16-Daagse Nederlandstalige rondreis Noord-Iran
v.a. € 2790,00 p.p.

16-Daagse Nederlandstalige rondreis Noord-Iran

Iran staat bekend als openluchtmuseum van het Perzische Rijk en de islamitische architectuur. Het land heeft echter veel meer te bieden! Met deze 16-daagse rondreis nemen wij u mee naar het bergachtige en groene noordwesten van Iran waar veroveringen en handel hun stempel op de geschiedenis hebben gedrukt. Via de bossen en vruchtbare kustvlakte van Gilan, reizen we naar het grensgebied met Armenië, bezoeken we de historische bazaar van Tabriz (Werelderfgoed UNESCO) en gaan we naar de bijzondere provincie Koerdistan met een eigen taal en tradities. We sluiten de reis af bij het bijzondere reliëf van Darius in Kermanshah. Een afwisselende vakantie door een relatief onbekend deel van Iran.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen- en terugvlucht vanaf Brussel met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van volpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Iran € 150,- p.p.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 10
• Maximaal aantal deelnemers: 20
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
 

 

Dag 1 – 2 – Teheran
Vandaag vertrekt u vanaf Amsterdam naar Tehran. Na aankomst in Tehran overnachten we in een hotel nabij de luchthaven. 
 
Dag 2 – Tehran – Masouleh – Fuman 
Wanneer u Iraniërs vraagt naar de Kaspische Zee, dan krijgt u vaak te horen hoe mooi het er is en hoe vaak het er regent. In een droog land als Iran is regen meer dan welkom en de regen wordt bijna gekoesterd. Trots noemt men Rasht de natste stad van het land. In de zomer is het koeler dan in de rest van het land en de kuststrook is dan ook een geliefd vakantiegebied. Zodra je de bergen bij Teheran oversteekt, komt men terecht in een groen, weelderig landschap en een vruchtbare kuststrook. Hier wordt o.a. rijst en thee verbouwd en de Kaspische Zee zorgt voor verse vis. Op de flanken van de berg Talesh ligt het mooie dorp Masouleh dat dankzij de bijzondere architectuur volledig onder UNESCO valt. De huizen zijn tegen de heuvel gebouwd en met elkaar verbonden op een zodanige manier dat binnenplaatsen en daken tegelijkertijd dienst doen als straten en doorgangen. Het dorp is uitsluitend te voet toegankelijk, motorisch verkeer wordt door de bijzondere bouw niet toegestaan. Dit geeft de bezoeker de mooie gelegenheid het dorp te verkennen en haar bewoners te ontmoeten. Het verschil tussen het laagste en hoogste punt bedraagt circa 100 meter en ondanks dat het dorp maar 2.000 inwoners heeft, beschikt het over een eigen bazaar en 18 moskeeën. Overnachting in Fuman.
 
Dag 3 – Fuman – Rudkhan – Rasht – Fuman
Op 25 km van Fuman ligt het Rudkhan kasteel, dat ook het kasteel van de 1000 treden wordt genoemd. Het kasteel van baksteen is gebouwd als verdedigingswerk ten tijde van de Seljoeken en kent een totale oppervlakte van 5ha. Maar liefst 42 torens staan nog altijd overeind en deze torens zijn met elkaar verbonden via een trapsysteem. De klim naar het kasteel is intensief en neemt zo’n uur tot anderhalf uur in beslag. Veel Iraniërs komen ook naar de bossen van Rudkhan om te genieten van het groen en de vele lekkernijen die worden aangeboden langs het wandelpad. Zij maken de wandeling helemaal niet. In de omgeving van Rasht vinden we de Iraanse theeplantages die een bezoek waard zijn. Hoewel Iran een theedrinkende natie is, is de eigen productie in de wereld niet zo bekend. Met een kabelbaan kunnen we een tocht over de plantage maken en bij helder weer hebben we een mooi uitzicht op de omgeving. Overnachting in Fuman.
 
Dag 4 – Fuman – Astara – Ardebil
De eerste stop vandaag is Bandar Anzali. Het is de grootste havenstad aan de Kaspische Zee en het centrum voor de  Kaspische kaviaar. Tegen de haven ligt de Anzali lagune, een beschermd natuurgebied  met moerasland, kreken en een rijk vogelleven. In de zomer verandert de lagune voor een korte periode in een roze kleurenpalet wanneer de duizenden lotusbloemen tot bloei komen. We vervolgen onze reis langs de kust en maken een stop in Astara, waar u een idee krijgt van het Iraanse strandleven. Aan de overzijde van de rivier bevindt zich de gelijknamige stad op Azerbeidzjaans grondgebied. Langs de grens rijden we naar spastadje Sareyn voor de overnachting. Overnachting in Sareyn/Ardebil.
 
Dag 5 – Ardebil – Kaleibar
De geschiedenis van Ardebil gaat vermoedelijk terug tot de 5e eeuw. Er is weinig zichtbaar van gebleven: In 1220 werd de stad, zoals veel steden, vernietigd door de Mongolen en opnieuw opgebouwd. Ardebil is van historisch belang voor Iran: Hier werd de religieuze leider Sheik Safi od-din in 1251 geboren van waaruit de dynastie van de Safaviden is voortgekomen. Met deze dynastie begon het sjiisme zich te verspreiden door het rijk. Sjah Ismail, een afstammeling van Seikh Safi werd in 1501 gekroond tot Sjah van Perzië in Tabriz en creëerde een groot rijk. Veel kleine vorstendommen die waren ontstaan na het uiteenvallen van de Timoer-dynastie werden aan Perzië toegevoegd. In 1510 veroverde hij Baghdad en zijn beslissing om vast te houden aan het sjiisme wordt gezien als ultieme poging om het land uit handen van de heerschappij van het Ottomaanse Rijk te houden. De belangrijkste historische attractie van de stad is het mausoleumcomplex van sjeik Safi al-Din, waar Shah Ismail I en veel van zijn nakomelingen ook werden begraven. Het heiligdom was een belangrijk bedevaartsoord gedurende de Safavid periode (1501-1722) en onderging tal van verbeteringen en verfraaiingen om  één van de mooiste van alle Safavid monumenten te worden. Het monument geniet een beschermde status van UNESCO. Onderweg naar Kaleibar brengen we een bezoek aan de archeologische site bij Pirazmeyan, Shahr Yeri. Deze relatief onbekende site is circa 8000 jaar oud en bestaat uit een grote verzameling steles en graven die gelijkenissen vertoond met hunebedden. Overnachting in Kaleybar. 
 
