10-daagse Nederlandstalige culturele rondreis Tunesië
v.a. € 2290,00 p.p.

10-daagse Nederlandstalige culturele rondreis Tunesië

Tunesië is misschien maar een dunne wig tussen de uitgestrekte landen van Noord-Afrika , maar het land heeft genoeg geschiedenis en gevarieerde natuur voor een afwisselende vakantie.  Achter de zwoele Middellandse Zeekust die gekend is voor een zon-zee-strand vakantie schuilt een reisbestemming met Romeinse oudheden, verschillende culturen, vruchtbare landschappen en de uitgestrekte Sahara.  

0 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Tunisair of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Nederlandstalige reisbegeleiding en Engelssprekende lokale gids
• Overnachtingen in de vermelde 4-sterrenhotels of gelijkwaardig op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van volpension
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via WorldExperts.
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 8
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
Dag 1 - Tunis 
Vandaag vertrekt u naar Tunis. Bij aankomst ontmoeten we onze lokale gids en gaan we naar ons hotel voor welkomstdiner en overnachting.

Dag 2 –Tunis - Bardo Museum - Carthago - Sidi Bou Said –Tunis
Na het ontbijt beginnen we onze kennismaking met Tunesië met een bezoek aan een van de meest toonaangevende archeologische musea van de Mediterranee: het Bardo museum. Het museum staat met name bekend om de indrukwekkende collectie van mozaieken die veelal dateren uit de Romeinse tijd. Het is niet alleen de omvang die imponeert, de mozaieken zijn ook gekend om hun details, waarbij de afbeelding van de Romeinse dichter Virgil tot de verbeelding spreekt. Na het museum gaan we naar Carthago, hofleverancier van de museumstukken en tegenwoordig een voorstad van Tunis. Tweeduizend jaar geleden was het de hoofdstad van het machtige Carthaagse rijk. Totdat men de 3e Punische Oorlog verloor in het jaar 146 v. Chr, en de Romeinen de stad en haar inwoners van de kaart veegden.  Een kleine 100 jaar na de verwoesting van Carthago bouwden de Romeinen boven op de oude ruïnes een nieuw Carthago, met grote gebouwen, theaters, villa's en thermen. Het werd weer een bloeiende en luxueuze stad. De meeste ruïnes die tegenwoordig te zien zijn stammen dan ook uit de tijd van het Romeinse Carthago. We bekijken de Byrsa heuvel waar nu de Kathedraal van St. Louis staat, het Romeins theater, de Punische havens en de necropolis van Tophet. Na de lunch gaan we naar het charmante stadje Sidi Bou Said, in het uiterste noordwesten van Tunesië. Het plaatsje aan de Middellandse Zee wordt met haar witt-blauwe huizen tot de mooiste nederzettingen van het land beschouwd. Het oude centrum, de medina, is fotogeniek en je kan er heerlijk dwalen door de straten en stegen. Na dit bezoek keren we terug naar ons hotel in voor diner en overnachting.

Dag 3 - Tunis – Testour - Dougga – Kairouan
We laten Sousse achter ons en gaan naar Dougga (Thugga). Voor de Romeinse annexatie van Numidië was de stad Thugga de hoofdstad van een belangrijke Libyco-Punische staat. De stad bloeide onder Romeinse en Byzantijnse heerschappij, maar raakte in de islamitische periode in verval. De stad was gebouwd op een heuvel in een vruchtbare omgeving en werd in tegenstelling tot Carthago niet vernietigd. Dougga is UNESCO Werelderfgoed  en de thuisbasis van een van de mooiste monumenten. De tempel dateert uit de 2e eeuw na Christus en was oorspronkelijk gewijd aan de drie Romeinse beschermende goden Jupiter, Juno en Minerva. Het heeft drie nissen waar de gigantische statuten van de drie goden vandaag de dag in principe intact zijn. Overnachting in Kairouan.

