Dag 1 – Addis Ababa
Bij aankomst op Bole International Airport wordt u verwelkomd door onze vertegenwoordiger ter plaatse die u naar uw hotel brengt. Afhankelijk van de aankomsttijd maakt u vandaag kennis met de levendige Afrikaanse hoofdstad van Ethiopië. De tour start met een bezoek aan de Entoto berg waar de stad in 1886 gesticht is. Nadien bezoek aan het Nationaal Museum waar de geschiedenis en cultuur van Ethiopië centraal staat. De lunch is in het oudste hotel van de stad. Itegue Taitu Hotel werd in het Ethiopisch jaar 1898 (onze jaartelling circa1905) gebouwd in opdracht van de Ethiopische keizerin Taitu Bezul. U bezoekt de Drie-eenheid kathedraal waar de voormalige Keizer Haile Selassie I is begraven. Tot slot dompelen we ons onder in de hectische Merkato, de grootste openluchtmarkt van Afrika.
Overnachting in Addis Ababa.
Dag 2 – Addis Ababa – Lalibela
Transfer naar de luchthaven voor de ochtendvlucht naar Lalibela in het noorden van Ethiopië. Hier nemen we de tijd om de bijzondere rotskerken te bezoeken.
De 11 monolistische kerken werden in de 13e eeuw in opdracht van Koning Lalibela uit de rotsen gehouwen om zo een heilige stad te bouwen. Door de islamitische veroveringen in de regio werd het onmogelijk voor christenen om op bedevaart naar Jeruzalem te gaan. Nog altijd is het een belangrijke heilige plek voor christenen. Na de lunch bezoeken we de noordwestelijke cluster van kerken: Bet Maryam, Bet Meskel, Bet Danaghel, Bet Mikael en Bet Golgotha (toegang tot deze laatste kerk is niet toegestaan voor vrouwen). In de late namiddag bezoek aan een familie waar een lokale maaltijd wordt bereid. Overnachting in Lalibela.
Dag 3 – Lalibela - Yemrehanna Kristos - Lalibela
Na het ontbijt rijden we circa 45 km buiten de stad naar Yemrehanna Kristos
De kerk van Yemrehanna Kristos is een van de best bewaarde laat-Axumite kerken in Ethiopië en is vernoemd naar en12e eeuwse priester en koning van de Zagwe-dynastie. De kerk ligt in een grot op een met jeneverbessen begroeide heuvel en is een eeuw ouder dan de nabijgelegen Lalibela-kerken. De muren bestaan uit afwisselende lagen van verzonken houten balken en gepleisterde steen en de ramen zijn bedekt met gebeeldhouwde kruisvormige roosters. Het interieur is verdeeld in een schip en twee zijbeuken door gemetselde pilaren en bogen, met een koepelvormig heiligdom aan de oostkant. Muren en houten paneelplafonds zijn uitbundig versierd. Yemrehanna Kristos wordt nog altijd bewoond door priesters en kluizenaars en is eveneens een belangrijk bedevaartsoord. De pelgrims die hier kwamen om te sterven liggen in de directe nabijheid begraven.
Na de lunch vervolgen we ons bezoek aan de Lalibela kerken en bekijken we de zuidoostelijke cluster: Bet Gabriel-Rufael, Bet Merkorios, Bet Amanual en Bet Abba Libanos. Tot slot zien we de meest bekende kerk van het complex, Bet Giyorgis, gebouwd ter ere van Sint Joris, de patroonheilige van Ethiopië. We eindigen de dag met de zonsoverang over de Lasta bergen.
Overnachting in Lalibela.
