13-Daagse rondreis Turkmenistan en Oezbekistan
v.a. € 3775,00 p.p.

13-Daagse rondreis Turkmenistan en Oezbekistan

Deze 13-daagse rondreis is een mooie combinatie van de Centraal-Aziatische landen Turkmenistan en Oezbekistan die hun bloeiperiode in de tijd van de historische zijderoutes kenden. Beide landen behoorden tot de Sovjet-Unie maar zijn na de onafhankelijkheid ieder een eigen weg in geslagen. In het behoorlijk gesloten Turkmenistan vindt u wellicht de meest bijzondere hoofdstad in Centraal-Azië, Ashagabat waarbij marmer, fonteinen en opvallende monumenten het beeld bepalen dat eigenlijk alleen te begrijpen is als u het zelf ziet. Wij slapen bij de gaskrater Darwaza. In Oezbekistan maken wij tijdens deze reis wandelingen door Khiva en Bukhara die u het gevoel van een levend sprookje. Terwijl elke reiziger even verstilt bij de eerste aanblik op het Registan plan in Samarkand.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids in Turkmenistan en Oezbekistan
• Nederlandstalige reisbegeleiding in Oezbekistan
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• 1 x overnachting in een tent in de woestijn
• Verzorging op basis van volpension gedeelte Turkmenistan / half-pension gedeelte Oezbekistan
• Dagelijks mineraalwater tijdens de excursies
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Uitnodiging visum Turkmenistan € 35,- p.p.
• Visa fee bij aankomst ca. $ 80,- p.p.
• Migratietax bij aankomst in Turkmenistan ca. $ 12 p.p.
• Toeristentax Turkmenistan $ 2,- p.p.p.d
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Visum in Turkmenistan verplicht. Procedure uitnodiging start ca. 8 weken voor vertrek. Aanschaf visum bij aankomst.

 

Dag 1 – 2 – Ashgabat
Vandaag vliegt u naar Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. Na aankomst volgt de transfer naar uw accommodatie en kunt u direct inchecken.
 
Dag 2 – Ashgabat
De bouw van de Centraal-Aziatische spoorlijn in 1881-1885 gaf een krachtige impuls aan de ontwikkeling van de stad Ashgabat. In 1948 werd de stad volledig verwoest door een aardbeving met een kracht van 9 op de schaal van Richter, en doodde 110.000 mensen. De broederlijke republieken hielpen Ashgabat te herbouwen volgens het Sovjetmodel. Van dit stadsplan is tegenwoordig nog maar weinig over. Begin deze eeuw, onder leiding van de inmiddels overleden president Turkmenbashi, is met de herinrichting van de stad begonnen. Het resultaat is een ware droomstad waar het straatbeeld gedomineerd wordt door de volledig uit marmer opgetrokken gebouwen, brede lanen, indrukwekkende architectuur gecombineerd met bizarre dingen zoals bushokjes voorzien van airconditioning en tv. De talloze standbeelden en honderden meest fantastische fonteinen zorgen voor de nodige afwisseling. Gedurende de stadstour maken we nader kennis met de hoofdstad van Turkmenistan. De rit langs de prachtige gebouwen is op zichzelf al een unieke belevenis. De luxueuze appartementen, prachtige overheidsgebouwen en moderne sportcomplexen vallen in het niet bij het zien van het presidentieel paleis. We maken een wandeling in het Park der Onafhankelijkheid en zien de Neutraliteit Ark. Het is één van de grootste parken met maar liefst 150 fonteinen, waaronder de hoogste trapsgewijze fontein ter wereld. Tevens zien we het Centrale Plein, waar we het monument van de Turkmeense Ahalteke paarden zien. In de volkswijk bezoeken we de Ertogrul Ghazi moskee, gebouwd naar voorbeeld van de Blauwe moskee in Istanbul. Onze rondleiding door het Nationaal Historisch en Etnografisch Museum van Turkmenistan geeft ons een brede kijk op de belangrijkste artefacten van archeologische opgravingen, Turkmeense sieraden en kostuums. Op zo’n 18 km buiten Ashgabat aan de voet van het Kopet gebergte ligt de archeologische site van de voormalige hoofdstad Nissa. Deze stad werd gesticht rond 250 voor Christus als hoofdstad van het Parthische rijk. Onder Parthisch bestuur werd het grondgebied beschermd door 43 verdedigingstorens en Mitridatkert genoemd, refererend naar de Parthische Koning Mithridates. Mogelijk diende het fort van Nissa dan ook als mausoleum. De Hellenistische invloed is duidelijk zichtbaar in de architectuur van de vesting, de beeldhouwwerken alsook in de andere decoraties die op de site gevonden zijn. De tempelhal waar de overblijfselen van een stenen altaar werden gevonden, duidt op het zoroastrisme dat hier beleden werd. Overnachting in Ashgabat.
 
Dag 3 – Ashgabat – Darwaza
In de ochtend een bezoek aan het Nationaal Tapijtenmuseum. Tapijten zijn voor elke Turkmeen heilig en we zien hier dan ook een prachtige collectie. Kenmerkend voor de Turkmeense tapijten zijn de dieprode kleuren. Tijdens een rondleiding door het museum leert u alles over de verschillende patronen, kleuren en weeftechnieken die gehandhaafd worden door de diverse stammen die in Turkmenistan leven. Vandaag brengen we ook een bezoek aan de majestueuze Saparmurat Haji moskee en het naastgelegen familiemausoleum van de vorige president. Het ensemble is een weerspiegeling van de grootsheid waarmee de vorige president het land regeerde. Kosten noch moeite zijn gespaard om de bezoeker te imponeren met de architectuur, marmer en goud. In de moskee zijn naast inscripties uit de Koran ook inscripties uit de Ruhnama verwerkt, het “heilige” boek geschreven door de overleden president. Na de lunch rijden we per 4x4 naar misschien wel één van de meest bizarre plaatsen die u zal zien tijdens deze reis, Darwaza. Onderweg maken we enkele stops, waaronder bij het plaatsje Erbent. Deze nomadische nederzetting ligt tussen de zandduinen van de Karakum woestijn en is een goed voorbeeld van het traditionele Turkmeense nomadenleven. Het bestaan van deze nomaden staat in groot contrast met het leven in Asghabat en de luxe van afgelopen nacht. De gaskrater van Darwaza is ontstaan in 1950 toen men op zoek ging naar gas. Het verhaal gaat dat men getracht heeft gas te winnen naar waar blijkt op een onstabiele achtergrond. Hierdoor zijn meerdere grote kraters ontstaan met een diameter van zo’n 60 m. Tientallen meters hoge vlammen verlichten ‘s nachts de woestijn, hetgeen een enigszins rare maar unieke ervaring is. In het op veilige afstand gelegen tentenkamp wordt gezorgd voor een heerlijke barbecue. Overnachting in het tentenkamp aan de gaskrater.
 
