22-Daagse fly-drive door Roemenië
v.a. € 650,00 p.p.

22-Daagse fly-drive door Roemenië

Een vakantie in Roemenië is een kennismaking met een land vol charme, historie en legendes. Het land is altijd beïnvloed geweest door omliggende machtige staten, maar heeft een eigen identiteit. De hoofdstad Boekarest wordt gekenmerkt door veel groen, boulevards en statige gebouwen. Niet voor niets stond de stad in het begin van de 20e eeuw bekend als ‘ Klein Parijs’. Een groot contrast met het soms nog traditionele platteland waar u af en toe nog ossenkarren op de wegen ziet. Tijdens deze reis door Roemenië ontdekt u levendige, middeleeuwse stadjes, bijzonder gedecoreerde kerken en een mooi, afwisselend landschap. U rijdt over de Transfagarasan en Transalpina en geniet van de bijzondere natuur in het Donau Delta gebied. 

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Alle overnachtingen in 3-en 4-sterrenhotels/guesthouses op basis van logies/ontbijt
• Autohuur categorie A (Toyota Aygo of gelijkwaardig)
• Reisgids Roemenië en wegenmap
 
Huurprijs wagen inclusief
• Ongelimiteerd aantal kilometers
• CDW (Collision Damage Waiver) met afkoopbaar eigen risico van € 500,-
• TPW (Diefstalverzekering)
• Belastingen
• Drop-off kosten
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten

• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: gps, afkoop eigen risico, eventuele parkeerkosten, 2e chauffeur etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van en vanaf 2 personen
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
Dag 1 – Boekarest
Vertrek naar Boekarest. Bij aankomst op de luchthaven ontvangt u de huurauto waarna u naar uw hotel rijdt. De rest van de dag kunt u de stad verkennen. Een aanrader is om alvast een wandeling te maken door het historische centrum voor uw eerste indrukken. Boekarest is de kosmopolitische hoofdstad van Roemenië en een stad die bekend staat om zijn brede boulevards in Parijse stijl en mooie gebouwen van voor de Eerste Wereldoorlog. Overnachting in Boekarest. 
 
Dag  2 – Boekarest
Ontdek de dynamische hoofdstad van Roemenië met haar historische gebouwen zoals het Koninklijk Paleis en de orthodoxe kerk (de belangrijkste in Roemenië). De brede boulevards en de levendigheid op straat geven de stad een warme Europese uitstraling. Het  Koninklijk Paleis, gebouwd in het begin van de 19e eeuw en de voormalige zetel van de Staatsraad, heeft ongeveer 2000 kamers waarvan een deel bezet wordt door het parlement van Roemenië. Dit paleis mag zich door zijn statige uiterlijk en inrichting één van de mooiste gebouwen van Boekarest noemen.  Het oudste en meest authentieke deel van Boekarest vindt u in de wijk Lipscani. Sinds de middeleeuwen is deze wijk al een belangrijk handelscentrum en u vindt er nog altijd een aantal markten. Ook ligt in deze wijk de Curtea Veche, het voormalige koninklijke hof waarin tegenwoordig het archeologisch museum gehuisvest is. De Calea Vicotriei is de meest bekende boulevard van de stad waar een groot aantal luxemerken hun deuren heeft geopend. Kortom, u zult zich geen moment vervelen. Overnachting in Boekarest.
 
Dag 3 – Boekarest – Ramnicu Valcea – Horezu – Maldarasti - 220 km
Via Ramnicu Valcea en Horezu naar Maldarasti. In Horezu kunt u het klooster gebouwd in 1690 door prins Constantin Brâncoveanu bezoeken. Het klooster wordt erkend als een meesterwerk van de "Brâncovean"-stijl, door de schilderingen en decoraties. Door naar  Maldarasti waar u de versterkte herenhuizen vindt, gebouwd door de edelen uit het dorp ter verdediging tegen de Ottomaanse invasies.
Overnachting in Maldarasti.
 
Dag 4 – Maldarasti – Transalpina weg – Maldarasti
Geniet vandaag van de Transalpina, één van de beroemde Roemeense wegen op grote hoogte. Met zijn lengte van 146 km en hoogte van 2.145 meter boven zeeniveau gaat deze weg dwars door de Karpaten. Zijn bergen en eeuwenoude bossen vormen de thuisbasis van bijna 4000 soorten planten. Ook een populatie van bruine beren, wolven en lynxen vinden hier onderdak.
Overnachting in Maldarasti.
 
