16-Daagse Nederlandstalige rondreis Iran ' Perzische Golf'
v.a. € 0 p.p.

16-Daagse Nederlandstalige rondreis Iran ' Perzische Golf'

Aangename temperaturen in de winter, een azuurblauwe zee, bijzondere landschappen, een kleurrijke bevolking en een Iraans vakantie-eiland. De regio die bij ons met name bekend is om de Straat van Hormuz heeft de reiziger veel te bieden en laat u het ‘andere’ Iran zien. In deze reis combineren we het leven aan de Perzische Golf met het bijzondere culturele erfgoed van de provincie Khuzestan die de rijkdom van het oude Perzische Rijk laat zien en een prominente plaats inneemt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Kortom een afwisselende rondreis in de winterzon.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen- en terugvlucht vanaf Brussel met Turkish Airliness of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van volpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Visumverzorging Iran € 150,- p.p.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimaal aantal deelnemers: 6
• Maximum aantal deelnemers: 12
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen

Dag 1 – 2 – Shiraz
Vandaag vertrekken we naar Shiraz. Bij aankomst volgt de transfer naar het hotel. Overnachting in Shiraz.

Dag 2 – Shiraz
Shiraz is het kloppend hart van de oude Perzische cultuur en de hoofdstad van de provincie Fars waar de naam Perzië van is afgeleid. Shiraz heeft verschillende bijnamen. Het wordt de stad van de rozen genoemd, de stad van de nachtegalen en de stad van dichters. Tevens was het gedurende de Zanddynastie (1750-1800) de hoofdstad van het land en deze korte periode is van grote invloed geweest op de huidige uitstraling van het centrum. Kenmerkend is het gebruik van gekleurd glas in ramen en deuren (orsi) en de fleurige mozaïeken met bloemmotieven. Tijdens onze wandeling door het centrum maken wij kennis met deze kunstvorm alsook de traditie van khatam, verfijnd inlegwerk van hout, beenderen en metaal. De middag is ter vrije besteding. In overleg met de reisleiding wordt er een optioneel excursieprogramma aangeboden waaronder een bezoek aan Persepolis. Overnachting in Shiraz.

Dag 3 – Shiraz – Firuzabad – Haygar Canyon -  Anarestan
Op circa 110 km ten zuiden van Shiraz ligt op een vlakte de stad Firuzabad. Hier versloeg de grondlegger van het Sassaniden, Ardeshir, de laatste koning van de Parthen en begon zijn eigen koninkrijk. De stad die hij stichtte noemde hij Gor Ardeshir maar na de Arabische verovering werd de naam veranderd in het huidige Firuz. De stad werd in een cirkelvorm gebouwd met dikke muren en paleizen. We bezoeken de restanten van het indrukwekkende paleis dat opvalt door zijn hoogte en het nabijgelegen bas-reliëf waarop wordt getoond dat Ahuramazda de ring van macht aan Ardeshir geeft.
Net ver van Firuzabad ligt de mooie Haygar Canyon, die ook weleens de Iraanse Grand Canyon wordt genoemd. De kloof is zeker niet zo lang als het Amerikaanse origineel maar het uitzicht in de diepte op de rivier en het omringende plateau is zeker prachtig.
Aan het einde van de middag komen wij aan bij onze homestay in Anarestan, een typische kleine Iraanse stad waar het dagelijks leven goed zichtbaar is. Wij overnachten 2 nachten in een homestay met privékamers en gedeelde badkamers.

Dag 4 – Anarestan – Jashak  - Anarestan
Een van de bijzondere natuurfenomenen in Iran is de Jashak zoutkoepel. Het gebied is nog niet heel lang bekend bij toeristen maar dat maakt het niet minder bijzonder! Het natuurfenomeen ligt in het gebergte langs de kust en is een verzameling van scherpe zoutformaties, zoutgrotten, rotsen en een kleine waterval. De kleuren variëren van wit tot dieprood. We maken hier een wandeling (stevige schoenen gewenst) o.l.v. een lokale gids. Een nog vrij onbekend, maar adembenemend natuurgebied.
In de middag bezoeken we Overnachting in homestay in Anarestan.

Dag 5 – Anarestan – Siraf – Bandar-e Moqam - Bandar-e Kang – Bandar Lengeh
Vanuit Anarestan volgen we de kustlijn naar het zuiden. We bezoeken de historische havenstad Siraf. Tegenwoordig is deze stad geliefd als badplaats en wordt er gekampeerd aan de boulevard. Archeologisch onderzoek toont aan dat de stad gesticht is ten tijde van de Sassaniden en in de 9e en 10e eeuw behoorde de stad tot belangrijkste havenstad aan de Perzische Golf. De joodse inwoners van Siraf waren zijdehandelaren. Daarom had de regio veel commerciële en economische banden met landen als Rome, Griekenland, Afrika en de landen van Oost-Azië, zoals China. We bezoeken het gerestaureerde kasteel en de overblijfselen van een historische in terrasvorm aangelegde begraafplaats. We passeren de stad Asalouyeh, die geheel in het teken staat van gaswinning, en rijden langs de mooie kustlijn met kleine plaatsen en bijzondere rotsformaties zoals bij Bandar e Moqam.  We overnachten in de omgeving van Bandar e Lengeh..

