Algemeen
De republiek Chili, is bekend om het wereldberoemde Paaseiland. Het langgerekte land is ingeklemd tussen het Andes gebergte en de Grote Oceaan en kent door zijn langgerekte vorm meerdere klimaatzones.
Het land is opgedeeld in regio’s (16) die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in provincies.
Voor de reiziger is Chili door zijn vele natuurverschijnselen bij uitstek een vakantiebestemming voor natuurliefhebbers, mede door het gebied Patagonië welk deels in Argentinië en deels in Chili ligt. Chili was vroeger het grondgebied van verschillende Indianenstammen. Veeteelt en landbouw zijn de voornaamste bron van inkomsten.
Ligging.
Chili ligt in Zuid-Amerika met als buurlanden Peru, Bolivia en Argentinië. Chili is één van de zuidelijkste landen en is gelegen tussen de Grote Oceaan enerzijds en aan de andere zijde het Andes gebergte.
Klimaat
Chili heeft een mediterraan klimaat met lange, hete zomers en koele, natte winters.
Het zuiden kenmerkt zich door het zgn. toendraklimaat, met aan de kust lagere temperaturen.
De seizoenen zijn tegenovergesteld van onze seizoenen. In de winter kunnen we temperaturen van 18 – 20ºC verwachten met in de nacht zelfs temperaturen rond het vriespunt. In de zomer liggen de temperaturen tussen 30 – 36ºC met in de nacht 15 – 18ºC.
Religie
Het overgrote deel van de bevolking christen. Een klein deel van de bevolking hangt geen enkel geloof aan.
Eten en drinken
Eten neemt een belangrijke plaats in in het dagelijkse leven; men gaat relatief laat aan tafel: de lunch vanaf 14:00 en het diner pas vanaf 21:00 uur. In Chili zijn gegrilde vleesgerechten en bonenschotels populair. Iedere regio kent natuurlijk zijn eigen specialiteit. Bekende traditionele Chileense gerechten zijn pastel de choco, een ovenschotel en de nationale snack: empanada. Waar wij onze boterhammen eten, zijn in Chili de marraquetas favoriet.
Koffie en thee zijn niet heel populair, op straat verkoopt men veel mote con huesillo, een soort fruitsap van perzik.
Drinkwater
In Chili is het kraanwater niet altijd drinkbaar. Drink daarom alleen water uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
Elektriciteit
De netspanning is 220 V. Voor sommige stopcontacten hebt u een universele wereldstekker nodig.
Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Chili 5 uur vroeger, tijdens onze wintertijd is het in Chili 4 uur vroeger.
Taal
In Chili is Spaans de officiële taal, maar een groot deel van de bevolking spreekt wel een van de vele Maya talen.
Hallo: hola
Ja: sÍ
Nee: no
Dankjewel: gracias
Hoe gaat het? cómo estás?
Bagage en kleding
Voor Chili gelden geen bijzondere kledingseisen, wel is het advies (en dat geldt voor alle reizen) draag laagjes kleding. Ook al te “blote” kleding wordt niet op prijs gesteld. Wat niet mag ontbreken zijn een zonnebril, hoedje of pet, zonnebrandmiddel en DEET.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Chili heeft u een geldig paspoort nodig, welk nog 6 maanden na inreis geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Chili in te kunnen reizen. Wel is het vereist een retour- of doorreisticket te tonen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in Chili, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Soms vragen verhuurbedrijven om een IRB (internationaal rijbewijs).
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
Geldzaken
De nationale munteenheid in Chili is de peso (CLP).
Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank. US $ worden vrijwel overal geaccepteerd.
Geld wisselen
Wissel alleen bij een bank. Wisselkantoren en hotels rekenen doorgaans een ongunstiger koers.
Fooien
In Chili is de fooi soms inbegrepen bij de rekening. Indien dit niet het geval is kunt u 15% fooi hanteren, het liefst in US$. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje zullen een fooi van 5-10% zeker op prijs.
In supermarkten is een klein bedrag gebruikelijk voor diegene die je boodschappen in pakt.
Gezondheid
De medische zorg in Chili kent zowel particuliere als openbare ziekenhuizen. De particuliere ziekenhuizen zijn beter uitgerust en hygiënischer, houd er ook rekening mee dat mogelijk contant moet worden betaald voor de verleende zorg. Reizigers worden daarom geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. In Chili kunnen dengue, chikungunya en zika voorkomen. In sommige gebieden komt ook malaria voor. Draag beschermende kleding en gebruik een insectenwerend middel, bij voorkeur met DEET. Gebruik ook een muskietennet om onder te slapen. Hondsdolheid komt voor in Chili. Vermijd contact met zoogdieren.
Neem direct contact op met een arts bij een beet of krab van een zoogdier (bijvoorbeeld een hond, kat of vleermuis).
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. In bepaalde gevallen is een inenting tegen gele koorts verplicht. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties.
In Chili kun je reizigersdiarree krijgen. Ook dengue komt voor.
Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09:00 – 20:30 uur met een siësta in de middag. Banken zijn maandag – vrijdag geopend tussen 08:00 – 15:00 uur.
Restaurants
Het merendeel van de restaurants is geopend tussen 11.30 – 23.30.
Post, internet en telefoon
Internet:
In het gehele land is goede dekking. De meeste hotels bieden gratis WiFi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. In Chili zijn WiFi-hotspots beschikbaar in de bekendste openbare parken en in vrijwel alle horeca.
Telefoon:
Het mobiele bereik is bijna overal goed, de netwerken die er zijn bieden ruime dekking in Chili.
Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 0056.
Openbaar vervoer
In Chili bestaat het openbaar vervoer voornamelijk uit bussen. Meestal zijn dit kleinere bussen in de stad en grote touringcars tussen de steden.De afstanden zijn soms erg groot, waardoor er ook “slaap”-bussen zijn.
In enkele steden is ook een metrolijn.
Veiligheid
Chili is één van de veiligste landen in Zuid-Amerika. Wel zijn zakkenrollers actief op stadsbussen, op markten, op het strand, drukke plaatsen in het algemeen. Alert zijn is dus de boodschap en loop op straat niet met kostbare camera’s en sieraden “te koop”.
Algemeen alarmnummer 133.
Cultureel erfgoed en UNESCO
- cultuur Aymara gemeenschappen
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Chili zijn: Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Dag van de Arbeid (21 mei), Saint Peter en Saint Paul ( juni), Herdenking van de zeeslag bij Iquique (2 juli), Onze-Lieve-Vrouwe van de berg Carmel (augustus), Onafhankelijkheidsdag ( september), Kerstmis, Oud & Nieuwjaarsdag.
Nederlandse ambassade in Chili
Av. Apoquin do 3500 13e verdieping Las Condes (Metro El Golf), Santiago, Tel: +56 2 2756 9200
Chileense ambassade in Nederland
Parkstraat 30, 2514 JK ’s-Gravenhage, Tel: +31 70 312 36 40
Belgische ambassade Chili
Edificio Forum Avenida Providentia 2653, Piso 11 – Oficina 1103, Santiago, Tel: +56 2 269 404 00
Chileense ambassade België
Aduatukersstraat 106, 1040 Etterbeek, Tel: +32 2 280 16 20