Algemeen
Korea is een schiereiland in Oost-Azië, dat aan China en Rusland grenst, en van Japan gescheiden is door de Japanse Zee (in Korea Oostzee genoemd). Als gevolg van de tweede wereldoorlog werd Korea in 1948 opgedeeld in twee onafhankelijke staten: de Democratische Volksrepubliek Korea, Noord-Korea en de Republiek Korea, Zuid-Korea. De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoul. De oppervlakte bestaat voor circa 80% uit bergland. De hoogste berg van Korea is de Paektu san (2774 m), gelegen in Noord-Korea aan de grens met China. De rivieren de Jaloe en de Tumen ontspringen hier. In Zuid-Korea is de 1.950 meter hoge Halla san op het eiland Jeju de hoogste berg. De belangrijkste bergketen is de 600 kilometer lange T'aebaek keten, die langs de oostkust loopt. In het zuiden liggen enkele grote bekkenlandschappen. Korea telt meer dan 3000 eilanden, waarvan Jeju het belangrijkste is. Dit ten zuiden van het schiereiland gelegen semi tropische, vulkanische eiland is populair onder de Koreanen. Kortom, Zuid-Korea kent een prachtige en gevarieerde natuur die u zeker zult aantreffen tijdens een rondreis. Het land heeft ook een rijke geschiedenis, veel overblijfselen hiervan zijn nog te bezoeken in de vorm van tempels.
Klimaat
Zuid-Korea kent vier seizoenen. De aangenaamste periodes om door het land te reizen zijn het voorjaar (van eind maart tot en met juni) en de nazomer en herfst (half augustus tot en met oktober). Dan is de temperatuur aangenaam en er valt weinig regen. Luchtige kleding met een korte, af en toe lange, mouw volstaat overdag, in de avond koelt het af en is een trui of jas gewenst. In de zomermaanden juli en augustus kan het erg warm zijn en valt het regenseizoen. Van mei tot en met november kunnen er tropische stormen en tyfoons voorkomen. Houd in deze periode de berichtgeving in de media in de gaten. De winter in Zuid-Korea (eind november tot en met februari) kan ijzig koud zijn, maar is overwegend droog. Er valt zo nu en dan een sneeuwbui.
Religie
Iets meer dan de helft van de Zuid-Koreanen is gelovig. De twee grootste geloofsovertuigingen in Zuid-Korea zijn het boeddhisme (23 procent) en het christendom (29 procent).
Het boeddhisme kent een lange geschiedenis in Korea. Volgens de geschriften zou het in 372 na Christus via China het land binnen zijn gekomen en werd het het nationale geloof tijdens de Shilla-dynastie (668-935). Duizenden tempels zijn in die tijd gebouwd. Gedurende de Yi-dynastie, vanaf 1392, is het boeddhisme in de verdrukking geweest. Het confucianisme werd toen de staatsfilosofie ten koste van het boeddhisme. Later kreeg de boeddhistische leer weer voorzichtig voet aan de grond. Tegenwoordig telt Zuid-Korea ruim 7.000 tempels en zo’n 25.000 monniken. En hoewel ‘slechts’ 23 procent van de Koreanen is geregistreerd als boeddhist, zie je dat menig niet-boeddhist in al die eeuwen toch heel wat van de leer heeft overgenomen.
Eten en drinken
Restaurants:
Koreanen eten graag en veel buiten de deur, dus aan restaurants is geen gebrek. De Koreaanse keuken is heel eigen en divers. De diversiteit in de Koreaanse keuken uit zich ook in de restaurants. Elke eetgelegenheid biedt zijn specialiteit, bijvoorbeeld vis, barbecue of hotpot. Naast de specialiteit is er niet veel anders. Reken dus niet op een grote menukaart.
Maaltijden:
De Koreaanse keuken is gebaseerd op het principe dat lichaam en geest een zijn. Dit is ook de reden dat een traditioneel gedekte tafel minstens 5 gerechten of garnituren in verschillende kleuren bevat. Het eten staat tevens ook bekend om de gezonde eigenschappen dus weinig calorieën en veel groenten.
