15-Daagse fly-drive Georgië
v.a. € 1660,00 p.p.

15-Daagse fly-drive Georgië

Het kleine Georgië in de Kaukasus heeft de vakantieganger veel te bieden. Toverwoord hierbij is: afwisseling! Op één dag kunt u van een alpiene landschap door woestijngebied naar de subtropische badplaatsen rijden. Het is een land met een turbulente geschiedenis, een kruispunt van culturen en religies. Dit vindt u terug in de architectuur, de monumenten, de verfijnde keuken en het karakter van de Georgiër. Tijdens deze 15-daagse autorondreis Georgië maakt u kennis met deze veelzijdigheid. Op eigen tempo of onder leiding van een privéchauffeur.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfer van de luchthaven naar uw hotel en v.v.
• Overnachtingen in 3-sterrenhotels op basis van logies en ontbijt. In Telavi verblijft u in een guesthouse.
• 1x Lunch bij lokale familie inclusief wijnproeverij (dag 3)
• 4x Diner
• Autohuur categorie 4WD / Toyota Rav of gelijkwaardig, van dag 3 t/m dag 14
• Telefoon met Georgisch telefoonnummer voor gebruik ter plaatse
 
Huurprijs wagen inclusief
• Ongelimiteerd aantal kilometers
• CDW (Collision Damage Waiver) met eigen risico van USD 500,- 
• TPW (Diefstalverzekering)
• Belastingen
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Extra’s autohuur: GPS, Afkoop Eigen Risico etc.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Alle prijzen zijn per persoon op basis van 2 personen.
• Deze reis kunt u ook boeken o.b.v. auto met chauffeur
• I.p.v. terug te rijden naar Tbilisi, kunt u met de trein van Batoemi naar Tbilisi reizen, 2-persoonscouchette. De auto levert u dan in op dag 12 in Batoemi. Korting € 25,- p.p.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.
 
Rijden in Georgië
Zelf rijden door Georgië is een ideale manier om het land te ontdekken. Op de mooie routes kunt u stoppen waar u wilt. Uiteraard is het rijden in de Kaukasus anders dan in West-Europa.  Weinig snelwegen, een lage gemiddelde snelheid, een wat meer assertieve rijstijl en soms vee langs de weg zijn onderdeel van uw reisavontuur en mede de charme van de reis. Wanneer u dit in acht neemt, is een fly-drive de ideale reis voor u. Bij ontvangst van de huurauto ontvangt u een Georgische telefoon om ter plaatste te gebruiken.
 

 

Dag 1  Tbilisi
Bij aankomst op de luchthaven wordt u verwelkomd en naar uw hotel in Tbilisi gebracht. Overnachting in Tbilisi.
 
Dag 2 – Tbilisi
Al in de middeleeuwen was Tbilisi uitgegroeid tot een welvarend knooppunt op de handelsroutes door Transkaukasië. Tegenwoordig is Tbilisi een levendige, gezellige stad waar Georgische-orthodoxe kerken, Armeens Apostolische en Rooms-katholieke kerken, een synagoge en een moskee op nog geen 5 minuten wandelen van elkaar verwijderd zijn. De koepels van de oude badhuizen, die nog altijd in gebruik zijn, worden omringd door de kleurige houten balkons in de nauwe omliggende straatjes die zo kenmerkend zijn voor Tbilisi en Georgië. In dit historische gedeelte vindt u ook de oude Metekhi kerk met een fraai zicht over Mtkvari rivier en de oude stad. Vanaf dit punt heeft u ook een goed uitzicht over het Narikala fort dat de stad tegen indringers moest beschermen. Een moderne kabelbaan brengt u hiernaar toe. Centraal in de stad en van ver zichtbaar staat de Drievuldigheidskathedraal, het grootste religieuze bouwwerk van Georgië met een opvallende architectuur. De glazen Vredesbrug die de rivier in het historische hart van de stad overspant, toont dat Tbilisi en Georgië de toekomst met een open blik tegemoet zien. Hier is het in de avond aangenaam toeven en de vele terrassen nodigen u uit om te genieten van de overvloedige Georgische wijn. Overnachting in Tbilisi.
 
