Dag 1 – 2 – Teheran
Vandaag vertrekt u vanaf Amsterdam naar Tehran. Na aankomst in Tehran overnachten we in een hotel nabij de luchthaven.
Dag 2 – Tehran – Masouleh – Fuman
Wanneer u Iraniërs vraagt naar de Kaspische Zee, dan krijgt u vaak te horen hoe mooi het er is en hoe vaak het er regent. In een droog land als Iran is regen meer dan welkom en de regen wordt bijna gekoesterd. Trots noemt men Rasht de natste stad van het land. In de zomer is het koeler dan in de rest van het land en de kuststrook is dan ook een geliefd vakantiegebied. Zodra je de bergen bij Teheran oversteekt, komt men terecht in een groen, weelderig landschap en een vruchtbare kuststrook. Hier wordt o.a. rijst en thee verbouwd en de Kaspische Zee zorgt voor verse vis. Op de flanken van de berg Talesh ligt het mooie dorp Masouleh dat dankzij de bijzondere architectuur volledig onder UNESCO valt. De huizen zijn tegen de heuvel gebouwd en met elkaar verbonden op een zodanige manier dat binnenplaatsen en daken tegelijkertijd dienst doen als straten en doorgangen. Het dorp is uitsluitend te voet toegankelijk, motorisch verkeer wordt door de bijzondere bouw niet toegestaan. Dit geeft de bezoeker de mooie gelegenheid het dorp te verkennen en haar bewoners te ontmoeten. Het verschil tussen het laagste en hoogste punt bedraagt circa 100 meter en ondanks dat het dorp maar 2.000 inwoners heeft, beschikt het over een eigen bazaar en 18 moskeeën. Overnachting in Fuman.
Dag 3 – Fuman – Rudkhan – Rasht – Fuman
Op 25 km van Fuman ligt het Rudkhan kasteel, dat ook het kasteel van de 1000 treden wordt genoemd. Het kasteel van baksteen is gebouwd als verdedigingswerk ten tijde van de Seljoeken en kent een totale oppervlakte van 5ha. Maar liefst 42 torens staan nog altijd overeind en deze torens zijn met elkaar verbonden via een trapsysteem. De klim naar het kasteel is intensief en neemt zo’n uur tot anderhalf uur in beslag. Veel Iraniërs komen ook naar de bossen van Rudkhan om te genieten van het groen en de vele lekkernijen die worden aangeboden langs het wandelpad. Zij maken de wandeling helemaal niet. In de omgeving van Rasht vinden we de Iraanse theeplantages die een bezoek waard zijn. Hoewel Iran een theedrinkende natie is, is de eigen productie in de wereld niet zo bekend. Met een kabelbaan kunnen we een tocht over de plantage maken en bij helder weer hebben we een mooi uitzicht op de omgeving. Overnachting in Fuman.
Dag 4 – Fuman – Astara – Ardebil
De eerste stop vandaag is Bandar Anzali. Het is de grootste havenstad aan de Kaspische Zee en het centrum voor de Kaspische kaviaar. Tegen de haven ligt de Anzali lagune, een beschermd natuurgebied met moerasland, kreken en een rijk vogelleven. In de zomer verandert de lagune voor een korte periode in een roze kleurenpalet wanneer de duizenden lotusbloemen tot bloei komen. We vervolgen onze reis langs de kust en maken een stop in Astara, waar u een idee krijgt van het Iraanse strandleven. Aan de overzijde van de rivier bevindt zich de gelijknamige stad op Azerbeidzjaans grondgebied. Langs de grens rijden we naar spastadje Sareyn voor de overnachting. Overnachting in Sareyn/Ardebil.
