17-Daagse Nederlandstalige reis Albanië - Griekenland - Noord-Macedonië
v.a. € 3700,00 p.p.

17-Daagse Nederlandstalige reis Albanië - Griekenland - Noord-Macedonië

Tijdens deze reis ontdekken we 3 landen met een boeiende geschiedenis. Het gastvrije Albanië met zijn historische steden, overweldigende landschappen en heerlijke keuken. Uiteraard mag de bron Syri I Kalter (het blauwe oog) niet ontbreken. Het onaangetaste natuurschoon van het Ohrid meer is een van de hoogtepunten in Noord-Macedonië. En ten slotte krijgen we een inkijk in het verleden van Griekenland bij de archeologische vindplaatsen.

8 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Deskundige Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Alle lunches & diners 
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 10
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

Dag 1 –Tirana
Vertrek naar de Albanese hoofdstad Tirana. Bij aankomst worden we opgewacht door onze gids en volgt de transfer naar het hotel. Na het inchecken maken we een wandeling door het levendige stadscentrum. In de avond volgt het welkomstdiner. Overnachting in Tirana.

Dag 2 – Tirana
Vandaag ontdekken we de hoofdstad van Albanië, Tirana. We starten onze wandeling bij het Skanderbegplein, genoemd naar de nationale held Gjergj Skanderbeg. Hier liggen de belangrijke overheidsgebouwen, musea en de Xhamia e Et’hem moskee. Ook de bekende klokkentoren zien we hier terug. Verder wandelen we door de wijk Blloku, ten tijde van het communisme was deze wijk voorbehouden voor de partijfunctionarissen. Nu is dit een hippe wijk met vele restaurants, bars en uitgaansmogelijkheden. Hier zien we eveneens de voormalige residentie van ex-dictator Enver Hoxha.

Dag 3 – Tirana – Durrës – Berat
Na het ontbijt bezoeken we het standbeeld van Skanderbeg op het Skanderbeg-plein, de Et'hem Bey-moskee in de zuidoostelijke hoek van het plein, de klokkentoren naast de Et'hem Bey-moskee en enkele overheidsgebouwen aan de zuidkant. Daarna vertrekken we naar Durrës, een van de oudste en belangrijkste steden van Albanië, waar we zullen lunchen in een visrestaurant aan het strand. Na de lunch bezoeken we het Amfitheater en het Archeologisch museum, gelegen in het midden van de moderne stad. Na deze stop in Durrës gaan we verder naar Berat, een UNESCO-werelderfgoed.

Dag 4 – Berat
Berat, een stad die terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. In ‘de stad met 1000 ramen’ met z’n smalle kasseistraatjes en overhellende gevels waant u zich in de vorige eeuw. We bezoeken het prachtige kasteel van Berat, dat eigenlijk een ommuurd kasteeldorp is en nog druk bewoond. De stad heeft een specifiek uitzicht met de oude witte huizen met bruine daken gebouwd tegen de heuvel. Een bezoek aan het Onufri museum met een verzameling iconen uit diverse kerken en kloosters is een must. De naam Onufri komt van de Albanese kunstenaar en icoonschilder Onufri. We eindigen de dag in de Mangalemi-wijk. Het is hier dat we de witte stenen huizen uit de 18e en 19e eeuw zien. Hier vindt de naam ‘stad met 1000 ramen” zijn oorsprong. Diner en overnachting in Berat.

Dag 5 – Berat – Ardenica – Apollonia – Llogara Pass – Himara
In de ochtend is er wat tijd om door de straten van Berat te slenteren voor vertrek naar Himara. Op weg naar deze prachtige plaats bezoeken we Ardenica en Apollonia. Ardenica is een orthodox klooster gebouwd in de 13e eeuw. Men denkt dat op deze idyllische plek in de 15e eeuw het huwelijk werd gevierd van de Albanese nationale held Skanderbeg. Na Ardenica gaan we verder naar Apollonia, gelegen aan de beroemde Via Egnatia. Apollonia werd aan het begin van de 7e eeuw v. Chr. gesticht door de Griekse kolonisten en was in de Romeinse tijd een grote en bloeiende stad (met 50.000 inwoners in de tweede eeuw voor Christus) nabij de rivier de Aos (tegenwoordig Vjosa). De binnenplaats van het klooster (waar het museum is gehuisvest) omsloot een Byzantijnse kerk die dateert uit de 14e eeuw. We lunchen in Apollonia. Na de lunch zetten we onze rit verder en rijden via de Llogara Pass. Onderweg hebben we een prachtig zicht over de kustlijn, deze pass verbindt de Dukat-vallei in het noorden met de Albanese Riviera in het zuiden. We komen toe in de kustplaats Himara. Hier wonen voornamelijk etnische Grieken, die zowel het Grieks als Albanees spreken. In Himara zien we meerder orthodoxe kerken en kloosters en het 3500 jaar oude fort van Himara.
Diner en overnachting in Himara.

