Dag 1 – 2 – Teheran
Vandaag vertrekt u vanaf Brussel naar Teheran. Na ontvangst in Teheran volgt de transfer naar uw hotel. Overnachting in Teheran.
Dag 2 – Teheran
Teheran is een verrassende, moderne metropool met tal van prachtige paleizen en musea. Hoewel opgravingen bewijzen dat de stad al rond 3000 voor Christus bestond, is het ‘pas’ sinds 1788 de hoofdstad van het land. Rond 1930 had Teheran slechts 250.000 inwoners en in de afgelopen decennia is dit uitgegroeid tot minimaal 8 miljoen.
In het archeologisch museum wordt de geschiedenis verteld aan de hand van artefacten uit de Oudheid en krijgt u een goede introductie wat Iran te bieden heeft. Het Golestan Paleis is de voormalige residentie van de 2 laatste dynastieën die het land gekend heeft. Het paleiscomplex is aangelegd door de koningen van de Qajar-dynastie en bestaat uit 18 historische zalen, hallen en bijgebouwen die rondom de tuin zijn gebouwd. De laatste kroning die hier plaats vond was die van Mohammed Reza Pahlavi in 1941. Na de Islamitische Revolutie werden de paleizen veranderd in musea. Het paleis omvat een prachtig ensemble van diverse vertrekken waarvan de Spiegelzaal tot de verbeelding spreekt. De binnentuin van het paleis is een oase van rust. Een wandeling door de bazaar van Teheran geeft een goed beeld van het dagelijkse leven van de Iraniër. Na de lunch bezoeken we het Museum van Kroonjuwelen waar we een indrukwekkende collectie van kronen, juwelen, briljanten en de Pauwentroon zien. Het meest in het oog springend is de grootste roze diamant ter wereld, de Darya- e-Noor (Zee van licht). Overnachting in Teheran.
Dag 3 – Teheran – Shiraz
In het chique noorden van Teheran ligt het Niavaran Paleis, de residentie van de laatste sjah. Zijn woonpaleis is opvallend modern met onmiskenbare kenmerken van de rijke Iraanse architectuur. Na de Islamitische Revolutie is het paleis veranderd in een museum en zijn kledingstukken, kunst en servies uit de privécollectie van Mohammed Reza Pahlavi en zijn vrouw Farah Diba tentoongesteld. Verder naar het Sa’dabad complex, dat gebouwd is tijdens de Pahlavi-dynastie. Hier bezoeken wij het Witte Paleis en het Groene Paleis. Na de lunch gaan wij naar de luchthaven voor de binnenlandse vlucht naar Shiraz. Overnachting in Shiraz.
Dag 4 – Shiraz
Shiraz is het kloppend hart van de oude Perzische cultuur en de hoofdstad van de provincie Fars van waar de naam Perzië is afgeleid. Shiraz heeft verschillende bijnamen. Het wordt de stad van de rozen genoemd, de stad van de nachtegalen en de stad van de dichters. Tevens was het gedurende de Zand-dynastie (1750-1800) de hoofdstad van het land en deze korte periode is van grote invloed geweest op de huidige uitstraling van het centrum. Tijdens de stadstour bezoeken we de Nasir Almolk moskee, bekend door de fraaie reflecties die het gekleurde glas geven op de tapijten. Een wandeling door de Vakil Bazaar neemt ons mee naar de gelijknamige moskee waar we kennis maken met de majestueuze architectuur. Verder zien we het 18e-eeuwse Karim Khan Paleis (buitenzijde) dat in de 20e eeuw diverse functies heeft vervuld.
Na de lunch maken we een korte, ontspannen wandeling door de Eramtuin met het opvallende Qavamhuis. Tot slot bezoeken we de graftombes van de twee belangrijkste dichters van Iran, Sa’adi en Hafez. Iedere Iraniër kent Hafez en gebruikt hem als antwoord op vragen uit het dagelijkse leven. Tot op de dag van vandaag zijn dit belangrijke ontmoetingsplaatsen voor de inwoners van de stad.
Overnachting in Shiraz.
Dag 5 – Shiraz – Persepolis – Necropolis – Shiraz
De grootsheid van het Perzische Rijk toont zich bijna nergens beter dan in Persepolis. Vandaag bezoeken we de ruïnes van deze voormalige ceremoniële hoofdstad van het eens zo machtige Perzische Rijk dat zich uitstrekte tot aan Ethiopië. Het complex ligt aan de voet van de berg Rahmat op een handmatig aangelegd plateau. Met een korte klim over 2500 jaar oude traptreden beginnen we onze ontdekking bij de Poort van alle Naties waar alle bezoekers op weg naar de koning passeerden. Wij zien de restanten van de paleizen van Darius, Xerxes en Artaxerxes. In het bas-reliëf in de Apadana, de toegang tot het paleis, ziet u de verfijnde afbeeldingen van de 23 volken die tot het rijk behoorden en die hun giften kwamen aanbieden aan de koning. Daarnaast vinden wij veel symbolen terug die voortkomen uit het zoroastrisme.
