12-Daagse wandel en cultuurreis in de Rhodopen
v.a. € 1595,00 p.p.

12-Daagse wandel en cultuurreis in de Rhodopen

Tijdens deze cultuur- en wandelreis in Bulgarije maakt u kennis met de vele facetten van de Rhodopen in zuidwest Bulgarije. Wij wandelen door ongerepte natuur, bezoeken historische steden, kleine dorpjes, eeuwenoude kloosters en kerkjes en proeven van lokale specialiteiten en goede wijnen. Enkele van de hoogtepunten tijdens deze reis zijn: het bezoek aan de mooie oude stad Plovdiv en de prachtige kloosters van Bachkovo en Rila. Wandelingen langs watervallen, kloven en rivieren.

10 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
Vlucht Brussel – Sofia - Brussel
Vervoer met eigen bus
Bagagevervoer
Nederlandstalige reisbegeleiding
Verblijf o.b.v. 2-persoonskamer/badkamer
Alle ontbijten
(picknick)lunch dag 6
Avondmaaltijden dag 1 – 11
bij late aankomst dag 1: snack, fruit e.d.
Wijn- en brandewijn proeverij in Arda
Wijnproeverij in Melnik, yoghurt proeverij
Lift naar de 7 Rila lakes
Nederlandssprekende meelopende gids/reisleiding
 
Exclusief
Entreegelden
Drankjes bij de maaltijden
Maaltijden die niet bij inbegrepen staan
Optioneel bezoek aan de Boyana kerk in Sofia en het Historisch museum (€ 15 p.p. bij min. 6 pers.)
In te checken ruimbagage € 50,-
Reserveringskosten
Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 8
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
Dag 1: Vlucht Amsterdam – Sofia
Transfer naar hotel in Plovdiv, reisafstand 150 km. Eventueel rondwandeling voordat wij gaan eten.
 
Dag 2: Plovdiv
In de ochtend te voet deze prachtige, oude en cultuurrijke stad verkennen met haar smalle straatjes, kleurrijke oude huizen, Romeinse theater, kerken en vele musea. In de middag kun je er zelf op uittrekken of gewoon lekker op een terrasje zitten. Plovdiv is in 2019 de culturele hoofdstad van Europa.
 
Dag 3: Plovdiv – Bachkovo – Arda
Na het ontbijt reizen wij af naar het mooi gelegen klooster van Bachkovo, één van de fraaiste en oudste van het land. Na dit bezoek rijden we door naar Smolyan waar we een  wandeling maken over de eco trail The canyon of the waterfalls: een mooie route langs de rivier Elena met onderweg prachtig gevormde rotspartijen, vele bruggetjes en indrukwekkende uitzichten. Avondmaaltijd en verblijf in het karakteristieke dorp Arda.
Reisafstand 185 km, wandelen ca. 3,5  uur, ca. 9 km, 450m stijgen, 450m dalen.
 
Dag 4: Arda
Na het ontbijt wandelen we langs de stromen van de Arda rivier, we zoeken een mooie plekje op voor een picknicklunch en lopen via een andere route terug naar het dorp. In het dorp aangekomen proeven we van de lokaal gestookte frambozenbrandewijn en de goede lokale wijn. Avondmaaltijd met specialiteiten uit de streek. Verblijf weer in Arda.
wandelduur ca. 4,5 uur, ca. 12 km, 450m stijgen, 450m dalen
 
Dag 5: Arda – Devin – Buinovo
Na het ontbijt gaan wij op weg naar het plaatsje Devin, bekend om haar minerale baden. We stoppen in het mooie dorp Shiroka Laka en dwalen door de smalle geplaveide straatjes met de prachtige karakteristieke huizen.
In Devin aangekomen wandelen we langs de minerale bronnen en volgen het eco pad langs de rivier, een makkelijke maar zeer mooie wandeling met een bijzondere sfeer. Aan het eind van de wandeling kunnen de liefhebbers heerlijk ontspannen in één van de minerale baden voordat wij doorrijden naar de mooie omgeving van Trigrad waar we 2 nachten zullen verblijven in het dorp Buinovo. Ook hier staat weer een goede avondmaaltijd voor ons klaar.
Reisafstand 130 km, wandelduur ca. 1,5 uur, 150 m stijgen, 150 m dalen.
 