Dag 6 – Kasteel van Babak 
Vandaag maken we een wandeling naar het Babak kasteel, dat gebouwd is op een 2.300 tot 2.600 meter hoge bergrug omgeven door kloven met een diepte van 400 meter. Het kasteel dat vernoemd is naar krijgsheer Babak Khorramdin dateert uit de periode van de Parten en is later door de Sassaniden verbouwd. Door de ligging lukte het om de Arabische invasies lange tijd te weerstaan. In de ruïnes zijn aardewerk en munten gevonden uit de 13e eeuw. De klim naar boven is lastig, maar wij worden beloond met een prachtig uitzicht. Overnachting in Kaleibar.
 
Dag 7 – Kaleibar – Jolfa
Door het mooie berglandschap vervolgen wij onze route. In de vallei van de Arax rivier, die grens vormt met Armenië, ligt het 9e-eeuwse St. Stepanos klooster en de Armeens-apostolische kerk die tot Werelderfgoed van UNESCO zijn uitgeroepen. Overnachting in Jolfa.
 
Dag 8 – Jolfa – Tabriz
Tabriz is de hoofdstad van de regio Azerbeidjan en kent een lange en bewogen geschiedenis. De oorsprong van de stad gaat vermoedelijk terug naar de tijd van voor de Sassanieden (224-651 na Christus). De oudste stenen tablet met een verwijzing naar Tabriz, is dat van Sargon II, de Assyrische koning. De tablet verwijst naar een plaats genaamd Tauri Castle en Tarmkis. De historici geloven dat dit kasteel is gelegen op het terrein van het huidige Tabriz. In de tijd van de Ilkhanid-dynastie kende de stad een grote bloeitijd. Timoerlenk maakte een einde aan deze gloriedagen en gedurende enkele eeuwen had de stad het moeilijk. Halverwege de 19e eeuw kwam de voorspoed weer terug toen Perzië zich openstelde naar het Westen en het een belangrijke handelspost werd naar de Zwarte Zee. De monumenten die we tegenwoordig kunnen zien, dateren voornamelijk uit de periode van de Ilkhanid-, Safavied- en Kadjaar-dynastie en sommige van hen zijn architectonische parels. Tijdens de stadstour zien we o.a. De Blauwe Moskee uit 1465, het El-Goli park en paviljoen, de Tombe van de poëten en de bazaar. De historische bazaar van Tabriz behoort tot de oudste bazaars ter wereld en lijkt een stad in een stad. Reeds in de tijd van de zijderoute werd hier volop handel gedreven en de oude gewelven geven een goede indruk van de bouwstijl uit die tijd. U kunt er uren ronddwalen maar bijzondere aandacht verdiend de goud- en zilverbazaar en de tapijtbazaar waar tapijten ook nog geknoopt worden. Sinds 2010 staat de bazaar van Tabriz op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Tabriz.
 
Dag 9 – Tabriz – Kandovan – Zanjan
Na het ontbijt vertrekken we naar Kandovan dat verscholen ligt in de uitlopers van het Sahand gebergte. De grotwoningen zijn uitgegraven in vulkanische rotsen en zijn vergelijkbaar met woningen in de Turkse regio Cappadocië. De kegelvorm van de huizen is het resultaat van lavastroming na de uitbarsting van de Sahand en bestaat uit poreus puimsteen. Rond het dorp is de dikte van deze laag meer dan 100 m en in de loop der tijd zijn door watererosie de kegelvormige rotsen gevormd. Het dorp is een toeristische trekpleister geworden met winkeltjes en restaurants en een geliefde plek voor de inwoners van Tabriz om hun vrije dag te besteden. Ondanks de vele bezoekers heeft het dorp zijn charme weten te behouden en is het nog altijd bewoond. Een aantal van deze grotwoningen zijn te bezoeken en op de kleine bazaar vindt u lokale kruiden. Na ons bezoek reizen naar Zanjan. Hoewel Zanjan weinig buitenlandse bezoekers ontvangt, ligt in de nabijheid één van de opvallende bouwwerken van de islamitische architectuur: Soltaniyeh. Het achthoekige mausoleum behoort tot de grootste bakstenen koepels ter wereld en is gebouwd in opdracht van de Mongoolse heerser Oljaytu uit de Ilkhaniden stam. Toen een eeuw later de manschappen van Timoer Lenk voorbij wamen, heeft dit mausoleum als enige de razernij doorstaan. Sinds 2005 behoort het complex tot het Werelderfgoed van UNESCO. Overnachting in Zanjan.
 
Dag 10 – Zanjan – Takab – Sanandaj
Vanuit Zanjan gaan we naarTakab waar we het Werelderfgoed van Takht-e Soleyman bezoeken. Het is gelegen is in een vallei van vulkanisch gesteente. Internationaal staat deze archeologische vindplaats bekend onder de naam ‘Troon van Salomon’ De site omvat een uitstekend voorbeeld van een zoroastrische tempel en een tempel die gebouwd werd door de Sassaniden, gewijd aan de godin Anahita. Om de tempels heen werd ook een stad gebouwd. Takht-E-Soleyman ligt naast een diep meer met warm water. Volgens de legende sloot koning Salomon monsters op in dit meer. Overnachting in Sanandaj.
 