Dag 5 – Ardebil – Kaleibar
De geschiedenis van Ardebil gaat vermoedelijk terug tot de 5e eeuw. Er is weinig zichtbaar van gebleven: In 1220 werd de stad, zoals veel steden, vernietigd door de Mongolen en opnieuw opgebouwd. Ardebil is van historisch belang voor Iran: Hier werd de religieuze leider Sheik Safi od-din in 1251 geboren van waaruit de dynastie van de Safaviden is voortgekomen. Met deze dynastie begon het sjiisme zich te verspreiden door het rijk. Sjah Ismail, een afstammeling van Seikh Safi werd in 1501 gekroond tot Sjah van Perzië in Tabriz en creëerde een groot rijk. Veel kleine vorstendommen die waren ontstaan na het uiteenvallen van de Timoer-dynastie werden aan Perzië toegevoegd. In 1510 veroverde hij Baghdad en zijn beslissing om vast te houden aan het sjiisme wordt gezien als ultieme poging om het land uit handen van de heerschappij van het Ottomaanse Rijk te houden. De belangrijkste historische attractie van de stad is het mausoleumcomplex van sjeik Safi al-Din, waar Shah Ismail I en veel van zijn nakomelingen ook werden begraven. Het heiligdom was een belangrijk bedevaartsoord gedurende de Safavid periode (1501-1722) en onderging tal van verbeteringen en verfraaiingen om één van de mooiste van alle Safavid monumenten te worden. Het monument geniet een beschermde status van UNESCO. Onderweg naar Kaleibar brengen we een bezoek aan de archeologische site bij Pirazmeyan, Shahr Yeri. Deze relatief onbekende site is circa 8000 jaar oud en bestaat uit een grote verzameling steles en graven die gelijkenissen vertoond met hunebedden. Overnachting in Kaleybar.
Dag 6 – Kasteel van Babak
Vandaag maken we een wandeling naar het Babak kasteel, dat gebouwd is op een 2.300 tot 2.600 meter hoge bergrug omgeven door kloven met een diepte van 400 meter. Het kasteel dat vernoemd is naar krijgsheer Babak Khorramdin dateert uit de periode van de Parten en is later door de Sassaniden verbouwd. Door de ligging lukte het om de Arabische invasies lange tijd te weerstaan. In de ruïnes zijn aardewerk en munten gevonden uit de 13e eeuw. De klim naar boven is lastig, maar wij worden beloond met een prachtig uitzicht. Overnachting in Kaleibar.
Dag 7 – Kaleibar – Jolfa
Door het mooie berglandschap vervolgen wij onze route. In de vallei van de Arax rivier, die grens vormt met Armenië, ligt het 9e-eeuwse St. Stepanos klooster en de Armeens-apostolische kerk die tot Werelderfgoed van UNESCO zijn uitgeroepen. Overnachting in Jolfa.
Dag 8 – Jolfa – Tabriz
Tabriz is de hoofdstad van de regio Azerbeidjan en kent een lange en bewogen geschiedenis. De oorsprong van de stad gaat vermoedelijk terug naar de tijd van voor de Sassanieden (224-651 na Christus). De oudste stenen tablet met een verwijzing naar Tabriz, is dat van Sargon II, de Assyrische koning. De tablet verwijst naar een plaats genaamd Tauri Castle en Tarmkis. De historici geloven dat dit kasteel is gelegen op het terrein van het huidige Tabriz. In de tijd van de Ilkhanid-dynastie kende de stad een grote bloeitijd. Timoerlenk maakte een einde aan deze gloriedagen en gedurende enkele eeuwen had de stad het moeilijk. Halverwege de 19e eeuw kwam de voorspoed weer terug toen Perzië zich openstelde naar het Westen en het een belangrijke handelspost werd naar de Zwarte Zee. De monumenten die we tegenwoordig kunnen zien, dateren voornamelijk uit de periode van de Ilkhanid-, Safavied- en Kadjaar-dynastie en sommige van hen zijn architectonische parels. Tijdens de stadstour zien we o.a. De Blauwe Moskee uit 1465, het El-Goli park en paviljoen, de Tombe van de poëten en de bazaar. De historische bazaar van Tabriz behoort tot de oudste bazaars ter wereld en lijkt een stad in een stad. Reeds in de tijd van de zijderoute werd hier volop handel gedreven en de oude gewelven geven een goede indruk van de bouwstijl uit die tijd. U kunt er uren ronddwalen maar bijzondere aandacht verdiend de goud- en zilverbazaar en de tapijtbazaar waar tapijten ook nog geknoopt worden. Sinds 2010 staat de bazaar van Tabriz op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Tabriz.