Dag 6: Buinovo – Yagodina – Trigrad – Yagodina
Transfer naar het dorp Yagodina waar vandaan wij naar het platform Orlovo oko (adelaars oog) lopen, waar wij vanaf 1563 m hoogte een prachtig uitzicht hebben op de  Rhodopen, het Pirin en Rila gebergte en een deel van Griekenland.Via een andere route lopen wij terug naar Yagodina.
Na de lunch bezoeken wij  de Devil’s throat cave, een natuurfenomeen in de kloof van Trigrad met een ondergrondse rivier. Via een uitgehakte tunnel kun je een enorm grot bezoeken, groot genoeg om plaats te bieden aan de Alexander Nevski kathedraal in Sofia! Met deze plaats zijn legendes van Orpheus verweven.
Vanuit Trigrad lopen wij terug naar Yagodina. Wij overnachten weer in Buinovo
Reisafstand 20 km. Eerste wandeling: ca. 2,5 u, 7 km, 360 m stijgen, 380 m dalen. Tweede wandeling: ca. 2 u, 8 km, 120 m stijgen, 240 m dalen.
 
Dag 7: Trigrad – Delchovo – Melnik/Rozjen
Bezoek aan de grot van Yagodina. Volgens kenners één van de mooiste grotten van Europa met een veelheid aan stalactieten, stalagmieten, kolommen en andere formaties. Transfer naar het stadje Gotse Delchev, hiervandaan wandelen wij naar het dorp Delchevo gelegen in het indrukwekkende Pirin gebergte. Het dorp heeft een typische architectuur met smalle geplaveide straatjes, een kerkje uit 1838 en mooie oude huizen van steen en hout. Het merendeel van de huizen is in de late 19e eeuw gebouwd door lokale ambachtslieden. Inmiddels zijn 27 van deze renaissance huizen aangemerkt als historisch monument. Na een rondwandeling door het dorp worden wij naar Melnik/Rozjen gebracht waar we een lekkere maaltijd hebben en overnachten.
reisafstand 150 km. Wandeling ca. 1,5 u, ca. 300m stijgen, afstand 4 km plus wandeling door dorp.
 
Dag 8: Melnik/Rojen.
Wij wandelen naar het dorp Zlatolist en bezoeken de St. George kerk. We lopen verder naar het pittoreske klooster van Rojen uit de 13e eeuw. Een prachtige route leidt ons verder langs bijzondere zandsteenformaties, de zogenoemde Pyramiden van Melnik, naar het gelijknamige stadje. We bezoeken hier het grootste Nationale revival huis van de Balkan: het Kordopulov huis. Het herbergt een interessant etnografisch museum en tevens de grootste wijnkelder van het stadje waar wij proeven van de unieke rode Melnik wijnen. Wij dwalen verder door het stadje met haar geplaveide straten en prachtige oude huizen. We overnachten in een hotel in de omgeving en gebruiken weer gezamenlijk de avondmaaltijd.
Wandelduur ca. 5 uur, ca. 13 km, 400m stijgen, 450m dalen.
 
Dag 9: Melnik/Rojen – Rila klooster – Separeva Banya/Panichishte
Vandaag een lange maar mooie rit met de bus naar het grootste en bekendste klooster van Bulgarije: het kleurrijke Rila klooster uit de 10e eeuw. Dit indrukwekkende klooster staat op de Unesco lijst en is een bezoek meer dan waard! We wandelen naar de grot van St. Ivan Rilski gelegen in een mooi bos. Hierna reizen wij verder naar Separeva Banya/Panichishte waar we zullen verblijven.
Reisafstand 210 km, korte wandeling, 150 m stijgen, 100 m dalen, afstand 2,5 km.
 
Dag 10: Separeva Banya/Panichishte – 7 Rila lakes – Sofia
Vandaag staat een prachtige wandeling op het programma. Na een korte transfer gaan we met de stoeltjeslift omhoog welke ons van 1500m naar ruim 2000m hoogte brengt. We beginnen hier onze wandeling langs de gletsjermeren van Rila waarvan de hoogste op 2535m hoogte ligt. Een indrukwekkende tocht langs diepblauwe meren omzoomd door majestueuze pieken. Na onze wandeling staat de bus klaar om ons naar Sofia te brengen. We verblijven in een hotel buiten het drukke stadscentrum.
Reisafstand 120 km, wandelduur 4 – 4,5 uur, 500 m stijgen, 500 m dalen, afstand 10 km.
 
