11-Daagse rondreis "Langs de schatten van Polen"
v.a. € 2465,00 p.p.

11-Daagse rondreis "Langs de schatten van Polen"

Onze 11-daagse rondreis voert u langs het culturele erfgoed van Polen. Het land is een levend geschiedenisboek dat geschreven is door de eerste stammen, middeleeuwse koningen, de Katholieken en de Pruisen en tegelijk Byzantijnse, Ottomaannse en Russische invloeden kent. Sinds de onafhankelijkheid in 1991 is het land getransformeerd naar een moderne samenleving met gezellige steden en een rustig platteland waar kunst en cultuur hoog in het vaandel staan. Deze groepreis neemt u mee naar o.a. de levendige hoofdstad Warschau, het prachtige Krakau, het rustige platteland  en het indrukwekkende concentratiekamp Auschwitz.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Lot Polish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende ervaren gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• 6 x lunches (dag 2, 3, 5, 6, 7 en 10)
• 2 x diner (dag 1 en 4)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Optionele excursies
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
• Optionele tour naar Wieliczka zoutmijn - duur 2-3 uur - boeking van de tour is vereist 30 dagen voor vertrek van de tour
  Er zijn ongeveer 800 trappen langs de hele toeristische route
• Met de kabelbaan naar de berg Gubalowka: onder voorbehoud van het weer
• Dunajec Raft Trip: onder voorbehoud van het weer en het niveau van de rivier
• Gegarandeerd vertrek - internationale groepsreis

Dag 1 – Warschau
Vandaag vertrekt u naar Warschau. Na ontvangst volgt de transfer via de prachtige gerenoveerde Koninklijke route met zijn historische monumenten en woningen naar uw hotel. Na het inchecken wordt er een korte wandeling door de oude binnenstad gemaakt en geniet u van een welkomstdiner in een lokaal restaurant. Overnachting in Warschau.
 
Dag 2 – Warschau
Deze morgen maakt u kennis met de hoogtepunten van de hoofdstad van Polen. De binnenstad van Warschau is na de Tweede Wereldoorlog prachtig herbouwd. In het centrum ligt het indrukwekkende Koninklijke paleis waar op 3 mei 1791 de grondwet werd afgekondigd. Na de Amerikaanse grondwet is dit de oudste grondwet ter wereld.  U zult in dit paleis een aantal van de 300 kamers te zien krijgen waaronder de Canaletto kamer met 23 van zijn schilderijen, de troonzaal, de prachtige ridderzaal met 6 werken van Marcello Bacciarelli en de balzaal.  We wandelen over het gezellige Marktplein, vervolgens langs het laatgotische bouwwerk van Johannes Baptist van Venetië - het Barbican en zien het Monument van de Opstand van Warschau bij het Krasinskiplein. We rijden naar het Graf van de Onbekende Soldaat, het gebouw van de Grote Opera en het Nationaal Theater van Warschau gebouwd door Antonio Corazzi en het Ghetto Memorial. De lunch wordt geserveerd in een plaatselijk restaurant.
In de late namiddag nemen wij u mee op een onvergetelijke muzikale reis langs de wereldberoemde composities van ‘s lands grootste componist, Frederic Chopin. Overnachting in Warschau.
 
Dag 3 – Warschau – Czestochowa – Zakopane
Na het ontbijt vertrekken we naar Zakopane, één van de meest populaire vakantieoorden in het Tatra gebergte. Onderweg stoppen we in Czestochowa om het Jasna Gora klooster en de schrijn van de Zwarte Madonna met zijn prachtige icoon te bezoeken. Het klooster werd in 1382 gesticht door hertog Wladyslaw van Opole voor de monniken van de orde van Paulus de Eremiet die uit Hongarije waren geëmigreerd. In Czestochowa zullen wij tevens lunchen. Aan het begin van de avond komen we aan in het Zakopane, mooi gelegen aan de voet van het Tatra gebergte. De schilderachtige locatie heeft er mede voor gezorgd dat dit kleine bergdorp is uitgegroeid tot een modieus kunstenaarsretraite in de 20e eeuw. Overnachting in Zakopane.
 