Dag 4 – Lalibela – Gondar
Vroeg in de ochtend gaan we op weg naar Gondar. De route van 350 km neemt circa 6 uur in beslag en verveelt niet wanneer het dagelijks leven van de boeren van het hoogland aan ons voorbij trekt. Gondar was van de 17e eeuw tot het midden van de 19e eeuw de hoofdstad van Ethiopië. De prachtige kastelen trokken de aandacht van o.a. de Moghul, het Ottomaanse Rijk en het hof van Lodewijk XIV. De burchten en kastelen vertonen overeenkomsten met de Moorse architectuur. Na de lunch bezoek aan de Royal Enclosure dat een oppervlakte van 7 hectare beslaat en uit meerdere kastelen en gebouwen bestaat. Verreweg het meest indrukwekkende en ook het oudste gebouw is het paleis van Fasiladas, net binnen de toegangspoort. Het is 32 meter hoog en heeft een gekanteelde borstwering en vier koepelvormige torens. Gemaakt van ruw uitgehouwen stenen, het is naar verluidt het werk van een Indiase architect en vertoont een ongewone synthese van Indiase, Portugese, Moorse en Aksumite invloeden. De vijver van Fasilides wordt nog steeds gebruikt tijdens de Timkat-viering (de Ethiopisch-orthodoxe Driekoningen op de 19e januari). In het noordoosten van het complex ligt het paleis van Iyasu I, met zijn ongewone gewelfde plafond. De zoon van Yohannes I, Iyasu I (r 1682-1706) wordt beschouwd als de grootste heerser van de Gonderine-periode. Het paleis was vroeger weelderig versierd met vergulde Venetiaanse spiegels en stoelen, met bladgoud, ivoor en prachtige schilderijen aan de muren. Hoewel een aardbeving in 1704 en Britse bombardementen in de jaren 1940 het interieur en het grootste deel van het dak hebben weggevaagd, voel je hier nog wel de geschiedenis. Eveneens bezoek aan de Debre Birhan Selassie-kerk, met het beroemdste plafond in Ethiopië vol starende engelen. Overnachting in Gondar.
Dag 5 - Gondar - Simien Mountains NP – Gondar
Gondar is de toegangspoort tot het Simien Mountains National Park en vandaag maken we een lichte wandeling in het park met prachtige uitzichten en waar de waliasteenbok en gelada bavianen geregeld gespot worden. Op de terugreis naar Gondar in de loop van de middag maken we een stop in het dorp Felasha dat bekent staat om haar aardewerk.
Overnachting in Gondar.
Dag 6: Gondar - Bahir Dar
Bahir Dar ligt aan de oever van het mythische Tana Meer, het traditionele thuisland van het christelijke Amhaars volk, wiens taal jarenlang het nationale dialect van Ethiopië was. Het Tana Meer is het grootste meer van het land en is bezaaid eilanden met daarop oude kerken en kloosters met bijzondere iconen, manuscripten en muurschilderingen. We maken met een privébootje een tocht over het meer en bezoeken een de kloosters op het Zege schiereiland en de bron van de Blauwe Nijl.
Nadien bezoek aan de Bezawit-heuvel, waar Haile Selassie I zijn paleis liet bouwen. Vanaf hier hebben we een indrukwekkend uitzicht over het meer Tana en de stad, vooral tijdens de zonsondergang. Overnachting in Bahir Dari.
Dag 7 - Bahir Dar - Addis Ababa
In de ochtend maken we een korte wandeling bij de Blauwe Nijl watervallen. Het staat bekend als Tis Abay in het Amhaars, wat "grote rook" betekent. Ze zijn gelegen aan de bovenloop van de rivier, ongeveer 30 kilometer stroomafwaarts van de stad Bahir Dar en het Tana meer. De watervallen zijn 42 meter hoog en varieerden van een straaltje in het droge seizoen tot meer dan 400 meter breed in het regenseizoen. De regulering van het Tana-meer vermindert nu de variatie enigszins, en sinds 2003 heeft een waterkrachtcentrale een groot deel van de stroom uit de watervallen gehaald, behalve tijdens het regenseizoen. Nadien vlucht naar Addis Ababa met vrije tijd in de middag.
Overnachiting in Addis Ababa.