Dag 11: Sofia.
Vandaag hebben wij de hele dag om deze bruisende stad te verkennen. In de ochtend maken we een wandeling langs de bekende bezienswaardigheden zoals de Alexander Nevski kathedraal, het nationale theater, de Russiche St. Niolai kerk, de Synagoge van Sofia etc. In de middag kun je er zelf op uit trekken om de straatjes met de vele hippe winkeltjes en eettentjes te verkennen of een uitstapje maken naar het historisch museum en de prachtige middeleeuwse Boyana kerk met haar kleurrijke fresco´s. Het is makkelijk en goedkoop om gebruik te maken van een taxi terug naar het hotel, indien gewenst. ‘s Avonds genieten we van een lekkere maaltijd.
 
Dag 12: Vertrek
In de ochtend vrije tijd om zelf te besteden. Aan het eind van de ochtend vertrek naar het vliegveld voor de vlucht terug naar NL.
 
-------
 
We dwalen door de smalle straatjes van de karakteristieke Rhodopen dorpen: Shiroka luka en Delchovo. Ook verblijven we in Melnik, met haar 230 inwoners het kleinste maar meest romantische stadje van Bulgarije ondermeer bekend om haar goede wijnhuizen. Tijdens deze actieve vakantie bezoeken we ook de indrukwekkende Yagodina grot; één van de mooiste grotten van Europa.
 
De reis wordt afgesloten met een prachtige wandeling langs de, hoog in de bergen gelegen, Seven Rila Lakes en een verblijf in de bruisende stad Sofia met haar vele oudheden, goede restaurantjes en hippe winkeltjes. De Rhodopen is een lang, groen bergmassief gelegen in het zuidwesten van Bulgarije. Het is een oud gebergte met afgeronde toppen, grote delen zijn met bossen begroeid. De hoogste top is rond de 2000m en de gemiddelde hoogte is 800m.
 
U vindt hier een grote diversiteit aan planten, waaronder kruiden en medicinale soorten. Ook zijn hier vele paddenstoelen en wilde vruchten te vinden. De Rhodopen zijn tevens het leefgebied van menig diersoort zoals: wilde zwijnen, herten, roofvogels, vleermuizen, wilde balkan geiten en zelfs wolven en beren komen hier nog voor.
 
Voor wie
Deze reis is voor mensen die op een actieve wijze zowel de cultuur als de natuur van Bulgarije willen ontdekken. Het is een mooie combinatie van cultuur, natuur en wandelen.  De wandelingen variëren tussen de 2 – 5 uur en zijn te doen voor een ieder met een goede basisconditie en enige bergwandelervaring. Houd er rekening mee dat je met hoogteverschillen te maken hebt. U kunt, als u wilt, ook een dagje rustig aan doen en bij de accommodatie blijven of met het busje meerijden.
 
Maaltijden
Tijdens deze reis maakt u ook kennis met de goede en uitgebreide Bulgaarse keuken met haar Turkse en Griekse invloeden, u zult van vele specialiteiten proeven.
 
Begeleiding
Voor de begeleiding van deze reis hebben wij de beschikking over twee ervaren en enthousiaste Bulgaarse gidsen welke beiden zowel Engels als Nederlands spreken. Zij houden van de natuur en van wandelen en maken mensen graag wegwijs in hun land. Zij wisselen elkaar per reis af.
 
Accommodaties
Er wordt verbleven in kleinschalige accommodaties en familiehotels op basis van een 2-persoonskamer met eigen badkamer. Alleen in het plaatsje Delchovo is het bij uitzondering mogelijk dat de badkamer gedeeld dient te worden met 1 andere kamer. Indien u kiest voor een kamer op indeling wordt u ingedeeld met een andere deelnemer van hetzelfde geslacht. Wilt u niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kunt u een éénpersoonskamer boeken. De toeslag hiervoor is € 210,-.
Tijdens uw 12-Daagse wandel en cultuurreis in de Rhodopen verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Plovdiv - Hotel Dafi

Hotel Dafi

Dit 3-sterren hotel ligt in het centrum van Plovdiv naast het Djumaya-plein. Het hotel ligt op slechts 5 minuten lopen van de Jumaya-moskee en het Roemeinse stadion. 

 

Faciliteiten:

In het restaurant worden Bulgaarse gerechten geserveerd. Gratis parkeergelegenheid en wifi zijn beschikbaar. 

