12-Daagse stedenreis Jerevan, Tbilisi en Bakoe
v.a. € 650,00 p.p.

12-Daagse stedenreis Jerevan, Tbilisi en Bakoe

Ontdek tijdens deze individuele rondreis de 3 hoofdsteden van de Kaukasus die, ondanks de eeuwenoude verbondenheid met elkaar, een duidelijk eigen en unieke identiteit hebben. In het Armeense Jerevan koestert men het uitzicht op Ararat. Opvallend in de stad zijn de vaak in Sovjetstijl gebouwde statige gebouwen en pleinen die de stad een bepaalde allure geven. Het Georgische Tbilisi is juist een smeltkroes van culturen. In het oude centrum met de zwavelbaden en kleurrijke houten balkons proeft u de sfeer van het oriëntaalse verleden terwijl men zich Europeaan beschouwt. U eindigt de reis in het dynamische Bakoe dat dankzij de olie-inkomsten getransformeerd is een stad met uitdagende architectuur en waarbij tegelijkertijd het historische centrum is behouden. Wij verzorgen uw vervoer en verblijf ter plaatse zodat u ontspannen kunt genieten van de hoofdsteden van de Kaukasus.

9 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Transfers van de luchthaven/ treinstations naar het hotel en v.v.
• Overnachtingen in 3-sterrenhotels o.b.v. logies/ontbijt (4x in Jerevan, 3x in Tbilisi en 3x in Bakoe)
• Transfer van Jerevan naar Tbilisi met privéchauffeur
• Vliegreis van Tbilisi naar Bakoe 
 
Exclusief
• Internationale vlucht. WorldExperts assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht.
• Visumverzorging Azerbeidzjan € 80,- p.p.
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 2
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen.
• Deze reis is op maat te maken. Informeer bij één van onze medewerkers.

Dag 1 t/m 4  Jerevan
Bij aankomst in Jerevan wordt u verwelkomd door onze vertegenwoordiger die u naar het centraal gelegen hotel brengt.
Hoewel Jerevan pas sinds 1918 de hoofdstad van Armenië is, kent de stad een eeuwenlange en rijke geschiedenis. Koning Arghisti I van Urartu stichtte de stad in 782 v. Chr. toen hij op deze strategische locatie een garnizoen stationeerde. Opvallend in Jerevan zijn, de vaak in Sovjetstijl gebouwde statige gebouwen en pleinen. Een mooi voorbeeld hiervan is het Republiekplein met zijn imposante overheidsgebouwen, gezellige terrasjes, groene perkjes en fonteinen. Hieraan is het Armeens Nationaal Historisch Museum gelegen. Het museum kent diverse afdelingen waaronder archeologie, numismatiek en een etnografische afdeling. Een bijzonder bouwwerk is de Cascade van Jerevan. Op het plein voor de cascade is een permanente beeldenexpositie te bewonderen met enkele werken van Fernando Botero. Vanaf de vier plateaus met bijzondere waterpartijen heeft u een prachtig panorama op Jerevan en de berg Ararat. Voor de liefhebbers van musea is ook de Matenadaran een aanrader. Het museum met ruim 17.000 manuscripten herbergt één van de oudste en rijkste manuscriptencollecties ter wereld en bevat naast Armeense ook veel niet-Armeense manuscripten. Gedurende uw reis in Armenië mag u beslist de enige moskee van het land niet missen. Sinds de aanvallen van Timurlenk in de 14e eeuw heeft Jerevan onder bewind gestaan van verschillende Islamitische leiders. Tegen het einde van de 18e eeuw was de regio Jerevan zelfs een provincie van Perzië. Kleurvol is de overdekte bazaar waar de dagelijkse inkopen worden gedaan. Kijk er niet van op als u diverse lekkernijen worden aangeboden door de marktlui, een echte Armeense gewoonte. Niet zo bekend in het Westen is de heerlijke Armeense cognac, een echte aanrader is dan ook om een bezoek te brengen aan de Noy Cognacfabriek. De rondleiding neemt u mee door de kelders van het complex om vervolgens zelf te proeven van diverse soorten cognac.
U verblijft achtereenvolgens 4 nachten in Yerevan.
 
Dag 5 t/m 8  Tbilisi
In de ochtend volgt de transfer per auto naar Tbilisi. Dit is verreweg de snelste, meest comfortabele en veiligste manier. Het is een rit van zo’n 270 km welke in 4 – 5 uur zal worden overbrugd. Al in de middeleeuwen was Tbilisi uitgegroeid tot een welvarend knooppunt op de handelsroutes tussen West- en Oost Trans-Kaukasië. Tegenwoordig is Tbilisi een levendige en gezellige stad, gelegen in een vallei omgeven door prachtige bergen. Het is een multiculturele stad waar Georgische, Armeense en Katholieke kerken, een synagoge en een moskee op nog geen 5 minuten lopen van elkaar verwijderd zijn. Tbilisi, ook wel het Parijs van het oosten genoemd, is een onstuimige maar zeer aangename mix van oost en west wat al sinds de oudheid vele bezoekers trekt. Bezienswaardig is de Drievuldigheidskathedraal. De onlangs gebouwde kerk is het grootste religieuze bouwwerk van Georgië en bestaat uit meerdere verdiepingen. De kerk is gesitueerd op een plateau, prachtig aangelegd met bloemen, bomen en perkjes. Niet ver hier vandaan ligt de Metekhi tempel, gelegen aan de Mtkvari rivier en gebouwd door de Georgische koning Sint-Demetrius II tussen circa 1278-1284. Het is een ongebruikelijk voorbeeld van een koepelvormige Georgisch orthodoxe kerk. Op het naastgelegen Europaplein kunt u de kabelbaan nemen naar het hoger gelegen gedeelte van Tbilisi en waar de restanten van het Narikala fort te bezichtigen zijn. Vanaf hier heeft u een prachtig zicht over de oude stad, het onlangs aangelegde Europa Park en de sulfaatbaden, leuk om in de avond te bezoeken. Nuttig uw lunch in de oude stad, een leuke wijk met smalle straatjes, traditionele huizen met typerende houten balkons, talloze terrasjes, en gezellige restaurants. Verlies uzelf in de gezellige straatjes en breng zeker een bezoek aan de synagoge en aanschouw het seminarium waar Jozef Stalin seminarist was! Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan de Sulfaatbaden voor een Georgische massage.
Voor diegene die van cultuur houden is het Nationaal Kunstmuseum (algemeen) of het nabijgelegen Kunstmuseum (religieus) een aanrader. Houdt u het liever wat landelijker, dan kunt u het Etnografisch museum van Tbilisi bezoeken.
Hier treft men zo’n 70 typisch Georgische huizen en huisraad aan uit de diverse regio's van het land. Wie van shoppen houdt, kan terecht in de hoofdstraat van Tbilisi, de Rustaveli Avenue. Aan deze brede straat treft u prachtige gebouwen zoals het operahuis maar ook het parlementsgebouw. Voor wie van Jugendstil houdt, is de straat David Aghmashenebeli een aanrader, deze werd de laatste jaren in zijn oude glorie hersteld en vinden de boetiekjes hun weg naar deze bijzondere straat. Voor wie van gezelligheid en lekker eten houdt, moet beslist ’s avonds naar de Oude Stad. Deze wirwar van straatjes is de place-to-be.
 
