10-Daagse individuele rondreis Bulgarije
v.a. € 1360,00 p.p.

10-Daagse individuele rondreis Bulgarije

Niet veel landen in de wereld hebben een langere of gevarieerdere geschiedenis dan Bulgarije. Er zijn zeven historische culturele lagen op Bulgaar grondgebied: van een onbekend beschaving uit het vijfde millennium voor Christus, de Thracische beschaving, het oude Griekenland, het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk, de Bulgaren en het Ottomaanse Rijk. Het moderne Bulgarije werd geboren in 1878, toen de vijf eeuwen van buitenlandse overheersing tot einde zijn gebracht tussen het tsaristische Rusland en het Ottomaanse Rijk. Na 45 jaar communistische bewind opende Bulgarije een nieuwe bladzijde in zijn geschiedenis en kunt u dit bijzondere land zelf gaan bewonderen. 

7 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief 
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende gids/chauffeur tijdens de gehele tour
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterren hotels o.b.v. logies/ontbijt
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Ticket minitrein Avramovo - Belitsa
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden conform programma
 
Exclusief
• Internationale vlucht. Sovjet Reizen assisteert u graag bij het selecteren van uw vlucht. 
• Reserveringskosten
• Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunt u afsluiten via Sovjet Reizen.
• Optioneel afscheidsdiner met folkloreshow € 20,- per persoon 
• Optioneel wijnproeverij € 15,- per persoon
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc. 
Dag 1 – Sofia 
U vliegt vandaag naar Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Na aankomst op de luchthaven volgt de transfer naar uw hotel. We maken nog een korte, oriënterende stadswandeling. Overnachting in Sofia. 
 
Dag 2 – Sofia – Koprivshtitsa – Veliko Tarnovo 
U vertrekt richting Koprivshtitsa, het meest kleurrijke bergstadje van Bulgarije. Het was één van de belangrijkste centra van de heroïsche Aprilopstand tegen de Turken in 1876 en staat tevens bekend om zijn authentieke Nationale Heropleving-architectuur (Bulgaarse Renaissance) en folkloristische festivals. Rijk gedecoreerde vakwerkhuizen met heldere kleuren geven u een goed beeld van de 18e- en 19e-eeuwse Bulgaarse architectuur. Op weg naar Veliko Tarnovo passeert u de hoogste bergpas van Bulgarije waar u een fotostop kunt maken. Bezoek het Troyan klooster, één van de mooiste orthodoxe kloosters vol spirituele tekens en historische bewijzen. In de middag komt u aan in de tsarenstad Veliko Tarnovo. Overnachting in Veliko Tarnovo of Arbanassi. 
 
Dag 3 – Veliko Tarnovo – Arbanassi – Veliko Tarnovo 
Deze morgen maakt u een stadstour door Veliko Tarnovo, de hoofdstad van het Tweede Bulgaarse tsarenrijk van de 12e tot 14e eeuw. Het is één van de plaatsen in Bulgarije waar de rijkdom van de middeleeuwen goed bewaard is gebleven. Wandel door de kronkelende, geplaveide straten en bewonder de historische bouwwerken van de stad. Maak een wandeling van ca. 45 minuten naar de Tsarevets Hill en de Somovodskata charshia, de levendige ambachtsstraat. De Tsarevets Hill is het juweeltje van Tarnovo. De ruïne van de oude vestiging Tsarevets is schitterend gelegen op de heuvel boven de stad. In deze roemrijke burcht treed u in de voetsporen van moedige krijgers, strijdlustige vorsten en beleeft u in gedachte de oude glorie terwijl u van het uitzicht geniet. In de middag brengt u een bezoek aan het nabij gelegen Arbanassi. Dit stadje was in de 17e en de 18e eeuw één van de rijkste plaatsen van het land en dit is nog steeds zichtbaar. U brengt een bezoek aan een traditioneel huis en de Geboortekerk met verbazingwekkende muurschilderingen die meer dan 2000 oude beeltenissen weergeven. Overnachting in Veliko Tarnovo.
 