Dag 4 - Kairouan - Sbeitla – Tozeur
Kairouan, de oude hoofdstad van Tunesië,  is in 670 of 671 als garnizoensstad gesticht door de Arabische Omajjaden. De stad bloeide onder de Aghlabid-dynastie in de 9e eeuw. Ondanks de overdracht van de politieke hoofdstad naar Tunis in de 12e eeuw, bleef Kairouan de belangrijkste heilige stad van de Maghreb. De medina van Kairouan leeft op een ander ritme dan de rest van Tunesië. Lang beschermd door zijn monumentale muren en babs (poorten), is het grootste deel ervan gewijd aan rustige woonstraten die door de eeuwen heen weinig zijn veranderd. De bouw van de muren begon in de 8e eeuw maar het grootste gedeelte wat we vandaagf de dag zien dateert uit de 18e eeuw. Van de talrijke poorten is de oudste Bab El Khoukha, met een hoefijzerboog ondersteund door zuilen. Het werd gebouwd in 1706.. Het bekendste gebouw van de medina is de 9e-eeuwse Grote Moskee, een van de belangrijkste religieuze gebouwen in de islamitische wereld. Er zijn ook een aantal belangrijke zaouias (complexen rond het graf van een heilige).We beginnen de dag met een bezoek aan de Grote Moskee, Sidi Oqba aan de noordzijde van de medina. De moskee is van oorsprong gebouwd in opdracht van commandant Oqba Ibn Nafia, de stichter van Kairouan. het is de oudste en wellicht belangrijkste moskee van het Afrikaanse continent. Vervolgens bezoek aan de Zaouia de Sidi Sabi. Dit rijkelijk betegeld 17e-eeuws complex ten noordwesten van de medina bestaat uit een moskee, madrassa en mausoleum. De laatste is de begraafplaats van Abu Zama El Belaoui, een van de metgezellen van de profeet. Volgens de legende droeg hij altijd drie haren van de baard van de profeet bij zich, vandaar de informele naam van de zaouia, de Moskee van de Barbier. Tot slot bezoeken we de imposante Aglabid bekkens dat de semi-aride regio van water voorzag. Het hydraulische ensemble werd gebouwd in de 9e eeuw door de Aghlabid-dynastie en zijn samengesteld uit twee met elkaar verbonden waterreservoirs die samen een openluchtreservoir vormen, gevoed door een 36 kilometer lang aquaduct dat water haalt uit de heuvels buiten de stad. Het water stroomde in een kleinere poel, die diende als een soort filter, voordat het water wordt overgebracht naar het grotere bassin, dat maar liefst 5 meter diep en 120 meter in diameter is. Vervolgens gaan we naar Sbeitla voor bezoek aan de archeologische opgravingen van Sufetula. Hier vinden we het best bewaarde Romeinse forum. De stad werd gesticht in de tijd van keizer Vespasien en was het toneel van de grote confrontatie tussen de Byzantijnen en Arabieren in 647 n. Chr. Na de lunch vervolgen we de reis naar Tozeur voor diner en overnachting. Indien de gelegenheid het toelaat, bezoeken we het Dar Charait museum. 
 
Dag 5 – Tozeur – Tamerza – Chebika – Mides – Douz
Vanmorgen rijden we met een 4x4-voertuig naar de gouden driehoek van de bergoases van Chebika, Mides en Tamerza, die hoog in de granietbergen boven de Sahara liggen en een achtergrond vormen voor filmmakers die op zoek zijn naar Bijbelse landschappen. Deze oases waren 2000 jaar geleden ooit Romeinse buitenposten, waar Romeinse garnizoenen gelegerd waren. Daarna werd het een toevluchtsoord voor de Berbers. We  bezoeken  Ong Jmal & Mos Espa - Star Wars-filmsets: In het hart van de Tozeur-woestijn werd Ong Jmal gebruikt als filmlocatie voor verschillende scènes vanwege de unieke vorm van de beroemde rots die lijkt op de nek van een kameel. Een paar kilometer van Ong Jemel is de set waar de buitenscènes van Mos Espa zijn opgenomen nog steeds in goede staat. Je kunt door de straten van Mos Espa lopen en door de surrealistische gebouwen van de set slenteren. Ondanks het barre klimaat staan de hoofdingang en de vochtsproeiers nog overeind.  Aankomst in Douz, de “toegangspoort tot de Sahara”. Diner en overnachting in Douz.
 
Dag 6 –Douz –  Matmata – Chenini – Ksar Ouled Soltane - Djerba
Matmata heeft enkele van de beste voorbeelden van holbewonersarchitectuur ter wereld: verticale grotten gegraven door de mens in zachte zandsteen, meestal gevormd in een cirkel, met deuren en kamers uitgehouwen in de verticale muren. We vervolgen onze reis naar het zuidoosten richting de Dahar-berg om de Berber-gehuchten van Chenini te bezoeken, waar we de Berber-graanschuren en de valleien kunnen verkennen. We rijden 45 km naar Ksar Ouled Soltane en bezoeken de 15e-eeuwse graanschuur (de slavenverblijven in de Star Wars-films van George Lucas). Verder naar Tataouine, een van de verschillende gebieden waar de geallieerde troepen de troepen van Rommel hebben uitgedaagd tijdens de Noord-Afrikaanse campagne in WO II. Overnachting in Djerba.
 
