5-Daagse individuele reis een authentieke Marokkaanse ervaring
v.a. € 1245,00 p.p.

5-Daagse individuele reis een authentieke Marokkaanse ervaring

Exclusieve 5-daagse reis die je onderdompelt in het authentieke leven in Marokko! Proef de gastvrijheid van de nomaden terwijl je een nacht doorbrengt in hun grotten in de bergen van de Dades-vallei en beleef een onvergetelijke nacht onder een sterrenhemel midden in de betoverende en mythische woestijn.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Deskundige Engelssprekende of Franssprekende gids (opgave bij reservering)
• Vervoer ter plaatse in 4 x 4
• 2 overnachtingen in Riad of Kasbah op basis van logies/ontbijt
• 2 overnachtingen onder de sterren op basis van halfpension
• Berber ontbijt
• Kamelenrit 
• Slaapzak en/of dekens voor overnachting bij de Berbers en in de woestijn
 
Exclusief
• Vliegreis naar Marrakech
• Overige maaltijden
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 2
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
Dag 1 – Marrakech
Vandaag vertrekt u naar Marrakech. Bij aankomst wordt u opgewacht op een typische Marokkaanse wijze met zoetigheden, dadels en een flesje water. Vervolgens transfer naar uw hotel.
Overnachting in Marrakech.
 
Dag 2 – Marrakech – Boumalne Dades
Overnachten bij de nomaden die in grotten leven.
Na het ontbijt beginnen we aan onze reis door het Atlasgebergte. Onderweg zien we een verscheidenheid in landschappen en meerdere dorpen en zien we het verschil tussen het hectische leven in de grotere steden en de rust en stilte van de dorpen. We stoppen om mooie foto's te maken van echt de hoogtepunten en hebben tijd om een kopje koffie of Berberthee te drinken terwijl we het hoge Atlasgebergte naar het zuiden van Marokko oversteken. Dan is het tijd om uitgebreid het beroemde Ait Ben Haddou te bezoeken. Ait Ben Haddou is een Ksar: een set van aarden huizen omgeven door hoge muren. We kunnen zeggen een ommuurde citadel die bestaat uit vele Kasbahs (Kasbah = een term die verwijst naar een enkele structuur waar een rijke familie woonde)! Tegenwoordig wonen hier echter nog maar 7 gezinnen, op een zeer eenvoudige manier, zonder water of licht. Veel gezinnen zijn verhuisd naar het nieuwe deel van de stad, omdat als het regent en de rivier stijgt, het moeilijk is om de andere kant te bereiken en je volledig geïsoleerd blijft. Tegenwoordig is Ksar van Ait Ben Haddou het decor van vele beroemde internationale films en werd het in 1987 genomineerd als UNESCO-werelderfgoed. Klim naar de top en geniet van het verbluffende uitzicht over de omgeving!
De reis gaat verder naar de prachtige Rozenvallei, naar een zeer charmant klein dorpje genaamd Boutaghrar, omgeven door prachtige natuur. Wees dan klaar voor je "0FF ROAD" avontuur! Onder begeleiding van lokale muziek in de auto rijdt de chauffeur richting de rotsachtige paden die leiden naar de bedoeïenen die in grotten leven. Ze heten je van harte welkom en vertellen je graag alles over hun lokale gewoontes, manier van leven, eten en nog veel meer! Neem een plekje in de grot, geniet van een kopje Berber muntthee en duik in hun manier van leven! Leer wat Berberse taal, breng wat tijd door met de kinderen en geniet van het koken en eten van een lokaal gerecht. Een once-in-a-lifetime ervaring om nooit te vergeten!
Overnachting in de grot of buiten voor wie wil.
 
