14-Daagse rondreis Balkan Caleidoscoop
v.a. € 1755,00 p.p.

14-Daagse rondreis Balkan Caleidoscoop

Er was een tijd waarin mensen zeiden dat de Balkan het 'kruitvat van Europa " is. Inderdaad staat de geschiedenis hier vol met plotselinge uitbarstingen van het gepassioneerde volk. Oorlogen gaan voorbij en nu kunnen we tijdens een rondreis in de Balkan genieten van de mooie eigenschappen van de zonnige zijde van de Balkan: mooie en ongerepte natuur, oude kloosters en gezellige steden. Dit is de plaats waar Europa het Oosten ontmoet, waar christenen en moslims eeuwenlang naast elkaar hebben gewoond en waar oude tradities samengaan met het ritme van de 21e eeuw. Tijdens deze internationale groepsreis door de Balkan komt u in 8 landen; Bulgarije, Servië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro, Kosovo, Albanië en Noord-Macedonië.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Air Bulgaria of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gidsen
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Alle vervoer ter plaatse
• Alle excursies zoals omschreven
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
• Entreegelden
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, neem contact op met één van onze medewerkers voor meer informatie
• Internationale groepsreis

 

Dag 1 – Sofia (Bulgarije)
Na aankomst op de luchthaven van Sofia wordt u verwelkomd en naar uw hotel gebracht. De rest van de dag kunt u op eigen gelegenheid de stad verkennen. Overnachting in Sofia.

Dag 2 – Sofia – Kruševac – Studenica (Servië)
Na het ontbijt verlaten we de hoofdstad van Bulgarije en gaan we op weg naar Studenica in Servië. We maken een eerste stop in Kruševac, de oude hoofdstad van Moravisch Servië die gesticht is in 1371 als middeleeuwse burcht. Vervolgens rijden we door naar het Studenica klooster. Dit klooster werd opgericht in de late 12e eeuw door Stevan Nemanja, grondlegger van het middeleeuwse Servische rijk en is het grootste en rijkste klooster van de Servische orthodoxe kloosters. De twee belangrijkste monumenten, de kerk van de Maagd en de kerk van de Koning, zijn gebouwd  van wit marmer en verankeren onschatbare collecties van 13e- en 14e-eeuwse Byzantijnse schilderkunst. Dit klooster geniet een beschermde status op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Overnachting nabij het klooster.

Dag 3 – Studenica – Visegrad – Sarajevo (Servië/Bosnië en Herzegovina)
Op onze route naar Bosnië en Herzegovina passeren we Mokra gora, een vallei in het westen van Servië die zich nestelt tussen de bergen van Tara en Zlatibor. In deze vallei ligt het houten dorp Drvengrad, gebouwd in opdracht van de wereldbekende filmregisseur Emir Kusturica. Na het passeren van de grens zien we de Mehmed Pasha brug, beschreven in de roman -De brug- over de Drina van Nobel laureaat Ivo Andrich. Aan het einde van de dag komen we aan in Sarajevo.
Overnachting in Sarajevo.

Dag 4 – Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)
De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina kent een turbulente geschiedenis. De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. De stad werd het Europese Jeruzalem genoemd, door de ideale combinatie van oost en west en het vreedzaam naast elkaar leven van joden, christenen en moslims. In 1914 werd in Sarajevo, toen nog onderdeel van Oostenrijk, aartshertog Frans Ferdinand vermoord en deze gebeurtenis luidde de Eerste Wereldoorlog in. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld wederom gericht op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische Oorlog, werd de stad zwaar gebombardeerd. De stad heeft zich goed hersteld en heeft een aantal interessante bezienswaardigheden. Tijdens de wandeltour maakt u hier kennis mee. De Gazi-Husrev-Beg moskee, ook wel Begova moskee genoemd, is één van de belangrijkste Ottomaanse monumenten van de Balkan. De moskee uit 1526 is een koepelmoskee in vroeg klassieke stijl. De hoofdgebedsruimte is 13 meter lang en heeft een koepel met een hoogte van 26 meter. De moskee heeft twee zijschepen en de vier arcaden aan de voorkant zijn van marmer. De enkele minaret van de moskee is 47 meter hoog. Bij de moskee hoort ook een madrassa uit 1537 met 24 koepeldaken. De neogotische Heilig Hart kathedraal is eveneens in oude glorie hersteld en is gebaseerd op het ontwerp van de Notre Dame in Parijs. Middag ter vrije besteding.
Overnachting in Sarajevo.