Dag 8 - Addis Ababa - Arba MInch
Vandaag gaan we richting de Omo vallei. Wij rijden door de Rift Vallei (de Grote Slenk) en zien hoe snel het landschap verandert in groene tinten. Onderweg worden er verschillende stops gemaakt waaronder de Adady Maria-kerk, een prachtige in de rotsen uitgehouwen kerk. Ook staat een bezoek aan Werelderfgoed Tiya gepland. Het is een in mysterie gehulde plaats, waar 36 stenen stèles - beschouwd als representatief voor soortgelijke stèles die elders in de regio worden gevonden - staan in een gebied waar ook graven worden gevonden. Er wordt aangenomen dat ze een soort van funeraire betekenis hebben, maar hun leeftijd en herkomst is onbekend. De meeste stèles zijn 1-5 m hoog zijn en tonen afbeeldingen van zwaarden en menselijke figuren.
Overnachting in Arba Minch
Dag 9 – Excursie naar een Dorze dorp en het Nechisar National Park
Dorze-mensen zijn een kleine Omotisch sprekende etnische groep van ongeveer 30.000 mensen en wonen voornamelijk in de dorpen in de buurt van de steden Chencha en Arba Minch. Hun woonplaats strekt zich uit van de oevers van de Omo-rivier tot de hooglanden boven het Abaya-meer. De Dorzes staan bekend om hun weefkunsten en hun enorme hutten die lijken op een gigantische bijenkorf die verplaatst kunnen worden. We bezoeken een dorp met deze tot wel 12 meter hoge hutten en indien mogelijk de lokale markt van Chencha. Nadien maken we een boottocht inhet Nechisar National Park waar we op zoek gaan naar krokodillen, nijlpaarden en verscheidene vogelsoorten. Overnachting in Arba Minch.
Dag 10 – Arba Minch - Konso - Jinka
We verlatenArba Minch en vervolgen de reis zuidwaarts langs het Chamo-meer naar Karat-Konso. Het Konso cultureel landschap dat 42 dorpen en het omringde landbouwgrond omvat is toegewezen als UNESCO Werelderfgoed. Er wonen ongeveer 250.000 mensen in dit gebied, voornamelijk in dorpjes op de heuvels waar de landbouwterrassen begrensd worden door stenen muren om erosie tegen te gaan. Het gebied is ook beroemd om de waka (gesneden houtengrafbeelden) die overal in het landschap te zien zijn. Vanuit Karat-Konso gaat de reis verder en stopt op in een dorp van het Tsemai-volk, dat rond de Woito-rivier woont. De Tsemai leven van brandlandbouw en veeteelt. De spirituele leider van de Tsemai is de bogolko, die bidt voor regen, goede oogsten en de gezondheid van kinderen. De Tsemai worden beschouwd als tovenaars door sommige mensen in omliggende stedelijke gebieden, maar ze staan ook bekend als een van de meest vreedzame volkeren onder de etnische groepen van de Omo-vallei. Aan het eind van de dag aankomst in Jinka voor de overnachting.
Dag 11 – Excursie naar de Mursi en Ari stammen
Deze ochtend brengen we door in een dorp waar de Mursi wonen. De Mursi wonen in bijna ontoegankelijk gebied tussen de Mago en Omo rivieren en zijn bekend om hun vrouwen met schotels van klei in oorlellen en onderlippen. Er is veel controverse over de oorsprong van deze lipplaten. Mannen dragen traditioneel alleen een deken die op één schouder is gebonden, en vrouwen, een op dezelfde manier gevormde geitenhuid. Deze stam heeft de reputatie nogal agressief te zijn en mannen dragen een ‘donga’ (een lange stok) of zelfs een AK-47 om controle et krijgen over zoveel mogelijk grasland voor hun vee. In de middag gaan we naar een dorp van de Ari-stam. Zij wonen op de vruchtbare grond rondom Jinka en houden zich voornamelijk bezig met gevestigde landbouw en produceren een verscheidenheid aan granen, peulvruchten, wortelgewassen, fruit en groenten, evenals de marktgewassen koffie en kardemom. In landelijke gebieden zien we nog steeds Ari-vrouwen in traditionele jurken gemaakt van de bladeren gedrapeerd met kleurrijke kralen en armbanden. Aan het einde van de dag keert u terug naar Jinka.