Dag 5 – Maldarasti – Alba Iulia (citadel) – Turda (zoutmijnen) – Cluj Napoca - 320 km
Na het ontbijt gaat u op pad richting Cluj. Onderweg kunt u een stop maken bij Alba Lulia,een van de oudste nederzettingen in Roemenië. U kunt hier de Alba Lulia bezoeken. Deze citadel kenmerkt zich door zijn bijzondere poorten en militaire constructies. Verder door naar Turda waar u gaat kijken bij de zoutmijn. In 1932 werd de zoutmijn gesloten en tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als schuilkelder voor vliegtuigen. In 1992 werd de zoutmijn als toeristische trekpleister heropend en omvat tevens een museum over de zoutexploitatie. Door naar Cluj, welke door zijn centrale ligging in deze regio vele mogelijkheden biedt voor dagtrips zoals bijvoorbeeld een bezoek aan het Apuseni Natural Park met zijn grotten, watervallen en gletsjers òf de botanische tuinen in Cluj. 
Overnachting in Cluj.
 
Dag 6 – Cluj Napoca – Beclean – Botiza - 152 km
Via Beclean met zijn verschillende waterparken rijdt u vandaag naar Botiza.
Het noordwestelijke deel van Roemenië kenmerkt zich door zijn vele dorpen waar oude tradities nog steeds deel uitmaken van het dagelijkse leven. Deze kenmerken vinden we terug in de houten kerken en ambachten die we hier nog kunnen aanschouwen. Botiza is bekend om zijn houten kerk met het hoge dak en smalle puntige torens. Ook de handgemaakte  wollen tapijten die hier worden vervaardigd zijn kenmerkend.
Overnachting in guesthouse in Botiza.
 
Dag 7 – Botiza – Viseu (Mocanita stoomtrein) – houten kloosters – Botiza
Maak gebruik van de treinreis met de beroemde stoomtrein Mocanita, beginnende bij het startpunt  Viseu de Sus. Deze stoomtrein rijdt tot aan het station van Paltin, ongeveer twee uur rijden van Viseu de Sus. In Paltin is een stop van 1-2 uur voordat de trein terugkeert naar Viseu de Sus. Voor treinreizigers is er bij Paltin een cateringservice beschikbaar. Het is zeker ook mogelijk om een korte wandeling door het Karpatenbos te maken om daar het observatieplatform te bezoeken vanwaar u een prachtig uitzicht heeft over de Vaser-vallei. 
Overnachting in guesthouse in Botiza.
 
Dag 8 – Botiza – wandeling naar Poienile Izei –Botiza
Geniet van de omgeving en maak een wandeling naar Poienile Izei. Overnachting in guesthouse in Botiza.
 
Dag 9 – Botiza – Prislop pas – Gura Humorului - 190 km
Via de Prislop bergpas verlaat u Maramures en rijdt u vandaag naar het in Bucovina gelegen Gura Humorului. Deze Prislop bergpas in de Karpaten verbindt de rivierdalen en historische landsdelen Maramures en Moldavië. Aangekomen in Gura Humorului biedt het waterpark Arinis of het outdoorpark Avanturi een welkome afwisseling in uw programma. Daarnaast is een bezoek aan de Nativity kathedraal en het Humor klooster zeker een aanrader.
Overnachting in Gura Humorului.
 
Dag 10 – Gura Humorului – Sucevita – Moldovita – Voronet – Gura Humorului 
De volgende dagen rijdt u door de noordoostelijke regio van Roemenië waar u enkele pittoreske dorpjes en steden passeert en kennis maakt met de tradities van de lokale bevolking. Breng allereerst een bezoek aan het klooster Sucevita (UNESCO-werelderfgoed), gebouwd tussen 1582 en 1584. Daarna volgt het Moldovita klooster (UNESCO-werelderfgoed) - gebouwd 1532 - 1537. Eén van de meest suggestieve scènes van het klooster van Moldovita is die van de "Zetel van Constantinopel". Bezoekers van de beschilderde kloosters herkennen vaak een non of een monnik die met een hamer op een lange balk slaat en een oproep tot gebed aanroept. Deze traditie begon tijdens de belegering van Moldavië door het Ottomaanse Rijk toen de Turken het luiden van klokken verboden. Vervolgens gaan we naar het verderop gelegen Voronet klooster, ook wel de Sixtijnse kapel van het Oosten genaamd. Òf bezoek het Agapia klooster, het grootste kloostercomplex van de omgeving. Aan het einde van de dag komt u weer terug in Gura Humorului. 
Overnachting in Gura Humorului.
 
