Algemeen
India is een immens groot en divers land, het klimaat in India verschilt sterk per regio. Het zuiden van het land en de westkust kent een tropisch klimaat, terwijl het noorden van het land juist een steppeklimaat kent. Hierdoor zijn er in het noorden van het land sterke temperatuurverschillen gedurende het jaar. Van de tropische wateren van Kerala of juist de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya tot de woestijn van Rajasthan. De ontzettend diverse natuur gaat dan ook hand-in-hand met de rest van het land met de verschillende mensen, religies, talen, het heerlijke eten en de kleurrijke cultuur.
Ligging
India is het grootste land op het Indisch subcontinent, het deel van Azië aan de zuidzijde van het Himalayagebergte. India grenst voor het grootste gedeelte met China, in het noordwesten grenst India met Pakistan en grenst in het noorden ook nog met Bhutan en Nepal. In het oosten heeft het een grens met Myanmar en een 4053 km lange grens met Bangladesh. De Malediven en Sri Lanka zijn eilandenstaten ten zuiden van India.
Klimaat
India heeft een zeer divers klimaat in verband met de grote schaal van het land. Het is hierdoor lastig een algemeen beeld te geven van het klimaat in India. Zo zijn er de volgende klimaten in het land, het woestijnklimaat, steppeklimaat, China-klimaat, hooggebergteklimaat, savanneklimaat en moessonklimaat. Veel gebieden hebben echter ook sterk verschillende plaatselijke klimaten. Ook kent India vier seizoenen, het is er winter van januari en februari, daarna volgt de zomer van maart tot en met mei. Een moessonseizoen in juni tot en met september en de periode na het moessonseizoen van oktober tot en met december.
Religie
India kent vele religies en speelt een belangrijke rol voor het Indiase volk. De grootste religie is het Hindoeïsme met 80%. Het Hindoeïsme staat bekend om het idee van reïncarnatie en zijn overvloed aan kleurrijke goden. Naast het hindoeïsme, is de Islam een belangrijke religie in India met 14%. Verder zijn er sikhs, christenen, boeddhisten, joden, jains en aanhangers van het zoraisme en de Baha’i. Naast religies, kent India ook verschillende sektes, zoals Hare Krishna en de Bhagwan.
Eten en drinken
Het eten in India is bijzonder gevarieerd, er wordt net als in veel andere Aziatische landen veel gebruik gemaakt van verschillende soorten rijst, maar ook granen en aardappelen. Er worden veel verschillende soorten verse groente en kruiden toegevoegd aan de gerechten. Daarnaast hebben de diverse religies grote invloed op het eten India. Zo is de koe bijvoorbeeld volgens hindoes een heilig dier en wordt dit dier niet gegeten, daarnaast zijn veel hindoes vegetariër. Moslims in India eten geen varkensvlees. De manier van eten zal voor velen ook een unieke belevenis zijn. Indiërs eten vaak zittend op de grond en eten met hun rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit, want deze wordt als onrein beschouwd. Voor het eten wordt het gezicht en de handen gewassen. Bij het eten drinken de meeste mensen water. Enkele populaire gerechten zijn Rogan Josh, een Noord-Indiaas gerecht met Islamitische oorsprong, Dhokla een gerecht uit de Indiase deelstaat Gujarat, dit wordt vaak gegeten als bijgerecht en de vele soorten curries. Wat in India veel gedronken wordt is Masala Chai, dit wordt geserveerd met veel melk en suiker en is de nationale drank van India.
Drinkwater
Kraanwater in India is niet drinkbaar. Drink alleen frisdrank of water uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
Elektriciteit
In India worden stopcontacten van type C, D en M gebruikt. De netspanning is 230 V en de frequentie is 50 Hz. Voor India heeft u een reisstekker nodig.
Tijdverschil
Het tijdsverschil tussen India en Nederland in onze zomertijd is +3,5 uur. Tijdens de wintertijd bedraagt het tijdsverschil +4,5 uur.
Taal
India kent maar liefst 24 officieel gesproken talen, de belangrijkste taal is Hindi.
Het overgrote deel van de bevolking spreekt Frans. Daarnaast spreekt een deel van de bevolking ook het Marokkaanse Arabisch en het Oud-Egyptische verwante Berbers.
Goedendag: Namasté
Ja: Hām̐
Nee: Nahīṁ
Dankjewel: Dhan'yavād
Hoe gaat het? Aap kaise hain?