Dag 6 – Bandar e Lengeh – Qeshm
We reizen verder langs de kust en nemen de ferry naar Qeshm waar we de komende nachten verblijven. Qeshm is het grootste eiland in de Perzische Golf en heeft een lengte van 109 km. Op het breedste punt meet het eiland zo’n 40 km maar vaak is dit veel smaller. Ondanks de nabije ligging van Bandar Abbas en de wolkenkrabbers van de Golfstaten heeft het eiland zijn eigen karakter goed behouden. Verspreid over het eiland liggen ca. 60 Bandari dorpen waarvan Bandar-e Loft met de vele windtorens tot de verbeelding spreekt. Alvorens we naar ons hotel gaan, zullen we dit dorp bezoeken alsook een van de nabijgelegen scheepsbouwers waar de authentieke houten boten worden gemaakt. Overnachting op Qeshm.

Dag 7 –  Qeshm
Qeshm is een paradijs voor natuurliefhebbers. Naast de vele stranden zijn er mangrovebossen, zoutgrotten en bijzondere kloven. Maar het meest in het oog springen de bijzondere rotsformaties. Het grootste gedeelte hiervan valt onder het door UNESCO erkende Qeshm Geopark. Vandaag wisselen we onze bus in voor 4x4’s. Dat geeft ons de mogelijkheid om de zoutgrot te bezoeken en door het binnenland te rijden. In het noordoosten van het eiland ligt de  kronkelige Chahkooh kloof. De ronde randen en scherpe hoeken lijken bijna met de hand gemaakt. De naam van de kloof, chah, komt van de putten die de herders gebruikten voor drinkwater voor het vee. Wij doorkruisen het eiland en gaan naar de zoutgrot, een wonderlijk natuurfenomeen. De grot is goed toegankelijk en zowel de wanden als het plafond bestaat uit zoutformaties. De grot ligt nabij de kust en we kunnen hier ook de aangename watertemperatuur van de Perzische Golf  voelen. Met de namiddagzon komen de kleuren van het bijzondere landschap nog beter tot hun recht. We sluiten de dag af met een boottocht door de mangrovebossen. Overnachting in Qeshm.

Dag 8 - Qeshm
Deze 2e dag op Qeshm beginnen we met een bezoek aan het kleine eiland Hengam. De ruim 600 bewoners leven voornamelijk van de visvangst en het kleinschalige toerisme. Van oktober tot en met april zwemmen er veel nieuwsgierige dolfijnen in het heldere water en die laten zich vaak bij de motorboten op het water zien. Het eiland had, net als de overige eilanden in de Perzische Golf, een belangrijke strategische rol. Naast de Portugezen in de 16e en 17e eeuw, waren het de Engelsen die zich hier in de 19e eeuw vestigden. In 1932 verlieten zij het eiland op aandringen van Reza Shah. Restanten van een Portugees schip en de Britse haven herinneren hieraan. We zien de mooie natuur, het zilverkleurige strand en de handgemaakte souvenirs van schelpen op de markt. Na onze terugkomst op Qeshm gaan we naar 1 van de andere natuurwonderen die in het Georpark liggen: Star Valley.

Dag  9 – Hormuz  
Na het vroege ontbijt nemen wij de boot naar het Hormuz. Het eiland is klein in oppervlakte maar de natuur compenseert dit volledig. Het ruige binnenland is een schilderachtig geologisch wonderland van vulkanische rotsen in verschillende kleuren, terwijl de kustlijn een combinatie is van gouden stranden en kliffen. Op het eiland wordt geen gebruik gemaakt van auto’s en er is slechts 1 weg. Bij aankomst in de haven en de enige nederzetting van Hormuz stappen we in een tuk-tuk om het eiland te ontdekken. Aan het einde van de middag varen we terug naar Qeshm. Overnachting in Qeshm.

Dag 10 – Qeshm – Bandar Abbas – Kish
We gaan tijdelijk terug naar het vasteland en rijden naar Bandar Abbas. Deze stad is de belangrijkste havenstad van Iran en dat zien we meteen bij aankomst. De hoofdstad van de provincie Hormozgan staat bij de Iraniërs simpelweg bekend als Bandar en is de toegangspoort tot de Perzische Golf. De vele olietankers op de rede tonen het belang van de Straat van Hormuz aan. De levendige stad ademt een multiculturele sfeer en heeft een kleurrijke bazaar en vismarkt. Vanaf hier nemen we het vliegtuig voor de korte vlucht naar het Iraanse vakantieparadijs Kish waar we 2 nachten verblijven.

Dag 11 – Kish
Kish wordt vaak de Parel van de Perzische Golf genoemd. Het kleine eiland van circa 90 km2 is het vakantieparadijs voor Iraniërs. Mooie stranden, een azuurblauwe zee, luxe resorthotels en een wat minder striktere regelgeving dan op het platteland, trekken de moderne, Iraanse middenklasse uit de stad aan. Hier is zelfs een strand voor vrouwen, waar zij, weliswaar zonder mannen in de nabijheid, kunnen zonnen in badkleding. Vandaag bekijken we op een rustig tempo dit kleine eiland. We bezoeken de ruïnes van de 800 jaar oude stad Harireh dat eens een belangrijk handelscentrum was en waar de Perzische poëet Saadi in 1 van zijn dichtbundels naar verwijst.  In de ondergrondse stad Kariz zien we het kanaat dat eeuwenlang voor drinkwater heeft gezorgd voor de eilandbewoners. Tegenwoordig vinden we in het 16 meter diepe complex een museum, kunstgalerie, theehuis en winkeltjes. Natuurlijk zien we ook het Griekse schip dat in 1926 is vastgelopen en nu dé hotspot is voor selfies. Overnachting in Kish

Dag 12– Kish – Ahwaz
Een gedeelte van de dag is ter vrije besteding. Conform vliegschema gaan we naar de luchthaven van het eiland voor de korte vlucht naar de Ahwaz. Deze oliestad is het politieke en administratieve centrum van de provincie Khuzestan en ligt dichtbij de grens met Irak. Ten tijde van de Iran-Irak oorlog werd Khuzestan zwaar getroffen, maar de stad Ahwaz bespaard, naar verluid omdat de moeder van Saddam Hoessein hier geboren is. Indien de tijd het toelaat maken we nog een korte uitstap naar de verlichte brug over de Karun rivier. Overnachting in Ahwaz.