 

Kamers:

De elegante en ruime kamers zijn voorzien van een kabel-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

GUESTHOME

Arda - Hotel Izvor

Izvor Arda is een kleine familiepension in het hart van de Rhodopes, nabij de stad Smolyan, in het dorp Arda. Oorspronkelijk gemaakt als een privévilla, later gerenoveerd als naar een ​​hotel met 17 kamers voor haar gasten. In het begin werd de villa bezocht door vrienden die meteen voelden dat de plek speciaal was en anders dan al het andere dat ze hadden gezien. Na verloop van tijd ontstond de algemene mening dat zo'n plek niet toegankelijk moest blijven voor slechts een handjevol mensen. Dit gaf een impuls aan een grootschalige reconstructie en uitbreiding van de villa tot het huidige Hotel Izvor Arda werd.

GUESTHOME

Buinovo - Hotel Spas & Mon

Hotel "Spas and Moni" is gelegen in het pittoreske dorpje Buynovo,  in de Westelijke Rhodopen - een van de mooiste plaatsen in Bulgarije. Dit hotel heeft 3 meerpersoons slaapkamers, 4 tweepersoonskamers, 1 appartement en 2 studio's. De kamers zijn uitgerust met eigen badkamer, koelkast, internet. Elke kamer heeft een terras met een prachtig uitzicht. Het hotel heeft ook een eigen restaurant met een goede keuken en een zomertuin.  Het hotel is gelegen in een rustige, mooie plek ideaal voor rust en ontspanning.

Sandanski - Hotel Zlaten Rojen

Hotel Zlaten Rojen
Het Zlaten Rozhen Hotel wordt omgeven door het Pirin-gebergte en ligt op 20 minuten lopen of een korte rit van het Rozhen klooster. Het bevindt zich op 6 km van Melnik en biedt Bulgaarse gerechten, een eigen wijnkelder en gratis wifi. De bushalte is op 20 meter afstand.
 
Faciliteiten:
In het restaurant kunt u elke ochtend genieten van een ontbijt. Bulgaarse gerechten worden geserveerd tijdens de lunch en het diner.
 
Kamers:
Alle traditionele ingerichte kamers zijn voorzien van airconditioning en televisie met satellietzenders.

 

Sapareva Banya - Family Hotel Emaly

Family Hotel Emaly 2 ligt in Sapareva Banya en wordt omgeven door de natuur. Het beschikt over een à-la-carterestaurant met een open haard en een ontspanningsruimte met een hot tub, een fitnessruimte, een sauna en een stoombad. Het binnenzwembad is voorzien van mineraalwater. Alle accommodaties van Family Hotel Emaly 2 zijn voorzien van kabel-tv, gratis WiFi en een eigen badkamer met een douche en een badjas.

 

Er is een zomertuin buiten het hotel. Op verzoek en tegen een toeslag zijn er ook massages beschikbaar. Het restaurant van het hotel serveert traditionele Bulgaarse gerechten en elke ochtend een ontbijtbuffet.

Sofia - Hotel Zdravets

Family Hotel Zdravets ligt in Sofia, op 2,5 km van het winkelcentrum Sofia Ring, en biedt accommodatie met een restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een bar en een gemeenschappelijke lounge. De accommodatie beschikt over een 24-uursreceptie, vervoer van/naar de luchthaven, roomservice en gratis WiFi.

 

De kamers zijn uitgerust met een flatscreen-tv en sommige hebben een balkon. Alle kamers van het Family Hotel Zdravets zijn voorzien van een eigen badkamer en beddengoed. De accommodatie verzorgt elke ochtend een continentaal ontbijt en een ontbijtbuffet.

Algemeen
Bulgarije is één van de oudste landen van Europa en ligt op de Balkan in het zuidoosten van Europa. De prachtige zandstranden en het warme water van de Zwarte Zee in combinatie met leuke badplaatsen is de nummer één reden waarom reizigers naar dit land komen. Echter heeft het land nog veel meer te bieden dan alleen stranden. De laatste jaren verschuift de aandacht langzaam maar zeker naar het mooie binnenland. Met zijn verborgen natuurschoon, pittoreske dorpjes, authentieke stadjes, prachtige kloosters en rijk cultureel erfgoed biedt het land eindeloze mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Door de onweerstaanbare combinatie van zon, zee, strand, bergen, cultuur, vriendelijke bevolking en mediterraan klimaat, is Bulgarije ongetwijfeld één van de meest verassende vakantiebestemmingen van Europa. 
 
