18-Daagse Nederlandstalige rondreis Bangladesh
v.a. € 4890,00 p.p.

18-Daagse Nederlandstalige rondreis Bangladesh

Bangladesh is het groenste juweel van Zuid-Azië. Het land is doorkruist met rivieren en een rijke cultuur.  Het land heeft een overvloed aan natuurlijke schoonheid.  Verken de Sundarbans, 's werelds grootste mangrovebos en de thuisbasis van zeldzame tijgers en andere wilde dieren. Unieke historische bezienswaardigheden, kleurrijke markten, inheemse volkeren en de warme gastvrijheid maken het land uniek.  Kortom, Bangladesh is een fascinerende bestemming, ondanks het vaak over het hoofd gezien wordt door toeristen

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen- en terugvlucht met Turkish Airways of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij incl. ruimbagage
• Genoemde binnenlandse vluchten
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Deskundige Engelssprekende lokale gids 
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3/4-sterrenhotels
• Verzorging op basis van volpension (diner dag 2 t/m ontbijt dag 18)
• Dagelijks mineraalwater tijdens de excursies
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen 

Exclusief
• Visum Bangladesh
• Dossierkosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum deelnemers: 8
• Maximum aantal deelnemers: 15

 

Dag 1/2 – Dhaka 
Vertrek per lijndienst naar Dhaka. Bij aankomst volgt de transfer naar het hotel. 
 
Dag 2 – Dhaka 
Dhaka is niet alleen de bruisende hoofdstad van Bangladesh, maar het is ook een van de meest culturele steden in het land. Het heeft een rijke geschiedenis en erfgoed dat teruggaat tot de 7e eeuw. De stad is de thuisbasis van vele musea, galerijen en theaters, waar bezoekers kunnen genieten van de traditionele kunst en cultuur van Bangladesh. In de middag maken we kennis met de sfeer van de stad. Overnachting in Dhaka. 
 
Dag 3 – Dhaka – Bogra 
Na het ontbijt vertrekken we naar Bogra, een rit van circa 4 uur. Bogra is de thuisbasis van een historische stad Mahasthangarh. Deze oude archeologische site is een van de belangrijkste in het hele land. Mahasthangarh dateert uit de 3e eeuw voor Christus en diende als de hoofdstad van het oude Pundravardhana-rijk. Het omvat ruïnes van paleizen, tempels, forten en stadsstructuren die een glimp bieden in het verleden.  Een van de opvallende kenmerken van Mahasthangarh is de Gokul Medh, een grote aarden ophoping die diende als fortificatie tijdens oorlogen. Ook zijn er overblijfselen van residentiële gebouwen en graven te zien. Overnachting in Bogra. 
 
Dag 4 -  Bogra – Paharpur – Rajshahi 
We vervolgen onze reis en bezoeken Somapura Mohavihar in Paharpur. Het was een van de beroemdste boeddhistische kloosterinstellingen van het oude Bengalen en dateert uit de 8e eeuw na Christus.  De kolossale, 20 meter hoge overblijfselen van de 1300 jaar oude stoepa van rode baksteen vormen de centrale attractie van het enorme kloostercomplex. Het complex heeft de vorm van een vierhoek van 11 hectare en heeft kloostercellen die langs de buitenmuren lopen en een enorme openluchtbinnenplaats omsluiten met de stoepa in het midden. De plattegrond van de stoepa is kruisvormig en wordt bekroond door een bovenbouw met drie lagen. Op  de kleitegels staan verschillende mensen en wezens  afgebeeld. Na aankomst in Rajshahi  genieten we van de natuur aan de oever dan de Padma rivier. Overnachting in Rajshahi. 
 