Dag 9 t/m 12 – Bakoe
In de ochtend transfer naar de luchthaven en vlucht van Tbilisi naar Bakoe.
Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan en een verrassende stad. De stad is een mix van stijlen en culturen, waar klassieke gebouwen worden afgewisseld met hypermoderne architectuur. De stad ademt, anders dan u misschien zou verwachten, de sfeer van Barcelona. Mede door de ligging aan de Kaspische Zee en de prachtig aangelegde boulevard. Maak kennis met de monumentale ommuurde binnenstad – Icheri Sheher. In dit gedeelte van Bakoe treft u veel historische gebouwen. Het symbool van Bakoe is de 12e-eeuwse Maagdentoren. Tegenwoordig wordt dit monument gezien als een teken van liefde en vrijheid van de Azerbeidzjaanse bevolking. Één van de parels van Bakoe is het 15e-eeuwse Paleis van de Shirvanshah dynastie. Het complex bevat verschillende delen waaronder het woongedeelte, een mausoleum en een eigen moskee. In het complex is een kleine expositie van goud en zilverwerken te vinden. Een wandeling langs de prachtig aangelegde boulevard en het Naberezhny park is een must. Zowel overdag als ’s avonds komen de inwoners van Bakoe hier samen. Geniet van de zuiderse sfeer en de talloze mensen die hier flaneren. Om Bakoe vanuit een ander perspectief te zien is een ontspannen boottocht langs de baai van Bakoe een aanrader. Op dag 12 transfer van het hotel naar de luchthaven.
U verblijft achtereenvolgens 3 nachten in Bakoe.
Tijdens uw 12-Daagse stedenreis Jerevan, Tbilisi en Bakoe verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Jerevan - Hotel President

Hotel President

Dit moderne en in 2017 volledig gerenoveerde luxe hotel is gelegen aan de kloof van de Hrzadan rivier. Het heeft een unieke ligging en een stille en rustige sfeer. Veel kamers kijken uit op het panorama van de Bijbelse berg de Ararat.  Het is gelegen in het hart van Jerevan en dus dichtbij diverse bezienswaardigheden.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een gezellige bar, een buitenbar met terras, een restaurant met zowel een internationale als nationale menukaart, een verwarmd buitenbad met ligbedden, stomerij en gratis wifi.

 

Kamers:

De kamers van hotel Hrazdan zijn in 2017 volledig vernieuwd, ruim en modern ingericht en hebben alle de benodigde voorzieningen. De kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, satelliettelevisie, gratis wifi, minibar en de badkamers zijn voorzien van haardrogers en badjassen.

Tbilisi - KMM Hotel

KMM Hotel

Het KMM Hotel is centraal gelegen in de historische oude binnenstad van Tbilisi en het metrostation Avlabari ligt op 250 meter van de accommodatie.

Er zijn veel kerken en kathedralen zijn te vinden in de historische binnenstad, op 5 minuten lopen van het KMM. 

In de wijk vindt u ook de traditionele Georgische zwavelbaden en de botanische tuinen van Tsibili.

 

Faciliteiten:

Het hotel beschikt over een ontbijtzaal en terras. Het hotel biedt gratis WiFi aan.

 

Kamers:

De kamers van de KMM Hotel zijn ingericht in warme kleuren en beschikken over airconditioning, kabel-tv, een dvd-speler en een minibar. 

De eigen badkamer is uitgerust met een haardroger.

Bakoe - Hotel Central Park

Hotel Central Park

Dit 4-sterrenhotel in Bakoe ligt op 5 minuten lopen van Fountain Square en de winkelstraat aan de Nizami promenade.

 

Faciliteiten:

Het Central Park Hotel biedt gratis wifii en een gastronomisch restaurant op het dak. U bent van harte welkom in het restaurant waar ze diverse gerechten serveren. Tevens is er een sauna en fitnessruimte.

 

Kamers:

De ruime kamers zijn voorzien van een elegante inrichting, zachte pastelkleuren, airconditioning en plasmatelevisie met satellietzenders.

Algemeen
Armeniërs krijgen er zelf geen genoeg van om te benadrukken dat ze cultureel en historisch deel uitmaken van Europa, ondanks dat het geografisch in Azië ligt. De Armeniërs zijn terecht erg trots op hun land. Zo is Armenië het eerste land in de wereld dat het christendom als officiële godsdienst aannam. De vele kloosters en kerken getuigen hiervan en zijn opvallend door hun bijzondere architectuur. Omdat het Armeense volk eeuwenlang met de ondergang werd bedreigd, hecht het veel waarde aan het in stand houden van tradities en cultuur. Naast de Armeense taal, waarvan het alfabet al in het jaar 405 werd ontworpen, betreft dit ook de eigen religie, het Armeens-apostolische geloof. Daarnaast spelen familietradities een belangrijke rol in het dagelijks leven. Opvallend voor buitenlandse bezoekers zijn de duidelijk aanwezige investeringen door Armeniërs in de diaspora, al dan niet geboren in het eigen land.  
 