Niet ver hier vandaan ligt Naqsh-e Rustam, de necropolis van dit rijk. Hoog in de rotswand bevinden zich de grafkamers van o.a. Darius en Xerxes. De bas-reliëfs onder de graven dateren uit de tijd van de Sassaniden die een paar eeuwen later heersten in dit gebied. Na dit bezoek keren we terug naar Shiraz. Overnachting in Shiraz
Dag 6 – Shiraz – Kerman
Vanuit Shiraz reizen we naar Kerman, een woestijnstad en de toegangspoort om het zuidoosten van Iran te ontdekken. De stad is een samenkomst van Perzen en de meer sub continentale Baluchis die de regio ten oosten van Kerman domineren. Het beste zien we dit terug in de levendige bazaar waarover we een korte wandeling maken. Overnachting in Kerman
Dag 7 – Kerman – Mahan – Rayen – Lut – Kerman
Vandaag maken we een uitstap naar Mahan en Rayen. In het pittoreske Mahan zien we de Bagh-e Shazdeh, de prinselijke tuin. Ze illustreert de diversiteit van Perzische tuinontwerpen, ontwikkeld en aangepast aan verschillende klimatologische omstandigheden die al stammen vanuit de tijd van Cyrus de Grote. De Perzische tuin werd ontworpen om Eden en de vier zoroastrische elementen van hemel, aarde, water en planten te symboliseren. De tuinen dateren uit verschillende periodes en bevatten ook gebouwen, paviljoens en muren. Ze hebben grote invloed gehad op tuinontwerpen over de hele wereld. De vernietiging van Bam door de zware beving van 2003 heeft tot de wedergeboorte van de Arg-e Rayen geleid, een oude adobe ‘citadel’ in Rayen, een klein stadje in de luwte van de berg Hezar (4.420m). De citadel is een mengeling van meerdere stijlen en het is niet bekend uit welke tijd de citadel oorspronkelijk dateert. Na het bezoek trekken we verder de Dasht-e Lut woestijn in. De woestijn staat bekend om de overweldigende schoonheid van het woestijnlandschap in de vorm van ‘kalouts’, unieke rotsformaties die uit de woestijn steken en het meest doen denken aan Monument Valley in de VS. De zonsondergang is hier indrukwekkend. Overnachting in Kerman.
Dag 8 – Kerman – Meymand – Yazd
Wij reizen door de woestijn naar Yazd. Onderweg brengen we een bezoek aan het grottendorp Meymand, waarvan de geschiedenis tot 12.000 jaar teruggaat. Veel van de circa 600 inwoners leven in 1 van de 350 met de hand uitgehouwen grotwoningen. De dorre omgeving, hete zomers en koude winters, maken het leven zwaar. In 2005 werd het dorp geplaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Overnachting in Yazd.
Dag 9 – Yazd
Yazd is een woestijnstad en het centrum van het zoroastrisme. Deze oude religie had zijn oorsprong in Perzië en werd verspreid over Centraal-Azië voordat de islam zijn intrede deed. We maken een wandeling door de oude stad van Yazd, een doolhof van smalle straatjes en oude lemen gebouwen met windtorens. Niet te missen is hier de bazaar met smalle overdekte straatjes en steegjes waar u de mogelijkheid heeft lokale lekkernijen te proeven. Interessant is het watermuseum waar we een beter inzicht krijgt in het kanaatsysteem van Iran, de voorloper van de irrigatiekanalen. Tevens bezoeken we de Jame moskee met de hoogste minaretten van Iran alsook de middeleeuwse Takyeh Amir Chakhmagh moskee in het centrum van Yazd. In de middag heeft u enkele uren ter vrije besteding om deze boeiende stad verder te ontdekken. Overnachting in Yazd.
Dag 10– Yazd – Nain – Isfahan
Aan de rand van Yazd liggen de Torens der Stilte, waar de aanhangers van het zoroastrisme hun laatste rustplaats vonden. De wandeling naar boven wordt beloond met een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. Nadien bezoeken wij de nog altijd actieve vuurtempel met het eeuwig brandend vuur. Het kleine, informatieve museum geeft u een duidelijk beeld wat de religie inhoudt. We vervolgen onze reis door de Grote Zoutwoestijn van Iran en maken we een stop in Nain. Deze stad staat bekend om zijn moskee met een nog intact kanaatsysteem, hetgeen we zullen zien. In de middag komen we aan in Isfahan, de stad die al haar bezoekers betovert. Tijdens de rondrit zien we de middeleeuwse bruggen die de oevers van de Zayandeh met elkaar verbinden. In de avond brengen we ook een bezoek aan de mooi verlichte Si o Se pol brug, de brug van de 33 bogen. Hier komt de lokale bevolking graag samen om te genieten van de avond en de sfeer in de stad. Jonge mensen flirten in de omliggende parken volop met elkaar. Overnachting in Isfahan.