Dag 6 – Himara – Porto Palermo – Butrint – Blue Eye Spring – Gjirokastra
Na het ontbijt rijden we naar Port Palermo. Hier staat het kasteel van Ali Pasha als een barrière voor de blauwe rotszee als bescherming voor het land. De baai van Porto Palermo diende ooit als een belangrijke geheime onderzeeërbasis tijdens de dagen van het communistisch regime. De semi-verlaten basis en de tunnel zijn nog steeds zichtbaar. Verder naar Butrint UNESCO-werelderfgoed. De stad werd gesticht door de Trojanen tijdens het eerste millennium voor Christus en werd eeuwenlang onafgebroken bewoond. Tevens maken we een stop bij ‘Het blauwe oog’ (Syri i kalter). Deze onwaarschijnlijk azuurblauwe waterbron is een uniek natuurverschijnsel en een echte streling voor het oog. Deze plek was vroeger een inspiratiebron voor dichters en schrijvers. En voor de fotografieliefhebbers onder ons: het is een uitdaging om dit fenomeen op de gevoelige plaat vast te leggen. Overnachting in Gjirokastër.

Dag 7 – Gjirokastra – Ioannina
Gijrokastra is een van de oudste steden van Albanië en de geboorteplaats van Hoxha. De stad staat sinds 2005 op de UNESCO werelderfgoedlijst. We zien het Zekate huis, met 3 verdiepingen en daterend uit 1811 is het het best bewaarde voorbeeld van een Ottomaans torenhuis. Ooit behoorde het aan de administrateur van Ali Pasha. In de hoofdkamer zien we sierlijke fresco’s en een uit hout gesneden plafond. Na dit bezoek rijden we richting de grens met Griekenland en verder naar Ioannina. Overnachting in Ioannina.

Dag 8 – Ioannina – Meteora
Een moderne maar pittoreske stad, zo kunnen we Ioannina best beschrijven. Dé bezienswaardigheid hier is het kasteel uit 528, oftewel de Acropolis zoals de bewoners het noemen. Het kasteel heeft een klokkentoren uit 1905. We brengen een bezoek aan het archeologisch museum waar we een goed beeld krijgen van de geschiedenis van Epirus vanaf de prehistorie. De meest opmerkelijke vondsten zijn die van de archeologische site van Dodoni, een van de belangrijkste heiligdommen van de oude Griekse wereld. Verder naar de Aslan Pasha moskee, deze werd in 1618 gebouwd in het kasteel van de stad, ter vervanging van de Sint-Janskerk. Deze werd afgebroken na de mislukte anti-Ottomaanse opstand van 1611 onder leiding van Dionysius de Filosoof. Sinds 1933 herbergt deze het Stedelijk Etnografisch Museum van Ioannina. Overnachting in Ioannina.

Dag 9 – Meteora
Vandaag brengen we een bezoek aan een van de meest gewaardeerde culturele en historische bezienswaardigheden van Griekenland, of misschien wel van Europa: Meteora. De zes kloosters van Meteora worden vaak beschreven als verbluffende architecturale werken in een landschap dat zowel uniek als adembenemend is. Ze worden elk jaar door veel toeristen bezocht, maar lijken toch steeds rustig en volledig toegankelijk. Ze vertegenwoordigen ook een belangrijk onderdeel van de Griekse geschiedenis en het verband tussen de vroege vorming van de christelijke leer en de Turkse bezetting van Griekenland in de 11e eeuw na Christus.

