18-Daagse fly-drive Kirgizië
v.a. € 2895,00 p.p.

18-Daagse fly-drive Kirgizië

Kirgizië is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers. Besneeuwde bergtoppen, groene valleien, ruige kloven en blauwe bergmeren nodigen u uit voor een actieve vakantie. Deze 18-daagse autorondreis geeft u de vrijheid om het land op eigen tempo te ontdekken en tegelijkertijd het te beleven als een lokale bewoner. Diverse excursies zoals een tocht per paard en wandeling zijn inbegrepen en u overnacht enkele malen bij mensen thuis. Kortom, een actieve en afwisselende vakantie door de parel van Centraal-Azië.  

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfer van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt, 3 x joert,  5 x bij lokale familie, 2 x in tentenkamp, 7 x hotel
• 11 x diner + 9 x lunch
• Auto met chauffeur dag 1 t/m dag 5
• Autohuur Jeep 4WD van dag 7 t/m dag 17
• Ecologische gelden en entreegelden
• Engelstalige gids, berggids op dag 5, 6 en 7
• Routekaart Kirgizië (deze krijgt u ter plaatse)
 
Huurprijs wagen inclusief
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- CDW (Collision Damage Waiver) met eigen risico van USD 500. 
- TPW (Diefstalverzekering) met eigen risico van USD 500
- Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vluchten. De medewerkers van WorldExperts assisteren u hierbij graag.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: GPS, Afkoop Eigen Risico etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 2 personen
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
• Afkoop eigen risico niet mogelijk
• Slaapzak zelf mee te nemen
 

 

Dag 1 – Bishkek
Bij aankomst op de luchthaven van Bishkek wordt u verwelkomd door een vertegenwoordiger van Sovjet Reizen en volgt de transfer naar uw hotel. In de middag kunt u Bishkek op eigen gelegenheid bekijken. De stad heeft alle kenmerken van de typische Sovjetstijl: brede straten, veel pleinen, grote regeringsgebouwen en standbeelden van o.a. Lenin en Pushkin. Overnachting in Bishkek
 
Dag 2 – Bishkek – Ala Archa N.P. – Bishkek (ca. 90 km)
Vandaag brengt u een bezoek aan het spectaculaire natuurpark Ala Archa, gelegen op zo’n 45 km van de hoofdstad. Het nationale park wordt gevormd door de Ala Archa kloof, watervallen, gletsjers en bergtoppen tot maar liefst 4.895 meter hoog. Het park is een populaire bestemming voor wandelaars en heeft een rijke diversiteit aan flora en fauna. Vanaf hier rijdt u weer terug naar uw hotel in Bishkek. Overnachting in Bishkek.
 
Dag 3 – Bishkek – Issyk Kul via Burana (ca. 300 km)
Na het ontbijt rijdt u richting het Issyk Kul meer. Onderweg maakt u nog een stop bij de 11e-eeuwse Burana toren, een imposante minaret. Vanaf de top hebt u een geweldig uitzicht over de vallei. Naast de Burana toren nabij Tokmak zijn de resten van een oud fort te vinden. Er omheen ligt ook nog de aarden wal van de vroegere stadsmuur van de verdwenen stad Balasagun, de hoofdstad van de Karachiden. De toren en tientallen bewerkte grafstenen is alles wat er is overgebleven van deze oude stad. In de stad Tokmok kunt u uw lunch op eigen gelegenheid nuttigen, voordat u verder rijdt naar Issyk Kul. Na aankomst kunt u Cholpon Ata bezoeken. Cholpon Ata was ten tijde van de Sovjet-Unie een kuuroord. Tegenwoordig is het een geliefde badplaats voor Centraal-Aziaten. Net buiten het centrum vindt u het openluchtmuseum van petrogliefen, waarvan enkelen dateren uit het 2e millennium voor Christus tot de 4e eeuw na Christus. 
 