Dag 5 – Sarajevo – Mostar – Trebinje – Dubrovnik (Bosnië en Herzegovina/Kroatië)
We laten Sarajevo achter ons en rijden door naar Mostar. Mostar staat bekend om zijn middeleeuwse boogbrug, die  op de UNESCO Werelderfgoedlijst vermeld staat. Daarnaast is de stad bekend om zijn authentieke stadskern met een mengeling van Ottomaanse en mediterrane invloeden. Van oudsher is Mostar een multiculturele plaats waar katholieken, orthodoxen  en moslims eeuwenlang samenleefden. We passeren Trebinje en maken voor de grens nog een stop bij Radimlja, een verzameling van middeleeuwse grafstenen.
Overnachting in Dubrovnik.

Dag 6 – Dubrovnik (Kroatië)
Dubrovnik wordt tot de mooiste steden van de Adriatische kust gerekend en heeft als bijnaam ‘Parel van de Adriatische Zee’. De oude ommuurde stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uniek vanwege zijn pleinen met marmeren plaveien, steile straatjes, grote huizen, kloosters en kerken, paleizen, fonteinen en musea. Het centrum is autovrij dus u kunt ontspannen rondlopen in de stad. Tijdens de wandelexcursie ziet u het Franciscanen klooster, de Dominicaanse kerk, Pilepoort, Plaka winkelstraat, het Sponzapaleis en het paleis van de rector. Ook wordt een bezoek gebracht aan de St. Blaise kathedraal, de beschermheilige van Dubrovnik.
Overnachting in Dubrovnik.

Dag 7 – Dubrovnik – Herzeg Novi – Kotor (Kroatië/Montenegro)
Na Kroatië is het volgende land van bezoek Montenegro. Herzeg Novi is gelegen op een strategische en aantrekkelijke plek tussen Orjen, met 1895 meter de hoogste berg van het Dinara massief, en de ingang van een van de mooiste baaien ter wereld, namelijk die van Kotor. We maken een korte stop in het oude centrum. Via een panoramische route komen we aan in Kotor, een oude handels- en havenstad omringd door een vestingmuur. Tussen 1420 en 1797 stond de stad onder het gezag van Venetië wat van grote invloed is geweest op de architectuur. We maken een wandeling over de gezellige pleintjes, door de nauwe straten, over het Sint Luka plein en bezichtigen de kathedraal van de heilige Tryphon uit de 9e eeuw.
Overnachting in Kotor.

Dag 8 – Kotor – Cetinje – Pec (Montenegro/Kosovo)
Vandaag reizen we via de panoramische route boven de Kotor Bay naar de grens met Kosovo.
Overnachting in Pec.

Dag 9 – Pec – Prizren (Kosovo)
Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Visoki Decani klooster. Het werd gebouwd tussen 1327 en 1335 door de middeleeuwse Servische koning St. Stephen van Decani en was gewijd aan de Hemelvaart van de Heer. Het klooster is gevestigd in de schilderachtige vallei van de Bistrica rivier, omgeven door de bergen en bossen van de Prokletije bergketen. Het is het grootste en best bewaarde middeleeuwse klooster in Kosovo. Tijdens zijn turbulente geschiedenis was het klooster een belangrijk spiritueel centrum met ontwikkelde artistieke en intellectuele activiteiten. Hoewel de kloostergebouwen schade hebben opgelopen als gevolg van de Turkse bezetting, is de kerk met prachtige 14e-eeuwse fresco’s volledig bewaard gebleven. Tegenwoordig woont een jonge broederschap van 30 broeders in het klooster om de eeuwenoude traditie voort te zetten.
Het klooster staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Vervolgens rijden we door naar Prizren waar we een wandeling maken door de stad.
Overnachting in Prizren.

Dag 10 – Prizren – Tirana (Kosovo/Albanië)
Albanië is wellicht het meest onbekende land van de Balkanlanden. Het is een bergachtig land met een turbulent verleden. De hoofdstad Tirana is uitgegroeid tot een moderne stad. Ondanks de vernietigingen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er toch een aantal interessante bezienswaardigheden overgebleven. Tijdens de stadswandeling ziet u het Skanderbeg plein, de 18e-eeuwse Tannerbrug en de residentie van Enver Hoxha. In de namiddag kunt u de stad verder op eigen gelegenheid verkennen.
Overnachting in Tirana.

