16-Daagse Nederlandstalige rondreis Kleurrijk Colombia
v.a. € 3800,00 p.p.

16-Daagse Nederlandstalige rondreis Kleurrijk Colombia

Koffie, exotisch fruit, koloniaal verleden, prehispanische kunst, onaangetaste natuur, hoge Bergen, goud, edelstenen, dansen, ….Colombia prikkelt de zintuigen en is het land van variatie! . Tijdens deze 16-daagse rondreis nemen wij u mee naar de hoogtepunten van dit kleurrijke land. Van de drukke hoofdstad Bogota, het kleurrijke Caraibische Cartagena, de oude koloniale stadjes waar de lokale Plaza Mayor nog altijd de plek is om samen te komen, de diepe wouden en natuurlijk de koffie.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met KLM of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfer van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Volpension
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden en parkgelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WolrdExperts.be
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.

Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Maximaal aantal deelnemers: 20
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.



 

 

Dag 1 – Bogota
Vandaag vertrekt u naar Bogota. Bij aankomst wordt u verwelkomd door de lokale gids en volgt de transfer naar uw hotel in het centrum van de stad.  Overnachting in Bogota.

Dag 2 – Bogota
De drukke hoofdstad van Colombia ligt op een plateau in het Andes-gebergte op 2600 meter boven zeeniveau. Onze kennismaking met deze stad doen wij vanaf de berg Monserrate  die vanaf 3150 meter hoogte een spectaculair panorama biedt over de stad. We ontdekken de oude wijk La Candelaria, Bogota’s goed bewaarde historische centrum. Het is de plek waar in 1538 de stad werd gesticht en ontleent zijn naam aan een katholieke kapel gewijd aan de Virgen de la Candelaria.
Die steile stenen straatjes, die tot de hemel lijken te reiken, hebben de geschiedenis van het land voorbij zien gaan. Lang voordat Gonzalo Jiménez de Quesada deze stad stichtte was het een heilige plaats voor de Muiscas, de oude inheemse gemeenschap. We maken een wandeling waar we o.a. Plaza Bolivar, de San Francisco kerk, de San Augustin kerk en Tercera Orden zien. We bezoeken het wereldberoemde Goud Museum dat de grootste pre-Colombiaanse collectie huisvest. Overnachting in Bogota.

Dag 3 – Bogota – Guatavita – Villa de Leyva
We rijden langs het hoge grassland naar de Guatavita lagune, waar de legend van El Dorado heeft plaatsgevonden. Het verhaal speelt zich af in de 16e eeuw toen een indiaans hoofdman die bedekt met goud in een meer werd ingewijd: de Vergulde Man of El Dorado in het Spaans. We wandelen naar het uitzichtpunt over de lagune en de prairie. De rit naar Villa de Leyva leidt ons naar Samaca en andere typische agrarische dorpen in de Boyoca provincie. De koloniale stad Villa de Leyva is een Nationaal Monument net witte huizen, rode dakpannen, geplaveide straten en een Plaza Mayor. Het was een resortstadje voor Spaanse kolonisten.  Overnachting in Villa de Leyva.

Dag 4 – Villa de Leyva
In de ochtend leren we over de geschiedenis en traditie van Villa de Leyva tijdens een wandeltocht. We bezoeken de residentie van Antonio Nariño, voorloper van de onafhankelijkheidsbeweging. 's Middags kunnen u deze parel van de koloniale periode op eigen gelegenheid verder verkennen om van de sfeer te genieten.
Optioneel: Wandeltocht naar de waterval El Hayal en daarna wandeling in de omgeving van de Paso del Angel door de indrukwekkende berg en omliggende heuvels. Bezoek aan het Dominicaanse klooster Ecce Homo gesticht in 1620.
Overnachting in Villa de Leyva

Dag 5 – Villa de Leyva – San Gil – Barichara
Vandaag bezoeken we het natuurpark Gallineral in San Gil, dat tussen de samenvloeiing van de Rio Fonce en Curití rivieren ligt. We wandelen ontspannen langs de Chimingano-bomen bedekt met een zilveren baard, de orchideeën, de heliconia's en vele gekleurde vogels.. In de loop van de middag aankomst in Barichara waar we genieten van de zonsondergang bij Mirador de los Andes. Overnachting in Barichara.

Dag 6 – Barichara
Vandaag ontdekken we Barichara, dat voor veel Colombianen wordt gezien als het mooiste dorp van het land. Na een wandeling door de prachtige met natuursteen geplaveide straten van het dorp kunnen we genieten van het spectaculaire uitzicht vanaf de kloof van de Rio Suarez en de Andes bij de Mirador de Los Andes. 's Middags wandelen we langs de Camino Real, een oude Spaanse weg die secties volgt van inheemse handelsroutes naar Guane; een oud dorp waar het dagelijks leven erg lijkt op hoe het 100 jaar geleden was. Overnachting in Barichara.