Dag 4 – Darwaza – Khiva
Na de nacht te hebben doorgebracht in de woestijn is het tijd om richting de laatste bezienswaardigheid van onze reis naar Turkmenistan te gaan. Kunya Urgench, gelegen aan de oever van de Amu Darya riviers staat sedert 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hier treft men een aantal monumenten welke dateren uit de 11e tot 16e eeuw, waaronder een moskee, toegangspoort, mausoleum en fort. Deze monumenten herinneren aan de bijzondere architectuur welkte tot aan Iran, Afghanistan en India reikten. Na de lunch is het de hoogste tijd om naar de grens te rijden. Na de passage verder naar de sprookjesstad Khiva. Overnachting in Khiva.
 
Dag 5 – Khiva
Door de ligging en de aanwezigheid van een grote waterbron is Khiva uitgegroeid tot een belangrijke plaats langs de zijderoute. Khiva is één van de grootste historische steden langs de zijderoute. Khiva is één van de grootste historische steden langs deze handelsroute en ook de meest toeristische stad van Oezbekistan. De oude ommuurde binnenstad is bijna geheel intact gebleven en wanneer u voor de machtige stadsmuren en de stadspoort van Khiva staat, waant u zich in een geheel andere wereld. Rondom de blauwe Kalta Minor minaret lijkt het of het leven uit de vroegere tijden heeft stil gestaan. Khiva bestaat uit een binnen- en buitenstad met elk hun eigen ommuring: de Dichan Kala de buitenstad, waar de huidige bevolking leeft en de Ichan Kala, de binnenstad, een waar openluchtmuseum. In de Ichan Kala bezoeken we o.a. de Kunya-Ark, verschillende gebouwen ten westen van de binnenstad waaronder het huis van de Arang-khan (heerser). We zien de grootste universiteit van Centraal-Azië, de Mohammed Ramin Khan Universiteit,  maar ook de Hodjan Berdi-biya Universiteit, de Oq-Masjid moskee, en nog vele andere bezienswaardigheden. Vervolgens brengen we een bezoek aan het paleis van Mohammed Rahim Khan. Dit was vroeger één van de grootste universiteiten van Oezbekistan. In de middag lunchen we in een lokaal restaurant, waarna de stadstour in Khiva verder wordt vervolgd door een bezoek aan het Karavaan Seray Tosh Khovli Paleis. Avond ter vrije besteding. Overnachting in Khiva.
 
Dag 6 – Khiva – Bukhara
Vanuit Khiva vertrekken we in de morgen om een rit van 450 km te maken naar onze uiteindelijke bestemming van vandaag, Bukhara. De rit neemt ons dwars door de Kizilkum woestijn mee, langs de Amu Darya rivier. We rijden door uitgestrekte katoenvelden die in de woestijn dankzij irrigatie worden verbouwd. Gedurende onze rit in de woestijn maken we een stop voor onze lunch in de vorm van een picknick. De stad Bukhara heeft meer dan duizend monumenten die naar het rijke verleden van de Grote zijderoute verwijzen. Buitenlandse kruiden, bont en met name zijde stoffen werden hier eeuwenlang verhandeld. De gehele oude stad is UNESCO Werelderfgoed. Na aankomst in de stad heeft u de rest van de dag ter vrije besteding, maak bijvoorbeeld een wandeling en laat u verrassen door de eerste kennismaking met de stad en haar bewoners. Overnachting in Bukhara.
 
Dag 7 – Bukhara
Bukhara is een oude nederzetting met een geschiedenis die teruggaat tot voor de tijd van de verovering van Sogdiana door Alexander de Grote. In 892 werd Bukhara de hoofdstad van de Samaniden en dat betekende een periode van grote voorspoed. Het rijk omvatte grote delen van Oezbekistan, Tadjikistan, Iran en Afghanistan. In de 16e eeuw, na de oprichting van de Oezbeekse Shaibanai dynastie, werd Bukhara opnieuw de hoofdstad van een groot Centraal-Aziatische staat. De stad groeide en de nieuwe stadsmuren werden gebouwd. De intensieve bouw hier begon met een vrijdag moskee, gebouwd in 1514 in de plaats van een oudere 12e-eeuwse moskee naast de Kalyan minaret. Het werd één van de grootste structuren in Centraal-Azië. Aan de andere kant van het plein, waar de minaret staat, is de Miri-Arabische medresse gebouwd in 1535 - 1536 als islamitische school. De stadstour neemt ons mee naar dit indrukwekkende ensemble. Verder zien we het ensemble van Poi-Kalon, waarvan de minaret over de stad lijken te heersen. Dit soort minaretten zijn gemaakt tijdens de Islamitische architectuur. Het werd niet alleen gedaan om mensen op te roepen voor het bidden maar werd ook gezien als een symbool van macht van de geestelijke heersers. Eveneens bezichtigen we de Chor Minor, een bijzonder 18e-eeuws poortgebouw dat uit vier minaretten bestaat. Verder naar het 9e-eeuwse Ismail Samani mausoleum, één van de oudste monumenten van de stad en gebouwd voor de stichter van de Samanid dynastie. Onder het mausoleum zijn Ismael Samani, zijn vader en grootvader begraven. Het gebouw is gebouwd van terracottastenen en heeft muren van maar liefst 2 meter dik. Na de lunch komen we aan bij het Emir Paleis, de voormalige zomerresidentie van de Bukharam Emirs. Het paleis is gebouwd in de 2e helft van de 19e eeuw en doet tegenwoordig dienst als museum. Als afsluiter van de dag bezoeken we de oude zijdemarkt Poikalyan waar een typisch oosterse sfeer hangt. Overnachting in Bukhara.
 