Dag 11 – Tirana – Ohrid (Noord-Macedonië)
Het oude stadje Ohrid ligt prachtig aan het gelijknamige meer die de grens vormt met Albanië. Vroeger liep hierlangs de Romeinse handelsweg van de Adriatische zee naar de Golf van Thessaloniki.  In de middag wandelen we door de gezellige smalle straatjes en zien we de restanten van het Samuil fort. De klim naar boven is pittig maar wordt helemaal vergoed door het mooie uitzicht. De Sveti Jovan is een van de meest gefotografeerde kerkjes van het land, dankzij haar prachtige ligging op een klif boven het meer. In de avond kunt u heerlijk eten in 1 van de restaurants aan de wandelpromenade.
Overnachting in Ohrid.

Dag 12 – Ohrid – Skopje (Noord-Macedonië)
Via de mooie Matka kloof, een brede kloof die vroeger als schuilplaats diende, gaan we naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. De centrale ligging op de Balkan heeft er voor gezorgd dat Skopje van oudsher een belangrijk kruispunt was waar elk rijk belangstelling voor had. Zowel het Romeinse rijk als Ottomaanse rijk en Joegoslavië hebben hun sporen achtergelaten en maken van Skopje een verrassende, gevarieerde hoofdstad.  De dodelijke aardbeving van 1963 vernietigde een groot historisch gedeelte van de stad maar de heropbouw van de stad onder leiding van de Japanse architect Kenzo Tange zorgde voor een opvallende, futuristisch straatbeeld. Het Nationaal Theater is een voorbeeld van.  De wandeltocht door het centrum laat ons kennis maken met deze veelzijdigheid. Overnachting in Skopje.

Dag 13 – Skopje – Sofia (Noord-Macedonië/Bulgarije)
We doorkruisen het groene berglandschap van Macedonië en steken de grens over met Bulgarije. In de namiddag kunt de hoofdstad Sofia op eigen gelegenheid verkennen.
Overnachting in Sofia.

Dag 14 – Sofia
Vandaag wordt u naar de luchthaven gebracht voor de vlucht huiswaarts. Indien u wenst kunt u de reis verlengen.

Tijdens uw 14-Daagse rondreis Balkan Caleidoscoop verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Sofia - Budapest Hotel Sofia

Hotel Budapest
Dit hotel is midden in het centrum van Sofia gelegen. Het metrostation Luvov Most is te voet in 5 minuten bereikbaar.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een gezellige bar en een restaurant waar moderne Bulgaarse en Hongaarse gerechten worden geserveerd. Tevens biedt het hotel gratis wifi.
 
Kamers:
De kamers van Hotel Budapest zijn  ruim en modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, televisie met kabel, gratis wifi, koffie-en theehoek en de badkamers zijn voorzien van haardrogers.

 

Studenica - Guesthouse Konak

Guesthouse Konak
Het guesthouse Konak is rustig gelegen nabij het klooster van Studenitsa.
 
Faciliteiten:
U kunt nabij het guesthouse dineren.
 
Kamers:
De kamers zijn eenvoudig ingericht, maar hebben de benodigde voorzieningen.

 

Sarajevo - Hotel Boutique 36

Hotel Boutique 36
Dit moderne hotel is prachtig gelegen in de oude stad van Sarajevo. In het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen restaurant waar ze zowel nationale als internationale gerechten serveert. Daarnaast kunt u terecht in de hotellounge voor een drankje of om een boek te lezen.
 
Kamers:
De kamers zijn recentelijk gerenoveerd en zijn ruim en modern ingericht met de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van telefoon, kabel televisie, gratis wifi en airconditioning.

 

Dubrovnik - Hotel Ivka

Hotel Ivka
Dit hotel is gelegen op het bosrijke schiereiland Lapad. Met de bus (halte op 50 meter) bent u in 15 minuten in het oude stadscentrum van Dubrovnik. Er is gratis wifi beschikbaar.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over 2 restaurants, waar u zowel van Dalmatische en internationale gerechten kunt genieten.  Voor een drankje kunt u terecht bij de bar.
 
Kamers:
De kamers zijn ruim en modern ingericht met de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, kabeltelevisie en gratis wifi. De meeste kamers hebben een eigen balkon.