Dag 4 – Veliko Tarnovo – Triavna – Etara – Kazanlak
Loop in Triavna door de levendige ambachtsstraat  en langs de 200 jaar oude huizen en bekijk het werk van lokale ambachtslieden. De mooie klokkentoren, unieke gebouwen en de smalle straatjes maken het een bijzonder dorpje. Na dit bezoek verder naar het openluchtmuseum Etara, dat het dagelijkse leven door  de eeuwen heen van de Bulgaren laat zien. Er zijn ongeveer 50 gebouwen in het museum die o.a. werkplaatsen voor ambachtslieden laten zien. De reis gaat verder over de belangrijke Shipka bergpas, die voor de Bulgaren een historische betekenis heeft. Hier vond in 1877 de belangrijkste slag van de Bevrijdingsoorlog plaats. Veel Russische en Bulgaarse soldaten sneuvelden tijdens de verdediging van de pas tegen het Ottomaanse leger. Op het hoogste punt staat de kerk ‘De geboorte van Christus’, ook wel bekend als de 'Russische kerk met de gouden koepels en roze gevel' of het 'Shipka klooster'. Verder zuidwaarts naar de Vallei van de Thracische  koningen. Het is de beste plek in Bulgarije om Thracische graven te bewonderen. Bijzonder is de Thracische tombe van Kazanlak, één van de negen UNESCO Werelderfgoedlocaties in Bulgarije. Hier krijgt u unieke fresco’s uit de 4e eeuw voor Christus te zien. Het Thracische graf van Kazanlak is een artistiek meesterwerk en de enige in zijn soort. De uitzonderlijk goed bewaarde fresco’s zijn nog in oorspronkelijke staat. Overnachting in Kazanlak. 
 
Dag 5 – Kazanlak – Skobelevo – Bachkovo klooster – Plovdiv 
Bulgarije is één van de grootste rozenolieproducenten en in Kazanlak zijn de grootste rozenplantages en de belangrijkste rozenfabrieken van het land gevestigd. De roos is één van de symbolen van Bulgarije en trekt bezoekers van over de hele wereld. We beginnen de dag met een bezoek aan een lokale rozendistilleerderij. De reis wordt vervolgd met een rit naar het Rodopi gebergte, waarbij een bezoek wordt gebracht aan het Bachkovo klooster, één van de oudste kloosters van het land en tegenwoordig een waar bedevaartsoord. Het klooster is in 1083 opgericht door een prominente staatsman en militaire commandant in dienst van de Byzantijnen. Het klooster heeft een rijke collectie oude manuscripten en goed bewaarde fresco’s en iconen van bekende Bulgaarse schilders. Sinds 1984 staat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Eind de middag komt u aan in Plovdiv. Overnachting in Plovdiv. 
 
Dag 6 – Plovdiv 
Met haar vele musea, restaurants, groene parken, lange wandelpromenade, moderne winkels, maar ook kunstzinnige ateliers oefent de stad een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op jong en oud. Plovdiv werd niet voor niets uitgekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2019. Plovdiv is de tweede grootste stad van Bulgarije en de 8000 jaar oude stad wordt wel gezien als de oudste stad van Europa. We beginnen de dag met een stadswandeling door de oude stad. Hier heeft u het gevoel door een historisch ‘openluchtmuseum’ te lopen. We komen o.a. langs het Romeinse amfitheater, het etnografisch museum, de kerk van Constantijn en Elena en een aantal fraaie koopmanshuizen van de Bulgaarse Renaissance. De middag heeft u ter vrije besteding. Overnachting in Plovdiv. 
 
Dag 7 – Plovdiv – Avramovo – Belitsa – Bansko 
Na het ontbijt laat u Plovdiv achter zich en gaat u verder richting Avramovo, het hoogstgelegen treinstation van Bulgarije op 1267 meter boven de zeespiegel, voor een bijzondere treinreis. De trein rijdt door prachtige landschappen, wijngaarden, tabaksvelden en dorpjes naar Belitsa. Na aankomst bezoekt u het pittoreske kleine kerkje van Sint Teodor Triton en Teodor Stratilat in Dobarsko. Deze kerk is bekend om zijn unieke afbeelding van Jezus’ aankomst op de aarde in een, naar wat het lijkt, soort van raket. Dit schilderij is nog steeds een mysterie voor wetenschappers en experts. Transfer richting de pittoreske bergstad Bansko. Bansko is aan de voet van Vihren, de hoogste top van het magnifieke Pirin gebergte, gelegen. Het stadje en de prachtige omgeving zijn een ware trekpleister voor bezoekers van zowel Bulgarije als daarbuiten. In Bansko zijn veel traditionele Bulgaarse restaurants te vinden, ook wel Mehana genoemd. Maak een wandeling door het stadje. Overnachting in Bansko. 
 
