11-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Baltische Staten
v.a. € 2085,00 p.p.

11-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Baltische Staten

De 3 kleine landen ten oosten van de Oostzee worden vaak de Baltische Staten genoemd. Ondanks deze verbindende naam hebben Estland, Letland en Litouwen een eigen taal en cultuur. Naast de culturele hoofdsteden zijn de landen gekend om een puur landschap van bossen en meren. In deze 11-daagse rondreis bezoekt u de sfeervolle hoofdsteden Tallinn, Riga en Vilnius, die allen vermeld staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, evenals de Koerse Schoorwal, de bijzondere landtong die de Oostzee scheidt van het Koerse Haf. Kortom een afwisselende reis o.l.v. onze deskundige Nederlandstalige gids.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Air Baltic of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabele 3-sterrenhotels o.b.v. logies/ontbijt
• Verzorging op basis van halfpension (diners vanaf dag van aankomst tot diner dag 9)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Ferry van Klaipeda naar Koerse Schoorwal
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer informatie.

 

Dag 1 – Vilnius
Vandaag vertrekt u naar de hoofdstad van Litouwen, Vilnius. Na aankomst volgt de transfer naar het hotel. De namiddag is ter vrije besteding. In de avond volgt het welkomstdiner. Overnachting in Vilnius.
 
Dag 2 – Vilnius – Trakai – Vilnius
Vilnius is de grootste stad van Litouwen en vervult als sinds de tijd van het groothertogdom de rol van hoofdstad. De opeenvolgende Poolse, Russische en Joodse invloed hebben de stad en kosmopolitische sfeer gegeven die uniek is voor de Baltische landen. In de middeleeuwse stad vinden we veel bouwstijlen, waaronder gotiek, renaissance en classicisme. Maar het meest in het oog springen wellicht de barokke kerken. Tijdens de stadstour zien wij o.a. de ruïnes van het Gediminas kasteel dat de op een rots aan de Neris is gebouwd en de skyline van de oude stad domineert. Hier begon de geschiedenis van deze stad als machtscentrum. We dwalen door de smalle straten van de Joodse wijk, zien de Dageraadpoort met het beeld van de Maagd Maria, het Stadhuisplein, het Kathedraalplein en de universiteit. We bezoeken de flamboyante, rooms-katholieke Sint-Anna kerk, een opvallend voorbeeld is van baksteen gotiek. In de Peter en Pauluskerk is het barokke interieur met verfijnd pleisterwerk dat opvalt. In de middag rijden we naar Trakai. De vroegere hoofdstad van het Groothertogdom van Litouwen ligt op ca. 25 km van Vilnius en staat bekend om het felrode kasteel dat op 1 van de eilanden in het Galve meer is gebouwd. Na het bezoek aan dit 14e-eeuwse kasteel rijden we terug naar Vilnius voor het diner. Overnachting in Vilnius. 
 
Dag 3 – Vilnius – Kaunas – Klaipeda
Vandaag doorkruisen we het vlakke, vruchtbare Litouwse landschap als we van de hoofdstad naar de Baltische kust rijden. Onderweg bezoeken we Kaunas, de 2e grootste stad van het land. We zien de restanten van het kasteel van Kaunas dat aan de samenvloeiing van de Neris en Nemunas is gebouwd. Het behoort tot de oudste bakstenen kastelen van het land en valt op door de dubbele verdedigingsmuur. Op het mooie stadhuisplein staat het sierlijke stadhuis dat door de lokale bewoners liefkozend De Witte Zwaan wordt genoemd. We zien de kathedraal en wandelen over de autovrije Laisves Avenue waar café’s en terrassen zorgen voor een ongedwongen sfeer. 
We vervolgen de reis naar Klaipeda waar we bij aankomst een korte stadswandeling maken in het kleine historische centrum. Overnachting in Klaipeda.
 