 

Kotor - Hotel Marija 2

Hotel Marija 2
Hotel Marija ligt binnen de stadsmuren van Kotor. Het hotel ligt 30 meter van de jachthaven van Kotor Bay en wandelt zo naar het bruisende stadscentrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een gezellig terras met uitzicht op de berg Lovcen en de baai. Er is gratis wifi.
 
Kamers:
De kamers zijn ruim  ingericht met de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van extra lange bedden, telefoon, satelliet-televisie, een minibar en gratis wifi.

 

Pec - Hotel Dukagjini

Hotel Dukagjini
Dit moderne 5-sterrenhotel is centraal gelegen in Pec. De oude bazaar en talloze winkels liggen op 300 meter van het hotel.
 
Faciliteiten:
Er zijn 3 restaurants in het hotel aanwezig. Tevens heeft het hotel een overdekt zwembad, een stoombad en een fitnessruimte.
 
Kamers:
Alle chic ingerichte kamers hebben een lcd-tv met kabelzenders, een balkon en een comfortabele zithoek en hebben de benodigde voorzieningen. In de royale badkamer vindt u toiletartiekelen, een badjas en fohn.

 

Prizren - Hotel Centrum

Hotel Centrum
Het hotel ligt in het oude centrum van Prizren, aan de autovrije winkelstraat en op ca. 10 minuten wandelen van Ljevis Kerk die onder de berscherming van UNESCO valt.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant, bar, roomservice, gratis wifi in alle ruimtes en gratis parkeergelegenheid.

Kamers:
De 51 kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, airconditioning en minibar. Badkamer met douche, toilet en haardroger. Sommige kamers hebben een balkon.

Tirana - Hotel Vila e Arte

Hotel Centrum
Hotel Vila e Arte is gelegen in het hart van Tirana. Het centrum van de stad is in slechts 5 minuten lopen te bereiken.
 
Faciliteiten:
Hotel Vila e Arte beschikt over een eigen restaurant en lobbybar. Er is gratis wifi beschikbaar.
 
Kamers:
De modern ingerichte kamers zijn voorzien van de benodigde voorzieningen zoals een tv, telefoon, kluisje en een minibar. De badkamers zijn voorzien van een haardroger.
 

 

Berat - Hotel Antipatrea

Hotel Antipatrea
Het hotel ligt in het centrum van Berat, op 150 meter van de oever van de rivier de Osum. 
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt een 24-uursreceptie, een gemeenschappelijke loungeruimte, een opbergruimte voor bagage en strijkservice. Het ontbijt is in het restaurant op 100 meter van het hotel, die tevens traditioneel Albanese gerechten serveert.
 
Kamers:
De ruime kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met kabelzenders en een minibar en hebben de benodigde voorzieningen. De badkamers zijn uitgerust met een haardroger.

 

Ohrid - Hotel Garden

Hotel Garden
Hotel Garden ligt op slechts 100 meter van het strand Kuba Libra, aan het meer van Ohrid.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een a la carte restaurant, gratis wifii in alle ruimtes en kamers en een 24-uursreceptie.
 
Kamers:
Alle nette en comfortabele kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders en een minibar.

 

Sofia - Best Western Hotel Lozenets

Best Western Hotel Lozenetz
Dit moderne en in 2019 volledig gerenoveerde hotel is gelegen in de prestigieuze buurt Lozonetz in het centrum van Sofia. Het ligt op slechts 200 meter van het metrostation Europese Unie, dat eenvoudige verbindingen biedt met alle bestemmingen in het centrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een gezellig restaurant met een zomertuin, waar klassieke Bulgaarse gerechten worden geserveerd. Verder biedt het hotel een bar en gratis wifi internet.
 
Kamers:
De kamers zijn ruim en met warme kleuren ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, flatscreentelevisie met kabelkanalen, gratis wifi, koffie- en theefaciliteiten.
 

 

Algemeen
De roerige geschiedenis heeft Servië een inspirerende culturele diversiteit en interessante monumenten nagelaten. De drukte van miljoenenstad Belgrado staat in schril contrast met het uitgestrekte platteland, de woeste bergen en de ondoordringbare moerasgebieden. Wie in Servië een gesprek aanknoopt over de geschiedenis, zal mogelijk snel verstrikt raken in een wirwar van mysterieuze middeleeuwse koningen, bloedige veldslagen in het oude Europa en ronkende historische mythes. Veel geschiedenis van Servië is sterk gekleurd door de gebeurtenissen tijdens recente oorlogen op de Balkan. 
 