Dag 5 – Rajshahi 
De uitgestrekte alluviale uiterwaarden van het noordwesten van Bangladesh waren de bakermat van oude boeddhistische en hindoeïstische koninkrijken die eeuwenlang de scepter zwaaiden over de regio, voordat ze uiteindelijk ten prooi vielen aan islamitische veroveraars. De regio rondom Rajshahi zijn gekend om de  vele prachtig vervallen ruïnes uit deze  tijden. Gisteren hebben we dit gezien in Paharpur.  Vandaag vervolgen we onze ontdekking van deze cultuur in het Varendra onderzoeksmuseum.  Het is het oudste museum van het land en huisvest  een fantastische verzameling relikwieën die het hele subcontinent beslaat, van de vroegste beschaving van Mohenjodaro in Pakistan tot lokale archeologische opgravingen. Nadien rijden we naar de tempelstad Puthia, op 23 km van Rahsjahi. Hier bevindt zich de grootste collectie tempels van het land. De Shiva temple uit 1823 is een uitstekend voorbeeld van de ‘pancha-ratna’ stijl, de hindoestaanse vijf spitsen stijl die we ook terug vinden in Noord-India. We zien eveneens de Anniek tempel, de Govinda tempel en Jagannatth tempel. Eenmaal terug in Rajshahi.bezoeken we de zijdefabriek, een belangrijk product van deze regio. Overnachting in Rajshahi. 
 
Dag 6 – Rajshahi – Khulna 
We reizen naar het zuidwesten van het land naar de stad Khulna. Onderweg brengen we een bezoekaan het koninklijk paleis in Natore. Het paleis is een prachtig voorbeeld van architectonische grandeur uit die tijd en een combinatie van Europese en Mughal-stijlen met koepels, sierlijke bogen en gedetailleerd houtsnijwerk. Het interieur is even indrukwekkend met weelderige kamers en elegante meubels. De volgende stop is het mausoleum van Lalon Shah. Het heiligdom met witte uikoepels van muzikant en dichter Lalon Shah is de belangrijkste reden om Kushtia te bezoeken. Lalon Shah is een van de beroemdste mystieke persoonlijkheden in Bangladesh en het heiligdom is een fascinerend kijkje in de spirituele kant van het leven in Bangladesh. Aan het einde van de middag komen we aan in Khulna, de 3e grootste stad van het land. In de avond kunnen we genieten van de sfeervolle avondmarkt. Overnachting in Khulna. 
 
Dag 7 – Khulna – Sundarban 
Onderweg van Khulna naar Sundarban stoppen we in de historische stad Bagerhat. Een van de meest opvallende moskeeën in Bagerhat is de Shat Gambuj-moskee, ook wel bekend als de moiskee met de 60 koepels.  De moskee valt onder UNESCO Werelderfgoed. Dome Mosque. Daarnaast zien we Thakur Pukur en het graf van Saint Khan Jahan Ali en de kleurrijke winkels. We gaan naar de haven van Mongla waar we inschepen op onze boot voor een 3-daags vaaravontuur door de talrijke kregen van de bijzondere mangrovewouden van de Sundarbans.  We varen door de Herbaria-mangrove en leggen de eerste nacht aan in Kachikhali. Overnachting aan boord. 
 
Dag 8 – Sundarban 
Het Sundarban National Park  maakt deel uit van de grootste delta ter wereld en herbergt de grootste mangrovebossen. In het brakke water, het wad en de bosen bevindt zich een grote verscheidenheid aan flora en fauna. De Sundarbans-delta wordt gevormd door het samenkomen van drie rivieren, Ganga, Brahmaputra en Meghna. Naast deze drie hoofdrivieren zijn er nog drie andere rivieren die een intrigerend netwerk van kanalen vormen .Het is het leefgebied van de Bengaalse tijger en tijdens onze bootsafari gaan we op zoek naar dit gracieuze dier. Naast de Bengaalse tijger zijn andere dieren die in deze gebieden voorkomen makaken, luipaardkatten, Indische grijze mangoest, wild zwijn, vliegende vos, schubdier en Indische grijze mangoest. Het chitale hert en de resusaap zijn veel voorkomende waarnemingen.  Ook de fauna is met 64 plantensoorten bijzonder en daarnaast nog eens ruim 70 soorten van mangrove. In het park leven diverse stammen.  We verblijven de hele dag in de delta. Overnachting aan boord. 
 