Dag 11 –  Gura Humorului - Piatra Neamt - 110 km
U verlaat Gura Humorului en gaat op weg naar Piatra Neamt met zijn gezellige straatjes en antiek winkeltjes. Deze stad is gelegen op de terrassen van de linkeroever van de Bistrata en is omgeven door beboste bergen. De oudste sporen van een nederzetting in het huidige stedelijk gebied wijzen op het middensteentijdperk. Opgravingen uit dit tijdperk zijn te bewonderen in het plaatselijke archeologisch museum. Onderweg naar Piatra Neamt komt u langs Targu Neamt, gelegen aan de rivier de Neamt. De stad ontstond bij één van de belangrijkste kastelen van Moldavië, dat in de 14e eeuw werd gebouwd door de Moldavische Petru I, die ook stichter was van het nabijgelegen klooster Neamt. Dit 14e eeuwse klooster is het oudste klooster van Roemenië.
Overnachting in Piatra Neamt.
 
Dag 12 – Piatra Neamt – Bicaz Gorges – Lacu Rosu – Sighisoara - 212 km
Via Bicaz Gorges rijdt u naar het Lacu Rosu, het rode meer. Onderweg maakt u diverse fotostops en geniet van de vergezichten. Aangekomen bij het Lacu Rosu maakt u in deze prachtige omgeving een ontspannende wandeling. Door naar Sighisoara, de best bewaarde middeleeuwse citadel van Europa (UNESCO-werelderfgoed). Sighisoara werd in de 12e eeuw gesticht door Transsylvanische Saksen. Dit perfect intacte 16e eeuwse juweeltje met negen torens, geplaveide straten, burgerhuizen en sierlijke kerken wedijvert met de historische straten van het oude Praag of Wenen. Sighisoara  is ook de geboorteplaats van Vlad Dracula, ook wel bekend als Vlad Tepes (Vlad de Spietser), heerser van de provincie Walachia . Zijn huis is één van de vele bezienswaardigheden in de stad. 
Overnachting in Sighisoara.
 
Dag 13 – Sighisoara – Biertan - Sibiu - 95 km 
Breng de ochtend nog door in Sighisoara en rijd later naar Biertan voor een kort bezoek aan de versterkte kerk. Vervolg uw weg naar Sibiu, de ommuurde stad met zijn goed bewaarde middeleeuwse centrum.  Sibiu  was eeuwenlang  één van de meest welvarende  bolwerken van Europa.  De stad was verdeeld in een boven- en benedenstad waarbij de bovenstad het welvarende deel was met de commercie en in de benedenstad de industrie plaatsvond. Op het centrale plein vonden vroeger vergaderingen maar ook executies plaats. De noordzijde van het plein wordt gedomineerd door de barokke rooms-katholieke kerk waarvan de binnenzijde is voorzien van fresco’s en goudversieringen. Op Piata Huet, het eerste versterkte deel van de stad, staat de imposante evangelische kathedraal met zijn imponerende toren. Bijzonder was dat de toren eerder voltooid was dan de rest van de kathedraal. En natuurlijk ziet u de Brug der Leugens, symbool van de stad én onderdeel van veel legendes. Eén van de legendes  zegt dat geliefden naar de brug kwamen om hun liefde te bezegelen en als iemand loog zou de brug instorten.
Overnachting in Sibiu.
 
Dag 14 – Sibiu – Transfagarasan weg – Balea meer – Sibiu 
Een nieuwe dag vol avontuur. De Transfagarasan wordt gerekend tot de mooiste bergpassen ter wereld. De prachtige bergweg loopt dwars door het Fagaraș gebergte, het hoogste gebergte van Roemenië. U rijdt naar het Cozia klooster. Dit klooster is een byzantijns monument met een schitterende collectie op glas geschilderde iconen. Vervolgens rijdt u door naar het Balea meer, een gletsjermeer op 2034 meter hoogte in het Fagaraș gebergte. Alleen in de zomermaanden is het meer over de weg te bereiken. Het hele jaar is er een kabelbaanverbinding vanuit Cascada Balea. Na dit bezoek gaat uw reis weer terug naar Sibiu.
Overnachting in Sibiu.
 