Dag 11 – Sanadaj – Uramanat
Vandaag ontdekken wij het ruige berglandschap van Iraans Koerdistan. De authentieke dorpen zijn hooggelegen en tegen de steile hellingen van het bergmassief gebouwd. De regio kent lange, strenge winters waarbij de eerste sneeuw eind oktober / begin november valt. Via een mooie bergroute komen we aan in Uramanat Takht, een bijzonder mooi typisch Koerdisch dorp. Het dorp ligt op 1450 meter in het Zagros gebergte en net als bij Masouleh is het trapsgewijs gebouwd. Overblijfselen van vuurtempels wijzen erop dat de bewoners voor de komst van de islam volgers van het zoroastrisme waren. Tegenwoordig behoren de inwoners tot de soennitische tak binnen de islam. Overnachting in Uramanat.
 
Dag 12 – Uramanat – Kermanshah
We laten de bergen achter ons en gaan naar Kermanshah. De geschiedenis van Kermanshah begint ruim voor onze jaartelling als belangrijke handelsstad tussen het Iraanse plateau en Mesopotamië. Door de strategische ligging kende de stad veel heersers in die periode. Veel later, in de tijd van de Sassaniden, groeide de stad uit tot een zomerresidentie voor de koningen die genoten van het milde klimaat in de bergachtige omgeving. Bij de Arabische invasie in 640 werd de stad vernietigd maar opnieuw opgebouwd aan de oevers van de Qarasu rivier. In Kermanshah is de bevolking overwegend Koerdisch. Bij archeologen en buitenlandse bezoekers is de stad met name bekend vanwege de rotstekeningen van Taq-e Bostan en Bisotun. De bas-reliëfs bij Taq-e Bostan, dat boog van de tuin betekent, representeren één van de mooiste ensembles van beeldhouwwerken uit de tijd van de Sassaniden. De tekeningen waren bedoeld om de soevereiniteit van de koning te bevestigen en beelden o.a. de overwinning op de vijand en de jacht uit. De inscripties bij Bisotun behoren tot de belangrijkste archeologische vondsten van het land en dateren uit de tijd van het Achaemedische Rijk. Het heeft archeologen veel inzicht gegeven in het begrijpen van het spijkerschrift en de leefwijze uit deze tijd.
 
Dag 13 – Kermanshah
Bezoek aan Kermanshah en de bas-reliëfs. Overnachting in Kermanshah.
 
Dag 14 – Kermanshah – Hamedan 
We laten Koerdistan achter ons en gaan naar Hamedan. De provincie is bekend om de productie van rozijnen en de handel in Perzische tapijten. De geschiedenis van de gelijknamige hoofdstad gaat terug naar de 7e eeuw voor Christus toen de stad gesticht is door Assurbanipal onder de naam Ecbatana. Later werd de Ecbatana de hoofdstad van het Medische Rijk. Volgens Herodotus had het koninklijk paleis duizenden kamers en werd het omringd door 7 muren, allen in verschillende kleuren. Helaas is er van deze oude stad na de verwoesting door de Arabieren in de 7e eeuw niets meer van over. In de stad vinden we de tombe van Ester, van het gelijknamige Bijbelboek, en haar pleegvader Mordechai. Het is een belangrijke plek voor Joodse pelgrims en wordt eveneens gerespecteerd door moslims. Het andere belangrijke mausoleum van de stad is dat van Avicenna of Ibn Sina. Deze islamitische medicus, geoloog, natuurkundige, wetenschapper en filosoof werd geboren in Bukhara, Oezbekistan en leverde een belangrijke bijdrage op o.a. het gebied van de geneeskunde. Zijn belangrijkste werk is de Canon van de geneeskunde dat ook in Europa lange tijd een standaardwerk zou blijven. Het huidige complex is gebouwd in 1952 en bevat naast de tombe ook een klein museum en een bibliotheek. Op 5 km ten zuidwesten van de stad vinden we de inscripties van Ganj Nameh die dateren uit de periode van de Achaemiden. De inscripties zijn geschreven in 3 talen opdracht van de koningen Darius en Xerxes en zijn een lofzang op de zoroastrische god en beschrijven de afstamming van beide koningen. Tot slot bezoeken we het park dat vernoemd is naar de Iraanse poëet Baba Taher. Poëzie vormt tot op de dag van vandaag een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven van de bevolking en poëten worden met respect behandeld. Overnachting in Hamedan.
 
Dag 15 – Hamedan – Ali Sadr grotten – Teheran
Op 100 kilometer van Hamedan liggen de Ali Sadr grotten. Dit grottenstelsel wordt gerekend tot de grootste watergrotten ter wereld. In tegenstelling tot veel gelijksoortige grotten, is het watervolume geen onderdeel van een rivier maar een uitgestrekte stelsel van vertakkingen van een onderwatermeer dat op haar beurt gevoed wordt door diverse bronnen. De grot ontdekken we te voet en per boot. Daarna reizen we naar de luchthaven voor de overnachting.
 
Dag 16 – Teheran
Korte transfer naar de terminal. Terugvlucht conform schema.
Tijdens uw 16-Daagse Nederlandstalige rondreis Noord-Iran verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Teheran - Hotel Ibis Tehran Imam Khomeini Airport

Hotel Ibis IKA
Dit moderne hotel van de internationale Ibis-hotelketen ligt tegenover terminal 1 van de internationale luchthaven van Teheran, Imam Khomeini. Het hotel is met een loopbrug verbonden met de terminal waar de meeste vluchten vandaan vertrekken. De reisduur naar het centrum van Teheran bedraagt ca. 45 - 100 minuten en vanaf de luchthaven gaat er meerdere malen per dag een metroverbinding.