Dag 7 – Djerba 
Na het ontbijt starten we met de eilandtour. 
Voor zo'n klein eiland barst  Djerba van de culturele rijkdom. Naast de stranden waar het eiland bekend om staat, is er veel te zien en te doen. Het prachtig met elkaar verweven tapijt is het duidelijkst zichtbaar bij de bevolking, waarbij de moslim-, berber- en joodse gemeenschappen vreedzaam naast elkaar bestaan op het eiland, zoals ze dat al eeuwenlang doen. Eerst bezoeken we de El Ghriba-synagoge (ook bekend als de Djerba-synagoge), gelegen in het voormalige Joodse dorp Harah Sghira. De synagoge werd gebouwd in de 6e eeuw voor Christus (val van Jeruzalem door de Babyloniërs) en is een van de heiligste Joodse plaatsen in Tunesië. Het is de meest vereerde van de twintig synagogen die begin jaren vijftig in de drie Joodse dorpen op Djerba functioneerden, op het hoogtepunt van de Joodse gemeenschap. El Ghriba is de bestemming van een jaarlijkse pelgrimstocht van Joden van over de hele wereld voor de feestdag Lag BaOmer, die 33 dagen na het begin van de viering van Pesach wordt gevierd. De synagoge herbergt Sefer Torah, een van de oudste Thora's ter wereld. Het dorp Guellala staat bekend om zijn spectaculaire aardewerk. In het Guellala Museum zien we oude artefacten die de rijke geschiedenis van het eiland tonen. De hoofdstad Houmt Souk is het belangrijkste centrum van het eiland en is ook de thuisbasis van het Volksmuseum en de prachtige oude binnenstad. Hier kunt u op eigen gelegenheid wandelen. Overnachting in Djerba.
 
Dag 8 – Djerba – Gabes – Eljem – Mahdia
We gaan via Gabes, waar we lunchen, naar El Djem waar het grootste amfitheater van noordelijk Afrika is gevestigd en te vergelijken is met het Colosseum in Rome. In het archeologische museum  zien wij de unieke mozaïeken. Diner en overnachting in Mahdia. 
 
Dag 9 – Mahdia - Monastir – Sousse
Na het ontbijt reizen we naar de Monastir, op circa 20 km van Sousse. De stad is gesticht op de ruïnes van de Punisch-Romeinse stad Ruspina en staat bekend om o.a. de goed bewaard gebleven Ribat uit de 8e eeuw die daarmee de oudste  fortificatie van de Arabieren is.  De oudste overgebleven (hoewel zwaar gerestaureerde) delen zijn de nador (uitkijktoren) en het gebied rond de basis, die allemaal dateren uit de 8e tot 10e eeuw. In de muren van de ribat waren de verblijven voor de verdedigers van het fort en de kleine binnenplaats achter het museum staat bekend als de vrouwenribat, met een eigen gebedsruimte en accommodatie. De muren zijn vele malen verbouwd, met name in de 17e eeuw toen de achthoekige hoektorens werden toegevoegd.  Na ons bezoek aan de ribat gaan we naar het mausoleum van Bourguiba, de eerste president van de Republiek Tunesië. We eindigen ons bezoek aan Monastir met een wandeling over de promenade langs de kust. We keren terug naar Sousse voor de lunch waarna we de medina ontdekken met de majestueuze minaret van de Grote Moskee en het Dar Essid museum. Het museum is gevestigd in een paleis dat eens toebehoorde aan een aristocrate familie. Tot slot bezoeken we de meest authentieke jachthaven van port el Kantaoui die volledig in Tunesisch-Andalusische stijl is opgetrokken.  Diner en overnachting in Sousse.
 
Dag 10 – Vertrek
Transfer naar de luchthaven voor de vliegreis huiswaarts.
Tijdens uw 10-daagse Nederlandstalige culturele rondreis Tunesië verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Tunis - Hotel El Mouradi Gammarth