Dag 4 – Issyk Kul – Grigorievskoe Vallei – Karakol (ca. 180 km)
Na het ontbijt rijden we naar de Grigorievskoe kloof, waar we een wandeltocht maken door de kloof. Er loopt een bergrivier met kristalhelder water. In de vallei bevinden zich ook 3 zeer mooie meren. Lunch nuttigen we in een joert, nadien rijden we verder naar Karakol. Maak hier bijvoorbeeld een wandeling door het centrum die u meeneemt naar de Chinese Dungan moskee met haar prachtig in hout bewerkte portaal. De Dunganen zijn uit China afkomstige moslims. Verder vindt u hier de Russisch-orthodoxe kathedraal en het museum van Igor Przhevalskii. Het centrum heeft tevens een levendige markt en een grote universiteit die u kunt bewonderen. Overnachting in Karakol.
 
Dag 5 – Karakol – Karakol kloof (10km – trektocht van 8km van +/- 5u)
In de ochtend infomeeting met de berggids en transfer naar de Karakol kloof. Hier start de trektocht van 8km, onderweg nuttigt u de lunch. De tocht gaat tot aan het tentenkamp. Diner en overnachting in tentenkamp.
 
Dag 6 – Karakol kloof – Ala Kol Meer (trektocht van 9km, +/-7u)
Na het ontbijt start de wandeltocht naar het Ala Kol meer. We dalen eerst af door de kloof waar het pad ons over rivier en brug in het bos leidt. Een lange beklimming eindigt aan een diepe grashelling en komt toe aan een eerder vreemde plaats “Sirota” genaamd, een berghut. Het lijkt een sprookjeshut waar houten beelden van dieren rond staan. Hier kunnen we even rusten en op adem komen. We verlaten het bos en het pad gaat verder langs de rivier en we komen aan bij een mooie waterval. Diner en overnachting in een tent.
 
Dag 7 – Ala Kol – Altyn Arashan Vallei – Karakol (trektocht van 18km, +/-8u – 30km per bus)
In de ochtend vertrekken we richting Altyn Arashan vallei, een prachtige omgeving in het zuiden omringd door de 4260m hoge Palatka berg. De vallei is gekend door zijn warmwaterbronnen en thermale baden. Bij aankomst kunt u relaxen in een warmwaterbron of thermaal bad. Nadien volgt de transfer naar Karakol. In de middag in Karakol komt er een vertegenwoordiger van het autoverhuurbedrijf die u na het invullen van het huurcontract de huurauto overhandigt. Overnachting in Karakol. 
 
Dag 8 – Karakol – Djeti Oguz kloof – Skazka kloof – Kochkor (ca. 280km)
Vandaag volgt de rit naar Djeti Oguz, waar u een wandeltocht maakt tot aan de waterval in de kloof. We wandelen door de prachtige natuur met rode kliffen. De naam komt van 7 kliffen die gelijken op 7 stieren naast elkaar. In de namiddag rijdt u naar Kochkor. De hoofdstad van het district was vroeger gekend als Stolypin of Kochkorka en ligt op 1800m hoogte. Onderweg maken we eerst nog een stop in de Skazka Canyon (sprookjeskloof) waar we een wandeltocht maken, de populairste kloof van het land. De naam is afgeleid van de rotsformaties en de prachtige kleuren en vormen van het landschap. Bij aankomst in Kochkor diner en overnachting bij een lokale familie.
 
Dag 9 – Kochkor – Tash Rabat (ca. 240km)
Na het ontbijt rijdt u naar de Tash Rabat karavansarai via de Dolon Pass, gelegen op 3030m. Deze weg is de verbinding tussen Bishkek en Torugart en is een uitdaging voor elke chauffeur. De weg bestaat uit gravel en kent behoorlijk steile stukken. Aangekomen in Tash Rabat brengt u een bezoek aan de karavanserai. De naam betekent ”stenen herberg” en lag langs de zijderoute. Tash Rabat is de enige goed bewaarde karavanserai in dit gebied en geeft ons een goed beeld van hoe het vroeger was. Diner en overnachting in de joert.
 
Dag 10 – Tash Rabat – Son Kul Meer (ca. 270 km)
Na het ontbijt reist u verder naar het Son Kul Meer. Het meer ligt op een hoogte van 3000 meter en is 28 km lang en 18 km breed. Onder de pieken van de Tien Shan wonen de nomaden in hun traditionele joerten. Het leven van deze mensen bestaat voornamelijk uit het hoeden van kuddes schapen en het houden van paarden op de uitgestrekte grasvlaktes. Het is het uitgekozen moment om meer te weten te komen over het leven van de traditionele nomaden. Aan de oevers van het meer zal u verrast worden door de diversiteit van water en roofvogels zoals ganzen en valken. Tevens is hier de ideale gelegenheid om de omgeving per paard te verkennen. Diner en overnachting in een traditionele joert aan het meer.
 