Faclliteiten
Het hotel deelt met het naastgelegen Novotel een aantal restaurants waaronder een internationaal restaurant met buffet en het Iraanse specialiteitenrestaurant Vaadi alsook een spa en fitnessruimte. Roomservice beschikbaar. In de ruime lobby staan diverse computers voor gebruik met de mogelijkheid uw instapkaart voor de vliegreis af te drukken. Naast de loopbrug beschikt het hotel ook over een 24-uurs shuttleservice. 

Kamers:
De moderne kamers komen overeen met de internationale concept van Ibis. Zij beschikken over comfortabele bedden, bureau, telefoon, satelliettelevisie, kluisje, airconditioning en koelkastje met water. De badkamer is voorzien van douche, toilet en haardroger. 

Fuman - Hotel Moein

Hotel Moein
Een net hotel te midden van de theeplantages in de groene provincie Gilan. Het hotel ligt tussen het stadje Fuman en het bekende trapsgewijze bergdorp Fuman.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een lobby met bar, restaurant, zwembad met spa en gym, wasservice en stomerij. In het gehele hotel is wifi beschikbaar. 

Kamers:
De ruime kamers zijn verzorgd ingerciht en voorzien van satelliettelevisie, airconditioning, zitje en minibar. Badkamer met bad of douche en haardroger.

Ardebil - Laleh Hotel

Laleh Hotel
Klassiek hotel met nostalgische uitstraling in het centrum van kuurstadje Sareyn. Het hotel behoort tot de eerste gerenommeerde luxehotels van dit kuuroord.

Faciliteiten:
Grote lobby met coffeeshop, restaurant met mogelijkheid tot buffet, wasservice, wifi in gehele hotel. 

Kamers:
Net ingerichte kamers met satelliettelevisie, airconditioning, minibar en zithoek. Badkamer met bad, douche en toilet. Deel van de kamers heeft een balkon. 

Jolfa - Imperial Hotel Aras

Imperial Hotel Aras
Dit nieuwe luxe hotel ligt aan de rand van Jolfa en vormt een comrfortabele basis voor het ontdekken van de omgeving. Het centrum ligt op ca. 10 minuten rijden.

Faciliteiten:
In de imposante lobby bevindt zich een coffeeshop en het restaurant. Tevens kunt u via de lobby bij het aangrenzende theater komen dat bij het complex hoort. Het hotel beschikt eveneens over een welness centrum met zwembad, sauna en fitnessruimte. Wifi door het hele hotel.

Kamers:
De kamers hebben comfortabele bedden, satelliettelevisie, zithoekje, minibar, koffie- en theezetfaciliteten en airconditioning. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

Tabriz - Hotel Gostaresh

Hotel Gostaresh
Modern hotel met elegante uitstraling in het centrum van Tabriz. In de directe omgeving vindt u winkels en eetgelegenheden. De historische bazaar en Blauwe Moskee bereikt u snel met openbaar vervoer of taxi.

Faciliteiten:
Elegante lobby, coffeeshop, restaurant, zwembad met spa. Wifi is het hele hotel beschikbaar. 

Kamers:
De kamers zijn voorzien van comfortabele bedden, satelliettelevisie, minibar, koffie- en theezetfaciliteiten. Badkamer met douche of bad, toilet en haardroger. 

 

Zanjan - Zanjan Grand Hotel

Zanjan Grand Hotel
Zanjan Grand Hotel (of Hotel Bozorg Zanjan) is het meest comfortabele hotel in de stad Zanjan. Het hotel ligt aan de toegangsweg tot de stad op circa 10 minuten rijden van het centrum.

Faciliteiten:
Ruime lobby, restaurant, winkeltje. Er is gratis wifi in het hele hotel.

Kamers:
De ruime kamers zijn voorzien van satelliet-tv, airconditioning, minibar. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

 

Sanandaj - Hotel Shadi

Hotel Shadi
Dit mooie hotel is het beste hotel van Shadi en ligt aan de rand van de stad. Met de comfortabele kamers en voorzieningen is het een aangename plaats om te verblijven.

Faciliteiten:
Het restaurant is gevestigd op de hoogste etage en biedt naast een goede, Iraanse keuken ook een panoramisch zicht op Sanandaj en de omringende bergen. Naast het restaurant beschikt het hotel over een coffeeshop, welnesscentrum, kluisjes bij receptie en een winkel. In het hele hotel is gratis wifi aanwezig.

Kamers:
De ruime kamers zijn voorzien van een satelliettelevisie, minibar, koelkastje, zithoekje en balkon. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Uramanat - Hotel Sangi (Stone Hotel)

Hotel Sangi 
Het enige hotel van het bijzondere Koerrdische dorp Uramanat Takht  ligt aan de rand van het dorp met uitzicht op de bergen. U wandelt in ca. 10 minuten naar het kleine centrum met winkeltjes, een moskee en trapsgewijze huizen waar de daken tevens als wandelpaden dienen. In het dorp wordt Koerdisch gesproken. Het hotel staat ook bekend als Hotel Shadi en Stone Hotel. Het dorp wordt ook aangeduid als Howraman. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant. Wifi in restaurant/receptie.
Er is geen lift aanwezig.

Kamers:
De kamers zijn netjes ingericht met schrijftafel. Badkamer met bad of douche en toilet. 

 

Kermanshah - Hotel Jamshid

Hotel Jamshid
Dit opvallende hotel ligt naast de toegang tot Tagh-e Bostan, de historische bas-reliëfs uit de tijd van de Sassaniden. Het bijbehorende park en de naastgelegen eettentjes zijn een geliefde plaats om de avond door te brengen.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant met Iraanse keuken. Fitnessruimte, zwembad met sauna. In het hele hotel gratis wifi (gebruik per dag gelimiteerd)

Kamers:
De nette kamers zijn voorzien van satelliettelevisie, airconditioning, zithoekje, minibar, koffie- en theezetfaciliteiten. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger. 