Dag 7 – Barichara – Barrancabermeja
De eerste bestemming van de dag is het Nationaal Park Chicamocha. In de langste kabelbaan van Zuid-Amerika steken we de indrukwekkende Chicamocha kloof  over, een van de diepste kloven ter wereld. Eenmaal aan de andere kant gaan we verder langs een prachtige panoramische weg naar Girón, een levendig wit, koloniaal dorp in de buurt van Bucaramanga. 's Avonds bereiken we de Barrancabermeja, een havenstad in de Magdalena-vallei.

Dag 8 – Barrancabermeja – Mompox
Vroeg in de ochtend gaan  we naar de rivierhaven van Barrancabermeja  en gaan om 6 uur ’s ochtends aan boord voor een indrukwekkende boottocht naar El Banco. De Rio Grande de la Magdalena was een belangrijk onderdeel van de koloniale geschiedenis van Colombia. De rivier loopt langs de hoofdweg voor de verovering van de binnenlandse gebieden door Spanje in het koloniale Colombia  en werd gebruikt om tonnen goud te verplaatsen naar de Caribische havenstad Cartagena en zo verder naar Europa. We komen aan in Mompox; een koloniaal stadje midden in de uiterwaarden die worden omringd door talloze lagunes. Mompox is de thuisbasis van het beste vakmanschap op het gebied van filigrane gouden sieraden. Overnachting in Mompox.

Dag 9 - Mompox
Santa Cruz de Mompox is uitgeroepen tot nationaal monument en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een cultureel juweeltje in het midden van de Magdalena-rivierdelta. De afgelegen ligging van de stad maakte het mogelijk om de Onafhankelijkheidsopstand te missen en zo is veel van het  koloniale erfgoed  bewaard gebleven. Vandaag bezoeken we grote koloniale herenhuizen, talrijke kerken en pleinen en ervaren we tradities. Tevens bezoeken we ambachtswinkel om kennis te maken met het weredberoemde filligraanwerk van Mompox. Overnachting in Mompox.

Dag 10 – Mompox – Santa Marta
We verlaten het eiland en reizen verder naar Aracataca, de geboorteplaats van Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez. Hier vond de schrijver zijn inspiratie voor de wereldberoemde klassieker ‘100 Jaar eenzaamheid’. Na een bezoek aan zijn geboortehuis, nu een museum, gaan we verder naar de kuststad Santa Marta. Overnachting in Santa Marta.

Dag 11 – Santa Marta - National Park Tayrona – Cabo San Juan – Santa Marta
Vandaag is onze bestemming het Tayrona National Park, een van de rijkste, mooiste en meest bezochte nationale parken van het land. Hier ontmoeten de Sierra Nevada en de Caraïben elkaar. Enorme stenen liggen verspreid over het witte strand, daarachter liggen dichtbegroeide bergen waarvan de toppen in de mist zijn gevangen. We  wandelen door tropische bossen van de uitlopers van de Sierra Nevada  naar een van de mooiste baaien van Colombia, Cabo San Juan del Guía. In de late namiddag verlaten we het park en rijden terug naar het hotel. Overnachting in Santa Marta.

Dag 12 – Santa Marta – Minca – koffieplantage – Santa Marta
In SUV’s rijden we de bergen in naar Minca, een charmant bergdorp dat tussen de bergplooien van de Sierra Nevada de Santa Marta ligt. Weelderige en exotische vegetatie, tropische koffie, de vele watervallen en vogels in de omgeving maken Minca een populaire bestemming voor natuurliefhebbers. Na een korte rondleiding door het dorp gaan we verder naar de waterval Pozo Azul, waar je tijd hebt om te zwemmen. Daarna bezoeken we een traditionele koffieplantage met museum waar we alles leren over deze rode boon en de impact van de koffie-industrie op het land. Overnachting in Santa Marta.   

Dag 13 – Santa Marta – Cartagena
Na het ontbijt rijden we langs de kust naar Cartagena de Indias, de Parel van de Caraïben. Tijdens onze stadstour  bezoeken we het fort San Felipe de Barajas, het grootste fort in Latijns-Amerika dat gebouwd is door de Spanjaarden. Vanaf het bijbehorende La Popa klooster genieten we van het uitzicht over de baai en de stad. Het 150-meter hooggelegen fort werd in 1607 gebouwd door de Augustijnen. In de namiddag ontdekken wij het oude centrum van Cartagena te voet met haar koloniale straten, pleinen en kerken. Overnachting in Cartagena.