Dag 8 – Bukhara
In de ochtend bezoeken we Sitorai Mokhi Hosa, ook wel bekend als de voormalige zomerresidentie van de laatste Emir van Bukhara. Dit charmante paleis werd gebouwd door de Russen in 1911 voor Alim Khan. Het is een mengeling van vele stijlen en gunt ons een blik in het rijke leven aan het hof. Het paleis is een eiland van luxe en rijkdom. Naast de harem van het paleis is een waterbassin waarin de vrouwen van de khan konden baden en zwemmen. De khan verscheen van tijd tot tijd op het balkon van de harem met een bal die hij naar de vrouwen in het bassin wierp. Degene die hem ving mocht de nacht met de khan doorbrengen. Natuurlijk ging het erom wie als eerste een troonopvolger zou kunnen baren, want zij zou, als eerste vrouw, geen zorgen meer hoeven hebben. Niet ver van het paleis ligt het Mausoleumcomplex van Hodja Bakhouddin Naqshbandi. De grote theoloog was de stichter van de Soefi Orde "Naqshbandia". Naqshbandi was de spirituele leraar van Amir Timoer en maakte 32 keer de hadj naar Mekka. Hij riep de mensen op bescheiden te zijn en verwierp de luxe. Het mausoleum van Bakhouddin Naqshbandi wordt beschouwd als het Centraal-Aziatische Mekka. Gelovigen uit verschillende islamitische landen komen hier om vervulling van wensen en genezing. Het indrukwekkende complex omvat een aantal prachtig gedecoreerde gebouwen waaronder de nog actieve moskee. Een zeer spiritueel complex. Het einde van de middag is ter vrije besteding. Overnachting in Bukhara.
 
Dag 9 – Bukhara – Shakhrisabz – Samarkand
Vandaag verlaten we Bukhara en rijden naar Shakhrisabz. Deze kleine stad is bekend geworden als geboorteplaats van Timoer Lenk. Hij maakte het plaatsje na zijn aantreden tot zijn hoofdstad. De oorspronkelijke naam Kesh, veranderde hij in Shakhrisabz, de "groene stad", omwille van de vele parken die hier te vinden zijn. Hij liet er allerlei moskeeën en paleizen neerzetten die de stad al vlug een monumentale aanblik gaven. Ooit stonden binnen de stadsmuren wel 90 moskeeën. We bezoeken er een aantal van. We zien eveneens verschillende mausolea waaronder het mausoleum van Shamseddin Kulyal, het eerste mausoleum dat gebouwd is in Shakhrisabz. Tevens brengen we een bezoek aan de restanten van het indrukwekkende Ak Saray-paleis (Witte Paleis), dat Timoer er liet optrekken. Bij de dood van Timoer was de hoofdstadfunctie reeds overgenomen door het befaamde Samarkand en in de 16e eeuw werden de meeste monumenten van Shakhrisabz verwoest door Abdullah Khan. Verder naar Samarkand waar we tegen het einde van de middag arriveren. Overnachting in Samarkand.
 
Dag 10 – Samarkand
De historische stad Samarkand is een kruispunt en smeltkroes van culturen. Deze mix is te danken aan de vele invasies die de ruim 2.700 jaar oude stad ten deel vielen. Zo hebben o.a. Alexander de Grote, de Arabieren en de troepen van Dzjengis Khan de stad veroverd. De grootste invloed van wat we tegenwoordig terugzien in de stad komt van Timoer Lenk en zijn kleinzoon Ulugbek. De stad beleefde haar grootste glorie tijdens deze dynastie in de 14e en 15e eeuw. Het sprookjesachtige Samarkand wordt vaak beschreven als het Paradijs van het oude oosten en de Parel van de islamitische wereld. De oude stad beslaat een gebied van meer dan vier km²  en werd in de 11e eeuw omringd door een acht meter hoge muur. Na de schade die door de Mongolen in de 13 eeuw was toegebracht, herrees Samarkand in de 14e eeuw fraaier dan voorheen uit zijn ruïnes. De dag beginnen we met ons bezoek aan het Gur-Emir mausoleum, waar Timoer de Grote begraven ligt. Hoogtepunt van vandaag is toch wel het bekende Registan Plein, gelegen in het historische hart van Samarkand. Dit plein is in de 14e eeuw ontworpen en wordt aan drie zijden omringd door grote religieuze gebouwen, de Ulugbek, Tilla Kori en Sherdor medressen. De oudste van de drie is de Ulugbek medresse, in 1417-20 gebouwd door de kleinzoon van Timoer, waarvan de façade rijk is gedecoreerd. De ingang leidt naar een kleine binnenplaats die wordt omringd door de cellen waarin de studenten en hun leraren, de mullahs, verbleven. Na de lunch gaan we noordwaarts en bezoeken de Bibi Khanym moskee, waarvan de imposante ruïnes aan de westkant van de straat kunnen worden gezien. Bibi Khanym was de geliefde van Timoer, een Chinese prinses. De moskee is in 1399-1404 gebouwd. Verder naar het beroemde 15e-eeuwse observatorium van Ulugh Beg, voor die tijd een zeer nauwkeurig instrument. In de namiddag bezoeken we nog de Shakhi-Zinda moskee en het bijbehorende eeuwenoude kerkhof. Het majestueuze Shakhi Zinda is een groep mausolea gebouwd rond de Tombe van Kussam Ibn Abbas, de neef van Profeet Mohammed, die volgens de overlevering de Islam naar Samarkand heeft gebracht. Hij zou aan het einde van de 7e eeuw zijn vermoord op de plek waar nu zijn tombe staat. Nadien heeft u nog tijd om de grote bazaar Siyab, die ooit gesitueerd was aan de grote zijderoute, te bezoeken. Een levendige en kleurrijke markt waar veel lokale producten te koop zijn zoals (gedroogd) fruit, specerijen en yoghurt. Overnachting in Samarkand.
 