Dag 3 – Boumalne Dades – Merzouga
Breng een geweldige nacht door midden in de woestijn en duinen, onder een sterrenhemel!
Een prachtige ochtend als je wakker wordt door het geluid van blatende schapen en geiten, die rond de grot grazen. Tijd voor een traditioneel ontbijt. Helaas is het tijd om afscheid te nemen van je nieuwe gezin, want er wacht weer een nieuw avontuur: ervaar het leven van de nomaden in de woestijn, onder een sterrenhemel, omringd door zand en indrukwekkende duinen! Eerst rijden we door de oogverblindende vallei van de Dades kloof, met zijn prachtige rotsformaties. We maken een korte stop op de top voor een overweldigend uitzicht voordat we afdalen naar een andere kloof, die je door prachtige bosjes met dadelpalmen, granaatappel-, vijgen- en olijfbomen leidt. De gelijknamige rivier die de kloven heeft uitgehouwen, voedt ook de vegetatie. Dit hele bergachtige gebied is het hart van de Aït Atta-stam van Berbers, die de regio al eeuwenlang bewonen. Tijd om even de benen te strekken en een korte wandeling te maken in de omliggende heuvels. Op weg naar de woestijn van Erg Chebii passeren we het Berberdorp Tourog waar we ons omkleden: je ziet er helemaal uit als een traditionele Berber, ook met een originele henna-tatoeage (indien gewenst). Nu klaar om door te gaan naar de laatste stop: de prachtige Sahara-woestijn van Merzouga!
Rond 16.00 uur komen we aan in Hassi Labied, het eerste gevonden stadje in de Erg Chebbi-woestijn, waar we de 4x4 inruilen voor een levendiger vervoermiddel: de kameel. De kameelexcursie van ongeveer 2 uur begint hier. Geniet van de schoonheid van de duinen, het kleurrijke zand, de ongelooflijke stilte terwijl je de ondergaande zon bewondert! De reis leidt je naar een magische plek, midden in de woestijn, met tenten, dekens en al het materiaal om te koken. Bij aankomst laat je gids je zien hoe je een echte Berber-thee en een lokaal dessertgerecht kunt bereiden en serveren voor het diner!
Een avond en nacht om nooit te vergeten! Slaap onder de blote hemel in een desolate woestijn met alleen het zand en de sterren om je heen!
 
Dag 4 – Merzouga – Marrakech
Een gevoel van rust dat je alleen in een woestijn als deze ervaart!
Om 6 uur 's ochtends maakt de gids je wakker om een hoge duin te beklimmen, vanwaar je de zonsopgang kunt zien. Na het ontbijt ga je per kameel terug naar de stad. U heeft tijd om te douchen en u om te kleden in een hotel. We rijden terug naar Marrakech en stoppen bij Kalaa voor de lunch. Tijdens de reis kunnen we op elk moment stoppen om foto's te maken van panoramische uitzichten of andere geweldige plekken. In de late namiddag aankomst in uw hotel of Riad in Marrakech.
 
Dag 5 – Marrakech 
Tijd om afscheid te nemen!
Indien gewenst kan deze reis verlengd worden met enkele nachten in Marrakech of conform het vluchtschema volgt de transfer naar de luchthaven. Zo komt er een einde aan deze authentieke avontuurlijke reis.
 
Tijdens uw 5-Daagse individuele reis een authentieke Marokkaanse ervaring verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Marrakech - Riad Passali

Riad Passali

Dit charmante hotel ligt op wandelafstand van het centrum met haar soukh, het Bahia paleis en de Koutoubia moskee. 

 

Faciliteiten:

Riad Passali beschikt over een restaurant, terras,  een buitenzwembad, een gemeenschappelijke lounge en een tuin in Marrakech. Tot de faciliteiten van deze accommodatie behoren een conciërgeservice, een excursiebalie en gratis wifi in alle ruimtes. De accommodatie biedt een 24-uursreceptie, roomservice en een geldwisselservice.

 

Kamers:

Alle kamers hebben een eigen inrichting qua kleur en sfeer. Zij zijn allemaal voorzien van airconditioning, kluisje, flatscreen-tv en terras of patio. Badkamer met bad of douche, toilet, haardroger en badjas.
 

TENT

Merzouga - Sleeping under the stars

Slapen onder de sterrenhemel

Slapen in de woestijn onder een prachtige sterrenhemel omgeven door het woestijnzand is een bijzondere ervaring.

 

Algemeen
Op reis naar Marokko biedt vele mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een strandvakantie naar één van de vele badplaatsen aan de Atlantische Oceaan als Agadir en anderen. Of kies je meer voor een culturele reis naar historische steden als Meknes, Marrakech en Fez met hun oude binnenstad met kleur(geur- )rijke markten en bazaars. Of zoek je liever de schitterende berglandschappen op van de Hoge Atlas of de uitgestrekte Sahara met de oases, de gouden zandduinen en woestijnkastelen? Pittoreske kleurrijke stadjes zijn Asilah en Chefchaouen.
 

Ligging
Marokko, officieel het Koninkrijk Marokko, is een land in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan, grenzend aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Mauritanië, Algerije en Libië toe worden gerekend.
 