Dag 3 – Tbilisi – Sighnaghi – Zegaani – Alaverdi – Telavi (240 km) 
Om 09.00 uur wordt de huurauto afgeleverd bij het hotel. U verlaat Tbilisi en rijdt naar het oosten, de streek die bekend staat om haar wijnen en tradities. U kunt het stadje Sighnaghi bezoeken dat op een heuvel ligt en zodoende een toevluchtsoord was voor de bevolking in tijden van dreiging. Het pittoreske stadje, omringd door cipressen met op de achtergrond de toppen van de Kaukasus, is een geliefd plaatje voor ansichtkaarten. Nabij Sighnaghi ligt het Bodbe klooster, een actief vrouwenklooster waar Sint-Nino begraven is. Sint-Nino bracht het christelijk geloof naar Georgië en verbleef de laatste jaren van haar leven in Bodbe. Vervolgens bent u van harte welkom bij een Georgische familie voor de lunch en wijnproeverij (inbegrepen). Voordat u in Telavi aankomt voor de overnachting, kunt u een bezoek brengen aan de Alaverdi kathedraal, bekend om de Georgische architectuur. Overnachting en diner in guesthouse in Telavi. 
 
Dag 4 – Telavi – Mzcheta – Gudauri (230 km)
U verlaat Kakheti regio en rijdt naar de oude hoofdstad Mzcheta. Het stadje is het spirituele centrum van het land en de thuisbasis van de 2 belangrijkste kerken van Georgië. De Svetitkhoveli kathedraal werd gebruikt als kroningsplaats en begraafplaats voor Georgische vorsten. Het was de hoofdkerk van de Georgisch-orthodoxe kerk en is een pelgrimsoord omdat hier de mantel van Christus begraven zou zijn. Op een heuvel nabij Mzcheta staat het intieme Jvari klooster. Reeds vanaf de weg is deze koepelkerk zichtbaar en dit is de plek waar missionaris Sint Nino een kruis oprichtte en de kerk stichtte. Beide kerken zijn opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanaf Mzcheta volgt u de panoramische Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, naar het skioord Gudauri. Onderweg kunt u een stop maken bij het opvallende Ananuri complex en het Zhinkali stuwmeer. Diner en overnachting in Gudauri.
 
Dag 5 – Gudauri – Kazbegi – Gudauri (100 km)
Vandaag kunt u genieten van de natuur van Hoge Kaukasus. Wij raden u aan om erop uit te trekken en een prachtige rit naar Kazbegi/Stephantsminda te maken. Onderweg kunt u geregeld uitstappen voor foto’s of een kleine wandeling. Vanuit Kazbegi kunt u een anderhalf uur durende wandeling maken naar de Gegeti Drievuldigheidskerk die vanuit het stadje te zien is. Het is een steile klim, maar u kunt deze ook bereiken met speciaal vervoer. Op een hoogte van 2.170 meter geniet u van de prachtige uitzichten op de Kaukasus bergen en het stadje Kazbegi. Bij helder weer kunt u de gletsjer van Mt. Kazbegi zien, met 5.047 meter één van de hoogste bergen. De rit gaat verder door de ruige Dariali kloof die de grens vormt met Rusland. Vervolgens terug naar Gudauri. Diner en overnachting in Gudauri.
 
Dag 6 – Gudauri – Gori – Akhaltsikhe (330 km)
Via dezelfde weg als u gekomen bent, daalt u af naar Mzcheta en rijdt u naar het hart van de Kartli regio. De stad Gori is de geboorteplaats van Stalin en centraal in deze stad staat het Stalin museum, dat uiteraard gemengde gevoelens oproept. De collectie omvat veel fotomateriaal, de treinwagon waarmee hij naar Jalta reisde en één van de dodenmaskers. Op 20 minuten van Gori ligt de grottenstad van Uplistsikhe, daterend uit de 1e eeuw voor Christus. In zachte rots is er langs de rivier een grottenstad gebouwd waar nu de restanten van o.a. het theater, de wijnkelders en de basiliek nog zichtbaar zijn. Via het spastadje Borjomi, bekend van het Georgische mineraalwater, komt u aan in Akhaltsikhe waar u 2 nachten verblijft. 
 