Dag 4 – Klaipeda – Koerse Schoorwal - Klaipeda
Een korte oversteek per ferry over het Koerse Haf brengt ons van Klaipeda naar de Koerse Schoorwal dat een natuurlijke barrière vormt tussen de Oostzee en het vaste land. De landtong is bijna 100 km lang, maximaal 3,5 kilometer breed en grenst aan het uiterste puntje aan de Russische exclave Kaliningrad. Het haf is op sommige punten zo breed dat de overkant niet zichtbaar is en de schoorwal eerder een eiland lijkt dan een landtong. De zuidelijke helft van de Koerse Schoorwal ligt in Rusland, de noordelijke helft behoort toe aan Litouwen. Het centraal gelegen duingebied vormt de grens. Een groot gedeelte van de schoorwal behoort tot het grensoverschrijdende natuurreservaat en staat sinds het jaar 2000 vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het fragiele duingebied heeft de hoogste duinen van Noord-Europa en is leefgebied voor o.a. herten, elanden en een grote kolonie aalscholvers. Het culturele erfgoed wordt gevormd door o.a. de traditionele vissershuizen. Het plaatsje Nida is tegenwoordig een geliefde vakantiebestemming. We bezoeken hier het Thomas Mann Museum, gewijd aan deze Duitse Nobelprijswinnaar die hier 2 zomers heeft doorgebracht. Daarnaast zien we het Vissershuis, de Barnsteen Galerie, de etnografische begraafplaats en de neogotische kerk. Uiteraard maken we een wandeling door het duingebied. Overnachting in Klaipeda.
 
Dag 5 – Klaipeda – Palanga - Kuldiga - Riga 
Op 30 km van Klaipeda ligt de geliefde badplaats Palanga. Het voormalige vissersdorp aan de Oostzee staat bekend om het mooie witte zandstrand, de mineraalbaden, de 470 meter lange pier én het barnsteenmuseum. De Oostzeekust is de voornaamste vindplaats ter wereld voor het fossiele hars van prehistorische naaldbomen. Het hars is miljoenen jaren geleden uit de bomen gedropen en daarna versteend. Door erosie is het in zee gekomen en spoelt het nog steeds aan. Het museum, dat behoort tot het nationale kunstmuseum, is gevestigd in het Tiskevicius paleis. Het paleis is een mooi voorbeeld van de lokale neoclassicistische architectuur waarvan het omringende landschap als botanische tuin is ingericht. Na ons bezoek aan het museum reizen we naar Kuldiga in Letland. Het lieflijke stadje dankt haar bijnaam ‘Venetië van Letland’ aan het riviertje de Alekšupīte dat door de stad stroomt. Opvallend in het stadje zijn de vele houten huizen die herinneren aan de hoogtijdagen van Kuldiga in de 17e eeuw. We bekijken het stadje, nuttigen hier de lunch (eigen gelegenheid) en vervolgen onze reis naar de Letse hoofdstad Riga. Overnachting in Riga.
 
Dag 6 – Riga
De Letse hoofdstad Riga is één van de belangrijkste historische handelssteden aan de Oostzee. Met haar 700.000 inwoners is Riga de grootste stad van de Baltische Staten en het politieke, culturele en economische centrum van Letland. Na het ontbijt maken we kennis met de middeleeuwse binnenstad van Riga die zijn oorsprong vindt in de 12e eeuw. Tijdens de stadswandeling door de geplaveide straatjes zien we o.a. de Dom van Riga, gebouwd in 1226 en de Sint-Petrus kerk, een goed voorbeeld van de gotische architectuur. Achter de gevels van de bekende ‘3 gebroeders’, de oudste huizen van het land, is tegenwoordig het architectuurmuseum gehuisvest. De gevel van het ‘Huis van de Zwartkoppen’ is één van de bekendste symbolen van de stad. Het rijk gedecoreerde herenhuis werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw voor de gilde van welgestelde alleenstaande kooplieden. Het Kasteel van Riga aan de oever van de Daurava is door de eeuwen heen het centrum van macht geweest. Tegenwoordig is het de ambtswoning van de Letse president. Riga staat ook bekend om haar art nouveau. Maar liefst 1/3 van de gebouwen in het centrum zijn in de jugendstil gebouwd die aan het einde van de 19e eeuw ontstond. In de Elizabetes Iela en de Alberta Iela kunnen liefhebbers hun ogen uitkijken aan rijke ornamenten en sierlijke figuren in de gevels.
In de middag maken we nog een excursie naar het openluchtmuseum aan de oever van het Jugla meer. De 90 traditionele bouwwerken, variërend van vissershuisjes,windmolens en kerken, geven een goed beeld van het Letse culturele erfgoed.
Overnachting in Riga.
 