Hamedan - Hotel Baba Taher

Hotel Baba Taher
Dit hotel ligt in het centrum van de stad en aan het Baba Taher park. Dit park is een geliefde  plek om de avond door te brengen. In het park bevindt zich het mausoleum van de Perzische dichter Baba Taher.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een imposante lobby met coffeeshop, restaurant, roomservice, wasservice, kluisjes bij receptie, geldwisselkantoor en zwembad. Wifi in hele hotel beschikbaar.

Kamers:
De verzorgde kamers beschikken over satelliettelevisie, zithoekje, minibar, koffie- en theezetfaciliteiten. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

Algemeen
Iran is een unieke en fascinerende reisbestemming, waar authenticiteit en moderniteit mooi samengaan. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en dragen zorg voor het indrukwekkende culturele erfgoed. U kunt dit terugvinden in de diverse musea in de hoofdstad Teheran en op de verschillende sites waar de interessante geschiedenis van het oude Perzische Rijk tot leven komt. U reist 2500 jaar terug in de tijd tijdens een reis in Iran. De open en gastvrije bevolking zorgt voor een warm en aangenaam onthaal, dat u zich nog lang zult herinneren. Onderweg ziet u kleurrijke betegelde paleizen en moskeeën, geurige bazaars, droge hoogvlaktes, kunstschatten uit de pre-islamitische en islamitische tijd en proeft u de lekkernijen uit de Iraanse keuken in de diverse restaurantjes of in de bazaars.
 
Ligging
Iran ligt in het Midden-Oosten, grenzend aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De kustlijn van Iran is 2240 km lang en wordt gevormd door de Kaspische Zee in het noorden en de Perzische Golf en Golf van Oman in het (zuid-)westen. Zeer belangrijk is hier de Straat van Hormuz. Het land heeft een oppervlakte van 1.648.000 km2 en telt ongeveer 82 miljoen inwoners, waarvan er ongeveer 10 miljoen wonen in de hoofdstad, Teheran. Het landschap van Iran bestaat grotendeels uit een centrale hoogvlakte van ongeveer 1000 tot 1600 meter hoog met immense woestijn- en steppegebieden en grote zoutmoerassen. Door het land lopen 2 bergruggen, in het noorden het Elbruz gebergte waarvan de hoogste top nabij Teheran ligt en in het westen loopt van noord naar zuid het Zagros gebergte met een gemiddelde hoogte van 3500 meter. De gebergten lopen glooiend uit in beboste heuvels afgewisseld met weiden en vruchtbare vlakten. In het noorden van Iran beginnen de vruchtbare kustvlakten van de Kaspische zee met vooral rijst- en theeplantages. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn.
 
Klimaat
Iran is een groot land met verschillende klimaten. Tijdens het merendeel van onze reizen bezoekt u gebieden die onder invloed staan van een landklimaat. Dit betekent dat in de zomermaanden de temperatuur kan oplopen tot 40°C., terwijl er nauwelijks neerslag valt. Dit is echter een droge hitte die beter te verdragen is dan de vochtige hitte in tropische gebieden. Het regent met name in de hoger gelegen bergstreken en de gebieden rond de Kaspische Zee. De vochtigheidsgraad in het land is vrij laag, behalve in de regio van de Perzische Golf, waar het in de zomer benauwd kan zijn. De beste reisperiode om Iran te bezoeken is in het voorjaar (april en mei) en in het najaar (september en oktober). Ook in de winter is Iran goed te bezoeken, al zijn de temperaturen dan rond de 0 tot 10 graden.
 
Religie
In Iran wonen voor het overgrote deel sjiitische moslims (89%). Er zijn ook grote minderheidsgroepen waarvan die van de Soennitische moslims het meest omvangrijk is. Deze groep bestaat vooral uit Koerden in het noordwesten en Baluchi stammen in het zuidoosten. Daarnaast leven er onder meer christenen en joden in Iran. Het sjiisme betekent letterlijk volgeling van Ali, en is één van de twee grote ideologische stromingen binnen de islam waarvan de andere het soennisme is. Sjiieten zijn volgelingen van de islamitische profeet Mohammed en geloven dat Mohammed zijn neef Ali ibn Aboe Talib, getrouwd met Mohammeds dochter Fatima) als zijn opvolger aanwees. In het sjiisme staat de religieuze en politieke opvolging van Mohammed centraal en verwerpen de eerste drie kaliefen van het soennisme als politieke en religieuze leiders. Een grote meerderheid van de sjiieten gelooft dat Ali de eerste van twaalf door God aangestelde leiders is en vormen hiermee de grootste stroming de sjiitische islam. De rol van de Twaalf Imams in de geloofsbeleving kan deels vergeleken worden met de heiligen in de katholieke kerk. Omdat deze imams als bemiddelaar tussen God en gelovigen worden gezien, worden ze vaak aangeroepen in gebed.
 
Eten en drinken
Een restaurant vinden in Iran is geen probleem. De Iraanse keuken bestaat uit rijst, groenten, vlees of vis en brood. De maaltijden zijn erg mild gekruid. In Iran eet men met lepel en vork.
De meeste Iraniërs eten twee keer per dag warm. Een typisch Iraanse maaltijd begint met smaakvolle, dikke soep (ash). Daarna volgt salade, standaard opgediend met slasaus. De rauwe salades zijn normaal gesproken te vertrouwen. Probeer ook de heerlijke yoghurt (mast),vaak geserveerd met knoflook. De basis van de hoofdmaaltijd is rijst (chelo of polo). Deze wordt vaak met een beetje boter en saffraan geserveerd, waardoor de rijst een gele kleur heeft. De rijst wordt vaak geserveerd met vleesspiezen (kebab) of stoofpotjes van groenten. Langs de Kaspische en Perzische kust is veel verse vis verkrijgbaar. In Iran kun je heerlijk fruit krijgen, zoals granaatappels, bananen, dadels en meloenen. De Iraanse pistachenoot is wereldberoemd. Saffraan en andere kruiden zijn goedkoop in Iran. Iraniërs zijn ook dol op ijs, met name pistache.
 