Dag 7 – Akhaltsikhe – Vardzia – Akhaltsikhe (130 km)
Vandaag kunt u een bezoek brengen aan Vardzia, de magnifieke grottenstad uit de Gouden Eeuw. Het grottencomplex strekt zich uit over 500 meter en bestond eens uit 3000 grotten waaronder woonhuizen, wijnkelders, kerken, refectoria, etc. De uit rotsen gehouwen kerk herbergt 12e-eeuwse fresco’s en is een van de fijnste voorbeelden van de Georgische renaissance. Onderweg kunt u nog een stop maken bij het Khertvisi fort. Overnachting in Akhaltsikhe.
 
Dag 8 – Akhaltsikhe – Borjomi – Kutaisi (210 km)
Kutaisi is met ruim 200.000 inwoners de 2e grootste stad van Georgië. De stad ligt in het subtropische West-Georgië, wordt omringd door een groen heuvellandschap en kent een warm en vochtig klimaat. In de stad hangt een jonge sfeer wat vooral ’s avonds tot uiting komt op de pleinen in het centrum. Op korte afstand ligt het nog functionerende Gelati klooster met bijzondere fresco’s. Samen met de centraal gelegen Bagrati kathedraal staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Kutaisi.
 
Dag 9 – Kutaisi 
Een volledige dag om van de mooie omgeving van Kutaisi te genieten. Natuurliefhebbers komen aan hun trekken in o.a. de Okaste en Martvili kloven en Prometheus grot. (Allen op maandag gesloten). Voor cultuurliefhebbers zijn het Gelati klooster en Motsameta klooster een aanrader. Deze 2 kloosters liggen overigens mooi verscholen in de natuur. In de avond komt de bevolking van Kutaisi samen bij de Rioni brug. En hoewel u niet naar binnen komt, is het zeker een aanrader om de opvallende architectuur van het parlementsgebouw te zien. Overnachting in Kutaisi. 
 
Dag 10 – Kutaisi – Mestia (265 km)
Vanaf Kutaisi kunt u een mooie route langs thee- en tabaksplantages naar het plaatsje Zugdidi nemen. In dit aangename stadje kunt u het paleis van de Dadiani’s, de voormalige residentie van de Dadiani dynastie bezoeken. In 1802 dwong het Russische keizerrijk de Dadiani’s de Russische annexatie van Georgië te accepteren en de eed af te leggen tegenover het Russische keizerrijk. Vervolgens rijdt u verder naar de 271 meter hoge Enguri dam, de grootste van Georgië, waar vandaan u een prachtig uitzicht heeft op het waterreservoir en de omliggende dorpen. Verder door de ongerepte natuur, valleien, rivieren en bergen naar Mestia. Het bergdorp Mestia is een liefelijk traditioneel dorp in de provincie Svaneti, verdeeld in een Opper- en Neder-Svaneti. Adembenemende vergezichten, besneeuwde bergtoppen en bijzonder aardige dorpsbewoners, de Svans, zorgen ervoor dat het voelt of u in een geheel andere wereld terechtgekomen bent. Diner en overnachting in Mestia.
 
Dag 11 – Mestia  
Svaneti behoort tot de hoogst gelegen bewoonde regio’s in Europa en is omringd door 4 van Europa’s hoogste bergtoppen. U kunt vandaag de verschillende dorpjes bekijken die zich kenmerken door de authentieke woon- en wachttorens. Uiteraard leent de omgeving zich voor wandelingen. Er zijn diverse routes bewegwijzerd. U kunt ook via uw accommodatie een 4WD met chauffeur huren die u naar Ushguli brengt (ca. 2–3 uur rijden enkele reis). Het dorpje op een hoogte van 2200 meter is  het hoogst permanent bewoonde dorp in Europa en  beroemd om de imposante stenen wachttorens. Met enig geluk ziet u de top van de Shkhara, de hoogste berg van het land. Overnachting en diner in Mestia.
 