Klimaat
Marokko heeft een mediterraan klimaat. De zomers zijn heet en droog en in de winter heb je een zachte temperatuur. De gemiddelde jaartemperatuur voor Marokko is 23°C en er valt in een jaar tijd 125 mm regen. Het is 261 dagen per jaar droog met een gemiddelde luchtvochtigheid van 70%

Het klimaat van Marokko is niet zo eenzijdig en eenvoudig te omschrijven. Het zuiden en zuidoosten van het land voldoen aan het beeld van warmte, droogte en Saharazand, net als de laaggelegen delen van centraal Marokko en de onderste helft van de kust. Milde winters en hete zomers met zeer weinig neerslag is het beeld dat je daar ziet. Vooral het gedeelte dat bij de Sahara hoort, is extreem droog. De hoeveelheid neerslag blijft daar beperkt tot enkele millimeters tot enkele tientallen millimeters per jaar.

Het Atlasgebergte zorgt voor de belangrijkste splitsingen in de verschillende klimaattypes: in het noordwesten overheerst het warme mediterrane klimaat. Direct ten noordwesten van de Hoge Atlas domineert het semi-aride steppeklimaat. In de berggebieden van de Hoge Atlas zie je vooral het gematigde en het warme continentale mediterrane klimaat terug. In de zuidelijke regionen van Marokko is er vooral sprake van het droge woestijnklimaat.
 

Religie
Meer dan 98 procent van de bevolking in Marokko is moslim, bijna alle tradities en ceremonies bij geboortes, huwelijken, begrafenissen en andere sociale gebeurtenissen zijn geënt op islamitische gewoonten. De overige twee procent zijn christenen (afstammelingen van voormalige Europese kolonialisten) en joden.
 

Eten en drinken
Alles wat halal is, kunnen moslims zonder beperking eten of doen. Bijvoorbeeld: vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten eten. alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten eten.
Als ontbijt wordt brood besmeerd met roomboter en belegd met jam, honing of hartig beleg (salami, rookvlees). Verder eet men dunne pannenkoeken (Pagrir) die belegd worden met boter en suiker of honing. Ook zijn er bij het ontbijt hard gekookte eieren, zwarte olijven, gepelde tomaten en schapenkaas. Bekende Marokkaanse gerechten zijn couscous (geplette tarwe met groenten en vlees), harira (soep op basis van vlees, kikkererwten en linzen) en tanjia (gekruid en gestoomd lamsvlees). Nana of muntthee is de traditionele drank van Marokko. Het wordt gezet van groene Chinese thee samen met verse muntbladeren en veel suiker. Alcohol wordt bijna niet gedronken in Marokko, maar toeristen kunnen het wel kopen. Vruchtensappen zijn er zeer populair. Marokkanen maken geen gebruik van bestek zoals wij. Ze eten met hun rechterhand, aangezien de linkerhand als onrein wordt beschouwd. Gewoonlijk gebruiken ze maar drie vingers om het eten op te scheppen. Voor de maaltijd worden de handen ritueel gewassen met oranjebloesemwater. De linkerhand is voor onreine dingen, de rechterhand gebruik je om anderen iets aan te bieden of je pakt er eten mee. 
 

Drinkwater
Kraanwater is in Marokko niet drinkbaar. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
 

Elektriciteit
Marokko heeft 220 volt, 50 hertz wisselstroom. Onze niet-geaarde stekkers passen op de Marokkaanse ongeaarde stopcontacten.
 

Tijdverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Marokko 1 uur vroeger.
 

Taal
Het overgrote deel van de bevolking spreekt Frans. Daarnaast spreekt een deel van de bevolking ook het Marokkaanse Arabisch en het Oud-Egyptische verwante Berbers.
Hallo:               bonjour
Ja:                   oui     
Nee:                non     
Dankjewel:      merci 
Hoe gaat het? Comment allez-vous?
 

Bagage en kleding
Voor Marokko gelden geen bijzondere kledingseisen, wel iets om rekening mee te houden: echter het één wordt wel meer gewaardeerd dan het ander. Het is, zeker als vrouw, respectvoller om jezelf te bedekken. Niet van top tot teen, maar in ieder geval je schouders tot aan je knieën. Neem vooral luchtige/dunne katoenen kleding mee. Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.
 

Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Marokko heeft u een geldig paspoort nodig. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit, hebben geen visum nodig om Marokko in te kunnen reizen bij een maximale verblijfsduur van 90 dagen. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig.
Het Nederlandse en Belgische rijbewijs zijn geldig in Marokko, ook bij het huren van een voertuig. Let wel: verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn.
 

Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
Tip: Men wiebelschudt met het hoofd nee waar men ja bedoelt en gooit het hoofd in de nek als men nee bedoelt.
 

Geldzaken
De nationale munteenheid is de Marokkaanse Dirham.
 

Creditcards
Creditcards worden in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 

Geld wisselen
Wissel alleen bij bevoegde wisselkantoren. Bewaar de wisselbewijzen en transactiebonnen. Deze zijn nodig om resterende Marokkaanse dirhams weer om te wisselen. In- en uitvoer van meer dan 2000 MAD is verboden.
 