Dag 4 – Zakopane – Krakau
In de ochtend maken we eerst een stadstour door Zakopane. De typerende houten huizen van de Podhale, voorzien van houtsnijwerk, geven het stadje een 18e-eeuws karakter. Langs de ulica Koscieliska zijn vele prachtige houten huizen in deze stijl te bewonderen We bezoeken de Jaszczurowka kapel, een mooi voorbeeld van Witkiewicz Stijl. De naastgelegen O.L.V kerk van Fatima op Krzeptowki is een wijgeschenk voor het redden van het leven van paus Johannes Paulus II na de moordaanslag in 1981. Met 300.000 bezoekers per jaar is het complex een belangrijk bedevaartsoord geworden. Vanaf de top van de Gubalowka berg heeft u een adembenemend uitzicht over het Tatra gebergte. Na de lunch op eigen gelegenheid rijden we verder naar Krakau waar we, als het weer het toelaat,  een wildwatertocht maken op de Dunajec rivier in het Pieniny Nationaal Park. In de avond genieten we van het diner in ons hotel. 
Overnachting in Krakau.
 
Dag 5 – Krakau – Auschwitz – Krakau
Na het ontbijt rijden we naar Auschwitz waar 1,3 miljoen mensen gedeporteerd werden. In dit vernietigingskamp bezoekt u o.a. het Martyrdom museum wat een zeer diepe indruk zal achterlaten. Na het bezoek keren we terug naar Krakau voor de lunch in een lokaal restaurant.
In de namiddag bezoeken we Kazimierz - de Joodse wijk van Krakau, die in 1335 werd gesticht door de grote Poolse koning Casimir de Grootste, die de Joodse talenten en het nut voor de ontwikkeling van het land waardeerde. Omringd door verdedigingsmuren met een eigen stadhuis, werd de wijk al snel een van de Europese centra van Joodse religie, leren en cultuur.
Vandaag de dag laat de wereld van smalle straatjes en lijnen, kleine architectonische gebouwen en sacrale plaatsen ons een buitengewoon spoor zien van co-existentie van Joodse en Poolse gemeenschappen. Avond en diner op eigen gelegenheid. 
Overnachting in Krakau.
 
Dag 6 – Krakau
Na het ontbijt beginnen we de stadstour, waar we de Wawel-heuvel met zijn indrukwekkende koninklijke kasteel en de koninklijke kathedraal van Wawel zien (van buiten), de plaats van de cultus van St. Stanislaw en St. Jadwiga, koningin van Polen. We bezichtigen de Wawel kathedraal, waarvan de 18 kapellen echte architectonische meesterwerken zijn. De gigantische klok, Zygmunt uit 1520, behoort tot de grootste ter wereld. Dit is de plaats waar Poolse koningen werden gekroond en begraven. We vervolgen de tour met de wandeling naar de oude stad met zijn gerestaureerde centrale plein met prachtige huizen en paleizen. We maken tevens een stop bij de Sint Mary basiliek waar het prachtige houten altaar van Wit Stowsz te zien is. Na de lunch in een local restaurant heeft u de middag de mogelijkheid om Krakau op eigen gelegenheid verder te verkennen.
s' Middags bieden we optioneel een rondleiding aan naar de Wieliczka Zoutmijn - een indrukwekkende en unieke ondergrondse wereld vol zoutmeren, majestueuze houten constructies, grote kamers, galerijen en unieke zoutwerken die door vele generaties Poolse mijnwerkers zijn gemaakt en sinds de 13e eeuw worden geëxploiteerd. De rondleiding gaat door bijna 3 kilometer kronkelende gangen, op een diepte van 135 meter - het deel dat werd bewerkt van de 17e tot de 19e eeuw. 
Avond en diner op eigen gelegenheid.
 
Dag 7 – Krakau – Lowicz – Torun
Deze morgen vertrekken we richting Torun. Onderweg stoppen we in Lowicz, een typisch Mazovian stadje dat bekend staat om zijn volkskunst van kleurrijke kostuums en prachtige papierfiligraan. U wordt uitgenodigd door een lokale familie waar u luncht in een charmante cottage welke gelegen is aan de voet van het voormalige Lowicz Kasteel. Na de traditionele ontvangst met brood en zout, heeft u de tijd om met de familie over het Poolse leven te praten en te wandelen in de prachtige omliggende tuin. Vervolgens rijden we verder naar de universiteitsstad Torun die u in de namiddag op eigen gelegenheid kunt ontdekken. Overnachting in Torun.
 
Dag 8 – Torun – Gdansk
In de ochtend zien we tijdens een stadstour de hoogtepunten van Torun. Torun is de geboorteplaats van Nicolaus Copernicus en wordt beschouwd als een van de mooiste historische steden van Polen. De oude stad is opgenomen in de UNESCO lijst voor zijn indrukwekkende gebouwen zoals het 13e-eeuwse stadshuis, de prachtige kerken en de historische straten. Na de lunch op eigen gelegenheid rijden we verder naar Gdansk waar we  bij aankomst een korte wandeling door het oude stadscentrum maken. Overnachting in Gdansk.
 