Dag 8 – Bansko – Rila klooster – Sofia 
Vandaag staat de wellicht bekendste bezienswaardigheid van Bulgarije op het programma: het Rila klooster. Het grootste en mooiste klooster van Bulgarije is gelegen te midden van het pittoreske Rila gebergte. Het klooster is opgericht in de 10e eeuw door John van Rila, een kluizenaar en mysticus die na zijn dood heilig werd verklaard, en maakt indruk met zijn grootte en gebruik van steen en hout.  De zeer gedetailleerde fresco’s op de muren zijn adembenemend. Het klooster staat vermeld op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Nadat u uitgebreid de tijd heeft gehad om dit klooster te bekijken, rijden we terug naar de hoofdstad van Bulgarije, Sofia. Overnachting in Sofia. 
 
Dag 9 – Sofia 
Vandaag staat de Bulgaarse hoofdstad centraal. Sofia, de grootste stad van Bulgarije, heeft veel verhalen te vertellen en iedere historische bezienswaardigheid geeft u een nieuw perspectief op het gecompliceerde en rijke verleden van Sofia. Kerken hebben enkele eeuwen van hun bestaan als moskee gefunctioneerd, de Romeinse geschiedenis wordt nog steeds blootgelegd en wordt gemengd met de moderne stad. Veel van de gebouwen die u ziet in Sofia, stammen uit de Bulgaarse Heropleving aan het einde van de 19e eeuw, toen het land zijn onafhankelijkheid van Ottomanen herwon. Altijd in het zuidwesten doemt de monumentale Vitosha berg op. U maakt een stadstocht en bezoekt de Romeinse Serdika vestingwerken, de oudste bewaard gebleven bouwwerken van Sofia. Tevens passeert u de Alexander Nevski kathedraal, het Ivan Vazov Nationaal Theater en de kerk van Sint Sofia de revue. Wandelend door de stad ziet u de gezellige marktjes en straatjes. In de middag bezoekt u het Nationaal Geschiedenismuseum, waarbij u een compleet beeld krijgt van de Bulgaarse geschiedenis. Daarnaast brengt u een bezoek aan de middeleeuwse Boyana kerk. Optioneel kan er een afscheidsdiner met folkloremuziek worden geregeld. Overnachting in Sofia.
 
Dag 10 – Sofia 
Conform uw vluchtschema volgt de transfer van uw hotel naar de luchthaven. Er is een einde aan deze mooie reis gekomen. 

 

Tijdens uw 10-Daagse individuele rondreis Bulgarije verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Veliko Tarnovo - Hotel Gurko

Hotel Gurko
Dit hotel ligt in het oude centrum van Veliko Turnovo, biedt gratis WiFi en heeft een eigen traditioneel Bulgaars restaurant. Het ligt op 10 minuten lopen van het fort Tsarevets en op 5 minuten lopen van Samovodska Charshia markt.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen traditioneel restaurant.
 
Kamers:
De ruime en klassieke kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders en een minibar. De badkamer is uitgerust met een haardroger.

 

Kazanlak - Hotel Palas

Hotel Palas
Dit nette 3-sterrenhotel ligt op 100 meter van het centrum van Kazanlak.

Faciliteiten:
Tuim met terras, restaurant en welnesscentrum. Gasten kunnen gebruik maken van de gratis parkeergelegenheid. Er is wifi.

Kamers:
De kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een minibar, een zithoek en kluisje. Badkamer met een bad of douche, toilet en haardroger.