Dag 11 – Samarkand – Tasjkent
Samarkand was een belangrijk centrum van de productie van zijdepapier. Door inspanningen van de overheid is deze ambacht behouden gebleven. In de ochtend maken we dan ook een excursie naar een authentiek atelier waar nog op traditionele wijze, met behulp van een watermolen, zijdepapier wordt geproduceerd. Na de lunch is de middag ter vrije besteding. Omdat de weg tussen Samarkand en Tasjkent erg druk en slecht is en met de bus zo’n 6,5 uur duurt, maken wij op dit traject gebruik van de hogesnelheidstrein Afriosyob, te vergelijken met de Thalys. Het vertrek vanuit Samarkand is voorzien om circa 17:00 uur en aankomst te Tasjkent is om 19:10 uur. Een stuk sneller en vele malen comfortabeler. Overnachting in Tasjkent.
 
Dag 12 – Tasjkent
Na het ontbijt bezoeken we het Museum van Toegepaste Kunst, wat ons een bredere kijk geeft op de Oezbeekse kunst. Het is een van de grootste musea in de Centraal-Azië, die werd opgericht in 1918 op basis van een kleine verzameling van 500 exposities. Dit waren voornamelijk werken van Russische en de West-Europese kunst, zoals schilderkunst, beeldhouwkunst, decoratieve meubels, porselein en brons. Na de lunch bezoeken we het onafhankelijkheidspark, een prachtig aangelegd park waar naast ministeriële gebouwen en de senaat ook het monument gewijd aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te zien is. Meer dan een miljoen Oezbeekse soldaten sneuvelden, hun namen staan gegraveerd in de koperen gedenkboeken. De rest van de middag is ter vrije besteding. Ons hotel is gelegen in het centrum van de stad en u kunt vanuit hier makkelijk een wandeling maken door de hoofdstraat. Overnachting in Tasjkent.
 
Dag 13 – Tasjkent
Vandaag volgt de transfer van het hotel naar de luchthaven en is er een einde gekomen aan deze prachtige reis.  

 

Tijdens uw 13-Daagse rondreis Turkmenistan en Oezbekistan verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Ashgabat - Hotel Ak Altyn

Hotel Ak Altin Plaza

Een modern gebouw, centraal gelegen in Ashgabat. Hoewel belangrijke musea en bezienswaardigheden dichtbij zijn gelegen, wordt dit hotel omringd door veel groen.

 

Faciliteiten:

Ak Altin Plaza Hotel beschikt over restaurants, bars, casino’s, buitenzwembad en meerdere veel voorkomende faciliteiten.

 

Kamers:

Dit hotel beschikt over ruim honderd comfortabele kamers, alle voorzien van een privé badkamer, air conditioning, minibar, televisie en telefoon.

 

TENT

Darwaza - Tentenkamp

Camping
Nabij Darwaza zetten we onderweg een tentenkamp op en zult u dus overnachten in een tent. Wat mag u van deze overnachting verwachten? Matrassen op de grond, slaapzakken, kussens, water om u te wassen en natuurlijk overige kampeeruitrusting waarmee eenvoudige maaltijden kunnen bereid worden. Een overnachting in dit tentenkamp brengt u een unieke ervaring onder een indrukwekkende sterrenhemel.

Khiva - Hotel Shams Khiva

Hotel Shams Khiva

Het recent gebouwde hotel ligt tegenover de historische stadsmuur. Op ca. 10 minuten wandelen ligt de stadspoort die toegang geeft tot het beschermde centrum.

 

Faciliteiten:

Ontbijtrestaurant, verkoop van souvenirs, mogelijkheid voor massage

 

Kamers:

De nette, eenvoudige kamers beschikken over een badkamer met bad of douche en toilet, koelkastje, televisie en airconditioning.

Bukhara - Hotel Omar Kayyam

Hotel Omar Kayyam

Omar Kayyam Hotel is gelegen in het hart van het oude deel van Bukhara dicht bij het meesterwerk van Bukhara, de minaret Poi Kalyan.

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt gratis wifi in de lobby. In het restaurant kunnen gasten genieten van heerlijke gerechten zowel lokale gerechten als internationaal eten. Tevens kunt u ervoor kiezen om een drankje te doen op het openlucht café.

 

Kamers:

De nette kamers beschikken over een badkamer met bad of douche en toilet, koelkastje, televisie en airconditioning.

Samarkand - Hotel Zilol Baxt

Hotel Zilol Baxt Samarkand

Dit comfortabele hotel ligt in het centrum op loopafstand van diverse bezienswaardigheden, waaronder  het Gur Emir mausoleum dat 's avonds mooi verlicht is.

 

Faciliteiten:

Lobby, restaurant, wifi in lobby. Op de etages staat een waterfontein tot uw beschikking met koud en warm drinkwater.

 

Kamers:

De comfortabele kamers zijn netjes ingericht en beschikken over badkamer met bad of douche en toilet, televisie en airconditioning.

Tasjkent - Hotel Simma

Hotel Simma

Het 5-sterrenhotel Simma Spa & Waterpark is gelegen in Tashkent.