Dag 9 – Sundarban – Khulna 
Vroeg in de ochtend bezoeken we het traditionele vissersdorpje Dhangmari. Ontscheping en transfer naar Khulna voor de overnachting. 
 
Dag 10 – Khulna – Jessore –Dhaka – Sreemangal 
Transfer naar de luchthaven van Khulna voor de binnenlandse vlucht naar Dhaka. Bij aankomst reizen we door naar Sreemangal.  Bij aankomst bezoeken we het Red Brick Field, een belangrijk centrum voor baksteenproductie. De  rode kleiachtige grond en de uitgestrekte velden vol met rode bakstenen die drogen onder de zon in een  schilderachtig groen landschap zorgen voor een bijzonder contrast en een fotogeniek geheel. Na het bezoek aan de lokale markt volgt de transfer naar het hotel. Overnachting in Sreemangal. 
 
Dag 11 – Sreemongol 
Sreemongol staat bekend als de theehoofdstad van Bangladesh. We bezoeken het Madhabpur Lake. Het meer is  omringd door weelderige groene bergen  en  een mooi uitzicht op de omgeving. In de nabijgelegen theetuin kunnen we zien hoe thee wordt verbouwd, geoogst en verwerkt tot heerlijke kopjes thee.  We bezoeken de Monipori-stam die een rijke traditie heeft die teruggaat tot eeuwen geleden.  Een van de meest opvallende aspecten van de Monipori-traditie is hun muziek en dans. Ze gebruiken traditionele instrumenten zoals de dotara (een soort luit) en de dhol (een trommel) om levendige melodieën te creëren die het ritme van het dagelijkse leven weerspiegelen. Hun dansstijl is energiek en expressief, waarbij ze met behulp van snelle voetbewegingen en handgebaren verhalen vertellen. Daarnaast hebben de Monipori's ook een sterke band met de natuur. Ze geloven in het behoud van het milieu en hebben diepgewortelde kennis over medicinale planten en kruiden. Daarnaast staan de Monipori’s bekend om hun kunstnijverheid, zoals het weven van kleurrijke kleding en het maken van manden en aardewerk. Deze ambachten worden al generaties lang doorgegeven en zijn een belangrijk onderdeel van hun identiteit. Na de lunch bij de stam gaan we naar het Lawachora regenwoud. Met zijn weelderige bossen, kabbelende beekjes en diverse flora en fauna, trekt het park jaarlijks tal van natuurliefhebbers aan. Het park herbergt meer dan 250 soorten orchideeën, waardoor het een paradijs is voor liefhebbers van deze kleurrijke bloemen.Daarnaast staat het Lowacherra National Park bekend om zijn inspanningen op het gebied van natuurbehoud. Het biedt onderdak aan bedreigde diersoorten en werkt samen met lokale gemeenschappen om bewustwording en bescherming te bevorderen. Overnachting in Sreemongol. 
 
Dag 12 – Sreemongol – Comilla – Chittagong 
We gaan op weg naar Chittagong, de 2e stad van Bangladesh en toegangspoort tot de prachtige regio Bandarban.  De stad ligt aan de monding van de Karnaphuli-rivier en is de grootste havenstad van het land. Onderweg bezoeken we Comilla, een historische stad dat bekend staat om de Shalban Vihara, een boeddhistisch kloostercomplex dat dateert uit de achtste eeuw. Hier kun je ronddwalen tussen de overblijfselen van oude stoepa's en genieten van de rustige sfeer. We bezoeken eveneens Rupban Mura en Itakhola Mura, 2 archeologische opgravingen. Rupban Mura is een oud fort dat dateert uit de 8e eeuw na Christus. Het staat bekend om zijn prachtige architectuur en unieke bouwstijl. Het fort was ooit het bolwerk van de lokale heerser en diende als bescherming tegen indringers.  Itakhola Mura is een boeddhistisch kloostercomplex uit de 7e eeuw na Christus. Het heeft talrijke cellen waar monniken ooit leefden en mediteerden. De site heeft ook overblijfselen van oude tempels en stoepa's die getuigen van het rijke religieuze erfgoed van deze regio. 
 