Plovdiv - Hotel Dafi

Hotel Dafi

Dit 3-sterren hotel ligt in het centrum van Plovdiv naast het Djumaya-plein. Het hotel ligt op slechts 5 minuten lopen van de Jumaya-moskee en het Roemeinse stadion. 

 

Faciliteiten:

In het restaurant worden Bulgaarse gerechten geserveerd. Gratis parkeergelegenheid en wifi zijn beschikbaar. 

 

Kamers:

De elegante en ruime kamers zijn voorzien van een kabel-tv. De badkamer beschikt over een haardroger. 

Bansko - Hotel Molerite

Hotel Molerite
Het hotel is rustig gelegen op ca. 500 meter van het stadscentrum.
 
Faciliteiten:
Het hotel heeft een eigen restaurant, wijnmakerij en wijnbar waar u een zelfgemaakte wijn kunt proberen. Daarnaast kunt u in de zomer heerlijk op het terras van het hotel vertoeven. Gasten kunnen gebruik maken van het spa en wellnesscentrum van het hotel uitgerust met een Finse sauna, stoombad en fitnessruimte.
 
Kamers:
De klassiek ingerichte kamers zijn voorzien van een televisie, minibar en terras/balkon en gratis wifi.

 

Sofia - Hotel Sofia Place

Hotel Sofia Place
Dit hotel is centraal gelegen op 7 minuten loopafstand van de Alexander Nevski herdenkingskathedraal en dicht bij de Vitosha boulevard.
 
Faciliteiten:
Het hotel biedt gratis internet en een 24-uursreceptie. De bar van het hotel serveert darnkjes in de bar en het restaurant is de gehele dag geopend.
 
Kamers:
De ruime en moderne kamers beschikken over airconditioning, een minibar, zithoek en een flatscreen-tv met kabelzenders en koffie en thee-faciliteiten. Badkamer met bad of douche, toilet en haardroger.

 

Algemeen
Bulgarije is één van de oudste landen van Europa en ligt op de Balkan in het zuidoosten van Europa. De prachtige zandstranden en het warme water van de Zwarte Zee in combinatie met leuke badplaatsen is de nummer één reden waarom reizigers naar dit land komen. Echter heeft het land nog veel meer te bieden dan alleen stranden. De laatste jaren verschuift de aandacht langzaam maar zeker naar het mooie binnenland. Met zijn verborgen natuurschoon, pittoreske dorpjes, authentieke stadjes, prachtige kloosters en rijk cultureel erfgoed biedt het land eindeloze mogelijkheden voor een onvergetelijke vakantie. Door de onweerstaanbare combinatie van zon, zee, strand, bergen, cultuur, vriendelijke bevolking en mediterraan klimaat, is Bulgarije ongetwijfeld één van de meest verassende vakantiebestemmingen van Europa. 
 
Ligging
Bulgarije ligt in het zuidoosten van Europa, op het Balkan schiereiland en heeft een landoppervlakte van bijna 111.000 km2. Het land grenst in het noorden aan Roemenië en de grens wordt gevormd door de rivier de Donau. Verder grenst het land aan Servië, Macedonië, Griekenland en Turkije. Aan de oostkant van het land ligt de Zwarte Zee. Bulgarije heeft een zeer gevarieerd landschap met hoge ruige bergketens, eeuwenoude bossen, maar ook eindeloze vlaktes en valleien met vruchtbare landbouwakkers, wijngaarden en kleurige zonnebloemvelden. Aan de Zwarte zee zijn er niet alleen zandstranden, maar ook kliffen, rotspartijen en moerasachtige riviermondingen. 
 
Klimaat
Bulgarije heeft een karakteristiek Midden-Europees landklimaat, dat beïnvloedt wordt door het Balkan gebergte en de Zwarte Zee. Noord Bulgarije heeft een uitgesproken landklimaat met hete zomers en strenge winters. Ten zuiden van het Balkan gebergte, dat een klimaatscheiding vormt, heerst een zachter klimaat en vertoont meer mediterrane trekken. De gemiddelde temperatuur in het binnenland ligt tussen mei en september rond 24 graden. In de zomer ligt dit gemiddelde rond 27 graden en bij de Zwarte Zeekust zelfs 30 graden. In de winter kunt u juist weer goed terecht in de bergen om te skiën. 
 