Dag 15 – Sibiu – Fagaras – Brasov  - 145 km
Vandaag brengt uw reis u naar het hart van Transsylvanië. Maar voordat u daar aankomt, moet u een kort bezoek brengen aan het fort in Fagaras. Gebouwd in 1310 op de plaats van een voormalig 12e-eeuws houten fort (verbrand door de Tartaren in 1241), werd het in de 15e en 17e eeuw uitgebreid en werd het beschouwd als een van de sterkste vestingwerken in Transsylvanië. Het fort telt drie verdiepingen en vijf torens. Door naar Brasov.
Overnachting in Brasov.
 
Dag 16 – Brasov – Bran – Brasov
De legende zegt dat toen de rattenvanger van Hamelen de kinderen wegleidde van de stad en ze ondergronds stuurde, ze tevoorschijn kwamen in Transsylvanië nabij het belangrijkste plein van Brasov, Piata Sfatului. Dit in het hart van de middeleeuwse wijk gelegen plein is één van de mooiste barokke pleinen in Roemenië. Na het ontbijt gaat u de omgeving van Brasov verkennen en rijdt u naar het bekende kasteel van Bran. In het begin van de 13e eeuw werd op deze plek door Teutoonse ridders een houten fortificatie gebouwd bij een belangrijke pas op de handelsroute naar het Oosten. Deze werd al snel vernield door de Mongolen en in 1377 kreeg de bevolking toestemming een citadel te bouwen ter bescherming tegen Ottomaanse invallen. Het kasteel met de torens is een combinatie van Gotische en oosterse elementen. Sinds de opening  van Roemenië voor het internationale toerisme staat het kasteel, met name in de Amerikaanse media, bekend als het Kasteel van Dracula, vampier en hoofdpersonage  in het boek van Bram Stoker. 
Na dit bezoek rijdt u weer terug naar Brasov, waar u het 15e-eeuwse stadhuis met zijn schilderachtige Trompettist toren en de Lutherse Zwarte Kerk gaat bekijken, zo genoemd vanwege de roetzwarte muren - het resultaat van een grote brand in 1689. De Zwarte Kerk is de grootste gotische kerk tussen Wenen en Istanbul en zijn 7-tonige klok is de grootste in Roemenië. U gaat dan verder naar de orthodoxe Sint-Niklaas kathedraal, die gemakkelijk te herkennen is aan zijn zwarte torenspitsen. Bezoek daarna het aangrenzende Roemeense Schoolmuseum, dat enkele van de eerste leerboeken toont die in de Roemeense taal zijn geschreven en gedrukt in Braşov (daterend uit de 16e eeuw).
Overnachting in Brasov.
 
Dag 17 – Brasov – Sinaia -  Peles kasteel – Boekarest - 185 km
Onderweg van Brasov naar Boekarest brengt u een bezoek aan het Peles kasteel in neorenaissancistische stijl met zijn meer dan 160 kamers, ingericht in verschillende stijlen. Zo is er een Turkse zaal, een Florentijnse zaal en een Venetiaanse zaal. Het paleis is in 1880 in opdracht van de Roemeens-Duitse vorst Carol I gebouwd. Om het paleis heen ligt een mooie tuin met andere adellijke gebouwen met een prachtig uitzicht op het Bucegi gebergte. Op de buitenkant van het imponerende paleis staan imitaties van Rembrandt geschilderd. De Roemeense ex-koning Michael I woonde in het koningsslot tot hij hier in 1947 door de communisten werd verdreven. Hij leefde na de communistische machtsovername in ’47 lange tijd in ballingschap en keerde pas in 1997 terug naar zijn geboorteland. 
Overnachting in Boekarest.
 