Dag 13 – Chittagong – Bandarban 
De 400 jaar oude vismarkt van Chittagong is een levendige en kleurrijke plek waar we het echte dagelijkse leven van de lokale bevolking kunt ervaren.  Bij aankomst op de vismarkt worden we begroet door een kakofonie van geluiden en geuren. Mannen en vrouwen haasten zich rond met grote manden vol verse vis, terwijl klanten druk onderhandelen over de prijs. Het is fascinerend om te zien hoe deze bedrijvige markt functioneert.  Via het landelijke dorpje Shukbilash komen we in de avond aan in Bandarban. 
 
Dag 14 –Bandarban 
De regio Bandarban is het meest afgelegen en minst bevolkte district van Bangladesh. De aantrekkingskracht van de hoogste toppen van Bangladesh, tochten door oerbossen en de kans om meer dan 15 stammen uit de regio van dichtbij te ontmoeten groeit zowel onder Bengalezen als onder toeristen uit andere landen. Over de kronkelige wegen rijden we naar Nilachal, dat een panoramisch uitzicht biedt op de weelderig begroeide omgeving. We genieten van de Shaila Prapat waterval en bezoeken een van de stammen en de bijbehorende markt. Overnachting in Bandarban. 
 
Dag 15 – Badarban – Cox’s Bazar 
Na het ontbijt vertrekken we naar het langste strand ter wereld. Het 125 km strand van Cox’s Bazar kent vrijwel geen getijden en bestaat vrijwel geheel uit zand. Het strand strekt zich uit vanaf de monding van Bakkhali rivier tot Teknaf. Onderweg bezoeken we Ramu, een typisch boeddhistisch dorp en uniek in het overwegend islamitische Bangladesh.   Het dorpje huisvest tempels, pagodes en een 30 meter lange liggende Boeddha. Bij aankomst in Cox’s Bazar wandelen we over de bekende Birmese markt. Overnachting in Cox’s Bazar. 
 
Dag 16 – Cox’s Bazar 
In de ochtend gaan we met de speedboot naar het eiland Moheshkhali . Het door mangroven omgeven eiland is heuvelachtig  en de bewoners genieten van hun eenvoudige levensstijl.  De meest bekende bezienswaardigheid is de Adinath-tempel die jaarlijks duizenden hindoeïstische pelgrims trekt.   Dit eiland staat ook bekend om de zoutproductie.   Naast de Adinath-tempel zien wij het dorp Rakhain en de boeddhistische tempel.  Eenmaal terug in Cox’ Bazar gaan we na de lunch naar het Inani strand om daar te genieten van zon & zee en de zonsondergang. Overnachting in Cox’s Bazar. 
 
Dag 17 – Cox’s Bazar – Dhaka 
In de ochtend kunt u genieten van het strand van Cox’s Bazar. Na de lunch transfer naar de lokale  luchthaven voor de vlucht naar Dhaka. Bij aankomst transfer naar het hotel voor de laatste overnachting.  
 
Dag 18 – Dhaka 
Transfer naar luchthaven voor de reis huiswaarts.  
Tijdens uw 18-Daagse Nederlandstalige rondreis Bangladesh verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Dhaka - Hotel Afford Inn

Het aangename Hotel Afford Inn biedt gratis WiFi, roomservice en een 24-uursreceptie. 

Het hotel biedt kamers met airconditioning, een bureau, een waterkoker, een koelkast, een kluisje, een flatscreen-tv en een eigen badkamer met een douche. Alle kamers zijn voorzien van beddengoed.

Het restaurant van Hotel Afford Inn serveert Amerikaanse, Chinese en Franse gerechten. 

Bogra - Annex Suites

Annex Suites Bogra - CityCentre in Bogra is een door WorldExperts zorgvuldig gekozen hotel.. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren een restaurant, roomservice, een 24-uursreceptie en gratis WiFi in alle ruimtes. Alle kamers zijn comfortabel uitgerust met o.a. badkamer, tv, WiFi, minibar en badkamer met douche en toilet.