Ligging
Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa, op het Balkan schiereiland en heeft een landoppervlakte van bijna 111.000 km2. Het land grenst in het noorden aan Roemenië en de grens wordt gevormd door de rivier de Donau. Verder grenst het land aan Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije. Aan de oostkant van het land ligt de Zwarte Zee. Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap met hoge ruige bergketens, eeuwenoude bossen, maar ook eindeloze vlaktes en valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden en kleurige zonnebloemvelden. Aan de Zwarte zee zijn er niet alleen zandstranden, maar ook kliffen, rotspartijen en moerasachtige riviermondingen. 
 
Klimaat
Bulgarije heeft een karakteristiek Midden-Europees landklimaat, dat beïnvloedt wordt door het Balkan gebergte en de Zwarte Zee. Noord Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont meer mediterrane trekken. De gemiddelde temperatuur in het binnenland ligt tussen mei en september rond 24 graden. In de zomer ligt dit gemiddelde rond 27 graden en bij de Zwarte Zeekust zelfs 30 graden. In de winter kunt u juist weer goed terecht in de bergen om te skiën. 
 
Religie
Voor een groot deel van de Bulgaren is de religie meer een onderdeel van de cultuur dan een geloofsovertuiging. Dit is niet zo vreemd gezien alle religies werden verboden tijdens het communisme. Het grootste gedeelte van de Bulgaren is van origine christen en behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk. Tegenwoordig is ongeveer 15% van de bevolking moslim, voornamelijk Bulgaren van Turkse afkomst. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
In de restaurants in de vakantiegebieden is de smaak van het eten nogal eens afgestemd op het toerisme, waardoor de identiteit van de traditionele keuken aan het verwateren is. Nu er veel meer kritische Westerse toeristen over de vloer komen is er een kentering zichtbaar, vooral in de restaurants van de wat duurdere hotels langs de Zwarte Zee en in Sofia. Een keten van folklorerestaurants werden opgezet, de zogenaamde mehani. Over het algemeen kan men in dergelijke gelegenheden goed en bovendien gezellig eten. Niet alleen omdat het personeel er beter is opgeleid, maar ook omdat deze restaurants (kennelijk) prioriteit krijgen bij de bevoorrading en distributie van levensmiddelen. Vrijwel alle folklorerestaurants zien er uitstekend verzorgd uit en ‘s avonds krijgt men er naast een spotgoedkope maaltijd, bovendien een folkloristische show aangeboden.
 
Maaltijden:
De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden.
 
Drinken:
Het leidingwater in Bulgarije is over het algemeen goed drinkbaar, maar in sommige steden en grotere toeristen resorts kan deze vaak naar chloor smaken. U kunt daarom beter mineraalwater drinken. Deze zijn overal te koop en kost ongeveer 40 Eurocent en is verkrijgbaar in elke supermarkt, kiosk en benzinestation. Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen.
 
Sterke drank: 
Bulgarije neemt als wijnland een sterke positie in. Over de kwaliteit van de Bulgaarse wijn zijn de meeste kenners het eens. Een rode Bulgaarse Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, gemaakt van de gelijknamige beroemde wijndruif, kan zich zeker meten met zijn Franse soortgenoten, maar is aanzienlijk goedkoper. Ook bier wordt veel gedronken. 
 
Koffie en thee:
Bulgaren drinken meestal Turkse koffie (Tursko kafe: zwart met veel suiker). Vaak kan men ook espresso krijgen of koffie met melk. De kwaliteit van de koffie is evenwel erbarmelijk. Geroutineerde Bulgarije bezoekers herkent men dan ook aan een meegebrachte pot vertrouwde oploskoffie.
 
Elektriciteit
Bulgarije heeft 220-240 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Soms in binnenlandse dorpen kan het zijn dat men een wereldstekker nodig heeft, maar dit komt zelden voor.
 
Tijdsverschil
In Bulgarije is het één uur later dan bij ons. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.
 