Dag 18 – Boekarest – Fetesti – Cernavoda – Tulcea – Murighiol – Donau-delta - 280/295 km (tol/tolvrij)
Uw reis naar Roemenië zou niet compleet zijn zonder een uitstap naar de Donau-delta. Onderweg passeert u Fetesti, Cernavoda en Tulcea waar u  verschillende musea vindt die zeker de moeite waar zijn te bezoeken. 
Overnachting nabij de Donau-delta.
 
Dag 19 – 20 –  Donau-delta
Het deltagebied  laat zich het beste verkennen door middel van een boottocht. De op één na grootste rivierdelta van Europa bevindt zich grotendeels op Roemeens grondgebied. Het is de plaats waar de Donau rivier uitmondt in de Zwarte Zee. De delta is een uniek natuurgebied en belangrijk voor een groot aantal planten, vogels en vissen. Jaarlijks komt een groot aantal vogels afkomstig uit alle hoeken van de wereld naar dit gebied om te broeden. Het gebied bestaat uit moerassen, bossen en riet. Een waar paradijs voor alle natuurliefhebbers.
Overnachting nabij de Donau-delta.
 
Dag 21 – Donau-delta – Boekarest  - 280/295 km (tol/tolvrij)
Vandaag heeft u uw voorlaatste etappe van de tour door Roemenië voor de boeg. 
Onderweg maakt u een stop bij één van de vele wijnboeren en geniet u van een wijnproeverij. Deze regio is de grootste wijnproducerende regio van Roemenië. De meer dan 300 dagen zon samen met een koele zeebries, maken dit gebied ideaal voor het produceren van diverse wijnen. Overnachting in Boekarest.   
 
Dag 22 – Boekarest 
Vandaag neemt u afscheid van dit diverse land en vliegt u weer huiswaarts.
 
Transfagarasan & Transalpina – het gehele jaar door middels de kabelbaan toegankelijk, alleen tijdens de zomermaanden (juli en augustus) met de auto toegankelijk

 

 

Tijdens uw 22-Daagse fly-drive door Roemenië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Boekarest - Hotel Minerva

Hotel Minerva

Dit 4-sterrenhotel is gelegen op een toplocatie in het centrum van Boekarest op 300 meter van het Romana-plein en het Victoriei-plein. 

 

Faciliteiten:

Op de begane grond van het hotel vindt u het bekende Chinese restaurant Nan Jong. Tijdens uw verblijf krijgt u 10% korting. Het hotel heeft een eigen lobbybar en een spa met sauna, hottub en fitnessruimte. Gratis wifi is beschikbaar. Privé parkeren is gratis. U kunt parkeren in de buurt van de accommodatie. Vooraf reserveren is noodzakelijk.  

 

Kamers:

Alle modern ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, minibar, kluisje en een flatscreen-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Cluj - Grand Hotel Napoca

Grand Hotel Napoca
Dit 4-sterrenhotel is gelegen aan de rivieroever van Somesul Mic, op 250 meter van het centrale plein van Parcul.
 
Faciliteiten:
Het restaurant serveert internationale gerechten. Ook kunt u terecht op het terras bij het hotel. Privé parkeren is gratis. Gratis wifi is beschikbaar.
 
Kamers:
De kamers zijn modern ingericht en voorzien van airconditioning, kluisje, flatscreen-tv en koffie- en theefaciliteiten. De badkamer beschikt over een haardroger.

 

Gura Humorului - La Roata Guesthouse

La Roata Guesthouse
Dit gemoedelijke complex bestaat uit cottages in Boekavina stijl en 3 huizen van elk 2 verdiepingen met moderne kamers. 

Faciliteiten:
In het restaurant worden gerechten geserveerd van uitsluitend lokale producten. Er is een kleine cadeauwinkel, terras en parkeergelegenheid.

Kamers:
De nette moderne kamers zijn ingericht met houten meubelen en voorzien van lcd-televisie, airconditioning, koelkastje, wifi en terras of balkon. De badkamer heeft een douche, toilet en haardroger. 

Pietra Neamt - Central Plaza Hotel

Central Plaza Hotel
Central Plaza Hotel ligt midden in het centrum van Pietra Neamt.

Faciliteiten:
Restaurant met Roemeense gerechten, bar en een bakkerij. Parkeergelegenheid bij het het hotel. Wifi.

Kamers:
De net ingerichte kamers beschikken over een flatscreen-tv, airconditioning, zitje en minibar. Badkamer met douche, toilet en haardroger.