Dag 11 – Isfahan
Isfahan is de stad die bij veel reizigers tot de verbeelding spreekt. De islamitische architectuur komt hier in de meest verfijnde vorm terug in de monumentale bouwwerken. Ten tijde van de Safaviden (1502–1736) werd Isfahan voor de tweede keer de hoofdstad van Iran en deze periode is van grote invloed geweest op het stadsbeeld. We beginnen de dag met een bezoek aan het betoverende Meidam Emam Plein dat op loopafstand van ons hotel ligt. De meest invloedrijke sjah Abbas I gaf opdracht tot de aanleg van het plein dat wordt omlijst door een arcade met traditionele winkels. Deze arcade wordt onderbroken door 3 bijzondere monumenten: de Sheikh Lotfollah moskee, het Ali Qapo paleis en de Masjid-i Emam moskee. De Sheikh Lotfallah moskee is gebouwd als privé gebedshuis voor de sjah. Meest in het oog springt de koepel waarvan de binnenzijde tot de meest gefotografeerde interieurs in Iran behoort. De grote Emam moskee (voorheen Madjid-i Shah) is wel gebouwd voor de bevolking. Naast de gebedsruimte was hier ook een madrassa, een theologische school, gevestigd. Het mozaïekwerk en de echo hierbinnen zijn fenomenaal.
De naam Ali Qapu kan men vertalen als koninklijke poort en gaf toegang tot de paleizen tussen het plein en de achterliggende tuinen. Het paleis heeft 7 verdiepingen, maar is zo gebouwd dat het lijkt alsof het uit 5 verdiepingen bestaat. Dit is gedaan ter bescherming van de koning. Op de bovenste verdieping vinden we de kleurige muziekkamer, gedecoreerd met een indrukwekkend pleisterwerk. Vanaf het terras had de koning, en u nu als reiziger, een fraai uitzicht. Een kleine wandeling neemt ons mee buiten de muren van het plein waar we het Chehel Sutoon Paleis bezoeken. Dit paleis, eveneens in opdracht van Sjah Abbas I gebouwd, werd gebruikt bij staatsbezoeken en andere officiële gelegenheden. Het paleis staat bekend om de fraaie muurschilderingen.
Na de lunch is er vrije tijd. U kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Qeisarieh Bazaar. Overnachting in Isfahan.
Dag 12 – Isfahan
In de Grote Vrijdagmoskee zien we de evolutie van de islamitische architectuur door de eeuwen heen. Na het bezoek aan de moskee gaan we verder naar het Armeense gedeelte van de stad en bezoeken we de Vank kathedraal, één van de mooiste Armeense kerken ter wereld! De kathedraal staat bekend om de schitterende fresco’s die het Bijbelse verhaal en het ontstaan van het Armeense christendom weergeven. Binnen het complex bevindt zich tevens het Armeense museum met een collectie manuscripten, schilderijen, kledingstukken en documenten over de Armeense genocide. Na de lunch kunt u Isfahan vrij verkennen. Een suggestie is een bezoek aan het interessante muziekmuseum dat u laat kennis maken met de diversiteit binnen de Iraanse muziekinstrumenten. Overnachting in Isfahan.
Dag 13 – Isfahan – Abyaneh – Kashan
Het authentieke bergdorp Abyaneh ligt aan de voet van de berg Karkas en bestaat grotendeels uit roodgekleurde lemen huizen. De inwoners hebben een traditionele levensstijl met eigen klederdracht en een eigen taal. Tegenwoordig is het voor Iraniërs een geliefde plaats om hun vrije dag door te brengen. Het bijzondere karakter van Abyaneh vertaalt zich in plaatsing op de Werelderfgoedlijst. We reizen verder naar de charmante handelsstad Kashan waar we een bezoek brengen aan de Tabatbaiha of Borojerdiha residentie. Deze woningen werden gebouwd door welgestelde handelslui om zo indruk te maken op hun buitenlandse kopers en zijn gedecoreerd met uit steen gehouwen verfijnde motieven en spiegelwerk. We bezoeken eveneens de Fin tuin. De recente geschiedenis van Iran is onlosmakelijk verbonden met deze tuin. Net als de Eram tuin in Shiraz en Shazdeh in Kerman behoort Fin tot het Werelderfgoed van UNESCO. Overnachting in Kashan.
Dag 14 – Kashan – Qom – Teheran
Qom vormt samen met Mashhad het religieuze centrum van Iran. In deze heilige stad staat het mausoleum van Fatima, dochter van de zevende imam en zuster van Imam Reza. De sierlijke minaretten en de gouden koepel is op grote afstand zichtbaar. Qom is eveneens de stad waar Khomeini gewoond en gestudeerd heeft. Tot op de dag van vandaag oefent Qom een grote aantrekkingskracht uit op jonge theologie studenten en pelgrims die de tombe van Fatima bezoeken. Na ons bezoek rijden we verder naar de luchthaven van Teheran voor een korte overnachting in het hotel.
Dag 15 – Teheran
Transfer naar luchthaven voor de terugreis.