Dag 12 – Mesti – Batoemi (280 km)
Vandaag rijdt u naar de mondaine badplaats Batumi aan de Zwarte Zee. 
Het subtropische klimaat in deze regio van Georgië, de vele hotels en vertiermogelijkheden maken de stad een geliefde vakantiebestemming. Het oude centrum van Batoemi is een mengeling van statige herenhuizen, oriëntaalse invloeden en sfeervolle pleinen met fonteinen. Na alle indrukken van de laatste twee weken is het heerlijk toeven in Batoemi. Een wandeling door het oude centrum of een fietstocht over de prachtige aangelegde boulevard is zeker een aanrader. Voor museumliefhebbers is het Adjari staatsmuseum met een exclusieve collectie van gouden kunstvoorwerpen een must-see. Maar u kunt ook de verderop gelegen ruïnes van het Gonio fort bezoeken of de botanische tuinen aan de rand van de stad. 
Overnachting in Batoemi.
 
Dag 13 – Batoemi
Dag ter vrije besteding in Batoemi.
 
Dag 14 – Batoemi – Tbilisi (400 km)
Vandaag rijdt u weer terug naar Tbilisi en levert u de auto terug in. Optioneel kunt u ervoor kiezen om met de trein terug te reizen naar Tbilisi en zo het land vanuit een ander perspectief te zien. Overnachting in Tbilisi. 
 
Dag 15 – Tbilisi 
Transfer naar de luchthaven voor uw terugvlucht.
 
Tijdens uw 15-Daagse fly-drive Georgië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Tbilisi - Hotel Sharden

Hotel Sharden

Dit hotel is gelegen in het historische centrum van Tbilisi op wandelafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.

 

Faciliteiten:

De gasten van dit hotel kunnen genieten van een persoonlijke service. In het restaurant wordt dagelijks een Georgisch ontbijt geserveerd.

 

Kamers:

De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van gratis wifi, satelliet-tv, airconditioning en minibar.

De badkamers zijn voorzien van een douche, toilet en haardroger.

Kutaisi - Hotel Solomon

Hotel Solomon
Het aangename en nieuwe Hotel Solomon ligt in het historische centrum van Kutaisi, aan het centrale park en 2 minuten lopen van de Rioni rivier. 

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een eigen bar en restaurant met Georgische gerechten. Daarnaast is er wifi aanwezig in het hotel.

 

Kamers:

Alle kamers zijn netjes ingericht en voorzien satelliettelevisie, minibar, kluisje en airconditioning. De badkamers zijn voorzien van een douche, toilet en haardroger.

Telavi - Guesthouse Leni

Guesthouse Leni
Dit kleinschalig guesthouse is centraal gelegen in Telavi en vormt de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. 
De gasten kunnen gratis gebruik maken van de parkeergelegenheid evenals wifi. 

In het restaurant worden dagelijks traditionele Georgische maaltijden geserveerd. 

De kamers zijn netjes ingericht, voorzien van een tv, airconditioning en eigen badkamer met douche en toilet. 

Gudauri - Hotel Gudauri Hut

Gudauri Hut Hotel

Het gezellige comfortabele hotel ligt in het centrum van Gudauri. 

 

Faciliteiten:

Er is een restaurant in traditionele Georgische stijl, bar, knusse kamer met open haard en een Russische banja.
Gratis parkeergelegenheid en wifi.


Kamers:

Vanuit elke kamer heeft u een schitterend uitzicht op de besneeuwde toppen van Gudauri. De kamers beschikken over een satelliet televisie en badkamer met bad of douche, toilet en haardroger. 

Akhaltsikhe - Guesthouse Warm House (tbili saxli)

Guesthouse Warm House (tbilisi saxi)
De accommodatie is een kleinschalig verblijf gelegen in Akhaltsikhe. De gasten kunnen gratis gebruik maken van de parkeergelegenheid evenals wifi. De gastvrouw serveert traditionele Georgische maaltijden.

De kamers zijn klassiek ingericht, voorzien van een tv en eigen badkamer met douche en toilet. 

Kutaisi - Hotel Argopalace

Hotel Argopalace
Het kleinschalige hotel is gelegen in het historische centrum van Kutaisi op 3 minuten lopen van de Bagrati kathedraal. 
 
Faciliteiten
De gasten kunnen gratis gebruik maken van de parkeergelegenheid evenals wifi. De gasten kunnen op verzoek maaltijden of een Georgische BBQ laten bereiden door de gastheer/vrouw.
 
Kamers
De kamers zijn netjes ingericht, voorzien van een airconditioning en eigen badkamer met douche en toilet. 