Dag 11 – Son Kul
Vandaag heeft u een dag ter vrije besteding. De lunch en het diner is bij de prijs inbegrepen. Er zijn namelijk geen restaurantjes in de buurt te vinden. Diner en overnachting in een traditionele joert aan het meer.
 
Dag 12 – Son Kul – Kazarman Village (ca. 140km)
Kazarman is het meest geïsoleerde dorp van Kirgizië. Tijdens de wintermaanden is het dorp afgesloten van de rest van Kirgizië doordat de wegen gesloten zijn door de sneeuwval. Het dorp heeft geen restaurant en slechts 1 theehuis. Zelfs tijdens de zomermaanden geeft het een ruw uitzicht, dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van de goudmijn. Diner en overnachting bij lokale familie.
 
Dag 13 – Kazarman – Arslanbob (ca. 250 km)
Vanuit Kazarman reist u verder door de ongerepte bergen naar het dorpje Arslonbob. Dit plaatsje is gelegen in de Fergana vallei die het land deelt met Oezbekistan en Tadzjikistan. De vallei was vroeger bekend om zijn paarden en speelt tegenwoordig een belangrijke rol in de Centraal-Aziatische katoenbouw. Het plaatsje Arslanbob is gelegen op 1600 meter hoogte en staat verder bekend om zijn walnootbossen. U hebt de middag ter vrije besteding. Maak een wandeling door het dorp of wandel de bergen in. Daarnaast leent dit plekje zich om heerlijk te ontspannen of een boekje te lezen. Tevens is er op loopafstand een waterval die u kunt bewonderen. Diner en overnachting bij een lokale familie in Arslanbob.
 
Dag 14 – Arslanbob – Sary Chelek Nationaal park (ca. 250 km)
Vandaag maakt u een tocht naar één van de mooiste nationale parken van Kirgizië. Onderweg passeert u diverse meren en het grootste waterreservoir van het land, het Toktogul reservoir. Later op de dag komt u aan bij het prachtige bergmeer van Sary Chelek. Hier kunt u een trektocht maken of kamperen in de natuur, waar u nomaden, herders en dorpsbewoners kan ontmoeten. Overnachting bij een lokale familie.
 
Dag 15 – Sary Chelek
Vandaag hebt u de hele dag vrij in het nationaal park en kan u een makkelijke wandeltocht maken. U bewondert een van de 7 meren in het park en geniet van de prachtige natuur. Diner en overnachting bij een lokale familie.
 
Dag 16 – Sary Chelek – Chichkan kloof (ca. 350 km)
Na het ontbijt reist u verder naar de Chichkan kloof. U komt voorbij de prachtige pittoreske kloven van het Centrale Tien Shan Gebergte en 2 bergpassen. Met name de Ashuu Pass, op 3586 meter heeft een dramatisch landschap. Vanaf deze pas kunt u de Chui en Suusamyr vallei bekijken.  Nadat u deze pas voorbij bent, slaat u een zijdal in en wordt de spectaculaire Chichkan kloof zichtbaar. Geniet van de prachtige omgeving en maak een wandeling of ontspan aan de bergrivier. Diner en overnachting in de Chichkan kloof.
 
Dag 17 – Chichkan – Bishkek (ca. 200 km)
In de ochtend rijdt u terug naar Bishkek. De weg loopt over 2 bergpassen, nl. de Ala Bel (3184m) en de Tuu Ashuu (3568m). De uitzichten langs deze weg zijn prachtig. Aangekomen in Bishkek, incheken in het hotel.
 
Dag 18 – Bishkek
Vandaag is een einde gekomen aan deze prachtige reis door Kirgizië. Retourvlucht conform het vluchtschema.

 

 

Tijdens uw 18-Daagse fly-drive Kirgizië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Bishkek - Hotel Asia Mountains

Hotel Asia Mountains
Gemoedelijk hotel met rustige ligging op ca. 15 minuten wandelen van het centrum van Bishkek. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant met openhaard, leeshoek, tuin met zwembad en ligstoelen. In het hele hotel is gratis wifi aanwezig. 