Dag 7 – Riga – Rundale – Jurmala - Riga
Op korte afstand van Riga ligt het Rundale paleis. Het 18e-eeuwse paleis is ontworpen door de bekende architect Bartolomeo Rastrelli, die ook verantwoordelijk is voor het ontwerp van het Winterpaleis in Sint-Petersburg. Het paleis werd gebouwd voor de Koerlandse hertog Biron, die de minnaar was van de Russische tsarina Anna Ivanovna. De 138 zalen zijn verdeeld over 2 verdiepingen en het meest in het oog springen de Witte Zaal – de vroegere balzaal, en de Gouden Zaal. Na het bezoek is er gelegenheid tot lunch in de directe nabijheid (op eigen gelegenheid). 
In de middag rijden we naar het spastadje Jurmala aan de Golf van Riga. De dennenbossen, het lange zandstrand, het milde klimaat en de mineraalbronnen zorgden voor de ontwikkeling van dit mooie stadje met romantische houten huizen in art nouveaustijl en zomerverblijven. In de autovrije Jomas straat kunt u flaneren. In de namiddag keren we terug naar Riga. Overnachting in Riga. 
 
Dag 8 – Riga - Sigulda – Tartu 
Vandaag staat een bezoek aan het Nationaal Park Gauja op het programma, het grootste nationale park van Letland. Met circa 900 plantensoorten, 149 vogelsoorten en 48 soorten wilde dieren is dit een paradijs voor natuurliefhebbers. Het park is met name bekend om haar devonische zandstenen kliffen welke op sommige plaatsen wel 90 meter hoog zijn. Deze plek stond in het verleden bekend als “Lets Zwitserland” vanwege haar rijkdom en diversiteit in natuur (bossen, rivieren en grotten) en cultuur (steden als Sigulda, Cesis en Valmiera). Aansluitend bezoeken we het 13e-eeuwse Turaida kasteel, het houten Krimulda landhuis en de ruïnes van het kruisvaarderskasteel in Sigulda. Verder we naar Tartu, het intellectueel en architectonisch centrum van Estland. Overnachting in Tartu.
 
Dag 9 – Tartu – Lahemaa park – Tallinn
Het kleine stadscentrum van Tartu ligt op de rechteroever van de rivier en aan de voet van de Toomemägi heuvel, de Domberg. Op deze heuvel staat de ruïne van de domkerk, welke gedeeltelijk in gebruik is als museum. De heuvel is parkachtig ingericht: op veel plaatsen staan monumenten van prominente geleerden uit het verleden, waaronder Karl Ernst von Baer, de vader van de embryologie. Verder bezoeken we de universiteit van Tartu, gesticht in 1632 en bekend om haar vrije kunst faculteit en zien we het monument van Gustavos II Adolphus, koning van Zweden, de Janni kerk, het stadhuisplein en de diverse gebouwen in neoclassicistische stijl mogen niet ontbreken tijdens ons bezoek. Een van de meest bekende natuurbestemmingen in Estland is het Lahemaa Park. Dit grootste park van het land bestaat uit een uitgestrekt gebied van bossen, ruige kustlijn, weilanden, moerassen, meren en watervallen. We bezoeken Palmse, Lahemaa’s bekendste buitenhuis en oorspronkelijk een nonnenklooster. Na het bezoek gaat de reis naar Tallinn, de hoofdstad van Estland. Overnachting in Tallinn.
 
Dag 10 – Tallinn 
Tallinn is één van de best behouden middeleeuwse steden van Europa. De stad was eeuwenlang een kruispunt van handelsroutes en heeft een grote rol gespeeld in internationale handelsbetrekkingen.
Met een wandeltour maken we kennis met de Oude Stad dat haast een openluchtmuseum is van gotische architectuur. We zien het Toompea kasteel, dat tegenwoordig de zetel is van het Estse parlement. Het oorspronkelijke Deense kasteel uit 1219 werd in opdracht van Catharina de Grote grotendeels verbouwd in barokstijl met elementen van het toen opkomende neoclassicisme. Tevens zien we de Dom kathedraal en de prachtige Russisch-orthodoxe Alexander Nevsky kathedraal. Vanaf een uitzichtpunt kijken we uit over de kronkelende straten met rode daken en dalen we af naar de benedenstad waar we de oude gildehuizen en het prachtige 15e-eeuwse stadhuis zien. De namiddag hebben we ter vrije besteding.
Overnachting in Tallinn.
 