Dag 10 –  Meteora – Vergina – Thessaloniki
Na het ontbijt verlaten we Meteora en rijden verder naar Vergina. Hier zien we een van de meest indrukwekkende archeologische sites van Griekenland. De koninklijke graftombes waar nog veel in originele staat is. De tombes werden ontdekt door Manolis Andronikos en heeft indrukwekkend stuk archeologie voor de wereld zichtbaar gemaakt. Alles is te zien in het museum van Aigai. Na de lunch rijden we verder naar Thessaloniki. Deze stad werd gesticht in 315 v.Chr. door Kassandros, dit voor zijn echtgenote Thessaloniki, de zus van Alexander de Grote. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de Griekse geschiedenis. Na het inchecken bij het hotel maken we een verkennende wandeling door de stad.

Dag 11 –  Thessaloniki
In de ochtend worden we opgewacht door onze gids voor een grondige kennismaking met Thessaloniki. We starten aan de haven waar we de 15e-eeuwse Witte Toren zien. Ooit was het een gevangenis maar tegenwoordig is er een museum ondergebracht gewijd aan de geschiedenis van de stad. Dicht bij de Witte Toren zien we het standbeeld van Alexander de Grote op het paard. We wandelen verder naar het Aristoteles plein, het grootste plein van Thessaloniki. Ontworpen in 1918 door de Franse architect Hébrard, maar het grootste deel van de 12 gebouwen werden pas gebouwd in 1950. We zien de belangrijke bezienswaardigheden uit de tijd dat de Romeinen de stad bezetten, zoals de Galerius Triomfboog en de Rotonda. Deze had als mausoleum moeten dienen maar werd de Christelijke kerk. De blikvanger van de stad en bekend van de vele postkaartjes is de
OTE toren. We sluiten de wandeling af met een bezoek aan de kerk van Agios Dimitrios en de kerk van Agia Sofia. Na het diner maken we nog een wandeling over de boulevard en genieten we van een prachtige zonsondergang. Overnachting in Thessaloniki.

Dag 12 –  Thessaloniki – Pella – Edessa – Loutraki
We verlaten de stad en rijden naar Pella, de geboorteplaats van Alexander de Grote. De stad bestaat uit Palia (oud) en Nea (nieuw) Pella. Hier zien we de opgravingen van de oude hoofdstad van Macedonië. De regio van Pella is tegenwoordig gekend voor zijn fruit. Langs de weg van Pella naar Edessa zien we meerdere fruitgaarden. De stad Edessa heeft een prachtige ligging tegen de hellingen met een uitzicht over de omgeving. Hier zien we de watervallen, met een hoogte van 70m zijn ze de grootste van Griekenland. Onder de grootste waterval zien we een grot met daarin de Hemelvaartskerk. Verder naar Loutraki, de eindbestemming van vandaag. Hier komen de mensen voor de warmwaterbronnen, de kuuroorden, ecologische wandelingen en de grotten.

Dag 13 –  Loutraki – Nymfaio – Kastoria – Korca 
Na het ontbijt vertrekken we naar het bergdorp Nymfaio, door UNESCO uitgeroepen tot een van de tien meest pittoreske dorpen van Europa. De stenen huizen en paden worden omgeven door een prachtig beukenbos, hier zien we een charmant dorp met een mooie combinatie van prachtige natuur met een historisch verleden. We rijden verder naar Kastoria aan de oevers van het gelijknamige meer. Het wordt ook de stad met de 100 kerken genoemd, hier zien we dus vele Byzantijnse kerkjes met fresco’s uit de 10e tot 12e eeuw. Een van de mooiste bezienswaardigheden is de Drakengrot, volgens de legende vroeger een goudmijn. De grot heeft ondergrondse meertjes, stalagmieten, stalactieten en sculpturen. Bij de grot maken we een korte stop bij het klooster van Panagia Mavriotissa en zien we de indrukwekkende muurschilderingen. We rijden terug de grens over naar Albanië, meer bepaald naar Korca. Deze stad werd tijdens meerdere periodes bezet door Griekenland en dat zien we terug in de architectuur.

Dag 14 – Korca – Kamenica – Ohrid
Na nog een bezoek aan de bazaar van Korca rijden we naar de tumulus van Kamenica. Deze is de grootste van het land en in gebruik van de 13e eeuw v.Chr. tot de 6e eeuw v.Chr. Hier zien we ook het museum gewijd aan de prehistorie van het land. Hier zien we panelen met de geschiedenis van de opgraving en twee replicagraven. Recent hebben archeologen nog het skelet gevonden van een zwangere vrouw en ongeboren kind uit 3000 v.Chr. Na dit bezoek rijden we verder naar Ohrid, hier kan je nog genieten van wat vrije tijd.