Sighisoara - Hotel Central Park Sighisoara

Hotel Central Park Sighisoara 
Dit karakteristieke boetiekhotel op 2 minuten lopen van de middeleeuwse citadel, is gehuisvest in een 19e-eeuws pand in Sighisoara.
Dit boektiekhotel kent zijn oorsprong in 1897 toen het werd gebouwd door een zakenman als zijn woonhuikleurs en bedrijfspand, vervolgens deed het in de loop van de jaren dienst als overheidskantoor. Bij de verbouwing tot boetiekhotel werd elke kamer voorzien van een eigen vorm, kleur en meubelstijl.

Faciliteiten:
In het sfeervolle restaurant kunt u genieten van traditionele Roermeense gerechten als ook van de internationale gerechten. In de bijbehorende wijnbar kunt u kennis maken met de Roemeense wijnen. Verder beschikt het hotel over een zomertuin en lounge met café.  Wifi is beschikbaar in publieke ruimtes. Parkeergelegenheid voor de auto is gratis.

Kamers:
De kamers beschikken over een flatscreen-tv, minibar en badkamer met bad of douche en toilet.

 

Sibiu - Hotel Continental-forum

Hotel Continental
Het hotel biedt  klassieke gastvrijheid en is ingericht volgens de moderne trends. Het hotel ligt in het stadscentrum, aan de belangrijkste boulevard in Sibiu. Het historisch centrum ligt zeer dichtbij en op slechts 3 minuten lopen vindt u het Brukenthal museum.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt als eerste restaurant in Roemenië over een Balcan bistro. In de ontbijtzaal kunt u iedere morgen terecht voor het ontbijt. Gratis wifi beschikbaar. Het wellness centrum biedt een sauna, spa, massage en aerobic ruimte. Er is parkeergelegenheid met video bewaking tegen betaling.
 
Kamers:
De individueel ingerichte kamers hebben een elegant design met kleuren in verschillende tinten en zijn voorzien van alle moderne gemakken zoals een flatscreen-tv, kluisje en airconditioning. De badkamer beschikt over een haardroger.

Brasov - Hotel Bella Muzica

Hotel Bella Muzica
Dit charmante hotel ligt in het historisch hart van Brasov. Het Sfatului plein en de Zwarte Kerk liggen op 100 meter afstand. Het comfortable hotel brengt u terug naar de sfeer aan het einde van de 19e eeuw in een 400 jaar oud pand dat de architectonische karakteristieken zoals nissen, stenen bogen en houtwerkvenster heeft behouden.

Faciliteiten:
Het restaurant dat zich in de kelder bevindt staat goed bekend bij de lokale bevolking. Er is wifi.
Er is geen parkeergelegenheid bij het hotel maar zij kunnen hier op voorhand wel voor zorgen. Geen lift.

Kamers:
De lichte kamers zijn klassiek ingericht en beschikken over televisie, airconditioning, minibar en kluisje. Waterkoker op aanvraag bij receptie. Badkamer met douche, toilet en haardroger.

Tulcea - Hotel Mon Jardin

Hotel Mon Jardin

Dit 4-sterrenhotel is gelegen op een toplocatie met uitzicht over de rivier. 

 

Faciliteiten:

Het hotel is omgeven door een parktuin en biedt zicht over de rivier. Tijdens uw verblijf kunt u genieten van heerlijke maaltijden in het cirkelvormige restaurant of op het terras met barbecue, het fijne zwembad en de lobbybar. Gratis wifi is beschikbaar. U kunt parkeren in de buurt van de accommodatie.  

 

Kamers:

Alle modern ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning, minibar, kluisje en een flatscreen-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Algemeen
Roemenië is een echt Balkanland met veel Byzantijnse, Romeinse en Turkse invloeden. Tot 1965 heette Roemenië "Volksrepubliek Roemenië". In dat jaar werd de naam van de staat officieel veranderd in Republica Sosialista Romania, hetgeen te vertalen is als Socialistisch Republiek Romania. Sinds 1990 is Republica Romania de officiële naam van de republiek. Roemenië is een land vol charme, historie en legendes. Het traditionele Roemeense leven in combinatie met het moderne Europese leven maakt het land zo divers. Roemenië is altijd beïnvloed geweest door omliggende machtige staten, maar heeft zijn eigen identiteit gelukkig weten te behouden. 
 