Religie
Voor een groot deel van de Bulgaren is de religie meer een onderdeel van de cultuur dan een geloofsovertuiging. Dit is niet zo vreemd gezien alle religies werden verboden tijdens het communisme. Het grootste gedeelte van de Bulgaren is van origine christen en behoort tot de Bulgaars-orthodoxe kerk. Tegenwoordig is ongeveer 15% van de bevolking moslim, voornamelijk Bulgaren van Turkse afkomst. 
 
Eten en drinken
Restaurants:
In de restaurants in de vakantiegebieden is de smaak van het eten nogal eens afgestemd op het toerisme, waardoor de identiteit van de traditionele keuken aan het verwateren is. Nu er veel meer kritische Westerse toeristen over de vloer komen is er een kentering zichtbaar, vooral in de restaurants van de wat duurdere hotels langs de Zwarte Zee en in Sofia. Een keten van folklorerestaurants werden opgezet, de zogenaamde mehani. Over het algemeen kan men in dergelijke gelegenheden goed en bovendien gezellig eten. Niet alleen omdat het personeel er beter is opgeleid, maar ook omdat deze restaurants (kennelijk) prioriteit krijgen bij de bevoorrading en distributie van levensmiddelen. Vrijwel alle folklorerestaurants zien er uitstekend verzorgd uit en ‘s avonds krijgt men er naast een spotgoedkope maaltijd, bovendien een folkloristische show aangeboden.
 
Maaltijden:
De Bulgaarse keuken bestaat vooral uit vlees- en visgerechten. Vooral in de kustgebieden is de keuze aan visgerechten zeer uitgebreid. De Bulgaarse keuken kent veel Turkse, Griekse en Westerse invloeden.
 
Drinken:
Het leidingwater in Bulgarije is over het algemeen goed drinkbaar, maar in sommige steden en grotere toeristen resorts kan deze vaak naar chloor smaken. U kunt daarom beter mineraalwater drinken. Deze zijn overal te koop en kost ongeveer 40 Eurocent en is verkrijgbaar in elke supermarkt, kiosk en benzinestation. Rakia is de bekendste Bulgaarse drank. Het wordt op ambachtelijke wijze gemaakt. Elk dorp heeft een eigen stokerij. Rakia wordt gemaakt van druiven of pruimen.
 
Sterke drank: 
Bulgarije neemt als wijnland een sterke positie in. Over de kwaliteit van de Bulgaarse wijn zijn de meeste kenners het eens. Een rode Bulgaarse Cabernet Sauvignon bijvoorbeeld, gemaakt van de gelijknamige beroemde wijndruif, kan zich zeker meten met zijn Franse soortgenoten, maar is aanzienlijk goedkoper. Ook bier wordt veel gedronken. 
 
Koffie en thee:
Bulgaren drinken meestal Turkse koffie (Tursko kafe: zwart met veel suiker). Vaak kan men ook espresso krijgen of koffie met melk. De kwaliteit van de koffie is evenwel erbarmelijk. Geroutineerde Bulgarije bezoekers herkent men dan ook aan een meegebrachte pot vertrouwde oploskoffie.
 
Elektriciteit
Bulgarije heeft 220-240 volt netspanning. Stopcontacten zijn hetzelfde als bij ons. Soms in binnenlandse dorpen kan het zijn dat men een wereldstekker nodig heeft, maar dit komt zelden voor.
 
Tijdsverschil
In Bulgarije is het één uur later dan bij ons. In het voorjaar en het najaar schakelt Bulgarije net als de rest van Europa over op winter- of zomertijd.
 