Dag 15 –  Ohrid
Het oude stadje Ohrid ligt prachtig aan het gelijknamige meer die de grens vormt met Albanië. Vroeger liep hierlangs de Romeinse handelsweg van de Adriatische zee naar de Golf van Thessaloniki.  In de middag wandelen we door de gezellige smalle straatjes en zien we de restanten van het Samuil fort. De klim naar boven is pittig maar wordt helemaal vergoed door het mooie uitzicht. De Sveti Jovan is een van de meest gefotografeerde kerkjes van het land, dankzij haar prachtige ligging op een klif boven het meer.

Dag 16 – Ohrid – Krujë
Eindbestemming vandaag en van onze mooie reis is Krujë. Dit stadje was vroeger de Albanese hoofdstad. Nationale held Skanderbeg hield hier maar liefst 25 jaar stand tegen de Ottomaanse bezetting. De oude bazaar van de stad en het kasteel van Krujë vormen onze laatste bezienswaardigheden van de reis. Uiteraard genieten we nog van een allerlaatste traditioneel avondmaal in Albanië, want morgen keren we al terug huiswaarts! Overnachting in Krujë.

Dag 17 – Krujë – Tirana luchthaven
Conform het vluchtschema volgt de transfer naar de luchthaven en nemen we afscheid van deze 3 boeiende landen.

 

Tijdens uw 17-Daagse Nederlandstalige reis Albanië - Griekenland - Noord-Macedonië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Tirana - Hotel Brilant Antik Tirana

Hotel Brillant Antik

Dit 4-sterrenhotel is gelegen in het centrum van van Tirana in een rustige straat. Het Skanderbegplein met het Nationaal Museum en Bunkart 2 liggen op wandelafstand.

 

Faciliteiten:

Het kleinschalige hotel heeft 3 verdiepingen. Het hotel heeft geen lift maa de medewerkers helpen met het dragen van uw bagage indien gewenst. De receptie is 24 uur per dag beschikbaar. Er is een ontbijtrestaurant en bar. Wifi beschikbaar in het hele hotel.

 

Kamers:

De kamers zijn ingericht met traditionele meubels en zijn voorzien van televisie, airconditioning en badkamer met bad of douche en toilet.

Berat - Hotel Mangalemi

Hotel Mangalemi

Het hotel is gebouwd op de ruïnes van Turkse herenhuizen in het historische centrum van de wijk Mangalem en ligt op 300 meter van het stadscentrum. 

 

Faciliteiten:

Het hotel biedt een eigen bar en restaurant met traditionele Albanese gerechten. Er is gratis openbare parkeergelegenheid in de buurt van het hotel. 

 

Kamers:

Alle kamers zijn voorzien van airconditioning, flatscreen-tv, minibar en hebben gratis wifi. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Himara - Hotel Rondos

Kamers:
Alle kamers zijn voorzien van flatsreen-tv, airconditionning en balkon. Badkamer met douche en toilet.

 

Gjirokastër - Hotel Kalemi

Hotel Kalemi
Het traditioneel hotel in lokale steil ligt op korte afstand van het Etnografisch museum en het Zekate-huis. Vanaf het terras heeft u een panoramisch zicht over de stad en het Gjirokastër-kasteel op 800 meter afstand gelegen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een gezellige bar, terras, bibliotheek en eigen parkeerplaatsen.

Kamers: 
De kamers van hotel Kalemi beschikken over kabeltelevisie, wifi, airconditioning, badkamer met douche en toilet en zithoekje.Sommige kamers hebben de beschikking  over een openhaard en/of balkon.

Ioannina - Hotel in ioannina

Meteora - Hotel Doupiana House

Thessaloniki - Hotel in Thessaloniki

Loutraki - Hotel in Loutraki

Korca - Hotel Park Plazza

Hotel Park Plazza
Dit nieuwe, moderne hotel ligt in het centrum van Korce. De kathedraal ligt op circa 5 minuten wandelen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant, bar en terras. Wifi in hele hotel.