Dag 13 – Ahwaz – Susa – Chogha Zanbil – Shushtar / Ahwaz
Ahwaz is een goede uitvalsbasis om het historisch erfgoed van Khuzestan te bezoeken, waarvan het unieke karakter verder reikt dan de provincie of zelfs Iran. Vandaag staan maar liefst 3 Werelderfgoederen van UNESCO op het programma.
We rijden naar het noorden en bezoeken de oude stad Susa, de hoofdstad van het Elamitische en Perzische Rijk. Behalve een archeologische vindplaats, is het ook een pelgrimsstad voor sjiieten en de Perzisch Joodse gemeenschap omdat hier de tombe van de profeet Daniël staat. De belangrijke plaats werd meerdere malen verwoest en herbouwd, doch na de inval van de Mongolen raakte de plek in vergetelheid. Franse expedities die in de 2e helft van de 19e eeuw begonnen, legden het rijke verleden bloot en de enorme collectie cultuurschatten is tegenwoordig te zien in het Louvre in Parijs. Vervolgens bezoeken we de ziggoerat Chogha Zanbil die op korte afstand van Susa ligt. Deze tempelheuvel dateert uit de ca. 1250 voor Christus en bestond uit 5 verdiepingen met een totale hoogte van 53 meter. Na de vernieling door de Assyrische koning Ashurbanipal in 640 voor Christus verdween het onder zand. Pas in 1935 werd het bij toeval ontdekt toen de Engels-Iraanse oliemaatschappij op zoek was naar olie. De ziggoerat wordt beschouwd als de best bewaarde trapsgewijze pyramide  uit de oudheid en was het eerste Iraanse object dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO werd geplaatst. Tot slot gaan we naar Shushtar aan de Karun rivier. In deze oude stad liggen de hydraulische waterwerken, een opvallend staaltje van waterbouwkunde dat door de eeuwen heen is gebouwd en gebruikt. De aanleg van de tunnels en waterlopen begon in de 5e eeuw voor Christus, toen Darius de Grote de scepter zwaaide over het Perzische Rijk. Zo werd het water van de Karun naar de stad geleid en was irrigatie van de omringende velden mogelijk. Door de eeuwen heen werd het systeem uitgebreid: er ontstonden poelen, waterkracht zorgde voor het draaien van molens en langs de tunnels in de rotsen ontstonden werkplaatsen. In de 20e eeuw voorzag dit systeem de stad van stroom totdat men op moderne technieken overschakelde, mede door de erosie op de rotsen. Overnachting in Ahwaz.

Dag 14 – Ahwaz – Bishapour – Shiraz
Vandaag vangen we de terugreis aan naar Shiraz. Het is een lange rit van circa 8-9 uur. Van het laagland rondom Ahwaz moeten we de Zagros bergen doorsteken. Op ca. anderhalf uur van Shiraz liggen de overblijfselen van de historische stad Bishapour, gebouwd ten tijde van de Sassaniden en vernoemd naar de belangrijke koning Shapur. In de directe nabijheid zien wij ook enkele bas-reliëfs. Het archeologische landschap van Bishapur is in 2018 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dag 15 – Shiraz
Ochtend ter vrije besteding. In de middag gaan we leren hoe we het lekkere eten van de afgelopen 2 weken zelf kunnen maken tijdens een Iraanse kookworkshop en natuurlijk sluiten we samen de reis met deze heerlijke maaltijd (Iraanse picknick bij goed weer) af.

Dag 16 – Shiraz – Brussel
Vroege transfer naar de luchthaven voor de vliegreis huiswaarts.

Tijdens uw 16-Daagse Nederlandstalige rondreis Iran ' Perzische Golf' verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Shiraz - Hotel Karim Khan

Hotel Karim Khan
Het aangename Karim Khan hotel ligt in het centrum van Shiraz op wandelafstand van de Karim Khan citadel en Vakil Moskee. Het hotel is gedecoreerd in Shirazi stijl en heeft een kleurrijke uitstraling. 

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een Iraans restaurant, coffeeshop en een traditioneel theehuis. Eveneens is er een kleine firnessruimte. Wifi in het hele hotel besschikbaar.

Kamers:
De kamers zijn in traditionele Shiraz stijl ingericht en voorzien van satelliettelevisie, telefoon, airconditioning en minibar. De badkamer is voorzien van een bad of douche, toilet en haardroger.


 

GUESTHOME

Anarestan - Homestay

Homestay Anarestan
De jonge Mohammed en zijn familie nodigen u graag uit om het lokale Iraanse leven in een kleine stad te ervaren in hun eigen huis. De gastenkamers in hun huis zijn met zorg voor de gasten ingericht. De gedeelte badkamer en toiletten zijn netjes. De familie verzorgt lokale, seizoensgebonden gerechten. De gastheer spreekt uitstekend Engels. Er is wifi aanwezig.