Ligging
Roemenië is een republiek in Zuidoost-Europa. De totale oppervlakte is 237.500 vierkante kilometer. Roemenië grenst in het noorden en zuiden aan Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië, in het zuiden aan Bulgarije en zuidwesten aan Servië en Hongarije. Ongeveer tweederde van de grens bestaat uit water: de Donau als natuurlijke begrenzing met Bulgarije, de Prut met Moldavië, de Tisza met Oekraïne en de Zwarte Zee in het oosten. 
 
Klimaat
Roemenië kent een gematigd landklimaat met de kenmerken van een overgangsklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur is ongeveer 11 graden zowel aan de kust als in het zuiden van het land. De totale hoeveelheid neerslag bedraagt niet meer dan circa 700 mm per jaar.
 
Uit het voorgaande blijkt al dat ook voor Roemenië de zomer de beste reistijd is. Boekarest wordt in de zomer en winter aangedaan als stedenbestemming en de Karpaten in winter als wintersportbestemming.
 
Religie
De Roemenen zijn het enige Romaanse volk dat niet katholiek maar orthodox is. De vrijheid van godsdienst is gegarandeerd in de nieuwe grondwet van 1991. De verhouding tussen de kerk en de staat werd al in 1948 geregeld. Onder de communisten werd de Roemeens-orthodoxe kerk toegestaan maar de bezittingen werden wel in 1974 geconfisqueerd. Roemenië telt maar liefst 16 grote en kleine kerkgenootschappen. Ca. 70% van de bevolking behoort tot de Roemeens-orthodoxe kerk en ongeveer 6% is rooms-katholiek of Grieks-katholiek. Kleinere bewegingen zijn de Evangelische Kerk van de Augsburgse Confessie, de lutherse kerk, etc. 
 
Eten en drinken
De Roemeense keuken serveert vooral veel vleesgerechten met weinig groenten. Veel keuze is er vaak niet. De ober vertelt u waar u uit kunt kiezen. Een menukaart is vaak niet voorhanden. Roemenen eten vaak twee keer per dag een warme maaltijd. Als 'lunch' is er soep gevolgd door gegrild of gebraden vlees. U krijgt er frites of rijst bij en een salade. 's Avonds ontbreekt de soep. Kip en vis kunt u er ook prima eten. Bijvoorbeeld een gerecht met zoutwatervis uit de Donaudelta.
 
Het land heeft een lange traditie in wijn maken. Tot de klassieke inheemse wijnen horen de Babeasca, Feteasca, Grasa en de TatAioasa RomAneasca. Aan het begin van de 20e eeuw werden ook druivensoorten uit Frankrijk geïmporteerd, zoals de Riesling, Merlot, Aligote, Sauvignon, Cabernet, Muscat en Chardonnay. De wijngaarden liggen vooral rond de Karpaten. Er wordt in de restaurants zowel rood als wit geschonken tegen zeer betaalbare prijzen. Een lokaal biertje is ook een aanrader.
 
Drinkwater
Het leidingwater is niet geschikt voor consumptie. U kunt het beste flessen mineraalwater kopen. De flessen zijn in verschillende formaten in de winkels verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
In Roemenië bedraagt de netspanning 220 volt en kent hetzelfde type stekkers. 
 
Tijdsverschil
In Roemenië is het een uur later dan in de Benelux.
 
Taal
Het Roemeens is een Romaanse taal met Slavische invloeden. Voor mensen die Italiaans spreken, is het zeer goed te begrijpen en ook met kennis van de Franse taal herkent men veel woorden en begrippen.
 
Bagage en kleding
Wat betreft kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en T-shirts is hier geen probleem, behalve bij het bezoeken van sommige kloosters en kerken. Bij een bezoek aan een klooster of kerk wordt het op prijs gesteld dat een vrouw een hoofddoekje op doet. Wij adviseren de vrouwen daarom om een sjaal mee te nemen. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de bus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Nederlanders en Belgen is een geldig paspoort of identiteitsbewijs voldoende. Het paspoort dient 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Roemenië. 
 