Kamers:
De lichte, moderne kamers beschikken over comfortable bedden, televisie, airconditioning en kluisje. Badkamer met bad en/of (regendouche), toilet en haardroger.

Ohrid - Hotel Su

Hotel Su
Dit trendy hotel ligt direct aan het meer van Ohrid op ca. 1 km van het centrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een eigen restaurant gelegen op de bovenste veridieping, van boven tot onder glasramen, waardoor u een prachtig uitzicht heeft op het meer. De bar van het hotel ligt aan de oever van het meer. Het hotel biedt wifi in het hele hotel.  
 
Kamers:
De modern ingerichte kamers beschikken over airconditioning, telefoon, televisie, wifi, minibar en een balkon.

 

Krujë - Hotel Panorama

Hotel Panorama
Mooi trapsgewijs gebouwd hotel in het centrum van Krujë. De oude bazaar en de burcht liggen vlakbij.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over diverse restaurants en bars waarvan een deel uitkijkt over de baai. Wifi in het hele hotel gratis. Er is eveneens een parkeergarage met 30 plaatsen.

Kamer:
De nette kamers zijn voorzien van flatscreentelevisie, airconditioning en minibar. De meeste kamers beschikken over een balkon met panoramisch uitzicht. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Algemeen
Albanië is ruw en bergachtig, behalve de vruchtbare Adriatische kust. De Korab (2763 m), op de grens met Noord-Macedonië, is het hoogste punt van het land. De belangrijkste rivieren van Albanië zijn de Drin, de Mat, de Shkumbin, de Vjosë en de Seman, maar de meeste zijn onbevaarbaar. De grootste meren zijn het Meer van Shkodër, het Meer van Ohrid en het Prespameer, alle ten dele buiten Albanië. Meer dan een derde van het land bestaat uit bossen en moerassen, meer dan een derde is weiland en slechts ongeveer een vijfde is gecultiveerd. Albanië is niet rijk aan eilanden. Het land telt een tiental kleine onbewoonde eilanden voor de kust, plus een aantal nog kleinere eilanden in zijn meren. Het grootste eiland is Sazan, dat aan de ingang van de Golf van Vlorë gelegen is.
 
Ligging
Albanië of officieel de Republiek Albanië (Republika e Shqipërisë), is een republiek in het westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst aan Montenegro, Kosovo, Noord-Macedonië, Griekenland en de Ionische en Adriatische Zee. De hoofdstad en grootste stad van Albanië is Tirana gelegen in het centrum van het land, dat 895.160 (volkstelling 2019) van de in totaal meer dan 3 miljoen inwoners huisvest.
 
Klimaat
De beste reisperiode voor Albanië is van mei t/m oktober.
Het kustklimaat is typisch mediterraan, met hete, droge zomers en milde, natte winters. Het bergachtige binnenland, vooral in het noorden, heeft strenge winters en milde zomers.
 
Religie
Naar schatting is 57% van de bevolking islamitisch en 17% christelijk. Van de christenen is ongeveer een derde Albanees-orthodox en twee derde katholiek. Slechts een gering percentage van de Albanezen praktiseert zijn religie. In Albanië zijn huwelijken tussen verschillende geloofsgroepen geen probleem. Openbare instellingen zijn gesloten op zowel katholieke, orthodoxe als islamitische feestdagen.
De Gegen (ook Ghegen) zijn overwegend islamieten, de Tosken daarentegen meestal Grieks-orthodox. Katholieken vindt men vooral onder de Gegen.
In 1967 werd Albanië officieel tot atheïstische staat uitgeroepen, en tot 1990 waren alle moskeeën en kerken gesloten. Alle moskeeën en kerken in het land werden gesloopt of ingericht voor andere doeleinden. Gelovigen werden tijdens het regime van Enver Hoxha streng vervolgd en geestelijke leiders werden gedwongen de uitoefening van hun ambt op te geven.
 
Eten en drinken
De Albanese keuken is van oorsprong mediterraans en verwant aan en beïnvloed door de Italiaanse, Turkse en Griekse keuken. Albanezen zijn vooral dol op brood, verse seizoensgroenten en –fruit, ‘kos’ (yoghurt), noten, lams- en schapenvlees, olijfolie en look.
Een hoofdmaaltijd, die meestal ’s middags wordt genomen, bestaat grotendeels uit: vlees (lam, schaap, kip of rund) in de vorm van een stoofpot, een pilaf (met rijst) of gegrild, en vergezeld van een salade van verse groenten (meestal tomaten, komkommers, paprika’s) en rond, plat brood. Aan de kust wordt het vlees ook vervangen door vis of schaaldieren.
 