Dag 11 – Tallinn
Na het ontbijt transfer naar de luchthaven voor de reis huiswaarts. 

 

Tijdens uw 11-Daagse Nederlandstalige rondreis door de Baltische Staten verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Vilnius - Hotel Ibis Vilnius Centre

Hotel Ibis Vilnius Centre
Het hotel is op 10 minuten loopafstand van de Gediminastoren gelegen.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een gemeenschappelijke loungeruimte en een eigen restaurant. Wifi is gratis beschikbaar in alle ruimtes. Privé parkeren is tegen betaling mogelijk bij het hotel. Reserveren is niet mogelijk.
 
Kamers:
Alle kamers van het hotel zijn voorzien van airconditioning, een bureau en flatscreen-tv. De badkamer is voorzien van een haardroger.

 

Klaipeda - Hotel Ibis Style Klaipeda Aurora

Hotel Ibis Style Klaipeda Aurora
Dit 3-sterrenhotel is gevestigd in Klaipeda aan de rand van de Koerse Haf, op een korte loopafstand van de nieuwe haven. Het hotel biedt accommodatie met gratis gebruik van de ondergrondse parkeergarage en wifi.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een 24-uursreceptie, bagageopslag, een stomerij en kluisjes. Daarnaast kunt u terecht in het eigen restaurant.
 
Kamers:
De kamers van het hotel zijn modern en stijlvol ingericht en voorzien van een kabel-tv en telefoon. De badkamer heeft een haardroger.

 

Riga - Hotel Rixwell Konventa Seta

Hotel Rixwell Konventa Seta
Het hotel is gevestigd in een historisch herenhuis, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Het is gelegen in het oude centrum van Riga. De kathedraal van Riga ligt op slechts 450 meter afstand, en de Nationale Opera ligt op minder dan 270 meter afstand van het hotel. Het Vrijheidsmonument ligt op 400 meter afstand van het Konventa Seta.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een 24-uurs receptie met bagageopslag. Daarnaast heeft het hotel een eigen bar/restaurant waar u terecht kunt voor lokale zowel als internationale gerechten. Er is gratis wifi in het hele hotel.
 
Kamers:
De kamers zijn netjes en ruim ingericht. Alle kamers beschikken over airconditioning, kabel televisie, telefoon, kluisje en eigen badkamer met haardroger.
 

 

Tartu - Hotel Tartu

Hotel Tartu
Hotel Tartu ligt tegenover het busstation. Het Barclay plein ligt op slechts 650 meter afstand en het is ca. 1,4 km naar de kathedraal van Tartu. Het waterpark Aura is 200 meter van het hotel gelegen.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt gratis eigen parkeergelegenheid. Het hotel beschikt tegvens over een wellnesscentrum waar u tegen betaling gebruik kunt maken van massages. Het restaurant van het hotel serveert internationale en Estse gerechten.
 
Kamers:
De ruime en moderne kamers zijn voorzien van airconditioning, een lcd-televisie met satellietkanalen en gratis wifi. Ze zijn alle voorzien van een bureau en strijkfaciliteiten.

 

Tallinn - Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa

Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa
Dit moderne hotel ligt op 500 meter van het historische centrum van Tallinn met vele bezienswaardigheden, restaurants en bijzondere winkeltjes. Op 10 minuten ligt Telliskivi Creative City met verscheidene galleries, streetart en designer winkels. 

Faciliteiten:
Het hotel is voorzien van een welnesscentrum met 2 zwembaden en uitgebreid spaprogramma en fitness. Op culinair gebied is er een grillrestaurant, een bistro en coffeeshop. Er is gratis wifi en het hotel beschikt eveneens over parkeergelegenheid.

Kamers:
De netto kamers zijn licht ingericht en voorzien van flatscreen-tv, kluisje, koelkast, koffie- en theezetfaciliteiten en airconditioning. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger. 
 


Dominicus reisgids Baltische Staten