Drinken in Iran
Iraniërs drinken veel thee. Een voor ons ongebruikelijk zicht is het klemmen van suikerklontjes tussen de tanden. Koffie is lange tijd niet overal verkrijgbaar geweest en vaak drinkt men Nescafé, ook bij het ontbijt in uw hotel. Toch zien we de laatste jaren een trend met moderne cafés waar diverse soorten koffie verkrijgbaar zijn. Bij de maaltijd drinken Iraniërs frisdrank zoals cola en alcoholvrije malt frisdrank met smaakjes en mineraalwater. Een heerlijke traditionele dorstlesser is dogh, een yoghurtdrank met zout en kruiden. Alcohol is strikt verboden, maar er is wel alcoholvrij maltbier en talloze andere alcoholvrije drankjes zoals mojito verkrijgbaar. Ook zijn er volop verse vruchten- en groentesappen te krijgen.
 
Elektriciteit
De netspanning in Iran is 220 volt. Een adapter of een verloopstekker is niet nodig. 
 
Tijdsverschil
In Iran is het 2,5 uur later dan bij ons. 
 
Taal
De officiële taal van Iran is het Farsi, een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt van rechts naar links geschreven. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals het Koerdisch, Azeri (Turks) en Turkmeens. In de grote steden spreekt men ook Engels, vooral door de jongere generatie.
 
Bagage en kleding
Sovjet Reizen adviseert u om de bagage mee te nemen in een koffer. Het gewicht van uw koffer mag maximaal 20 kg tot 30 kg. bedragen, dit staat op uw ticket en/of kunt u vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Het maximum gewicht voor de binnenlandse vlucht bedraagt 20 kg. Reist u in een groep, houdt u dan rekening met het formaat van de koffer zodat deze in de bus past. Alcohol is verboden in Iran en het is dan ook niet toegestaan om alcohol mee te nemen in uw bagage. Medicijnen waarin alcohol zit zijn toegestaan mits een recept van de dokter, vergezeld van een officiële stempel, is toegevoegd.
 
De wetgeving in Iran is gebaseerd op de islamitische regels en u vindt dit terug in de kleding. In het openbaar, hieronder valt ook bijvoorbeeld de lobby/restaurant van uw hotel, dient iedereen te voldoen aan wettelijk vastgelegde kledingregels.
 
 Voor vrouwen gelden onderstaande regels:
- shirt/blouse/tuniek met mouwen tot halverwege de onderarm en een lengte die tenminste losjes de heupen bedekt.
- lange broek tot tenminste de enkels
- haren/nek bedekt. De eenvoudigste manier hiervoor is met een sjaal.
In sommige delen van het land zijn de vrouwen en meisjes zeer modebewust en dragen strakke jassen die tot net over de bil reiken, broeken die de kuit tonen, hoge hakken en hun hoofddoek ergens op het achterhoofd.
De chador, letterlijk tent, is de lange lap stof waar een deel van de Iraanse vrouwen in gehuld gaat. Deze is niet verplicht, behalve in de heiligdommen, sommige moskeeën en tijdens het vrijdaggebed. Meestal kan er op die locaties een chador worden geleend.
 
Voor mannen gelden onderstaande regels:
- lange broek
- shirt met lange mouwen. In de praktijk worden echter vaak T-shirts met korte mouwen gedragen. Het is raadzaam om zowel lange als korte mouwen mee te nemen.
 
Het lopen op teenslippers is voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan. Wel is het toegestaan om open schoenen/sandalen te dragen, al zouden wij het op prijs stellen hierin sokken te dragen.
 
Wij zijn van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Het verleden heeft namelijk bewezen dat de kledingvoorschriften ook plotseling weer strenger kunnen worden. Daarnaast dwingt u hiermee vaak meer respect af bij de bevolking. Verder raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).
 
De kledingregels gaan in op het moment dat u het vliegtuig, bij aankomst in Iran, verlaat.
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft voor Iran een geldig paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na uw uitreisdatum. Ook heeft u een visum voor Iran nodig en deze kunt u het beste via Sovjet Reizen regelen. Bij visumaanvragen hanteert het Iraanse consulaat strenge en strikte regels. Visumaanvragen dienen daarom heel nauwkeurig te worden nagekeken en ingediend te worden.
 
Het is verboden om alcohol, drugs of ‘onzedelijke afbeeldingen’ in Iran in te voeren. Tevens doet u er goed aan geen christelijke boeken mee te nemen evenals Hebreeuwse boeken. De export van tapijten en antiek is alleen mogelijk met de juiste documenten. Het is raadzaam dergelijke producten te kopen bij winkels met een exportvergunning.
 
Fotograferen en filmen
Wees terughoudend met het nemen van foto’s tijdens religieuze gebeurtenissen. In musea is fotograferen soms toegestaan en soms ook niet. Het is strikt verboden om van militairen objecten zoals militaire controleposten en vliegvelden foto’s te maken. Als u mensen wilt fotograferen, doe het dan met respect. Vrouwen laten zich niet graag door mannen fotograferen. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Ze kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Toch komt het met grote regelmaat voor tijdens onze reizen dat Iraanse mannen en vrouwen u zelf benaderen om een gezamenlijke foto te nemen.
 