Ligging
Geografisch gezien ligt Servië op de grens tussen Midden-Europa en Zuidoost-Europa. Servië is ruim twee keer zo groot als België, heeft geen kustlijn, maar wel veel buurlanden; Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Macedonië, Kosovo, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kroatië. De Vojvodina beslaat de noordelijkste 30% van het land. Het hoort tot de Pannonische laagvlakte, die zich verder over bijna heel Hongarije uitstrekt. Het meeste oostelijk puntje van Servië behoort tot de Walachijse vlakte (Beneden Donauvlakte). Aan de noordoostgrens beginnen de uitlopers van de Karpaten. Het overgrote deel van Servië ligt in het stroomgebied van de Donau. De belangrijkste zijrivieren zijn de Sava, Morava en de Tisa. 
 
Klimaat
Servië heeft een gematigd zeeklimaat (ook al zeggen sommigen dat het een continentaal klimaat is) met koude winters en warme zomers. In de maanden juni en augustus is het warm (gemiddeld 25 tot 30 graden maar temperaturen boven de 40 graden willen wel eens voorkomen) en regent het bijna niet. In de bergen sneeuwt het van december tot maart flink. Vanaf april komen de temperatuur na een gure winter weer boven de 20 graden uit.
 
Religie
De overgrote meerderheid van de Servische bevolking is orthodox. De overige inwoners van Servië zijn moslim, katholiek, protestant of atheïstisch. De meeste moslims wonen in de Sandzak, een regio in het zuidwesten van Servië. Zij worden ook wel Bosnjakken genoemd, naar de gelijknamige islamitische bevolkingsgroep in Bosnië-Herzegovina. Aan het hoofd van de orthodoxe kerk staat de eigen Servische patriarch. 
 
Eten en drinken
De keuken is een mix van invloeden uit de Griekse, Turkse en Hongaarse keuken. De maaltijden zijn gebaseerd op vlees, zuivelproducten en groenten. Specialiteiten uit de Servische keuken zijn bijvoorbeeld cevapi, sarma, kajmak, ajvar en pecenje (geroosterd  lams- of varkensvlees). 
Drinken:
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
De nationale alcoholische drank is rakija (een soort schnaps van verschillende fruitsoorten). In Servië gemaakte wijn wint ook aan populariteit.
 
Elektriciteit
Servië heeft stopcontacten met 220 volt. Voor het type stopcontact dat in Servië heeft u geen wereldstekker nodig.
 
Tijdsverschil
Er is geen tijdverschil met de Benelux en Servië. 
 
Taal
Meest gesproken taal: Servisch. Het Servisch onderscheidt zich van het Kroatisch, zoals het Nederlands van het Vlaams. De taal is hetzelfde, maar er zijn verschillende uitspraken in de vocabulaire. Ooit waren Servisch, Kroatisch, Montenegrijns en Bosnisch ondergebracht in de taal Servo-Kroatisch, de officiële taal van Joegoslavië. Tegenwoordig hebben zij allemaal hun eigen taal. Het Servisch is een taal die zowel in het Cyrillisch als Latijnse schrift wordt geschreven, wat vrij uniek is in Europa. U kunt meestal ook met Engels uit de voeten. 
 
Bagage en kleding
In het algemeen gaan Serviërs westers gekleed. U kunt als toerist dragen wat u wilt. De enige uitzondering hierin is, zodra u een bezoek brengt aan de kerk, moeten de schouders bedekt zijn en moet uw rok/ korte broek tot op de knie vallen. Veel Servische vrouwen gebruiken vaak een sjaal om hun schouders en decolleté te bedekken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
Officieel gezien kunt u gebruik maken van een ID-kaart om Servië in te reizen. Het kan echter ook wel eens voor problemen zorgen, dus daarom raden wij u aan om met een geldig paspoort te reizen. Een visum is niet van toepassing. U krijgt in uw paspoort een stempel waarmee u maximaal 90 dagen in het land mag blijven. 
 
Douanebepalingen:
Invoer: Binnenlandse- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Maak geen foto’s van militaire objecten zoals voertuigen of gebouwen in Servië. Voordat u een foto maakt van een persoon, dient u hier altijd toestemming voor te vragen. 
 
Geld- en bankzaken
De munteenheid van Servië is de Dinar (RSD). 
1 EUR is 118 RSD (01-11-2019).
 
Contanten:
Eurobiljetten worden ook vaak geaccepteerd, maar muntgeld niet. Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen een ongunstiger koers dan een bank.
 