Dag 9 – Tabriz – Kandovan – Zanjan
Na het ontbijt vertrekken we naar Kandovan dat verscholen ligt in de uitlopers van het Sahand gebergte. De grotwoningen zijn uitgegraven in vulkanische rotsen en zijn vergelijkbaar met woningen in de Turkse regio Cappadocië. De kegelvorm van de huizen is het resultaat van lavastroming na de uitbarsting van de Sahand en bestaat uit poreus puimsteen. Rond het dorp is de dikte van deze laag meer dan 100 m en in de loop der tijd zijn door watererosie de kegelvormige rotsen gevormd. Het dorp is een toeristische trekpleister geworden met winkeltjes en restaurants en een geliefde plek voor de inwoners van Tabriz om hun vrije dag te besteden. Ondanks de vele bezoekers heeft het dorp zijn charme weten te behouden en is het nog altijd bewoond. Een aantal van deze grotwoningen zijn te bezoeken en op de kleine bazaar vindt u lokale kruiden. Na ons bezoek reizen naar Zanjan. Hoewel Zanjan weinig buitenlandse bezoekers ontvangt, ligt in de nabijheid één van de opvallende bouwwerken van de islamitische architectuur: Soltaniyeh. Het achthoekige mausoleum behoort tot de grootste bakstenen koepels ter wereld en is gebouwd in opdracht van de Mongoolse heerser Oljaytu uit de Ilkhaniden stam. Toen een eeuw later de manschappen van Timoer Lenk voorbij wamen, heeft dit mausoleum als enige de razernij doorstaan. Sinds 2005 behoort het complex tot het Werelderfgoed van UNESCO. Overnachting in Zanjan.
Dag 10 – Zanjan – Takab – Sanandaj
Vanuit Zanjan gaan we naarTakab waar we het Werelderfgoed van Takht-e Soleyman bezoeken. Het is gelegen is in een vallei van vulkanisch gesteente. Internationaal staat deze archeologische vindplaats bekend onder de naam ‘Troon van Salomon’ De site omvat een uitstekend voorbeeld van een zoroastrische tempel en een tempel die gebouwd werd door de Sassaniden, gewijd aan de godin Anahita. Om de tempels heen werd ook een stad gebouwd. Takht-E-Soleyman ligt naast een diep meer met warm water. Volgens de legende sloot koning Salomon monsters op in dit meer. Overnachting in Sanandaj.
Dag 11 – Sanadaj – Uramanat
Vandaag ontdekken wij het ruige berglandschap van Iraans Koerdistan. De authentieke dorpen zijn hooggelegen en tegen de steile hellingen van het bergmassief gebouwd. De regio kent lange, strenge winters waarbij de eerste sneeuw eind oktober / begin november valt. Via een mooie bergroute komen we aan in Uramanat Takht, een bijzonder mooi typisch Koerdisch dorp. Het dorp ligt op 1450 meter in het Zagros gebergte en net als bij Masouleh is het trapsgewijs gebouwd. Overblijfselen van vuurtempels wijzen erop dat de bewoners voor de komst van de islam volgers van het zoroastrisme waren. Tegenwoordig behoren de inwoners tot de soennitische tak binnen de islam. Overnachting in Uramanat.