Taal
Het Bulgaars is de officiële landstaal, het is een oude Slavische taal dat verwant is aan het Russisch, Servisch en Macedonisch. Behalve een eigen taal heeft Bulgarije ook een eigen alfabet, dat al in de negende eeuw in opdracht van de Bulgaarse tsaar werd gemaakt door de gebroeders Cyrillus en Methodius en later werd overgenomen door ander landen zoals Rusland. In de toeristische plaatsen en de grote steden spreekt men Engels en/of Duits. In de binnenlanden worden minder westerse talen gesproken. Vooral de generatie die tijdens het communisme werd opgeleid, spreekt slechts Bulgaars en/of Russisch. Dit omdat tijdens het communisme het leren van westerse talen verboden was. Tegenwoordig zijn zowel Engels als Duits verplichte vakken op school en veel jongeren spreken deze talen heel goed. De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch. In de meeste restaurants zijn de menukaarten meertalig of ze hebben aparte menu's in het Engels. Als u van plan bent om door het binnenland te reizen is het aan te raden om een talengids mee te nemen en een paar woorden en uitdrukkingen te leren. De Bulgaren zullen dit altijd erg waarderen. 
 
Bagage en kleding
Voor Bulgarije gelden geen bijzondere kleding vereisten. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen i.v.m. met een bezoek aan kerk of klooster.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Paspoort: 
Voor een vakantie naar Bulgarije heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig, die op dag van vertrek uit Bulgarije nog geldig is.
 
Visum: 
Voor Bulgarije heeft u bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Voor meer informatie of online regelen van uw visum kunt u terecht bij de ambassade van Bulgarije.
 
Fotograferen en filmen
U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.
 
Geldzaken
De naam van de Bulgaarse munteenheid is de Lev, meervoud Leva en de officiële afkorting van de Lev is BGN. 
 
1 Lev is weer onderverdeeld in 100 Stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen. 
Per 01-11-19 was 1 Euro ongeveer 1,96 Lev.
 
U kunt op veel plaatsen in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Bekijk echter wel eerst kritisch de koers, want dat kan zeer verschillen, probeer waar nodig af te dingen op de wisselkoers. In hotels krijgt u ook veelal een zeer slechte koers. 
Geldige pin en creditcard zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election. 
 
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 Leva (1 Euro is ca. 1,96 Lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Dit dient strikt te worden aangehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. In restaurants en in cafés is het de gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. In hotels is het gebruikelijk om de mensen van de bagage een Lev te geven, ook voor een kamermeisje is dit gebruikelijk. Verder hoeft u niet af te dingen in winkels, dit zijn ze in Bulgarije niet gewend. 
 
Gezondheid
De gezondheidszorg in Bulgarije is niet te vergelijken met die van bij ons, toch is de kwaliteit die wordt geboden zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een drastische hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. In 2002 werd 4,7 procent van het bruto binnenlands product besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op bijna 75 euro per persoon. 
 
De particuliere gezondheidszorg neemt een steeds belangrijkere positie in. Het aantal particuliere ziekenhuizen is nog niet zo groot, maar steeds meer specialisten beginnen privépraktijken binnen de faciliteiten van publieke zorginstellingen. Zolang de inkomens in Bulgarije nog laag zijn, blijven de bestedingen aan particuliere zorg echter beperkt en alleen beschikbaar voor de allerrijksten. 
Apotheken
In Bulgarije zijn ook genoeg en goed uitgeruste apotheken die u de geneesmiddelen en medicijnen kunnen bezorgen die ook in België zijn te verkrijgen. Belangrijk hierbij is dat u wel de Latijnse benaming van het geneesmiddel of medicijn meeneemt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker feilloos welk medicijn of geneesmiddel hij moet maken. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 19:00 uur en op zaterdag tot 14:00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apotheken 24 uur per dag open. Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept zowel bij de apotheek als ook bij de drogist. Wanneer u medicijnen of geneesmiddelen in Bulgarije koopt, dan zult u dat direct contant moeten voldoen, het is daarom van belang hiervan een bon te vragen zodat u dit na terugkeer kunt declareren bij uw verzekering. 
De omvang van de markt voor geneesmiddelen bedroeg in 2003 622 miljoen lev, ofwel 316 miljoen euro. Grofweg tweederde van de totale omzet is afkomstig uit het buitenland. De belangrijkste lokale leveranciers van geneesmiddelen zijn Balkanpharma en Sopharma. Balkanpharma is in IJslandse handen en exporteert een groot deel van de productie. Bulgarije is netto-exporteur van geneesmiddelen. Alle geneesmiddelen dienen vooraf in Bulgarije te worden getest en geregistreerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het Bulgarian Drug Agency. De toetsingscriteria zijn al grotendeels op Europese leest geschoeid. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
Post, internet en telefoon
Post: Een poststuk of kaart zal er doorgaans een week over doen om vanuit Bulgarije onze landen te bereiken. Postzegels kunt u in Bulgarije uitsluitend kopen bij het postkantoor, in het Bulgaars is dit:” ïoøa” soms gevolgd door posta. De postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 13:00 uur.
 