 

Mestia - Hotel Chubu

Hotel Chubu
Dit hotel behoort tot de twee beste hotels van Mestia en is centraal gelegen in Mestia, nabij het centrale plein met diverse cafe's en restaurants.

Faciliteiten
Het hotel heeft een eigen restaurant waar het ontbijt zowel als het diner word geserveerd. Tevens beschikt het hotel over een gezellige bar en tuin.  
 
Kamers
Elke kamer is netjes ingericht en beschikt en is voorzien van een tv en gratis WiFi. De badkamers zijn voorzien van een douche en toilet.
 

Batoemi - Hotel Aisi

Hotel Aisi

Dit hotel is centraal gelegen op de hoek Gorgasali - Griboyedevstraat op een paar minuten lopen van de boulevard van Batoemi, en het centrum van de stad. In de omgeving van het hotel zijn diverse restaurantjes en cafe's.

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt gratis wifi en in het restaurant van het hotel worden Georgische gerechten geserveerd. Tijdens het dagelijkse ontbijtbuffet worden er zowel Europese als Georgische gerechten geserveerd.

 

Kamers:

De kamers zijn netjes ingericht en voorzien van gratis wifi, satelliet tv, minibar en airconditioning.

De badkamers zijn voorzien van een bad of douche, toilet en haardroger.

Algemeen
Georgiërs beschouwen hun land als een Europees land, hoewel het geografisch gezien grotendeels in Azië ligt. Het is immers toegelaten tot belangrijke Europese instellingen zoals de Raad van Europa en het mag ook meedoen aan de Europese evenementen. Oosterse elementen vindt u o.a. terug in de architectuur en het eten. Georgië valt op door haar diversiteit op een kleine oppervlakte. De bergen van de hoge Kaukasus die reiken tot 5000 meter staan in groot contrast met het subtropische laagland van de Zwarte Zee kust. Het oude centrum van de hoofdstad Tbilisi heeft een oosterse blik met nauwe straten en kleurrijke balkons terwijl op kleine afstand de gebouwen staan die denken aan de grandeur van het Russische Rijk. Net ver hiervandaan kunnen de liefhebbers van de socialistisch Sovjetbouwkunst hun hart ophalen. Buiten Tbilisi liggen de meer traditionele dorpen omringd door wijnvelden, lavaplateaus en steppegebied. De inwoners hebben een bourgondische levensstijl waarbij uitgebreide maaltijden, lekkere wijn en het samenzijn centraal staan. 
 
Ligging
Georgië is gelegen onder de rook van Rusland, waarmee het ook de langste noordelijke grens heeft. Deze grens wordt gevormd door het Hoge Kaukasusgebergte. Dit gebergte strekt zich uit tot aan de Zwarte Zee en heeft bergtoppen van 5000 meter hoog. In het zuiden van het land ligt de Kleine Kaukasus. Aan de andere kant van de noordelijke grens liggen de deelrepublieken Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië. Een andere natuurlijke grens is de Zwarte Zee in het westen van het land, waar de stranden te vinden zijn. Aan de zuidelijke grens liggen Turkije en Armenië en in het oosten Azerbeidzjan. Meer dan de helft van het land ligt hoger dan 900 meter en ongeveer 40% van de oppervlakte is bedekt met bossen. In het oosten zijn juist weer de landbouwvelden en wijnregio’s te vinden. In totaal kent Georgië twaalf deelgebieden waarvan twee een autonome status hebben: Abchazië en Adzjarië. Daarnaast is er Zuid-Ossetië, welke ook niet langer meer toegankelijk is voor de Georgiërs net als Abchazië. Het land is ongeveer 2 keer zo groot als Nederland. 
 
Klimaat
Door de grote hoogteverschillen, variërend van zeeniveau tot bergpieken van meer dan 5.000 meter, kent Georgië een grote landschappelijke en klimatologische variatie. In de bergstreken is het in de zomer koel, maar aangenaam met temperaturen rond de 20 graden. In de winter kan de temperatuur echter dalen tot 
-30 graden. Aan de Zwarte Zee is het klimaat subtropisch met veel neerslag in de wintermaanden. In Tbilisi zijn de zomers warm. De beste reistijd voor Georgië is over het algemeen het voorjaar en najaar. Echter is het land ook goed te bezoeken in de zomer. 
 