Overnachting in Jinka
Dag 12 – Jinka – Turmi
Verder naar het zuiden naar Turmi, door een gebied dat wordt ingenomen door de Hamer/
Benna stam. 'S Ochtends bezoek aan een lokale markt (als het dinsdag of zaterdag is) of
in een Benna-dorp. In de middag bezoekt u ofwel een traditioneel Hamer-dorp of, als u geluk heeft, bent u getuige van de beroemde stierenspringceremonie van Hamer, die plaatsvindt wanneer een jonge man tot de huwbare leeftijd komt. Hij moet 4 keer met succes over een lijn van 8-20 runderen springen en dan mag hij trouwen, een gezin stichten en eigen vee bezitten. In het dorp dragen Hamer-vrouwen uitbundig versierde geitenvellen
met kralenkettingen, armbanden en taillebanden, meestal zwart en roodhalskettingen. Zij versieren hun haar met klei en boter en draaien kleine vlechten. Mannen dragen een pet van klei die is geverfd en versierd met veren en andere ornamenten.
Overnachting in Turmi
Dag 13 – Excursie naar Dassanech en Karo stammen
Vanuit Tumi rijden we naar Omorate om een Dassanech dorp te bezoeken. Zij zijn niet strikt beperkt tot één etniciteit maar eerder een samensmelting hiervan. De Dassanech zijn verdeeld in acht hoofdclans, waarvan wordt aangenomen dat ze elk speciale bevoegdheden hebben zoals water, krokodillen, slangen, ziektes, droogte, ooginfecties, schorpioenbeten en spierproblemen. Leden van dezelfde clan mogen niet met elkaar trouwen of zelfs dansen
ander. Zowel mannen als vrouwen van de Dassanech sieren zich met kralen en armbanden. Na de lunch bezoek aan de vriendelijke Karo stam rijd naar Karo die staan bekend om hun unieke lichaamsversieringen.
Overnachting in Turmi.
Dag 14 – Excursie naar Erbore stam
De kleine Erbore-stam leeft in het zuidwestelijke deel van de Omo-vallei.
Deze mensen hebben zowel voorouderlijke als culturele associaties met de Borenna en Konso-bevolking en voeren een aantal rituele dansen uit. Erbore zijn veehouders en zijn ervan overtuigd dat zowel hun zang als dans negatieve energie verwijdert.
De Erbore-vrouwen bedekken hun hoofd met een zwarte doek en dragen veelkleurige kettingen en oorbellen. Zij beschilderen hun lichaam met aarde en steen. De jonge kinderen dragen een schelpachtige hoed die hun hoofden tegen de hete zon beschermen
Overnachting in Turmi
Dag 15 – Turmi - Arba Minch
Rit naar Arba Minch via het Konso-landschap. In de middag relaxen in het hotel.
Overnachting in Arba Minch.
Dag 16 – Arba Minch – Awassa
In de ochtend rijden we naar Awassa, een prachtige stad aan het meer in de Grote Slenk Onderweg kunnen we stoppen
bij de koffieplantages van de Sidama-regio. Eenmaal in Awassa gaan we naar de vismarkt en genieten we van de lange rij boten vol vers vis, de visfileerders, de verkopers, de vrouwen die vissoep bereiden en de maraboes, pelikanen en andere vogels die zich voeden met de overblijfselen . De rondzwervende geiten en schapen op de open vismarkt is over het algemeen doet ons verbazen. Daarna bezoek aan het Amora Gedel-park en maken we een korte wandeling op de Tabor-berg.
Overnachting in Awassa.
Dag 17 – Awassa - Bale Mountains National Park
In de ochtend gaan we naar Dinsho, de toegangspoort tot het Bale National Park. De Bale bergen behoren tot de mooiste wildernisbestemmingen van Ethiopië. Een groene, jungle-omgeving vol met endemische dieren in het wild, prachtige vergezichten en wandelroutes.