Internet:
Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar en van goede kwaliteit. Bulgarije telt buiten Sofia vrijwel geen cybercafés. Slechts een zeer klein aantal restaurants, hotels en bars in Sofia biedt draadloos internet aan. Vaak is dit gratis. 
Telefoon: Om vanuit België of Nederland naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. In Bulgarije kunt u uiteraard ook gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Mobiel bellen vanuit Bulgarije is geen probleem en kan via de volgende mobiele providers: MobilTEL AD, Cosmo Bulgaria, Vivatel.
 
Diversen
Openbare wc’s zijn te vinden op trein- en busstations, parken en sommige stadscentra. U kunt deze echter beter vermijden. Gebruik liever de wc van het hotel, cafés, restaurants, grote winkelcentra of bij een benzinestation. Deze zijn namelijk schoner en beter onderhouden. Er kan soms om wat kleingeld gevraagd worden, ca 0,20 – 0,50 Lev. 
 
Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer in Bulgarije is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn treinen en bussen voor de langere afstanden tussen de grote steden en de kust, stadsbussen en trolleybussen in de steden zelf en in de hoofdstad Sofia zijn er nog de metro en de trams. Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Tussen de grote steden zijn er veel snelle busverbindingen met moderne bussen van verschillende bus vervoerders. Naar de kleine dorpjes zijn er maar een paar keer per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. Om een dorp te bereiken is het nodig om over te stappen in de dichtstbijzijnde grote stad. Alle grote steden hebben een busstation, vaak vlakbij het treinstation. Tickets voor de trams, metro’s en bussen in Sofia en de steden kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige steden in het binnenland en langs de kust moet u in de bussen eerst gaan zitten en dan komt de conducteur langs om kaartjes te verkopen. Voor de trein kunt u kaartjes alleen op het station kopen of als er geen station is in de trein. 
 
Criminaliteit
De kans dat een vakantieganger in Bulgarije met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat geen kostbare spullen zichtbaar in de huurauto achter en huur voor waardevolle bezittingen bijvoorbeeld een kluisje in het hotel of appartementencomplex.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Rila klooster in Rila
- Oud-Nessebar, gelegen op een rots schiereiland in de Zwarte Zee
- Boyana kerk in Sofia-Boyana
- Thracische graftombes van Kazanluk en Sveshtari.
- Ivanovo rotsklooster, ten zuiden van Russe
- De ruiter van Madara
- Het Pirin Nationaal Park in het Pirin gebergte
- Het natuurreservaat Sreburna vlakbij de stad Silistra
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Bulgarije zijn; 1 januari, 3 maart waar ze de bevrijding van de Ottomaanse overheersing vieren, 1 mei Dag van de Arbeid, Pasen (meestal 1 week later als in België), 6 mei, Dag van Sint-Georgius, 24 mei Dag van de Bulgaarse cultuur en het Cyrillische alfabet, 6 september is de Nationale feestdag, 22 september Onafhankelijkheidsdag, 1 november Dag van de nationale wederopleving en kerst zoals wij het ook vieren. 
 
 
Belgische ambassade Sofia
Veltchova Zavera 1, 1164 Sofia, tel: +359-2 9887295
@: sofia@diplobel.org, www.diplomatie.be/sofia 
 
Bulgaarse ambassade Brussel
Avenue Hamoir 58, 1180 Uccle, Bruxelles, tel.: 02-3745963
@: secretary@bulgaria.be, www.bulgaria.be  
 
Nederlandse ambassade Sofia
Oborishte 15, 1504 Sofia, tel: +359-2 28160300
@: embassy@netherlandsembassy.bg, www.netherlandsembassy.bg
 
Bulgaarse ambassade Den Haag
Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, tel: 070-3503051
@: info@embassy-bulgaria.nl, www.embassy-bulgaria.nl