Taal
Het Bulgaars is de officiële landstaal, het is een oude Slavische taal dat verwant is aan het Russisch, Servisch en Macedonisch. Behalve een eigen taal heeft Bulgarije ook een eigen alfabet, dat al in de negende eeuw in opdracht van de Bulgaarse tsaar werd gemaakt door de gebroeders Cyrillus en Methodius en later werd overgenomen door ander landen zoals Rusland. In de toeristische plaatsen en de grote steden spreekt men Engels en/of Duits. In de binnenlanden worden minder westerse talen gesproken. Vooral de generatie die tijdens het communisme werd opgeleid, spreekt slechts Bulgaars en/of Russisch. Dit omdat tijdens het communisme het leren van westerse talen verboden was. Tegenwoordig zijn zowel Engels als Duits verplichte vakken op school en veel jongeren spreken deze talen heel goed. De borden op straat, wegaanduidingen, opschriften van winkels en kranten zijn echter allemaal in het Cyrillisch. In de meeste restaurants zijn de menukaarten meertalig of ze hebben aparte menu's in het Engels. Als u van plan bent om door het binnenland te reizen is het aan te raden om een talengids mee te nemen en een paar woorden en uitdrukkingen te leren. De Bulgaren zullen dit altijd erg waarderen. 
 
Bagage en kleding
Voor Bulgarije gelden geen bijzondere kleding vereisten. Wel adviseren wij de vrouwen een sjaal mee te nemen i.v.m. met een bezoek aan kerk of klooster.
 
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Hieronder staat wat bekend was bij het ter perse gaan van deze editie. Deze informatie kan veranderen. Neem op reis een fotokopie mee van uw paspoort en houd deze gescheiden van dit reisdocument, zodat de procedure om een nieuw paspoort te verkrijgen in geval van verlies of diefstal vergemakkelijkt wordt.
 
Paspoort: 
Voor een vakantie naar Bulgarije heeft u een paspoort of identiteitskaart nodig, die op dag van vertrek uit Bulgarije nog geldig is.
 
Visum: 
Voor Bulgarije heeft u bij een verblijf korter dan 90 dagen geen visum nodig. Voor meer informatie of online regelen van uw visum kunt u terecht bij de ambassade van Bulgarije.
 
Fotograferen en filmen
U mag in Bulgarije overal foto's maken of filmen, met uitzondering van militaire plaatsen, grensposten, havens en vliegvelden, en in overheidsgebouwen. Bij sommige kloosters, musea en opgravingen moet u eerst iets bijbetalen om te mogen filmen of fotograferen. Dit staat duidelijk bij de toegang aangegeven. Als u mensen wilt fotograferen, vraag dan wel om toestemming.
 
Geldzaken
De naam van de Bulgaarse munteenheid is de Lev, meervoud Leva en de officiële afkorting van de Lev is BGN. 
 
1 Lev is weer onderverdeeld in 100 Stotinki, dat zijn de Bulgaarse centen. 
Per 01-11-19 was 1 Euro ongeveer 1,96 Lev.
 
U kunt op veel plaatsen in Bulgarije pinnen of geld wisselen bij een van de vele wisselkantoren of banken. Bekijk echter wel eerst kritisch de koers, want dat kan zeer verschillen, probeer waar nodig af te dingen op de wisselkoers. In hotels krijgt u ook veelal een zeer slechte koers. 
Geldige pin en creditcard zijn: Eurocard, MasterCard, Maestro, Cirrus, JCB, VISA, VISA Election. 
 
Invoer of uitvoer van buitenlandse deviezen of Bulgaarse Leva tot een bedrag van (de tegenwaarde van) 8.000 Leva (1 Euro is ca. 1,96 Lev) is toegestaan. Van bedragen daarboven dient aangifte te worden gedaan. Dit dient strikt te worden aangehouden. Het niet declareren is volgens de Bulgaarse wet strafbaar. Bij bedragen boven de 25.000 Bulg. Leva dient ook de herkomst te worden gemeld.
Fooien
Bij de meeste groepsreizen zal uw reisleiding voorstellen een gezamenlijke fooienpot samen te stellen, zodat u zich gedurende de reis nergens meer zorgen om hoeft te maken. In landen waar we gebruikmaken van plaatselijke reisleiding en chauffeurs, is het de gewoonte dat u uw blijk van waardering voor de geleverde diensten uit in het geven van een fooi. Gidsen, chauffeurs en bedieningspersoneel stellen het op prijs als er een fooi wordt gegeven. Gemiddeld geeft u ongeveer 10% fooi. In restaurants en in cafés is het de gewoonte wat wisselgeld te laten liggen. In hotels is het gebruikelijk om de mensen van de bagage een Lev te geven, ook voor een kamermeisje is dit gebruikelijk. Verder hoeft u niet af te dingen in winkels, dit zijn ze in Bulgarije niet gewend. 
 