Fooien
Het is gebruikelijk om fooi te geven in Marokko. Houdt rekening met ongeveer 10% fooi. Ook de gids, chauffeur en kamermeisje stellen een fooi zeer op prijs.
 

Gezondheid
Goede medische zorg is beschikbaar in de grote steden (vooral in Rabat en Casablanca). Niet alle voorzieningen voldoen aan westerse normen. Spoedeisende en gespecialiseerde zorg buiten de grote steden ligt onder de Nederlandse norm. Soms is dit helemaal niet beschikbaar. Medisch personeel spreekt meestal weinig of geen Engels.
Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfecteergel en ontsmettingsdoekjes.
 

Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen. In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 

Europees Medisch Paspoort
Handig om mee te nemen is het Europees Medisch Paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts, de Reisdokter, apotheek en GGD.
 

Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 

Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht maar zeker aan te bevelen. U kunt verder advies aan uw huisarts of GGD vragen betreffende vaccinaties.
 

Openingstijden
Veel winkels (vooral buurtwinkels en souvenirwinkels) zijn zeven dagen per week open en hanteren ruimere openingstijden. In de medina zijn veel winkeltjes op vrijdagmiddag gesloten in verband met het vrijdaggebed.
 

Restaurants
Het merendeel van de restaurants zijn geopend tussen 12.30 – 23.30.
 

Post, internet en telefoon
Internet:
Op het platteland kan het bereik soms niet optimaal zijn. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan.
 

Telefoon:
Over het algemeen heeft u op het platteland, uitgezonderd de natuurgebieden en bergpassen redelijk mobiel bereik. Informeer vooraf bij uw provider naar de roamingkosten. Ook kun je ter plaatse een prepaid SIM-kaartje kopen van een lokale provider. Ook handig is in een internetcafé via Skype bellen. Internationaal toegangsnummer: 212.
 

Openbaar vervoer
Het is misschien niet de meest voor de hand liggende manier om Marokko te verkennen, maar het is goed te doen om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Hoewel wij normaal gesproken taxi's niet zien als openbaar vervoer, zullen die hier toch meegenomen worden. In Marokko zijn deeltaxi's namelijk heel normaal, en goedkoop. Andere vormen van openbaar vervoer zijn bussen en een treinnetwerk waar de rest van Afrika jaloers op is.
 

Veiligheid
Criminaliteit komt voor in heel Marokko. Houd rekening met zakkenrollers, vooral op drukke plekken. Bezoek geen afgelegen straten, wijken of parken.
Let goed op uw geld en bezittingen, blijf alert en op uw hoede, draag geen opvallende sieraden of camera's, ga niet na zonsondergang de straat op.
In sommige delen van de Westelijke Sahara bestaan (hoge) veiligheidsrisico’s.
Het is niet toegestaan de grens over te steken naar Mauritanië, behalve bij de grensovergang naar Guerguerat. Omdat de grens met Algerije gesloten is, kunt u deze grens niet oversteken.Heeft u direct hulp nodig in Marokko? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer (politie): 190
Ambulance en brandweer: 150
 

Cultureel erfgoed en UNESCO
- Medina Fez
- Medina Marrakech
- Kasba Aït-Ben-Haddou
- Meknes stad
- Volubilis
- Medina Tétouan
- Natuurpark Talassemtane
- Lixus stad
- Grot van Taforalt
 

Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen van Marokko zijn: Nieuwjaar (1 januari), Onafhankelijkheidsdag (11 januari), Dag van de Arbeid (1 mei),  Suikerfeest ( 3 mei), Eid-al-Fitr ( 4 mei), Eid-al-Fitr (10 en 11 juli), Troonfeest en Hijra Nieuwjaar ( 30 juli), Dag van de revolutie (20 augustus), Verjaardag van de profeet Mohammed (8 oktober), Groene Mars (6 november), Onafhankelijkheidsfeest ( 18 november).

 

Nederlandse ambassade Rabat
40 Rue de Tunis, Quartyier Tour Hassan, Rabat, Tel: +212 537 21 96 00

Marokkaanse ambassade Den Haag
Oranjestraat 9, 2514 JB  Den Haag, Tel. +31 70 360 2203

Belgische Ambassade Marokko
Sise Angle Rue Mohammed Ben Hassan El Quazzini et Rue Mejjat Quartier Souissi, Rabat
Tel: +212 537 26 80 60 

Marokkaanse ambassade Etterbeek
Sint-Micheilslaan 29, 1040 Etterbeek, Tel: +32 2736 11 00