 

Faciliteiten:

Simma Hotel Spa & Waterpark ligt in Tasjkent en biedt een bar, een spa- en wellnesscentrum en gratis wifii in de hele accommodatie. De accommodatie biedt een restaurant, gratis fietsen, een binnenzwembad en een fitnesscentrum. De accommodatie biedt roomservice, een gemeenschappelijke lounge en een geldwisselservice.

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met satellietzenders, een koelkast, een waterkoker, bureau en kledingkast. De badkamer beschikt over een douche, toilet en een haardroger. 

Algemeen
Eeuwenlang werd er stof getransporteerd van het Chinese Xian naar het Turkse Constantinopel. De karavanen doorkruisten Centraal-Azië door de droge woestijnen en hoge bergen. Dit rijke verleden en de ontwikkelingen die Turkmenistan heeft meegemaakt na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, zijn de basis van een indrukwekkende reis door dit land. Het land heeft waarschijnlijk ’s werelds grootste gasvoorraad en daarnaast heeft het land goed verdiend tijdens het bewind van de voormalige president Turkmenbashi. Dit zult u ook terugvinden tijdens de reis: ruïnes die stammen uit de zijderoute en vermeld staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, de prachtige vallei van Yangikala, de bijzondere marmeren hoofdstad Ashgabat en de gaskrater Darwaza, maken van dit land een unieke bestemming. 
 
Ligging
Turkmenistan ligt in Centraal Azië en was vroeger een belangrijk knooppunt op de handelsroutes tussen oost en west. Het land beslaat een oppervlakte van 488.100 km2 (vergelijkbaar met Groot-Brittannië & Spanje) en bestaat voor het grootste deel uit de Karakum woestijn, letterlijk vertaald ‘zwart zand’ woestijn. Het land is relatief vlak met uitzonderingen aan de grens met Iran waar het Kopetdag gebergte ligt en het Karabilplateau aan de grens met Afghanistan. Het land grenst in het westen aan de Kaspische Zee, in het noorden aan Kazachstan en Oezbekistan, in het oosten aan Afghanistan en in het zuiden aan Iran. De stad Turkmenbashi aan de Kaspische Zee is de belangrijkste havenstad van het land en hier vindt u ook de grootste olieraffinaderij. Turkmenistan is rijk aan aardgas en olie en deze vormen de belangrijkste exportproducten. Met uitzondering van de Kaspische Zee is er weinig water. De rivieren Murgab en de Hari Rud lopen dood in de woestijn. De belangrijkste bron van water in de Amu Darya rivier in het grensgebied met Oezbekistan. Meerdere kanalen die vanuit deze rivier gegraven zijn, irrigeren het land en vormen de drinkwatervoorziening. 
 
Klimaat
Turkmenistan heeft een landklimaat. De zomers zijn extreem warm en de winters koud. De neerslag is over het algemeen het hele jaar door gering. Beste reistijd om door Turkmenistan te reizen is het voorjaar (april-mei) en najaar (september-oktober).
 
Religie
Hoewel Turkmenistan een seculiere staat is, is een groot deel van de bevolking spiritueel ingesteld. Hun animistische geloof heeft zich vermengd met de islam en dit is bijvoorbeeld terug te zien in de moskeeën en mausolea die vaak versierd zijn met animistische symbolen zoals slangen en ramshoorns. Pelgrims hebben soms een klein kribbetje om hun hals hangen, ten teken dat zij graag een kind wensen. Naast een overgrote meerderheid van moslims is een minderheid Russisch-orthodox.
 
Eten en Drinken
Zoals in andere Centraal-Aziatische landen staan plov (rijst, schapenvlees, uiten, wortelen en rozijnen) en sjaslik vaak op het menu. Plov wordt bereid met katoenzaadolie. Daarom ruikt het zo speciaal. Sjaslik smaakt het best als het wordt gekookt op de takken van de saxaul struik die in de woestijn groeit. Andere favoriete hapjes: samsa (samosa, vleesballetjes in deeg) en een variant van een vleespasteitje, maar dan groter en rond met de naam fitchi.
 
Specialiteiten in Turkmenistan
Een typisch Turkmeense maaltijd is dograma, gemaakt van brood, gekookt vlees en uien. Een soep die vaak gegeten wordt is chorba, soep van gekookt schaap met aardappel, wortelen en knolraap, elders in de regio ook wel shorpa genoemd. Ook manti, gestoomde noedels, is een populair gerecht. Brood, cörek, is rond en plat en smaakt het lekkerst als het net uit de oven komt.
 
Drinken in Turkmenistan
Mineraalwater is in Turkmenistan overal verkrijgbaar. Bier en wodka worden veel gedronken. Wat bier betreft zijn de merken Berk en Zip het meest populair. Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
De netspanning in Turkmenistan is 220 volt, een verloopstekker/-wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In de zomer is het in Turkmenistan 3 uur later dan in de Benelux. 
 
Taal
De officiële taal is het Turkmeens, een taal die tot de Turkse taalgroep behoort. In Turkmenistan spreekt bijna iedereen ook Russisch. Mensen die werkzaam zijn in het toerisme spreken vaak Engels. 
 
Bagage en kleding
Voor het reizen door Turkmenistan adviseren wij praktische kleding die zich makkelijk laat combineren laag over laag. Hoewel het overdag erg warm kan worden, valt de temperatuur in de nacht / vroege ochtend ver terug. Korte broeken, rokken en hemdjes worden door de lokale bevolking niet tot nauwelijks gedragen, maar zijn niet verboden. In de avonduren gaat men graag verzorgd gekleed.
 
Tegen de felle zon is het dragen van een hoofddeksel raadzaam. Een sjaal kan soms gewenst zijn bij het betreden van een heiligdom. Turkmenistan bestaat voor het grootste deel uit woestijn. Neemt u stevige schoenen mee. Denk bij het samenstellen van de bagage aan voldoende fotomateriaal (niet goed verkrijgbaar ter plaatse), badslippers, zakmes en zaklamp.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeeps één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Indien u Turkmenistan in reist, heeft u een geldig paspoort nodig, dat bij vertrek uit Turkmenistan nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast is een visum verplicht, dit koopt u na aankomst op de luchthaven van Ashgabat, na voorleggen van uw uitnodiging, Sovjet Reizen kan deze voor u verzorgen. 
 