Ligging
Armenië is qua oppervlakte vergelijkbaar met België en is geheel door land omgeven. In het noorden grenst het aan Georgië. Dit valt grotendeels samen met het Kleine Kaukasusgebergte, dat aan de andere kant van de grens doorloopt. Het grootste gedeelte van het land grenst aan Azerbeidzjan met wie het land een moeizame relatie heeft. Het zuidelijk deel ligt ingeklemd tussen Azerbeidzjan en de exclave Nachitsjevan. In het westen vormt Turkije het buurland. Ook hiermee is de politieke relatie niet goed en de grens tussen beide landen is hermetisch afgesloten. De voor de Armeniërs zo heilige berg Ararat ligt in Turkije en vanaf Jerevan heeft u hier, bij helder weer, zicht op. Tot slot vormt in het zuiden Iran over een breedte van 30 kilometer de grens. Beide landen hebben een goede verstandhouding en er wordt tussen beide landen veel handel gedreven. Armenië bestaat grotendeels uit de zogeheten Armeense hoogtevlakte met uitzondering van de lager gelegen Ararat vallei waar de hoofdstad is gelegen. Dit is de meest vruchtbare streek, waar het gros van de landbouwproducten vandaan komt. Meer dan de helft van het land wordt geïrrigeerd. De subtropische strook langs de grens met Iran is ook heel vruchtbaar en is bekend om zijn de enorme, soms wel een kilo wegende, perziken die hier geoogst worden. Het hoogste punt is de berg Aragats met een hoogte van 4095 meter. De meer dan 200 rivieren en 100 meren zorgen voor de watervoorziening
 
Klimaat
Armenië heeft een landklimaat met warme zomers en koude winters. In de vruchtbare Ararat vallei vriest het ongeveer 100 dagen per jaar. Het uiterste zuiden van het land is echter subtropisch en heeft zelfs ‘s winters aangename temperaturen. U kunt zomerse kleding meenemen en voor de avond en de hoger gelegen gebieden een trui/vest. Neemt u voor eventuele regen een paraplu of regenjas/poncho mee.
 
Religie
In Armenië is vrijwel iedereen Armeens-apostolisch. De kerken en kloosters staan gewoonlijk open voor iedereen. Na de kerstening van Armenië in het jaar 301 werden al snel de eerste kerken gebouwd, vaak op plaatsen waar voorheen heidense tempels stonden. Aangezien Armenië op dat moment onder invloed stond van Rome en Byzantium werd de ontwikkeling van de Armeens-Apostolische kerk deels beïnvloed door de  tradities van deze rijken. De bouwstijl, de schilderkunst en de liturgie ontwikkelde zich, in periodes van onafhankelijkheid, tot een eigen stijl die sinds het concilie van Chalcedon in 451 zijn eigen weg is gegaan.
 
Eten en drinken
Armeniërs zijn Bourgondiërs. Iedereen is welkom en er wordt uitgebreid getafeld. In de Armeense keuken vind je veel invloeden van de Russische, Georgische, Libanese en Turkse keuken. Zo wordt er ook regelmatig kebab geserveerd. Er wordt veel lams- en rundvlees gegeten en overal kun je khorovats (gebarbecued vlees of vis) bestellen. Bastoerma is gedroogd rundvlees gedrenkt in zout en kruiden, dolma is rijst en vlees in wijnbladeren. Het platte brood in Armenië noemt men lavash.
 
Drinken in Armenië
De nationale sterke drank in Armenië is cognac (van het merk Ararat, genoemd naar de Bijbelse berg) en wodka. Ook drinkt men sterke (Turkse) koffie. Bekende biermerken zijn: Kilikia, Kotayk en Erebuni. Jermuk is spuitwater en Noy is mineraalwater. Daarnaast produceert Armenië rode en witte wijn.
 
Elektriciteit
Armenië heeft 220 volt netspanning. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Armenië is het 2 uur later dan bij ons. 
 
Taal
Meest gesproken talen zijn het Armeens (officieel) en Russisch. Het Armeens is een Indo-Europese taal die al meer dan 2000 jaar bestaat. Het eigen opvallende alfabet werd in het jaar 405 na Christus ontworpen door Mesrop Masjtots en behoort tot de belangrijkste culturele erfgoederen van het Armeense volk. De in het huidige Armenië gesproken taal is het Oost-Armeense dialect, dat is beïnvloed door de eeuwenlange Russische aanwezigheid. Een ander dialect is het West-Armeens, dat gesproken werd in het Ottomaanse deel van Armenië, totdat de genocide van 1915 daaraan een einde maakte. Het Armeense alfabet bestaat uit 39 letters en is lastig te begrijpen en te leren. 
 
Bagage en kleding
We adviseren u om de bagage mee te nemen in een rugzak of koffer. Houdt u bij de keuze van de koffer/reistas rekening met het vervoermiddel waarmee u reist. Tijdens een rondreis kan het voorkomen dat u de grens van Armenië en Georgië passeert, waarbij u zelf lopend met uw koffer de grens over dient te gaan. Dit is geen grote afstand, maar wel 5-7 minuten lopen. Bij de hotels zijn er meestal liften, maar het kan voorkomen dat u een kleine trap op dient te gaan. Een reisbegeleider of gids zal best weleens willen helpen, maar zorg er dan ook voor dat de koffers niet te zwaar zijn.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Kleding:
Voor Armenië gelden geen bijzondere kledingeisen. Voor het bezoek aan sommige kerken en kloosters wordt verwacht dat vrouwen hun haren bedekken. Hiervoor adviseren wij u om een sjaal mee te nemen. Korte broeken en rokken worden niet geapprecieerd in kloosters. Verder adviseren wij lichte kleding mee te nemen en voor in het voor- en naseizoen een trui en eventueel een paraplu. 
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
U heeft een geldige internationale reispas nodig. 
Douanebepalingen:
Invoer:  Binnenlandse en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Het gebruik van een flits is hierbij vaak verboden. Het fotograferen van geestelijken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als je de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes. 
 
Geldzaken
De munteenheid van Armenië is de Dram (AMD). De dram bestaat uit 100 luma. 
€ 1 = AMD 528 (01-11-19). Ook de euro en de dollar spelen een zekere, informele rol in het betaalverkeer.
 
Contanten:
In Armenië kunt u in de grote steden met uw bankpas geld (dram) opnemen bij de bankautomaten. Daarnaast zijn er wisselkantoren in banken en sommige supermarkten waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Fooien
Het is gebruikelijk om in Armenië een fooi achter te laten in de restaurants. De richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur.  In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Armenië. Wel wordt een DTP vaccinatie en een bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. 
Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium. Vermijd het drinken van water uit kranen (inclusief de drinkwaterkraantjes in Jerevan), maar koop flessen mineraalwater. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 10.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.30 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend.
 