Kamers:
De kamers zijn netjes ingericht met houten meubels. Zij zijn voorzien van kleurentelevisie, zitje, koelkastje, waterkoker en airconditioning. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.
 

Karakol - Green Yard Hotel

Green Yard Hotel
Dit familiehotel ligt aan de rand van Karakol op ca. 18 km. van de oever van Issyk Kul. Op ca. 10 minuten wandelen vindt u eetgelegenheden en winkels. Het is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant met lokale specialiteiten, tuin met zitgelegenheuid, sauna, gratis parkeergelegenheid, verhuurt van fietsen. Wifi door het hele hotel. Er is geen lift. 

Kamers:
De lichte kamers beschikken over satelliettelevisie, minibar, buro en badkamer met bad of douche en toilet. 

YURT/GER

Tash Rabat - Tash Rabat yurt camp

Tash Rabat Yurt Camp

Dit seizoenskamp ligt in de nabijheid van de historische Tash Rabat. 

 

Faciliteiten:

Het joertenkamp is ruim van opzet en beschikt over gemeenschappelijke toiletten en wasgelegenheid op enige afstand van de joerten. Restaurant waarbij u soms na de maaltijd een drankje kan nuttigen. Er is een banja (traditionele Russische sauna) en kleine souvenirswinkel.

 

Joerten:

U verblijft in een traditionele vilten tent, een joert, die de nomaden tot op de dag van vandaag gebruiken. Verblijf is op basis van indeling, in de regel 2 personen per joert. In de joert slaapt u op een bed.

 

YURT/GER

Son Kul Meer - Son Kul yurt camp

Son Kul Yurt Camp

Dit seizoenskamp ligt bij het hoogelegen Son Kul.

 

Faciliteiten:

Het joertenkamp is ruim van opzet en beschikt over gemeenschappelijke toiletten en wasgelegenheid op enige afstand van de joerten. Restaurant waarbij u soms na de maaltijd een drankje kan nuttigen. Soms is het mogelijk om een paardrijtocht te maken.

 

Joerten:

U verblijft in een traditionele vilten tent, een joert, die de nomaden tot op de dag van vandaag gebruiken. Verblijf is op basis van indeling, in de regel 2 personen per joert. In de joert slaapt u op een bed.

GUESTHOME

Kazarman - Kazarman guesthouse

Kazarman guesthouse
In Kazarman verblijft u in een guesthouse/homestay. In de regel betekent dit dat u bij mensen in huis verblijft in een eigen slaapkamer met gedeelde badkamer/toilet. De gastvrouw/-heer zorgt graag voor een lekkere, lokale maaltijd.

GUESTHOME

Arslanbob - Homestay

In Arslanbob verblijft u in een homestay. In de regel betekent dit dat u bij mensen in huis verblijft in een eigen slaapkamer met gedeelde badkamer/toilet. De gastvrouw/-heer zorgt graag voor een lekkere, lokale maaltijd.

Chychkan - Motel Oson

Motel Oson
Eenvoudige, propere overnachtingsplaats in de Chichkan kloof met privéfaciliteiten.

Algemeen
Reizen door Kirgizië is reizen door de unieke natuur van het land. Onze reizen nemen u mee langs de berglandschappen, kleurrijke valleien, grote meren, nomadendorpjes en ondertussen kunt u de Centraal-Aziatische architectuur bewonderen. U overnacht regelmatig in guesthouses waarbij u de lokale bevolking goed leert kennen en u er achter komt dat het zeer vriendelijke mensen zijn. Kirgizië heeft een zeer gevarieerde natuur, een ruw landschap dat uit bergen, meren en vele waterstroompjes bestaat. Een reis begint meestal in Bishkek, waar de internationale luchthaven ligt en brengt u meestal langs het Issyk kul meer, wat het op een na grootste bergmeer van de wereld is. Het is nog geen drukbezocht vakantieland en daarmee dé ideale bestemming voor rust en uitgestrektheid. 
 