U komt aan op de nieuwe luchthaven van Ashgabat. U komt langs de hal waar visa, migratie belasting en paspoortcontroles worden uitgevoerd. Het geüniformeerde personeel scheidt reizigers in twee rijen. Allereerst dient u uw paspoort te scannen in de “scanner”, vóór de controle. Vervolgens dient u uw visa en migratie-belasting te betalen. Bij het visumloket toont u uw uitnodiging, vervolgens wordt u naar het linkerloket verwezen waar u de betaling kunt verrichten: 89,- US$ (75 $ +14 $ ). Met het betaalbewijs hiervan gaat u weer terug naar het visumloket, waar men nu het visum in uw paspoort plakt en van een stempel voorziet. Het is dus belangrijk dat u US dollars meeneemt welke fris en onbeschadigd zijn. Na het verkrijgen van uw visum kunt u zich aansluiten bij de paspoortcontrole. Vervolgens kunt u uw bagage ophalen en dient u uw bagagelabel te tonen bij een man bij de uitgang van de bagagehal.  Zowel ruim- als handbagage worden in het bijzijn van de reiziger gescand en kan opengemaakt worden. Het is verboden om negatief materiaal over het land mee te nemen, een reisgids is geen probleem. Bij het verlaten van Turkmenistan over land, wordt u gevraagd een declaratieformulier in te vullen. Dit laatste is niet van toepassing bij vertrek vanaf Ashgabat.
Tevens dient er in het hotel een toeristentax betaald te worden, USD 2,- per persoon/per nacht.
 
Fotograferen en filmen
Het maken van foto’s is voor veel mensen een manier om vakantieherinneringen te maken. Het fotograferen / filmen in Turkmenistan is aan regels gebonden:
-  Het is ten strengste verboden het presidentiële paleis te fotograferen. Dit geldt eveneens voor gebouwen waar de afbeelding van de president op staat.
- De lokale bevolking ziet er prachtig uit en is een mooi fotografie onderwerp. Om diverse redenen worden foto’s niet op prijs gesteld. Vraagt u daarom altijd eerst om toestemming en respecteer het antwoord. Op de bazaar mogen over het algemeen geen mensen gefotografeerd worden.
- Onderwerpen waar de huidige president op staat of de eerste president (Turkmenbashi) mogen niet gefotografeerd worden. Soms geeft de gids aan dat dit wel van (grote) afstand mag. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Neutraliteit monument. Wij verzoeken u naar de gids te luisteren omdat hij/zij er op aangesproken kan worden.
- Voor diverse bezienswaardigheden geldt een foto fee. Voor Merw & Konya Urgench bedraagt dit 
TMT 7,- per camera (september 2019). Voor het nationaal museum en het tapijtenmuseum betaalt u een bedrag per foto.
 
Geldzaken 
De Turkmeense munteenheid is de nieuwe manat (TMT). Voor één euro ontvangt u circa 3,88 manat.
 (01-11-19).   
 
In de praktijk kunt u het beste Amerikaanse dollars wisselen die gedrukt zijn na 2004. De biljetten dienen er goed uit te zien, beschadigde biljetten worden niet geaccepteerd. In Turkmenistan hanteert men een vaste wisselkoers en er is daarom geen verschil in het wisselen bij hotels, banken en wisselkantoren. Wij adviseren u voldoende contanten dollars mee te nemen in kleine coupures. 
 
Creditcards:
Hoewel langzaam de diverse creditcards worden geïntroduceerd, is het land vooral gebaseerd op contante betalingen. Met uw bankpassen en kredietkaarten kunt u (nog) niet betalen.
 
Fooien
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen in Turkmenistan zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Soms zetten duurdere restaurants tien tot vijftien procent servicekosten op de rekening. Een richtprijs voor de chauffeurs en gidsen is ongeveer € 2,- per persoon per dag. Uiteraard bent u vrij om zelf te kiezen hoeveel fooi u wenst te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties
Voor Turkmenistan zijn geen vaccinaties vereist, wel kunnen deze geadviseerd worden (bijv. DTP en Hepatitis A). Wij adviseren u hiervoor contact op te nemen met uw huisarts. 
 
Mocht u medicijnen gebruiken, dan raden wij u het Europees Medisch Paspoort aan. Dit document is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. 
 
Neem een kleine reisapotheek mee op je vakantie naar Turkmenistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes. (Vochtig) toiletpapier wordt eveneens aangeraden omdat dit nog weleens ontbreekt.
 
In Turkmenistan schijnt de zon in overvloed en kan het in de zomermaanden erg warm worden. Goede zonbescherming is ten zeerste aanbevolen. Door de droge hitte verliest men ongemerkt veel vocht en veel drinken en toevoegen van extra zout is belangrijk. Warme dranken (thee) zijn minder belastend voor de maag en darmen dan sterk gekoelde dranken. Het kraanwater is niet drinkbaar.
 
Er geldt in Turkmenistan een algemeen rookverbod in openbare ruimtes (dus ook op straat). 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren in Turkmenistan zijn geopend van 9.00 tot 18.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste zaken gesloten. De bazaars en warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. De Tolchuka bazaar in Ashgabat is in het weekend geopend van 8.00 - 14.00 uur. Musea zijn geopend van 10.00-17.00 uur. 
 
Post, internet en telefoon
Iedere vorm van communicatie in Turkmenistan wordt gecontroleerd door de regering. Dit geldt bijvoorbeeld voor telefoonverkeer, internet en ansichtkaarten die bekeken worden alvorens ze voor verder transport ter beschikking worden gesteld. 
 