Post, internet en telefoon
 
Post: De post in Armenië, zowel de binnenlandse als die naar het buitenland, doet er erg lang over. Het wil nog wel eens helpen uw post af te geven bij het postkantoor zelf. Betrouwbaar zijn uiteraard de internationale koeriersdiensten. 
 
Internet: Efficiënter is het internet, dat in de meeste delen van Armenië via internetcafés toegankelijk is. In de meeste hotels waar u zult verblijven tijdens uw reis is Wifi beschikbaar.
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Armenië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode rondreist, heeft het zin om een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Armenië is 00374. 
 
Verstandshouding Armenië - Azerbeidzjan
Indien u naar Azerbeidzjan gaat of hiervandaan komt, houdt u dan rekening dat er een conflict gaande is tussen Armenië en Azerbeidzjan over Nagorno-Karabach. De situatie is complex en ligt voor beide volken zeer gevoelig. Ga hier dan ook niet in discussie over. Souvenirs uit Azerbeidzjan kunnen worden afgenomen in Armenië en dit is ook wederzijds mogelijk. 
 
Openbaar vervoer
Hoewel openbaar vervoer in Armenië goed ontwikkeld is, zullen lang niet alle plekken even makkelijk bereikbaar zijn. Kloosters e.d. liggen afgelegen en worden niet aangedaan door bussen. Het beste is om in dit geval een taxi te nemen. Dit is niet duur en u kunt hier vooraf een prijsafspraak over maken. Tevens rijdt er een trein tussen Jerevan en Tbilisi, maar ook in dit geval is een taxi vaak sneller. 
 
Criminaliteit
Er is weinig criminaliteit in Armenië. Elk land heeft eigen wetten, regels en gebruiken. U kunt in sommige landen ernstig in de problemen komen als u de lokale wetten, regels en gebruiken niet volgt. Als bezoeker van Armenië bent u, net als de inwoners zelf, daaraan onderworpen en dient u zich hier aan te houden. Deze kunnen anders zijn dan u thuis gewend bent. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Kloosters van Sanahin en Haghpat
- Kathedraal en kerken van Echmiadzin
- Archeologische site van Zvartnots
- Het Geghard klooster met de Azat vallei
 
Nationale feestdagen
De meeste Armeense feestdagen hebben een religieuze, nationalistische of communistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is sinds de Sovjettijd nog altijd Nieuwjaar en vormt feitelijk het begin van een week lang feestvieren met tafels volgeladen met drank en voedsel. Het publieke leven ligt dan plat. In deze week wordt ook het Armeense kerstfeest gevierd (6 januari). Precies 40 dagen later, op 14 februari, wordt het Vuurfeest gevierd dat symbool staat voor de naderende lente. Andere belangrijke feestdagen die uitgebreid worden gevierd zijn onder meer Internationale vrouwendag op 8 maart, Goede Vrijdag, Herdenking van de Armeense Genocide op 24 april, Dag van de overwinning op 9 mei, Dag van de eerste republiek op 28 mei, Grondwet dag op 5 juli, Onafhankelijkheidsdag op 21 september en Herdenkingsdag voor de aardbevingsslachtoffers van 1988 op 7 december. 
 
Ambassade
In Armenië is geen Ambassade van België aanwezig. U kunt zich wenden tot de Belgische ambassade in Rusland: Ulitsa Malaya Moltchanovka 7, 121069 Moskou, Rusland, tel.: +7 4957800331
Of de Nederlandse ambassade in Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200; www.dutchembassy.ge
 
Armeense ambassade Brussel
Montoyerstraat 28, 1000 Brussel, België, tel: +32 23484400
www.belgium.mfa.am
 
Armeense ambassade Den Haag
Laan van Meerdervoort 90, 2517 AP Den Haag, tel: 02-3484400, www.netherlands.mfa.am
 

Algemeen
Georgiërs beschouwen hun land als een Europees land, hoewel het geografisch gezien grotendeels in Azië ligt. Het is immers toegelaten tot belangrijke Europese instellingen zoals de Raad van Europa en het mag ook meedoen aan de Europese evenementen. Oosterse elementen vindt u o.a. terug in de architectuur en het eten. Georgië valt op door haar diversiteit op een kleine oppervlakte. De bergen van de hoge Kaukasus die reiken tot 5000 meter staan in groot contrast met het subtropische laagland van de Zwarte Zee kust. Het oude centrum van de hoofdstad Tbilisi heeft een oosterse blik met nauwe straten en kleurrijke balkons terwijl op kleine afstand de gebouwen staan die denken aan de grandeur van het Russische Rijk. Net ver hiervandaan kunnen de liefhebbers van de socialistisch Sovjetbouwkunst hun hart ophalen. Buiten Tbilisi liggen de meer traditionele dorpen omringd door wijnvelden, lavaplateaus en steppegebied. De inwoners hebben een bourgondische levensstijl waarbij uitgebreide maaltijden, lekkere wijn en het samenzijn centraal staan. 
 
Ligging
Georgië is gelegen onder de rook van Rusland, waarmee het ook de langste noordelijke grens heeft. Deze grens wordt gevormd door het Hoge Kaukasusgebergte. Dit gebergte strekt zich uit tot aan de Zwarte Zee en heeft bergtoppen van 5000 meter hoog. In het zuiden van het land ligt de Kleine Kaukasus. Aan de andere kant van de noordelijke grens liggen de deelrepublieken Dagestan, Tsjetsjenië en Ingoesjetië. Een andere natuurlijke grens is de Zwarte Zee in het westen van het land, waar de stranden te vinden zijn. Aan de zuidelijke grens liggen Turkije en Armenië en in het oosten Azerbeidzjan. Meer dan de helft van het land ligt hoger dan 900 meter en ongeveer 40% van de oppervlakte is bedekt met bossen. In het oosten zijn juist weer de landbouwvelden en wijnregio’s te vinden. In totaal kent Georgië twaalf deelgebieden waarvan twee een autonome status hebben: Abchazië en Adzjarië. Daarnaast is er Zuid-Ossetië, welke ook niet langer meer toegankelijk is voor de Georgiërs net als Abchazië. Het land is ongeveer 2 keer zo groot als Nederland. 
 