Ligging
Kirgizië ligt in Centraal-Azië en grenst in het zuidoosten aan China, het noorden aan Kazachstan, het westen aan Oezbekistan en in het zuidwesten aan Tadzjikistan. Kirgizië heeft een oppervlakte van 198.500 km² (bijna 5 maal Nederland; 6,5 maal België) waarop ongeveer drie keer zoveel vee (vooral schapen) als mensen leven. Het land telt ruim 5,4 miljoen inwoners. Van de totale bevolking leeft tweederde op het platteland. De Kirgizische economie drijft vooral op akkerbouw en veeteelt. Het land is bedreven in het bouwen van waterkrachtcentrales en er worden grondstoffen zoals kwik, lood en koper en sinds kort goud gedolven. De Kirgiezen stammen af van Turkse nomadenstammen die rond de tiende eeuw uit Siberië vertrokken om zich uiteindelijk in het Tian Shan gebergte te vestigen. 
 
Kirgizië bestaat voor ongeveer negentig procent uit bergen. Bijna de helft daarvan ligt boven de 3000 meter, waarvan driekwart bedekt is met eeuwige sneeuw en ijs. De meeste bergen behoren tot de Tian Shan 'Hemelse Bergen' in het zuidoosten of zijn uitlopers daarvan. Piek Pobeda is met een hoogte van 7439 meter de hoogste berg. Slechts een aantal dalen ligt onder de 1000 meter zoals het Chuy- en Talasdal en de rand van het Ferganabekken. Kirgizië is bezaaid met bergmeren waarvan Issyk-Kul het grootste is. Zo’n tachtig grotere en kleinere rivieren komen in dit meer uit. In de bosrijke berggebieden leven beren, wilde zwijnen, vossen, wolven, dassen en lynxen en in de meren en rivieren zwemmen forellen en karpers. Het land heeft, naar men zegt, de op een na grootse populatie aan sneeuwluipaarden, een aantal dat drastisch daalt door de jacht.
 
Klimaat
Kirgizië heeft een berg- en landklimaat met forse verschillen tussen de laag- en hooggelegen gebieden. In de valleien is de gemiddelde temperatuur in juli 28 graden en in januari min 18 graden. Tijdens de zomer heerst in de berggebieden een zeer aangename temperatuur van rond de 25 graden. In de winter is het in heel Kirgizië erg koud. De meeste neerslag valt in het voor- en najaar maar ook in de zomer kan er een bui vallen. De beste reisperiode voor Kirgizië is dan ook juni, juli en augustus. 
 
Religie
In Kirgizië is 75% van de bevolking moslim en 20% Russisch-orthodox. De bevolking is relatief laat (16e eeuw) tot de Islam bekeerd. Vandaar dat de Kirgiezen vaak vasthouden aan hun pre-islamitische, sjamanistische rituelen. In Kirgizië ziet u vaak reepjes stof geknoopt aan takken, waarmee ze proberen de wens, via de twijgen, naar de hemel te sturen. De Kirgiezen zijn ook een zeer nomadisch volk, dat ziet men terug in de bouwwerken zoals mausolea en yurten. 
 
Eten en drinken
De standaardmaaltijd in Kirgizië is de pittige laghman, een maaltijd van noedels. Beshbarmak, letterlijk ‘vijf vingers’ wordt met de hand gegeten en is een feestmaal. Het bestaat uit grote platte noedels met daarbovenop lams- of paardenvlees, gekookt in een groentesoep. Kesme is een dikke noedelsoep met stukjes aardappel, groenten en vlees. Jarkop is gesmoord vlees met groenten en noedels. Hoshan zijn gefrituurde of gestoomde noedels, te vergelijken met manti. Worstjes van paardenvlees - kazy, karta of chuchuk – eet men het liefst in combinatie met wodka. In het Dungan-gebied, in Bishkek en omgeving en in Karakol vind je ashlyanfu, een gerecht gemaakt van koude noedels, gelei, azijn en eieren. Vraag daar ook om gestoomde broodjes met jusai, een berggrassoort verwant aan de ui, en fyntyozi, pittige koude rijstnoedels. Gyanfan is rijst met vlees en groentesaus. De nationale drank is koumis, licht alcoholische paardenmelk, verkrijgbaar in de lente en vroege zomer. Het wordt meestal door nomaden langs de kant van de weg verkocht en smaakt een beetje naar waterige karnemelk. Bozo is een dikke mousserende drank gemaakt uit gekookte, gefermenteerde gierst of andere graansoorten. Jarma en maksym zijn gefermenteerde gerstdranken, gemaakt van yoghurt en gist. In Bishkek kun je het kopen onder de naam Shoro. Bij deze drankjes wordt boorsok gegeten, gefrituurde deegwaren. Favoriet zijn kurut, kleine balletjes gedroogde yoghurt. Issyk-köl honing is de beste honing van Centraal-Azië. Plaatselijk gemaakte zwarte bessen jam smaakt fantastisch. 
 