Qeshm - Irmam Boutique Hotel

Imam Boutique Hotel
Het charmante boutique hotel is in traditionele stijl gebouwden ligt in het centrum van de stad Qeshm, de hoofdplaats op het gelijknamige eiland.

Faciliteiten:
Het hotel beschikt over een restaurant en coffeeshop. Er is een wasservice en stomerij. Wifi aanwezig.

Kamers:
De moderne kamers zijn ingericht met traditiionele elementen en voorzien van flatscreen-tv, airconditioning, koffie- en theezetfaciliteiten en kluisje. Badkamer met douche, toilet en haardroger.

Kish - Hotel Dariush

Dariush Hotel
Dit ruimopgezette hotel is gebouwd in het thema van het grote Perzische rijk en behoort tot de beste hotels van het vakantie-eiland Kish en Iran. Het hotel ligt nabij het strand en het centrum van Kish dat bekend staat als winkelparadijs. 

Faciliteiten:
De kleuren, stijl en decoratie van de imposante lobby moet de gast doen denken aan de tijd van het Perzische rijk. In de restaurants Apadana en Pasargard worden zowel Iraanse als internationale gerechten geserveerd. Tevens is er een coffeeshop. In de grote tuin vindt u een zwembad en tennisbanen. Er is een fitnessruimte en het hotel verhuurt duikbenodigdheden aan haar gasten. Was- en stoomservice. In het hotel is wifi beschikbaar.

Kamers:
De 190 kamers zijn klassiek ingericht en beschikken over een flatscreen-tv, airconditioning, zithoekje, minibar, koelkastje en kluisje. Er is gratis wifi. Badkamer met bad, douche, toilet, haardroger, badjas.

Ahwaz - Pars Hotel

Pars Hotel
Dit mooie 4-sterrenhotel van de gerenommeerde Pars hotelketen ligt in het centrum van Ahwaz aan de Karun en op wandelafstand van de Witte Brug, het symbool van de stad.

Facitliteiten:
Het hotel beschikt over een ruimte lobby met koffieshop en bankautomaat. Er is een zwembad, gym en biljart. In het hotelrestaurant worden zowel Iraanse als internationale gerechten geserveerd. Wasservice beschikbaar. Er is wifi in het hele hotel. 

Kamers:
De nette kamers beschikken over een airconditioning, fan, flatscreen-tv, zithoekje of schrijftafel, waterkoker en minibar. De badkamer is voorzien van een douche, toilet en haardroger.

Algemeen
Iran is een unieke en fascinerende reisbestemming, waar authenticiteit en moderniteit mooi samengaan. Iraniërs zijn trots op hun cultuur en dragen zorg voor het indrukwekkende culturele erfgoed. U kunt dit terugvinden in de diverse musea in de hoofdstad Teheran en op de verschillende sites waar de interessante geschiedenis van het oude Perzische Rijk tot leven komt. U reist 2500 jaar terug in de tijd tijdens een reis in Iran. De open en gastvrije bevolking zorgt voor een warm en aangenaam onthaal, dat u zich nog lang zult herinneren. Onderweg ziet u kleurrijke betegelde paleizen en moskeeën, geurige bazaars, droge hoogvlaktes, kunstschatten uit de pre-islamitische en islamitische tijd en proeft u de lekkernijen uit de Iraanse keuken in de diverse restaurantjes of in de bazaars.
 
Ligging
Iran ligt in het Midden-Oosten, grenzend aan Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan. De kustlijn van Iran is 2240 km lang en wordt gevormd door de Kaspische Zee in het noorden en de Perzische Golf en Golf van Oman in het (zuid-)westen. Zeer belangrijk is hier de Straat van Hormuz. Het land heeft een oppervlakte van 1.648.000 km2 en telt ongeveer 82 miljoen inwoners, waarvan er ongeveer 10 miljoen wonen in de hoofdstad, Teheran. Het landschap van Iran bestaat grotendeels uit een centrale hoogvlakte van ongeveer 1000 tot 1600 meter hoog met immense woestijn- en steppegebieden en grote zoutmoerassen. Door het land lopen 2 bergruggen, in het noorden het Elbruz gebergte waarvan de hoogste top nabij Teheran ligt en in het westen loopt van noord naar zuid het Zagros gebergte met een gemiddelde hoogte van 3500 meter. De gebergten lopen glooiend uit in beboste heuvels afgewisseld met weiden en vruchtbare vlakten. In het noorden van Iran beginnen de vruchtbare kustvlakten van de Kaspische zee met vooral rijst- en theeplantages. Het zuidoosten van Iran bestaat geheel uit woestijn.
 
Klimaat
Iran is een groot land met verschillende klimaten. Tijdens het merendeel van onze reizen bezoekt u gebieden die onder invloed staan van een landklimaat. Dit betekent dat in de zomermaanden de temperatuur kan oplopen tot 40°C., terwijl er nauwelijks neerslag valt. Dit is echter een droge hitte die beter te verdragen is dan de vochtige hitte in tropische gebieden. Het regent met name in de hoger gelegen bergstreken en de gebieden rond de Kaspische Zee. De vochtigheidsgraad in het land is vrij laag, behalve in de regio van de Perzische Golf, waar het in de zomer benauwd kan zijn. De beste reisperiode om Iran te bezoeken is in het voorjaar (april en mei) en in het najaar (september en oktober). Ook in de winter is Iran goed te bezoeken, al zijn de temperaturen dan rond de 0 tot 10 graden.
 