Bank en Creditcards:
Overal in Servië kunt u een bankautomaat vinden. Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. 
 
Fooien
Het is in Servië gebruikelijk om in restaurants bedragen af te ronden. Fooi wordt meestal niet op tafel achtergelaten, maar de klant geeft bij het afrekenen aan welk bedrag de ober mag teruggeven. In cafés en bars is het gebruikelijk dat de ober na elk drankje een bonnetje op tafel legt. Dat betekent niet dat u meteen dient te betalen. Als u weggaat kunt u alles bij elkaar optellen en afrekenen. 
 
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Servië. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. De medische zorg in Servië staat op een redelijk niveau. U wordt wel geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek.
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen. In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
De meeste winkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 10 of 11-20 uur en op zaterdag van 9- 14 of 16 uur.
Levensmiddelenwinkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 6-19 uur en op zaterdag van 7-13 uur.
Supermarkten blijven open tot 21 of 22 uur. Er is in de steden een toenemend aantal winkels die 24 uur per dag open zijn. In kleine winkels wordt meestal een lunchpauze in acht genomen.
Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Post: De post in Servië, zowel binnenlandse als buitenlandse, doet er erg lang over en komt niet altijd aan. Uw post kunt u het beste afgeven bij het hotel of het postkantoor.
Internet: Er zijn in Servië internetcafés te vinden, maar daar moet u wel even moeite voor doen. De meeste hostels hebben ook een computer voor algemeen gebruik. In de grotere plaatsen kunt u echter ook gebruik maken van een Wi-Fi spot. 
 
Telefoon: Het internationale kengetal van Servië is +381. In steden zijn altijd telefooncellen voorhanden, waarvoor kaarten te koop zijn bij de kiosk. Goedkoper is om te bellen vanuit een postkantoor. Wie langer in Servië blijft of er nog eens denkt terug te keren kan ook een SIM-kaart kopen. Er is weinig verschil tussen de drie providers MTS Telekom Srbija, Telenor en Vip. In de wat minder officieel uitziende telefoonwinkels kan uw telefoon voor een zacht prijsje SIM-lock-vrij gemaakt worden.
 
Openbaar vervoer
De snelste en effectiefste manier om in Servië van A naar B te komen is met de bus. In elk dorp komt wel een bus en tussen alle steden bestaan regelmatige verbindingen. Echter weet men nooit van te voren hoe laat ze vertrekken of aankomen. Er zijn talloze concurrerende busmaatschappijen, dus is er geen website die u van de juiste informatie voorziet. Het beste kunt u het navragen bij de chauffeur of andere wachtenden. Grote tassen moeten in het bagageruim, waar u nog 50 of 100 dinar extra voor betaald. 
 
Verder wordt er in Servië nog veel gelift, maar op de snelweg is het verboden. Het gaat over het algemeen snel en het is redelijk veilig, maar zoals in andere landen wordt het afgeraden voor vrouwen alleen. Het is wel zo beleefd altijd een kleine bijdrage voor de benzine aan te bieden. Verder is er een overvloed aan taxi’s waar u gebruik van kunt maken. 
 
Criminaliteit
Servië kent vrijwel geen onveilige gebieden. Belgrado is een veilige en mooie stad om te bezoeken. Natuurlijk moet u zoals in elke grote stad wel rekening houden met zakkenrollers. Houd echter wel rekening dat homoseksualiteit in dit land niet wordt geaccepteerd. Het is raadzaam om u hier terughoudend in op te stellen.  
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Middeleeuwse monumenten in Kosovo
- Stari Ras en Socopani
- Sudenica klooster
 
Nationale feestdagen
De meeste Servische feestdagen hebben een religieuze of nationalistische oorsprong. Officiële feestdagen in Servië zijn nieuwjaar op 1 en 2 januari, orthodox kerstmis op 7 januari, Nationale dag op 15 en 16 februari, Orthodox Goede Vrijdag, Orthodox Paasmaandag, Dag van de arbeid op 1 en 2 mei en Wapenstilstand op 11 november. 
 
