Algemeen
Er zijn weinig buitenlanders en andere reizigers in het land, daarom zijn de weinige reizigers die geïnteresseerd zijn in het land meer dan welkom. Het is daarnaast ook een traditie om reizigers met veel respect te ontvangen. De mensen zijn ontzettend vriendelijk en gastvrij in Tadzjikistan. U zult vaak worden uitgenodigd voor een thee of mensen spreken u aan op straat, soms in erg goed Engels. Dit is een leuke manier om de bevolking beter te leren kennen. Houdt u er wel rekening mee dat het land nog niet toeristisch is en dus zeer comfortabele hotels en een goede infrastructuur hier nog niet te vinden zijn. Wel is het een bijzonder mooi en puur land en zeker de moeite waard om door te reizen.
Ligging
Tadzjikistan is gelegen in Centraal-Azië, tussen Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Meer dan de helft van Tadzjikistan ligt op 3000 meter hoogte. In het midden van het land zijn er zuidelijke uitlopers van het Tian Shan en Pamir-gebergte. In deze bergketens zijn er een paar hoge pieken, zoals Koh-i-Somoni (vroeger: Pik Kommunizma), 7495 meter hoog. De Fedchenko-gletsjer, 72 km lang, bestaat uit keihard pakijs bij de Koh-i-Somani. Het is een van de langste gletsjers ter wereld. De dikte is 800 meter. Het westelijk deel van het land bestaat uit laagvlakten. In het noorden wordt het land doorsneden door de ketens van Hissar, Zerafshan en Turkestan - uitlopers van het Tian Shan-gebergte die doorlopen naar Oezbekistan. De bergpieken met sneeuw zijn de bron van een veelheid van snelle stroompjes die uitmonden in de twee belangrijkste rivieren: de Syr Darya (Jaxartes rivier) en de Amu Darya, waarin twee Pamir rivieren samenkomen: de Vakhsh en de Pyanj.
Klimaat
De beste reisperiode voor Tadzjikistan is van mei tot en met oktober. Kenmerkend voor grote delen van Tadzjikistan zijn de warme zomers en de relatief koele winters. Vooral in de berggebieden in het oosten kunnen de contrasten enorm zijn. De bergen in het Pamir hooggebergte hebben in de winter soms zeer lage temperaturen. Het voorjaar is het meest natte seizoen in Tadzjikistan. Vooral in maart en begin april regent het regelmatig. In juli en augustus valt er vrijwel niets en zijn de temperaturen rond de 30 graden. Echter is dit goed uit te houden vanwege het droge landklimaat.
Religie
Negentig procent van de bevolking in Tadzjikistan is moslim. De meesten zijn soennieten en de Pamiri volgen de Aga Khan. Een minderheid is aanhanger van het Russisch-orthodox geloof.
Islamitische feestdagen in Tadzjikistan
Daarnaast zijn er de islamitische feesten zoals het Suikerfeest na afloop van de ramadan en het Offerfeest. Tijdens de vastenmaand Ramadan blijft het openbaar leven functioneren en grote delen van de bevolking doen er niet aan mee. Nowruz (21 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Centraal-Azië gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uitzien.
Eten en drinken
Echte Tadzjiekse maaltijden zijn o.a. nahud sambusa, kikkererwten in een deegpakketje of nahud shavla, kikkererwtenpap. Bonen met melksoep wordt ook veel gegeten; oshi siyo halav is een unieke kruidensoep. Tuhum barak is een smakelijk eierdeeg ravioli met een sausje van sesamzaad. Chakka is kwark gemengd met kruiden. Het smaakt heerlijk met een stuk van het platte brood. Kurtob is iets lekkers van het platteland. Het bestaat uit brood, yoghurt, ui en koriander met een roomsausje eroverheen. In Badakshan is er borj - een pikant papje van vlees en graan.
Drinken in Tadzjikistan
Thee ofwel ‘tsjaj’ wordt altijd en overal gedronken. Shir chai is een zoutige geitenmelk boterthee. Het is heel populair in het Pamir-gebergte. "Gegarandeerd gaan de haren op je borst er rechtop van staan." Zowel in Hissar als Dushanbe wordt lokaal bier gebrouwen. Toch wordt Russisch importbier zoals Baltika het meest gedronken. In restaurants kun je behalve bier, wijn, wodka en bubbeltjeswijn (shampanski) bestellen. Het beste bubbeltjes mineraalwater is Obi Zulol en Pamir. Dushanbe en Khorog hebben hun eigen colafabrieken. De lokale gefabriceerde cola's en frisdranken zijn erg zoet. RC Cola smaakt het best.
Elektriciteit
De stroomspanning in Tadzjikistan is 220 volt en men kent dezelfde stekkers.
Tijdsverschil
In de zomer is het in Tadzjikistan drie uur later dan in de Benelux. Tijdens de wintertijd is het verschil vier uur.
Taal
De Tadzjieken spreken Tadzjieks, een vorm van het Perzisch (Farsi). Het Tadzjieks-Perzisch wordt in het Cyrillisch schrift geschreven. Daarnaast wordt er Russisch en Oezbeeks gesproken.
Bagage en kleding
Wat betreft de kleding raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen u om in uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur.
Het is aan te raden stevige wandelschoenen mee te nemen voor de wandeltochten die we maken in Tadzjikistan.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagagevoorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor Tadzjikistan heeft u een geldig paspoort nodig, dat na vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Daarnaast heeft u een visum nodig.