Klimaat
Door de grote hoogteverschillen, variërend van zeeniveau tot bergpieken van meer dan 5.000 meter, kent Georgië een grote landschappelijke en klimatologische variatie. In de bergstreken is het in de zomer koel, maar aangenaam met temperaturen rond de 20 graden. In de winter kan de temperatuur echter dalen tot 
-30 graden. Aan de Zwarte Zee is het klimaat subtropisch met veel neerslag in de wintermaanden. In Tbilisi zijn de zomers warm. De beste reistijd voor Georgië is over het algemeen het voorjaar en najaar. Echter is het land ook goed te bezoeken in de zomer. 
 
Religie
Religie speelt een belangrijke rol in het leven van de Georgiërs en overal in het land ziet u kerken en kloosters. Na Armenië was Georgië het tweede land dat het christendom als staatsreligie aannam en de meeste inwoners zijn Georgisch-orthodox (ca. 65%). Georgië kent sinds 1991 de vrijheid van godsdienst en naast de christenen zijn er moslims en is er nog een kleine groep Joden. Men is trots op de multireligieuze samenleving en verwijst graag naar de hoofdstad Tbilisi waar een synagoge, een moskee, een Georgische basiliek, een Armeense kerk en een Zoroastrische Tempel in dezelfde wijk staan. 
 
Eten en drinken
Georgiërs houden van uitgebreid tafelen. Van walnoten, knoflook en aubergine worden de heerlijkste gerechten gemaakt. Koriander, dille en peterselie wordt ook vaak gebruikt in deze keuken. Op de Georgische tafel zal het altijd vol staan en voelt u zich dan ook niet bezwaard hierover. Een Georgische maaltijd begint met koude en warme hapjes en vervolgens komen de gerechten met lamsvlees, kalfsvlees of kip. Een bekend gerecht is Khatsjapoeri (een soort pizzadeeg gevuld met kaas), lobia (bonen en walnotensalade), pkali (spinaziebladeren gevuld met gehakt), khinkali (soort van ravioli) en nog veel meer. Vooral in Tbilisi is er een groot aanbod van restaurants en barretjes. In kleinere steden is dit beperkt, maar er is altijd een lokaal eethuisje te vinden dat Khatsjapoeri aanbiedt. 
 
Drinken:
Georgië is een wijnland bij uitstek. Tijdens de Sovjetperiode kwam zeventig procent van de wijnproductie uit Georgië. Kindschmareuli is een droge witte wijn. Gurdschani is iets zoeter van smaak. Akascheni (fruitig) en teliani (droog) zijn bekende rode wijnen. Bier is overal verkrijgbaar, o.a. de merken Argo en Kazbegi en rijstbier. Chacha is de nationaal gestookte sterke drank. Borjomi mineraalwater (met een enigszins zoutige smaak) is het bekendste mineraalwater in Georgië. Het water uit de kraan kun je beter niet drinken.
 
Elektriciteit
Georgië heeft 220 volt netspanning. In Georgië worden dezelfde stekkers gebruikt. Een verloop- of wereldstekker is niet nodig.
 
Tijdsverschil
In Georgië is het 2 uur later dan thuis. 
 
Taal
De landstaal in Georgië is Georgisch, dat door ruim 80% wordt gesproken. Daarnaast spreken de meesten ook Russisch. De Georgische taal bestaat al meer dan 2500 jaar en kent een uniek alfabet. Dat bestaat uit 33 letters, waarvan 28 medeklinkers en 5 klinkers. Het is voor ons westerlingen lastig te begrijpen en te leren.
 
Bagage en kleding
Georgië kent een divers klimaat met grote verschillen in temperatuur en neerslag. Wij adviseren u om diverse soorten kleding mee te nemen zoals T-shirts voor de lager gelegen gebieden en een warme trui voor de bergen. In de bergen en aan de Zwarte Zee kan het geregeld regenen en daarom adviseren wij u ook om een paraplu of regenjas/poncho mee te nemen. 
Voor het bezoek aan kerken en kloosters is voor dames het dragen van een hoofddoek verplicht. Tevens dienen de benen bedekt te zijn en kan een rok verplicht worden gesteld (bijvoorbeeld in Mzcheta). Vaak kunt u een rok lenen bij de ingang. Heren dienen bij kerk- en kloosterbezoek een lange broek te dragen.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen 
U heeft een geldige internationale reispas nodig. Een visa is voor staatsburgers van Schengen landen niet van toepassing.
 
Douanebepalingen:
Invoer: Binnenlandse- en buitenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden ingevoerd.
Uitvoer: Binnenlandse betaalmiddelen mogen vrij worden uitgevoerd.
Buitenlandse betaalmiddelen mogen tot USD 500 worden uitgevoerd.
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan, soms tegen betaling. Het gebruik van een flitser is vaak verboden in musea en kerken. Het fotograferen van een priester of monniken is niet toegestaan. Verder is het verboden militaire en strategische objecten te fotograferen. Ook wordt het niet op prijs gesteld als u de zelfkant van de samenleving wilt vastleggen (vervallen gebouwen, dronken personen, etc.). De bevolking laat zich wel fotograferen, maar vraagt u eerst even om toestemming.
 
Geld- en bankzaken
De munteenheid van Georgië is de Lari (GEL). Indicatie koers (01-11-2019): 
€ 1 = GEL 3,25
 
Contanten:
In Georgië kunt u met uw bankpas geld opnemen bij de bankautomaten van Bank of Georgia, te herkennen aan de oranje kleur. Daarnaast zijn er veel wisselkantoren waar u Euro’s, Amerikaanse Dollars en Roebels kunt wisselen. 
 
Creditcards:
Creditcards worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Zakgeld:
Het door ons geadviseerde zakgeld is een minimum bedrag voor uw drankjes en fooien. Het bedrag dat u uiteindelijk uitgeeft, hangt natuurlijk sterk af van uw eigen uitgavenpatroon en het type reis dat u met ons maakt. Maakt u een individuele reis dan zijn de gemiddelde kosten per dag ongeveer € 50,- per persoon. Maakt u een georganiseerde reis dan bent u ongeveer € 15,- per persoon kwijt.
 
Fooien
Het is gebruikelijk in Georgië om een fooi achter te laten in de restaurants, de richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Meestal staat de fooi apart vermeld op de rekening als “service toeslag 10%”.
 
Ter plaatse maakt de reisleider in het geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor de gids en chauffeur. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur. In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht voor Georgië. Wel worden een DTP vaccinatie en bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Bij een verblijf langer dan twee weken wordt ook een buiktyfus vaccinatie aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij mogen geen verdere telefonische informatie geven omdat wij geen medische achtergrond hebben. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium.
 