Dag 14 – Cartagena
Dag ter vrije besteding. Overnachting in Cartagena.

Dag 15 – Cartagena
In de loop van de dag transfer naar de luchthaven van Cartagena voor de terugreis.

Dag 16 – Aankomst

Tijdens uw 16-Daagse Nederlandstalige rondreis Kleurrijk Colombia verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Bogota - Hotel Bogota

Barichara - Hotel Barichara

Barrancabermeja - Hotel Barrancabermeja

Mompox - Hotel Mompox

Santa Marta - Hotel Santa Marta

Cartagena - Hotel Cartagena

Algemeen
Koffie, exotisch fruit, koloniaal verleden, prehispanische kunst, onaangetaste natuur, hoge Bergen, goud, edelstenen, dansen, ….Colombia prikkelt de zintuigen en is het land van variatie! Lange tijd had het land een negatieve klank vanwege de FARC maar de laatste jaren heeft Colombia, officieel de República de Colombia zich ontwikkeld als een prachtige vakantiebestemming. En dat zien we terug aan het toenemende aantal buitenlandse bezoekers.

Ligging
Colombia ligt in het noorden van Zuid-Amerika en deelt de grens met Venezuela, Brazilië, Peru en Ecuador. Daarnaast ligt het zowel aan de Caraibische Zee als de Grote Oceaan wat zorgt voor een divers zeeleven. Het land dat ongeveer 28x groter is dan Nederland heeft bijna 50 miljoen inwoners.

Klimaat.
Colombia ligt vrijwel op de evenaar maar door de grote hoogteverschillen komen er vier verschillende klimaatzones voor. Ruim 80% van het land ligt lager dan 1000 meter en de gemiddelde temperatuur is er 24 °C. In de hogere gebieden ligt de gemiddelde temperatuur tussen de 12°C en 14°C.  Bogota kent aangename temperaturen overdag maar het kan in de nacht flink afkoelen. De seizoenen in Colombia worden bepaald door de regenval. Die valt er ruimschoots en dat maakt het land prachtig groen.  In de lage gebieden aan de Caraïbische kust is er een droog seizoen van december tot maart terwijl de Pacifische kust niet echt een droge periode kent. In het zuiden wordt het regenseizoen in juni en juli onderbroken door een relatief droge periode. De beste reistijd, voor degenen die droog weer wensen, is van december tot en met februari en in de zomermaanden. Wel is het in eerstgenoemde periode dan druk met bezoekers en liggen de prijzen hoger.  
Religie
Het overgrote deel van Colombia is rooms-katholiek. Officiële cijfers zijn niet bekend maar schattingen lopen uiteen van 75 tot 95% van de bevolking. Binnen de Indiaanse bevolking worden ook nog natuurreligies beleden.

Eten en drinken
Colombia is een vleesland en dat wordt bijna altijd en in grote hoeveelheden gegeten. De lunch is de belangrijkste maaltijd, een ‘menu ejecutivo, een uitgebreide warme maaltijd en  ’s avonds eet men weinig. Uiteraard is dit bij onze groepsreis niet het geval en is de avondmaaltijd goed verzorgd.  Colombia is een belangrijke producent van koffie.

Drinkwater
Het wordt aangeraden om geen kraanwater ter drinken. Voor tandenpoetsen e.d. is gebruik van kraanwater geen probleem.  

Elektriciteit
Stopcontacten hebben rechthoekige gaten en kunnen geaard of ongeaard zijn. Een adapter / wereldstekker is nodig. Het voltage is 110 volt.

Tijdverschil
Colombia kent geen zomertijd. In onze winter is het 6 uur vroeger dan in België/Nederland. Tussen de laatste zondag in maart en de laatste zondag in oktober is het 7 uur vroeger.

Taal
De officiële taal is het Spaans. De jongere generatie en in de toeristische gebieden spreekt men Engels.

Hallo:  hola    
Ja:  sÍ        
Nee:  no    
Dankjewel: gracias    
Hoe gaat het?  Cómo estás?

Bagage en kleding
Omdat Colombia verschillende klimaatzones kent is praktische kledij die zich makkelijk laat combineren (laag over laag) aan te raden. Schoenen met stevig profiel zijn wenselijk. Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  

Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Colombia heeft u een geldig paspoort nodig. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig bij een maximale verblijfsduur van 90 dagen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Om een wagen te huren is een internationaal rijbewijs verplicht. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn.

Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen, regeringsgebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.