Gezondheid
De gezondheidszorg in Bulgarije is niet te vergelijken met die van bij ons, toch is de kwaliteit die wordt geboden zeker niet minder. Sinds 1999 werkt Bulgarije aan een drastische hervorming van de gezondheidszorg. De belangrijkste peilers daarvan zijn een ziektekostenverzekering en een landelijk netwerk van huisartsen. In 2002 werd 4,7 procent van het bruto binnenlands product besteed aan de gezondheidszorg. Dit komt neer op bijna 75 euro per persoon. 
 
De particuliere gezondheidszorg neemt een steeds belangrijkere positie in. Het aantal particuliere ziekenhuizen is nog niet zo groot, maar steeds meer specialisten beginnen privépraktijken binnen de faciliteiten van publieke zorginstellingen. Zolang de inkomens in Bulgarije nog laag zijn, blijven de bestedingen aan particuliere zorg echter beperkt en alleen beschikbaar voor de allerrijksten. 
Apotheken
In Bulgarije zijn ook genoeg en goed uitgeruste apotheken die u de geneesmiddelen en medicijnen kunnen bezorgen die ook in België zijn te verkrijgen. Belangrijk hierbij is dat u wel de Latijnse benaming van het geneesmiddel of medicijn meeneemt. Hierdoor weet de Bulgaarse apotheker feilloos welk medicijn of geneesmiddel hij moet maken. De apotheken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08:00 en 19:00 uur en op zaterdag tot 14:00 uur. In de grote steden zijn de dienstdoende apotheken 24 uur per dag open. Pijnstillers zijn eenvoudig te verkrijgen zonder recept zowel bij de apotheek als ook bij de drogist. Wanneer u medicijnen of geneesmiddelen in Bulgarije koopt, dan zult u dat direct contant moeten voldoen, het is daarom van belang hiervan een bon te vragen zodat u dit na terugkeer kunt declareren bij uw verzekering. 
De omvang van de markt voor geneesmiddelen bedroeg in 2003 622 miljoen lev, ofwel 316 miljoen euro. Grofweg tweederde van de totale omzet is afkomstig uit het buitenland. De belangrijkste lokale leveranciers van geneesmiddelen zijn Balkanpharma en Sopharma. Balkanpharma is in IJslandse handen en exporteert een groot deel van de productie. Bulgarije is netto-exporteur van geneesmiddelen. Alle geneesmiddelen dienen vooraf in Bulgarije te worden getest en geregistreerd. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij het Bulgarian Drug Agency. De toetsingscriteria zijn al grotendeels op Europese leest geschoeid. 
 
Vaccinaties: 
De informatie betreffende vaccinaties kan veranderen. Bovendien is de vraag wat u nodig heeft afhankelijk van eerdere vaccinaties, eventuele gevoeligheid voor bepaalde middelen, zwangerschap, leeftijd etc. Neem voor advies daarom altijd tijdig contact op met uw huisarts. Wij geven telefonisch geen verdere informatie.
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond. 
Post, internet en telefoon
Post: Een poststuk of kaart zal er doorgaans een week over doen om vanuit Bulgarije onze landen te bereiken. Postzegels kunt u in Bulgarije uitsluitend kopen bij het postkantoor, in het Bulgaars is dit:” ïoøa” soms gevolgd door posta. De postkantoren zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 20:00 uur en op zaterdag tot 13:00 uur.
 
Internet:
Breedband internet is vrij algemeen beschikbaar en van goede kwaliteit. Bulgarije telt buiten Sofia vrijwel geen cybercafés. Slechts een zeer klein aantal restaurants, hotels en bars in Sofia biedt draadloos internet aan. Vaak is dit gratis. 
Telefoon: Om vanuit België of Nederland naar Bulgarije te bellen, kiest u 00359 en vervolgens het netnummer (zonder 0) en het abonneenummer. In Bulgarije kunt u uiteraard ook gewoon met uw mobiele telefoon bellen. Mobiel bellen vanuit Bulgarije is geen probleem en kan via de volgende mobiele providers: MobilTEL AD, Cosmo Bulgaria, Vivatel.
 