Kairouan - Hotel Le Kasbah

Douz - Hotel El Mouradi Douz

Djerba - Hotel Club Palm Azur

Mahdia - Hotel El Mouradi Mahdia

Port el Kantaoui - Hotel Riviera

Algemeen
Tunesië staat al decennialang bekend om de strandvakanties aan de Middellandse Zee. En dat is te begrijpen: het is een zonzekere reisbestemming op een relatief korte reisafstand en goed betaalbaar. Maar het land biedt zoveel meer!  Het land is doordrenkt van rijke cultuur en geschiedenis. Van de indrukwekkende Sahara tot de invloedrijke nomadische stammen en zelfs de erfenis van het oude Romeinse Rijk.
De Sahara beslaat een groot deel van het zuiden van Tunesië beslaat. De uitgestrekte zandduinen en droge vlaktes vormen een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur. De traditionele levensstijl van de nomadische Berbers, die al eeuwenlang in deze regio wonen, wordt sterk beïnvloed door de woestijnomgeving. 
Naast deze nomadische gemeenschappen heeft Tunesië ook overblijfselen uit het Romeinse tijdperk. De archeologische vindplaatsen zoals Dougga en El Jem getuigen van het historische belang van het land. Deze goed bewaarde ruïnes laten zien hoe het oude Romeinse Rijk zijn stempel heeft gedrukt op Tunesië en hebben bijgedragen aan het culturele erfgoed. En tot slot zijn er de kustplaatsen aan de azuurblauwe Middellandse Zeekust waar het goed toeven is. 
Tunesië is bijna 4 groter dan Nederland en 5,3 maal België in oppervlakte. Het land telt circa 12 miljoen inwoners.
 
Ligging   
Tunesië grenst in het westen aan Algerije en in het zuiden aan Libië In het noorden en het oosten ligt het aan de Middellandse Zee. De kustlijn is bijna 1300 km lang.  
 
Klimaat
Tunesië heeft een mediterraan klimaat aan de kust. In de woestijn heerst een semi-woestijnklimaat met hete zomers. Voor een culturele rondreis zijn het voor- en najaar de beste periodes.
 
Religie
De islam is de officiële staatsgodsdienst die door nagenoeg de gehele bevolking (99%) beleden wordt. De grote meerderheid van de moslims hangt het soennisme aan. Minder dan 1% van de bevolking zijn christenen , joden of ongelovig. 
 
Eten en drinken
De Tunesische keuken kenmerkt zich door het gebruik van veel kruiden en specerijen en het pittige mengsel harissa (pasta van chilipepers, knoflook en kruiden), De keuken is gevarieerd en men maakt gebruik van groenten, (lams-)vlees, couscous, e.d. Bekende gerechten zijn tajines, chakchoukas, briks  en tbikhas. Alcohol wordt nauwelijks gedronken en is beperkt verkrijgbaar.
 
Drinkwater
Kraanwater is in Tunesië niet drinkbaar. Drink alleen water uit flessen en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater. In de grote steden is het kraanwater vaak gechloreerd en kan wel gebruikt worden voor tandenpoetsen.
 
Elektriciteit
Tunesië heeft 230 volt netspanning. Een verloop- of wereldstekker is ( vaak) niet nodig. 
 
Tijdsverschil
Tunesië ligt in tijdzone GMT +1. Tijdens onze zomertijd is het 1 uur vroeger. In de winter is er geen tijdsverschil met ons.  
 
Taal
De officiële taal in Algerije is het Arabisch en de tweede taal is Frans. Engels wordt gesproken in de toeristische kuststreek.
 
Kleding
Voor Tunesië gelden in principe geen bijzondere kledingeisen. Wel dient u er rekening mee te houden dat u te gast bent in een islamitisch land. Luchtige, katoenen en linnen kleding wordt  aanbevolen. Het is belangrijk om voldoende zonbescherming mee te nemen. In de woestijn kan de temperatuur flink afkoelen in de avond/nacht.  Voor in het voor- en naseizoen kunnen trui en paraplu/regenjas van pas komen. 
Wanneer u de binnenplaats van een moskee bezoekt dient u gepast gekleed te zijn. Dit betekent dat uw schouders bedekt moeten zijn, een korte broek of rok wordt niet gewaardeerd. Let u hier ook op wanneer u buiten de toeristische steden reist. Badkleding is uitsluitend toegestaan bij zwembad en op strand.
Bagage
We adviseren u om de bagage mee te nemen in een rugzak of koffer. Houdt u bij de keuze van de koffer/reistas rekening met het vervoermiddel waarmee u reist. Bij de hotels zijn er meestal liften, maar het kan voorkomen dat u een kleine trap op dient te gaan. Een reisbegeleider of gids zal best weleens willen helpen, maar zorg er dan ook voor dat de koffers niet te zwaar zijn.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Tunesië heeft u een geldig paspoort nodig, dat nog 3 maanden bij terugkomst geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen. 
 
Fotograferen en filmen
Het gebruik van een fototoestel of videocamera in musea en bij bezienswaardigheden is meestal toegestaan. Fotografeer nooit militaire locaties, -gebouwen of grensposten. Dit is in geen enkel land verstandig. Wees voorzichtig met het fotograferen van de bevolking; vraag eerst even om toestemming, dat is wel zo netjes.
 