Religie
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Georgiërs en overal in het land ziet u kerken en kloosters. Na Armenië was Georgië het tweede land dat het christendom als staatsreligie aannam en de meeste inwoners zijn Georgisch-orthodox (ca. 65%). Georgië kent sinds 1991 de vrijheid van godsdienst en naast de christenen zijn er moslims en is er nog een kleine groep Joden. Men is trots op de multireligieuze samenleving en verwijst graag naar de hoofdstad Tbilisi waar een synagoge, een moskee, een Georgische basiliek, een Armeense kerk en een Zoroastrische Tempel in dezelfde wijk staan. 
 
Eten en drinken
Georgiërs houden van uitgebreid tafelen. Van walnoten, knoflook en aubergine worden de heerlijkste gerechten gemaakt. Koriander, dille en peterselie wordt ook vaak gebruikt in deze keuken. Op de Georgische tafel zal het altijd vol staan en voelt u zich dan ook niet bezwaard hierover. Een Georgische maaltijd begint met koude en warme hapjes en vervolgens komen de gerechten met lamsvlees, kalfsvlees of kip. Een bekend gerecht is Khatsjapoeri (een soort pizzadeeg gevuld met kaas), lobia (bonen en walnotensalade), pkali (spinaziebladeren gevuld met gehakt), khinkali (soort van ravioli) en nog veel meer. Vooral in Tbilisi is er een groot aanbod van restaurants en barretjes. In kleinere steden is dit beperkt, maar er is altijd een lokaal eethuisje te vinden dat Khatsjapoeri aanbiedt. 
 
Drinken:
Georgië is een wijnland bij uitstek. Tijdens de Sovjetperiode kwam zeventig procent van de wijnproductie uit Georgië. Kindschmareuli is een droge witte wijn. Gurdschani is iets zoeter van smaak. Akascheni (fruitig) en teliani (droog) zijn bekende rode wijnen. Bier is overal verkrijgbaar, o.a. de merken Argo en Kazbegi en rijstbier. Chacha is de nationaal gestookte sterke drank. Borjomi mineraalwater (met een enigszins zoutige smaak) is het bekendste mineraalwater in Georgië. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 
Elektriciteit
Georgië heeft 220 volt netspanning. In Georgië worden dezelfde stekkers gebruikt. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Georgië is het 2 uur later dan thuis. 
 
Taal
De landstaal in Georgië is Georgisch, dat door ruim 80% wordt gesproken. Daarnaast spreken de meesten ook Russisch. De Georgische taal bestaat al meer dan 2500 jaar en kent een uniek alfabet. Dat bestaat uit 33 letters, waarvan 28 medeklinkers en 5 klinkers. Het is voor ons westerlingen lastig te begrijpen en te leren.
 
Bagage en kleding
Georgië kent een divers klimaat met grote verschillen in temperatuur en neerslag. Wij adviseren u om diverse soorten kleding mee te nemen zoals T-shirts voor de lager gelegen gebieden en een warme trui voor de bergen. In de bergen en aan de Zwarte Zee kan het geregeld regenen en daarom adviseren wij u ook om een paraplu of regenjas/poncho mee te nemen. 
Voor het bezoek aan kerken en kloosters is voor dames het dragen van een hoofddoek verplicht. Tevens dienen de benen bedekt te zijn en kan een rok verplicht worden gesteld (bijvoorbeeld in Mzcheta). Vaak kunt u een rok lenen bij de ingang. Heren dienen bij kerk- en kloosterbezoek een lange broek te dragen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
U heeft een geldige internationale reispas nodig. Een visa is voor staatsburgers van Schengen landen niet van toepassing.
 
Douanebepalingen:
Invoer: Binnenlandse- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, soms tegen betaling. Het gebruik van een flitser is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraagt u eerst even om toestemming.
 
Geld- en bankzaken
De munteenheid van Georgië is de Lari (GEL). Indicatie koers (01-11-2019): 
€ 1 = GEL 3,25
 
Contanten:
In Georgië kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de bankautomaten van Bank of Georgia, te herkennen aan de oranje kleur. Daarnaast zijn er veel wisselkantoren waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Zakgeld:
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw drankjes en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft, hangt natuurlijk sterk af van uw eigen uitgavenpatroon en het type reis dat u met ons maakt. Maakt u een individuele reis dan zijn de gemiddelde kosten per dag ongeveer € 50,- per persoon. Maakt u een georganiseerde reis dan bent u ongeveer € 15,- per persoon kwijt.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Georgië om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in het geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur. In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Georgië. Wel worden een DTP vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium.
 