Religie
In Iran wonen voor het overgrote deel sjiitische moslims (89%). Er zijn ook grote minderheidsgroepen waarvan die van de Soennitische moslims het meest omvangrijk is. Deze groep bestaat vooral uit Koerden in het noordwesten en Baluchi stammen in het zuidoosten. Daarnaast leven er onder meer christenen en joden in Iran. Het sjiisme betekent letterlijk volgeling van Ali, en is één van de twee grote ideologische stromingen binnen de islam waarvan de andere het soennisme is. Sjiieten zijn volgelingen van de islamitische profeet Mohammed en geloven dat Mohammed zijn neef Ali ibn Aboe Talib, getrouwd met Mohammeds dochter Fatima) als zijn opvolger aanwees. In het sjiisme staat de religieuze en politieke opvolging van Mohammed centraal en verwerpen de eerste drie kaliefen van het soennisme als politieke en religieuze leiders. Een grote meerderheid van de sjiieten gelooft dat Ali de eerste van twaalf door God aangestelde leiders is en vormen hiermee de grootste stroming de sjiitische islam. De rol van de Twaalf Imams in de geloofsbeleving kan deels vergeleken worden met de heiligen in de katholieke kerk. Omdat deze imams als bemiddelaar tussen God en gelovigen worden gezien, worden ze vaak aangeroepen in gebed.
 
Eten en drinken
Een restaurant vinden in Iran is geen probleem. De Iraanse keuken bestaat uit rijst, groenten, vlees of vis en brood. De maaltijden zijn erg mild gekruid. In Iran eet men met lepel en vork.
De meeste Iraniërs eten twee keer per dag warm. Een typisch Iraanse maaltijd begint met smaakvolle, dikke soep (ash). Daarna volgt salade, standaard opgediend met slasaus. De rauwe salades zijn normaal gesproken te vertrouwen. Probeer ook de heerlijke yoghurt (mast),vaak geserveerd met knoflook. De basis van de hoofdmaaltijd is rijst (chelo of polo). Deze wordt vaak met een beetje boter en saffraan geserveerd, waardoor de rijst een gele kleur heeft. De rijst wordt vaak geserveerd met vleesspiezen (kebab) of stoofpotjes van groenten. Langs de Kaspische en Perzische kust is veel verse vis verkrijgbaar. In Iran kun je heerlijk fruit krijgen, zoals granaatappels, bananen, dadels en meloenen. De Iraanse pistachenoot is wereldberoemd. Saffraan en andere kruiden zijn goedkoop in Iran. Iraniërs zijn ook dol op ijs, met name pistache.
 
Drinken in Iran
Iraniërs drinken veel thee. Een voor ons ongebruikelijk zicht is het klemmen van suikerklontjes tussen de tanden. Koffie is lange tijd niet overal verkrijgbaar geweest en vaak drinkt men Nescafé, ook bij het ontbijt in uw hotel. Toch zien we de laatste jaren een trend met moderne cafés waar diverse soorten koffie verkrijgbaar zijn. Bij de maaltijd drinken Iraniërs frisdrank zoals cola en alcoholvrije malt frisdrank met smaakjes en mineraalwater. Een heerlijke traditionele dorstlesser is dogh, een yoghurtdrank met zout en kruiden. Alcohol is strikt verboden, maar er is wel alcoholvrij maltbier en talloze andere alcoholvrije drankjes zoals mojito verkrijgbaar. Ook zijn er volop verse vruchten- en groentesappen te krijgen.
 
Elektriciteit
De netspanning in Iran is 220 volt. Een adapter of een verloopstekker is niet nodig. 
 
Tijdsverschil
In Iran is het 2,5 uur later dan bij ons. 
 
Taal
De officiële taal van Iran is het Farsi, een Indo-Europese taal. Het Farsi wordt van rechts naar links geschreven. Naast het Farsi worden er in Iran tal van andere talen gesproken zoals het Koerdisch, Azeri (Turks) en Turkmeens. In de grote steden spreekt men ook Engels, vooral door de jongere generatie.
 
Bagage en kleding
Sovjet Reizen adviseert u om de bagage mee te nemen in een koffer. Het gewicht van uw koffer mag maximaal 20 kg tot 30 kg. bedragen, dit staat op uw ticket en/of kunt u vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Het maximum gewicht voor de binnenlandse vlucht bedraagt 20 kg. Reist u in een groep, houdt u dan rekening met het formaat van de koffer zodat deze in de bus past. Alcohol is verboden in Iran en het is dan ook niet toegestaan om alcohol mee te nemen in uw bagage. Medicijnen waarin alcohol zit zijn toegestaan mits een recept van de dokter, vergezeld van een officiële stempel, is toegevoegd.
 
De wetgeving in Iran is gebaseerd op de islamitische regels en u vindt dit terug in de kleding. In het openbaar, hieronder valt ook bijvoorbeeld de lobby/restaurant van uw hotel, dient iedereen te voldoen aan wettelijk vastgelegde kledingregels.
 
 Voor vrouwen gelden onderstaande regels:
- shirt/blouse/tuniek met mouwen tot halverwege de onderarm en een lengte die tenminste losjes de heupen bedekt.
- lange broek tot tenminste de enkels
- haren/nek bedekt. De eenvoudigste manier hiervoor is met een sjaal.
In sommige delen van het land zijn de vrouwen en meisjes zeer modebewust en dragen strakke jassen die tot net over de bil reiken, broeken die de kuit tonen, hoge hakken en hun hoofddoek ergens op het achterhoofd.
De chador, letterlijk tent, is de lange lap stof waar een deel van de Iraanse vrouwen in gehuld gaat. Deze is niet verplicht, behalve in de heiligdommen, sommige moskeeën en tijdens het vrijdaggebed. Meestal kan er op die locaties een chador worden geleend.
 