Elektriciteit
De netspanning in Kirgizië is 220 volt, maar voor de aansluiting heb je vaak een verloopstekker nodig. Stroomstoringen doen zich niet vaak voor. Reserve batterijen en een zaklamp zijn handig om mee te nemen.
 
Tijdsverschil
In de zomer is het in Kirgizië 4 uur later dan bij ons.
 
Taal
Het land heeft twee officiële staatstalen: het Russisch en het Kirgizisch. De Kirgizische taal is een Turkse taal met een Cyrillisch alfabet. Kirgizië is bezig om over te gaan op het Latijnse schrift. 
 
Bagage en kleding
Wij raden aan om voor uw reis door Kirgizië praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Zo zijn korte broeken, korte rokken en hemdjes taboe in islamitische landen. In de grote steden van Centraal-Azië is het dragen hiervan echter geen probleem.
 
Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor eventuele wandeltochten die u wenst te maken in Kirgizië.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Kirgizië heeft u een geldig paspoort nodig. Deze dient nog 6 maanden na vertrek uit het land geldig te zijn. Een visum is niet nodig. 
 
Invoerbepalingen
Vanuit Kirgizië mogen antiquiteiten van vóór 1945 niet worden uitgevoerd. Wil je iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet zorg dan dat je een aankoopbewijs hebt en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Over het algemeen hebben Kirgiezen er weinig bezwaren tegen om gefotografeerd of gefilmd te worden, maar vraag voor de zekerheid altijd om toestemming. Wijzen op uw toestel en vragend kijken is genoeg om duidelijk te maken wat u wilt. Militaire objecten en luchthavens mogen niet worden gefotografeerd. Ook bewakers kunt u beter niet fotograferen.
 
Geldzaken
De Kirgizische munteenheid is de sum (KGS), die weer onderverdeeld is in tiyin. Er zijn briefjes van 1, 5, 10 en 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 sum in omloop. Voor één euro ontvang je ongeveer 77 sum (01-11-19). 
Er kan gewisseld worden bij banken en officiële wisselkantoren (obmen balyot). Je kunt het makkelijkst wisselen met US$. Creditcards worden geaccepteerd in enkele van de grotere hotels in Bishkek. Er zijn op beperkte schaal ATM's in Bishkek, Osh en Jalal-Abad. Houd er rekening mee dat een pinautomaat defect kan zijn! Houd er rekening mee dat wanneer u wenst te pinnen uw bankpas geldig is met werelddekking. 
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. Hoewel men er vaak niet om zal vragen, rekenen gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel op een fooi. Voor de gids en chauffeur raden wij aan om ongeveer € 2,- per persoon per dag te geven. 
 
Gezondheid
Voor Kirgizië worden vaccinaties aangeraden, maar zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen we u naar uw huisarts. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) en ontsmettingsdoekjes.
Zorg dat je tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij je hebt. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee je in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Openingstijden banken: ma. - vrij. 9.30 - 17.30 uur. Hoofdpostkantoor Bishkek open ma. t/m za. 7.00 - 18.00 uur, zondag 8.00 - 17.00 uur. Het Centrale Telecomkantoor van Bishkek is open van 7.00 - 20.30 uur.
 
Post, internet en telefoon
Een brief of ansichtkaart naar de Benelux sturen doet er twee weken tot acht weken over. In het postkantoor kun je enveloppen met een postzegel kopen. Het hoofdpostkantoor van Bishkek is op werkdagen open van 7.00 - 18.00 uur, zondag van 8.00 - 17.00 uur. Er is een apart loket voor EMS, Express Mail Service.
 