Fotograferen en filmen
Zorgt u er in ieder geval voor dat u voldoende geheugensticks bij heeft voor uw digitale camera! En natuurlijk hoort ook het laadapparaat voor de camera in uw bagage! Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De officiële munteenheid is de Roemeense Lei (RON). Op 01-11-19 is 1 euro 4,75 Roemeense Lei. De lei is buiten Roemenië niet te koop. In Roemenië kunt u in veel plaatsen terecht met je pinpas met Maestro- of Cirrus-logo. Het is alleen wel aan te raden om ook voor andere geldbronnen te zorgen als u naar Roemenië gaat. U kunt in Roemenië in toenemende mate terecht met een credit card van American Express, Diners Club, MasterCard en Visa.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
Inentingen zijn niet noodzakelijk voor Roemenië. Alle rekeningen voor medische zorg dienen contant betaald te worden. Bij ziekenhuisopname direct uw verzekeringsmaatschappij verwittigen zodat zij voor betaling kunnen zorgen. Houd altijd de gegevens (welk ziekenhuis, welke arts, telefoonnummer e.d.) bij de hand. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels in Roemenië zijn van maandag tot vrijdag over het algemeen geopend van 9.00 tot 17.00 en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur, op zondag zijn de meeste winkels gesloten. Veel warenhuizen en grotere winkels sluiten vaak iets later en sommige zijn ook op vrijdag avond geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: Indien u een kaart of post wenst te versturen vanuit Roemenië, doet het er gemiddeld 3 tot 5 werkdagen over. Wij adviseren om uw post bij het postkantoor in te leveren en hier een priority sticker op te zetten.  
Internet: Veel hotels bieden Wifi aan en er is vaak een 4G netwerk te vinden in de grote steden. 
Telefoon: Vanuit Roemenië kunt u naar Nederland bellen met 0031 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. Indien u naar België wenst te bellen is dit 0032 – netnummer zonder nul en het abonneenummer. 
 
Openbaar vervoer
Reizen met het openbaar vervoer is relatief goedkoop, vooral met de trein. Niet alleen de lokale boemeltreinen, maar ook de luxe intercity treinen. U kunt treinkaartjes vooraf bij Sovjet Reizen bestellen, maar het is ook mogelijk om dit ter plaatse te doen. Houdt daarbij wel rekening dat de trein op de gewenste dag kan vol zitten en dat het verstandig is om zeker een dag van te voren een treinkaartje te kopen. De trein is de meest populaire vorm van openbaar vervoer. De beste busdiensten worden door de vervoersbedrijven Normandia en Dacos onderhouden. De streekbussen zijn meestal kleine personenbusjes voor ongeveer 14 personen, maar als het druk is kunnen er makkelijk 25 personen in worden gepropt. Daarom kunt u het beste lange afstandsbussen nemen, mocht u met de bus willen reizen. 
 
Veiligheid
In Roemenië zijn er weinig bijzondere calamiteiten waar u rekening mee dient te houden. U wordt geadviseerd zich te houden aan de Roemeense verkeersregels en wetten. Mocht u een auto huren, houdt hier dan rekening mee. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- De kerken van Moldavia
- Het historische centrum van Sighisoara
- Dacische forten van de Orastie bergen
- Horezu klooster
- Houten kerk van Maramures
- Dorpen met versterkte kerken in Transsylvanië
- Donaudelta
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Roemenië zijn: Nieuwjaar (1 januari), De drie koningen (6 januari), Lenteviering (1 maart), Vrouwendag (8 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Pasen, Kinderdag (1 juni), Pinksteren, Maria Hemelvaart (15 augustus), Nationale feestdag (1 december) en kerst. 
 
Belgische ambassade in Boekarest
Boulevard Dacia, 58 Sector II, 020061 Boekarest, tel: +40-212123680
http://romania.diplomatie.belgium.be/nl
 
Roemeense ambassade in Brussel
Gabriellestraat 105, 1180 Ukkel, tel: 02-3452680
http://bruxelles.mae.ro/fr
 
Nederlandse ambassade in Boekarest
8e verdieping, Bulevardul Dimitrie Pompeiu 5-7, Boekarest 077190, tel: +40-212086030
http://romania.nlembassy.org/
 
Roemeense ambassade in Den Haag
Catsheuvel 55, 2517 Den Haag, tel: 070-3541580, http://haga.mae.ro/