De douane is erg streng op alle voorwerpen die worden in- en uitgevoerd. Voor de export van antiquiteiten of
culturele goederen is speciale toestemming nodig. Bij aankomst in Tadzjikistan dient u een declaratieformulier in te vullen. De douane zet er vervolgens een stempel op. Het formulier moet tot aan het vertrek bewaard worden, o.a. om aan te tonen dat u het land niet met meer geld verlaat dan bij binnenkomst. Indien u naar huis gaat dient u er rekening mee te houden dat u er voor 430 euro belastingvrij spullen mag invoeren.
Fotograferen en filmen
Tadzjikistan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de mensen. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als je ze wilt fotograferen. Het is verboden overheidsgebouwen, militairen, militaire objecten, grensposten, vliegvelden e.d. te fotograferen.
Geldzaken
De munteenheid is de Tadzjiekse Somani (TJS). Een euro is 10,74 TJS (01-11-19).
ATM in Dushanbe
In Dushanbe zijn een groot aantal ATM's. Daarbuiten zijn ze dun gezaaid. U kunt zowel Tadzjieks geld opnemen als US dollars. Een enkele keer kunt u van een creditcard gebruik maken. Echter kunt u hier het beste niet van uitgaan.
Veilig pinnen in Tadzjikistan
Om veiligheidsredenen hebben banken de bankpassen met Cirrus/Maestro-logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Voor Belgische bankkaarten geldt dit niet. Indien u geld wilt pinnen in Tadzjikistan dient u deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Wij adviseren u om hierover contact op te nemen met uw bank. Toch is het aan te raden voldoende cash mee te nemen.
Fooien
Het is gebruikelijk een fooi te geven aan gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel. De gids en chauffeur in Tadzjikistan verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids en € 2,- per dag voor de chauffeur.
Gezondheid
Voor eventuele vaccinaties adviseren wij u om contact op te nemen met de plaatselijke gezondheidsdienst of huisarts. Handig om mee te nemen op uw rondreis is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen.
Neem een kleine reisapotheek mee op vakantie naar Tadzjikistan, met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
Hoogteziekte in Tadzjikistan
Indien u tijdens uw reis boven de 2500 meter hoogte komt bestaat de kans op hoogteziekte. U dient in dit geval veel vocht in te nemen, zelfs 3 tot 4 liter per dag. Houd dit altijd goed in de gaten en kijk voor meer informatie op: www.hoogteziekte.info.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Openingsuren
Levensmiddelenwinkels in Tadzjikistan zijn open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zondag zijn alle kantoren en sommige winkels gesloten. Het postkantoor is open van maandag - vrijdag van 8.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 9.00 - 17.00 uur.
Shoppen in Tadzjikistan
Achter Hotel Tadzjikistan in Dushanbe is een bazaar en een straatmarkt. U kunt er voedsel en handwerkproducten kopen. Daarnaast is er de Shokhmansur Bazaar (ook bekend als Zilyoni) bij Ploshchad Ayni. Op de hoek van Prospekt Rudaki en Ulitsa Ismail Somoni is een souvenirwinkel. Deze bevindt zich onder een kunstgalerij en bevat werk van lokale kunstenaars.
Post, internet en telefoon
Post naar West-Europa doet er tussen de twee weken en twee maanden over. In het postkantoor kunt u enveloppen mét postzegel kopen. In Dushanbe kunt u post per expres versturen. In de grote hotels zijn ook postkantoortjes.
Bellen in Tadzjikistan
Internationale telefoongesprekken kunt u voeren vanuit telefooncellen die zich meestal in de buurt van een postkantoor bevinden (Dushanbe: Prospekt Rudaki). Daarnaast zijn er telefoonkantoortjes van private maatschappijen in Dushanbe. In sommige hotels, zoals Hotel Tajikistan en Hotel Independence kun je via een operator internationaal bellen. De landcode voor Nederland is +31 en voor België +32. De toegangscode voor Tadzjikistan is +992 (gevolgd door 372 voor Dushanbe).
Mobiel bellen in Tadzjikistan
Of u mobiel kunt bellen is afhankelijk van uw abonnement, toestel en de situatie per land. Houd er rekening mee dat er geen of nauwelijks dekking is in de afgelegen (berg)gebieden. Informeer voor vertrek bij uw provider wat de mogelijkheden en kosten zijn.
Internet in Tadzjikistan
In de grotere steden zijn internetcafés.
Veiligheid
Het criminaliteitscijfer in Dushanbe is relatief hoog. Wij adviseren om in de avond niet te voet op pad te gaan. Actuele informatie over de veiligheid in Tadzjikistan vindt u op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Proto-stedelijke plaats Sarazm
- Tajik Nationaal Park (Pamir gebergte)
Nationale feestdagen
De nationale feestdagen in Tadzjikistan zijn: Nieuwjaarsdag (1 januari), Dag van de verdedigers van het vaderland (23 februari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19, 20 of 21 maart), Ramadan, Internationale Dag van het Kind (1 juni), Dag van nationale eenheid (27 juni), Offerfeest, Onafhankelijkheidsdag (9 september), Dag van de grondwet (6 november).
Ambassade van Tadzjikistan in Brussel
Generaal Jacqueslaan 16, 1050 Brussel, tel: 02-6406933
www.tajikembassy.be
België en Nederland hebben geen ambassade in Tadzjikistan. In noodgevallen dient men zich te wenden tot de ambassade in Astana (Kazachstan).
Belgische ambassade in Kazachstan
62 Kosmonavtov street, 3th floor, 010000 Astana, tel.: +7 7172 97 44 85
I http://diplomatie.belgium.be/kazakhstan