Bagage en kleding
In India is het belangrijk om gepaste kleding te dragen. Vooral buiten de populaire toeristische locaties. Voor mannen is dit een lange broek met een overhemd en voor vrouwen een lange rok of broek en een bovenstuk dat de schouders bedekt. Het is gepast voor zowel de man als vrouw om de schouders tot en met knieën te bedekken. Het is aan te raden luchtige kleding mee te nemen. Zelf dragen Indiërs vrolijk kleurrijke kleding. Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Als u naar India reist, moet u altijd een geldig paspoort meenemen waarmee u zich kunt identificeren, uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn vanaf het moment dat u India inreist. Let op! Uw paspoort moet digitaal kunnen worden uitgelezen. Voor het inreizen van India heeft u een visum nodig, u kunt een visum aanvragen bij de ambassade van India.
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, soms kan er geld gevraagd worden voor het maken van een foto. Daarnaast is in India het fotograferen van objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties over het algemeen verboden. Ook het fotograferen van religieuze ceremonies, in tempels of moskeeën, bij een begrafenis of een crematie, of van het nemen van een religieus bad wordt meestal niet op prijs gesteld.
Geldzaken
In India betaalt u met de roepie.
Creditcards
In grote steden wordt het betalen met creditcard steeds gebruikelijker in India. In de dunbevolktere gebieden van India en kleine dorpen zijn de mogelijkheden om te betalen met uw creditcard een stuk kleiner, zorg dus altijd dat u voldoende roepies op zak heeft
Geld wisselen
Geld wisselen kan vaak bij een bank of het hotel waar u verblijft. Het laatste gaat een stuk sneller en de koersen verschillen onderling nauwelijks.
Fooien
Het is gebruikelijk om fooi te geven in India. Houdt rekening met ongeveer 10% fooi. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje stellen een fooi zeer op prijs.
Gezondheid
Goede medische zorg is beschikbaar in de grote steden. Niet alle voorzieningen voldoen aan westerse normen. Spoedeisende en gespecialiseerde zorg buiten de grote steden ligt onder de Nederlandse norm. Soms is dit helemaal niet beschikbaar. Medisch personeel spreekt meestal soms weinig Engels. De hygiënische omstandigheden in het land zijn beduidend minder dan de westerse standaard. Wees voorzichtig met voedsel en reinig regelmatig de handen.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen. In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Vaccinaties
Voor deze reis worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP, tyfus en hepatitis A en malariatabletten. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts.
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn zeven dagen per week open en hanteren ruimere openingstijden.
Restaurants
Het merendeel van de restaurants zijn geopend tussen 12.30 – 23.30.
Post, internet en telefoon
Op het platteland kan het bereik soms niet optimaal zijn. In vrijwel elk hotel is er gratis Wifi aanwezig. Informeer vooraf naar de roamingkosten bij uw provider, zo komt u niet voor verrassingen te staan.
Openbaar vervoer
Het openbaarvervoernetwerk in India is het meeste gebruikte ter wereld. Het spoorwegnet is het langste en het op vier na meest gebruikte ter wereld.
Veiligheid
India is een redelijk veilig land, maar net zoals overal moet je waakzaam zijn. Het grootste veiligheidsprobleem zijn zakkenrollers en oplichters, neem nooit zomaar iets aan van een vreemde op straat, vooral op drukke plaatsen. Bezoek geen afgelegen straten of wijken. Let goed op uw geld en bezittingen, draag geen opvallende sieraden. Als vrouw raden wij u aan om u erop voor te bereiden dat veel mannen op straat zullen staren. Het beste wat je kunt doen is de blikken vermijden.
Cultureel erfgoed en UNESCO
India heeft 40 locaties op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan.
Waaronder:
- Hampi, Karnataka
- Benares, Uttar Pradesh
- Konârak, Odisha
- Delhi, NCR
- Aurangabad, Maharashtra
- Jaipur, Rajasthan
- Amritsar, Punjab
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van India zijn: Republic Day (26 januari), Independence Day (15 augustus) en de geboortedag van Mahatma Gandhi (2 oktober).
Nederlandse ambassade New Delhi
Shantipath 6/50F, Chanakyapuri, 110021 New Delhi, Tel: +91 11 24 19 76 00
Indiase ambassade Den Haag
Buitenrustweg 2, 2517 KD Den Haag, Tel: +31070 346 9771
Belgische Ambassade New Delhi
50-N Shantipath, Chanakyapuri, 110021 New Delhi, Tel: +91 11 424 280 00
Indiase ambassade Elsene
Vleurgatsesteenweg 217, 1050 Elsene, Tel: +32 2 640 91 40