Dag 9 – Gdansk – Malbork – Gdansk
Gdansk is een havenstad die een belangrijke rol heeft gespeeld in de uiteindelijk val van het communistische Oostblok en daarmee in de Poolse geschiedenis. Tijdens de stadstour maken we kennis met deze Hanzestad met grachtenpanden en Vlaams aandoende pleinen. De rondleiding start bij de Upland poort, een onderdeel van de voormalige vestingwerken van de stad en één van de belangrijkste poorten van de stad.  Vlak achter deze poort passeren we de Gevangentoren en Martelaarhuis die onderdeel waren van de 15e-eeuwse gotische verdedigingsmuren. De naastgelegen Gouden poort biedt toegang tot de lange markt, een prachtige straat met herenhuizen in laat renaissance en barok stijl. Vlak achter de Artus rechtbank vinden we de Sint Mary basiliek, de grootste bakstenen kerk van Gdansk. Op de terugweg komen we langs de Mariackastraat, met zijn rijtjeshuizen met puntgevels en elegante boetiekjes.De rest van de dag is ter vrije besteding. Overnachting in Gdansk.
 
Dag 10 – Gdansk – Gdynia  – Sopot – Oliwa – Warschau
Na het ontbijt rijden we naar Gdynia, de jongste stad van het Triciti stedelijk gebied in Pommeren waartoe ook Gdansk en Sopot behoren. Hier kunnen we nog steeds de oudste en langste houten pier van Europa zien. We bezoeken ook de Oliwa kathedraal, beroemd om zijn unieke pijporgels. Na de lunch rijden we verder naar Warschau. De avond en het diner op eigen gelegenheid. Overnachting in Warschau.
 
Dag 11 – Warschau
Na het laatste ontbijt volgt de transfer van uw hotel naar de luchthaven conform uw vluchtschema.

 

 

Tijdens uw 11-Daagse rondreis "Langs de schatten van Polen" verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Warschau - Hotel Novotel Warszawa Centrum

Novotel Warszawa Centrum
Dit moderne hotel ligt in het centrum van Warschau en geeft een panoramisch zicht op de stad. 

Faciliteiten:
Het internationale hotel beschikt over een ruimte lobby, restaurant met internationale keuken, bar en een fitness op de 31e verdieping met uitzicht over de stad. Wifi is gratis en beschikbaar in het hele hotel. Parkeergelegenheid tegen betaling. 

Kamers:
De moderne kamers voldoen aan de internationale standaard van Novotel. Zij zijn voorzien van comfortabele bedden, aircondtioning, satelliet-tv, kofiie- en theezetfaciliteiten, mineraalwater en een zitje. De badkamer is uitgerust met bad of douche en haardroger.

Zakopane - Hotel Bachleda Krasprowy Zakopane

Mercure Kasprowy Zakopane 
Dit ruimopgezette resort ligt aan de rand van Zakopane op circa 15 minuten wandelen van het centrum. Het hotel beschikt over veel faciliteiten en is een ideale uitvalsbasis om de omgevng te ontdekken.

Facilliteiten:
In de zomer kunt u gebruik maken van het nabijgelegen buitenzwembad met ligweide (tegen betaling). Het hotel beschikt over diverse restaurants, een bar, een goed uitgerust welnesscentrum met o.a. sauna, zwembad en schoonheidsbehandelingen. Daarnaast is er een geldautomaat, wasservice en stomerij. Er is gratis wifi. parkeergelegenheid tegen betaling.

Kamers:
De standaardkamers zijn netjes ingericht en komen overeen met de internationale standaard van Mercure hotels. Zij zijn voorzien van airconditioning, satelliettelevisie, zithoek, minibar en koffie- en theezetfaciliteiten. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger. De deluxe kamers zijn recentelijk gerenoveerd en hebben een luxere uitstraling.

Krakau - Hotel Novotel Krakow Centrum

Hotel Novotel Krakau centrum
Het hotel is op slechts 5 minuten loopafstand gelegen van de Koninklijke burcht van Wawel en 15 minuten van de Grote Markt. 
 
Faciliteiten:
In het restaurant Garden Brasserie van het Novotel Krakow Centrum wordt een brede selectie Poolse en internationale specialiteiten geserveerd. Ook kunt u zich heerlijk ontspannen in de volledige ingerichte fitnessruimte en diverse massage en andere lichaamsbehandelingen reserveren. Naast deze faciliteiten beschikt het hotel over een overdekt zwembad en een sauna.
 