 

Rajshahi - Hotel Star International

Hotel Star International is een comfortabel 3 sterren hotel met gezellige lounge en restaurant. Dit 3-sterrenhotel beschikt over een fitnesscentrum en kamers met airconditioning, gratis WiFi en een eigen badkamer.

 

Elke kamer van het hotel heeft een terras met uitzicht op de stad. Sommige kamers hebben een keuken met een koelkast en een oven. De kamers van Hotel Star International zijn uitgerust met een zithoek en een flatscreen-tv met kabelzenders.

Khulna - Hotel Pushpo Bilash

Hotel Pushpo Bilash ligt in Khulna en biedt 3-sterrenaccommodatie met een tuin, een terras en een restaurant. De kamers zijn ruim, voorzien van internet, tv, airco en eigen badkamer.

 

Gasten van het hotel kunnen genieten van een Aziatisch ontbijt.

Sundarban - Utshob

Sreemongol - Hotel Grand Mafi

Chittagong - White Park Hotel & Suites

White Park Hotel & Suites is een comfortabel hotel gelegen in Chittagong. Er is een terras, gratis WiFi en gratis privéparkeergelegenheid. De kamers zijn comfortabel uitgerust met alle faciliteiten die u tijdens deze reis kunt wensen zoals airco, WiFi, tv, minibar en badkamer.

 

Het personeel van de 24-uursreceptie staat altijd voor u klaar.

Bandarban - Hotel Night Heaven

Night Heaven Hotel is een door WorldExperts zorgvuldig gekozen hotel.. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren een restaurant, roomservice, een 24-uursreceptie en gratis WiFi in alle ruimtes. Alle kamers zijn comfortabel uitgerust met o.a. badkamer, tv, WiFi, minibar en badkamer met douche en toilet.

 

Cox's Bazar - Hotel Sea Cox

Hotel Sea Cox ligt in Cox's Bazar, op minder dan 1 km van Cox's Bazar Sea Beach. Dit 3-sterrenhotel biedt gratis WiFi, een 24-uursreceptie en een geldautomaat. Het restaurant serveert Aziatische gerechten en er is gratis privéparkeergelegenheid beschikbaar.

 

Er wordt elke ochtend een continentaal ontbijt geserveerd in het hotel.

 

Algemeen
Bangladesh, officieel: Ghana Prajatantri Bangladesh, is verweven met rivieren en een rijke cultuur die wacht om ontdekt te worden door pionierende reizigers. Het landschap bestaat voor 80% uit grote vlaktes langs de rivierdelta's van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra, en voor ca. 15% uit bossen. Het zuidoosten van Bangladesh, de Chittagong Hill Tracts, bestaat uit lage heuvels bedekt met resten tropisch regenwoud. De hoogste top van Bangladesh is de Keokradang (1230 m), ca. 80 km ten zuidwesten van de stad Chittagong. De Sylhet-regio in het noordoosten van Bangladesh is verder de enige heuvelachtige streek met hoogtes tussen 30 en 240 meter. Sommige heuvels zijn volledig begroeid met bamboebossen. Eén van de meest opvallende kenmerken van het laagland in Bangladesh is de Sundarbans, 's werelds grootste mangrovebos. Dit UNESCO Werelderfgoed strekt zich uit over meer dan 10.000 vierkante kilometer en biedt een thuis aan een breed scala aan flora en fauna, waaronder de koninklijke Bengaalse tijger. Een boottocht door de kronkelende kanalen van de Sundarbans geeft bezoekers de kans om deze majestueuze dieren in hun natuurlijke habitat te zien, evenals andere wilde dieren zoals krokodillen, herten en apen. Een andere opmerkelijke bestemming in het laagland van Bangladesh is Srimangal, ook wel bekend als 'het theeland van Bangladesh'. Hier vindt u uitgestrekte theeplantages die zich uitstrekken zover het oog reikt.
Het dichtbevolkte land heeft ca. 180miljoen inwoners.