Honden:
Pas altijd op met voor honden en met name de wilde honden van het Kaukasische ras, die u in de bergen bij Mestia en Ushguli kunt tegenkomen. Deze honden beschermen hun eigen territorium en zullen aanvallen indien zij zich bedreigd voelen. Tevens kunnen deze honden ziektes dragen. Indien u toch zelf naar de honden toe stapt en aandacht geeft, is dit geheel op eigen risico. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels zijn van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 19.00 uur. Supermarkten zijn vaak eerder geopend en er zijn ook diverse supermarktjes die 24 uur per dag geopend zijn. Musea zijn meestal vanaf 11.00 uur open en meestal op maandag gesloten. Daarnaast mogen er in diverse musea maar 10 personen tegelijk naar binnen. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Wisselkantoren zijn doorgaans langer geopend. 
 
Post, internet en telefoon
Post: De post in Georgië, zowel binnenlandse als buitenlandse, doet er erg lang over en komt niet altijd aan. Het wil nog wel eens helpen om uw post aangetekend per expresse te versturen. Betrouwbaarder zijn uiteraard de koeriersdiensten. Uw post kunt u het beste afgeven bij het hotel of het postkantoor. 
Internet: U kunt meestal gebruik maken van het internet vanuit uw hotel en bij internetcafés. Daarnaast kunt u vaak ook terecht met Wifi internet in een restaurant. 
 
Telefoon: Bellen over vaste telefoonlijnen is in Georgië minder betrouwbaar dan mobiel bellen. Zeker wanneer u voor een langere periode in het land rondreist, heeft het zin een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Georgië is +995. 
 
Openbaar vervoer
Georgië heeft een redelijk uitgebreid spoorwegennet, maar de treinen rijden langzaam. Binnenlandse nachttreinen rijden onder meer tussen Tbilisi en Batoemi en tussen Tbilisi en Kutaisi. Dit geldt ook voor internationale treinverbindingen met Bakoe en Jerevan. De nachttrein naar Jerevan doet over 350 km ongeveer 12 uur en dit kan nog uitlopen. De meest gebruikte middelen van openbaar vervoer zijn dan ook de bus en de marsjroetka ofwel minibus. Deze stoppen minder vaak en laten niet meer passagiers toe dan er  kunnen inzitten. 
 
Criminaliteit
Na de turbulente jaren 90 heeft een vreedzame revolutie gezorgd voor een stabiele en veilige samenleving. Er is weinig criminaliteit maar zoals overal ter wereld dient u goed op uw eigendommen te letten. De bevolking is gastvrij en in de dorpen kan u zomaar uitgenodigd worden in huis. 
De gebieden van Zuid-Ossetië en Abchazië hebben zich eenzijdig onafhankelijk verklaard en voor deze regio’s geldt een negatief reisadvies. Het is niet mogelijk om deze gebieden vanuit Georgië te bezoeken. Tijdens onze reizen komt u hier niet. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Bagrati kathedraal
- Gelati klooster 
- Historische monumenten van Mtskheta in Mzcheta. 
- Upper Svaneti bij Ushguli
 
Nationale feestdagen
De meeste Georgische feestdagen hebben een religieuze of nationalistische oorsprong. De belangrijkste feestdag is het orthodoxe paasfeest. Het hoogtepunt hierbij vormt de nachtmis die door vrijwel alle Georgiërs wordt bijgewoond. De dag erna trekt men massaal naar de begraafplaatsen om bij de graven van overleden familieleden uitgebreid te tafelen en wijn te drinken. Daarnaast viert men uitgebreid de jaarwisseling en het Georgisch-orthodoxe kerstfeest op 6 januari. Driekoningen op 19 januari, Moederdag op 3 maart, Onafhankelijkheidsdag op 9 april en 26 mei (van 1918), Dag van de Grondweg op 24 augustus, Maria Hemelvaart op 28 augustus, Mtschetoba feest op 14 oktober en Sint-Jorisdag op 23 november zijn andere belangrijke dagen. 
 
Belgische ere-consulaat in Tbilisi
Kazbegi Ave 24, 14th floor, 0177 Tbilisi, tel.: +995-322372220
 
Georgische ambassade in Sint-Pieters-Woluwe
Pater Eudore Devroyestraat 245, 1150 Sint-Peters-Woluwe, tel.: +32-27611190
www.belgium.mfa.gov.ge
 
Nederlandse ambassade in Tbilisi
Sheraton Metechi Palace Hotel, Telavi Straat 20, 0103 Tbilisi, tel.: +995-32276200
www.dutchembassy.ge
 
Georgische ambassade in Den Haag
Groot Hertoginnelaan 28, 2517 EG Den Haag, tel.: 070-3029080
http://www.netherland.mfa.gov.ge

Algemeen
Azerbeidzjan is het grootste land van de Kaukasus en Eurasia regio. Door de oliewinning is Azerbeidzjan het rijkste land van de regio maar in tegenstelling tot een aantal buurlanden, is het toerisme nog niet op grote schaal ontwikkelt. U vindt er geen massatoerisme, maar wel gastvrije dorpelingen in de bergdorpjes van de Grote Kaukasus, waar u nog te paard of te voet tochten maakt. Een groot contrast met hoofdstad Bakoe waar het ene futuristische gebouw zich na het andere verheft en op kosten niet bespaard wordt. De oude stadskern blijft vooralsnog in tact met kronkelige, middeleeuwse straatjes, oosterse paleizen, moskeeën en badhuizen.
De natuur in het land is grotendeels ongerept en op sommige plekken komt het luipaard en de beer nog voor. Tot slot kunt u een bad nemen in aardolie, pruttelende moddervulkanen zien en eeuwig brandend vuur aanschouwen. Azerbeidzjan wordt dan ook vaak het land van de nooit dovende vlammen genoemd. 
 
Ligging
Azerbeidzjan grenst in het noorden aan Georgië en Rusland, in het westen aan Armenië (gesloten grens)en in het zuiden aan Iran. In het oosten vormt de Kaspische Zee de grens. Azerbeidzjan heeft een afwisselend landschap dat ongeveer voor de helft uit laagland bestaat en de andere helft hoogland. In het noorden ligt het Kaukasus gebergte met een hoogte tot 4466 meter. In het westen zijn er de bergketens van de Kleine Kaukasus en het Talysgebergte. Het smeltwater uit het berggebied wordt afgevoerd door honderden rivieren die alle uitmonden in de Kaspische Zee. De langste rivier is de Koera. Bijzondere aandacht verdienen de ‘moddervulkanen’ net ten zuiden van Bakoe en die behoren tot de grootste van deze soort ter wereld. 
 