Belgische ambassade in Belgrado
Krunska 18, 11000 Belgrado, tel: +381113230016
https://serbia.diplomatie.belgium.be/nl
 
Servische ambassade in Brussel
Emile Demotlaan 11, 1000 Brussels, tel: 02-6472652
www.brussels.mfa.gov.rs 
 
Nederlandse ambassade in Belgrado
Milentija Popovica 5b, 11070 Belgrado, tel: +381112023900
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/servie/over-ons/ambassade-in-belgrado
 
Servische ambassade in Den Haag
Burgemeester van Karnebeeklaan 19, 2585 BA Den Haag, tel: 070-3632397
http://www.thehague.mfa.gov.rs/
 

Algemeen
Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. De Korab (2763 m), op de grens met Noord-Macedonië, is het hoogste punt van het land. De belangrijkste rivieren van Albanië zijn de Drin, de Mat, de Shkumbin, de Vjosë en de Seman, maar de meeste zijn onbevaarbaar. De grootste meren zijn het Meer van Shkodër, het Meer van Ohrid en het Prespameer, alle ten dele buiten Albanië. Meer dan een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen, meer dan een derde is weiland en slechts ongeveer een vijfde is gecultiveerd. Albanië is niet rijk aan eilanden. Het land telt een tiental kleine onbewoonde eilanden voor de kust, plus een aantal nog kleinere eilanden in zijn meren. Het grootste eiland is Sazan, dat aan de ingang van de Golf van Vlorë gelegen is.
 
Ligging
Albanië of officieel de Republiek Albanië (Republika e Shqipërisë), is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië, Griekenland en de Ionische en Adriatische Zee. De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana gelegen in het centrum van het land, dat 895.160 (volkstelling 2019) van de in totaal meer dan 3 miljoen inwoners huisvest.
 
Klimaat
De beste reisperiode voor Albanië is van mei t/m oktober.
Het kustklimaat is typisch mediterraan, met hete, droge zomers en milde, natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers.
 
Religie
Naar schatting is 57% van de bevolking islamitisch en 17% christelijk. Van de christenen is ongeveer een derde Albanees-orthodox en twee derde katholiek. Slechts een gering percentage van de Albanezen praktiseert zijn religie. In Albanië zijn huwelijken tussen verschillende geloofsgroepen geen probleem. Openbare instellingen zijn gesloten op zowel katholieke, orthodoxe als islamitische feestdagen.
De Gegen (ook Ghegen) zijn overwegend islamieten, de Tosken daarentegen meestal Grieks-orthodox. Katholieken vindt men vooral onder de Gegen.
In 1967 werd Albanië officieel tot atheïstische staat uitgeroepen, en tot 1990 waren alle moskeeën en kerken gesloten. Alle moskeeën en kerken in het land werden gesloopt of ingericht voor andere doeleinden. Gelovigen werden tijdens het regime van Enver Hoxha streng vervolgd en geestelijke leiders werden gedwongen de uitoefening van hun ambt op te geven.
 
Eten en drinken
De Albanese keuken is van oorsprong mediterraans en verwant aan en beïnvloed door de Italiaanse, Turkse en Griekse keuken. Albanezen zijn vooral dol op brood, verse seizoensgroenten en –fruit, ‘kos’ (yoghurt), noten, lams- en schapenvlees, olijfolie en look.
Een hoofdmaaltijd, die meestal ’s middags wordt genomen, bestaat grotendeels uit: vlees (lam, schaap, kip of rund) in de vorm van een stoofpot, een pilaf (met rijst) of gegrild, en vergezeld van een salade van verse groenten (meestal tomaten, komkommers, paprika’s) en rond, plat brood. Aan de kust wordt het vlees ook vervangen door vis of schaaldieren.
 
Albanezen houden van koffie, ze bouwen er een hele ceremonie rond, en overlopen de dag tijdens het koffiedrinken. Ze hebben de Turkse manier van koffie maken overgenomen. De fijngemalen koffie wordt, samen met suiker en water, gekookt tot het schuimt. Buiten koffie wordt er ook veel thee gedronken, vooral de Albanese bergthee die nog met de hand wordt geplukt. De thee heeft een erg frisse smaak. 
 
De Albanese wijnen komen vooral uit de omgeving van Korçë, Berat, Permet en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn ook bier.
 
Drinkwater
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
 
Elektriciteit
Voltage: 230 volt. Onze gebruikelijke platte stekkers zonder randaarding met twee dunne ronde pinnen passen altijd.
 
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil ten opzichte van de Benelux met Albanië. 
 