Diversen
Openbare wc’s zijn te vinden op trein- en busstations, parken en sommige stadscentra. U kunt deze echter beter vermijden. Gebruik liever de wc van het hotel, cafés, restaurants, grote winkelcentra of bij een benzinestation. Deze zijn namelijk schoner en beter onderhouden. Er kan soms om wat kleingeld gevraagd worden, ca 0,20 – 0,50 Lev. 
 
Openbaar vervoer 
Het openbaar vervoer in Bulgarije is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn treinen en bussen voor de langere afstanden tussen de grote steden en de kust, stadsbussen en trolleybussen in de steden zelf en in de hoofdstad Sofia zijn er nog de metro en de trams. Bijna elke plaats, zowel grote steden als kleine dorpjes, zijn te bereiken met de bus. Tussen de grote steden zijn er veel snelle busverbindingen met moderne bussen van verschillende bus vervoerders. Naar de kleine dorpjes zijn er maar een paar keer per dag busdiensten, of op vaste dagen in de week. Om een dorp te bereiken is het nodig om over te stappen in de dichtstbijzijnde grote stad. Alle grote steden hebben een busstation, vaak vlakbij het treinstation. Tickets voor de trams, metro’s en bussen in Sofia en de steden kunt u kopen bij de kiosk en de krantenwinkel. De tickets moet u in het voertuig perforeren. In sommige steden in het binnenland en langs de kust moet u in de bussen eerst gaan zitten en dan komt de conducteur langs om kaartjes te verkopen. Voor de trein kunt u kaartjes alleen op het station kopen of als er geen station is in de trein. 
 
Criminaliteit
De kans dat een vakantieganger in Bulgarije met criminaliteit te maken krijgt, is zeer gering. Het is echter wel verstandig de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Laat geen kostbare spullen zichtbaar in de huurauto achter en huur voor waardevolle bezittingen bijvoorbeeld een kluisje in het hotel of appartementencomplex.
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
- Rila klooster in Rila
- Oud-Nessebar, gelegen op een rots schiereiland in de Zwarte Zee
- Boyana kerk in Sofia-Boyana
- Thracische graftombes van Kazanluk en Sveshtari.
- Ivanovo rotsklooster, ten zuiden van Russe
- De ruiter van Madara
- Het Pirin Nationaal Park in het Pirin gebergte
- Het natuurreservaat Sreburna vlakbij de stad Silistra
 
Nationale feestdagen
De belangrijkste feestdagen in Bulgarije zijn; 1 januari, 3 maart waar ze de bevrijding van de Ottomaanse overheersing vieren, 1 mei Dag van de Arbeid, Pasen (meestal 1 week later als in België), 6 mei, Dag van Sint-Georgius, 24 mei Dag van de Bulgaarse cultuur en het Cyrillische alfabet, 6 september is de Nationale feestdag, 22 september Onafhankelijkheidsdag, 1 november Dag van de nationale wederopleving en kerst zoals wij het ook vieren. 
 
 
Belgische ambassade Sofia
Veltchova Zavera 1, 1164 Sofia, tel: +359-2 9887295
@: sofia@diplobel.org, www.diplomatie.be/sofia 
 
Bulgaarse ambassade Brussel
Avenue Hamoir 58, 1180 Uccle, Bruxelles, tel.: 02-3745963
@: secretary@bulgaria.be, www.bulgaria.be  
 
Nederlandse ambassade Sofia
Oborishte 15, 1504 Sofia, tel: +359-2 28160300
@: embassy@netherlandsembassy.bg, www.netherlandsembassy.bg
 
Bulgaarse ambassade Den Haag
Duinroosweg 9, 2597 KJ Den Haag, tel: 070-3503051
@: info@embassy-bulgaria.nl, www.embassy-bulgaria.nl