Kamers:
De ruime, nette kamers zijn comfortabel ingericht. Zij zijn voorzien van gratis internet en koffie- en theefaciliteiten. Alle kamers van het Novotel zijn comfortabel ingericht en voorzien van airconditioning, een zithoek en een kluisje.

 

Torun - Hotel Mercure Torun Centrum

Mercure Torun Centrum
Het nette 3-sterrenhotel ligt op circa 15 minuten wandelen van het historische centrum van Torun.

Faciliteiten:
The Winestone restaurant serveert Poolse en internationale gerechten. Daarnaast beschikt het hotel over een bar, fitnessvoorzieningen, gratis wifi en betaalde parkeergelegenheid.

Kamers:
De kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, airconditioning, minibar, koffie- en theezetfaciliteiten en mineraalwater. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Gdansk - Hotel Sadova Gdansk

Hotel Sadova:
Hotel Sadova ligt in het hart van het bruisende Gdansk. Slechts vijf minuten lopen scheidt ons van de magische Lange Markt. Historische huizen, een groot stadhuis, gezellige cafés, een fontein met Neptunus die over de stad waakt - het is allemaal binnen handbereik.

Kamers:
De kamers combineren een elegant ontwerp met echte functionaliteit. Elke kamer beschikt over airconditioning en een moderne badkamer met douche. De inrichting omvat een minibar, een flatscreentelevisie en een koffie- en theeset. De gasten kunnen gebruik maken van de wellnesszone en wifi.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een sauna, binnenzwembad en uitgebreide spafaciliteiten. Het restaurant biedt het menu met seizoensgebonden producten, verse vis, wild, rundvlees, verrassende voorgerechten en desserts, en in het najaar paddenstoelen en bosvruchten als hoofdingrediënten.

Algemeen
Polen staat bekend om de vele stadjes, 23 nationale parken en om het vernietigingskamp Auschwitz. Daarnaast kunt u in Polen ook goed op wintersport. Een reis door Polen betekent een unieke reis in een land dat indruk maakt met 14 plaatsen, waarvan 13 culturele en 1 natuurlijke vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst. Polen heeft ongewone landschappen, kleurrijke tuinen, waardevolle houten tempels, (orthodoxe) kerken en prachtige steden. Daarnaast heeft Polen het Bialowieza Woud, één van Europa’s oerbossen. 
 
Ligging
Polen is een republiek in Oost-Europa. De totale oppervlakte van Polen is 312.684 km2. Polen grenst aan zeven landen: Duitsland, Litouwen, Kaliningrad (Rusland), Wit-Rusland, Oekraïne, Tsjechië en Slowakije. In het noorden grenst het aan de Oostzee. In het noordwesten ligt het eiland Wolin.  
 
Klimaat
De beste reisperiode voor Polen is van mei t/m september. Polen heeft een landklimaat in het oosten en een zeeklimaat in het westen.   
 
Religie
Ongeveer 97% van de bevolking is rooms-katholiek. Ca. 1,5% behoort tot de Russisch-orthodoxe kerk en 0,5% is protestants, van wie de meeste lutheranen. Verder zijn er nog oudkatholieken. De meeste kerkgebouwen van de Russisch-orthodoxen vindt men in het oosten van het land. 
 
Eten en drinken
De Poolse keuken staat vooral bekend om haar gerechten met aardappelen, vlees en kool. Een aantal typische Poolse gerechten zijn: Zurek, een roggemeelsoep, welke erg zuur smaakt of Bigos, een stoofpot van kool, worst, spek, ui en soms wat pruimen. Een ander gerecht voor vegetariërs is pierogi, deeg gevuld met kool of paddenstoelen. Een bekend nagerecht is gofry, een wafel met slagroom, fruit of Nutella. 
 
Polen staat vooral bekend om zijn wodka met veel verschillende soorten smaken. Ook in het Poolse bier zijn er speciale varianten. Piwo Ciemne Pene Karmelow is Pools caramelbier. Een andere Poolse alcoholische drank is Krupnik, een honinglikeur.
 
Drinkwater
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
 
Elektriciteit
Voltage: 230 volt. Voor het type stopcontact dat in Polen wordt gebruikt heeft u een stekker met een ronde uitsparing voor de randaarding nodig. De in België gebruikelijke platte stekkers zonder randaarding met twee dunne ronde pinnen passen altijd.
 