Honden:
Pas altijd op met voor honden en met name de wilde honden van het Kaukasische ras, die u in de bergen bij Mestia en Ushguli kunt tegenkomen. Deze honden beschermen hun eigen territorium en zullen aanvallen indien zij zich bedreigd voelen. Tevens kunnen deze honden ziektes dragen. Indien u toch zelf naar de honden toe stapt en aandacht geeft, is dit geheel op eigen risico. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: De post in Georgië, zowel binnenlandse als buitenlandse, doet er erg lang over en komt niet altijd aan. Het wil nog wel eens helpen om uw post aangetekend per expresse te versturen. Betrouwbaarder zijn uiteraard de koeriersdiensten. Uw post kunt u het beste afgeven bij het hotel of het postkantoor. 
Internet: U kunt meestal gebruik maken van het internet vanuit uw hotel en bij internetcafés. Daarnaast kunt u vaak ook terecht met Wifi internet in een restaurant. 
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Georgië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode in het land rondreist, heeft het zin een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Georgië is +995. 
 
Openbaar vervoer
Georgië heeft een redelijk uitgebreid spoorwegennet, maar de treinen rijden langzaam. Binnenlandse nachttreinen rijden onder meer tussen Tbilisi en Batoemi en tussen Tbilisi en Kutaisi. Dit geldt ook voor internationale treinverbindingen met Bakoe en Jerevan. De nachttrein naar Jerevan doet over 350 km ongeveer 12 uur en dit kan nog uitlopen. De meest gebruikte middelen van openbaar vervoer zijn dan ook de bus en de marsjroetka ofwel minibus. Deze stoppen minder vaak en laten niet meer passagiers toe dan er  kunnen inzitten. 
 
Criminaliteit
Na de turbulente jaren 90 heeft een vreedzame revolutie gezorgd voor een stabiele en veilige samenleving. Er is weinig criminaliteit maar zoals overal ter wereld dient u goed op uw eigendommen te letten. De bevolking is gastvrij en in de dorpen kan u zomaar uitgenodigd worden in huis. 
De gebieden van Zuid-Ossetië en Abchazië hebben zich eenzijdig onafhankelijk verklaard en voor deze regio’s geldt een negatief reisadvies. Het is niet mogelijk om deze gebieden vanuit Georgië te bezoeken. Tijdens onze reizen komt u hier niet. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Bagrati kathedraal
- Gelati klooster 
- Historische monumenten van Mtskheta in Mzcheta. 
- Upper Svaneti bij Ushguli
 
Nationale feestdagen
De meeste Georgische feestdagen hebben een religieuze of nationalistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is het orthodoxe paasfeest. Het hoogtepunt hierbij vormt de nachtmis die door vrijwel alle Georgiërs wordt bijgewoond. De dag erna trekt men massaal naar de begraafplaatsen om bij de graven van overleden familieleden uitgebreid te tafelen en wijn te drinken. Daarnaast viert men uitgebreid de jaarwisseling en het Georgisch-orthodoxe kerstfeest op 6 januari. Driekoningen op 19 januari, Moederdag op 3 maart, Onafhankelijkheidsdag op 9 april en 26 mei (van 1918), Dag van de Grondweg op 24 augustus, Maria Hemelvaart op 28 augustus, Mtschetoba feest op 14 oktober en Sint-Jorisdag op 23 november zijn andere belangrijke dagen. 
 
Belgische ere-consulaat in Tbilisi
Kazbegi Ave 24, 14th floor, 0177 Tbilisi, tel.: +995-322372220
 
Georgische ambassade in Sint-Pieters-Woluwe
Pater Eudore Devroyestraat 245, 1150 Sint-Peters-Woluwe, tel.: +32-27611190
www.belgium.mfa.gov.ge
 
Nederlandse ambassade in Tbilisi
Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200
www.dutchembassy.ge
 
Georgische ambassade in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG Den Haag, tel.: 070-3029080
http://www.netherland.mfa.gov.ge