Taal
Het Albanees is de officiële taal.  Volgens de meeste wetenschappers stamt het Albanees uit het Illyrisch. Daarmee is het de oudste Indo-Germaanse taal. Hoewel de taal in de loop der eeuwen door diverse bezetters onderdrukt werd, wordt het nog steeds gesproken. De geschreven taal heeft zich langzaam ontwikkeld. In 1908 werd definitief gekozen voor het Latijnse alfabet. In het noorden en in Tirana spreken veel Albanezen ook Italiaans. In Tirana spreken steeds meer jongeren Engels, en in mindere mate Duits of Frans. In banken en (grotere) restaurants kun je met Engels goed terecht.  
 
Bagage en kleding
Voor Albanië gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een kerk binnentreedt. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Albanië heeft u een geldig paspoort of EU-identiteitsbewijs nodig welke bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Er is geen visum nodig voor Albanië. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Albanië is de Lek (ALL). Op 01-11- 2019 was  € 1,- ongeveer 123,20 Lek. De Lek kan je alleen in Albanië verkrijgen.   
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank. In Tirana en andere grotere steden zijn bankautomaten waar je geld kan afhalen.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. 
 
Gezondheid
De medische zorg is laag, vooral buiten de hoofdstad. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht.
Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts of het Tropisch Instituut.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden 
De meeste winkels zijn open van maandag t/m zaterdag van 9 tot 17u-20 uur. Banken van 9 tot 15uur en musea van 09 tot 18 uur. 
 
Restaurants: Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn open op werkdagen van 10:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie. 
 
Internet:
In de grote steden is internet zeer toegankelijk, o.a. via Wifi. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
Let op: Albanië is geen EU-land, er kunnen roamingkosten aangerekend worden. Er zijn providers die Albanië meenemen in de EU-bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie.
 
Telefoon:
Over het algemeen heeft u goed bereik in Albanië. Er is een 4G-netwerk voor mobiel internet. Vanuit toeristische en grote plaatsen kunt u internationale gesprekken voeren. In kleine plaatsen kunt u op een postkantoor via een telefoniste verbinding maken met het buiteland. 
 
Openbaar vervoer
Albanië heeft een uitgebreid netwerk van bussen en furgons (minibussen), echter een betrouwbare dienstregeling vinden is niet makkelijk. Vraag dit best even na in uw hotel. Zitplaatsen vooraf reserveren is niet nodig. In praktijk stoppen bussen overal, je kan dus makkelijk langs de route instappen. Voor de grote bussen zijn er vaste stopplaatsen. Veel lijndiensten stoppen al in de loop van de middag, dus controleer wanneer de laatste bus gat. 
 
Veiligheid
Er gelden momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Albanië. Deze informatie is onderhevig van veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van binnenlandse zaken te kijken voor actuele informatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Butrint
- Historische centra van Berat en Gjirokaster
- Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten
- Graftombes van Selca e Poshtme
- Amfitheater van Durres
- Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid
- Antieke stad Apollonia
- Vesting Bashtova
 
Nationale feestdagen
Albanië kent de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Zomerdag (14 maart), Nevruz/ Lentefeest (22 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van Moeder Teresa (19 oktober), Onafhankelijkheidsdag (28 november), Bevrijdingsdag (29 november).
Daarnaast zijn er de islamitische feestdagen zoals de ramadan (van 23 april tot 23 mei 2020) die afgesloten wordt met Fitr Bayrami, het Suikerfeest (23-24 mei 2020). Iedereen komt bij elkaar voor het vroege ochtendgebed in de moskee. Daarna gaat men eten met familie, buren en kennissen. Iedereen krijgt cadeau’s. De armen krijgen aalmoezen. Ook Aïd el-Kebir, het offerfeest (30 juli - 03 augustus 2020) is vooral een familiefeest.
Ook de christelijke feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis zijn nationale feestdagen. De maandag volgend op de feestdag is dan ook een vrije dag.    
 
Ambassade Albanië in Brussel
Keverslaan 11 bus 3, 1000 Brussel, tel: 02-640 14 22, http://www.mfa.gov.al
 
Bevoegde Belgische ambassade in Sofia
Blvd James Boucher 103, 3rd floor, 1407 Sofia, Bulgarije, tel.: +359 2 988 72 90
http://bulgaria.diplomatie.belgium.be/en
 
Ambassade Albanië in Den Haag
Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag, tel: 070-4272101
http://www.ambasadat.gov.al/netherlands/en
 
Nederlandse ambassade in Tirana
Rruga Asim Zeneli 10, Tirana, tel: +355 42240828
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie/over-ons/ambassade-in-tirana