Ligging   
Bangladesh ligt in Zuid-Azië. Bangladesh wordt geheel omsloten door India (4083 km), en grenst in het uiterste zuidoosten ook nog aan Myanmar (Birma, 193 km). In het zuiden grenst Bangladesh aan de Golf van Bengalen (580 km). De oppervlakte van Bangladesh is ca. 145.000 km2, en het land is daarmee ruim drie keer zo groot als Nederland en bijna vijf maal de oppervlakte van België.

Klimaat
Het land kent een tropisch moessonklimaat met de zware regenperiode in de maanden juni t/m augustus. Er kan dan zo’n 500 mm per maand vallen en vangen de rivieren ook het water op van de regen uit de Himalaya. In die periode ligt de temperatuur tussen de 30 en 37 graden Celsius.
De beste reisperiode zijn onze wintermaanden waarbij de temperatuur rond de 25 graden ligt en er weinig neerslag is.

Religie

Islam is de staatsgodsdienst van Bangladesh en circa 90% van de bevolking geeft aan soenniet-moslim te zijn. Een kleine 10% is Hindoestaan.  

Eten en drinken

‘Machh-e-bhat-e-Bengali’ – vis en rijst maken een Bengaal – is een bekend gezegde in Bangladesh en geeft gelijk de hoofdbestandsdelen van de keuken van Bangladesh aan. Met haar vele rivieren en delta’s is het geen verrassing dat er veel vis wordt gegeten. Deze wordt vaak in curry’s verwerkt. Het meest populaire visgerecht is Hilsa viscurry waarbij de vis wordt gemarineerd in kurkuma en chilipasta. De Bengaalse keuken is daarnaast sterk beïnvloed door invloeden uit Azië en het Midden-Oosten. Er wordt veel gebruik gemaakt van specerijen en kruiden. Traditionele Bengaalse gerechten staan bekend om hun complexiteit en subtiliteit, waarbij zoet, zuur, pittig en bitter worden gecombineerd.

Drinken in Bangladesh
Kraanwater is in Bangladesh niet drinkbaar. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
Alcohol is beperkt verkrijgbaar maar sinds enkele jaren op meerdere plekken toegestaan.
 

Elektriciteit
Bangladesh heeft 220 volt netspanning. Een verloop- of wereldstekker kan nodig zijn.

Tijdsverschil
Bangladesh ligt in tijdzone UTC +6 en kent geen zomertijd. Dit betekent dat het in de winter 5 uur later is dan bij ons. In de zomer bedraagt het tijdsverschil 4 uur.

Taal
Bengaals is de officiële taal in Bangladesh. Daarnaast wordt er ook op kleine schaal Engels gesproken.

Kleding
Bangladesh is een overwegend islamitisch land en daarom is het belangrijk om je bescheiden te kleden, vooral op openbare plaatsen. Van zowel mannen als vrouwen wordt verwacht dat ze hun schouders en knieën bedekken. Vrouwen moeten overwegen om loszittende kleding te dragen die hun armen en benen bedekt, terwijl mannen moeten kiezen voor lange broeken en shirts. Het is ook gebruikelijk om je schoenen uit te doen bij het betreden van iemands huis of een moskee. Bij het binnentreden van de moskee dienen vrouwen hun haren te bedekken. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en eventueel een paraplu.

Bagage
We adviseren u om de bagage mee te nemen in een rugzak of koffer. Houdt u bij de keuze van de koffer/reistas rekening met het vervoermiddel waarmee u reist. Bij de hotels zijn er meestal liften, maar het kan voorkomen dat u een kleine trap op dient te gaan. Een reisbegeleider of gids zal best weleens willen helpen, maar zorg er dan ook voor dat de koffers niet te zwaar zijn.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. 

Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Bangladesh heeft u een geldig paspoort nodig, welk nog 6 maanden bij aankomst geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een visum nodig om Bangladesh in te kunnen reizen. WorldExperts verzorgt uw visum.

Fotograferen en filmen

Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken

De munteenheid van Bangladesh is de taka  (BGT).  1 Euro is circa 120 BDR (december 2023).

Contanten:

In de grote steden is het mogelijk met uw bankpas geld (taka) op te nemen bij de bankautomaten. Geldcontanten wisselen is ook mogelijk.