Een maaltijd in Zuid-Korea bestaat uit rijst, soep, kimchi, een hoofdgerecht en enkele bijgerechten. Als gevolg staat de tafel vol met bakjes en schaaltjes. Kimchi is te vergelijken met onze zuurkool maar nog eens op smaak gebracht met rode pepers. Beroemd is de Koreaanse barbecue waarbij gebruik wordt gemaakt met speciale tafels met een gat erin om het vlees te kunnen grillen. Uiteraard wordt er ook veel vis gegeten, gebakken, in de soep of rauw (sashimi).
Drinken:
De meeste Zuid-Koreaanse restaurants serveren niet veel meer dan het lokale bier, Soju een Koreaanse likeur (lichtere variant op wodka), cola en water. Daarnaast wordt er veel thee gedronken, met name groene thee. Maar ook bloesemthee’s en de zoetzure bessenthee (omija-cha) zijn populair.
Elektriciteit
Zuid-Korea heeft 220 Volt, toch wordt aanbevolen een internationale stekker mee te nemen daar de stopcontacten niet overal uniform zijn.
Tijdsverschil
In Zuid-Korea is het acht uur later. In de Europese zomertijd is het tijdsverschil zeven uur.
Taal
In Zuid-Korea is de officiële taal het Koreaans, officiële naam is Hangul. Hoewel op school al vele jaren volop aandacht is voor andere, internationale talen, durven slechts enkelen Engels te spreken.
Bagage en kleding
Neem vooral praktische kleding mee, erg handig is het om laag over laag te dragen. In het voorjaar, de zomer en herfst is lichte kleding aan te raden met een warmer kledingstuk voor ’s avonds. Draag in elk geval kleding waarmee u respect toont voor de lokale cultuur en bevolking. Het is in elk geval verboden korte rokken of broeken te dragen bij het bezoeken van boeddhistische tempels.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Paspoort:
Controleer altijd of uw paspoort nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog zes maanden geldig te zijn na aankomst.
Neem op reis een fotokopie mee van de fotopagina van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
Fotograferen en filmen
Het fotograferen van militaire en strategische objecten is verboden alsook bruggen. De bevolking laat zich soms wel fotograferen, hoewel de oudere bevolking hier meestal niet van gediend is. Maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. Het fotograferen van standbeelden van belangrijke personen is zo dat het nooit mag om de achterzijde of slechts een gedeelte te fotograferen.
Geldzaken
De Koreaanse munteenheid is de Won (KRW). Er zijn bankbiljetten van W1000, W5000, W10000 en W50000. Munten zijn er van W10, W50, W100 en W500.
1.000 Won = 0,77 Euro (koers 01-11-2019)
Het omwisselen van Euro’s naar Won is geen enkel probleem maar zorg er wel steeds voor dat u uw paspoort meeheeft voor legitimatie. Banken zijn geopend van maandag tot vrijdag van 09.30 tot en met 16.00.
In de steden kunt u eenvoudig pinnen. Let wel op!! dat u ervoor zorgt dat de pinpas geldig zal zijn in Zuid-Korea. Neemt u contact op met uw bank, zodat u er zeker van bent, dat u geld kunt opnemen bij de banken in Zuid-Korea.
Creditcards worden over het algemeen geaccepteerd in grotere centra en dan vooral in shoppingcenters, hotels en restaurants.
Fooien
In Zuid-Korea is het niet gebruikelijk dat er in bars en restaurants fooi aan personeel wordt gegeven. Uitzonderingen hierop zijn: taxichauffeurs, westerse restaurants en in hotels neemt het personeel ook een fooi aan. Een vriendelijke en goede service wordt in Korea als vanzelfsprekend beschouwd. De service is bij de prijs inbegrepen.
Onze gidsen en chauffeurs verwachten aan het einde ook een fooi als zij het werk goed hebben gedaan. De fooi van de gids ligt ongeveer tussen de € 2,- en € 5,- per persoon per dag.
Gezondheid
Wie in Zuid-Korea met enige aandacht voor hygiëne vakantie viert, zal meestal geen gezondheidsproblemen tegen het lijf lopen. Hieronder volgt een aantal zaken waarop gelet moet worden.