In Kirgizië is internationaal bellen mogelijk vanuit telefoonkantoren in de grotere steden. Meestal is het telefoonkantoor verbonden met het postkantoor. Daarnaast is het mogelijk om vanuit sommige hotels te bellen. Alle internationale gesprekken gaan via een operator. Als u internationaal wilt bellen, draai eerst 00 en vervolgens de internationale code. Voor Nederland is dat 31 en voor Belgie 32. Het internationale landennummer van Kirgizië is +996. Mobiel bellen vanuit Kirgizië is lastig want het bereik is beperkt. U kunt eventueel een lokale sim-kaart kopen. Maar houd er rekening mee dat u in de berggebieden geen GSM-dekking heeft. De makkelijkste manier om contact te onderhouden met het thuisfront is per e-mail. Zowel in Bishkek als in Osh zijn internetcafés.
 
Gewoonten en gebruiken
Kirgiezen zijn zeer gastvrij. Thee is het eerste dat u aangeboden krijgt als u ergens te gast bent. Het is het teken van gastvrijheid en u drinkt het uit theekommetjes (pyala’s). Thee wordt in grote theepotten gezet en drie maal teruggeschonken in de kop voordat het opgedronken mag worden. De theekommetjes worden nooit helemaal volgeschonken, want dat betekent dat iemand onwelkom is en moet opstappen. Wanneer de thee te warm is, blaas er dan niet in maar draai de thee in de kom voorzichtig rond.
Voor mannen is het schudden van handen een veelvuldige bezigheid in Kirgizië en een teken van warmte en vriendschap. Ook leggen veel mannen hun rechterhand op hun hart en buigen naar voren. Goede vrienden schudden elkaar de hand door de handpalmen in elkaar te leggen terwijl de duim naar boven steekt. Er wordt niet gedrukt of geknepen. Vrouwen schudden over het algemeen geen handen. Ze raken de schouders van elkaar aan met de rechterhand en aaien er zachtjes overheen. Jonge vrouwen kussen oudere vrouwen vaak op hun wang als teken van respect.
In Kirgizië dragen de mannen een alkalpak, een witte vilten hoed, op hun hoofd. Op het platteland en in de bergen dragen de vrouwen vaak kleurige wijde jurken en een hoofddoek. In de steden ziet u dit niet meer. Tijd is een relatief begrip in Kirgizië, met afspraken nemen ze het niet zo nauw.
Shyrdak zijn vilten tapijten met karakteristieke motieven zoals steenbokken.
 
Openbaar vervoer
Er is weinig openbaar vervoer tussen de belangrijke steden van het land. Wel is het mogelijk om met een minibus van Bihskek naar Karakol te reizen, waar u ongeveer 5,5 uur over doet. Deze vertrekken met name in de morgen. De grote bus met vaste uren doet er veel langer over en stopt overal. Verder kunt u met de taxi door het land reizen. 
 
Veiligheid/Criminaliteit
Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Kirgizië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Kirgizië is een veilig land om doorheen te reizen. Na zonsondergang komt er vaker criminaliteit voor en wij raden u dan ook aan rond uw accommodatie te blijven. Actuele informatie over de veiligheid in Kirgizië kunt u vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Zijderoute: het netwerk van Chang’an – Tienshan 
- Sulaiman Too Heilige Berg
- Westerlijke Tienshan gebergte
 
Nationale feestdagen
Kirgizië heeft de volgende nationale feest- en herdenkingsdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari); Russisch-orthodox kerstmis (7 januari); Internationale vrouwendag (8 maart); Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), Dag van de Arbeid (1 mei); Dag van de Grondwet (5 mei); Dag van de Overwinning (9 mei) wordt het einde van de tweede wereldoorlog gevierd; Dag van het leger in Kirgizië (29 mei); Onafhankelijkheidsdag (31 augustus).
 
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. 
 
Belgische ere-consulaat in Bishkek
209-A Tynystanovstreet, 720040 Bishkek, tel: +996-312622161
n.aldashev@lorenz-law.com
 
Kirgizische ambassade in Brussel
Abdijstraat 47, 1050 Brussel, tel: 02-6401868
www.kgembassy.org
 
Nederlands Honorair Consulaat in Bishkek
175 ”A”, abdrahmanov Str. Office 402, 407, 720040 Bishkek, tel: +996-312 660 665
n.aldashev@lorenz-law.com