjavík City Card is een toeristenkaart die diverse voordelen biedt. U krijgt met deze kaart korting of soms zelfs vrije toegang tot attracties, korting in winkels en restaurants, diverse musea, zwembaden en galeries. De kaart kan tevens gebruikt worden om gratis met de bus binnen de stad te reizen.
Deze kaarten zijn 24, 48 of 72 uur geldig en zijn o.a. verkrijgbaar bij het Tourist Information Centre, diverse hotels en musea, zie:  https://visitreykjavik.is/reykjavik-city-card
 
Restaurants
Het merendeel van de restaurants zijn geopend tussen 11.30 – 23.30.
 
Post, internet en telefoon
Internet:
In het gehele land is goede dekking. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. In IJsland zijn wifi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca. 
 
Telefoon:
Het mobiele bereik is bijna overal goed, de netwerken die er zijn bieden ruime dekking in IJsland. 
In telefooncellen en openbare ruimtes wordt gebruik maken ze gebruik van 2 soorten telefoons, je hebt ze voor munten en voor telefoonkaarten /creditkaarten. De meeste telefoonkaarten zijn op het postkantoor te krijgen.
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 354.
 
Openbaar vervoer
Het IJslandse openbaar vervoer is duur en kent ook een beperkte dienstregeling. Er rijden geen treinen in IJsland. 
 
Veiligheid
IJsland is een veilig vakantieland, vergelijkbaar met Nederland en België. 
Wees op toeristische plaatsen wel alert.
Algemeen alarmnummer 112.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Nationaal park Þingvellir
- Surtsey vulkanisch eiland
- Nationaal park Vatnajókull
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van IJsland zijn: Nieuwjaar (1 januari), Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, dag van de Arbeid (1 mei), Vissermansdag (eerste zondag in juni), Onafhankelijkheidsdag (17 juni), vrije dag voor winkel- en kantoorpersoneel (eerste maandag in augustus), Kerstmis, Oud & Nieuwjaarsdag.
 
Belgische Ambassade IJsland
Gardaber Lynghels 2, Reykjavik, Tel: +354 5700300
 
IJslandse ambassade Brussel
Rue Archimède 17, 1000 Brussel, Tel: +32 22 385000