Klimaat
Door de geografische verscheidenheid zijn er ook verschillen in het klimaat per regio. De kust van de Kaspische zee kenmerkt zich door veel wind. De regelmatig opstekende stormen maken de temperatuur draaglijk. De winters zijn niet al te koud, maar dat verandert hoger in de bergen. Hevige sneeuwval is een veel voorkomend verschijnsel in de Kaukasus. Het midden van het land is droog, maar de bossen in het zuiden vangen voldoende regen op, met name in oktober, november en maart. De gemiddelde temperatuur bedraagt tussen de 20 en 30 graden in het voorjaar en in de zomer. 
 
Religie
Azerbeidzjan heeft een seculiere overheid en heeft officieel dus geen staatreligie. Ruim 90% van de bevolking beschouwt zichzelf als islamitisch, maar hanteert niet de alom aangenomen regelgeving. Een hoofddoek ziet u weinig terug in het straatbeeld en ook drinkt men alcohol bij de maaltijden.  
 
Eten en drinken
De Azeri’s maken doorgaans enkele uitzonderingen op de islamitische regels en dat is voornamelijk de alcohol, die evenals in andere voormalige Sovjetrepublieken rijkelijk vloeit. Soms wordt bij de lunch al menig glaasje wodka geheven. Ook bier is ruimschoots voorhanden; zowel eigen brouwsel als import. Azerbeidzjan heeft verder een uitstekend klimaat voor de druiventeelt, dus lokale witte en rode wijnen zijn er ook.
 
In de hotels kunt u 's ochtends ontbijten met brood, thee of koffie, diverse soorten beleg en soms een eitje, en - meestal - een glas kefir (plantaardig, maar het lijkt op yoghurt). Het middagmaal is warm, evenals het diner. De menu's zijn over het algemeen voor zowel lunch als diner hetzelfde: zeer gevulde, voedzame soep met brood, hoofdgerecht met vlees, groenten en altijd salade van sla, komkommer en tomaat.
 
Drinken
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken. Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben, kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.
 
Elektriciteit
In Azerbeidzjan worden dezelfde typen stekkers gebruikt (220 volt). 
 
Tijdsverschil
In Azerbeidzjan is het 3 uur later. 
 
Taal
Het Azerbeidzjaans is de officiële taal, een taal die tot de Turkse taalfamilie hoort. 
In het dagelijks spraakgebruik bedienen veel mensen zich van het Azerbeidzjaans vermengd met Russisch. Met Russisch kunt u ook goed terecht en in de hotels spreekt men doorgaans Engels of Duits.
 
Bagage en kleding
Wat betreft uw kleding raden wij aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren zoals diverse lagen. Wij vragen u om met uw kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Westerse vrouwen wordt aangeraden om degelijk gekleed te gaan, dus geen short, korte rok of laag uitgesneden jurk. 
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Deze informatie is onderhevig aan veranderingen. Neem op reis een kopij van uw visumdocument en paspoort mee en houd deze gescheiden van de reisdocumenten, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen, in geval van verlies of diefstal, vergemakkelijkt wordt.
 
Controleer altijd of uw internationale reispas nog lang genoeg geldig is voordat u vertrekt. Een paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn op het moment van de visumaanvraag en tevens 3 maanden na terugkomst. 
 
Voordat u op reis gaat, dient u in het bezit te zijn van het visum, dat elektronisch wordt aangevraagd. 
 
Fotograferen en filmen
Azerbeidzjan is een fotogeniek land, niet alleen vanwege de natuur maar vooral ook vanwege de bevolking. Over het algemeen vindt de lokale bevolking het geen probleem om gefotografeerd te worden. Kinderen zullen zelfs op de voorgrond dringen om maar in beeld te komen. Vaak ontvangt u zelfs als dank, vooral op markten, appels, peren of noten. Als u mensen fotografeert, doe het dan met respect. Vraag mensen altijd eerst om toestemming. Dat kan soms ook zonder woorden: door de camera omhoog te houden en met gebaren duidelijk te maken dat u een foto zou willen maken. Een positieve of een afwerende reactie is meestal eenvoudig herkend. Respecteer het als mensen liever niet gefotografeerd willen worden en blijf vriendelijk. Mensen kunnen hele goede redenen hebben om niet gefotografeerd te willen worden. Mensen kunnen zich afvragen wat er met hun afbeelding gebeurt. Soms spelen religieuze motieven een rol: men denkt dat er met een foto een stukje van de ziel wordt ontnomen. Anderen willen liever niet tijdens het werk, ongewassen of in vieze kleren op de foto. Sommige vrouwen houden er niet van om gefotografeerd te worden door vreemde mannen. Respecteer deze voorwaarde en ga in een dergelijk geval niet van een afstand stiekem fotograferen. Dit kan aanleiding geven tot agressieve reacties. 
In musea en bij bezienswaardigheden moet u soms een apart kaartje kopen om foto’s of video-opnames te mogen maken. Deze kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan het entreekaartje. Wees zeker terughoudend bij het fotograferen van religieuze plaatsen en gebeurtenissen. 
Het is verboden militaire objecten, grensposten en vliegvelden te fotograferen. 
 
Geld- en bankzaken
In Azerbeidzjan wordt betaald met de Azerbeidzjaanse Manat (AZN)
1 Euro (EUR) =  1,89 Manat (01-11-2019).
 
Er zijn volop geldautomaten in de hoofdstad. In de steden kunt u cash Euro’s en Dollars wisselen bij banken, wisselkantoortjes en veel hotels. Creditcards worden geaccepteerd in een aantal grote hotels.
 
Fooien
Hotelpersoneel, chauffeurs en gidsen zullen een kleine fooi op prijs stellen. In de restaurants kan het bedrag afgerond worden. Soms zetten (duurdere) restaurants tien tot vijftien procent servicekosten op de rekening. Dat gebeurt ook als er een muziekband speelt. In theehuisjes is een fooi niet gebruikelijk.
 
Tijdens een begeleide reis, verwachten de gids en de chauffeur aan het einde ook een fooi. Gebruikelijk is 
€ 3,- per persoon per dag voor de gids en een iets kleiner bedrag voor de chauffeur.
 