Geldzaken
De Tunesische dinar (TND) is onderverdeeld in 1000 millimes. Je kan de munt niet in- en uitvoeren. 1 Euro is ongeveer 3,3 TND (TND).
 
Contanten:
In Tunesië kunt u in de grote steden met uw bankpas geld (dinar) opnemen bij de bankautomaten. Geldcontanten wisselen is ook mogelijk.
 
Creditcards:
Creditcards worden op veel plekken geaccepteerd.
 
Prijsniveau
Het prijsniveau in Tunesië ligt lager dan in Nederland en België. Voor een frisdrank/koffie/bier betaalt u in een restaurant tussen EUR 1,- en EUR 2,- per consumptie.
 
Fooien
Het is gebruikelijk om in Tunesië een fooi (bakshees) te geven voor kleine diensten. Zorg daarom voor voldoende kleingeld. Kamermeisjes, taxichauffeurs, bagagedragers en portiers verwachten een kleine fooi. In een bar/restaurant is de richtlijn voor de bediening ca. 10%. 
 
Ter plaatse maakt de reisleider in geval u deelneemt aan een groepsreis een fooienpot voor bagagedragers en evt. plaatselijke gidsen. Aan het einde van de reis is het gebruikelijk de gids en chauffeur een fooi te geven. De richtlijn is € 3,- per dag voor de gids en € 3,- per dag voor de chauffeur.  In totaal € 6,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 
Gezondheid
Vaccinaties: 
Inentingen zijn niet verplicht Wel wordt een DTP vaccinatie en een bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium. Vermijd het drinken van water uit kranen), maar koop flessen mineraalwater. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Openingstijden
Winkels hanteren geen vaste tijden. In de regel zijn ze in ochtend open, hebben dan een lange middagpauze en openen dan weer tot een uur of 19.00 uur/ 20.00 uur. In de toeristische badplaatsen kan dit langer zijn.  Musea zijn vaak op maandag gesloten.  
 
Internet en telefoon
 
Internet: De meeste hotels hebben gratis wifi. Ook bieden veel restaurants dit aan. 
 
Telefoon: Vraag bij uw provider voor de belkosten ter plaatsen. Wanneer u voor een langere periode rondreist, heeft het zin om een lokale prepaid simkaart aan te schaffen. Het internationale landennummer van Tunesië is +216. 
 
Openbaar vervoer
In Tunesië kunt u zowel per bus als met de trein reizen. Kaartjes zijn goedkoop. De kwaliteite van bussen is goed. Treinen zijn soms van mindere kwaliteit.
De taxi is binnen de steden een goedkoop vervoermiddel. 
 
Veiligheid
Tunesië is een veilig vakantieland m.u.v. een deel van de grensgebieden waar een negatief reisadvies van toepassing is. Tijdens onze rondreizen komen wij niet in deze gebieden. In de grote steden komt straatcriminaliteit voor en wij raden u aan om gelijk als in Nederland geen kostbare bezittingen duidelijk zichtbaar te dragen / tonen.  
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Amfitheater Eldjem
- Archeologische stad Carthago
- Djerba
- Dougga / Thugga
- Kairouan
- Medina van Sousse
- Medina van Tunis
 
Nationale feestdagen
De feestdagen in Tunesië worden verdeeld in religieuze en niet-religieuze dagen. De niet-religieuze dagen vinden jaarlijks op dezelfde datum plaats.  Hieronder vallen: Nieuwjaarsdag (1 januari), Dag der Revoluitie en Jeugd (verdrijving president Ben Ali, 14 januari Dag der Martelaren (9 april), Dag van de Arbeid (1 mei), Dag der Republiek (25 juli), Vrouwendag (13 augustus), Dag van vertrek van de Fransen (15 oktober)
De religieuze feestdagen zijn gebaseerd op de Islamitische kalender en variëren in datum. Hieronder vallen o.a. Eid al-Fitr (Suikerfeest), Eid al-Adha (Offerfeest), Islamitisch nieuwjaar (Muharram) en de geboortedag van Mohammed (Mawlid an-Nabi)
 
 
Ambassades
 
Belgische ambassade in Tunesië
47, Rue du 1er juni
1002 Tunis Belvedère
Tel.  +216  71 781 655
 
Ambassade van Tunesië in België
Tervurenlaan 278
1150 SINT-PIETERS-WOLUWE
Tel. +32 2 771 73 95