Reisapotheek:
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Vaccinaties:
Voor Zuid-Korea wordt vaccinatie voor DTP en hepatitis A aangeraden maar niet verplicht. Neem hiervoor contact op met uw huisarts.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Post, internet en telefoon
Post:
Post van Zuid-Korea naar Nederland of Belgie doet er gemiddeld 10 dagen over.
Internet:
In Zuid-Korea kunt u op de meeste plaatsen gebruik maken van internet. Zuid-Korea is het land met de hoogste internetdichtheid ter wereld. Alle hotels zijn uitgerust met Wifi al dan niet tegen betaling.
Telefoon
Vanuit Zuid-Korea kunt u eenvoudig telefoneren naar Nederland +31 of België +32.
Diversen
In de zomer krijgen mensen met contactlenzen regelmatig last van geïrriteerde ogen door stof, zowel op het platteland als in de steden. Neem voor de zekerheid een reservebril mee.
Veiligheid
Zuid-Korea is een veilig land voor reizigers, de kans dat een vakantieganger met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen zoals een kluisje huren in het hotel voor waardevolle bezittingen.
Het verkeer in Seoul en andere grote steden vraagt de nodige concentratie. Automobilisten trekken zich weinig aan van zebrapaden en stoplichten.
Cultureel erfgoed en UNESCO
• Haeinsatempel Janggyeong Panjeon, bewaarplaats van de Tripitaka Koreana houtblokken
• Jongmyo heiligdom
• Changdeokgung- paleiscomplex
• Hwaseong-vesting
• Hunebedplaatsen Gochang, Hwasun en Ganghwa
• Historische gebieen van Gyeongju
• Vulkanisch eiland Jeju met lavagrotten
• Koninklijke tombes van de Joseon-dynastie
• Historische dorpen Hahoe en Yangdong
• Namhansanseong
• Historische gebieden van Paekche
• Sansa, Boeddhistische bergkloosters
• Seowon Koreaansse neoconfucianistische academies
• Seokguramgrot en Bulguksatempel
Gebruiken en etiquette
In Zuid Korea wordt veel waarde gehecht aan gebruiken en handelen volgens een etiquette, veel meer dan in Westerse landen. Zonder de volgende tips kunt ook erg goed verblijven in Zuid-Korea, maar uw begrip en respect zal de waardering door de bevolking vergroten.
Ontmoeten van mensen: Bij een eerste ontmoeting met een Zuid-Koreaan, maakt u een lichte buiging en gaat uw linkerhand richting uw rechterschouder. Nu kunt u met uw rechterhand de hand schudden.
Mocht u iets overhandigt krijgen bij deze ontmoeting (visitekaartje, belangrijke papieren), pak dit dan met beide handen aan en lees het aandachtig.
Geld ontvangt en geeft u altijd door uw linkerhand op uw rechterarm te leggen, net boven uw ellenboog. Nu kunt u door uw rechterarm te strekken, geld ontvangen of geven.
Nationale feestdagen
De volgende feestdagen worden ieder jaar gevierd. De data voor 2019 zijn: 1 januari – Nieuwjaarsdag, 2 t/m 6 februari - Koreaans Nieuwjaar, 1 mei - Dag van de Arbeid, 6 mei - Dag van de Kinderen, 12 mei - Geboortedag Boeddha (8e dag van de 4e maand van de maandkalender), 6 juni – Herdenkingsdag, 15 augustus – Bevrijdingsdag, 12 t/m 15 september - Chuseok (Koreaanse Thanksgiving), 3 oktober - Dag van de Stichting
9 oktober - Hangeul dag, 25 & 26 december - Kerstmis
Ambassade
Belgische Ambassade in Seoul
Itaewon-ro 45 gil 23, Yongsan-gu, Seoul 04349 - Tel: +82 2 749 0381 4
Koreaanse Ambassade in Brussel
Terhulpensesteenweg 173/175, 1170 Watermaal-Bosvoorde – Tel.: 02 675 57 77
Ambassade
Nederlandse Ambassade in Seoul
10e verdieping Jeongdong Building, 21-15 Jeongdong-gil, Jung-gu, Seoul - Tel: +82 2 3118600
Koreaanse Ambassade in Den Haag
Verlengde Tolweg 8, 2517 JV Den Haag – Tel.: 070-7400200