Telefoneren in Turkmenistan
Je kunt in alle grote steden in Turkmenistan nationaal en internationaal bellen en faxen op het Telegraaf station, ook wel Glavny Telegraf genoemd. 
 
Internet in Turkmenistan
Er is één serviceprovider in Turkmenistan: www.online.tm . Hoewel u op straat veel smartphones ziet, is het internet voor buitenlandse bezoekers niet goed toegankelijk. Het aantal te benaderen websites is beperkt. De beste plaats om online te gaan tijdens je Turkmenistan rondreis is in de tophotels van Ashgabat. Zowel Hotel President, als de hotels Nissa en Grand Turkmen hebben internet. Als niet-gast kun je het beste in de laatste twee hotels terecht.
 
Post
De post doet circa 2 weken over verzending van kaarten maar is niet altijd betrouwbaar.
 
Cultuur
Turkmenen zijn van oorsprong een nomadisch volk en ondanks de verstedelijking, zijn zij dit in hun hart nog altijd, zeker op het gebied van gastvrijheid. Als je een huis bezoekt tijdens je rondreis door Turkmenistan, krijg je veel belangstelling. Je krijgt soms een jonger gezinslid toegewezen die ervoor dient te zorgen dat je het goed naar je zin hebt. Ook is het belangrijk dat er altijd genoeg te eten staat op tafel. Ook de kledingdracht is nog vaak traditioneel: zowel in het moderne Ashgabat als daarbuiten lopen veel vrouwen in prachtige, kleurige jurken. Tegelijkertijd dragen de jonge mannen vaak westerse kleding al dan niet in combinatie met een telpek, het traditionele hoofddeksel van schapenwol.
 
Veiligheid
Turkmenistan is een veilig land voor reizigers, criminaliteit komt weinig voor. Desondanks blijft het belangrijk om op uw persoonlijke eigendommen te letten. In Ashgabat moet u ervan uitgaan dat er op iedere straathoek een politieman, vaak undercover, staat die nauwgezet in de gaten houdt wat toeristen doen. Wees hier vooral voorzichtig met fotograferen, dit met name van overheidsgebouwen of foto’s van posters van de president. 
 
Reisadvies voor Turkmenistan
Actuele informatie over de veiligheid in Turkmenistan vind je op www.minbuza.nl, de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook op http://diplomatie.belgium.be, de website van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken vind je nuttige reisadviezen.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Kunya Urgench
- Nisa
- Merw
 
Nationale feestdagen
Nationale feestdagen in Turkmenistan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Remembrance Day (12 januari), Vlaggendag (19 februari), verjaardag van de president, Internationale vrouwendag (8 maart), Paardendag (27 april), Dag van de Overwinning (9 mei), Dag van ‘Revival & Unity’ (18 mei), Dag van het gedicht Magtymguly (19 mei), Tapijtendag (25 mei of de laatste zondag in mei), Dag van de verkiezingen van de eerste president (21 juni), Meloendag (10 juli), Turkmenbashi Dag ( 14 juli), Dag van de herinnering van aardbeving in 1948 ( 6 oktober), Onafhankelijkheidsdag (27-28 oktober), Studenten jongerendag (17 november), Brooddag (30 november), Goede burendag (7 december) en Neutraliteitsdag (12 december).
 
Religieuze feestdagen in Turkmenistan
Daarnaast zijn er in Turkmenistan de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan, het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en een groot deel van de bevolking doet er niet aan mee. Nowruz is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien.
 
Turkmeense Ambassade in België 
Reyerslaan 106, 1030 Brussel, tel: 0032-26481874  
E Turkmenistan@skynet.be
 

Algemeen
Oezbekistan spreekt al eeuwen tot de verbeelding van reizigers. Vele reizigers gaan er echter nooit naartoe, terwijl Oezbekistan zo veel moois te bieden heeft, zoals de rijk gedecoreerde moskeeën, Koranscholen en karavanserais. Zodra u het Registan Plein in Samarkand heeft gezien, zal deze in uw geheugen gegrift staan en nooit meer vergeten. Bezoek de gezellige markten van Khiva, Bukhara of Samarkand waarbij u kennis maakt met de vriendelijke bevolking, Oezbeekse kruiden en smaken en de rijke kleuren van het land. Beleef de oude Zijderoute! Maar maak ook kennis met de hoofdstad Tashkent met zijn Sovjet-architectuur en indrukwekkende metrostations. 
 
Ligging
Oezbekistan ligt in Centraal-Azië met Kazachstan in het noorden, Turkmenistan in het zuiden en Tadzjikistan in het oosten. De Fergana Vallei van Oezbekistan grenst aan Kirgizië. Oezbekistan bestaat voornamelijk uit woestijn en semi-woestijn. Het uitgestrekte laagland in het westen bestaat uit de Kyzylkumwoestijn (rode zand) en de oase Choresm aan de beneden loop van de rivier Amu Darya. In het uiterste westen ligt het Aralmeer en het Ustjurtplateau. De Amu Darya en Syr Darya zijn de twee grootste rivieren van Oezbekistan en vinden hun oorsprong in de bergketens ten oosten van Oezbekistan. In het oosten zijn de uitlopers van het Tien Shan gebergte te vinden bij de Ferganavallei. 
 
Klimaat
Oezbekistan heeft een continentaal woestijnklimaat. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 0 tot 10 graden en in de zomermaanden rond de 25 tot 35 graden. De beste reisperiode is in april, mei en begin juni en in het najaar september en oktober. 
 
Religie
In Oezbekistan is ongeveer 90% van de bevolking moslim, waarvan de meeste soennieten zijn. De overige 10% van de Oezbeken zijn Russisch-orthodox. De religieuze vrijheid nam pas toe na de onafhankelijkheid. Na verloop van tijd werden overal madrasa’s en moskeeën opgeknapt en gebouwd. Minderheden kunnen hun eigen kerk of synagoge bezoeken. Islamitische-fundamentalistische groeperingen zijn in Oezbekistan officieel verboden. De Oezbeekse bevolking is over het algemeen niet streng met hun religie. Zo hoort u weinig tot geen oproepen voor het gebed en drinkt de Oezbeekse bevolking ook gewoon alcohol. Een hoofddoek is voor de vrouwen niet verplicht. 
 