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil ten opzichte van de Benelux met Polen
 
Taal
Meest gesproken taal: Pools. In Silezië wordt wat Duits verstaan en gesproken. U kunt meestal ook met Engels uit de voeten. 
 
Bagage en kleding
Voor Polen gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een kerk binnentreedt. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de bus één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Polen heeft u een geldig paspoort of EU-identiteitsbewijs nodig welke bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Er is geen visum nodig voor Polen indien u de Belgische nationaliteit heeft. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Polen is de zloty (PLN). In  november 2019  is  € 1,- ongeveer 4,27 zloty.
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi.
 
Gezondheid
De medische zorg in Polen staat op een redelijk niveau. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht voor Polen.
Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden 
De meeste winkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 10 of 11-20 uur en op zaterdag van 9-14 of 16 uur.
Levensmiddelenwinkels zijn open van maandag t/m vrijdag van 6-19 uur en op zaterdag van 7-13 uur.
Supermarkten blijven open tot 21 of 22 uur. Er is in de steden een toenemend aantal winkels die 24 uur per dag open zijn. In kleine winkels wordt meestal een lunchpauze in acht genomen.
 
Restaurants: Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn open op werkdagen van 10:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie. 
 
Internet:
In de grote steden is internet zeer toegankelijk, o.a. via Wifi. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
 
Telefoon:
Over het algemeen heeft u goed bereik in Polen. Vanuit toeristische en grote plaatsen kunt u internationale gesprekken voeren. In kleine plaatsen kunt u op een postkantoor via een telefoniste verbinding maken met het buitenland. 
 
Openbaar vervoer
In de grote steden kunt u overal naartoe met de bus, tram of trolleybus. In Warschau kunt u ook met de metro reizen. Plaatsbewijzen kunt u kopen in het zogeheten Ruch-kiosken, bij sommige kruideniers of bij de chauffeur van de bus of tram. Daarnaast kunt u ook terecht bij specifieke ZTM- verkooppunten en verdeelautomaten. Indien u niet in het bezit bent van een geldig plaatsbewijs, kunt u een hoge boete krijgen. Tussen de grote (toeristische) plaatsen kunt u de bus of trein nemen. 
 
Veiligheid
Er gelden momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Polen. Deze informatie is onderhevig van veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van de rijksoverheid te kijken voor actuele informatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Concentratiekamp Auschwitz-Birkenau
- Bialowieza woud
- Zamosc
- Historisch centrum van Warschau
- Malbork kasteel
- Krakau
- Muzakow/ Muskauer Park
- Kerken van de Vrede in Jawor en Swidnica
- Middeleeuwse stad Torun
- Houten kerken van zuidelijk klein Polen
- De Eeuwhal in Wroclaw
- Wieleczka zoutmijnen
- Kalwaria Zebrzydowska 
- Orthodoxe kerkgebouwen
 
Nationale feestdagen
De meeste tradities en gewoontes zijn verbonden met de christelijke feestdagen. Een bekend voorbeeld hiervan is de bedevaart die in augustus wordt gehouden naar de Zwarte Madonna van Czestochowa. Een ander pelgrimsdoel is de Poolse Calvarieberg met een nauwkeurige nabootsing van de berg in Jeruzalem waar Jezus gekruisigd werd. Verder zijn de vaste feestdagen: Nieuwjaarsdag op 1 januari, Driekoningen op 6 januari, Goede Vrijdag, Pasen, May Day op 1 mei, Proclamatie van de grondwet op 3 mei, Dag van Europa op 9 mei, IJsheiligen van 11 t/m 14 mei, Hemelvaartsdag, Kinderdag op 1 juni, Pinksteren, Sacramentsdag op 15 juni, Vaderdag op 23 juni, Allerheiligen op 1 november, Allerzielen op 2 november, Onafhankelijkheidsdag op 11 november, Nationale Dag op 29 november, Kerst op 25 en 26 december. 
 
Poolse ambassade in Brussel
Stevinstraat 139, 1000 Brussel, tel: 02-7804500
http://www.bruksela.msz.gov.pl/nl/bruksela_be_a_86
 
Belgische ambassade in Warschau
Ulica Senatorska 34, 00-095 Warszawa, Polen, tel: +48-225512800
http://poland.diplomatie.belgium.be/en
 
Poolse ambassade in Den Haag
Alexanderstraat 25, 2514 JM Den Haag, tel: 070-7990100
http://www.haga.msz.gov.pl/nl/root
 
Nederlandse ambassade in Warschau
Ul. Kawalerii 10, 00-468 Warszawa, Polen, tel: +48-225591200
http://polen.nlambassade.org/