Geldzaken
De Iraanse munteenheid is de rial. Over het algemeen rekent men echter in toman. De prijs in toman krijgt u door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 rial is 1000 toman.
In Iran zijn veel pinautomaten, maar het banksysteem is niet aangesloten op het internationale betalingsverkeer. In de praktijk houdt dit in dat onze betaalkaarten en creditcard niet werken. Uitzondering vormen sommige tapijthandelaren waar u wel kunt betalen met een creditcard. Euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. De koers is sinds 2017 sterk aan verandering onderhevig en heeft in 2018 geschommeld tussen de 48.000 en 150.000 rial voor één euro. Banken zijn van zaterdag tot en met woensdag van 7.30 uur tot 13.00 uur of 15.00 uur geopend, op donderdag van 7.30 uur tot 12.00 uur. Op vrijdag is alles gesloten.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Iran om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisleiding in Iran verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
Reist u in een grotere groep (vanaf ca. 8 personen), dan kan afhankelijk van het type bus een bijrijder aanwezig zijn. Ook hij waardeert een kleine fooi.
 
Gezondheid
Voor Iran worden vaccinaties aangeraden, maar deze zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen wij u naar uw huisarts. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfectiegel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) & ontsmettingsdoekjes. Zorg dat u tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij u heeft. Tevens raden wij aan om keelpastilles mee te nemen, want het is mogelijk dat de airconditioning op uw keel slaat. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Daarnaast willen wij u adviseren om geen water van de kraan te drinken, maar te kopen in flessen.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Vrijdag is de wekelijkse vrije dag en zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten. Soms is ook donderdagmiddag een vrije middag. De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot laat in de avond. Tussen 13.00 en 16.00 uur is bijna alles gesloten.
 
Post, internet en telefoon
Post van Iran naar de Benelux doet er één tot twee weken over. Het beste kunt u de post in de grote steden op de bus doen. Tussen Nederland/België en Iran is telefoon-, fax- en e-mailverkeer mogelijk. Het landennummer van Iran is +98, het netnummer van Teheran is 21. Iran beschikt over een eigen gsm-netwerk. Mobiele telefoons met abonnementen van Nederlandse/Belgische providers werken doorgaans wel. Raadpleeg voor vertrek uw provider in verband met belmogelijkheden en kosten. In de meeste plaatsen is internet en de meeste hotels hebben Wifi.
 
Gewoonten en gebruiken
U wordt geacht dat u zich aan de islamitische regels houdt. In het algemeen merkt u hier in de omgang met anderen vrij weinig van. Bij een ontmoeting is het niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen elkaar een hand geven. Toch zult u zien dat dit wel gebeurt. Wij raden u aan hierin een afwachtende houding aan  te nemen. Houdt uzelf aan de kledingvoorschriften, doe schoenen uit bij mensen thuis en in moskeeën, loop niet voor biddende mensen langs en ga niet met uw rug voor iemand anders staan. Als u een foutje maakt en u zich verontschuldigt, zullen er maar weinig Iraniërs zijn die het u kwalijk nemen. In Iran mag meer niet dan wel, maar veel Iraniërs overtreden dagelijks wel meerdere “regels”. Ongetrouwde mannen en vrouwen horen bijvoorbeeld niet met elkaar op stap te gaan, een dagje Teheran laat zien dat de realiteit anders is. Tussen het ideaalbeeld van de regering en de werkelijkheid zit een groot verschil. Het wordt vaak afgeraden om met Iraniërs over politiek, islam of andere gevoelige zaken te spreken. Maar u zult snel merken dat Iraniërs zelf vaak geen blad voor de mond nemen. Het is verstandig eerst af te tasten en uw gesprekspartner het voortouw te laten nemen. Seks buiten het huwelijk is in Iran verboden, op buitenechtelijke relaties staan zware straffen. Ook homoseksualiteit is een misdaad in Iran, wat niet inhoudt dat we reizen naar Iran ontraden. Openlijke uitingen van affectie kunnen best achterwege gelaten worden, ook tussen mannen en vrouwen. Niet getrouwde stellen mogen officieel geen hotelkamer delen. Bij Iraniërs wordt hier vaak strikt op gelet, bij toeristen meestal niet. Mocht u worden gevraagd of u getrouwd bent, dan is het aan te raden daar bevestigend op te antwoorden.
 
Tarof, de Iraanse etiquette, is een fenomeen van de Iraanse cultuur dat misschien wel het verst van onze cultuur af staat. U zegt niet wat u denkt, u neemt niet zomaar aan wat u wordt aangeboden. Juist omdat tarof een manier is om zowel beleefd als gastvrij te zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe u er als buitenlander op moet reageren. Veel Iraniërs zullen u eten of drinken aanbieden of u uitnodigen om bij hen thuis te komen. In de regel hoort u als u iets aangeboden wordt, altijd in eerste instantie te weigeren. Pas na de derde keer kunt u het aannemen. Sommige mensen vinden tarof een prettige omgangsvorm, anderen vinden het hypocriet of overbodig. Verwarrend is het in ieder geval wel en het duurt even voordat u er aan gewend bent. Veel Iraniërs begrijpen echter dat u als buitenlander de regels van het tarof misschien niet altijd even goed begrijpt. Wat in Iran ongebruikelijk is, is het snuiten van de neus aan tafel, hetzij in een restaurant of café.  Dit wordt door de Iraniër als zeer onbeschoft ervaren en wij vragen u dan ook hiermee rekening te houden. Het best kunt u hiervoor even de tafel verlaten en naar het toilet gaan.
 
Openbaar vervoer
Misschien heeft u er wel voor gekozen om een individuele reis naar Iran te maken en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er bestaan een aantal mogelijkheden van openbaar vervoer, waarvan de bus het makkelijkste, meest accurate en vaak snelste vervoermiddel is.
 