Albanezen houden van koffie, ze bouwen er een hele ceremonie rond, en overlopen de dag tijdens het koffiedrinken. Ze hebben de Turkse manier van koffie maken overgenomen. De fijngemalen koffie wordt, samen met suiker en water, gekookt tot het schuimt. Buiten koffie wordt er ook veel thee gedronken, vooral de Albanese bergthee die nog met de hand wordt geplukt. De thee heeft een erg frisse smaak. 
 
De Albanese wijnen komen vooral uit de omgeving van Korçë, Berat, Permet en Shkodër. Deze wijn is ook te koop in supermarkten. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Veel Albanezen maken deze zelf van druiven of pruimen. Albanezen drinken behalve raki en wijn ook bier.
 
Drinkwater
Het leidingwater is licht gechloreerd en is veilig. Het kan echter maag- en darmklachten veroorzaken. Deze klachten kunt u voorkomen door water uit flessen te drinken.
 
Elektriciteit
Voltage: 230 volt. Onze gebruikelijke platte stekkers zonder randaarding met twee dunne ronde pinnen passen altijd.
 
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil ten opzichte van de Benelux met Albanië. 
 
Taal
Het Albanees is de officiële taal.  Volgens de meeste wetenschappers stamt het Albanees uit het Illyrisch. Daarmee is het de oudste Indo-Germaanse taal. Hoewel de taal in de loop der eeuwen door diverse bezetters onderdrukt werd, wordt het nog steeds gesproken. De geschreven taal heeft zich langzaam ontwikkeld. In 1908 werd definitief gekozen voor het Latijnse alfabet. In het noorden en in Tirana spreken veel Albanezen ook Italiaans. In Tirana spreken steeds meer jongeren Engels, en in mindere mate Duits of Frans. In banken en (grotere) restaurants kun je met Engels goed terecht.  
 
Bagage en kleding
Voor Albanië gelden geen bijzondere kledingseisen. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen, zodat u dit om uw hoofd kunt draperen indien u een kerk binnentreedt. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Albanië heeft u een geldig paspoort of EU-identiteitsbewijs nodig welke bij uitreis nog 3 maanden geldig is. Er is geen visum nodig voor Albanië. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monnik is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Albanië is de Lek (ALL). Op 01-11- 2019 was  € 1,- ongeveer 123,20 Lek. De Lek kan je alleen in Albanië verkrijgen.   
 
Creditcards
Creditcards worden in de grotere hotels en restaurants geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Geld wisselen
Aan de grens of bij banken en wisselkantoren kunt u geld wisselen. Hotels wisselen vaak tegen ongunstigere koers dan een bank. In Tirana en andere grotere steden zijn bankautomaten waar je geld kan afhalen.
 
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. 
 
Gezondheid
De medische zorg is laag, vooral buiten de hoofdstad. U wordt geadviseerd een goede reisverzekering af te sluiten.
 
Artsen, apotheken en ziekenhuizen
Apotheken vindt u in alle steden. Buiten de openingstijden wordt verwezen naar een 24-uursapotheek. Neem speciale medicijnen in ruim voldoende mate mee (in de originele verpakking) of vraag uw arts om een recept. Het is raadzaam zelf een reisapotheekje met reguliere medicijnen mee te nemen.
In geval van ziekte kunt u in de steden naar een ziekenhuis gaan. De meeste ambassades hebben een lijst van goede ziekenhuizen en klinieken en namen van huisartsen, specialisten en tandartsen. Houdt u er rekening mee dat u mogelijk contant moet betalen voor de verlening van medische zorg. Neem bij een ziekenhuisopname direct contact op met uw verzekeringsmaatschappij, zodat deze voor de betaling kan zorgen.
 
Vaccinaties
Inentingen zijn niet verplicht.
Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. U kunt hiervoor contact opnemen met uw huisarts of het Tropisch Instituut.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
 
Openingstijden 
De meeste winkels zijn open van maandag t/m zaterdag van 9 tot 17u-20 uur. Banken van 9 tot 15uur en musea van 09 tot 18 uur. 
 