Eten en drinken
De Oezbeken maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch al een glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden. Oezbekistan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.
 
In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met Oezbeeks brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt).
Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep (Laghman of Borsjtsj) met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.
 
Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de gelegenheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
In Oezbekistan worden dezelfde typen stekkers gebruikt als thuis (220 volt).
 
Tijdsverschil
In Oezbekistan is het 3 uur later dan bij ons. Oezbekistan kent geen zomer- en wintertijd dus is het tijdens onze zomertijd in Oezbekistan 3 uur later.
 
Taal
Het Oezbeeks is de officiële landstaal, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. Oorspronkelijk maakte de Oezbeekse taal gebruik van het Arabische schrift, van 1929 tot 1940 van het Latijnse alfabet en daarna van het Cyrillische schrift. In 1993 is een wet aangenomen die de overgang naar het Latijnse schrift regelt. In de officiële Oezbeekse teksten werden de gangbare Russische termen vervangen door nieuw gecreëerde Oezbeekse woorden. In de dagelijkse spreektaal bedienen veel mensen zich van het Oezbeeks vermengd met Russisch. Na vijftien jaar onafhankelijkheid is de kennis van het Russisch afgenomen; een nieuwe generatie is opgegroeid met de Oezbeekse taal en ook Engels. Alleen de oudere generatie spreekt nog Russisch en natuurlijk de enkele Rus die gebleven is.
 
Bagage en kleding
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig is. Het is aan te raden, om hygiënische redenen, zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.
 
Voor de bezoeken aan de bezienswaardigheden is soms een bedekte schouder verplicht. Hoofddoeken worden in religieuze sites niet gebruikt en zijn derhalve ook niet noodzakelijk. U kunt uw zwemkleding meenemen, indien er een zwembad is, kunt u hiervan gebruik maken. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar/ jeep één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort en douanebepalingen.
Uw paspoort dient nog minimaal 3 maanden geldig te zijn na vertrek uit Oezbekistan. 
Neem op reis een fotokopie mee van de foto pagina van uw paspoort en houd die gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Antiquiteiten van vóór 1945 mogen niet worden uitgevoerd. Wilt u iets uitvoeren dat er enigszins oud uit ziet, zorg dan dat u een aankoopbewijs heeft en een verklaring dat het niet van voor 1945 is.
 
Fotograferen en filmen
Oezbekistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Het kan ook gebeuren dat mensen alleen tegen betaling op de foto willen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties.
 
In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen. 
 
Geldzaken
In Oezbekistan wordt betaald met de Oezbeekse sum (UZS). De koers is sterk aan veranderingen onderhevig.
1 Euro (EUR) = 10.495 Oezbeekse sum (UZS)
 (01-11-2019)
 
Er zijn enkele geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash euro’s en dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. In Tasjkent kunt u met uw bankpas wel dollars maar geen sum opnemen.
Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels. In Tasjkent is er een aantal ATM's, waarvan enkelen in de grote hotels. Mastercard gebruikers moeten in de provincie naar de Asaka Bank en Visa-gebruikers moeten naar de Nationale Bank van Oezbekistan (NBU). 
 
U kunt enkel sum terug wisselen naar euro / dollars indien u beschikt over een origineel wisselcertificaat dat u ontvangen heeft bij het wisselen bij een geldwisselkantoor/bank. Er zijn 2 versies van deze certificaten die lastig te onderscheiden zijn. Op het originele certificaat staat vermeld: This certificate gives a right to reexchange foreign currency. Souvenirs kunt u eenvoudig met de euro betalen.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Oezbekistan om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisbegeleiding in Oezbekistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is 
€ 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisbegeleiding. 
Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
 
Gezondheid
De informatie over vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
Wij willen u adviseren om in uw reisapotheek een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals Immodium. Het eten is anders in Oezbekistan en het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Tashkent zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is. 
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. De meeste hotels beschikken over wifi.
Telefoneren vanuit Oezbekistan brengt hoge kosten met zich mee. Bij de provider van uw gsm kunt u informeren naar de kosten om te bellen en gebeld te worden in het buitenland. Soms is het bellen vanuit de hotelkamer goedkoper. Oezbekistan heeft het internationale landennummer 00998.
 
Veiligheid
Oezbekistan is een zeer veilig land om te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten al is de kans dat u iets zal overkomen klein.
Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO 
      -    Historisch centrum van Bukhara
- Historisch centrum van Shakhrisabz
- Itchan Kala in Khiva
- Samarkand
- Westerse Tien-Shan gebergte
 
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Oezbekistan zijn: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Internationale Vrouwendag op 8 maart, Nowruz – het Perzische Nieuwjaar op 20 maart, Dag van de overwinning op 9 mei, Kinderdag op 1 juni, Onafhankelijkheidsdag op 1 september, Lerarendag op 1 oktober en de Dag van de grondwet op 8 december. Daarnaast zijn er nog religieuze feestdagen zoals Ramadan en het offerfeest wat elk jaar weer in een andere periode valt. 
 
Ambassade van Oezbekistan in Brussel
Franklin Rooseveltlaan 99, 1000 Brussel, tel: 02-6728844
http://www.uzbekistan.be/
 
Ambassade
België heeft geen eigen ambassade in Oezbekistan. Het land valt onder de ambassade in Rusland.
 
Ere-Consul
C2, building 3, Apartment 74, Kh. Samatavoy Str, 100000 Tashkent
Tel. (+998) 71 150 8595  - nlconsulate.tashkent@gmail.com
 


Visumuitnodiging Turkmenistan

Visumuitnodiging Turkmenistan