Gezondheid
De informatie over vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. 
 
Wij willen u wel adviseren om een diarreeremmer mee te nemen op reis zoals immodium. Het eten is tenslotte toch anders in Azerbeidzjan en ze gebruiken andere specerijen. Het kan dus voorkomen dat er wat darmproblemen opspelen en dan is het altijd fijn om iets bij de hand te hebben.
 
Toilet – Hygiëne 
Wij adviseren u om wat extra toiletpapier mee te nemen. In de hotels zijn er altijd toiletten en toiletpapier aanwezig. Maar tijdens het reizen, komen we ook wel een langs een rustplek, waar er geen toiletpapier aanwezig kan zijn. Neem daarom 1 rol toiletpapier mee op reis. Het is aan te raden om hygiënische redenen zelf vochtig toiletpapier mee te nemen om waar geen water voorhanden is uw handen toch te reinigen. Ook aan te raden is desinfecterende lotion.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
 
Openingstijden
Winkels, postkantoren en kantoren zijn geopend van 8.00 tot 18.00 uur. Van 13.00 tot 14.00 zijn de meeste zaken gesloten in verband met de lunchpauze. De warenhuizen in de grotere steden zijn meestal langer open. In Bakoe zie je steeds meer 24-uurs supermarkten verschijnen waar eigenlijk alles te koop is. 
Bazaars beginnen al vroeg, rond 6.00 uur ’s ochtends.
 
Post, internet en telefoon
Post naar de Benelux doet er een tot twee weken over en is niet overal even betrouwbaar. Internetcafés zijn er in de grote steden en toeristische plaatsen. Telefoneren vanuit de hotelkamers is erg duur en wij raden dat af. Wat betreft GSM: bij uw provider kunt u informeren wat de kosten zijn om in Azerbeidzjan te bellen en gebeld te worden. Azerbeidzjan heeft het internationale landennummer 00998.
 
Veiligheid
Over het algemeen is Azerbeidzjan veilig te bereizen. U kunt zeker overdag zonder probleem op straat wandelen. Het wordt echter aangeraden om in de avond slecht verlichte stukken en achterbuurten te mijden. Zakkenrollen, tasjesroof en straatovervallen komen overal ter wereld voor. Het is daarom verstandig om op uw eigendommen te letten en mensen niet de gelegenheid te geven spullen te stelen. Het kan zeker geen kwaad op drukke markten, stations en bij het in- en uitstappen van het openbaar vervoer extra op uw spullen te letten. Geld en belangrijke papieren kunt u beter op uw lichaam dragen, bijvoorbeeld in zakjes aan de binnenkant van de kleding of in een geldbuidel. Stop een klein geldbedrag in uw portemonnee zodat u niet al uw geld kwijt bent als zakken gerold worden. Draag foto- en filmapparatuur in een tas of rugzak, en loop niet te koop met sieraden. Maak kopieën van belangrijke reisdocumenten zoals het paspoort, visa, vliegtickets en verzekeringspapieren. U kunt deze gegevens ook scannen en naar het eigen mailadres sturen zodat u er in elk willekeurig internetcafé over kunt beschikken. Laat geen waardevolle spullen op de hotelkamer achter.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Azerbeidzjan heeft een meldpunt ingesteld voor criminaliteit door buitenlanders maar ook tegen buitenlanders. Het telefoonnummer hiervan is +994-125909966, welk iedere dag te bereiken is tot 20 uur plaatselijke tijd. 
 
Verstandhouding Azerbeidzjan – Armenië
Indien u naar Armenië gaat of hiervandaan komt, houdt u dan rekening dat er een conflict gaande is tussen deze landen over Nagorno-Karabach. De situatie is complex en ligt voor beide volken zeer gevoelig. Ga hier dan ook niet over in discussie. Souvenirs uit Armenië kunnen worden afgenomen in Azerbeidzjan met name als er sprake is van enige connectie met Nagorno-Karabach. Dit is ook wederzijds mogelijk.
 
Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer in Bakoe is bezig aan een modernisering. Er zijn nieuwe bussen aangekocht en de betrouwbaarheid van de metro is erg goed. In de rest van het land is het openbaar vervoer verouderd en overvol. De meeste taxi’s in Bakoe zijn niet gereguleerd en er dient voor iedere rit een prijsafspraak gemaakt te worden in plaats van de gangbare taximeter. In 2011 is de herkenbare London taxi op grote schaal in gebruik genomen. Deze taxi’s zijn modern, beschikken over een prijsmeter en zijn overal te vinden in het centrum van Bakoe. Het is aan te raden om van deze taxidienst gebruik te maken en er op toe te zien dat de meter wordt ingeschakeld. Kleingeld is wel net zo handig. 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Gobustan rotstekeningen 
- De oude ommuurde stad met het Shirvanshah’s paleis in Bakoe
- Maiden Tower
 
Nationale feestdagen
Azerbeidzjan kent een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaarsdag (1 januari), Dag van de Martelaren (20 januari), Internationale Vrouwendag (8 maart), Nowruz/Perzisch Nieuwjaar (19,20 of 21 maart), Dag van de overwinning (9 mei), Dag van de republiek (30 mei), Bevrijdingsdag (15 juni), Dag van de Strijdkrachten (27 juni), Onafhankelijkheidsdag (18 oktober), Dag van de vlag (9 november) en Dag van de solidariteit (31 december). Daarnaast kent Azerbeidzjan een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Zo vieren ze ook Id-ul-Maulid, de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan en het Suikerfeest: Aid Saghir. Daarnaast vieren zij ook het offerfeest en het Islamitisch Nieuwjaar. 
 
Belgische ambassade in Bakoe
Suleyman Dadshov street 19, AZ1073 Bakoe, tel: +994-124373770
http://diplomatie.belgium.be/azerbaijan
 
Azerbeidjaanse ambassade in Brussel
Molière Avenue 464, ingang Jean Chapeliestraat, 1050 Brussel, tel: 02-7359895
www.azembassy.be
 
Nederlandse ambassade in Bakoe
96 Nizami street, Landmark building I, 3rd floor, Bakoe, tel: +994-124659922
http://azerbeidzjan.nlambassade.org
 
Azerbeidjaanse ambassade in Den Haag
Andries Bickerweg 6, 2517 JP Den Haag, tel: 070-3921939
www.azembassy.nl


Visumverzorging Azerbeidzjan

Visumverzorging Azerbeidzjan