Restaurants: Het merendeel van de restaurants is open van 12-15 uur en van 17-21 of 23 uur. Veel restaurants zijn eenmaal per week gesloten, doorgaans op maandag.
 
Post, internet en telefoon
Bijna overal kan men postzegels kopen bij het lokale postkantoor en kunt u een karakteristieke rode brievenbus vinden. Postkantoren zijn open op werkdagen van 10:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 09:00 uur tot 14:00 uur. De hoofdkantoren in de grotere steden zijn meestal langer geopend. De post doet er 3 tot 7 dagen over naar een ander land in de Europese Unie. 
 
Internet:
In de grote steden is internet zeer toegankelijk, o.a. via Wifi. De meeste hotels bieden gratis Wifi aan en soms dient u hier een klein bedrag voor te betalen. Met een laptop heeft u overigens in de centra van de grote steden gratis toegang tot hotspots. Steeds vaker bieden pubs en cafés in de steden ook gratis internet aan. 
Let op: Albanië is geen EU-land, er kunnen roamingkosten aangerekend worden. Er zijn providers die Albanië meenemen in de EU-bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie.
 
Telefoon:
Over het algemeen heeft u goed bereik in Albanië. Er is een 4G-netwerk voor mobiel internet. Vanuit toeristische en grote plaatsen kunt u internationale gesprekken voeren. In kleine plaatsen kunt u op een postkantoor via een telefoniste verbinding maken met het buiteland. 
 
Openbaar vervoer
Albanië heeft een uitgebreid netwerk van bussen en furgons (minibussen), echter een betrouwbare dienstregeling vinden is niet makkelijk. Vraag dit best even na in uw hotel. Zitplaatsen vooraf reserveren is niet nodig. In praktijk stoppen bussen overal, je kan dus makkelijk langs de route instappen. Voor de grote bussen zijn er vaste stopplaatsen. Veel lijndiensten stoppen al in de loop van de middag, dus controleer wanneer de laatste bus gat. 
 
Veiligheid
Er gelden momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor het reizen naar Albanië. Deze informatie is onderhevig van veranderingen. Wij adviseren dan ook om op de website van binnenlandse zaken te kijken voor actuele informatie. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Butrint
- Historische centra van Berat en Gjirokaster
- Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten
- Graftombes van Selca e Poshtme
- Amfitheater van Durres
- Natuurlijk en cultureel erfgoed van de regio Ohrid
- Antieke stad Apollonia
- Vesting Bashtova
 
Nationale feestdagen
Albanië kent de volgende nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Zomerdag (14 maart), Nevruz/ Lentefeest (22 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag van Moeder Teresa (19 oktober), Onafhankelijkheidsdag (28 november), Bevrijdingsdag (29 november).
Daarnaast zijn er de islamitische feestdagen zoals de ramadan (van 23 april tot 23 mei 2020) die afgesloten wordt met Fitr Bayrami, het Suikerfeest (23-24 mei 2020). Iedereen komt bij elkaar voor het vroege ochtendgebed in de moskee. Daarna gaat men eten met familie, buren en kennissen. Iedereen krijgt cadeau’s. De armen krijgen aalmoezen. Ook Aïd el-Kebir, het offerfeest (30 juli - 03 augustus 2020) is vooral een familiefeest.
Ook de christelijke feestdagen zoals Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis zijn nationale feestdagen. De maandag volgend op de feestdag is dan ook een vrije dag.    
 
Ambassade Albanië in Brussel
Keverslaan 11 bus 3, 1000 Brussel, tel: 02-640 14 22, http://www.mfa.gov.al
 
Bevoegde Belgische ambassade in Sofia
Blvd James Boucher 103, 3rd floor, 1407 Sofia, Bulgarije, tel.: +359 2 988 72 90
http://bulgaria.diplomatie.belgium.be/en
 
Ambassade Albanië in Den Haag
Hoge Nieuwstraat 22, 2514 EL Den Haag, tel: 070-4272101
http://www.ambasadat.gov.al/netherlands/en
 
Nederlandse ambassade in Tirana
Rruga Asim Zeneli 10, Tirana, tel: +355 42240828
https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/albanie/over-ons/ambassade-in-tirana

Griekenland


Noord-Macedonië