Creditcards:

Creditcards worden in de hoofdstad, in hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.

Prijsniveau
Het prijsniveau ligt behoorlijk lager dan in Nederland en België.

Fooien
Het is niet gebruikelijk om in Bangladesh een fooi achter te laten, maar de laatste jaren is – door toename van het toerisme – dit gebruik wel toegenomen. De richtlijn hiervoor is 5-10% van het rekeningbedrag.
Ter plaatse maakt de reisleider in geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor bagagedragers en evt. plaatselijke gidsen. Aan het einde van de reis is het gebruikelijk de gids en chauffeur een fooi te geven. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur.  In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven.

Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht. Wel wordt een DTP vaccinatie en een bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Soms worden middelen tegen malaria geadviseerd. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium. Vermijd het drinken van water uit kranen (inclusief de drinkwaterkraantjes in Jerevan), maar koop flessen mineraalwater.

Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.

Openingstijden
De werkweek is van zondag tot en met donderdag. De kantoren zijn open van 9 tot 17 uur (publieke sector) en van 10 tot 18 uur (privé). De banken zijn geopend van zondag tot en met donderdag van 9 tot 17 uur. Winkels zijn open van 10 tot 19 uur, sommige winkelcentra zelfs tot 20 uur.

Post, internet en telefoon

Post: Het is mogelijk om vanuit Bangladesh post naar Europa te sturen.

Internet: Internet is op veel plaatsen beschikbaar. Wel  wordt de snelheid soms als langzaam ervaren.  

Telefoon: Bellen vanuit Bangladesh naar huis is mogelijk. Wanneer u veel binnen Bangladesh wilt bellen, heeft het zin om een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Bangladesh is +880

Openbaar vervoer

Bangladesh Railways kent een uitgebreid treinnetwerk dat zich verspreid over het grootste deel van het land. De treinen zijn comfortabel en de prijzen zijn redelijk. In Bangladesh zijn er lokale en luxere busmaatschappijen. De lokale bussen staan erom bekend dat ze overvol zijn, de luxere bussen zijn daarom aan te raden. Binnen de steden is het aan te raden om te reizen met taxi. .
 

Veiigheid
Bangladesh is een veilig vakantieland m.u.v. de grensgebieden waar een negatief reisadvies van toepassing is. Tijdens onze rondreizen komen wij niet in deze gebieden. In de grote steden komt straatcriminaliteit voor en wij raden u aan om gelijk als in Nederland geen kostbare bezittingen duidelijk zichtbaar te dragen / tonen. 


Cultureel erfgoed en UNESCO

  • Historische moskee-stad Bagerhat
  • Ruïnes van Vihara en Paharpur
  • Sundarbans
     

Nationale feestdagen

De feestdagen in Bangladesh worden verdeeld in religieuze en niet-religieuze dagen waarbij er ruimte is voor zowel de islamitische, christelijke als hindoestaanse dagen. De niet-religieuze dagen vinden jaarlijks op dezelfde datum plaats.  Hieronder vallen: Dag van de bescherming van de Bengalese taal (21 februari), Mujib & Kinderdag (17 maart), Onafhankelijkheidsdag (26 maart), Bengalees nieuwjaar (14 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Nationale dag van rouw (15 augustus), Overwinningsdag (16 december)
Onder de religieuze feestdagen behoren o.a. Eid al-Fitr (Suikerfeest), Eid al-Adha (Offerfeest), Islamitisch nieuwjaar (Muharram), de geboortedag van Mohammed (Mawlid an-Nabi), Kerstmis, Krishna Janmashtami en de geboortedag van Boeddha.
 

Ambassades en consulaten

Nederlandse ambassade in Bangladesh:
Road 90, House 49, Gulshan II, Dhaka
Bereikbaar op telefoonnummer  +880 22 22 26 27 17

Belgische consulaat in Bangladesh:
ACI Centre, 245 Tejgaon Industrial Area, 1208 Dhaka
Bereikbaar op telefoonnummer +880 2 88 786 03 (Ext. 280)