Voor mannen gelden onderstaande regels:
- lange broek
- shirt met lange mouwen. In de praktijk worden echter vaak T-shirts met korte mouwen gedragen. Het is raadzaam om zowel lange als korte mouwen mee te nemen.
 
Het lopen op teenslippers is voor zowel mannen als vrouwen niet toegestaan. Wel is het toegestaan om open schoenen/sandalen te dragen, al zouden wij het op prijs stellen hierin sokken te dragen.
 
Wij zijn van mening dat het geen kwaad kan om toch wat conservatiever gekleed te gaan. Het verleden heeft namelijk bewezen dat de kledingvoorschriften ook plotseling weer strenger kunnen worden. Daarnaast dwingt u hiermee vaak meer respect af bij de bevolking. Verder raden we u aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).
 
De kledingregels gaan in op het moment dat u het vliegtuig, bij aankomst in Iran, verlaat.
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft voor Iran een geldig paspoort nodig, dat tenminste nog 6 maanden geldig is na uw uitreisdatum. Ook heeft u een visum voor Iran nodig en deze kunt u het beste via Sovjet Reizen regelen. Bij visumaanvragen hanteert het Iraanse consulaat strenge en strikte regels. Visumaanvragen dienen daarom heel nauwkeurig te worden nagekeken en ingediend te worden.
 
Het is verboden om alcohol, drugs of ‘onzedelijke afbeeldingen’ in Iran in te voeren. Tevens doet u er goed aan geen christelijke boeken mee te nemen evenals Hebreeuwse boeken. De export van tapijten en antiek is alleen mogelijk met de juiste documenten. Het is raadzaam dergelijke producten te kopen bij winkels met een exportvergunning.
 
Fotograferen en filmen
Wees terughoudend met het nemen van foto’s tijdens religieuze gebeurtenissen. In musea is fotograferen soms toegestaan en soms ook niet. Het is strikt verboden om van militairen objecten zoals militaire controleposten en vliegvelden foto’s te maken. Als u mensen wilt fotograferen, doe het dan met respect. Vrouwen laten zich niet graag door mannen fotograferen. Mensen staan er immers niet op te wachten om slechts als foto-object te dienen. Neem dan ook de tijd om een foto te maken en toon belangstelling, bijvoorbeeld door iemand eerst te begroeten en een praatje te maken. Het werkt vaak ook ontwapenend als de digitale fotograaf laat zien wat er op het beeldschermpje te zien is. Vraag mensen altijd eerst om toestemming als u ze wilt fotograferen. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Ze kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Toch komt het met grote regelmaat voor tijdens onze reizen dat Iraanse mannen en vrouwen u zelf benaderen om een gezamenlijke foto te nemen.
 
Geldzaken
De Iraanse munteenheid is de rial. Over het algemeen rekent men echter in toman. De prijs in toman krijgt u door een nul van het bedrag af te halen, dus 10.000 rial is 1000 toman.
In Iran zijn veel pinautomaten, maar het banksysteem is niet aangesloten op het internationale betalingsverkeer. In de praktijk houdt dit in dat onze betaalkaarten en creditcard niet werken. Uitzondering vormen sommige tapijthandelaren waar u wel kunt betalen met een creditcard. Euro’s kunnen gewisseld worden bij banken of bij wisselkantoren. De koers is sinds 2017 sterk aan verandering onderhevig en heeft in 2018 geschommeld tussen de 48.000 en 150.000 rial voor één euro. Banken zijn van zaterdag tot en met woensdag van 7.30 uur tot 13.00 uur of 15.00 uur geopend, op donderdag van 7.30 uur tot 12.00 uur. Op vrijdag is alles gesloten.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Iran om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
De gids, chauffeur en reisleiding in Iran verwachten aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is € 2,- per dag voor de gids, € 2,- per dag voor de chauffeur en € 2,- per dag voor de reisleiding. Dit komt neer op € 6,- per dag x het aantal dagen.
Reist u in een grotere groep (vanaf ca. 8 personen), dan kan afhankelijk van het type bus een bijrijder aanwezig zijn. Ook hij waardeert een kleine fooi.
 
Gezondheid
Voor Iran worden vaccinaties aangeraden, maar deze zijn niet verplicht. Voor de actuele stand van zaken verwijzen wij u naar uw huisarts. Neem een kleine reisapotheek mee met daarin o.a. jodium, pleisters, sterilon en middelen tegen koorts, diarree, verstopping, insectenbeten, zonnebrand en eventueel een middel tegen reisziekte. Denk ook aan een tekentang, thermometer (onbreekbaar), ORS (Oral Rehydration Salts, tegen uitdroging) en vitaminetabletten. Voor de hygiëne op reis o.a. een flesje desinfectiegel (daarmee kun je zonder water en zeep je handen wassen) & ontsmettingsdoekjes. Zorg dat u tijdens de reis het vaccinatieboekje en bloedgroepgegevens bij u heeft. Tevens raden wij aan om keelpastilles mee te nemen, want het is mogelijk dat de airconditioning op uw keel slaat. Handig om mee te nemen is het Europees medisch paspoort, een document waarmee u in urgente situaties veel problemen kan voorkomen. Het paspoort is opgesteld in elf talen, waardoor de hulpverlener (in het buitenland) eenvoudig de gegevens van de patiënt, zijn of haar ziekten, aandoeningen en medicijngebruik kan opzoeken. Ook is vermeld wie de behandelende arts is en wie er in dringende gevallen gewaarschuwd kan worden. Het medisch paspoort is onder andere verkrijgbaar bij huisarts en apotheek.
 
