TIPS EN INFORMATIE OVER UW VAKANTIEBESTEMMING: IRAAKS - KOERDISTAN
Iraaks-Koerdistan ligt in het uiterste noorden van Irak, genesteld tussen Iran en Turkije, is het tegenwoordig een veilige maar turbulente regio, de thuisbasis van enkele van de meest adembenemende landschappen in het Midden-Oosten, bestaande uit groene bergen met besneeuwde toppen die, zeker, zal breken met alle stereotypen die er zijn over Irak. Koerdistan heeft een autonome status binnen Irak, dit is binnen de grondwet vastgelegd, en wijkt qua taal, cultuur, veiligheid etc. sterk af van Irak.
Lokale bevolking
De Koerden staan bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Ze zijn over het algemeen geïnteresseerd in het leren kennen van mensen en het is niet ongebruikelijk dat ze mensen bij hen thuis uitnodigen. U mag van hen verwachten dat ze zeer persoonlijke vragen stellen (bijvoorbeeld burgerlijke staat) over uw levensstijl en wie u bent. Laat je hierdoor niet afschrikken; zo leren Koerden andere mensen kennen! Als je een vraag te persoonlijk vindt, geef dan gewoon een indirect antwoord. U wordt vaak uitgenodigd voor sociale bijeenkomsten (bijvoorbeeld bruiloften en dergelijke). Als je bent uitgenodigd, accepteer de uitnodiging dan! Dit is een van de hoogtepunten van de Koerdische gastvrijheid.
De Koerden zijn geen Arabieren; ze zijn hun eigen etnische groep en moeten als zodanig worden behandeld. Koerden hebben over het algemeen de neiging gevoelens van antipathie te uiten jegens Arabieren en de Iraakse regering. Ze vinden het onrechtvaardig en oneerlijk dat ze hard zijn behandeld door de Iraakse regering. Praten over Saddam Hoessein en het Ba'athisme kan heel gemakkelijk sterke emoties opwekken.
Toon extreem respect bij het bespreken van de Anfal-campagne; veel Koerden verloren hun dierbaren in het bloedbad en het kan heel gemakkelijk slechte herinneringen oproepen.
Religie
De Koerden zijn voor een groot deel seculier en hebben een liberale houding ten opzichte van religie. De meeste Koerden zijn soennitische moslims, maar er zijn ook veel christenen, jezidi's en zoroastriërs in de regio.
Eten en drinken
De Irakese keuken wordt beschouwd als een rijke en verfijnde keuken met veel vlees. Dit vlees kan schaap, lamsvlees, kip, rundvlees of geit zijn. Bekende gerechten in Irak zijn kebab, dolma, biryani en masgoulf. Thee is de nationale drank en wordt bij elke gelegenheid gedronken.
In Irak mag er alcohol gekocht en gedronken vanaf de leeftijd van 18 jaar. Irak is echter een overwegend islamitisch land, waardoor alcohol maar zeer beperkt beschikbaar is. In Koerdistan kan je drinken in de christelijke wijken, in de rest van Irak kan je alcohol krijgen bij sommige hotels en bij een aantal slijterijen. Let erop dat het drinken van alcohol in landen als Irak geen publieke activiteit is.
Prijsniveau van een maaltijd hangt uiteraard samen met de kwaliteit van het restaurant. Het budget hiervoor varieert van USd 10 – 25 per persoon per maaltijd.
Drinkwater
Het drinken van kraanwater wordt ontraden i.v.m. de filtering. Mineraalwater is makkelijk verkrijgbaar.
Elektriciteit
De netspanning is 230 V. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese stekker maar ook van de driepoot stekker. Het is dus aan te raden om een wereldstekker mee te nemen. In Irak is er regelmatig stroomuitval. Het is dus verstandig om al je apparaten goed op te laden in hotels als daar de gelegenheid toe is.
Tijdverschil
Het tijdsverschil is 2 uur later, tijdens onze zomertijd 1 uur.
Taal
Zowel Arabisch als Koerdisch zijn officiële talen in Irak. In de autonome regio Koerdistan (Irak) geldt het Koerdisch als dagelijkse omgangstaal en als taal van de overheid en het onderwijs.
Bagage en kleding
Irak is een overwegend islamitisch land. Er gelden geen bijzondere kledingvoorschriften. Het dragen van een korte broek is niet gebruikelijk. In de autonome regio Koerdistan is dit wel mogelijk. Op heilige plekken kan het nodig zijn voor vrouwen om een hoofddoek te dragen.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/minibus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor reizen naar Irak / Iraaks-Koerdistan gelden voor Nederlandse en Belgische nationaliteiten de volgende voorwaarden:
Uw paspoort dient nog 6 maanden geldig te zijn na vertrek uit Irak.