Dag 12 – Uramanat – Kermanshah
We laten de bergen achter ons en gaan naar Kermanshah. De geschiedenis van Kermanshah begint ruim voor onze jaartelling als belangrijke handelsstad tussen het Iraanse plateau en Mesopotamië. Door de strategische ligging kende de stad veel heersers in die periode. Veel later, in de tijd van de Sassaniden, groeide de stad uit tot een zomerresidentie voor de koningen die genoten van het milde klimaat in de bergachtige omgeving. Bij de Arabische invasie in 640 werd de stad vernietigd maar opnieuw opgebouwd aan de oevers van de Qarasu rivier. In Kermanshah is de bevolking overwegend Koerdisch. Bij archeologen en buitenlandse bezoekers is de stad met name bekend vanwege de rotstekeningen van Taq-e Bostan en Bisotun. De bas-reliëfs bij Taq-e Bostan, dat boog van de tuin betekent, representeren één van de mooiste ensembles van beeldhouwwerken uit de tijd van de Sassaniden. De tekeningen waren bedoeld om de soevereiniteit van de koning te bevestigen en beelden o.a. de overwinning op de vijand en de jacht uit. De inscripties bij Bisotun behoren tot de belangrijkste archeologische vondsten van het land en dateren uit de tijd van het Achaemedische Rijk. Het heeft archeologen veel inzicht gegeven in het begrijpen van het spijkerschrift en de leefwijze uit deze tijd.
Dag 13 – Kermanshah
Bezoek aan Kermanshah en de bas-reliëfs. Overnachting in Kermanshah.
Dag 14 – Kermanshah – Hamedan
We laten Koerdistan achter ons en gaan naar Hamedan. De provincie is bekend om de productie van rozijnen en de handel in Perzische tapijten. De geschiedenis van de gelijknamige hoofdstad gaat terug naar de 7e eeuw voor Christus toen de stad gesticht is door Assurbanipal onder de naam Ecbatana. Later werd de Ecbatana de hoofdstad van het Medische Rijk. Volgens Herodotus had het koninklijk paleis duizenden kamers en werd het omringd door 7 muren, allen in verschillende kleuren. Helaas is er van deze oude stad na de verwoesting door de Arabieren in de 7e eeuw niets meer van over. In de stad vinden we de tombe van Ester, van het gelijknamige Bijbelboek, en haar pleegvader Mordechai. Het is een belangrijke plek voor Joodse pelgrims en wordt eveneens gerespecteerd door moslims. Het andere belangrijke mausoleum van de stad is dat van Avicenna of Ibn Sina. Deze islamitische medicus, geoloog, natuurkundige, wetenschapper en filosoof werd geboren in Bukhara, Oezbekistan en leverde een belangrijke bijdrage op o.a. het gebied van de geneeskunde. Zijn belangrijkste werk is de Canon van de geneeskunde dat ook in Europa lange tijd een standaardwerk zou blijven. Het huidige complex is gebouwd in 1952 en bevat naast de tombe ook een klein museum en een bibliotheek. Op 5 km ten zuidwesten van de stad vinden we de inscripties van Ganj Nameh die dateren uit de periode van de Achaemiden. De inscripties zijn geschreven in 3 talen opdracht van de koningen Darius en Xerxes en zijn een lofzang op de zoroastrische god en beschrijven de afstamming van beide koningen. Tot slot bezoeken we het park dat vernoemd is naar de Iraanse poëet Baba Taher. Poëzie vormt tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de bevolking en poëten worden met respect behandeld. Overnachting in Hamedan.
Dag 15 – Hamedan – Ali Sadr grotten – Teheran
Op 100 kilometer van Hamedan liggen de Ali Sadr grotten. Dit grottenstelsel wordt gerekend tot de grootste watergrotten ter wereld. In tegenstelling tot veel gelijksoortige grotten, is het watervolume geen onderdeel van een rivier maar een uitgestrekte stelsel van vertakkingen van een onderwatermeer dat op haar beurt gevoed wordt door diverse bronnen. De grot ontdekken we te voet en per boot. Daarna reizen we naar de luchthaven voor de overnachting.
Dag 16 – Teheran
Korte transfer naar de terminal. Terugvlucht conform schema.