Daarnaast willen wij u adviseren om geen water van de kraan te drinken, maar te kopen in flessen.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Vrijdag is de wekelijkse vrije dag en zijn alle officiële instanties, banken en winkels gesloten. Soms is ook donderdagmiddag een vrije middag. De meeste winkels zijn geopend van 09.00 uur tot laat in de avond. Tussen 13.00 en 16.00 uur is bijna alles gesloten.
 
Post, internet en telefoon
Post van Iran naar de Benelux doet er één tot twee weken over. Het beste kunt u de post in de grote steden op de bus doen. Tussen Nederland/België en Iran is telefoon-, fax- en e-mailverkeer mogelijk. Het landennummer van Iran is +98, het netnummer van Teheran is 21. Iran beschikt over een eigen gsm-netwerk. Mobiele telefoons met abonnementen van Nederlandse/Belgische providers werken doorgaans wel. Raadpleeg voor vertrek uw provider in verband met belmogelijkheden en kosten. In de meeste plaatsen is internet en de meeste hotels hebben Wifi.
 
Gewoonten en gebruiken
U wordt geacht dat u zich aan de islamitische regels houdt. In het algemeen merkt u hier in de omgang met anderen vrij weinig van. Bij een ontmoeting is het niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen elkaar een hand geven. Toch zult u zien dat dit wel gebeurt. Wij raden u aan hierin een afwachtende houding aan  te nemen. Houdt uzelf aan de kledingvoorschriften, doe schoenen uit bij mensen thuis en in moskeeën, loop niet voor biddende mensen langs en ga niet met uw rug voor iemand anders staan. Als u een foutje maakt en u zich verontschuldigt, zullen er maar weinig Iraniërs zijn die het u kwalijk nemen. In Iran mag meer niet dan wel, maar veel Iraniërs overtreden dagelijks wel meerdere “regels”. Ongetrouwde mannen en vrouwen horen bijvoorbeeld niet met elkaar op stap te gaan, een dagje Teheran laat zien dat de realiteit anders is. Tussen het ideaalbeeld van de regering en de werkelijkheid zit een groot verschil. Het wordt vaak afgeraden om met Iraniërs over politiek, islam of andere gevoelige zaken te spreken. Maar u zult snel merken dat Iraniërs zelf vaak geen blad voor de mond nemen. Het is verstandig eerst af te tasten en uw gesprekspartner het voortouw te laten nemen. Seks buiten het huwelijk is in Iran verboden, op buitenechtelijke relaties staan zware straffen. Ook homoseksualiteit is een misdaad in Iran, wat niet inhoudt dat we reizen naar Iran ontraden. Openlijke uitingen van affectie kunnen best achterwege gelaten worden, ook tussen mannen en vrouwen. Niet getrouwde stellen mogen officieel geen hotelkamer delen. Bij Iraniërs wordt hier vaak strikt op gelet, bij toeristen meestal niet. Mocht u worden gevraagd of u getrouwd bent, dan is het aan te raden daar bevestigend op te antwoorden.
 
Tarof, de Iraanse etiquette, is een fenomeen van de Iraanse cultuur dat misschien wel het verst van onze cultuur af staat. U zegt niet wat u denkt, u neemt niet zomaar aan wat u wordt aangeboden. Juist omdat tarof een manier is om zowel beleefd als gastvrij te zijn, is het soms moeilijk in te schatten hoe u er als buitenlander op moet reageren. Veel Iraniërs zullen u eten of drinken aanbieden of u uitnodigen om bij hen thuis te komen. In de regel hoort u als u iets aangeboden wordt, altijd in eerste instantie te weigeren. Pas na de derde keer kunt u het aannemen. Sommige mensen vinden tarof een prettige omgangsvorm, anderen vinden het hypocriet of overbodig. Verwarrend is het in ieder geval wel en het duurt even voordat u er aan gewend bent. Veel Iraniërs begrijpen echter dat u als buitenlander de regels van het tarof misschien niet altijd even goed begrijpt. Wat in Iran ongebruikelijk is, is het snuiten van de neus aan tafel, hetzij in een restaurant of café.  Dit wordt door de Iraniër als zeer onbeschoft ervaren en wij vragen u dan ook hiermee rekening te houden. Het best kunt u hiervoor even de tafel verlaten en naar het toilet gaan.
 
Openbaar vervoer
Misschien heeft u er wel voor gekozen om een individuele reis naar Iran te maken en gebruik te maken van het openbaar vervoer. Er bestaan een aantal mogelijkheden van openbaar vervoer, waarvan de bus het makkelijkste, meest accurate en vaak snelste vervoermiddel is.
 
Bussen:
 
De bussen komen bijna overal en door de lage prijs van de brandstof is het zeer goedkoop om in Iran rond te reizen met een bus. Wel mogen de bussen in Iran maar 80 kilometer per uur rijden, zodat u zich minder snel verplaatst. Er zit maar weinig verschil tussen de busmaatschappijen, maar vele bussen hebben wel verschillende klassen. U kunt kiezen uit de VIP klasse of 2e klas. In de VIP klasse zit airconditioning en je krijgt er kleine snacks onder het reizen. De 2e klas heeft dit niet. De tickets voor een bus kunt u kopen bij een loket op diverse stations en reisbureaus.
 