Daarnaast heeft u voor deze reisbestemming een e-visum nodig. Deze kan zowel vooral als bij aankomst aangevraagd worden:
Vooraf: Via het E-VISA-portaal (visit.gov.krd) kunt een bezoek- of toeristenvisum aanvragen en binnen enkele minuten een e-Visum krijgen.
Bij aankomst: U kunt uw e-visum verkrijgen in elk van de toegangspunten van de regio Koerdistan in Irak.
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
Geldzaken
De nationale munteenheid is de Irakese Dinar (IQD).
Het wordt ten zeerste aangeraden om Amerikaanse dollars mee te nemen, aangezien dit de meest veelzijdige valuta is in Iraaks Koerdistan. Veel plaatsen accepteren Amerikaanse dollars en ze worden geaccepteerd bij alle wisselkantoren, evenals in veel restaurants. De wisselkoersen zijn zeer redelijk en variëren niet te veel van bedrijf tot bedrijf. Geldautomaten zijn nu te vinden in Erbil, Duhok en Sulaymaniyah en geven zowel Amerikaanse dollars als Iraakse dinar uit. Sommige hotels accepteren ook zowel Visa- als Mastercard-creditcard..
Geld wisselen
Wissel alleen bij bevoegde wisselkantoren.
Zorg altijd dat je genoeg contant geld mee brengt tijdens de reis, aangezien de pinautomaten vaak niet beschikbaar zijn.
Fooien
In Iraaks-Koerdistan zijn fooien niet gebruikelijk, hoewel dit van plek tot plek varieert. Als dank voor de service kan je klein wisselgeld acherlaten. De meer luxe restaurants zijn wel gewend geraakt aan fooien en soms staan deze al op de rekening Uw gids en chauffeur zullen een fooi aan het einde van de reis zeer waarderen.
Gezondheid
De medische zorg in Iraaks Koerdistan is van een goed niveau.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties.
We adviseren je altijd om de laatste (gezondheid)risico’s voor de regio waar je heen gaat te controleren. Op de website van het Landelijke Coördinatiecentrum Reisadvisering (LCR) staan de meest recentelijke veranderingen op het gebied van inentingen en gezondheid. Het is altijd verstandig om deze website tijdig te raadplegen voor het vertrek naar de bestemming.
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn zeven dagen per week open en hanteren ruimere openingstijden.
Post, internet en telefoon
Internet
Bij de meeste accommodaties is internet beschikbaar (als het werkt), soms tegen een kleine vergoeding, al is de snelheid en stabiliteit niet optimaal.
Telefoon:
Ook het mobiel bereik is niet optimaal.
Informeer vooraf bij uw provider naar de kosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 964.
Veiligheid
De reisomstandigheden in Irak zijn anders dan in veel andere landen. Daarom wordt aangeraden om met een gids te reizen. Uitzondering hierop vormt de autonome regio Koerdistan. Hier is zelfstandig reizen en bijvoorbeeld ’s avonds een wandeling maken goed mogelijk. Zijn er onlusten in het land, dan merk je er Koerdistan in de regel niets van. Door het groot aantal expats heeft Erbil en omgeving een wat meer internationaal karakter. De gebruikelijke veiligheidsadviezen zijn van toepassing gelijk als bij ons.
Nationale feestdagen
De feestdagen in Iraaks-Koerdistan zijn veelal van religieuze aard dan wel herdenkingen.
Een van de belangrijkste feestdagen is Nowruz, het Koerdisch Nieuwjaar (internationaal ook het Perzisch Nieuwjaar) dat valt op 20/21 maart – afhankelijk van de stand van de zon. In de periode 21-23 maart vinden veel festiviteiten plaats.
Ambassades
Nederlands Consulaat in Erbil:
3rd Floor Ster Tower
Gulan Street
Erbil
Telefoon:
+964 (0) 751 501 9756
+964 (0) 66 224 6739
Nederlandse Ambassade in Irak:
Street 15 House 7 Al Kindy Area, District 215
Green Zone Bagdad, Irak, Tel. +964 17 78 25 71
België heeft geen eigen ambassade in Irak. De bevoegde ambassade bevindt zich in Jordanië:
Jabal Amman, 4th Circle (near Prime Ministry), Saad Juma Street 17
Amman
Jordanië
Telefoon:
+962 6 4655730
+962 79 6771443 Dit noodnummer is enkel bestemd voor Belgen in nood buiten de openingsu