Bussen:
 
De bussen komen bijna overal en door de lage prijs van de brandstof is het zeer goedkoop om in Iran rond te reizen met een bus. Wel mogen de bussen in Iran maar 80 kilometer per uur rijden, zodat u zich minder snel verplaatst. Er zit maar weinig verschil tussen de busmaatschappijen, maar vele bussen hebben wel verschillende klassen. U kunt kiezen uit de VIP klasse of 2e klas. In de VIP klasse zit airconditioning en je krijgt er kleine snacks onder het reizen. De 2e klas heeft dit niet. De tickets voor een bus kunt u kopen bij een loket op diverse stations en reisbureaus.
 
 
 
Treinen:
Het treinnetwerk binnen Iran is beperkt, maar wel comfortabel. Echter het treinschema is vaak pas 1 week voor vertrek bekend. Daarnaast rijden de treinen niet altijd accuraat en kunt u er een uur over doen maar over hetzelfde ritje ook 4 uur.
 
 
Taxi
Reizen met een taxi in Iran is goedkoop. Helaas houden weggebruikers zich vaak niet aan de regels, wat het reizen met de auto of een taxi soms gevaarlijk maakt of dat het de reiziger een onprettig gevoel geeft. De regelgeving in het verkeer wordt niet altijd opgevolgd en helaas vallen jaarlijks vele doden in het verkeer door roekeloos rijgedrag.
 
 
 
Veiligheid/ Criminaliteit
Iran is een veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor en de bevolking is behulpzaam. Het is raadzaam uw paspoort in bewaring van de receptie van uw hotel te geven en een kopie op zak te houden. In de hotels worden de paspoorten ingenomen voor registratie. Het verkeer in Iran is chaotisch, vooral in de steden. Voetgangers moeten goed oppassen bij het oversteken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
 
Armeens kloosterensemble Sint Thaddeus, Sint Stefauskerk en de Kapel van Dzordzor (noordwest Iran)
Bam met zijn cultureel landschap
Bisotun
Maymand cultureel landschap met grotwoningen
Golestan Paleis in Teheran
Gonbad-e Qabus
Masjed-e Jame in Isfahan
Meidam Emam plein in Isfahan
Pasargadae
Persepolis in de buurt van Shiraz
Shahr-I Sokhta
Sheikh Safi al-din Khanegah and Shrine ensemble in Ardabil
Shushtar historisch hydraulic system
Soltaniyeh
Susa
Tabriz historische bazaar complex
Takht-e Soleyman
Tchogha Zanbil
De Perzische tuin (9 tuinen in totaal in verschillende provincies van Iran)
Het Perzische Qanat systeem
 
Kalender en feestdagen
De officiële Iranese kalender is de zonnekalender, die begint op 21 maart en 365 dagen heeft. De zonnekalender is rechtstreeks afgeleid van de oude Zoroastrische kalender. Deze telt twaalf maanden, waarbij de eerste zes maanden 31 dagen hebben, de vijf volgende 30 dagen, en de laatste telt 29 of 30 dagen. De islamitische kalender is gebaseerd op de waarneming van de maan en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse, kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar een dag of tien naar voren. De zonne- en maankalender werden in gebruik genomen in het jaar 622 n. Chr. Dit is het begin van de islamitische tijdrekening.
 
Iran kent tal van religieuze en nationale feestdagen. Op de meeste feestdagen blijven de bezienswaardigheden open. Uitzonderingen hierop zijn o.a. Ashura en de Dag van de Revolutie (11 februari).
 
De belangrijkste religieuze herdenkingsdag is Ashura, waarbij de martelaarsdood van Imam Hossein wordt herdacht. Het belangrijkste feest van het jaar is Nowruz, het Perzische Nieuwjaar. Dit vindt plaats op 20/21 maart – afhankelijk van de stand van de zon. Enerzijds is het een bijzondere ervaring om mee te maken, anderzijds is het erg druk met Iraniërs die zelf op vakantie gaan.
Andere belangrijke dagen zijn o.a.: Dag van de Revolutie (11 februari), Dag van de Nationalisatie van de olie in 1951 (20 maart), Dag van de Islamitische Republiek (1 april), Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april), Herdenking van de dood van Khomeini (4 juni), Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963 (5 juni).
Wanneer u tijdens de ramadan reist, dient u rekening te houden met een aantal zaken: veel restaurants zijn dicht en eten, drinken en roken in het openbaar worden niet op prijs gesteld. We vragen u dan ook respect te tonen voor dit gebruik en zeer terughoudend te zijn met het in het openbaar tonen van eten en drinken. In de beschutting van uw kamer kunt u overdag wel drinken en eten. Op toeristen gerichte restaurants blijven ook meestal overdag open.
 
Belgische ambassade in Teheran
Agha Bozorghi Street - Shirin Dead End, N° 4 
Elahieh 1964616451 Teheran
P.O. Box 11365 - 115 Teheran
Tel.: (00 98 21) 222 48 582 (visum afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 91 909 (politieke afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 98 780 (consulaire afdeling)
 
Buiten de kantooruren en alleen in noodgevallen: +(98) (0) 912.105.22.01
 
Iraanse ambassade in Brussel 
Adres: Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Elsene, België
Openingstijden: Geopend ⋅ Sluit om 17:00
Telefoon: +32 2 627 03 50
 
Nederlandse ambassade in Teheran
No. 7, West Arghavan, Sonbol Street, Farmanieh, Teheran, tel: +98 (0) 21 23 66 00 00
E teh@minbuza.nl
I www.mfa.nl/teh-nl
 
Iraanse ambassade in Den Haag 
Duinweg 20, 2585 JX, Den Haag, tel: 070-3384001
http://iranianembassy.nl/en/
 


Visumverzorging Iran Belgische nationaliteit