 
 
Treinen:
Het treinnetwerk binnen Iran is beperkt, maar wel comfortabel. Echter het treinschema is vaak pas 1 week voor vertrek bekend. Daarnaast rijden de treinen niet altijd accuraat en kunt u er een uur over doen maar over hetzelfde ritje ook 4 uur.
 
 
Taxi
Reizen met een taxi in Iran is goedkoop. Helaas houden weggebruikers zich vaak niet aan de regels, wat het reizen met de auto of een taxi soms gevaarlijk maakt of dat het de reiziger een onprettig gevoel geeft. De regelgeving in het verkeer wordt niet altijd opgevolgd en helaas vallen jaarlijks vele doden in het verkeer door roekeloos rijgedrag.
 
 
 
Veiligheid/ Criminaliteit
Iran is een veilige reisbestemming. Straatcriminaliteit komt weinig voor en de bevolking is behulpzaam. Het is raadzaam uw paspoort in bewaring van de receptie van uw hotel te geven en een kopie op zak te houden. In de hotels worden de paspoorten ingenomen voor registratie. Het verkeer in Iran is chaotisch, vooral in de steden. Voetgangers moeten goed oppassen bij het oversteken.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
 
Armeens kloosterensemble Sint Thaddeus, Sint Stefauskerk en de Kapel van Dzordzor (noordwest Iran)
Bam met zijn cultureel landschap
Bisotun
Maymand cultureel landschap met grotwoningen
Golestan Paleis in Teheran
Gonbad-e Qabus
Masjed-e Jame in Isfahan
Meidam Emam plein in Isfahan
Pasargadae
Persepolis in de buurt van Shiraz
Shahr-I Sokhta
Sheikh Safi al-din Khanegah and Shrine ensemble in Ardabil
Shushtar historisch hydraulic system
Soltaniyeh
Susa
Tabriz historische bazaar complex
Takht-e Soleyman
Tchogha Zanbil
De Perzische tuin (9 tuinen in totaal in verschillende provincies van Iran)
Het Perzische Qanat systeem
 
Kalender en feestdagen
De officiële Iranese kalender is de zonnekalender, die begint op 21 maart en 365 dagen heeft. De zonnekalender is rechtstreeks afgeleid van de oude Zoroastrische kalender. Deze telt twaalf maanden, waarbij de eerste zes maanden 31 dagen hebben, de vijf volgende 30 dagen, en de laatste telt 29 of 30 dagen. De islamitische kalender is gebaseerd op de waarneming van de maan en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse, kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar een dag of tien naar voren. De zonne- en maankalender werden in gebruik genomen in het jaar 622 n. Chr. Dit is het begin van de islamitische tijdrekening.
 
Iran kent tal van religieuze en nationale feestdagen. Op de meeste feestdagen blijven de bezienswaardigheden open. Uitzonderingen hierop zijn o.a. Ashura en de Dag van de Revolutie (11 februari).
 
De belangrijkste religieuze herdenkingsdag is Ashura, waarbij de martelaarsdood van Imam Hossein wordt herdacht. Het belangrijkste feest van het jaar is Nowruz, het Perzische Nieuwjaar. Dit vindt plaats op 20/21 maart – afhankelijk van de stand van de zon. Enerzijds is het een bijzondere ervaring om mee te maken, anderzijds is het erg druk met Iraniërs die zelf op vakantie gaan.
Andere belangrijke dagen zijn o.a.: Dag van de Revolutie (11 februari), Dag van de Nationalisatie van de olie in 1951 (20 maart), Dag van de Islamitische Republiek (1 april), Sizdahbedar: de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar (2 april), Herdenking van de dood van Khomeini (4 juni), Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963 (5 juni).
Wanneer u tijdens de ramadan reist, dient u rekening te houden met een aantal zaken: veel restaurants zijn dicht en eten, drinken en roken in het openbaar worden niet op prijs gesteld. We vragen u dan ook respect te tonen voor dit gebruik en zeer terughoudend te zijn met het in het openbaar tonen van eten en drinken. In de beschutting van uw kamer kunt u overdag wel drinken en eten. Op toeristen gerichte restaurants blijven ook meestal overdag open.
 
Belgische ambassade in Teheran
Agha Bozorghi Street - Shirin Dead End, N° 4 
Elahieh 1964616451 Teheran
P.O. Box 11365 - 115 Teheran
Tel.: (00 98 21) 222 48 582 (visum afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 91 909 (politieke afdeling)
Tel.: (00 98 21) 223 98 780 (consulaire afdeling)
 
Buiten de kantooruren en alleen in noodgevallen: +(98) (0) 912.105.22.01
 
Iraanse ambassade in Brussel 
Adres: Franklin Rooseveltlaan 15, 1050 Elsene, België
Openingstijden: Geopend ⋅ Sluit om 17:00
Telefoon: +32 2 627 03 50
 
Nederlandse ambassade in Teheran
No. 7, West Arghavan, Sonbol Street, Farmanieh, Teheran, tel: +98 (0) 21 23 66 00 00
E teh@minbuza.nl
I www.mfa.nl/teh-nl
 
Iraanse ambassade in Den Haag 
Duinweg 20, 2585 JX, Den Haag, tel: 070-3384001
http://iranianembassy.nl/en/
 


Visumverzorging Iran Belgische nationaliteit