Geldzaken
De nationale munteenheid is de peso (COP).
Er zijn munten van 50, 100, 200, 500 en 1000 pesos. Daarnaast biljetten van 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 pesos.

Creditcards
Creditcards worden in betere hotels en restaurants en grotere winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.

Geld wisselen en pinnen
Geld opnemen bij het bankautomaat kan in de grote en middelgrote steden bij een ATM. Houdt u er rekening mee dat veel banken de betaalpas blokkeert voor opnames bij de EU. Deze dient u voor vertrek te deblokkeren. Wisselen doet u het beste bij  een casa de cambio, een wisselkantor, dat gaat vaak sneller en beter dan bij de bank.

Fooien
Horecapersoneel, kamermeisjes, taxichauffeurs, schoenpoetsers en hotelpersoneel zoals kofferdragers rekenen op een fooi. Duurdere hotels en restaurants rekenen meestal al zelf 10% in voor de service.

Veiligheid
De veiligheidssituatie in Colombia is de afgelopen jaren sterk verbeterd. Net zoals op veel reisbestemmingen moet je alert zijn op zakkenrollers. Het wordt aangeraden om geen waardevolle spullen (dure horloges, sierraden, etc) op reis mee te nemen. Het wordt ontraden om naar gebieden te reizen waar t vanwege de aanwezigheid van illegaal gewapende militaire groeperingen als de FARC en de ELN onveilig is. Deze gebieden worden niet aangedaan tijdens onze rondreis.

Gezondheid
Goede medische zorg is beschikbaar in de grote steden. Niet alle voorzieningen voldoen aan westerse normen. Spoedeisende en gespecialiseerde zorg buiten de grote steden ligt onder onze norm. Soms is dit helemaal niet beschikbaar. Medisch personeel spreekt meestal weinig of geen Engels.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.

Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.

Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD (NL) of Tropisch Instituut (BE) vragen betreffende vaccinaties.
 
Openingstijden
Winkels in Colombia gaan meestal om 9.00 uur open en sluiten om 20.00 uur 's avonds, zowel door de week als op zaterdag. In kleinere plaatsen kunnen de winkels sluiten voor een siësta.

Post, internet en telefoon
Internet:
De meeste hotels bieden gratis wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan.

Telefoon:
Over het algemeen heeft u op het platteland, uitgezonderd de natuurgebieden en bergpassen redelijk mobiel bereik. Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Daarnaast zijn er veel ‘belwinkels’ waar je goedkoop naar het buitenland kan  bellen. Het internationale landennummer van Colombia is +57.

Openbaar vervoer
Colombia heeft een uitgebreid busnetwerk en je komt er in elke uithoek van het land. Op de lange afstanden worden comfortabele touringcars ingezet. Daarnaast is er een uitgebreid binnenlands vliegnetwerk met meerdere luchtvaartmaatschappijen.

Cultureel erfgoed en UNESCO
- Archeologisch park Saint Augustin
- Flora- en faunareservaat van Malpelo
- Haven, forten en monumenten van Cartagena
- Historisch centrum van Santa Cruz de Mompox
- Koffiecultuurlandschap vna Colombia
- Nationaal archeologisch park van Tierradentro
- Nationaal park Chiribiquette
- Nationaal park Los Kalios

Nationale feestdagen
Colombia kent een groot aantal nationale feestdagen. Veel zin er gebaseerd op het rooms-katholieke karakter van het land.
De belangrijkste feestdagen van het land zijn: Nieuwjaarsdag, Driekoningen (6 januari), Sint-Jozef (midden-maart), Dag van de Arbeid (1 mei),  Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Sacramentsdag (corpus Christi),Heilige hart (2e maandag na Pinksteren),  Dag van Columbus, Allerheiligen (1 november) en Kerstmis.

Nederlandse ambassade in Colombia
Carrera 13, No. 93-40, Piso 5, Bogotá
Tel. +57 1 638 42 00
Open: ma t/m do van 8-16 uur, vr van 8-14 uur
Zie ook nederlandwereldwijd.nl.

Ambassade van Colombia in Nederland
Groot Hertoginnelaan 14, 2517 EG  Den Haag
Tel. 070 361 45 45
paisesbajos.embajada.gov.co.

Belgische Ambassade in Colombia  
EDIFICIO MIDTOWN - Avenida calle 92 # 11 – 51 - oficina 503 - Barrio Chico, Bogota DC
Apartado aereo 3564
Tel. +57 317 6611516 Noodnummer buiten de openingsuren
Tel. +57 601 3287180
 
Ambassade van Colombia in België
Franklin Rooseveltlaan 96A 5-6, 1050 ELSENE
Tel. 02 6495679