Tijdens onze wandeling in de middag hebben we kans op het zien de bosbok en de bergantilope. Vogels die hier voorkomen zijn o.a. de Blue-Winged Goose, de Spot-Breasted Lapwing, de Abyssinian Long Claw, de Wattled Ibis, de the Black-Headed Siskin en de Rouget’s Rail.
Overnachting in Dinsho.
Dag 18 – Bale Mountains National Park
Na het ontbijt rijden we naar het Sanetti plateau op een hoogte van 4000 meter met een afro-alpine heidevelden en een prachtig wild alpenlandschap. Dit is het leefgebied van de Ethiopische wolf, Abessijnse haas en watervogels zoals de blauw gevleugelde gans. Na de lunch maken we een wandeling in het grootste tropische regenwoud van Ethiopië, het Harenna bos, waar in de bamboebomen apen leven. Overnachting in Dinsho.
Dag 19 – Bale Mountains National Park - Awash National Park
We rijden naar het Awash National Park waar we laat in de middag aankomen en een gamedrive maken. Hier gaat u op zoek naar gazelles, wrattenzwijnen, waterbokken en grazende zebra’s, koedoes en Columbus apen. In het park leven ook luipaarden en hyena’s, al laten deze zich minder goed spotten. Tevens zijn er vele vogelsooren te zien waarvan een aantal endemisch. Het landschap is prachtig, met uitzicht over de Awash kloof. Overnachting in het park.
Dag 20 – Awash National Park - Harar
We verlaten het park en gaan naar Harar. Onderweg bezoek aan Koremi.
Met zijn prachtige architectuur is het klifdorp Koremi boven de Erer-vallei, een absolute must-see. Het is het grootste van de verschillende dorpen van de Argoba, een zeer traditioneel volk wiens voorouders in de 12e eeuw in deze delen arriveerden. In tegenstelling tot de meeste Adare-huizen van Harar, zijn de oude stenen huizen hier ongeverfd en ongepleisterd. Wees 's avonds getuige van het unieke spektakel van de beroemde "Hyena
Man” buiten de stad Harar. Deze traditie is lang geleden begonnen om te voorkomen dat deze wilde hyena’s van op jacht naar voedsel in de stad. Gasten zijn welkom en worden aangemoedigd om de hyena's zelf te voeren.
Overnachting in Harar.
Dag 21 – Harar
Vandaag is een volledige dag om de schatten te ontdekken die verborgen zijn in de smalle steegjes van de ommuurde stad Harar, met zijn kleurrijke markten, talloze moskeeën en heiligdommen en unieke Harari-mensen en -huizen. We bezoeken o.a. het huis van Rimbaud, het huis van Ras Tafari, het paleis van Ras Mekonnen, het Harari National
Cultureel Centrum, en het graf van Emir Nur, die de beroemde Jugol bouwde, zoals de muur plaatselijk bekend staat.
Lunch in een lokaal restaurant en diner in het hotel.
Overnachting in Harar.
Day 22: Harar - Dire Dawa
In de ochtend rijden we naar Babile en de Vallei van de Wonderen. De vallei heeft prachtig landschappen en is beroemd om zijn balancerende rotsformaties. Bovendien heeft de stad Babile een zeer grote markt op zaterdag en een kamelenmarkt op maandag en donderdag. In de middag gaat u verder naar Dire Dawa. Bezoek deze kleurrijke islamitische stad in de middag. Overnachting in Dire Dawa.
Dag 23 - Dire Dawa - Addis Ababa
Transfer naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Addis Ababa. In de avond afscheidsdiner in een traditioneel restaurant met dans van verscheidene Ethiopische etniciteiten. Afhankelijk van uw terugvlucht transfer naar luchthaven of naar uw hotel.
Dag 24 – Addis Ababa
Transfer en terugvlucht